Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 1 hari, 3 jam, 40 minit yang lalu
nabilah: 1 hari, 3 jam, 45 minit yang lalu
aye: 2 hari yang lalu
tereturubuzu: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: hantaran tunang..


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» hantaran tunang..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh hantaran tunang..

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 13:33


hantaran tunang dari perempuan kepada lelaki

apa yang sesuai? ikut adat melayu..


*culture kami tiada hantaran

p/s: saja menggatal..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:06


mengikut pengalaman saya masa abang bertunang, pihak perempuan tak nak apa-apa just cncin saja untuk tanda ikatan..tapi masa 2 abang baru balik dr kelantan, da ket buah tangan, so bagi saja lah..tapi bila fikir2 takkan lah bagi dalam plastik saja kan..so dengan inisiatif sendiri, saya gubah lah sikit-sikit bagi nampak menarik..

tapi pendapat saya, kot2 lah 1 hari nanti da jodoh dengan sesiapa :malu: saya dan family tak mahu da hntaran2, cukup sekadar cncn buat tanda..bukan apa, kami tak mahu bebankan pihak lelaki..pada kami, adat 2 hanya lah adat, utamakan yang dituntut dalam agama adalah lebih baik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:08


betul tu...tujuan petunangan adalah pejanjian pekahwinan..kalau mampu tu tak apa..ni kalau yang dok pening sebab nak cari duit untuk betunang apa kes...sian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:11


Pada 09-02-09 14:06 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

mengikut pengalaman saya masa abang bertunang, pihak perempuan tak nak apa-apa just cncin saja untuk tanda ikatan..tapi masa 2 abang baru balik dr kelantan, da ket buah tangan, so bagi saja lah..tapi bila fikir2 takkan lah bagi dalam plastik saja kan..so dengan inisiatif sendiri, saya gubah lah sikit-sikit bagi nampak menarik..

tapi pendapat saya, kot2 lah 1 hari nanti da jodoh dengan sesiapa :malu: saya dan family tak mahu da hntaran2, cukup sekadar cncn buat tanda..bukan apa, kami tak mahu bebankan pihak lelaki..pada kami, adat 2 hanya lah adat, utamakan yang dituntut dalam agama adalah lebih baik..


:sopan: :sopan: ,mudah-mudahan ye..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 09-02-09 14:19


http://wedding-2u.blogspot.com/2006/05/checklist-bakal-pengantin.html

cuba check laman web ini... maybe berguna.. hehe

p/s: nak bagi detail pun tak tau macam mana sebab tak biasa lagi.. hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:20


Pada 09-02-09 14:08 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu...tujuan petunangan adalah pejanjian pekahwinan..kalau mampu tu tak apa..ni kalau yang dok pening sebab nak cari duit untuk betunang apa kes...sian...


betul..betul..betul...buat ikut kemampuan..jangan menyusahkan... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 09-02-09 14:25


untuk tujuan simulation, untuk buat bajet

http://rancakdisitu.blogspot.com/2008/11/budget-kahwin-simulation.html

hari tu ada kawan nak kawin so yang tolong uploadkan simulation ini guna excel bagi kawan-kawan lain yang belum kawin lagi untuk rancang bajet..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:36


Pada 09-02-09 14:06 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

mengikut pengalaman saya masa abang bertunang, pihak perempuan tak nak apa-apa just cncin saja untuk tanda ikatan..tapi masa 2 abang baru balik dr kelantan, da ket buah tangan, so bagi saja lah..tapi bila fikir2 takkan lah bagi dalam plastik saja kan..so dengan inisiatif sendiri, saya gubah lah sikit-sikit bagi nampak menarik..

tapi pendapat saya, kot2 lah 1 hari nanti da jodoh dengan sesiapa :malu: saya dan family tak mahu da hntaran2, cukup sekadar cncn buat tanda..bukan apa, kami tak mahu bebankan pihak lelaki..pada kami, adat 2 hanya lah adat, utamakan yang dituntut dalam agama adalah lebih baik..


