Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 11 jam, 29 minit yang lalu
wadud: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: raya dulu-dulu dan raya sekarang...mana best??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» raya dulu-dulu dan raya sekarang...mana best??

Please Mendaftar To Post


Oleh raya dulu-dulu dan raya sekarang...mana best??

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 09:32


salam...
terdetik nak buat tajuk ini bila terkenangkan raya sekarang tak semeriah raya dulu..time kecil-kecil.. :cry:

ingat lagi time kecil-kecil dulu setiap kali sampai hari '7liko' mesti buat tanglung dengan tin milo..tebuk2 kat belakang tin dengan paku..dan lepas itu buat jalan-jalan sekeliling kg..memang seronok ah..

tapi sekrang dah besar..tak ada lagi semua tu..tengok adik-adik pun semua suka habiskan masa depan tv..huhu..nak saja kembali zaman kanak-kanak..huhu

macam mana pula dengan kawan-kawan lain??mana best raya dulu-dulu ke raya sekrang??jom2 kongsikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 10:17


salamun alaik...
erm...raya dulu lah best
maybe sebab dulu kecik lagi...
tau nak seronok sokmo kan..
sekarang dah beso dah, mana lah ada masa sangat nak fikir pasal seronok raya...
either fikir career or relationship.................

p/s: seronok juga tengok budak-budak berseronok time raya....mengingatkan diri yang aku dulu pun pernah merasa jadi budak kecik......


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 10:26


.. raya dulu lah lagi seronok sebab dulu aku dapat banyak duit raya.. :lol:.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 10:34


Raya dedulu best yang amat sebab zaman kekanak rebina saja... sekarang ini monotonus, mungkin agak membosankan sedikit. Mungkinkah teman dah sampai ke tahap tertinggi sesuatu zaman dalam teori segitiga Maslow? erm....

rasanya ya....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 10:43


bagi saya pula, raya dulu dan sekarang memang jauh berbeza..
kalau nak cerita agaknya ada yang "hujan".. :cry:
namun apa yang penting dapat beraya bersama semua ahli keluarga..ALHAMDULILLAH, raya tahun ni semua adik beradik dapat berkumpul, yang istemewanya anak buah bertambah lagi..memang meriah :bunga: :welcome:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

musafirsufi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2008
Ahli No: 32917
Posting: 7
Dari: kelantan

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 10:50


assalamualaikum...ana tertarik untuk berkongsi cerita dalam forum ni.teringat ana zaman kecil ana jika dibandingkan dengan zaman sekarang,jauh sekali bezanya. kalau zaman ana dahulu budaya ziarah menziarahi adalah rutin sepnjang hari raya.kami akan menziarah dari satu rumah ke satu rumah sambil menghantar kuih yang ibu bekalkan kepada jiran. walaupun niat kami hanyalah semata-mata nak dapatkan duit raya tetapi sekurang2nya,kami akan mengenal siapakah jiran kami jauh sekali dengan zaman sekarang..kanak-kanak ke rumah jiran semata-mata nak duit raya tanpa menjamah sedikit pun makanan yang disediakan.amat menyedihkan..tambahan lagi rancgn2 ya dengan disedikan di dalam tv menyebbkan ramai antarakita tidak berganjak ke mana-mana.jadi..sama-samalah kita renungi kenapakah ia berlaku?wallhua'lam..




-----------------
"almar atul solehah khairun mina dunia wama fiha"


Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsufiProfil   Hantar PM kepada musafirsufi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 11:20


Pada 15-09-09 10:43 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya
kalau nak cerita agaknya ada yang "hujan"..


kat sini dah hujan dah... lebat pula tu.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 11:23


Pada 15-09-09 10:26 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. raya dulu lah lagi seronok sebab dulu aku dapat banyak duit raya.. :lol:.. ahaks..



huhu..ingat duit raya saja ar ks ni..thehee :-D


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 11:29


nak balik kampung...nak balik kampung... tak semangat dah duduk opis ni. Teman esok nak raya, hari ini teman kroje lagi...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 11:43


Pada 15-09-09 10:26 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. raya dulu lah lagi seronok sebab dulu aku dapat banyak duit raya.. :lol:.. ahaks..


dit raya saja pkir....huhu..tapi betul juga...kumpul duit banyak-banyak..tapi besar-besar ini lagi banyak...ye lah lagi besar..lagi besar duit dapat... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 12:34


