Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ridzuan86
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43097

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 8 jam, 12 minit yang lalu
syahidatul: 2 hari yang lalu
raudhahasanah: 3 hari yang lalu
drzul-f: 8 hari yang lalu
hafiz_along_83: 9 hari yang lalu
halawatuliman: 25 hari yang lalu
nabilah: 25 hari yang lalu
aye: 27 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: tarik perempuan bertudung..


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» tarik perempuan bertudung..

Please Mendaftar To Post


Oleh tarik perempuan bertudung..

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 16:27


salam...
banyak remaja2 zaman sekarang tidak memakai tudung..
ramai menutup auerat...
bukan gol remaja saja, malah makcik2 yang dah berumur pun tidak mernutup aurat..
apakah kita sebagai org islam tidak mampu untuk menegur mereka sebegini..
bolehkah sesiapa yang ada pandangan boleh kemuka macam mana nak tarik/ tarbiyah supaya mereka ini kembali ke jalan Allah...
kita tarik mereka dengan cara yang lembut dan mesra.
bukan senang kita nak tarbiyah mereka..
yang petang doa kita .bantuan dari Allah sentiasa ada..


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 16:31


hidayah itu dari Allak.
kita boleh cuba dengan sedaya upaya agar mereka tertarik untuk bertudung.
sesekali kita perli sikit tak salah kan.
hehehe...
tapi jangan lah selalu.

apa yang penting, kita buat ikut kemampuan

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-09 19:35


hmmm..
tiada paksaan dalam Islam..
mungkin boleh guna cara lembut yang berhikmah seperti..
*pujian..
*sindiran..
*mungkin boleh guna "ancaman' (balasan di akhirat)..
*berdoa semoga diberikan hidayahNya kepadanya..
wallahua'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 24-02-09 20:03


Salam

Maaf berkata.. bertudung ini adalah sebenarnya bukan hak individu tapi HAK ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 21:20


emmm...memang banyak dugaan orang yang bertudung sekarang.
Kalau dulu cantik saja bertudung litup tidak tabarruj tetapi sekarang
tudung litup pun pelbagai corak dan menarik perhatian..
teknik penjagaan rambut yang pelbagai seperti "guna jari pun boleh" menyebabkan remaja dan tak kurang juga makcik2 merasakan dengan bertudung merugikan mereka kerana rambut yang cantik tak dapat dipertontonkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 21:25


kita sebagai orang bertudung jangan memandang terlalu rendah pada orang
yang tak bertudung...sebaliknya setiap kali kita melihat orang yang tidak bertudung ayuh kita pasankan niat "YaAllah akan ku tarik si polan itu mendekatiMu,
mematuhi ajaranMu, menutup mahkotanya dengan SyariatMu....
bantulah aku YaAllah"...
Nah, inilah ajaranNya...ayuh sahabat-sahabat jangan kita salhkan air yang keruh
andai kita tidak berbuat apa-apa untuk menjernihkannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 11:49


ye betul tu..
walaupun bertudung ni hak Allah..
tapi kita sebagai seorang Islam kena selalu tegur dan tarbiyah supaya tidak sesat...
kita hanya merancang..yang menentukan semua ini adalah Allah... sebab itu kita mohon pada Allah supaya Allah bukakan hati org yang sesat supaya kembali kepada Allah/...
apakah wanita yang bertudung labuh tak ada masa nak tarbiyah dan bawa mereka yang tidak bertudung ke jalan yang benar..
nasihat dan bgpandangan..
wanita solehah adalah org yang sesuai bagi dakwah pada mereka ini..
semoga kita semua sentiasa di rahmati Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 12:07


assalammualaikum

seseorang wanita lebih cantik jika memakai tudung... nampak lebih berkeyakinan... sopan...manis... dan yang penting menutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 25-02-09 12:36


Semua yang bertudung semoga ikhlas lah bertudung, jangan jadi sesetngah org hanya bertudung ketika ke sekolah atau pejabat saja, lepas tudung pun terbang.. dan ada juga tudung time keluar rumah tapi letak gambar free hair di facebook dan macam-macam lagi...


p/s : kalau kita pergi kedai makan dan tengok mknn yang dijual ditak ditutup berselerakah kita nak makan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 13:11


Alhamdulillah..
Ramai yang peka tentang perkara ini..
Tapi perlu diingat,aurat bukan sekadar rambut sahaja.

