Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 jam, 41 minit yang lalu
muslimin23: 1 hari, 5 jam, 15 minit yang lalu
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
syahidatul: 7 hari yang lalu
raudhahasanah: 9 hari yang lalu
drzul-f: 13 hari yang lalu
hafiz_along_83: 14 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Minyak Naik 1 september ini


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Minyak Naik 1 september ini

Please Mendaftar To Post


Oleh Minyak Naik 1 september ini

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 17:22


salam semua rakan-rakan ukhwah yang dimuliakan allah ...baru 2 ini ana terdengar desas desus yang mengatakan minya akan naik 20 sen pada 1 september ini.....untuk kepastian ana tanya lah staf yang berkejra di shell ,staff tersebut mengiyakannya .... ADA SESIAPA YANG NAK KOMEN KE? sama-samalah KITA TUNGGU KEBENARANNYA PADA SEPTEMBER ini.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 17:47


salam alaik..
erm, ye ke? aduhhh naik lagi?
berapa hinggit lah seLiter..? semput ni.. :-? :-(

kita tunggu esok luse ni... :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 18:07


Ada juga dengar khabar angin ni. Harga yang sekarang ni pun dah melimitkan perjalanan. huhuu Kalau naik lagi, duduk rumah sajalah.

Sekarang ni ada Ron 95, harga murah 5 sen saja dari Ron 97. sahabat-sahabat yang dah guna apa komen ye..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 21:54


jadi kalau naik 20 sen seliter rm 2 ringgit.moga-moga takjadi naik lah,,,,,kalau naik juga tak tau lah nak kata apa lagi kat kerajaan ini.....

p/s mungkin ada kaitan dengan kekalahan berturut2 pilihanraya kecil agaknya.....hehehehe mungkin ada kaitan agaknya....sama-samalah kita tunggu ye....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 06:00


lepas ni konfirm aku pergi kerja naik motor...dalam zaman kemelesetan ekonomi ni kita tak boleh nak lawan kemelesetan...nanti kita yang meleset jadinya....



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 12:56


kat utusan dah keluar berita..
Ron 97 jadi RM2.00
Ron 95 jadi 1.80


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 12:59


hmmmm.........

tahniah..sempena hari kemerdekaan minyak naik lagi...bulan ini konfirm aku beli motosikal..selamat tinggal kepada kereta...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 12:59


Baru lepas isi penuh minyak kereta...

Myvi oren dah isi penuh ke?


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 13:08


Pada 31-08-09 12:59 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

Baru lepas isi penuh minyak kereta...

Myvi oren dah isi penuh ke?



Kebetulan dah isi Sabtu ni lepas itu tak ada kemana-mana.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 31-08-09 14:49


Rakyat didahulukan, Pencapaian diuatamakan.... memang confirm akan naik harga minyak esok

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 14:57


Mesti stesen minyak akan penuh hari ni


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 15:53


Naik balik? Baguslah! Boleh tukar cara hidup dengan drastik lepas ni...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

cairel_harriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.10.2005
Ahli No: 19970
Posting: 110
Dari: Bandar Perda

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 19:25


Salam Ramadhan semua,

Berkaitan kenaikkan harga minyak, realitinya kita perlu menghadapinya. Mahu atau tidak, kita tetapi akan merasai kenaikkannya. Mungkin kenaikkan ini adalah sementara ataupun kenaikkan kekal (yang mungkin akan naik lagi).

Justeru itu, kita kena lah bijak menguruskan perbelanjaan kita. kalau dekat-dekat tu, kita berjalankan kaki saja kerana selain menyihatkan badan, ianya boleh mendatangkan pahala (sekiranya berbuat kebaikkan atau kebajikan). Fikirkan yang positif dari negatif.

Dalam masa yang sama, kita perlu mengkaji segala kebarangkalian & kemungkinan untuk mengurangkan kenaikkan minyak ini. kalau kena dengan gayanya..kita boleh desak kerajaan menurunkannya semula.

Wassalam.