Pada 15-09-09 10:43 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya pula, raya dulu dan sekarang memang jauh berbeza..
kalau nak cerita agaknya ada yang "hujan".. :cry:
namun apa yang penting dapat beraya bersama semua ahli keluarga..ALHAMDULILLAH, raya tahun ni semua adik beradik dapat berkumpul, yang istemewanya anak buah bertambah lagi..memang meriah :bunga: :welcome:



Kena pakai nak dengar cerita ni...hehe
Jangan marah .... :oops:


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 13:19


salam..


raya dulu-dulu memang best...tapi raya dulu-dulu banyak...kenangan yang memiluhkan

:-( :-( dulu saling berkirim kad raya..rumah penuh kad raya...walau sebelah rumah pun kirim kad raya juga.
sekarang....sms,mms macmna nak lekat kat dinding... :-( :-(


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 13:26


raya sekarang ni,yang saya tengok.. budak-budak ramai tertumpu kat depan tv lagi dr pergi beraya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 13:52


situasi di raya pertama
.. selepas dapat duit raya.. di depan pintu tuan rumah.. kedengaran nada2 suara "eh.. kira ok lah.. pakcik ni bagi kita rm1.00.. rumah yang tadi tu kedekut.. kasi kita 0.50 sen saja kan".. adehh.. :lol:.. budak-budak.. yang aku tak tahan.. siap cerita tu.. pakcik.. rumah pakcik yang sinun tu kan.. dia kasi kami banyak ni saja.. tak bersyukur langsung.. adehh..

.. teringat zaman aku kecil-kecil dulu.. siap kalau dapat rm1.00 tu mak ai.. dah kira besar gila waktu tu.. kalau ada rumah yang kasi.. memang kadang-kadang 3 kali "repeat" rumah yang sama pun tak apa.. tapi pergi di waktu yang berlainan lah.. pagi sekali.. tengah hari sekali.. petang sekali.. wow.. kayo pokcik.. adehh.. :lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 13:56


raya dulu-dulu lah best sebab kedua org tua ada lagi...sekarang mereka dah tak ada.... tapi,sekarang pun best juga sebab ada isteri dan anak tercinta.... cuma suasana berbeza.....apapun raya akan bertambah seronok bila org yang disayang ada disisi......


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 14:07


Pada 15-09-09 13:52 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

situasi di raya pertama
.. selepas dapat duit raya.. di depan pintu tuan rumah.. kedengaran nada2 suara "eh.. kira ok lah.. pakcik ni bagi kita rm1.00.. rumah yang tadi tu kedekut.. kasi kita 0.50 sen saja kan".. adehh.. :lol:.. budak-budak.. yang aku tak tahan.. siap cerita tu.. pakcik.. rumah pakcik yang sinun tu kan.. dia kasi kami banyak ni saja.. tak bersyukur langsung.. adehh..

.. teringat zaman aku kecil-kecil dulu.. siap kalau dapat rm1.00 tu mak ai.. dah kira besar gila waktu tu.. kalau ada rumah yang kasi.. memang kadang-kadang 3 kali "repeat" rumah yang sama pun tak apa.. tapi pergi di waktu yang berlainan lah.. pagi sekali.. tengah hari sekali.. petang sekali.. wow.. kayo pokcik.. adehh.. :lol:..



hahha...gelak baca...betul-betul...Kalau rumah yang bagi duit banyak...siap bagi tau kawan-kawan yang lain "mung pergi ah rumah tu...dapat duit banyok"...pah 2 join mereka sekali...

kadang-kadang tu ikut along pergi beraya naik basikal..memang best ah..pergi pula rumah orang kaya2..lagi banyak dapat duit..lepas balik..pakat kira dan banding duit siapa yang banyak...best.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 15:33


Tak dilupakan tabung gajah color biru putih BSN punya.. tu lah peneman setia setiap kali balik kampung bila cuti beraya..
Dapat masuk duit syiling dalam tabung,kira dah seronok sangat dah.. huhu



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 16:27


Pada 15-09-09 13:52 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

situasi di raya pertama
.. selepas dapat duit raya.. di depan pintu tuan rumah.. kedengaran nada2 suara "eh.. kira ok lah.. pakcik ni bagi kita rm1.00.. rumah yang tadi tu kedekut.. kasi kita 0.50 sen saja kan".. adehh.. :lol:.. budak-budak.. yang aku tak tahan.. siap cerita tu.. pakcik.. rumah pakcik yang sinun tu kan.. dia kasi kami banyak ni saja.. tak bersyukur langsung.. adehh..

