Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: hukum memakai celak


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» hukum memakai celak

Please Mendaftar To Post


Oleh hukum memakai celak

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 12-02-09 19:44


Assalamualaikum..

ana nak tya pada siapa2 yang arif, apakah hukum pemakaian celak bagi seorang muslimah..ana pernah dengar, disunatkan..ada dalil tak untuk kenyataan tu? jazakumullah khairan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 19:47


tentang dalil 2 ana tak pasti... tapi apa yang ana tau ia di sunnat kan bagi muslimin dan juga muslimat..

kalau ana salah sila betul kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 21:06


aslmkm..mungkin boleh dikiaskan pada yang berikut ni..
30 perkara yang dilarang pada wanita

"1. Menyambung rambut palsu
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi
4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lelaki lain
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama

6. Membuka rahsia hubungan suami isteri
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami
8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami
9. Derhaka kepada suami
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas

11. Mengingkari kebaikan suami
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram
15. Menyerupai lelaki

16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami
17. Memandang aurat wanita lain
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan
19. Masuk permandian awam
20. Mencakar-cakar tubuh ketika dapat musibah

21. Meratapi kematian
22. Berhias atas meninggalnya seseorang
23. Menghantar jenazah
24. Mempercayai dukun dan peramal
25. Menyumpah anak-anak sendiri

26. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim
27. Menganiaya pembantu
28. Mengganggu jiran
29. Minta cerai kerana suami sakit
30. Minta cerai kerana suami menikah lagi

mungkin boleh dikiaskan dengan
"4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lelaki lain"..
tapi kalau tujuannya untuk kesihatan..,memakainya saat nak tidur..insyaallah tu baik..tapi kalau niatnya agar matanya indah untuk dipandang dan membuat lelaki tertarik untuk melihat matanya..,sebaiknya tinggalkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 12-02-09 22:59


mungkin boleh dikiaskan dengan
"4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lelaki lain"..
tapi kalau tujuannya untuk kesihatan..,memakainya saat nak tidur..insyaallah tu baik..tapi kalau niatnya agar matanya indah untuk dipandang dan membuat lelaki tertarik untuk melihat matanya..,sebaiknya tinggalkan..

boleh saudara mulya terangkan, betul ke pakai celak ni baik untuk kesihatan jika dipakai sebelum tdur..menarik tu..sebab ana tak pernah dengar sebelum ni..jzkk~

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 00:25


salam...
ana tak taula jugak pasal ni..
tak pernah pun pakai celak...hehe
wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 07:28


salam... nur pernah tanya seorang ustazah, dia kata kalau niat untuk menjaga pandagan itu adalah sunat dan kalau dipakai untuk berhias... haram lah hukum nya...
celak dalam bahasa yang sebenarnya bukan sekadar eyeliner sahaja... tapi eyeshadow, maskara dan bayk lagi yang ana tak pasti. tapi yang boleh dipakai ialah eyeliner.. eyeliner yang halal lah hendaknya.... wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-09 07:45


Pada 12-02-09 22:59 , srikandi_86 posting:

!!! QUOTE !!!


boleh saudara mulya terangkan, betul ke pakai celak ni baik untuk kesihatan jika dipakai sebelum tdur..menarik tu..sebab ana tak pernah dengar sebelum ni..jzkk~

ada jenis2 celaknye, bukan sebarangan.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 09:59


Salam..
Ana suka pakai celak, :kelip:

setahu ana, ianya sunnah Rasulullah s.a.w.,
Tujuannya untuk mencerahkan dan menyihatkan mata..


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

  


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:23


Pada 13-02-09 07:28 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

salam... nur pernah tanya seorang ustazah, dia kata kalau niat untuk menjaga pandagan itu adalah sunat dan kalau dipakai untuk berhias... haram lah hukum nya...
celak dalam bahasa yang sebenarnya bukan sekadar eyeliner sahaja... tapi eyeshadow, maskara dan bayk lagi yang ana tak pasti. tapi yang boleh dipakai ialah eyeliner.. eyeliner yang halal lah hendaknya.... wallahualam


ehmmm :berfikir: eyeliner tu bukan celak kan....celak di bawah mata..kalau eyeliner kat kelopak mata (bahagian atas)...

saya pun suka guna celak...terutamanya hari jumaat lah... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:31


Pada 13-02-09 09:59 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Ana suka pakai celak, :kelip:

setahu ana, ianya sunnah Rasulullah s.a.w.,
Tujuannya untuk mencerahkan dan menyihatkan mata..




-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-09 11:37


Pada 12-02-09 22:59 , srikandi_86 posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin boleh dikiaskan dengan
"4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lelaki lain"..
tapi kalau tujuannya untuk kesihatan..,memakainya saat nak tidur..insyaallah tu baik..tapi kalau niatnya agar matanya indah untuk dipandang dan membuat lelaki tertarik untuk melihat matanya..,sebaiknya tinggalkan..

boleh saudara mulya terangkan, betul ke pakai celak ni baik untuk kesihatan jika dipakai sebelum tdur..menarik tu..sebab ana tak pernah dengar sebelum ni..jzkk~
ya..memakai celak ni baik untuk kesihatan mata...terutamanya celak yang semula jadi yang tak banyak menggunakan bahan2 kimia..

celak akan mengeluarkan debu2 pada mata...
kalau dipakai siang..(lelaki lebih baik) akan menambah ketajaman pandangan...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:53


