Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
wyd1014: 15 hari yang lalu
haykal77: 23 hari yang lalu
Kakngah: 23 hari yang lalu
lidah-penghunus: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Rakyat Indonesia isytihar perang ke atas Malaysia!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Rakyat Indonesia isytihar perang ke atas Malaysia!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Rakyat Indonesia isytihar perang ke atas Malaysia!!!

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 21:30


percaya atau tidak ana tengok berta di tv3 jam 8 malam tadi..ada menyiarkan bahawa ada rakyat indonesia yang bersiap siaga hendak menganyang rakyat Malaysia..

depa ni dah melampau dah..kita layan depa dengan baik..ini balasnya...sesama akidah pun nak berperang...tak tau nak kata apa dah.. :-|


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 22:19


ishk .. biar betul? sahih ke ni? apa pasal kita nak diserang?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 22:38


Pada 04-10-09 21:30 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

percaya atau tidak ana tengok berta di tv3 jam 8 malam tadi..ada menyiarkan bahawa ada rakyat indonesia yang bersiap siaga hendak menganyang rakyat Malaysia..

depa ni dah melampau dah..kita layan depa dengan baik..ini balasnya...sesama akidah pun nak berperang...tak tau nak kata apa dah.. :-|



salamun alaik..

ana terpanggil untuk mnjwb soalan akhi..ana sekarang study kat jogjakarta,indon..alhamdulillah di tempat ana ini selamat saja sekarang..tak adalah pula macam yang digambarkn media..memang sebelum ini pelbagai isu dibangkitkan berkaitan kebudayaan dan macam-macam lagi..malaysia dituduh sebagai pencuri budaya..sebenarnya masyarakat sekeliling tak ada apa-apa sangat hanya media mereka yang suka mengapi2kn keadaan..org indon memang smgat nasionalismenya kuat..memang pada mula-mula isu dibangkitkn memang ada demonstrasi nak halau student malaysia di universiti ana..rumah sewa student malaysia ada yang kena lempar batu bata..kami student buat biasa saja lah..treat org sekeliling baik-baik..kalau kita baik dengan org,org pun akan baik dengan kita..memang ada certain org indon yang pemikiran masih di takuk lama..
so org malaysia tlgla jangan berfikiran macam itu..
be positif..selagi mereka tak buat apa-apa kat kita xpyhla nak buat cerita nak api2kn lagi keadaan antra 2 negara ini..di indon ramai stdent malaysia..di malaysia pun ramai org indon kerja dan belajar..
kalau sesama negara Islam bergado siapa yang akan dapat mnfaat???mstlah org kafir laknatullah akan ambil kesempatan..
pikir2knlah..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 08:10


ana pun ramai saja kawan org indonesia ni, baik saja....mungkin sesetengahnya saja yang berfikiran sempit sikit...


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 08:14


isu ni dah lama dah...
sekarang ni cuma mereka dah betul-betul geram dan marah pada rakyat malaysia..
pasal org malaysia belagak2...bangga sangat...macam-macam...lupa asal usul mereka dari mana...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 20:57


Pada 05-10-09 08:14 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

isu ni dah lama dah...
sekarang ni cuma mereka dah betul-betul geram dan marah pada rakyat malaysia..
pasal org malaysia belagak2...bangga sangat...macam-macam...lupa asal usul mereka dari mana...



memang pun..hanya sebab silap teknikal ada pihak yang kata tarian pendet 2 milik Malaysia lgla mereka bengang..2 yang tdh Malaysia ini maling..
memang ana tak nafikan memang ada segelintir orang-orang Malaysia yang berlagak..stdnt pun ada..ada certain 2 sesama Malaysia pun xbertgr sapa..penat saja kita dok snyum pasal tau mereka org Malaysia..alih2 buat dek saja..
sebab nila setitik habis rosak susu sebelanga..

kak jue,memang pun..kalau kita baik mereka pun baik..tapi buat baik berpada-pada juga ye..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 21:26


malaysia - indonesia?

isu sensitive ni sebab saya ramai kawan dr sana time belajar dulu... hehehe

anyway.. selagi dalam Islam dan Iman, kita tetap satu akidah walaupun lain negara.

saya agak bersetuju kalau dikatakan media banyak mainkan peranan dalam hal ni..

kadang-kadang TAJUK berita tu dah panas.. isu budaya, isu amah etc

jadi, sesiapa pun akan bising pasal benda ni..

lain-lain pendapat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-10-09 22:52


Isu kecik saja..janganlah cepat malatah...org tak pelajaran saja melatah..memang tak dinafikan Indonesia agak dengki dengan Malaysia atas apa yang kita kecapi...biasala serumpun adik beradik...adik tengok abang berjaya sure jeles....

lepas itu ada pula batu api kasi panas panas lagi..memangla...so now better buat baik saja dengan sesiapa... tak rugi pun..akhlak pun terjaga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 23:03


setuju...

jangan panaskan lagi keadaan

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 07:55


bukan panaskan cuma nak kongsi pendapat...agaknya ada ahli ukhwah yang berasal dr sana..apa-apapun semoga tidak berlaku lagi kali ke 2 konfrantasi ke atas Malaysia...


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 11:07


Syed,
kadang-kadang wartawan saja yang lebih-lebih menghot'kan keadaan..Biasalah tu kalau tak ada isu pun,buat isu..

Pasal pihak sana taknak terima bantuan dari Malaysia,
Tak mengapa..

kau taknak,aku pun tak ingin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-10-09 11:25


Sepatutnya wartawan lebih memainkan peranan menyebarkan berita baik dan sekaligus memainkan peranan yang baik pada masyarakat. tapi demi keuntungan semu belakangkan janji duit masuk buat isu hot.

kasihan, tapi lately ini terpikir adakah peperangan kaum akan tercetus balik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 11:30


Rakyat Indonesia ni, semangat nasionalismanya sangat kuat..
Sebab tu bila ada yang usik,semua terasa..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 12:31


jahatnye.. isunye cuma satu hanya untuk menaikkan gaji pembantu rumah ke rm800.. mustahil untuk dilaksanakan sekarang, sebab tu mereka buat konfrontasi ke atas malaysia.. hidup malaysia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 06-10-09 13:59


Pada 06-10-09 11:30 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Rakyat Indonesia ni, semangat nasionalismanya sangat kuat..
Sebab tu bila ada yang usik,semua terasa..