Sebelum kita nak mentarbiahkan orang lain...
Perlulah kita pandang saudara mara kita dahulu..
Ahli keluarga kita terlebih dahulu..
Jelaskan pada mereka apa yang tidak difahami..
Agar tiada lagi sambil lewa dalam menutup aurat.

Peringatan untuk diri saya dan sahabat..
Janganla terus memandang mereka yang tidak menutup aurat sebagai jahil.
Jangan terus memberikan hukuman.. :jangan:
Tak baik..

Kita bukan dari keluarga yang latar belakangnya sama..
Bukan dari cara didikan yang sama..
Jika nak memberi teguran..
Berikanlah dengan kata-kata penuh hikmat..
Agar yang menerima tidak segan..
Dan yang memberi tidak riak..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-09 14:18


Pada 24-02-09 20:03 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Maaf berkata.. bertudung ini adalah sebenarnya bukan hak individu tapi HAK ALLAH....


saya setuju dengan pendapat anda....


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:08


betul hak Allah..
seperti yang ana katakan tadi..
Kalau kita biarkan mereka yang tak bertudung tanpa usaha dari kita..
sampai bila-bila pun tak berkesan..
Allah cipta sesuat dengan asbab dan Allah juga boleh ciptakan sesuatu tanpa asbab..
itulah Allah hantar nabi2 terdahulu adalah supaya mengajak manusia kembali pada Allah..
Nabi2 dahulu merupakan perantaraan dalam menyampaikan dakwah..
begitu jugak dengan kita Umat akhir zaman..(umat Muhammad SAW..
kita diberi tanggungjawab untuk ajak manusia yang lali kembali kepada Allah..

semoga niat ikhlas kita diterima Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:07


hm...cuma pendapat peribadi...bagi saya yang harus dibetulkn dulu adalah solat...kerana solat adalah perkara pertama yang akan dibangkitkan dihadapan Allah kelak...kalau solatnye terjage insyaAllah yang lain akan ikut same...tapi pada kes yang tak jaga aurat tapi stil solat...mesti ada something wrong dengan solat dia tu..sendiri mahu ingat ye...

dan bagi persoalan yang dibangkitkan oleh saudara akil78..saya rasa dalam keadaan sekarang ni jalan terbaik adalah tarbiah kepada mereka yang paling hampir dengan kita...mungkin boleh gunekan pendekatan secara santai...yakni sembang2 ksong yang disertai ancaman Allah bagi mereka yang meninggalkn suruhan Allah dan mengingkari laranganNya...hm..pandai2 lah bagaimana nak masuk line masa sembang tu...

sekda pendapat saja..salah silap harap maaf ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-09 16:44


salam...

sebut pasal tudung ni teringat kat mak saya...
dulu puas dia bebelkan kakak yang tak pakai tudung...
mak cakap lah apa pun dia buat tak kisah saja... sampai lah 1 hari
tu maybe azam masa hari lahir kakak, dia berubah terus pakai
tudung... maybe baru dapat NUR untuk pakai tudung masa hari
lahir dia...

pakai tudung ni kehendak org tu juga... kalau yang jenis tak nak
berubah cakap apa pun dia tak ikut punya..


.............................................................................................
"SESUNGGUHNYA SETIAP PERKARA ITU DIMULAKAN DENGAN NIAT"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:53


mungkin beri hadiah tudung pada [email protected] puji org lain pakai tudung cantik, lepas itu terus puji kalau dia yang pakai lagi cantik..secara berkias ke..janji dia tak terasa hati lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Maisarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2803
Posting: 205
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 14:07


Pada 25-02-09 12:36 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Semua yang bertudung semoga ikhlas lah bertudung, jangan jadi sesetngah org hanya bertudung ketika ke sekolah atau pejabat saja, lepas tudung pun terbang.. dan ada juga tudung time keluar rumah tapi letak gambar free hair di facebook dan macam-macam lagi...


p/s : kalau kita pergi kedai makan dan tengok makanan yang dijual ditak ditutup berselerakah kita nak makan????


perumpamaan yang baik.. buatku terdiam dan berfikir sekejap.. :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For MaisarahProfil   Hantar PM kepada Maisarah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 13:07


mungkin beri hadiah tudung pada [email protected] puji org lain pakai tudung cantik...
hehehe, bukan semudah itu.. kalau dia kenalan rapat tak apa...
cuba lah pada orang yang tak kenal??????
cuba berkawan dengan dia.... macam mana????
bukan semudah itu.... bukan sekarang.... tapi kita tak tau kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 13:13