Alhamdulillah..senangnya hati kalau begini...cepat sikit ijab qabul nya nanti.. :welcome:

bawa cincin + hamper ok agaknya... :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 21:21


Pada 09-02-09 14:20 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-09 14:08 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu...tujuan petunangan adalah pejanjian pekahwinan..kalau mampu tu tak apa..ni kalau yang dok pening sebab nak cari duit untuk betunang apa kes...sian...


betul..betul..betul...buat ikut kemampuan..jangan menyusahkan... :sopan:



sokong.... :-D


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 21:34


yalah yang mampu tu apa benda? :berfikir:

setahu saya orang melayu kalau tunang biasa bagi hantaran bentuk makanan..betul ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 22:00


Mengikut adat orang-orang Melayu, hantaran bertunang diketuai oleh sirih adat.. ada yang buat macam sirih junjung, ada yang buat dalam tepak.. selain dari tu, semuanya boleh dimakan kecuali cincin bertunang saja.. bilangannya pula selalunya depend kepada pihak lelaki.. dalam bilangan ganjil.. kalau lelaki bagi tiga dulang, perempuan balas lima atau tujuh dulang.. ada juga sesetengah tempat sama.. lelaki bagi tiga, perempuan balas tiga.. selain itu, bilangan dulang hantaran tu mengikut kemampuan sahaja.. amat jarang hantaran bertunang sampai sembilan dulang ke atas.. sebab selalunya hantaran bertunang jumlahnya lebih kecil dari hantaran kahwin.. sebagai contoh, kalau lima dulang tu satu sirih adat, kek, kuih tradisional, coklat atau puding dan cincin bertunang.. cukuplah 5 dulang.... :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 22:03


kebetulan pulak hari ini saya dapat amanah dari adik lelaki untuk uruskan hantaran tunang dia.

Barang2 dia dah beli cuma nak gubah jadi hantaran atas dulang lah.

Bak kata kawan-kawan ini bagi yang berkemampuan. Nak ikutkan tak ada semua ni pun tak apa. Saya pun selama ini menggalakkan perkahwinan yang simple dan hantaran tak tinggi. Simple di sini bermaksud tidak membazir sampai terpaksa habis puluhan ribu dan bila dah kawin bertahun2 hutang tak habis.

mula-mula saya nak jelaskan.. adat di satu tempat tak sama dengan yang lain. Kalau pantai timur, biasanya makanan. Begitu juga utara. (tak semua rasanya) ini berdasarkan pemerhatian majlis kawan dan saudara.

tapi bahagian johor... biasanya barang. berserta makanan seperti buah2an dan kek atau kuih tertentu tapi bilangannya sikit berbanding barang.

List yang adik bagitahu tadi.

untuk pertunangan
1. cincin
2. wang hantaran untuk kenduri (ada orang tak bagi masa tunang -ada masa lain untuk 'hantar belanja' )
3. kasut dan beg (ada orang asingkan)
4. kain untuk buat baju untuk hari pernikahan
5. tuala
6. sirih junjung
7. buah-buahan

untuk majlis perkahwinan nanti
1. cincin dan maskahwin
2. Al-Quran dan sejadah
3. Telekong
4. minyak wangi (set alat solek agaknya)
5. jam dinding. (adik saya buat lawak agaknya rasanya.... biasanya jam tangan)

biasanya pihak lelaki akan beri kurang dari pihak perempuan.
Jumlah hantaran pula biasanya jumlah ganjil

contoh lelaki 5 perempuan 7
lelaki 7 perempuan 9 atau 11 dan seterusnya.

semua ni adat. tak buat pun tak apa.
dan berbeza ikut budaya dan kebiasaan sesuatu keturunan dan tempat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 22:10


kalau pihak perempuan, barang tu lebih kurang sama saja. kalau lelaki bagi cincin, perempuan biasanya tak bagi. jadi balasan mungkin lebih pada makanan atau apa-apa yang mampu.
Kalau lelaki bagi kasut perempuan pun ada yang balas kasut. Tapi bagi lah yang pasangan boleh pakai. Jangan balas dengan kasut perempuan jugak. hehehe

kakak saya cerita masa perkahwinan dia asalnya janji nak bagi dalam 11 dulang tapi last minute jadi 17 dulang. sebab? ada kawan-kawan dan saudara yang baik hati menghadiahkan barang hantaran. tapi biasanya makanan lah, saya pun terkejut dengar dia bagitahu. masa kejadian saya masih kecik. tak ingat apa pun. ingat main saja agaknya.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 10:04


Pada 09-02-09 14:06 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!



tapi pendapat saya, kot2 lah 1 hari nanti da jodoh dengan sesiapa :malu: saya dan family tak mahu da hntaran2, cukup sekadar cncn buat tanda..bukan apa, kami tak mahu bebankan pihak lelaki..pada kami, adat 2 hanya lah adat, utamakan yang dituntut dalam agama adalah lebih baik..



yup sokong!!!!! :-P :-P :welcome: :welcome: :welcome:

tak baik bebankan pihak lelaki,,,kita permudahkan urusan org,,,nanti Allah permudahkan urusan kita pula,, :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 10:12


mengutamakan apa yang utama adalah yang utama dan paling utama...hehhe

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-02-09 10:52


Pada 09-02-09 21:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

yalah yang mampu tu apa benda? :berfikir:

setahu saya orang melayu kalau tunang biasa bagi hantaran bentuk makanan..betul ke?



