Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: taarif bidang agama..apa sbnrnyer??????


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» taarif bidang agama..apa sbnrnyer??????

Please Mendaftar To Post


Oleh taarif bidang agama..apa sbnrnyer??????

azmuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 37012
Posting: 6
Dari: jordan(study)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 02:43


salamalaikum kepada ikhwah dan ukhwah semua                     ..selama ana brjln di atas mukas bumi ini,macam-macam ana dengar tentang maksud ilmu agama..
di sbbkn trslh maksud,pelajar yang bukan dalam agama,seperti budak medic tidak perlu brakhlak seperti org belajar agama..

jadi apa pandangan antum semua???

apa maksud ilmu agme ini???hehehe :lol: :berfikir: :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmuddinProfil   Hantar PM kepada azmuddin   Quote dan BalasQuote

ahmed_abduh01
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37230
Posting: 3

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 20:28


baru lagi thread ni,,
ok ana pun orang belajar agama di universiti al-azhar mesir...

ilmu agama ini sangt luas, sebab islam itu datng secara sempurna dan syumul..

so sama ada orag yang belajar agama secara mendalam ataupun sekadar mengetahui sedikit sebanyak, tidak terlepas dari tuntutan untuk amalkan ilmu tersebut...

tak kan orang belajar mediz tak perlu berakhlak seperti ahlak org belajar agama,

itu pandangan ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmed_abduh01Profil   Hantar PM kepada ahmed_abduh01   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 23:00


pada saya pula............

bidang agama merupakan satu bidang yang dimaksudkan dengan mempelajari ilmu2 berkaitan dengan keislaman seperti ilmu2 ketuhanan ilahi dan syariat dan syariah serta rafsir hadis dan sewaktu dengannya.. bila org sebut bidang agama..akan d imaginekan bahawa ia adalah ilmu2 yang menjurus kepada ketauhidan dan kefeqahan disamping imu2 alquran dan hadis malah sirah islam.. bahkan ramai org mengannggap ilmu bhasa arab juga adalah ilmu agama...

k...pada saya pula...apa yang dikatakan itu betul..dalam kontex kita d malaysia (dimana2pun agaknya) ilmu agama itu dimaksudkan adalah ilmu2 itu...dan saya akuinya..

cuma apa yang nak saya tambah..ilmu2 islam bukan terhada pada yang difikirkan saja..malah meliputi segala aspek dan bidang.. bidang sosial..kwangan..perundangan..perniagaan..perubatan..kejuruteraan dll..cuma disebabkan ianya tidak direct bermatlamatkan ketuhanan, maka tidakla dianggapi bahawa itu semua adalah ilmu agama..ia adalah ilmu2 islam.. kena paham beza phrase tu..

berkenaan dengan berkahlak...seseorang tu sdepatuntnya sebagai seorang muslim perlu menjaga adab dan akhlak selaku seorang muslim.. tak kiralah belajar dalam bidang apa pun...ooo...Kalau macam tu boleh lah kita cakap budak-budak yang study mass com boleh buat sesuka hati lah ek?? tak kan..senang cerita siapa yang mgaku muslim kena berattitude as a muslim..

tapi andai ada org yang belajar agama tu akhlaknya tak berapa nak seindah nabi, maka jangan lah diperlekehkan..mereka juga adalah manusia yang tentunya tak lepas dr membuat salah silap..seringkali org akan mengaitkannya dengan bidang yang dipelajarinya, dan ini sekaligus akan mencemarkan nama baik bidang itu malah pelajar2 lain juga... itu adalah kesilapan besar pda org yang beranggapan, org yang belajar agama ni kena baik-baik belaka..jika ada yang tak baik anda nak kata apa??

erm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 09:56


salam ukhwah..
ilmu agama yang kita pelajari mestilah disertai dengan amal..
tiada gunanya kita ada ilmu tapi tak beramal dan kita beramal tanpa ilmu..
kedua-dua ini perlu seiring dan perlu ada dalam diri kita supaya mendapat keredhaan dari Allah taala..
kita juga akan berjaya dunia dan akhirat..
hendaklah kita mengikut petunjuk Al-Quran dan juga As-SUnnah (sunnah Nabi SAW)..
mengenai akhlak, kiat sepatutnya mengikut akhlak yang baik dan di sukai Allah walaupun bidang apa yang kita belajar.. di mana Agama Islam sangat sempurna bagi kita org islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-09 12:12


pada saya pulak semua ilmu adalah ilmu agama, baik belajar sains ke matematik ke,kimia ke..

kerana apa jua ilmu yang pergi kita pelajari adalah dari cabang2 ilmu agama... tidak boleh dipisahkan dari kehidupan kita jika tidak ilmu yang kita pelajari tidak akan membawa manfaat dan kebaikan dalam erti kata yang sebenarnya.

cuma kita hari ini memisahkan atau mensekularkan ajaran sebenar agama terhadap ilmu lain.. padahal dengan menjadi doktor seseorang boleh menjadi warak dan alim... yelah betapa berkuasanya Allah, boleh ciptakan virus yang amat kecil tetapi berbahaya? tanpa mikroskop pasti kita gagal melihat virus kan tetapi Allah boleh ciptakan makhluk yang amat halus pada pandangan mata kita itu..

ahli matematik pulak... dengan pintar mengira tentu mereka sedar Kenapa Allah kata pahala yang kita sedekahkan seumpama sebiji benih yang tumbuh dan menerbitkan tujuh tangkai dari setiap tangkai ada 100 biji.. hah tu kan sifir pendaraban dan penambahan ada tu..

pendek kata ilmu agama adalah mencakupi semuanya bukan sekadar solat,puasa dan sesetengah org yang jumud akalnya gambarkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

azmuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 37012
Posting: 6
Dari: jordan(study)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 05:40


beginilah..kesemua ilmu itu adalah ilmu agama melainkan ilmu yang menentang islam...bukan sahaja trtumpu kepada syariah,usuludduddin dan sebagainya....
bahkan semua ilmu itu adalah ilmu agama selagi tidak menentang islam...kan kan kan kan...time kisah lah kepada ikhwah semua kerana sudi brkngsi buah fikiran dengan ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmuddinProfil   Hantar PM kepada azmuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.088567 saat. Lajunya....