.. teringat zaman aku kecil-kecil dulu.. siap kalau dapat rm1.00 tu mak ai.. dah kira besar gila waktu tu.. kalau ada rumah yang kasi.. memang kadang-kadang 3 kali "repeat" rumah yang sama pun tak apa.. tapi pergi di waktu yang berlainan lah.. pagi sekali.. tengah hari sekali.. petang sekali.. wow.. kayo pokcik.. adehh.. :lol:..


Zaman sekarang pun masih ada..lagi yang buat macam ini ks...
bab duit raya tak kan ada kesudahannya bagi budak yang sebaya ks dulu... :sopan: :sopan:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 17:09


raya dulu pantun yang paling glamer..
'pecah kaca, pecah gelas'
bla...bla..hihi.
raya sekarang pantunnya..macam-macam.

tapi tak kisahla dulu atau sekarang.raya tetap best.
sebab ianya anugerah Allah yang tak ternilai.kembali pada fitrah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 18:50


Dulu:

Raya dulu-dulu kutip duit raya.. kalau org tu bagi sikit.. kat tengok semacam saja muka dia.. dengan dalam hati berkata.. "apa lah pakcik ni.. rumah besar.. kereta besar.. makciknye besar jugak.. tapi bagi dua posen saja.." hehe..

Sekarang:

Budak-budak pulak datang rumah.. kutip duit raya.. kalau bagi seringgit tu senyum sampai telinga.. kalau bagi dua posen tu.. dia pula pandang semacam saja.. ehek.. teringat balik zaman kecik-kecik dulu.. kekeke :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 21:54


Assalamualaikum

hm..harusla best raya dulu-dulu..sebab dulu-dulu dapat banyak duit..
sekarang tak ramai da bagi duit..

ni ha..tengah pening,ramai da minta nak duit raya..kita ni study lagi..bagaimana ehh?? :berfikir:

along..'kakisamun'...tolong settle.. :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 15-09-09 22:09


dulu-dulu sibuk kutip duit raya, sekarang kena bagi duit raya .........tapi dulu best semua rumah jiran kat kg di serbunya, tapi sekarang duduk depan tv saja raya dah macam public holiday biasa saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 22:30


raya sekarang lah best....masa kecil-kecil dulu tak pandai nak menghargai hidup...da besar baru lah reti...macam-macam nak dikongsi...nikmat pada yang memberi...insyaAllah raya taun ni pertama kali beraya sebagai insan yang bekerjaya...walopun penat layan tetamu...namun akan terubat jua dengan senyuman ayah yang menyerlahkan garis dimukanya....tengok celoteh mak bercerita tentang anak nya yang seorang ni merantau jauh cari rezeki....nikmat.....:)


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 08:00


Prof kalau beraya tak kisah duit...janji rumah yang nak pergi ni mesti makanan best. Cari yang tak ada kat rumah kita....

Srang!!!!....


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 09:04


Pada 16-09-09 08:00 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Prof kalau beraya tak kisah duit...janji rumah yang nak pergi ni mesti makanan best. Cari yang tak ada kat rumah kita....

Srang!!!!....



betul betul.. makanan best tetap jadi keutamaan..
kena datang awal-awal rumah ni nanti stok habis.. hehe

cakap pasal duit raya.. teringat adik masa kecil dengan kuatnya jerit "20 sen saja".. huh malu betul..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 09:28


Pada 15-09-09 22:09 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

dulu-dulu sibuk kutip duit raya, sekarang kena bagi duit raya .........tapi dulu best semua rumah jiran kat kg di serbunya, tapi sekarang duduk depan tv saja raya dah macam public holiday biasa saja


senyap saja izdham...raya ini dah bertambah belum ahli keluarga....jangan lupa datang rumah...tapi bukan kat pandan lagi lah...


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 09:52


sama saja agaknya..sebab dr saya kecil-kecil lagi, memang meriah raya kat kg ni..org pas solat aidilfitri ramai yang terus ke rumah saya sebab dok depan masjid..so, aktiviti saya memang kena dok dapur, basuh pinggan huhu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 10:01


Pada 16-09-09 09:52 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

sama saja agaknya..sebab dr saya kecil-kecil lagi, memang meriah raya kat kg ni..org pas solat aidilfitri ramai yang terus ke rumah saya sebab dok depan masjid..so, aktiviti saya memang kena dok dapur, basuh pinggan huhu..

Wah rajinnye, baik anak dara ni, bertuah sapa dapat memperisterikannya...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 10:07


Pada 16-09-09 10:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-09 09:52 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

sama saja agaknya..sebab dr saya kecil-kecil lagi, memang meriah raya kat kg ni..org pas solat aidilfitri ramai yang terus ke rumah saya sebab dok depan masjid..so, aktiviti saya memang kena dok dapur, basuh pinggan huhu..