Pada 28-09-09 13:07 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin beri hadiah tudung pada [email protected] puji org lain pakai tudung cantik...
hehehe, bukan semudah itu.. kalau dia kenalan rapat tak apa...
cuba lah pada orang yang tak kenal??????
cuba berkawan dengan dia.... macam mana????
bukan semudah itu.... bukan sekarang.... tapi kita tak tau kan???


ala..saya taknak hipokrit..
belum sampai seru nak bertudung dulu..
belum puas tayang rambut lagi...
biar lah dulu..

kalau begitu jawapannya..
bagaimana ustazah ziyah nak menjawab?



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 10:51


Pada 28-09-09 13:07 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin beri hadiah tudung pada [email protected] puji org lain pakai tudung cantik...
hehehe, bukan semudah itu.. kalau dia kenalan rapat tak apa...
cuba lah pada orang yang tak kenal??????
cuba berkawan dengan dia.... macam mana????
bukan semudah itu.... bukan sekarang.... tapi kita tak tau kan???


pernah bagi tudung pada kawan rapat tapi sudahnya dia ikat tudung tu kat leher, tak pun kat beg dia.. hehehehe.. sabar sajalah.. mungkin dia pakaikan dulu tudung kat tempat lain sebelum dia pakai dikepala..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 11:10


Bertuahlah siapa yang dapat ajak kawannya bertudung. Bukan sahaja bertudung bahkan menutup aurat yang sempurna InsyaAllah. Ada juga cuba ajak2 kawan-kawan yang free hair bertudung tapi memang susah. Biasanya mereka ada keinginan tapi malu nak mulakan terutama kalau saudara mara mereka tak bertudung.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 13:52


nak tarik perempuan bertudung ni payah sikit....ikut pengalaman saya sendiri nak tarik kesedaran kawan-kawan saya yang free hair untuk bertudung alahai silap sikit saya yang akan diperlekehkan...tapi sabar saja lah...kita cuba yang terbaik untuk ubah mereka...

P/S : saya suka bagi mereka dengar cerita-cerita tentang seksaan neraka, lebih-lebih lagi hukuman berkaitan tidak menutup aurat...


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-09 18:02


salam..
kita sama-sama lah doa dia spng berusaha untuk buka kan hati-hati mereka..


-----------------
For Things to Change, I mUst Change First.
There is no FAILURE, Only Wrong Result,
So I Change My STRATEGY.


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-10-09 09:43


Puji golongan yang free hair ni...dia lebih cantik sekiranya bertudung...

Bila mereka dah biasa dengan penampilan bertudung, tak jadi masalah sekiranya nak kekalkan dengan imej tu..

Satu lagi, secara peribadi ana berpendapat, penampilan seseorang itu bergantung pada persekitaran luaran yang mempengaruhinya...tak semestinya seseorang yang dididik di sekolah agama membawa imej sempurna sekiranya mempunyai latar belakang keluarga kurang agama dan begitu lah sebaliknya...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 13:33


nak tarik perempuan bertudung ...susah sangat..
sebab ia melibat kan iman dan akidah seseorang...
1st kita kena didik org itu dari segi agama dulu terutama akidah
kalau just nak ajak pakai tudung tapi akidah lemah baik jangan...
fesyen tudung sekarang ni banyak sangat...begitu juga pakaiannya....


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 18:35


ada satu majalah yang mengeksploitasi wanita bertudung sebagai model atau cover untuk muka depan.Adakah ini juga strategi menarik lebih ramai wanita muslim supaya bertudung ??

Ini satu FITNAH YANG BESAR pada pengamatan saya, walaupun isi majalah tersebut sarat dengan tulisan ilmiah...berunsur dakwah dan tarbiyyah.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-09 05:51


ala..saya taknak hipokrit..
belum sampai seru nak bertudung dulu..
belum puas tayang rambut lagi...
biar lah dulu..

susah nak jawab itu, kak holesulurun...
bergantung pada orang bercakap itu...
tapi cuba saja yang termampu saja...
kalau kasar tak boleh... lembut lah pulak... kena pshyko sikit...

ada seorang kafir tanya Kenapa perempuan melayu tak pakai tudung????? orang kafir bertanya...

jawab lah kalau ada dua hidangan yang terhidang...
satu tertutup rapi dan satu terbuka??? mana hidangan yang dia pilih????
mesti yang tertutup rapi kan???

ni orang Islam cakap saja nak tunggu sedia macam mana???
cuba lah sikit-sikit... hari ni pakai selendang ke... tukar lah fesyen... cakap saja, bukan laki saja suka tengok, perempuan pun suka tengok..