-----------------
When life goes down...go on.
When thing goes wrong...move on.
ALLAH give us perserve not to surrender.
Have faith in ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For cairel_harrizProfil   Hantar PM kepada cairel_harriz   Pergi ke cairel_harriz's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 19:43


alhamdulillah akhirnya kerajaan dapat membuktikan ,tema hari kebangsaan kali ini rakyat di dahulukan pencapaian di utamakan ,melalui kenaikan minyak yang baru di umumkan secara rasmi tadi di tv3 ...syabas kerajaan.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 19:46


ron 95 .rm 1.80
ron 97 rm 2.05

berkuatkuasa tengah malam ini.....
harap maklum


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-09 07:08


baru dapat tahu masa drive nak pergi kerja pagi tadi.
Alhamdulillah, nasib baik dah isi penuh pagi semalam.
bolehlah guna sampai 2 minggu sebelum balik kampung,
balik dari kampung nanti, merasalah "kemahalan" minyak.

memang betullah..rakyat diutamakan merasa kepayahan,
pencapaian diutamakan... ;-)


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-09-09 09:33


:-) Assalamualaikum....


Mmm...Minyak naik...barang keperluan naik...gaji tak naik-naik..bonus mungkin tak dapat...rakyat diutamakan???


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-09-09 09:47


Pada 01-09-09 07:08 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

baru dapat tahu masa drive nak pergi kerja pagi tadi.
Alhamdulillah, nasib baik dah isi penuh pagi semalam.
bolehlah guna sampai 2 minggu sebelum balik kampung
,
balik dari kampung nanti, merasalah "kemahalan" minyak.
;-)

As ssalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah

Nanti balik kampung kereta chantek tu duduk mana? mari lah parking rumah teman, boleh teman maen-maen dengan kereta chantek itu bawa keliling kampung.. :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-09-09 11:13


Hadiah daripada kerajaan sempena Hari Kemerdekaan ke 52..


-----------------
Hidup biar berjasa...


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 02-09-09 21:44


ala baru rm 2.05 saja masih rendah berbanding singapore, thailand dan sewak tu nya.... hehehhehehehehheeh

sesiapa yang nak pakai ron 95 tu tengok-tengok lah buku manual kereta anda, boleh tak pakai ron 95...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 11:16


Kereta Perodua boleh menggunakan RON92, RON 95 dan RON 97. Bagi kereta Proton boleh menggunakan RON 95 dan RON 97. Tetapi tidak boleh menggunakan RON 92. Dek sebabkan majoriti kereta di Malaysia ini adalah kereta Proton, jadi RON 92 telah tidak dikormesialkan.

p/s

Kempen: Belilah kereta jenama Perodua.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 11:31


Pada 03-09-09 11:16 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kereta Perodua boleh menggunakan RON92, RON 95 dan RON 97. Bagi kereta Proton boleh menggunakan RON 95 dan RON 97. Tetapi tidak boleh menggunakan RON 92. Dek sebabkan majoriti kereta di Malaysia ini adalah kereta Proton, jadi RON 92 telah tidak dikormesialkan.

p/s

Kempen: Belilah kereta jenama Perodua.



baru ingat nak pakai mitsubishi lancer,,,daeng suruh pakai produa,,tak apa lah,,pakai saja lah proton yang banyak jasanya tu,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 11:41


As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah

Mitsubishi Lanser boleh pakai RON 95 dan RON 97. Tapi Mitsubishi Lanser Evolution hanya hebat dengan RON 97 ke atas, tak mainlah peratusan RON yang rendah2 ini.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 11:45


hmm saya pakai ron 95 saja..
Alhamdulillah.. lepas dah jalan sana sini pakai minyak tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 11:48


Pada 03-09-09 11:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah

Mitsubishi Lanser boleh pakai RON 95 dan RON 97. Tapi Mitsubishi Lanser Evolution hanya hebat dengan RON 97 ke atas, tak mainlah peratusan RON yang rendah2 ini.



masalahnya aku mampu nak beli mitsubhi lancer tu,minyak tu tak mampu,,sebab aku ni rakyat yang didahulukan,,,,huhuhuhu....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 12:12


Kena gali lubang yang mana tanah ada minyak nampaknya. Lepas itu buka loji dan stesen minyak sendiri laaaa


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 12:16


Umar kalau anta mampu beli Mitsuibishi Lancer ....Prof cadang beli antara Mitsuibishi dulu lepas itu baru beli Lancer.

Kira beli separuh-separuh dulu...Jimat sikit. Kira boleh capai hajat anta.
Ok tak idea ni?