bukan semangat nasionalisma yang kuat tapi mereka jarang guna akal fikiran... nak mengamuk2 marah malaysia buat apa, bukannya malaysia yang kluarkn dokumentari pasal tarian bali tu. malaysia pun tak ngaku tarian tu malaysia punya... tengok sekarang bukit tinggi/padang di landa gempa bumi, sapa yang hantar bantuan dan sumbngn malaysia juga, mereka duduk sibuk benda yang tak bfaedah tu lebih pergi tolong saudara mara mereka kat padang tu......ini lah namanya mlepaskan anjing tersepit......



p/s. Aku tak dengar lagi kdutaan indon kat malaysia ni kutip sumbngn di kalangan rakyatnya yang lebih 2 juta di malaysia..... yang ada rakyat malaysia saja yang bagi kat mereka.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 15:37


salamun alaik..

tapi memang semangat nasionalisma mereka kuat..sebab mereka da diterapkn dengan pendidikan pancasila dari kecil lagi..kalau kita Malaysia tak ada pun sampai macam itu..
hari 2 terkejut juga ada kawan beritahu yang rakyat indon tolak bntuan Malaysia..kalau tak nak sudah..mereka yang tolak tuah..

p/s:tadi baru 1 junior ana cerita hari 2 dia lalu kat tepi jalan pakai bju kurung ada org gila jerit "maling" kat dia..org gila pun tau isu semasa..dasat2 kat indon ini..haha..;p


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 19:07


jangan percaya kan khabar angin... mungkin pihak media nak gembar gembur kan sahaja... maaf lah kalau tersilap kata


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 06-10-09 20:05


tak tau betul tak, dalam paper hari pesawat TUDM yang membawa bantuan di baling batu..... kalau betul betapa malangnya kita kerana beria-ia nak bantu org yang tak sudi & tak kenang budi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 08:18


sedih betul...kita hulurkn bantuan dibaling batu pula..sikap apa macam ni..tadi saya sempat membaca forum2 indonesia..mengatakn barang bantuan yang diberi adalah barang2 expired date..fitnah mana lah pulak mereka dapat ni..senang betul pulak mereka percaya..ish2..sebelum bertindak tak berfikir dulu


-----------------
don't jugde a book by its cover...


Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

rinn
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2009
Ahli No: 37605
Posting: 7
Dari: penang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 08:58


itula pasal xmenghargai apa yang diberi..mereka fikir seronok kut perang ni,,negara mereka pun da miskin ramai org mereka datang malaysia kerja tak sedar KE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinnProfil   Hantar PM kepada rinn   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 09:08


ada orang kata : "tak apalah.biar mereka balas tuba, kita bagi madu"


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 09:23


Pada 07-10-09 08:58 , rinn posting:

!!! QUOTE !!!

itula pasal xmenghargai apa yang diberi..mereka fikir seronok kut perang ni,,negara mereka pun da miskin ramai org mereka datang malaysia kerja tak sedar KE...


itu namanya tak bersyukur dengan nikmat yang Allah beri..xgunakan otak yang Allah beri..ikut hati dan perasaan semata-mata..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 09:29


Semangat nasionalisma yang kuat sehinggakan kadang-kadang tak dapat nak kawal melalui emosi dan fikiran. Sebab semangat itu juga lah ramai yang jadi pendatang haram kat sini.



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 09:36


Pada 07-10-09 09:29 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Semangat nasionalisma yang kuat sehinggakan kadang-kadang tak dapat nak kawal melalui emosi dan fikiran. Sebab semangat itu juga lah ramai yang jadi pendatang haram kat sini.



betul 2 kak soleha..lagi 1 ana kat sini selalu diberi nsihatla..maafla ye kalau sesiapa org jawa kat sini..ramai yang beritahu kalau org jawa ini memang lemah lembut dan sopan santun..tapi cuma didepan kita..sekali kita buat mereka sakit hati pasti mereka akan tikam kita dari belakang..wallahuallam..tak tahulah kalau cuma org jawa dipulau jawa saja..harap jawa malaysia xcm2 ye..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 09:43


Sedikit saya nak kongsikan bersama.. Mungkin ini juga jawapan salah satu faktor Kenapa rakyat Indonesia bersikap begitu.

!!! QUOTE !!!

Sebetulnya apa yang berkembang dan terjadi akhir2 ini kepada hubungan 2 hala Indonesia - Malaysia adalah kurang kerapnya komunikasi antara kita. Alangkah baiknya ke 2 - 2 kerajaan memfasilitasi adanya sebuah dialog antara tokoh2 masyarakat Indonesia dan Malaysia yang nantinya dapat disiarkan melalui media2 di ke 2 - 2 negara ini.

Mengenai isu tarian pendet, saya faham bagaimana perasaan sebagai rakyat Indonesia. Di 1 sisi, beberapa waktu yang lalu negeri diganggu oleh isu bomb yang diisukan dipimpin oleh pengganas dari Malaysia,sehingga impian 200 juta rakyat indonesia menyambut kedatangan team bola sepak kesayangan Manchester United betul-betul hanya tinggal impian. Yang menyakitkan lagi justeru MU main 2x di Malaysia. Pertanyaan lain yang timbul di benak rakyat indonesia, Kenapa pulak orang malaysia mengacau di sini?(indonesia). kalau alasan pembanteras maksiat, bukankah di malaysia maksiat justeru dilegalkan, contoh: genting casino

belum habis rasa geram ke atas kes bom itu, muncul isu sebegini (tari pendet) yang disiarkan ke channel discovery.

Kemudian syak wasangka yang timbul adalah: malaysia memang sengaja menjatuhkan image “saudara tua”nya di mata dunia.

Semoga di kemudian hari nanti, segalanya akan berubah. dan kita warga nusantara dapat bersatu dalam kerukunan dan ukhwah

Wallahu’alam bis shawab





Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 10:26


.. anda tak rasa ke yang adanya pihak ketiga yang memainkan peranan untuk lebih mengeruhkan hubungan yang sememangnya telah keruh dari semenjak Sukarno memerintah Indonesia dengan ideologi politik beliau yang ingin menubuhkan Indonesia Raya dengan semangat "ganyang Malaysia"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 21:51


memang ada pihak ke 3 yang mengapi2kan...supaya menjadi lebih parah..dan ana harap kalau nak berperang pun biarlah dengan orang kuffar harbi...jangan sesama akidah...yang akhirnya..tidak mendapat apa-apa kecuali..kesedihan dan penyesalan


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 09:45


Salam,

Ana nasihatkan supaya kita tidak mudah melatah dengan telatah setengah pihak di Indonesia yang sedang mabuk dengan najis assobiyah.

