Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 2 hari yang lalu
wadud: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: adakah anda malu??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» adakah anda malu??

Please Mendaftar To Post


Oleh adakah anda malu??

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 12:41


adakah anda malu?
sekiranya berteman seorang kawan yang freehair..
juga mengamalkan budaya coupling..
pegang tangan,etc..
tapi dia yang kita kenali baik hati budi, selalu mnemani kita susah dan senang...

boleh ke kita sng2 mengadili yang dia tak baik Sekadar atas prlkuan yang macam tu?


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 14:36


kawan begitu...hm tak malulah...memang lah org kata bekwn bia dengan pembuat minyak wangi...agar harumnye tepercik pada kita...tapi pernahkah kita membayangkn dari sendiri sebagai pembuat minyak wangi dan memercikkan kewangian kita pada org disekeliling...be positif lah...bekwn dengan golongan sebegini jugak adalah salah satu usahe dakwah sebenanye..bekwn boleh..tapi jangan lah terlalu rapat sampai terikut-ikut hal-hal yang salah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 15:19


SALAM...SERBA SALAH NAK CAKAP.TAPI APAPUN KITA KENA TOLONG DIA PALING KURANG LETAKKAN MAJALAH KE,BUKU KE,APA-APA SAHAJALAH TENTANG BETAPA KITA TIDAK BOLEH BERGAUL BEBAS LELAKI DAN PEREMPUAN TANPA BATASAN,BILA DIA BACA,TIMBUL KESEDARAN,KITA BUAT TAK TAHU SAHAJALAH,DOAKAN DIA,INSYA ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 16:12


org macam ini kita nak tegur kena berhalus..
xboley tegu melulu.. kang xpasal putus kawan..
dan dia ada cakap juga, kalau nak berubah, biar dari dia sendiri..
kalau org pksa2 memang lagi keras kepala..

tapi yelah kan.. ada sstgh org dulu kawan nya tu pakai tudung.. tup2 jpe balik habis hilang da tudung dia.. kadang-kadang timbul persepsi yang bukan2 kat kwan tu..
bagaimana nak terima benda mana dan ushakn dkwah secara halus ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 16:22


salam mis pedusi,

care kita berpakaian, bergaul,bercakap,makan,minum,menjaga adab,solat dan macam-macam lagi adalah merupekan dakwah secara tak langsung sebenanye...kalau yang berubah itu memang telah menjadi sahabat anda sebelum mereka berubah..make tak perlulah putuskn persahabatan...anda terus dengan diri anda dan teruskan pergaulan...kalau ada kekuatn dalam diri..tegurlah secara direct..kalau tak ada kekuatan sebegitu...cukuplah dengan berdoa pada Allah dan tunjukkan contoh yang baik pada kawan anda..mudah-mudahan tergerak hatinya untuk berubah kearah yang lebih baik hanya dengan melihat anda sebagai contoh...

teguran secara berhikmah ni susah lah nak cerita...kena lah kenal pada org yang nak ditegur dan kena pada keadaan...huhu pandai2 sendiri lah pendek kata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 16:44


kalau kamu nak solat.. ajak lah solat sekali
kalau kamu nak bertudung.. cuba cadangkan kat dia.. bagitahu dia...."cantiknya awak kalau bertudung.manis saja"
kalau nampak dia pegang-pegang tangan dengan pakwe dia.. bagitahu saja.."eh,nanti batal air sembahyang awak tu"..mesti dia malu..

tak baik memalu nak kawan dengan mereka..
mereka pun nak berkawan juga dengan kita.. :-o

saya ramai saja kawan macam tu...
hok yang tak solat..
hok yang freehair..
hok yang couple sana-sini..
pegang tangan apatah lagi..
pendek kata.. belaka-belaka lah..

tapi kawan saja..
kawan saja macam biasa..
jangan bezakan dia..
sebab kita sama-sama ada lemah dan silapnya..
malu? tak ada sebab nak malu..
bila kita ada dengan dia..
dia yang tersipu malu kat kita..
nak buat apa-apa pun fikir kita ada dengannya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 17:10


act kena perlahan-lahan..pengalaman imni kawan imni tu las2 jadi malu dengan apa yang dia buat..act kita kena nasihatkan sikit..mungkin macam kata fizizzuddin tu betul..itu salah satu dari caranya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-09 21:06


Assalamualaikum
betul pendapat sahabat ukhwah sekalian..
saya pernah buat pada kawan-kawan saya sendiri..
nak tegur direct takut mereka ingat kita nak malukan mereka or fikir kita nak tunjuk pandai..
jadi slow2..macam saya ada kawan yang suka monggoda, freehair, bergaul bebas dengan lelaki...
tapi kita ajak mereka slow2 dalam perbincangan hal-hal gini..dan selitkan dengan teguran sekali..bila mereka senyap tiba-tiba tu, terasa lah agaknya..
huhu..kadang-kadang, ajak pergi kedai buku dan suruh dia pilih buku-buku islamik untuk saya..saja nak tengok..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

sTaReNa_sHa
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2009
Ahli No: 37169
Posting: 1
Dari: aloq staq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 22:24