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-09-09 12:23


Pada 03-09-09 12:12 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Kena gali lubang yang mana tanah ada minyak nampaknya. Lepas itu buka loji dan stesen minyak sendiri laaaa


Prof, mengikut undang-undang (Maaf, tak ingat undang-undang apa), barang siapa yang menjumpai sumber galian seperti minyak dan gas perlu melaporkan kepada kerajaan. Kerajaan berhak menyuruh untuk berpindah dari kawasan berkenaan kalau orang berkenaan membina rumah di atasnya.

p/s

tapi saya tak pasti...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-09-09 12:24


Pada 03-09-09 12:12 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Kena gali lubang yang mana tanah ada minyak nampaknya. Lepas itu buka loji dan stesen minyak sendiri laaaa

kalau nak gali lubng tu pasti kan tanah sendiri, nanti susah pula nak bayar roayalti bila di tuntut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 17:47


Saya dah guna ron 95, tapi hasilnya prestasi enjin kurang memuaskan...


-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai


Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 18:49


nak tanya kat mana boleh checkkesesuaian guna ron berapa dengan model kereta masing-masing?

saya masih tak sure either boleh guna atau tak ron 95 ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 22:38


Pada 04-09-09 17:47 , itsjustme posting:

!!! QUOTE !!!

Saya dah guna ron 95, tapi hasilnya prestasi enjin kurang memuaskan...



kurang memuaskan macam mana ye.. itsjustme pakai kereta apa ye.. saya baru guna sekali ron 95 ni..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-09-09 12:02


respon dr beberapa pengguna lain, mereka cakap minyak memang buat engine pick up tapi cepat habis... kalau dulu 1 tank boleh kl sampai perlis, sekarang 1 tank sampai penang saja dah kena isi semula.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 12:13


Minyak oh minyak...bila lah nak keluar kenderaan yang guna air saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 13:49


ron 95 tak berapa bagus, selain tak lancar dan sempurna pembakaran petrol ia tak mesra alam. semakin tinggi bilanga bacaan ron, semakin bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 21:03


adoiyai.. rasa macam nak guna 95.. kalau setakat sikit-sikit komplikasi tu tak mengapa lah..
tapi kalau bisa menjahanamkan enjin.. nek lrt lah jawabnya..ades

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-09 11:02


Pada 05-09-09 21:03 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

adoiyai.. rasa macam nak guna 95.. kalau setakat sikit-sikit komplikasi tu tak mengapa lah..
tapi kalau bisa menjahanamkan enjin.. nek lrt lah jawabnya..ades


isi penuh-penuh.. simpan kereta dalam rumah.. kompem tak abihnye minyak tu sampai bila-bila.. haha..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 00:09


Tapi tidak semua Stesen Minyak ada Ron 97 dan boleh kata ada Ron 95 sahaja yang mana kepala nos minyak warna kuning.

Sekarang Kuning 10!!! Dulunya Hijau 10!!!!


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 02:37


kat stesen minyak yang baru dibuka di belakang UiTM shah alam ni, jual ron 95 dengan harga rm 1.80, sepatutnya rm 1.75. ron 97 baru rm 1.80. tapi tak ada siapa yang sedar perkara tu berlaku

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 08:30


Pada 07-09-09 02:37 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

kat stesen minyak yang baru dibuka di belakang UiTM shah alam ni, jual ron 95 dengan harga rm 1.80, sepatutnya rm 1.75. ron 97 baru rm 1.80. tapi tak ada siapa yang sedar perkara tu berlaku


Kan harga minyak dah naik hajime..1.75 tu harga sebelum naik..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 08-09-09 00:13


Ana konpius betul dengan Iklan RON 95 . Kata 2 tak lebih berkuasa . lepas itu menjaga enjin dengan lebih efisien . Hmmm. .. kalau dah tau RON 95 macam tu buat apa susah2 jual minyak mahal dulu . APapun ana baru isi sekali .. tunggu dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 17:01


salam...
ana dah testla minyak ron 95...memang tak performla macam ron 97...terpaksa bbalik semula kat ron 97..mahalla pulak,,nak wak bagaimana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-09-09 09:33


APAKAH ITU RON
•    RON adalah singkatan untuk “Research Octane Number”.