Apa yang ana nampak perkara ini merupakan jarum yang dimainkan oleh musuh2 Islam untuk merosakkan hubungan persaudaraan antara dua saudar aserumpun yang seagama ini.

'Itasimu bi hablillah wala tafarraku!

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 15:25


tak nak lah pergi indonesia, tak fasal-fasal kena tangkap dengan stranger dan kena pukul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 17:21


...
dalam malaysia pun ramai yang amat memerlukan bantuan.
depa ni kalau di bagi bantuan sah terima dengan hati terbuka seluas2nya...
terutama orang asli di pahang tu.p sekolah 1 van tapi macam naik bas penumpangnya.kalah sardin king cup.
yang p bagi bantuan kat orang yang lempaq batu buat apa????


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 20:36


kalau sesama negara Islam bergado siapa yang akan dapat mnfaat???mstlah org kafir laknatullah akan ambil kesempatan..
pikir2knlah..



salam...nak komen sikit.....ustaz saya cakap...selagi org kafir itu tak mati lagi, kita tak boleh panggil dia kafir laknatullah...
sebab apa?
selagi dia belum mati, peluang di untuk memeluk agama islam masih terbuka...dan jike ditakdirkan mereka memeluk agama islam...mereka lagi mulia dari kita yang dah sedia lahir islam ini...sebab nya??? mereka tiada dosa...umpama bayi yang baru dilahirkan...sedangkan kita?
wallahu a'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 13:51


Pada 08-10-09 20:36 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!


salam...nak komen sikit.....ustaz saya cakap...selagi org kafir itu tak mati lagi, kita tak boleh panggil dia kafir laknatullah...
sebab apa?
selagi dia belum mati, peluang di untuk memeluk agama islam masih terbuka...dan jike ditakdirkan mereka memeluk agama islam...mereka lagi mulia dari kita yang dah sedia lahir islam ini...sebab nya??? mereka tiada dosa...umpama bayi yang baru dilahirkan...sedangkan kita?
wallahu a'lam.....


tak perasan pulak..
habis,kalau org tu islam,kita tak boleh lah panggil dia islam sebenar-benarnya sebab selagi dia belum mati,org islam ni pun berkemungkinan murtad atau tukar agama selain islam...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 13:57


Pada 09-10-09 13:51 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-09 20:36 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!


salam...nak komen sikit.....ustaz saya cakap...selagi org kafir itu tak mati lagi, kita tak boleh panggil dia kafir laknatullah...
sebab apa?
selagi dia belum mati, peluang di untuk memeluk agama islam masih terbuka...dan jike ditakdirkan mereka memeluk agama islam...mereka lagi mulia dari kita yang dah sedia lahir islam ini...sebab nya??? mereka tiada dosa...umpama bayi yang baru dilahirkan...sedangkan kita?
wallahu a'lam.....


tak perasan pulak..
habis,kalau org tu islam,kita tak boleh lah panggil dia islam sebenar-benarnya sebab selagi dia belum mati,org islam ni pun berkemungkinan murtad atau tukar agama selain islam...



Hehehe...mantap-mantap logika anta! :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-10-09 11:33


semua tu hampir pasti kerja freemasons

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 07:37


!!! QUOTE !!!

tak perasan pulak..
habis,kalau org tu islam,kita tak boleh lah panggil dia islam sebenar-benarnya sebab selagi dia belum mati,org islam ni pun berkemungkinan murtad atau tukar agama selain islam...


yang ni pun rasa betul cakap marul.kalau kita tak boleh panggil kafir laknatullah kepada sikapir,sebab mana nak tau nanti dia peluk Islam ke apa,jadi saya rasa,kita pun tak payah boikot ataupun kutuk bush sebab serang iraq dulu.yahudi pun kita tak payah kutuk dan serang mereka sebab bunuh penduduk palestin.ye lah kan,pasal mana nak tau nanti sebelum dia mati dia sempat peluk Islam ke.tup tup sebelum bush mati,dia peluk Islam.puak yahudi yang dulu serang penduduk palestin pun ada kemungkinan mereka akan peluk Islam juga agaknya sebelum dia mati.jadi kita ni sapa nak kutuk dia.tak begitu...?

!!! QUOTE !!!

selagi dia belum mati, peluang di untuk memeluk agama islam masih terbuka...dan jike ditakdirkan mereka memeluk agama islam...mereka lagi mulia dari kita yang dah sedia lahir islam ini...sebab nya??? mereka tiada dosa...umpama bayi yang baru dilahirkan...sedangkan kita?
wallahu a'lam.....


kat sini ada sedikit kemusykilan.bukankah firaun dulu sebelum tenggelam dalam laut merah dia sempat jerit cakap kat Nabi Musa yang dia mahu beriman,tetapi cuba rujuk balik apa jawapan Nabi Musa.tak apa lah mungkin masih ada yang srikandi_islam tak tahu.belajar dengan lebih mendalam lagi insyaAllah dapat jawapannya.

cuba tengok siapa yang melagakan Malaysia dan indonesia.syarikat tu dari singapore.mereka takut kalau dua buah negara ni dapat bersatu.

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 09:46


Pada 04-10-09 21:30 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

percaya atau tidak ana tengok berta di tv3 jam 8 malam tadi..ada menyiarkan bahawa ada rakyat indonesia yang bersiap siaga hendak menganyang rakyat Malaysia..

depa ni dah melampau dah..kita layan depa dengan baik..ini balasnya...sesama akidah pun nak berperang...tak tau nak kata apa dah.. :-|




memang tak patut beb mereka buat begitu



Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 10:47


salamun alaik
sekarang rakyat indon kat malaysia pulak yang tunjuk perasaan...

tengok sini


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 13:07


Pada 06-10-09 11:25 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Sepatutnya wartawan lebih memainkan peranan menyebarkan berita baik dan sekaligus memainkan peranan yang baik pada masyarakat. tapi demi keuntungan semu belakangkan janji duit masuk buat isu hot.

kasihan, tapi lately ini terpikir adakah peperangan kaum akan tercetus balik?


kat sana tak ada etika kewartawanan...
asalkan laku berita yang mereka tulis...

satu lagi, ketua persatuan BENDERA tu bukan Islam...
dia adalah seorang kristian bangsa batak....
dia juga pernah dihalau dari malaysia dalam operasi nyah PATI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 13:35


Pada 12-10-09 10:47 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik
sekarang rakyat indon kat malaysia pulak yang tunjuk perasaan...

tengok sini



Mana nya? :-?