Hmm pasal celak ni memang teringin juga nak pakai..
Bila dah pakai celak,mata ni sokmo sahaja gatal-gatal..
Kekadang berair...
maybe sebab tak biasa pakai..
lepas itu tangan ni pulak sibok lah nak gosok mata..
Maka berlaku lah kecomotan di mata..
Dah jadi macam zorro pulak..
Akibatnya,saya pun dah tak pakai lagi..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:55


KELEBIHAN DAN CARA PENGGUNAAN CELAK-MATA:

Ibn Abbas .a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda: “Gunakanlah celak ismid (daripada galian) ke mata kerana ia menambah cahaya kepada mata (yakni menguatkan penglihatan) dan juga menolong pertumbuhan buku mata. Rasulullah s.a.w mempunyai satu kotak celak-mata yang digunakan pada setiap malam dicalit tiga kali pada mata sebelah kanak dan tiga kali di sebelah kiri.”

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-09 12:01


Pada 13-02-09 11:53 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm pasal celak ni memang teringin juga nak pakai..
Bila dah pakai celak,mata ni sokmo sahaja gatal-gatal..
Kekadang berair...
maybe sebab tak biasa pakai..
lepas itu tangan ni pulak sibok lah nak gosok mata..
Maka berlaku lah kecomotan di mata..
Dah jadi macam zorro pulak..
Akibatnya,saya pun dah tak pakai lagi..

salah cara pemakaian agaknya..he..he..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 14:27


saya memang tak suka tengok muslimat pakai celak ni..sebab salah timing..sebab dia pakai tengah hari..tobal pulak itu..tegur tak nak dengar..

kalau malam sebelum tidor pakai..masih bersisa kesanya tak mengapalah..ni memang saja ditenyeh tengah hari..aduila...

tak faham-faham...
p/s:susaha untuk mengamalkan apa yang kita tahu..tapi senang untuk memberitahu apa yang kita tahu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

syanadh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15549
Posting: 97
Dari: Tangkak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 17:25


yang ana tau, rasulullah pakai celak sebelum tidur supaya tak terlalu tebal dan ianya baik untuk mta.Kalau tak silap, mnjamkan plihatan.. jadi, kalau nak pakai celak sebab ikut sunnah, pakai sbelum tdurla..tbal2 pun tak apa..pagi nanti tak tbal mana dah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syanadhProfil   Hantar PM kepada syanadh   Pergi ke syanadh's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:57


Pada 13-02-09 17:25 , syanadh posting:

!!! QUOTE !!!

yang ana tau, rasulullah pakai celak sebelum tidur supaya tak terlalu tebal dan ianya baik untuk mta.Kalau tak silap, mnjamkan plihatan.. jadi, kalau nak pakai celak sebab ikut sunnah, pakai sbelum tdurla..tbal2 pun tak apa..pagi nanti tak tbal mana dah..


ehmmm good idea ni tau...boleh di aplikasikan..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-09 13:07


bab pakai celak ni dah bebelas tahun pakai.haha.dari umur 4 tahun sampailah sekarang dah 25 tahun.hehe..kalau tak pakai tu rasa macam ada saja yang tak kena.. :lol:


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:10


Pada 16-02-09 13:07 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

bab pakai celak ni dah bebelas tahun pakai.haha.dari umur 4 tahun sampailah sekarang dah 25 tahun.hehe..kalau tak pakai tu rasa macam ada saja yang tak kena.. :lol:



awak pakai celak apa?
saya tak reti lah pakai celak..
mesti comot.. :-(



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:15


Pada 16-02-09 13:07 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

bab pakai celak ni dah bebelas tahun pakai.haha.dari umur 4 tahun sampailah sekarang dah 25 tahun.hehe..kalau tak pakai tu rasa macam ada saja yang tak kena.. :lol:



wah dah expert lah ni guna celak kan...mata pun mesti clear saja kan..guna celak apa tu?? saya pun guna celak juga tapi kadang-kadang saja lah..guna celak from makkah...yang mak saudara bagi.. :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-09 14:42


Pada 17-02-09 14:15 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 13:07 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

bab pakai celak ni dah bebelas tahun pakai.haha.dari umur 4 tahun sampailah sekarang dah 25 tahun.hehe..kalau tak pakai tu rasa macam ada saja yang tak kena.. :lol:



wah dah expert lah ni guna celak kan...mata pun mesti clear saja kan..guna celak apa tu?? saya pun guna celak juga tapi kadang-kadang saja lah..guna celak from makkah...yang mak saudara bagi.. :sopan:



pakai celak mekah yang serbuk tu..pakai celak pensil pun boleh..tapi pilihla dia yang lembut..baru tak sakit mata, bila nak pakai.


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-09 14:51


pilih celak yang lembut baru tak sakit mata..tu bagi yang pakai clek pensil lah.kalau celak serbuk ni mungkin susah sikit nak pakai bagi yang baru nak mencuba.

Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:55


wah info terbaru imni dapat..erm sebelum ni tau pakai celak tu sunat saja..:-)apapun syukran di atas info ni..:kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:10


Sapa yag matanya kecik dan bermata sepet tu.. elok lah pakai celak..bio beso sikit matanya.. hehe.. :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:13


orang lelaki boleh pakai celak ke? :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127808 saat. Lajunya....