Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 19 jam, 56 minit yang lalu
dentistinhouston: 21 jam, 52 minit yang lalu
ezequielvince: 23 jam, 13 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: mengimarahkan masjid/surau............


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» mengimarahkan masjid/surau............

Please Mendaftar To Post


Oleh mengimarahkan masjid/surau............

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 12:29


Assalamualaikum ..........
salam ukhwah kepada sahabat semua............
ana selalu memikirkan macam mana kita nak ajak gol remaja khususnya yang sudah lama tinggalkan solat supaya sama-sama ke masjid utuk solat berjemaah...dan menimarahkan lagi masjid/surau di kawasan mereka....
mungkin waktu zohor/asar jemaah kurang sebab kebanyakannya masih berada di pejabat..
waktu maghrib dan isyak tentu kita boleh tarik mereka untuk ke masjid..
kita bagitahu mereka kelebihan solat berjemaah dan dapat eratkan lagi hubungan silatulrahim..
selain itu, kita juga boleh mengadakan program2 di surau/ masjid supaya kita dapat hidupkan surau kita dengan majlis2 ilmu..
zaman sekarang susah nak cari masjid yang penuh dengan jemaah2 ..
habis ramai pun dalam 3 saf..
alangkah bagusnya kalau jemaah2 yang solat fahdu 5 waktu sama banyak dengan jumlah solat jumaat...
Kalau di sudan, masjid/surau sentiasa penuh dengan jemaah bila tibanya waktu solat fardhu...

ana nak minta pandangan dari sahabat-sahabat semua macam mana cara kita nak ajak gol remaja supaya suka kepada masjid/rumah Allah....
dan apakah program2 yang boleh kita laksanakan di masjid/surau selain dari majlis ilmu bagi menghidupkan lagi surau/masjid kita..
mungkin ada di antara sahabat kita yang pernah terlibat dengan ajk surau...


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 12:37


istiqamah dala 2 jam setengah setiap masa dan buat 5 amal masjid

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 13:28


Terima kasih saudara akil78..

Bagi yang meninggalkan solat..
Mereka tahu solat itu penting..
Tiang agama..

Bagi yang solat sendirian..
Mereka tahu kelebihan solat berjemaah..

Bagi yang solat di rumah(muslimin)..
Mereka tahu ganjaran pahala bagi yang bersolat di masjid/surau..

Ala.. sebenarnya mereka tahu semua tu..

Persoalannya..
Mereka saja buat-buat tak tahu..
Mereka saja buat-buat tak peduli..
Mereka saja buat-buat lupa..

p/s:saya? masih lemah dan tak mampu lagi buat yang terbaik.. :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 13:55


..di malaysia ni memang kuranglah imarah masjidnya,berlainan di negara arab sana...melaka ni haaa...pergghhh masjid ada 200 lebih...tu belum masuk surau lagi...tapi meriahnya masjid tika dua hari raya...solat terwikh pun awal-awal saja.dah hujung2 alagapas lah jemaahnya....
apa puncanya?tv?media elektronik?media masa?ehhhh macam-macam lagilah anasir yang membuat punggung berat nak ke masjid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 14:11


susah..sebab datangnya dr hati..
iman manusia ni ada turun naik..
time naik tu rajinla..
time turun..huhu..

ana pun tak tahu bagaimana nak maintain..
kalau ada sesiapa ada caranya..
tlgla kongsi..iman ana dah lemah sangat-sangat ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:22


ye terima kasih semua...
itulah sebabnya Kalau kita dah tau kita lemah, cubalah kita perkuatkan diri kita datang ke masjid..
bukan nak kata ke sesiapa..
ana pun macam tu jugak..lemah iman..
semua manusia ada kelemahannya..
yang petang kita perbaiki diri dengan sentiasa bergaul dengan ustaz dan alim ulama..
tak ada gunanya masjid dihiasi dengan dinding bercorak Kalau masjid tak diimarahkan..
5 amal masjid InsyaAllah diperaktikkan...
tak baik kita kata mereka yang tak ke masjid tau semuanya..
w/apapun kita kena selalu bersangka baik dengan jiran kita..
yang petang kita tak putus-putus ajak mereka dan bagitahu kelebihan solat berjemaah..
mungkin satu harai nanti Allah lembutkan hati mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:24


SALAM...BUKAN APA..KALAU TOK-TOK IMAM BUKA KITAB,ADA PULA YANG REPORT,KONON CERAMAH POLITIK,SEDANGKAN KITA MENDENGAR ILMU TENTANG ISLAM,HAL EHWAL AQIDAH,FEQAH,TAFSIR DAN MENGAJI.LEPAS TU,JABATAN AGAMA AMBIL TINDAKAN,MAKA KOSONGLAH MASA ANTARA MAGHRIB DAN ISYAK TU.BILA KELAS-KELAS AGAMA TIDAK ADA,TIDAK HAIRANLAH RAMAI YANG TIDAK DATANG KE MASJID,HANYA DATANG SOLAT JEMAAH SAHAJA.BILA MAJLIS-MAJLIS ILMU INI TIDAK ADA,MAKA RAMAILAH YANG JADI HANTU....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-09 17:19


salam...

sebut pasal mengimarahkan majid/surau ni saya teringat
kat tempat saya remaja2 ni datang masjid time bulan puasa saja pasal
ada jamuan buka puasa... lepas tu dia org bukan solat tarawikh pun
main mercun, buat bising sampaikan imam terpaksa cakap kalau tak
mahu solat lebih baik beredar sebab mereka ni buat bising time org nak solat...

yang pasti remaja ke dewasa ke susah sangat nak ke masjid/surau...
lebih senang melepak kat simpang jalan, mengeteh kat kedai2 kopi..


