Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 12 jam, 11 minit yang lalu
khairoo84: 1 hari, 1 jam, 22 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Diri sendiri dinilai???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Diri sendiri dinilai???

Please Mendaftar To Post


Oleh Diri sendiri dinilai???

althafunnisa_89
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2009
Ahli No: 37296
Posting: 12
Dari: pahang

australia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 21:05


Saya ada hal yang mahu dikongsikan bersama antum semua...
moga-moga, sahabat semua dapat memberi pendapat...

Apakah yang akan kita rasa, jika diri kita sendiri dinilai oleh orang lain?..
Memang tak salah jika nak dikritik...
tapi macamna pula jika apa yang dikatakan dan ditegur itu salah dan tak pernah pun kita buat...
Kita memang suka untuk mendengar apa yang orang katakan tentang kita..
Apa yang orang nam

Bookmark and Share

    


  Member Information For althafunnisa_89Profil   Hantar PM kepada althafunnisa_89   Pergi ke althafunnisa_89's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 21:44


..macam tak habis ayat saja.. tapi tak apa..paham juga lah masalah tu..

memang selalu kita jumpa org yang tak mahu ditegur kritik.. takut2 bila da kena tegur rasa emosi pula..so better tak payah dengar komen org tentang kita.. tapi bila sendiri kena tegur maka bersedialah mental fizikal.. namun bilamana apa yang dikatakan tu tak pula kita lakukan..maka explen lah bebaik.. sudahla kita minta dia nilai..so dia kena lah dengar pulak pernejlasan kita..ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 22:08


yang baik itu ambil lah dan yang tak baik itu atau xberkenaan itu...tak payah ambil...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-09 22:36


Assalamualaikum..
jangan tolak terus penilaian orang pada kita...
bersikap positif untuk menerima penilaian orang orang lain secara terbuka..
andai penilaian dia tu salah, jelaskan dengan cara baik..
kalau ada bukti tunjuk pada dia agar dia tidak terus mengkritik anda secara salah..
Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

greenmoon
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37049
Posting: 4
Dari: darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 23:40


salam,
kita perlu tahu sama ada orang itu menilai kita untuk m'perbaiki kesalahan kita atau sbaliknya.kalau dia bagi nasihat yang berguna kita ambil,dan sebaliknya kita tolak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For greenmoonProfil   Hantar PM kepada greenmoon   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 23:54


Assalamualaikum..pada pendapat saya tak salah orang menegur sebab kengkadang kita tak perasan kesalahan kita,dan memerlukan orang lain untuk menyedarkan.tetapi jika orang yang menegur itu memang umum mengetahui dia seorang yang tidak boleh dipercayai atau memang suka mancari kesalahan orang lain,jadi kita perlu menilai dulu betul ke tak penyataan dia tu.jangan risau.memang kadang-kadang perit mendengar kesalahan kita dipertikai orang,tapi mungkin ada kebaikan yang membolehkan kita menginsafi diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

sitinorhajah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37144
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 00:13


salam,

Kenyataan memang pahit untuk diterima, kritikan dari orang lain mengenai diri kita memang sukar untuk diterima tambahan kalau perkara itu tidak dilakukan atau tidak benar. Menurut pengalaman saya sendiri, saya adalah seorang sangat sensitif dan paling sukar menerima kritikan orang lain mengenai diri saya.(sebab perasan baik)hehehe...Namun saya sedar setiap perkara yang dikatakan orang lain mengenai saya ada benarnya cuma saya terpaksa muhasabah dahulu,merenung kedalam diri untuk tempoh 2 atau 3 hari bergantung pada tahap kritikan tersebut. Saya berterima kasih kepada orang yang berani memberi kritikan kepada saya secara terbuka kerana apa yang dikritik adalah kelemahan diri yang harus diperbaiki. Kadangkala sukar untuk orang lain mengkritik keburukan khuatir diri kita kecil hati dan sedih, namun berterima kasih kepada pengkritik tanpa mereka sudah pasti kita akan terus membuat kesilapan.

Namun saya akui kita akan berasa tidak senang mendengar kritikan orang lain mengenai kita, jika ia benar-benar tiada kaitan dengan kita abaikan saja, dan bersabarlah kerana setiap yang batil pasti akan terbongkar jua.Ingatlah allah menguji kita supaya kita bersabar.Dengan ujian itu pasti kita akan lebih mendekatkan diri dengan allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitinorhajahProfil   Hantar PM kepada sitinorhajah   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-08-10 15:29


Bismillah
Assalamualaikum

nisa.., sinar setuju pendapat rakan-rakan disini. Overall sahabat, berikan pendapat yang baik.

Kadang kritikan itu memberi kesedaran dan menaikan kembali semangat buat diri untuk terus melangkah menuju kebaikan. Kritikan adalah motivasi bagi individu untuk bermuhasabah dan kembali teliti kelemahan yang ada.

Kepada yang mengkritik pula, haruslah dengan cara yang berhemah. Tak baik kalau terus melepaskan ketidakpuasan hati / pengajaran depan umum.

Apapun, berbalik kepada kekuatan emosi seseorang. Bila dalam situasi ini, cara terbaik..usah berdebat kata dengan mereka yang mengkritik..sebaliknya, diam sahaja kerana diam tidak bermakna kalah atau salah.. diam menunjukkan tinggi peribadi seseorang, berfikir sebelum menjalankan tindakan tanpa terburu-buru.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-10 14:15


marilah sama-sama menilai diri sendiri sebelum menilai orang lain.. kita lupa bahawa kadang-kadang kita juga menilai orang lain tapi bila orang lain menilai kita, kita melenting pula.. buang yang keruh ambil yang jernih..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112448 saat. Lajunya....