•    RON adalah satu kadar petrol. Ianya menentukan kualiti mengurangkan ketukan enjin atau rintangan terhadap        pra-nyalaan atau peledakan semasa bahan petrol terbakar di kebuk pembakaran.

•    RON 95 merujuk kepada petrol yang mempunyai nilai RON minima 95.

IMPAK RON
RON lebih tinggi daripada yang diperlukan oleh kenderaan
>>Tiada impak yang ketara dalam prestasi enjin

RON lebih rendah daripada yang diperlukan oleh kenderaan
>>Ketukan akan berlaku di dalam enjin

PENGGUNAAN
•    Semua jenis kenderaan petrol boleh menggunakan petrol PRIMAX95 jika keperluan RON kenderaan tersebut adalah 95 atau kurang, atau OEM kenderaan membenarkan penggunaan petrol RON 95 untuk kenderaan tersebut.

Sejarah Minyak PETRONAS
1990 – 2000 : Prima (leaded), Primas, Primas PX2, Primax
2002             : Primax with FM
2004             : New Primax
2006             : Primax 3
2009             : Primax95

PRIMAX 95
Bahan baru yang dicampur

G05 (bahan asal) mengandungi Demulsifier, Detergent, anti Corrosion + Combustion Improver + Friction Modifier = G07

Fungsi bahan tambah baru PRIMAX95

Combustion Improver : kesan pemangkin proses pembakaran, tambahbaik kualiti emission, kurang pembentukan asap
Friction Modifier : kurangkan geseran omboh, memberi faedah ekonomi minyak semasa enjin dihidupkan

FAQ
1)    Apa itu RON?
RON adalah singkatan untuk “Research Octane Number”. RON adalah kadar untuk menyukat ketahanan terhadap ‘ketukan’ (knocking) sesuatu minyak petrol di dalam enjin.

2)    Apa itu RON95?
RON95 adalah minyak petrol yang mempunyai nilai RON minima 95.

3)    Apakah petrol yang dijual di Malaysia pada masa kini?
Petrol yang dijual di Malaysia pada masa kini adalah petrol RON97 dan RON92.

4)    Apakah jenis-jenis kenderaan yang boleh menggunakan petrol RON95?
Semua jenis kenderaan petrol boleh menggunakan petrol RON95 jika keperluan RON kenderaan tersebut adalah 95 atau kurang, atau OEM kenderaan membenarkan penggunaan petrol RON95 untuk kenderaan tersebut.

5)    Sebelum ini saya adalah pengguna petrol RON92/97, adakah pertukaran kepada RON95 tidak akan merosakkan enjin kenderaan saya?
Jika kenderaan anda boleh menggunakan minyak petrol RON95, penggunaan RON92/97 sebelumnya tidak akan merosakkan enjin kenderaan anda.

6)    Adakah saya perlu untuk mengosongkan tangki minyak kereta saya sebelum mengisi petrol RON95?
Tidak perlu. Minyak RON95 boleh dicampur dan digunakan dengan minyak RON92 dan/atau RON97 dengan seadanya.

7)    Apakah kesan jika berlaku percampuran RON95 dengan RON97 atau RON92 ke atas prestasi enjin kenderaan?
Percampuran RON95 dengan RON97 akan meningkatkan nilai RON minyak tersebut menjadi antara 95 hingga 97 bergantung kepada kuantiti percampuran. Begitu jugak sebaliknya jika percampuran RON95 dengan RON92 akan menurukan nilai RON minyak petrol tersebut ke antara 92 hingga 95.

Menggunakan minyak petrol yang mempunyai nilai RON yang lebih tinggi dari rekabentuk dan keperluan sesuatu enjin tidak akan memberi peningkatan dalam prestasi enjin tersebut. Manakala, penggunaan minyak petrol yang mempunyai nilai RON yang lebih rendah dari rekabentuk dan keperluan sesuatu enjin boleh menyebabkan “ketukan” enjin (engine knocking) berlaku.


8)    Apakah kesan penggunaan RON95 kepada alam sekitar?
RON 95 adalah gred minyak petrol yang paling efisien dari segi penggunaan tenaga dalam pembuatan untuk kegunaan di Malaysia. Dengan penggunaan tenaga yang efisien, kesan negatif terhapat alam sekitar dapat dikurangkan


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171934 saat. Lajunya....