Wah rajinnye, baik anak dara ni, bertuah sapa dapat memperisterikannya...




ye betuuuullllllllll :-D


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 12:26


Pada 16-09-09 09:04 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!



betul betul.. makanan best tetap jadi keutamaan..
kena datang awal-awal rumah ni nanti stok habis.. hehe

cakap pasal duit raya.. teringat adik masa kecil dengan kuatnya jerit "20 sen saja".. huh malu betul..



Cakaplah..."budak tidak boleh pegang duit banyak-banyak. Budak tidak pandai kira..." Kalau ditanya "Siapa cakap?" Jawabnya Haji Bakhiil yang cakap tau..." :-D

Tak sempat nak kejar makan ...jauhnya ... :berfikir:


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 12:48


Pada 16-09-09 10:07 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-09 10:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-09 09:52 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

sama saja agaknya..sebab dr saya kecil-kecil lagi, memang meriah raya kat kg ni..org pas solat aidilfitri ramai yang terus ke rumah saya sebab dok depan masjid..so, aktiviti saya memang kena dok dapur, basuh pinggan huhu..

Wah rajinnye, baik anak dara ni, bertuah sapa dapat memperisterikannya...




ye betuuuullllllllll :-D



:malu: a ah,,,aku sokong apa yang sahabat aku nyatakan,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 13:05


mantai
siapa tau mantai?org n9 panggil sehari sebelum raya ni dengan pgilan MANTAI,,ayah biasanya akan masak sup kaki lembu,,waaaa,,kerja aku lah nak mneguruskan kaki2 tu,,,lemang..standart lah...tak buat,,beli saja,,ahaks...

malam sebelum raya

raya dulu-dulu,,memang meriah,,ingat lagi masa aku sekolah rendah dan menengah,,mlm sebelum raya ada takobir(takbir) dr rumah ke satu rumah yang lain,,masa tu lah dengar cerita orang-orang tua2 kat kg tu mula-mula masuk felda,.,hurmm...sampai 20 biji rumah,,memang sampai pukul 2 pagi kadang-kadang...tapi memang seronok,,,tapi bila semua menginjak dewasa,,,pakcik2 pun ada yang uzur dan pergi nyambut panggilan Ilahi..so jumlah kariah kawasan untuk takbir jadi kecil.......anak muda dah kurang nak sertai tekobir ni,,ayah aku memang hidup suasana ni setiap tahun,,ajak2 jiran2 terdekat....walaupun tak ramai,,tapi boleh lah,,dr aktiviti macam ni tak pupus,,
ok lah..tahun lepas,,ayah tersnyumm sebab aku dan abang ipar aku dah boleh lead tekober,,kawan-kawan ayah pun suka lah sebab ada penganti..

hari raya
hehe..pas subuh dah ready dah iron baju.,.,ahakk,,,semangat ni,,,chewah...sekali jumpa member,,imam baca khutbah kat depan,,,aku dan member aku dok buat khutbah kat belakang...dok berborak saja lagi,.

mlm raya pula,,,aku memang tak ada kat rumah,,,pas raya rumah kawan-kawan..habis rumah dah beraya,,dok bawah lampu jalan,,,dok rilek sampai ke subuh...tiap tahun macam tu,,,habis lah air sirap dan kepek yang tokan bawa tadi,,,perangai masing2x....

tapi sekarang,..,semua dah dewasa...masing-masing dah ada family sendiri,,raya dengan bini lah..aku yang bujang ni ,,,dok depan tv...tunggu kawan-kawan datang,,bila tanya member,,kau tak beraya ke?aku pun tunggu kawan datang,,,so memang dok rumah lah jawabnya...ishkx...kalau ada budak kecik bagi salam,,,,aku jawab slow,,,lepas itu aku buat bodoh saja,,aku malas layan,,lantak kau lah..pergi raya rumah sebelah,,mak aku bising kalau aku buat begitu...

dah petang sikit kawan pun datang secara berkumpulan..kau datang nak apa?aku boleh tanya soalan bodoh tu..mesti lah nak rayakan..aku halau mereka balik..aku cakap gula rumah aku dah habis..wakakkak...tapi kawan-kawan aku dah tau peel aku...tapi mereka naik juga,,,kalau family aku tak ada,,,mereka buat macam rumah sednri,,sendiri buat air,,sendiri topup kuih....kawan dr kecik...faham-faham lah..alasan tiap tahun kalau dor datang,,gula habis,,dan kamu ni abiskan gula mak den jo lah..heh....