assalamualaikum...
tergerak pula hati ni nak tulis sumtg boleh baca ruangan ini
actually saya tak ada lah kawan free hair tapi saya pernah be'roomate' dengan seorang ini..dia memakai tudung tapi selama saya duduk sebilik dengan dia jarang sangatlah tengok dia solat.subuh lagi lah..dan saya jnis yang takut nak tegur,takut dia tarik muka ke apa ke
tapi lm2 saya try lah ajak dia solat setiap kali saya solat
dan kadang-kadang ajak dia ke surau dan dia ikut juga lah..tapi sekarang saya tak tahu dia bagaimana sebab dah lain-lain bilik..
so pendapat saya dalam kes berkawan dengan org free hair pun begitu lah juga.kita xptot malu..try kasi dia hadiah tudung dan pakaikan dia tudung..lepas itu cakaplah pasal perintah Allah supaya menutup aurat..
yang penting jangan kita pula terikot dengan dia..
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sTaReNa_sHaProfil   Hantar PM kepada sTaReNa_sHa   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-09 07:26


emm..saya ada ramai kawan macam ini masa kat u dulu..memang sosial sangat..tak malu lah nak bekawan nga mereka..masa kawan nga mereka dulu..tegur lah secara berhikmah..kita ni jangan lah pula terikut-ikut nga mereka..sumtimes mereka ni yang malu nga saya..ye lah..kita ni tutup habis..mereka..fikir fikir lah..ajak mereka solat sma2..pakaian mereka tu,kalau ketat sangat kita bagi lah cadangan ke apa..jangan terus duduk kutuk..macam cadangan sahabat-sahabat kat atas tu..apa apa pun..bilhikmah..jangan pandang rendah pada mereka..sumtimes saya sedih..dengan students yang belajar di fak agama..mereka pandang slack kat kawan-kawan macam ini..kat saya pun sama..mereka pandang macam mereka saja bagus..tak boleh lah macam tu..kita kena lah rapat2 dengan orang-orang yang macam ni..tarik ke arah jalan yang betul..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 07:49


hmm..

since ada open topik ni...
one of my close friend..yup..close friend..macam tu lah orangnya..
i am not ashame at all...even herself too..dia tau nisa ni orangnya macam mana...and nisa tau dia orangnya macam mana..yes..kita boleh tegur dia in mny ways..yang sudah dicadangkan di atas tadi could be help..but mostly of them tau saja yang mana salah dan dont..macam kawan nisa ni..she know everything..bukan saja tau ..she can preech back about what's can and cant..but Kenapa dia sendiri tak berubah? dia sendiri selalu merujuk pada nisa atas hal-hal berkaitan hukum hakam agama..even dia macam tu..betul..dia sahabat yang sangaaaat baik..even sahabat ana sukakan dia ..dia selalu ziarah nisa di rumah akhawat di sini..see?..dia segan but dia tetap datang..dia mahukan perubahan..but it will take time for her ...yang penting jangan sekali pernah tinggalkan sahabat yang macam ni.. nisa mungkin bertuah sebab dia memamg maukan perubahan..kawan-kawan dia mostly type dia jugak..so macam nisa ni lah yang seorang pelik in her community..dia kira ok lagi..kawan-kawan dia..tak kira from dia kecik, childhood friend, bestfriends..almost like her too..but as she said..kawan-kawan dia lagi teruk, minum, clubbing dan live sebumbung dengan boyfriends, mashaallah..but she s not..and nak tau?..her bestfriends ..back stab her..kira time tu she's so hurt jugak..even bf dia cakap "itulah..kalau nak berkawan..cari kawan macam nisa ni..dia takkan tinggalkan u punya"...


hmm..apa-apa pun..berkawan biarlah heart to heart..no matter with siapa2 pun...same macam berkawan dengan non muslim kan?..jgan lupa..mereka pun tanggungjawab kita jugak..so kena BERKAWAN..jangan terus melulu tegur.bina hubungan hati ke hati sebab after that once kita dah rapat..cakap lah apa pun..mereka akan terima dengan lebih open mind ..nisa bercakap berdasarkan pengalaman...nisa masih cuba apply yang mana yang nisa rasa boleh diapply..nisa banyak kawan rapat non muslim..and mereka mengaku...mereka memamg nak tahu tentang islam..but persepsi mereka trhadap muslim ppl..mereka takut even nak langkah masuk even sebelah kaki...dan yes..kita yang kena mulakan dulu...
when kita mempraktikkan apa yang kita tau, barulah kita akan lebih open minded..sebab if belajar teori saja but takut nak apply..sampai bila pun kerja dakwah tak berjalan...no need to know everything untuk sampaikan any info..start from basic2 things saja..^_^

anyway...if ada apa-apa info lagi nanti nisa post lagi ye..nisa ada date dengan kawan nisa tu nanti..so happy to meet her! yay!


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 08:30


lagi memalukan jika kita tidak cuba menasihati sahabat kita untuk bertudung, menjaga hubungan, berubah kepada kebaikan.
sayangkan sahabat, saling tegur-menegur untuk kebaikan.
pertimbangkan cadangan yang diberikan oleh sahabat-sahabat dalam topic ni.
i dont want to repeat the same things.
you can take all the suggestions and try to suit them with your condition.
instead of advices, u can also be a role-model to your friend.
show a good personality as what muslim should behave.
live in a way as what have been mentioned in Islam.
actions can speak louder than words.
who knows, your friend may feel want to change to a better person by looking at those good examples from u.
dont be harsh to your friends.
to change a person, it wouldnt take a day.
never give up, and pray to Him as well.
may Allah guide her and all of us to a right path.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 10:48


pesanan dari ana untuk mana-mana sahabat yang rasa malu untukberteman dengan kawan yang sebegitu...
jangan sesekali tinggal mereka..
cubalah bimbing mereka
jangan biarkan mereka terus hanyut dengan dunia yang mereka cipta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117947 saat. Lajunya....