Makanan boleh,barang penjagaan diri pun boleh,cincin saja pun boleh,pakaian pun boleh,Al-Quran,sejadah pun boleh..namanya pun hadiah..nak bagi hadiah apa-apa pun boleh,yang termampu.ni tujuannya nak mengeratkan lagi silaturrahim dengan bertukar-tukar hadiah..tapi jangan lah sampai terbeban dengan hal-hal hantaran..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-09 10:56


hahahah...teringat pula my cousin tunang dulu...hantaran dia masya Allah...punyalah banyak...adalah dalam 20 lebih..maklumlah ramai yang sedekah..mak2 saudara,jirn2 dan kawan-kawan..maybe sebab dia anak yatim agaknya..2 yang ramai yang sedekah...Alhamdulillah... :-D
sekarang ini pun dia bhagia dan tak lama lagi di kurniakan anak... :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:01


Pada 10-02-09 10:56 , syift posting:

!!! QUOTE !!!

hahahah...teringat pula my cousin tunang dulu...hantaran dia masya Allah...punyalah banyak...adalah dalam 20 lebih..maklumlah ramai yang sedekah..mak2 saudara,jirn2 dan kawan-kawan..maybe sebab dia anak yatim agaknya..2 yang ramai yang sedekah...Alhamdulillah... :-D
sekarang ini pun dia bhagia dan tak lama lagi di kurniakan anak... :sopan:


bertuahnye.... :sopan: 20 lebih banyak tuuuuuuuu....


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:05


teringat adik kawin hari tu...tak ada hantaran langsung...abah tak kasi...bebankan pihak lelaki saja..cepat pun cepat...sekarang dah dapat anak buah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-09 11:07


Pada 10-02-09 11:01 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-09 10:56 , syift posting:

!!! QUOTE !!!

hahahah...teringat pula my cousin tunang dulu...hantaran dia masya Allah...punyalah banyak...adalah dalam 20 lebih..maklumlah ramai yang sedekah..mak2 saudara,jirn2 dan kawan-kawan..maybe sebab dia anak yatim agaknya..2 yang ramai yang sedekah...Alhamdulillah... :-D
sekarang ini pun dia bhagia dan tak lama lagi di kurniakan anak... :sopan:


bertuahnye.... :sopan: 20 lebih banyak tuuuuuuuu....



memang banyak pun...phk lelaki pun terkejut lah bila mereka dengar... :sopan:


-----------------
"Usahlah kau merebut kasih,Yang engkau sendiri tidak pasti,Kerana Tiada Kasih Yang Abadi melainkan kasih ILAHI......"


Bookmark and Share

  


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:09


maaf saya pun tak berapa faham adat di malaysia ni..tapi pada saya, bertunang cukup lah dengan cncn dan sedikit jamuan untuk kedua-duanya family..tak perlu lah besar2an..yang perlu di hebahkan hanyalah majlis walimah nanti..

tentang hantaran, saya tak setuju dengan hantaran alQuran..maaf ya, bukan nak belakang kan kitab suci..tapi apa yang saya nampak selama ni, pihak yang mmbawa alQuran itu tak memuliakan kitab suci tersebut..diletakkan di atas dulang yang setaraf dengan kaki, setaraf dengan kasut yang sm2 ada di atas dulang..

masa walimah abag, saya bertanggungjwb sepenuhnya untuk handle majlis..saya yang uruskan hal tetamu, pakaian pengantin dan hantaran..awal-awal lagi saya bagitahu, saya tak nak ada hntaran Quran or kasut, alhamdulillah family dan family kkk ipar paham..bukan apa bmbag terlalai dalam memuliakan kitab tersebut..saya siapkan mn2 yang wajib saja..saya hiaskan secara sederhana tapi menarik..

so, masa tunang tak perlu lah nak bazirkan duit..smpan untuk masa walimah saja..tapi terpulang lah pada mn2 individu...

wallahuaklam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:17


ehmmm..Kenapa tak nak bagi hantaran kasut dan al-Quran..menarikk ni nak tahu juga ni???kan dulang lain-lain time tu cik ardani...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 10-02-09 11:21


Salam kinah...

wahh...kinah dah buka topik pasal hntrn tunang pula kat sini. Ok kinah, ni sekadar pendapat dari syira yang dhaif ni.