itu dulu lah..tapi meriah,,,,sekian..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 14:02


.. mak ai.. memang meriah raya si "comel. Aku ni.. :malu:.. :kelip:.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 14:36


Pada 16-09-09 14:02 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. mak ai.. memang meriah raya si "comel. Aku ni.. :malu:.. :kelip:.. ahaks..


hua...hua...hua..... :lol: ...."si comel"....??? :berfikir:


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 09:42


:-) Assalamualaikum


    Betul kan...zaman kecik-kecik dulu paling excited sambut raya....dapat kasut baru baju baru sebelum raya dah tiap-tiap hari cuba ...pakai dalam rumah....sampai kena marahla dengan mak...duit raya pun banyak dapat...amalan kunjung mengunjung....sekarang....dah dewasa...so tak berapa excited sangat....macam biasa saja..uruskan baju adik-adik dengan anak saudara yang comel-comel tu saja...
:-D


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 13:02


Pada 15-09-09 21:54 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

hm..harusla best raya dulu-dulu..sebab dulu-dulu dapat banyak duit..
sekarang tak ramai da bagi duit..

ni ha..tengah pening,ramai da minta nak duit raya..kita ni study lagi..bagaimana ehh?? :berfikir:

along..'kakisamun'...tolong settle.. :-D



akak pun macam itu juga.....
dulu dapat duit raya dari pakcik2 sekarang dari bos pula..huhu
sekarang bagi duit raya pula..kat sepupu yang masih kecil-kecil & anak-anak buah..senang settle..nda banyak.tapi yang peningnya adik akak seorang kat rumah..mesti banyak..aduh..
:cry:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 14:56


mestilah best raya dulu dulu...
sebab masih kecik & banyak dapat duit raya...
sekarang ni kita pula kena kuarkan duit raya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

hiddenblade
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31318
Posting: 157
Dari: IBRAHzine

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-09 10:10


sampai sekarang aku masih rasa yang buka puasa hari pertama lebih meriah daripada hari raya
tak tau Kenapa
tapi keluarga aku akan berkumpul (wajib) untuk buka puasa hari pertama





-------------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For hiddenbladeProfil   Hantar PM kepada hiddenblade   Pergi ke hiddenblade's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-09-09 13:03


Pada 15-09-09 13:19 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..


raya dulu-dulu memang best...tapi raya dulu-dulu banyak...kenangan yang memiluhkan

:-( :-( dulu saling berkirim kad raya..rumah penuh kad raya...walau sebelah rumah pun kirim kad raya juga.
sekarang....sms,mms macmna nak lekat kat dinding... :-( :-(



a'aa btul3...
lani mana ada kad raya dah.. :-D

sms ini Kalau inbox dah full.. delete juga hihi...kad raya boleh tengok lagi.. takkan nak koyak kan2..hihi :sopan: tak mengapa lah asalkan diri seentiasa di ingati dalam doa...InsyaAllah ;-) :bunga:

p/s: thanks siapa yang kirim kad raya hihi :malu: ;-) :kelip: kad kawin pun banyak diterima hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-09 23:22


salam,
raya dulu lagi best. sebab semua orang lain yang buat, kita budak-budak masa tu tiada sakit2 kepala. enjoy ! sekarang lain sebab dah tua. kena keluar duit. kena rancang cuti. sejak kerja ni susah dapat cuti. ibadat pun tunggang langgang. kejar masa. tak tahu lah kawin nanti. selamat hari raya aidilfitri yang mengenali diri .maaf zahir batin.

;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

jutawanmizal808
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2009
Ahli No: 37441
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-09 11:28


dulu best... pernah hit duit raya sampai 500... memang best lah... tiap-tiap kali raya boleh simpan duit...hahahaha

siap ada target lagi nak raya rumah sapa...yang paling best, raya rumah orang kaya2...hahahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmizal808Profil   Hantar PM kepada jutawanmizal808   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-09 00:18


saya suka raya time sekarang.. ehmmm.. :)


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

normaziah_92
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2009
Ahli No: 37693
Posting: 13
Dari: tanah merah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 10:01


bagi ana dulu atau sekarang kedua-duanya best..asal .a saja best.. ;-)
tapi kalau nak ikut dr sgi duit .a..sekarang lagi best sebab semakin bsar,makin banyak dapat duit .a..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For normaziah_92Profil   Hantar PM kepada normaziah_92   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168174 saat. Lajunya....