Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 50 minit yang lalu
wyd1014: 8 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: tidur di masjid


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» tidur di masjid

Please Mendaftar To Post


Oleh tidur di masjid

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 10-02-09 00:33


Salam..
Nak tanya, boleh ke kita tidur di masjid atau surau?
Ana tak sure pasal ni..harap-harap sahabiah sekalian dapat memberikan pandangan adil besrta keterangannya :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 08:05


Assalamualaikum

Nak tidur di masjid sudah tentu jawapannya dibolehkan... tapi bersyarat... kita kena jaga adab-adab masjid, niat iktikaf... bukan sahaja kita tidur semata-mata nak merehatkan diri... malah menjadi satu ibadah kepada kita.... yang penting kebersihan diri kena jaga, aurat terpelihara...

Pastikan adab-adab masjid dijaga...


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-09 12:53


jangan tidur depan pintu, jangan depan mimbar.
jangan halang laluan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-09 15:46


tak salah tidur di masjid or surau...yang penting jaga adab-adab masjid...tapi bagi org yang nak tumpang tidur 2..janganlah pula mengganggu ketenteraman awam...serta membuat kekotoran...

~sesungguhnya masjid dan surau itu tempat yang mulia lagi bersih dan suci~

:bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 22:20


Assalamualaikum..
nak tidur di masjid boleh.. lagi bagus..
tapi niat kena iktikafdulu baru jaddi ibadat ..
Kalau tak niat bukan satu ibadat..
yang petang kita kena jaga adab2 masjid dan adab tidur dalam masjid
baca doa semasa berada dalam masjid..
kita pergi masjid bukan hanya niat nak tidur saja, tapi kena ada niat nak bangun malam untuk beribadat pada Allah..
baru kitadapat pahala..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 22:35


saya selalu tidor kat masjid... hu hu hu hu huh

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 12:25


Alhamdulillah..
tapi jangan hanya tidur saja..
kenalah bangun malam solat tahajjud..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:03


Tapi Kenapa sesetengah masjid tu tulis..
dilarang tidur..

saya biasa berehat kat masjid bila perjalanan jauh..
nak juga lelapkan mata dalam 10minit..
merehatkan mata..
merehatkan badan..
kalau dah tulis,dilarang tidur ni..
serba salah pulak jadinya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 15:47


Pada 16-02-09 12:25 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah..
tapi jangan hanya tidur saja..
kenalah bangun malam solat tahajjud..


kena lah bangun...dah eden imam kek mesjid tu..huhuh..


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 17:54


salam masjid sebenarya bukan tempat tidur..
ianya tempat beribadat.

kalau nak buat qiyammulai itu lain cerita...yakni tidur sekejap sebelum bangun untuk beribadat.
benar tidur pun bolej jadi ibadat tetapi bukanlah masjid tempatnya..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114756 saat. Lajunya....