Semalam rakyat Indon kata kat tv "No Ganyang, Yes Kenyang"..
Lucu pulak tengok slogan mereka..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 13:52


maaf....
terlupe letak tadi...ok cek link ni


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 16:00


yes trouver,memang ada syarikat dari Singapore yang cuba melaga-lagakan dan memanaskan lagi hub antara Malaysia dan Indonesia.

Singapore tu kan anak angkat Is****...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 16:08


salam alaik..
dah..jangn tambah-tambah kata..jangan macam katak dalam tempurung..
saya ni asal indonesia..study kat malaysia..
kalau saya perhatikan kata-kata rakan-rakan kat atas tu..,memang saya geram sangat-sangat..tapi saya kena fikir balek..saya bukan katak dalam tempurung...kalian saudara saya seislam..kalau trsalah beberapa orang, takkan nak salahkan semuanya..

allah yang berbuat yang maha adil..menempatkan sebagian yang lain ditmpt yang berbeda..orang indonesia dimalaysia dan sebaliknya..
hal itu akan saling melengkapi..

kira-kira kalau tak ada pekerja2 dari indo yang kerja bangunan kat malaysia, sapa yang nak naik k puncak2 bangunan2 tinggi tu..??
semuanya saling memerlukan..kita sesama muslim. tak perlu saling brbangga dan menyakiti..

mungkin sebagian sahabat menganggap malaysia telah bersikap baik dan berjasa pada indonesia...cuba lah keluar sikit dari malaysia..cuba ke indonesia...
isu-isu kecik tak perlu di panas2kan...

dah ye..saya mohon maaf ye..tak perlu ungkit2 dan tambah-tambah kata dalam isu indonesia malaysia..ok..?muslim bersaudara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 16:34


Malas nak komen isu ni sebab ayah orang Malaysia, mak orang Indonesia..
dulu sepupu mak kat Indonesia sempat bergurau dalam telefon, dia kata " Kak, balik lah sini, Malaysia dengan Indonesia nak perang ni..." Masa tu kami gelak lah, rupanya kat sana memang dah lama dah heboh tentang perkara ni, kita kat sini saja yang tak kisah...Kalau betul lah jadi perang, macam mana lah dengan saya ye...?? Nak balik mana?? hehehe....

Kepada wildan85, betul kita semua adalah saudara seislam....Tanamkan sifat mencintai saudara-saudara kita...semoga kita sentiasa bersatu dalam ikatan islam...

" Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikan diantara dua saudara kamu ( yang bertelingkah itu ) dan bertaqwa kepada ALLAH supaya kamu beroleh rahmat " Al-Hujurat 49:10


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 16:46


" Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikan diantara dua saudara kamu ( yang bertelingkah itu ) dan bertaqwa kepada ALLAH supaya kamu beroleh rahmat " Al-Hujurat 49:10

persaudaraan yang dikatakan dalam ayat ni adalah persaudaraan yang jauh lebih erat dari saudara kandung atau saudara yang disebabkan hubungan darah...

kalau ada yang salah..maafkan saja lah..tak perlu sebut nama negara..cukup yang bersalah saja yang di hukum...kita yang tak tahu dan tak nak tau ni, tak payah lah nak di kait2kan..

jangan sebab ada orang indo yang berbuat salah, terus saja orang kata saya ni berbuat salah...padahal saya tak buat pun...saya oke2 saja dengan kawan-kawan malaysia...bahkan saya selalu masuk k kg2 kat malaysia ni...mak angkat tercinta pun ada kat malaysia(orang malaysia)..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 16:33


umat Islam itu bersaudara..sebab itu musuh tak suka..depa nak kita kacau bilau dan depa datang kononnya sebagai penyelamat..tetapi matlamatnya nak menjajah kembali.


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 21:59


salamun alaik..

betul cakap encik wildan85 2..tapi org Malaysia tak ada masalah pun..org indonesia yang lebih-lebih..
masa mula-mula isu tarian pendet dan batik 2 teman-teman kuliah ana org indonesia yang lebih-lebih..mereka kutuk Malaysia sebagai malingsial dan macam-macam lagi perkataan yang sakitkn hati..tapi kami org Malaysia tetapi cool saja kat sini walopn ada saja rumah student yang kena lempar batu oleh org setempat..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 09:06


di ambil dari email

!!! QUOTE !!!

"GANYANG MALAYSIA " itulah ungkapan slogan sebuah kumpulan yang menamakan diri mereka sebagai BENDERA (BENTENG DEMOKRASI RAKYAT atau PEOPLE'S DEMOCRATIC DEFENCE).

Kumpulan tersebut telah membuat beberapa tindakan seperti sekatan jalan untuk mencari rakyat Malaysia sebagai bantahan kepada beberapa isu berkaitan kepulauan Indonesia ( Sipadan, Ligitan dan Jemur), menciplak kebudayaan Indonesia seperti rendang, lagu rasa Sayang Sayange, Injit Injit Semut, Burung Kakak Tua dan Anak Kambing Saya, dan tarian Pendet.

Juga turut disenaraikan ialah 34 nama rakyat Indonesia seperti Nirmala Bonat yang mendapat liputan luas di media Malaysia dan Indonesia pada tahun 2004 atas dakwaan didera dan dilayan dengan kejam oleh majikannya rakyat Malaysia.

BENDERA ditubuhkan lebih kurang dalam 2 bulan lebih menurut ketuanya Adian, idea penubuhan kumpulan tersebut tercetus sewaktu kempen pilihanraya presiden Indonesia . Ini dirangsangkan apabila beliau mendapat tahu bahawa parti politik di Indonesia tidak berminat untuk membela nasib dan hak rakyat.

Pada 8 September 2009 yang lepas sekumpulan pengikut BENDERA dengan kain merah putih lambang bendera Indonesia yang diikat di kepala telah membuat satu sekatan jalanraya di Menteng di tengah Jakarta sambil bersenjatakan buluh tajam.

Bagaimana pun mereka tidak berjaya membuat sebarang tangkapan rakyat Malaysia . Senario ini telah meresahkan hubungan Malaysia - Indonesia, apa lagi bagi rakyat Malaysia yang kini berada di Indonesia .

Apa yang lebih mengejutkan ialah perancangan kumpulan tersebut untuk menawan Malaysia . Tekad kumpulan ini tidak boleh dipandang ringan walau pun pada hakikat ianya sesuatu yang mustahil, namun propaganda mereka sedikit sebanyak boleh menggugat ketenteraman awam di Malaysia .

