Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Penangan Ulam Raja


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Penangan Ulam Raja

Please Mendaftar To Post


Oleh Penangan Ulam Raja

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 17:36


Assalamualaikum

Ada sesiapa kat sini peminat ulam raja..??
Perghh.. raja segala ulam..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

mrad
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2008
Ahli No: 36217
Posting: 19
Dari: perlis

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 22:42


Assalamualaikum hamba pun minat ulam raja. Tapi khasiatnya tak berapa tahu. lagi sedap makan dengan budu

Bookmark and Share

  


  Member Information For mradProfil   Hantar PM kepada mrad   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 00:50


Waalaikumsalam..salah seorang peminat ulam raja dah muncul.hehe..tapi lama dah tak makan..tak berpeluang makan sebab jarang jumpa disini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 08:57


ulam raja bagaimana? kalau pucuk ubi ke, pegaga ke tahu lah.hehehe..

p/s: paling sedap pegagaperghh meleleh air liur...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 09:25


Bab ulam-ulaman ni memang kurang sikit..
Saya ni... hmm..
Nak makan ulam pun tengok pada lauk juga..
Kalau ngam dengan lauk tu saya makan lah
Tapi kalau tak,bio kan sahaja..
Banyak-banyak ulam..
Timun lah yang paling saya suka..
Sebab timun tu sejuk..
Lagi-lagi yang baru keluar dari peti ais..
Potong..potong..potong..
Colet dengan kuah rojak..
Memang beessst!



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 10:26


sejuk2 tu tak elok sangat lah nursolehah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-09 10:33


ulam raja?perghh..dah lama tak makan ulam raja ini..dulu time kecil-kecil dulu kat belakang rumah banyak lah...selalu kutip tapi sekarang dah besar-besar ini dah lama dah tak ada...makan pun jarang dah pun..tapi ulam raja ini memang sedap..kalau makan dengan smbl kelapa or sambal belacan pergh....sedap oo00oo..nak2 kalau makan dengan sambal tempoyak lagi sodap oo0o0oooo... :-D


-----------------
"Usahlah kau merebut kasih,Yang engkau sendiri tidak pasti,Kerana Tiada Kasih Yang Abadi melainkan kasih ILAHI......"


Bookmark and Share

  


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 12:12


hm..pernah ada terbaca artikel yang ulam raja ni tak boleh diambil berlebihan..macam makanan laut juga lah...kena ambil berpade2...sebab ada kes seorang pakcik ni kena penyakit sebab terlampau gemarkan makan ulam-ulaman...tiap-tiap hari tak miss makan ulam..so kesannye dia diserang penyakit...tapi tak ingat lah penyakit tu...huhu nanti kalau tejmpe info saya updatekan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-09 23:14


saya memang suka dengan ulam raja ni. tapi susah lah nak dapat kat tempat saya ni.

rasa dia ada sikit pelik, tapi lawannye dengan masam2, pedas2.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

rostanmohd
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39839
Posting: 42
Dari: Ipoh

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 08:23


SAYA PUN SEKARANG NI suka MAKAN ULAM RAJA SEBAB NAK UBAT PENYAKIT DARAH TINGGI....ORANG KATA Kalau NAK TURUNKAN DARAH TINGGI MAKANLAH ULAM RAJA...SAYA TENGAH CUBA...HASILNYA TAK TAU LAGI.....


-----------------
Insan yang lemah..........


Bookmark and Share

  


  Member Information For rostanmohdProfil   Hantar PM kepada rostanmohd   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 10:15


saya suka makan ulam tapi ulam raja ni tak berapa suka..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 15:14


Pada 24-05-10 10:15 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka makan ulam tapi ulam raja ni tak berapa suka..



baru dua tiga hari lepas tanam ulam raja belakang rumah...

saya kurang menggemari ulam raja sebab lebih suka pada pucuk gajus(ketereh), mentimun dan pucuk putat.....cuma kalau mertua saya bikin kerabu pucuk selom campur ulam raja....fuyoooo...magic...best sangat....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 16:27


saya suka makan ulam raja

tapi lebih gemar Kalau pokok muda (setakat tinggi sejengkal begitu) rasa manis macam timun. Kalau yang dah besar kena ambil sejengkal dari pucuk untuk rasa yang lebih sedap


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 09:01


salam
kawan-kawan nak tahu?ulam raja ini asalnya dr dinasti raja2 terdahulu,dulu parameswara suka makan,lalu di lawa hang tuah,tapi hang tuah segan nak makan,dia tanamlah di duyung,dekat perigi dia,lalu tak subur..akhir kalam tanamlah dia dalam pasu,ada lagi sekarang kesannya di negeriku...yeeeess sukma 2010.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 10:27


Pada 24-05-10 16:27 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka makan ulam raja

tapi lebih gemar Kalau pokok muda (setakat tinggi sejengkal begitu) rasa manis macam timun. Kalau yang dah besar kena ambil sejengkal dari pucuk untuk rasa yang lebih sedap



hmmm....petua yang berguna.....pokok ulam raja saya baru sejengkal tapi sayang pulak nak 'getus'....sebab masih baru. saya tunggu besar sikit untuk ambik sejengkal dari pucuk....

ulam raja ni sodap dicampur selom, mentimun, bawang besar, cili padi, tuna yang dilenyek hancur ( cari yang chunk in water), perahan asam limau, garam dan gula.....gaul semua jadikan kerabu.....fuuhhh :terliur:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 22:17


kalau ada kawasan, jadikan satu bahagian hanya untuk pokok itu. bila dia dah tumbuh merata, yang untuk makan di ambil yang muda2, yang pokok besar dijadikan 'pusat pembenihan' ;)

*** resepi kat atas tu.. dicampur pulak dengan daging bakar.. hmmmm..... :terliur:     (tak mampu nak sambung ayat dah )


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-10 15:38


Pada 27-05-10 22:17 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada kawasan, jadikan satu bahagian hanya untuk pokok itu. bila dia dah tumbuh merata, yang untuk makan di ambil yang muda2, yang pokok besar dijadikan 'pusat pembenihan' ;)




alamak.....kawasan rumah saya pulak limited, jadi saya tanam ulam raja bawah pokok pisang saja.... harap tak 'bantut' lah tumbesarannya.... :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109663 saat. Lajunya....