:berfikir: try saja cakap saja hari-hari... lama-lama dia dengar punya... sebab iman dengan hidayah ini macam kulit bawang saja... nipis...
mana tau satu hari nanti dia berubah sebab da berbuih2 cakap kan...

kita sebenarnya tak sedar, kalaulah Allah tu bagi balasan atas perbuatan jahat tu sekarang, mesti kita tidak buat jahat... tak kan berani nak buat jahat..
contoh: mncuri, automatik tangan jadi kudung... tapi Allah sayang lagi kat kita, bagi peluang...

kalau nampak sehelai rambut, kena bakar....
gerenti semua artis pakai tudung... sehelai saja kena bakar...
yang nampak berapa pulak banyaknya...

tegur saja macam mana pun... jangan sampai dia protes... kena berHIKMAH... test dia takut api tak???
Contoh: suruh dia hulur jari, pasang lighter... kalau dia elak...
kalau takut, nanti dia tutup...
:oops:

cuba saja... mana tau ok... kita boleh ubah orang tapi kita boleh bantu dia untuk mengubah diri sendiri...
mana tau muslimin yang soleh bertemu jodoh dengan dia dan berjaya mengubah dia....
kagun tengok lelaki macam itu... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-10-09 10:33


Pada 17-10-09 05:51 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

ala..saya taknak hipokrit..
belum sampai seru nak bertudung dulu..
belum puas tayang rambut lagi...
biar lah dulu..

susah nak jawab itu, kak holesulurun...
bergantung pada orang bercakap itu...
tapi cuba saja yang termampu saja...
kalau kasar tak boleh... lembut lah pulak... kena pshyko sikit...

ada seorang kafir tanya Kenapa perempuan melayu tak pakai tudung????? orang kafir bertanya...

jawab lah kalau ada dua hidangan yang terhidang...
satu tertutup rapi dan satu terbuka??? mana hidangan yang dia pilih????
mesti yang tertutup rapi kan???

ni orang Islam cakap saja nak tunggu sedia macam mana???
cuba lah sikit-sikit... hari ni pakai selendang ke... tukar lah fesyen... cakap saja, bukan laki saja suka tengok, perempuan pun suka tengok..

:berfikir: try saja cakap saja hari-hari... lama-lama dia dengar punya... sebab iman dengan hidayah ini macam kulit bawang saja... nipis...
mana tau satu hari nanti dia berubah sebab da berbuih2 cakap kan...

kita sebenarnya tak sedar, kalaulah Allah tu bagi balasan atas perbuatan jahat tu sekarang, mesti kita tidak buat jahat... tak kan berani nak buat jahat..
contoh: mncuri, automatik tangan jadi kudung... tapi Allah sayang lagi kat kita, bagi peluang...

kalau nampak sehelai rambut, kena bakar....
gerenti semua artis pakai tudung... sehelai saja kena bakar...
yang nampak berapa pulak banyaknya...

tegur saja macam mana pun... jangan sampai dia protes... kena berHIKMAH... test dia takut api tak???
Contoh: suruh dia hulur jari, pasang lighter... kalau dia elak...
kalau takut, nanti dia tutup...
:oops:

cuba saja... mana tau ok... kita boleh ubah orang tapi kita boleh bantu dia untuk mengubah diri sendiri...
mana tau muslimin yang soleh bertemu jodoh dengan dia dan berjaya mengubah dia....
kagun tengok lelaki macam itu... :-D


muslimin soleh + perempuan tak bertudung = ?

macam mana ya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-09 16:20


muslimin soleh + perempuan tak bertudung = ?

macam mana ya?

mana tau jodoh perempuan tak bertudung dengan muslimin soleh???? maksudnya, muslimin soleh sanggup pilih perempuan tak bertudung ni sebagai isteri untuk membimbing.... ini lagi kagum...

kadang-kadang perempuan tak bertudung ni, bukan tak baik cuma mungkin pengaruh persekitaran, pergaulan, didikan dan faktor-faktor yang kita tak tau...
boleh berubah yang lebih baik... perlukan masa.... sebab Hidayah Allah kita tak tahu... tak boleh nak kata...
diluar batas manusia semua itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136053 saat. Lajunya....