Ikutilah wawancara wakil The Star, Philip Golingai dengan ketua kumpulan BENDERA saudara Adian.

Soalan : Bila BENDERA mula diwujudkan?
Adian : BENDERA diwujudkan lebih kurang dalam 2 bulan lebih.

Soalan : Apa agenda BENDERA diwujudkan?
Adian : Untuk membela hak dan nasib rakyat Indonesia .

Soalan : Apa kaitan perjuangan menuntut keadilan hak rakyat ada kaitan dengan "sweeping orang Malaysia "?
Adian : Kita "sweeping Malaysian" kerana kerajaan Malaysia telah melakukan "sweeping Indonesian". Operasi tersebut cuma berlaku dalam tempoh 30 minit dan dihentikan oleh pihak Polis Indonesia . Beliau tidak terlibat dalam aksi tersebut kerana mempunyai tugas lain sewaktu kejadian 8 Sept itu berlaku.

Soalan : Apa tindakan anda jika berjaya menahan atau menangkap rakyat Malaysia pada hari tersebut?
Adian : Kita akan arahkan "suruh pulang ke Malaysia ".

Soalan : Kenapa ahli kumpulan BENDERA membawa dan dilengkapkan dengan buluh tajam?
Adian : "Inilah simbol menuntut kemerdekaan sewaktu dijajah oleh Belanda", katanya.

Soalan : Adakah anda akan menggunakan buluh tajam tersebut ke atas rakyat Malaysia yang ditangkap pada harti itu?
Adian : Kita cuma gunakan senjata tersebut jika berada di Malaysia .

Beliau merujuk kepada pengumuman meluas melalui media Indonesia dan Indonesia oleh BENDERA pada 8 Oktober kelak dimana inilah Hari Pembalasan kepada segala kesalahan yang telah dilakukan oleh Malaysia terhadap Indonesia .

Beliau kemudiannya menyerahkan 4 mukasurat "DEKLARASI PERANG BENDERA" dengan tajuk utama "GANYANG MALAYSIA !".

Dalam deklarasi tersebut menyatakan Rentcong Aceh, panah Papua, Pedang Pattimura, mandau Kalimantan, keris Jawa, kujang Sunda, golok Betawi, badik Palembang dan pedang Sisingamagaraja (senjata tradisional Indonesia) akan digunakan dalam pertumpahan darah untuk menghancurkan keangkuhan Malaysia.

Juga tersenarai dalam deklarasi tersebut ialah kemarahan rakyat Indonesia dalam isu-isu seperti kepulauan yang merangkumi Pulau Sipadan, Ligitan dan Jemur. Mencuri atau menciplak kebudayaan Indonesia yang merangkumi makanan atau masakan rendang, lagu-lagu seperti rasa Sayang Sayange, Injit Injit Semut, Burung Kakak Tua dan Anak Kambing Saya. Tak terlepas isu kontroversi yang terbaru melibatkan tarian Pendet.

Isu pekerja Indonesia yang didera oleh majikan Malaysia melibatkan Nirmala Bonat pada tahun 2004, dimana telah didera dengan seterika panas, disimbah dengan air panas dan dipukul dengan cawan logam secara kejam menghangatkan isu mengapa BENDERA perlu bertindak.

Soalan : Bagaimana rancangan anda untuk menyerang Malaysia ?
Adian : Beberapa minggu yang lepas 10 perisik BENDERA telah menyusup masuk ke Malaysia . Tujuan mereka adalah untuk menubuhkan satu rangkaian dikalangan pekerja-pekerja Indonesia yang bekerja di Malaysia . Beliau mendakwa misi tersebut telah berjaya meyakinkan 1.45 juta pekerja-pekerja Indonesia di Malaysia untuk bertindak membuat rusuhan seperti membakar tempat dimana mereka bekerja apabila BENDERA melancarkan konfrontasi ke atas Malaysia.

Apabila wakil The Star cuba menarik perhatian beliau berkenaan perbelanjaan sebanyak RM145,000 yang akan ditanggung untuk membuat SMS kepada 1.45 juta rakyat Indonesia di Malaysia, beliau nampak bengis sedikit dan terus mencelah bahawa mereka mempunyai cara tersendiri untuk melakukannya.

"Di atas kertas kami sudah pun menang", kata beliau lagi. Menurut beliau lagi, pada perang dunia kedua pihak sekutu mengambil masa 2 bulan untuk membuat persediaan sebelum menyerang Jerman. Namun BENDERA tidak memerlukan tempoh selama itu kerana mereka telah pun mempunyai 1.45 juta rakyat yang sanggup bersekongkol melaksanakan konspirasi tersebut di Malaysia .

Inilah yang membezakan pandangan kami dengan apa yang dinyatakan oleh Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dimana Indonesia tidak mampu menyerang Malaysia disebabkan 1.8 juta rakyat Indonesia yang kini berada di Malaysia. Namun pendapat BENDERA kedudukan tersebut adalah satu kekuatan yang sudah ada wujud dimana 1.8 juta rakyat Indonesia yang berada di Malaysia akan memudahkan rencana mereka untuk menakluk Malaysia .

Beliau seterusnya mula membuat serangan keatas Malaysia dengan menunjukkan gambar Nirmala. "Jika Malaysia dan Indonesia adalah satu rumpun, mengapa harus mereka mendera satu rumpunan sendiri?", jelas beliau.

"Mengapa pihak Polis, Tentera dan RELA Malaysia mendera rakyat Indonesia ?" sambil menunjuk gambar-gambar yang ada dengan nada marah. "Tahukah anda, selang dalam tiga hari seorang rakyat Indonesia didera di Malaysia ", katanya lagi.

Beliau juga mendakwa bahawa 300 rakyat Indonesia telah dilatih menjalani latihan "ilmu kebal" yang mana mapu menjadikan mereka kebal dari ancaman senjata tajam dan juga peluru akan mula menyerang Malaysia bermula di Borneo melalui Kalimantan terus menyusup ke Sabah dan Sarawak.

Dari Pontianak (di Kalimantan) mereka akan terus mara ke Kuching, Sarawak dan terus menawannya. Kemudiannya dari Nunukan (di Kalimantan) mereka terus mara ke Sabah .

Ditanya apakah nama bandar yang berdekatan dengan Nunukan di Sabah, beliau tidak tahu nama bandar tersebut. Namun tekad mereka adalah untuk menawan bandar tersebut. Sebagai rujukan, Tawau adalah bandar yang dimaksudkan.

Dalam tempoh enam hingga lapan bulan beliau dengan yakin bahawa mereka mapun menawan Kuala Lumpur .