..............................................................................................
"sesungguhnya setiap perkara itu dimulakan dengan niat"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 11:20


ye ke
sebab itulah kita yang prihatain ni kena bentuk jemaah supaya dapat menegur mereka ..
kita cakap kepada mereka kelebihan syurga dan balasan azab Allah dalam neraka..
bawa mereka ke surau/masjid...letak mereka di sana selama 3 hsri supaya mereka dapat ikut semua program di surau..
dari pagi sampai ke malam, mereka akan ikut program yang kita buat..seperti membaca Al-Quran, mendengar fadhail amal.. mendengar bayan dan juga bermuzakarah..
pada malamnya bangun solat tahajud..
InsyaAllah lama-lama Allah akan lembutkan hati mereka..
sama-samalah kita usahakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 14:11


Bismillah...

hm,bagus topik ni...berilmiah...

ye..lumrah kehidupan manusia akhir zaman..bukan senang nak mngajak orang ke arah kebaikan..banyak dugaan...

berkenaan dengan usaha nak mngajak diri sendiri dan orang lain mengimarahkan rumah Allah..bukan sesuatu yang mudah...kena gaya,kita sendiri yang dipandang serong akibat ajak ke masjid...katanya,buat apa mnyibuk urusan mereka..kalau nak baik, buat baik lah seorang-seorang..hmm..:-)

tuduhan itulah yang pernah ana dapat bila cuba ajak seorang kawan brjemaah kat masjid...masyaAllah..hampir2 mlemahkan semangat..hmm..

ana nak berkongsi sedikit tips macam mana nak ajak org ramai mngimarahkan masjid...mlalui pngalaman ana yang brgiat dalam hal ehwal masjid semasa di kampus dulu...

sebenarnya masalah nak mngajak org datang berjemaah kat masjid lah menjadi masalah utama masa tu...tapi slepas berbincang dan brtukar idea, kami sepakat buat hari 'masak-masak'...iaitu dengan memilih hujung minggu dan buat aktiviti memasak dan makan bersama...alhamdulillah..smbutannya cukup baik..

tapi bukan hanya Sekadar aktiviti mmasak semata-mata..tapi kami cuba selitkan dengan tazkirah ringkas semasa makan..

mlalaui aktiviti tu, bukan sahaja dapat tarik org datang, tapi dapat kukuhkan silaturahim...:-)

bila dah wujudkan silaturahim, maka senaglah kita nak brhubung dengan org ramai dan sebarkan aktiviti lain yang brmanfaat...

bagi ana, silaturahim adalah sesuatu yang penting yang perlu kita pegang..
insyAllah, bila dah wjud silaturahim. mudahlah kita nak teruskan dengan aktiviti lain seperti usrah tiap-tiap mnggu...insyAllah...

apapun..wallahu'alam..
berkata2 lebih mudah dari melaksanakan...:-)
bukan senang nak mngajak hati-hati kearah kebaikan..
insyAllah..semoga kita semua diberi kekuatan...:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 15:49


SALAM...MASJID KAMPUNG SAYA NI TEPI JALAN BESAR...KALAU HARI-HARI CUTI RAMAI JEMAAH SINGGAH..MERIAH RASANYA.SIAPA-SIAPA YANG BALIK KE KELANTAN DAN TERENGGANU MESTI SINGGAH SOLAT SINI-MASJID KAMPUNG thingy.MASJID KAMI NI MASJID 24 HOURS...!TAK DIKUNCI,MASUK,BUKA LAMPU& KIPAS,SOLAT & REHAT.SELEPAS ITU SILA TUTUP BALIK.MINTA PERHATIAN,SILA JANGAN LUPA BARANGAN BERHARGA ANDA SEPERTI JAM,DUIT DAN BARANG KEMAS- SELALU TERCICIR DI SINI.PIHAK LUQATAH MASJID SAYA NI HANYA KUMPUL BARANG YANG HANYA DIJUMPAI SAHAJA DAN SILA BUAT TUNTUTAN SEMASA WAKTU SOLAT SAHAJA.APA-APA CADANGAN SILA BERIKAN SUPAYA SAYA -SALAH SEORANG JAWATANKUASA MASJID INI- UNTUK MEMBUAT TINDAKAN SELANJUTNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125844 saat. Lajunya....