Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
syahidatul: 5 hari yang lalu
raudhahasanah: 7 hari yang lalu
drzul-f: 11 hari yang lalu
hafiz_along_83: 12 hari yang lalu
halawatuliman: 28 hari yang lalu
nabilah: 28 hari yang lalu
aye: 30 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: hubungan manusia dan buah


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» hubungan manusia dan buah

Please Mendaftar To Post


Oleh hubungan manusia dan buah

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 12:52


Jangan suka mendedah tubuh
Jadilah seperti jagung, jangan seperti gajus.
Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan gajus mempamerkan bijinya yang cuma satu.

Setia terhadap pasangan
Jadilah seperti pohon pisang.
Pohon pisang kalau berbuah hanya sekali seumur hidupnya.

Kecantikan dalaman
Jadilah seperti durian, jangan seperti kedondong.
Durian walaupun di luarnya penuh kulit yang tajam, tetapi di dalamnya lembut dan manis.
Berbeza dengan kedondong, di luarnya mulus dan berkilat, tetapi di dalamnya ada biji yang berduri.

Jaga kesucian dalam bergaul
Jadilah seperti sengkuang, walaupun hidup dalam tanah dan selut, tetapi umbinya tetap putih bersih.

Selalu bertindak adil
Jadilah seperti tandan petai, bukan tandan rambutan.
Tandan petai membahagi makanan sama rata ke biji2nya, semua seimbang, tidak seperti rambutan, ada yang kecil ada yang besar.

Semakin tua semakin bijaksana
Jadilah seperti cili. Semakin tua,semakin pedas.

Jangan bermuka-muka
Jadilah seperti buah manggis.
Buah manggis bisa diteka isinya dari bahagian bawah buahnya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-09 16:20


salam...

bagus juga hubungan antara buah dengan manusia ni...
jangan tau makan saja hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-09 16:26


Pada 19-02-09 16:20 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

bagus juga hubungan antara buah dengan manusia ni...
jangan tau makan saja hehehe....


betul..betul...betul...(cewah,dah macam upin & ipin pula eh...)
berguna juga hubungan antara buah dengan manusia ni...ada persamaan juga & membawa maksud yang mendalam juga ye..

:bunga: :-D


-----------------
"Usahlah kau merebut kasih,Yang engkau sendiri tidak pasti,Kerana Tiada Kasih Yang Abadi melainkan kasih ILAHI......"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 16:30


mana umar khalil ni ek...nak jadi seperti pisang ke,manggis??? takpun cili...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 21:52


wakakakakaka,,,,apa barang jadi buah?jadi pemancing lah,,sabar dengan penantian,,,



pisang best,,selalu makan kat masjid time solat jumaat,,
manggis pula,,kalau kena getahny kat baju,,dah tak boleh nak hilang
cili....buat masak lomak cili padi,,daging salai,,perghh....terliur beb...durian pula,,sonang2 jadi tempoyak..

ngeh3x,,,,jadi lah pemancing,,,sabar menanti ikan merenggut umpannya,,,bila da terenggut,,kan pandai beraksi dengan jorannya..layan ikan tu elok-elok,,kalau tak boleh terlepas,,,da rugi dengan penantian,,tapi si pemancing mesti tau akan rezeki tu,,kalau rezeki tu milik dia,,dia mesti dapat..keh3x..tak kisah lah dapat ikan apa,,janji kelebihan disyukuri,kekurangan diredhai....


p/s;tunangku bukan ikan k....harap maklum..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 11:43


UK ni kan...
Tak habis-habis dengan mancing nya..
Hah,tengok majalah3 esok..
Tengok ulat beso yang orang makan tu..
Tu biasanya orang bawa umpan ikan tu..
Eeii,... gelinya..

.....
kena jadi jagung..
kena jadi pokok pisang..
kena jadi derian..
kena jadi sengkuang..
kena jadi tandan petai..
kena jadi cili..
kena jadi manggis.. :-D
banyaknye kena jadi.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 11:50


Pada 19-02-09 12:52 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan suka mendedah tubuh
Jadilah seperti jagung, jangan seperti gajus.
Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan gajus mempamerkan bijinya yang cuma satu.

Setia terhadap pasangan
Jadilah seperti pohon pisang.
Pohon pisang kalau berbuah hanya sekali seumur hidupnya.

Kecantikan dalaman
Jadilah seperti durian, jangan seperti kedondong.
Durian walaupun di luarnya penuh kulit yang tajam, tetapi di dalamnya lembut dan manis.
Berbeza dengan kedondong, di luarnya mulus dan berkilat, tetapi di dalamnya ada biji yang berduri.

Jaga kesucian dalam bergaul
Jadilah seperti sengkuang, walaupun hidup dalam tanah dan selut, tetapi umbinya tetap putih bersih.

Selalu bertindak adil
Jadilah seperti tandan petai, bukan tandan rambutan.
Tandan petai membahagi makanan sama rata ke biji2nya, semua seimbang, tidak seperti rambutan, ada yang kecil ada yang besar.

Semakin tua semakin bijaksana
Jadilah seperti cili. Semakin tua,semakin pedas.

Jangan bermuka-muka
Jadilah seperti buah manggis.
Buah manggis bisa diteka isinya dari bahagian bawah buahnya.

jangan pulak dibungkus tapi macam nagka yang dibungkus..faham-faham saja lah ye..

dalam berbuat kebaikan..cuba perhantikan penyu..telur banyak..tapi diam saja..
buat macam kita dalam tandas..he..he..sebesar apa pun pengorbana yang kita lakukan saat berjuang didalam tandas tu..,dan betapa susahnya usaha kita untuk mengeluarkannya..walau sampai berpeloh2..he..he..
masa keluar dari tandas tu mesti diam-diam saja kan..buat-buat tak tahu saja kan...
tak ada kan diantara sahabat yang keluar tandas yang terus bagitahu kawannya bahwa dia bersusah payah dan berkorban dan berpeloh2 kat dalam tu kan..??tak ada kan..??macam tu lah kita beramal..walau orang tak tahu,walau orang tak tahu kita buat...santai saja..buat-buat tak tahu saja..walau kita dah berbuat..he..he..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 12:01


Assalamualaikum.........
salam ukhwah..
apa yang petang, selalu menjaga hubungan kita dengan Allah,
hubungan dengan manusia
dan juga hubungan dengan makhluk yang lain (binatang atau buah2an)
supaya kita sentiasa di rahmati Allah..
Allah jadikan semua buah2n, bukit bukau.. bermacam2 jenis buah supaya kita dapat melihat kebesaran Allah dan haruslah bersyukur dengan apa yang ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 01:04


salam.perkongsian yang baik.jazakillah khoiron jaza'.sememangnya dalam penciptaan langit dan bumi terdapat tanda-tanda kebesaran Allah dan hanya orang yang berfikir yang dapat mengambil pengajaran darinya.


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112167 saat. Lajunya....