Ditanya mengapa mereka tidak terus sahaja membuat serangan ke atas Kuala Lumpur ?

"Menurut taktik militari Mao, pertama kita mesti menawan kampong-kampong dan kemudiannya baru laha menyerang dan menawan bandar-bandar", jelas beliau.

Soalan : Apa pandangan awak terhadap Malaysia ?
Adian : "Jahat", kata beliau yang belum pernah ke Malaysia .

Soalan : Adakah ini merangkumi 26 juta rakyat Malaysia ?
Adian : "Sekiranya 26 juta rakyat Malaysia masih membisu berkenaan rakyat Malaysia yang telah menyalahi undang-undang dengan mendera rakyat Indonesia , maka semuanya adalah jahat", jelas beliau lagi.

Soalan : Apa perasaan kamu sekarang setelah bertentang muka dengan seorang rakyat Malaysia ?
Adian : "Mukanya baik. Mukanya lucu. Mukanya tak ada niat jahat.", katanya sambil tersenyum samvbil diiringi gelak tawa warga Indonesia yang lain turut sama mendengar temuramah tersebut.

"Adakah awak orang Malaysia ?", tanya Poltak Sitanggang seorang pemilik laman web berita yang juga baru selesai menemuramah Adian.

"ya, saya orang Malaysia ", kata wakil The Star.

"Kenapa tidak kita "sweep" saja orang ini", cadang Poltak kepada Adian.

"Oh tidak, beliau ni lucu orangnya", celah Adian.

Adian terus menyerang dengan mendakwa bahawa Malaysia telah mengekspot 2 orang pengganas (Noordin Mat Top dan Dr Azahari Husin) ke Indonesia . Dan masyarakat dunia terus mengutuk Indonesia dipenuhi oleh pengganas.

Soalan : Adakah benar, kerajaan Indonesia tidak menangkap kamu kerana pada pandangan mereka rancangan penaklukan yang dirancangkan adalah tidakbenar atau omong kosong?
Adian : Dengan wajah marah beliau menjawab, " Pihak Polis telah menduduki ibupejabat BENDERA".

Beliau juga telah menerima panggilan telefon yang mana menyatakan sokongan, namun panggilan yang cuba memujuk atau memberi amaran untuk tidak bertindak akan tidak dilayan.

Diberitahu mengenai kenyataan rasmi kedutaan Indonesia di Malaysia yang menyatakan pendirian mereka berkenaan rancangan penaklukan oleh Bendera, beliau menjawab bahawa itu adalah pandangan kedutaan.

Menurut beliau lagi itu adalah kerana bukan kerajaan Indonesia yang akan menyerang Malaysia tapi akan dilakukan oleh BENDERA.

Soalan : Adakah rancangan penaklukan ini akan berjaya?
Adian : " Pada 1998, Suharto tidak percaya bahawa golongan pelajar tidak mampu untuk menjatuhkan seorang Presiden. Namun kejadian itu berlaku dan menjadi kenyataan. Saya tidak gila, kita mempunyai sebab yang bernas untuk menyerang Malaysia . Hanya orang gila sahaja yang akan menyerang negara lain tanpa sebab", kata beliau.



-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

rose_orkid
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2009
Ahli No: 37655
Posting: 19
Dari: N9

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 09:45


tak setuju langsung dengan tindakan mereka..tak baik bermusuhan..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_orkidProfil   Hantar PM kepada rose_orkid   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-10-09 09:58


anda percaya atau tak, geng buluh runcing itu disogok oleh pihak tertentu, mereka dibayar untuk melakukan benda tu, mungkin ada pihak yang membayar individu tersebut demi melihat Malaysia dan Indonesia tidak sehaluan atau bergaduh sesama mereka.

Indonesia pulak negara miskin, ramai yang akan mengambil wang untuk melaukukan sesuatu seperti 'buluh runcing atau ganyang malaysia'

sebagai meletakan peradaban melayu, lebih baik kita mengamalkan sikap bertoleransi atau memberi madu walaupun kita mendapat racun. lama-kelamaan isu ini akan redha dan jangan ada pihak yang menyemburkan lagi api kemarahan 2 buah negara ini..

kalau berperang antara kita, musuh kita(Malaysia-Indonsesia} yang untung kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 11:14


siapa tu yang nak memecahbelahkan malaysia dan indonesia? dalangnya pihak amareka ke? atau sngapura?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:37


Pada 13-10-09 21:59 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..

betul cakap encik wildan85 2..tapi org Malaysia tak ada masalah pun..org indonesia yang lebih-lebih..
masa mula-mula isu tarian pendet dan batik 2 teman-teman kuliah ana org indonesia yang lebih-lebih..mereka kutuk Malaysia sebagai malingsial dan macam-macam lagi perkataan yang sakitkn hati..tapi kami org Malaysia tetapi cool saja kat sini walopn ada saja rumah student yang kena lempar batu oleh org setempat..

he..he..he..jangan marah..tu kan yang awak dengar..kat sini orang kutuk-kutuk indonesia..saya senyum-senyum saja...takkan lah orang lempar batu kita nak balas jugak..?kan..?

jangan ikotkan orang-orang bodoh..kalau mereka salah..sama-sama kita betolkan..orang malaysia kata orang indo lebih-lebih...orang indo kata orang malysia lebih-lebih...sama saja...yang untung tu media..yang buntung tu kita lah yang ikut2..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:41


Pada 14-10-09 09:58 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

anda percaya atau tak, geng buluh runcing itu disogok oleh pihak tertentu, mereka dibayar untuk melakukan benda tu, mungkin ada pihak yang membayar individu tersebut demi melihat Malaysia dan Indonesia tidak sehaluan atau bergaduh sesama mereka.

Indonesia pulak negara miskin, ramai yang akan mengambil wang untuk melaukukan sesuatu seperti 'buluh runcing atau ganyang malaysia'

sebagai meletakan peradaban melayu, lebih baik kita mengamalkan sikap bertoleransi atau memberi madu walaupun kita mendapat racun. lama-kelamaan isu ini akan redha dan jangan ada pihak yang menyemburkan lagi api kemarahan 2 buah negara ini..

kalau berperang antara kita, musuh kita(Malaysia-Indonsesia} yang untung kan?
indonesia negara miskin???
anda tengok yang mana???apanya yang miskin..??tempat saya merupakan penghasil minyak terbesar diindonesia..dan menempati 5 besar d dunia..

awak bandingkan dengan semenanjung k..??hhmm..:-)


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:47


oo orang indon memang kaya raya rupanya ek.....
sampai tak ada kerja kat sana pasal dah kaya raya... kena carik kerja kat negara lain pula..


