Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 19 jam, 55 minit yang lalu
dentistinhouston: 21 jam, 51 minit yang lalu
ezequielvince: 23 jam, 12 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: PERTAMA KALI MELIHAT KAABAH


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» PERTAMA KALI MELIHAT KAABAH

Please Mendaftar To Post


Oleh PERTAMA KALI MELIHAT KAABAH

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 15:20


ANDA BERKESEMPATAN MENJADI TETAMU ALLAH.SEBAIK SAHAJA TIBA DI MASJIDILHARAM,PERTAMA KALI MENATAP KAABAH YANG MULIA,APA PERASAAN ANDA..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 16:14


tak pernah lagi... dan harap-harap ada kesempatan untuk jejakkan kaki ke Tanah Allah...
tapi kalau musim aji tengok kaabah dalam Tv, hati rasa semacam...
kerdilnya diri, digamit kerinduan nak pergi sn..... ("_)

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-02-09 16:21


salam...
bestnya tajuk ni :)
insyaAllah kalau ada tertanam di dalam hati berkeinginan untuk sampai kesana
dengan keizinanNya mesti sampai..
semacam dah terasa2 saja lambaian Kaabah
subhanallah..... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 16:25


Pada 27-02-09 15:20 , fizizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ANDA BERKESEMPATAN MENJADI TETAMU ALLAH.SEBAIK SAHAJA TIBA DI MASJIDILHARAM,PERTAMA KALI MENATAP KAABAH YANG MULIA,APA PERASAAN ANDA..?


fizizzuddin dah pernah ke?
ceritakan lah pengalaman awak..
saya tak pernah lagi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-09 11:54


Salam...belum lagi,saja nak tanya pada yang pernah pergi,nak tahu,bila kat situ nak buat apa,nak baca apa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 13-04-09 22:31


Salam ...

Pertama kali terpandang kaabah, menitis airmata memandang kebesaran Allah. Hingga kini setiap kali terpandang gambar2 kaabah atau menonton tv yang menayangkan hal-hal tentang Mekah dan Kaabah airmata pasti bercucuran. Terasa rindu sekali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-09 09:26


Assalamualaikum.......
Alhamdulillah.. salam ukhwah semua

alangkah bertuahnya dan kerdilnya kalau kita dapat ke sana dan melihat kaabah.. anugerah dari Allah...
baru kita dapat melihat kebesaran dan keagungan Allah SWT...

InsyaAllah sama-samalah kita berdoa moga kita semua dapat sampai ke sana dengan lebih cepat..
kepada mereka yang pernah ke mekah, ceritalah pengalaman2 anda dan kejadian kebesaran Allah semasa berada di sana...


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-09 19:52


Assalamualaikum..
kalau tengok kaabah yang real kat depan mata, pastinye akan terbit suatu perasaan yang tak dapat di luahkan dengan kata-kata..
perasaan gembire kerana telah sampai ke tanah suci, perasaan sedih dan rendah diri, kerana kita telah banyak melakukan dosa2..
kalau tengok kaabah kat tv or gambar2 saja, mstilah rasa terpggl dan berazam untuk pergi ke sana satu hari nanti..hurm

p/s tak pernah pun p tanah suci lagi, tapi suka dengar cerita orang yang balik dari haji..


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 13-09-09 14:15


Pada 27-02-09 15:20 , fizizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ANDA BERKESEMPATAN MENJADI TETAMU ALLAH.SEBAIK SAHAJA TIBA DI MASJIDILHARAM,PERTAMA KALI MENATAP KAABAH YANG MULIA,APA PERASAAN ANDA..?


Bila mula-mula tengok KAABAH, rasa macam tak percaya saja,tiba-tiba kaki tak bergerak sebab macam terpaku dan tak percaya yang depan dan dilihat itu adalah KAABAH, spontan menyebut 'Subhanallah' 'Alhamdulilah' 'Allahuakbar'

Spontan juga menitis air mata tengok kebesaran ALLAH.

siapa yang ada duit, better simpan untuk pergi umrah, banyak faedah nya.
Paling penting bila menjadi tetamu ALLAH, rasa dunia tak penting lagi sebab sibuk dengan urusan akhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 15:39


at first tengok kaabah...tak tau nak kata apa..mata ni saja tetiba bergenang air mata...macam terpergun pula.. tu baru terpandang dr cermin tangkap bus masa cari hotel.. tapi bila sampai depan2 kaabah tu...memang rasa tak percaya lah.. dan before balik last day tu pun masa sembahyang tetiba saja rasa sebak.. tu pun tak tau nak cakap bagaimana.. senang cerita...anda rasa lah sendiri..baru anda tau bagaimana... :D sekali jejak sana..terasa tak hendak balik...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 21:51


Pada 27-02-09 15:20 , fizizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ANDA BERKESEMPATAN MENJADI TETAMU ALLAH.SEBAIK SAHAJA TIBA DI MASJIDILHARAM,PERTAMA KALI MENATAP KAABAH YANG MULIA,APA PERASAAN ANDA..?



Subhanallah...sebaik kaki ku menjejak bumi Mekah Mukarromah,perasan bercampur gaul...gembira,sedih dan pilu...terasa kerdil untuk menghadap Nya..
tak sangka diri ini di panggil menjadi tetamunya...sukar nak digambarkn perasaan ketika itu..menitis air mata tika sayup2 kubah masjidil haram ku dekati...dalam laungan takbir dan tahmid langkah diatur...tawaf widak ku mulakan dalam linangan air mata kesyukuran...


alhamdulillah... :sopan:
begitulah secebis rentetan pengalam sewaktu mengerjakan umrah pada jun 2008...insyaallah,sewaktu dijabal Rahmah aku telah lambaikan semoga aku akan kembali kesana lagi untuk memunaikan haji bersama kedua ibu bapa ku nanti... ;-)

:kelip: " merindui Makkah,mencintai Madinah " :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 06:06


saya rindukan lambaian kaabah..

saya bertekad sebelum umur menjejak 30 tahun, dapat merasai dan menjejak kaki ke bumi berkat itu..

saban malam menonton siaran terawih dari mekah..menggamit rasa hati nak ke sana.. Ya Allah..murahkanlah rezeki ku...


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-09 10:40


tergamam....mata tidak terkelip...tidak terkata...seribu rasa dalam hati...ku syukur padaMU atas kesudianMu menjemputku.


-----------------
'Dirimu ini kecil sahaja tetapi dalam diri yang kecil itu engkau dapat melihat alam yang besar"
            &


Bookmark and Share

    


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-09-09 14:28


Amat kagum sekali...dan terasa diri ini kerdil sesangat...

Seronok dan terasa amat tenang sepanjang berada di Tanah Haram...
Setelah pulang dari sana, diselubungi oleh perasaan rindu dan ingin ke sana lagi...

InsyaAllah akan ke sana lagi...ameen,...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119047 saat. Lajunya....