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:51


Pada 14-10-09 12:47 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

oo orang indon memang kaya raya rupanya ek.....
sampai tak ada kerja kat sana pasal dah kaya raya... kena carik kerja kat negara lain pula..

inilah contoh orang islam..yang faham saudaranya...
allah yang menetukan semua itu...bukan sebab kurang kerja disana orang sana datang sini...orang malaysia pun ada kerja disana..apakah sebab miskin..?tentu tidak..
kadang malas nak cakap...

kira-kira kalau tak ada orang luar yang kerja kat malaysia ni..sapa yang nak kerjakan bangunan2 tu..?ada k warga ukhwah ni yang nak kerja bagunan..panas2..?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:54


saya belajar di sini pun..bukan sebab kat sana tak ada universiti...
sama juga macam sahabat yang study kat sana..bukan sebab tak ada universiti kat sini...
bukan sebab sini atau sana lebih baik..bukan itu penyebabnya...tapi ada sebab2 lain...allah yang takdirkan..
dulu saya memang tak ada niat sikit pun nak k malaysia...tapi allah takdirkan saya k sini..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 13:01


wah bagus2 penjelasan yang efisen dari Mulya...

Country    GDP/PPP                     GDP/PPP    Real    Inflation
                             apa    growth    (%)
                             capita    rate    
             (%)    
Indonesia    915.9 billion    3,900    6.1    11.1
Malaysia    386.6 billion    14,800    5.1    5.8
Singapore    240 billion                         51,200    1.2    4.3
Thailand    553.4 billion    8,500    3.6    5.5


yang ni boleh diterangkan tak.


apa2hal pun...ni semua adalah hasutan dari pihak ke3 yang dengki kepada kerjasama serantau antara indon - malay..... kita yang ada kat sini kenalah berfikiran dengan waras...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 13:24


memang kena berfikir waras...
kalau rasa2 hal tu akan menimbulkan perpecahan..sebaiknya tidak perlu dibincangkan...atau diamkan saja...

ingat tak dulu malaysia pernah ada komunis...pernah juga perang dengan cina...beberapa orang indonesia dengan sengaja datang ke malaysia untuk membantu..macam tu juga sebaliknya...orang malaysia pun ikut membantu indonesia..sebab kita memang srumpun..lebih-lebih lagi kita yang diikat dalam satu aqidah...
===========================
batas wilayah itu dibuat oleh musuh kita untuk menghancurkan kita...

DALAM ISLAM TIADA BATAS WILAYAH...
dimana pun seorang muslim itu berada..,disitulah buminya...disitulah tmpatnya...

setuju.??


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-10-09 14:58


Pada 14-10-09 12:41 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-10-09 09:58 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

anda percaya atau tak, geng buluh runcing itu disogok oleh pihak tertentu, mereka dibayar untuk melakukan benda tu, mungkin ada pihak yang membayar individu tersebut demi melihat Malaysia dan Indonesia tidak sehaluan atau bergaduh sesama mereka.

Indonesia pulak negara miskin, ramai yang akan mengambil wang untuk melaukukan sesuatu seperti 'buluh runcing atau ganyang malaysia'

sebagai meletakan peradaban melayu, lebih baik kita mengamalkan sikap bertoleransi atau memberi madu walaupun kita mendapat racun. lama-kelamaan isu ini akan redha dan jangan ada pihak yang menyemburkan lagi api kemarahan 2 buah negara ini..

kalau berperang antara kita, musuh kita(Malaysia-Indonsesia} yang untung kan?
indonesia negara miskin???
anda tengok yang mana???apanya yang miskin..??tempat saya merupakan penghasil minyak terbesar diindonesia..dan menempati 5 besar d dunia..

awak bandingkan dengan semenanjung k..??hhmm..:-)



Alamak sorry2, memang lah Indonesia pengeluar minyak terbesar dan sedia maklum Indonesia jugak kaya, tapi yang saya nak higlight rakyat nya, adakah semua rakyatnye mendapat manfaat dan hasil dr kekayaan bumi nya sendiri? Itu yang saya persoalkan. Jika korupsi tidak berlaku. kerajaan memainkan peranan maka rakyat tidak akan miskin dan merana. Di sini perlu nya sebuah negara yang aman makmur, kurangkan rasuah, korupsi dan pelbagai masalah dalaman.

Selain Indonesia, pengeluar negara minyak terbesar, Nigeria jugak mengalami masalah sedemikian dimana hasil bumi hanya dinikmati oleh golongan atasan sahaja. Rakyat terus miskin dan meyalahkan pelbagai pihak.

Kembali lah kepada Islam kerana Islam merangkumi politik,kewangan,sosial dan seluruh apa yang diperlukan dalam dunia ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 15:02


he..he...
nak cakap macam mana..saya tak jadi president indonesia lagi...
kalau dah jadi nanti saya ubah ye...

biasa lah macam tu kan...kalau ditempat tu banyak harta..tentu banyak juga tikus-tikus yang memakai tai...sebab banyak peluang untuk korupsi...

tapi allah dah kurangkan cikit2 dah...
kan dah ramai yang mati...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-10-09 15:18


Alhamdulilah semoga anda jadi pemimpin atau presiden satu hari nanti. memang kita kekurangan pemimpin yang islamic.

Kami di Malaysia juga kekurangan pemimpin yang Islamik, masih berharap dan berdoa agar segala urusan/pembangunan/perundangan semuanya mengikut Isam satu hari nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 15:21


tapi tak ada niat pulak nak jadi president..berat sangat tu beban akhiratny...
semoga semuanya semakin baik...mungkin suatu saat tiada lagi nama..indonesia/malaysia..sebab dah jadi 1 dengan islam..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 15:22


Pada 14-10-09 12:47 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

oo orang indon memang kaya raya rupanya ek.....
sampai tak ada kerja kat sana pasal dah kaya raya... kena carik kerja kat negara lain pula..



aiyaaaaaa...statement macam ni pun ada ke?????



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 13:15


Pada 14-10-09 11:14 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

siapa tu yang nak memecahbelahkan malaysia dan indonesia? dalangnya pihak amareka ke? atau sngapura?



.. setahu aku hubungan antara Malaysia dan Indonesia ni dah lama keruh.. lama dah.. dari zaman Sukarno memerintah dengan ideologinya nak tubuhkan Indonesia Raya lagi.. jadi selepas itu bermacam2 lah isu-isu yang berkaitan sahaja dengan hubungan 2 hala Malaysia Indonesia akan kembali menyemarakkan semangat nasionalisma rakyat Indonesia.. bermacam2 isu dah.. cuma media2 massa di Indonesia yang lebih menyemarakkan semangat untuk membenci Malaysia dengan cerita2 yang mungkin ada kebenarannya dan mungkin ada yang ditokok tambah.. tapi yang paling baru ialah mengenai tarian pendet yang telah disiarkan oleh National Geografi dan tarian tersebut ada dalam iklan melawat Malaysia.. dan yang nyata pihak yang terbabit dalam menerbitkan dokumentari tersebut iaitu pihak KRU telah menafikan mereka memasukkan unsur tersebut dalam dokumentari @ iklan Melawat Malaysia.. jadi boleh fikir sendiri lah kan.. dan aku pernah terbaca pihak National Geografi telah meminta maaf atas itu terbabit ke atas pihak Malaysia dan Indonesia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 14:59


tak payah layan sangatlah indon tu...
mentaliti mereka lain...
ramai graduan universiti yang tak dapat kerja...
kena bagi rasuah dulu baru dapat kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 14:16


Biasalah, dalam jutaan rakyat Indonesia, ada sekelompok yang kurang rasional pemikirannya namun saya percaya lebih ramai yang matang dan berpengetahuan dan tidak akan terlibat di dalam aktiviti2 yang tidak berfaedah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 15:31


dipetik dari ruangan Kembara (Majalah Solusi Isu.13) oleh Haji Muhammad Zakaria yang mengetuai misi lima orang ke Jawa Barat..

!!! QUOTE !!!

Saya mencuit perasaan mereka, "Kita bukan nak bergaduh tentang perkara yang kecil-kecil seperti pasal lagu Terang Bulan atau pasal tarian Penyet. Kalau tidak, buat apa saya datang ke mari. Apakah ibu-ibu dan bapak-bapak hendak halau atau sapu saya balik ke Malaysia?"

"Tidakkk!" Jawab mereka beramai-ramai.

"Dulu pun pada tahun 1962-1966, Indonesia pernah mahu mengganyang Malaysia. Siapa yang untung? Ini hanya permainan segelintir orang yang ada kepentingan peribadi." Mula nampak kekesalan pada riak air muka mereka.

Dalam ucap balas, seorang warga tua, Bapak Uyeng Riswana, 68 tahun mencurahkan rasa hatinya, "Saya amat kesal dengan aktivitas saya zaman silam yang terlibat dengan gerakan mengganyang Malaysia pada tahun 1962-1966 itu. Hari ini saya ingin menyeru semua warga desa untuk bersangka baik dan memberi bantuan apa yang boleh untuk kita mengeratkan lagi hubungan dengan warga Malaysia seperti bapak-bapak dan ibu-ibu ini yang datang dari Malaysia untuk membantu kita"



-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 18:17


xperanglah......

Ya ALLAH, sihatkan tubuh badan ku, izinkan kami menjadi tetamu Haji MU ya ALLAH. izinkan aku berjaya dunia akhirat......, AMPUNI DOSA KEDUA IBU BAPAku dan dapatlah aku sambung belajar ya ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 11:09


hehhehe..
kita kat sini pun marah juga dengan mereka..
duduk lari anak dara kita..
pecah rumah kita..
jadi gangster lah..

hehhe..
tapi kita tak histeria nak serang indon..
tapi kita minta juga lah wakil kementerian kena berkeras tentang isu ini..
jangan tunduk sangat...
kalau asyik tunduk saja nanti org pijak kepala..

p/s.. dengan singapore pun kita tunduk..
        takkan dengan indon pun kita nak tunduk juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 12:23


org melayu ni memang baik hati..saya pun tak tau nak cakap bagaimana...memang budaya timur melekat gier kat kita..adab sopan kita jaga bebaik..tapi indonesian malay pun org timur jugak kan..kenapa lain ek dengan kita? kata serumpun?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 15:00


kita serumpun...
tapi tak sama dik..
kita berpegang kuat pada adat+islam yakni melayu...
sedangkan disana masing-masing punya suku...
melayu disana tidak lebih hanya sekadar suku dr berpuluh2 suku..
jadi adat resam mereka takkan boleh dikongsi oleh suku yang lain..
sedangkan kita disini tak kira janji melayu...
tapi bagi saya keadaan yang jadi disana adalah permainan politik untuk mengkucar kacirkan masyarakat...
kira-kira propaganda gitulah...
untuk menutup sesuatu isu..
mungkin kes polis VS sprm(indonesia)...

p/s.. macam dedulu..
        bila ada isu besar time tu lah kita duduk perang mulut dengan singapore..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 18:05


apa,nak isytihar perang?????? :-o :-o :-o


jika begitu baik KITA BAGI MEREKA PERANG YANG MEREKA NAK


pada kerajaan negara singapura,saya minta supaya sama-sama TERLIBAT dalam perang ini bersama2 dengan negara KUASA BESAR seperti negara2 pakatan NATO kerana kita boleh pertahankan negara secara bersama dengan....kita bagi mereka apa yang disebut dalam bahasa inggeris sebagai A BLOODY NOSE.dengan ini boleh memungkinkan second BERLIN terjadi




.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

panglima_garang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38628
Posting: 154
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 22:02


Inilah natijahnya hasil kejatuhan khilafah Islam..negara menjadi berpuluh2..umat Islam hidup dalam pelbagai negara..masing-masing tebal dengan asobiyahnya, mempertahankan negara bangsa..

Isu yang yang kecik sebesar kuman dijadikan penyebab kehancuran yang lebih besar..kejahilan umat setelah kejatuhan daulah khilafah juga semakin bertambah2..umat islam berjuang dalam isu bodoh2..duduk dalam negara nasionalisme pulak 2..

Umat akhir zaman yang menyedihkan..


-----------------
"MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH"


Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_garangProfil   Hantar PM kepada panglima_garang   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 06:13


Hm .. setahu Wawa, pihak media yang mebesar2kan hal ni. Ada cuma, segelintir saja yang ishtiharkan perang pada Malaysia. dan now that issue pun dah dikawal oleh kerajaan masing-masing dengan baik. Lepas ni, entah apa pula agaknya isu yang keluar.. Pembantu rumah, penderaan DLL. org lain yang buat salah, yang lain pula yang kena tanggung akibatnya.. Dunia oh Dunia ..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1803 saat. Lajunya....