Syira sangat memahami keadaan dan situasi kinah, so syira nasihatkan kinah tak perlu ikut sangat adat org Melayu. boleh nak ikut, tapi kalau kinah handle seorang-seorang, takut kinah rasa susah pula nanti. nanti kinah nak kena prepare ni...prepare tu.

We make it simple ye kinah? kinah org sabah, so apa keistimewaan makanan org sabah atau keistimewaan makanan dari family kinah sendiri? maksud syira yang halal ye. kalau ada, why not kinah buat kelainan sedikit, prepare buah tangan yang berasaskan keistimewaan org sabah atau family kinah sendiri. ni sebahagian dari cadangan syira.

kinah tak perlu sediakan banyak, dalam 5 jenis pun dah memadai. disebabkan kita tak berdulang2, so maybe kinah boleh buat berbakul2. hehe...sekadar cadangan. ikut mana-mana yang kinah rasa menarik.

apapun, yang penting...kinah discuss dengan bakal tunang dan juga family bakal tunang. oh ye, bab-bab hntrn dan juga makan2 nanti...kinah kena discuss dengan family kinah sendiri juga ye? mana lah tau mereka ada cadangan mereka sendiri. especially your mum & dad. anak mereka nak bertunang, sure mereka rasa excited dan ada cadangan nak buat apa-apa. dengar juga idea mereka. kita kena jaga hati parent and family kita walaupun kita berbeza agama.

ni sekadar berkongsi pengalaman syira sendiri.

kinah, if u need my help...just tell me k. insyaALLAH syira boleh tolong...tak ada masalah.

Moga ALLAH permudahkan segala urusan kita ye...AMIN! :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:38


Salam..

Hantaran?yang pakai dulang2 2 kan?..kl ikut adat yang perempuan kena bagi lebih dulang dr yang lelaki kan?makesure lah ad lgkap dalam dulang 2..bju,sluar,kasut,jam tangan,kereta....hahah..tapi pihak perempuan ptot bagi lebih lah da pihk lelaki da antaq wang hantaran..baru adil..kn2..;p


-----------------
man jadda wa jada...


Bookmark and Share

  


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:26


Pada 10-02-09 11:17 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

ehmmm..Kenapa tak nak bagi hantaran kasut dan al-Quran..menarikk ni nak tahu juga ni???kan dulang lain-lain time tu cik ardani...


ni sekadar pendapat saya..kita sebagai umat Islam wajib memuliakan kitab suci ni..takkan lah nak sama tarafkan dengan kasut..dah lah letak dulang kat lantai untuk tontonan umum kononnya..setaraf kaki kita saja..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:33


oh... pasal kasut tu, so jangan bagi kasut lah nanti... :P

p/s: memang tak nak jadikan kasut sebagai hantaran pun nanti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:55


elok lah 2..saya sokong sangat-sangat hehe..
hal ni hanya adat..tak perlu nak bebankan pihak lelaki..kelak kita akan hidup bersama nya juga..susah senang sm2 tanggung dr awal..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:09


Assalamualaikum..........
salam ukhwah kepada muslim dan muslimah yang di rahmati Allah..
Kalau ikut islam hanya cincin sebagai ikatan..
tapi Kalau nak eratkan lagi hubungan sesama 2 buah keluarga.. nak hantar barang lain pun tak jadi mslsh tapi biarlah ikut kemampuan..
wang hantaran jangan sampai cekik darah..
zaman sekarang dah ramai letak syarat wang hantaran yang tinggi..
nanti lambat kawin..
semoga kita sentiasa di rahmati Allah selalu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:31


nanti lambat kawin???
betul betul betul..
tak ada maknanya buat meriah2 tapi berhutang sana sini kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:33


Pada 10-02-09 11:09 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!


tentang hantaran, saya tak setuju dengan hantaran alQuran..maaf ya, bukan nak belakang kan kitab suci..tapi apa yang saya nampak selama ni, pihak yang mmbawa alQuran itu tak memuliakan kitab suci tersebut..diletakkan di atas dulang yang setaraf dengan kaki, setaraf dengan kasut yang sm2 ada di atas dulang..


hm..kalau Boleh jaga bek2 hantaran berisi al-quran tu apa salahnye...tepulang pada kita sebenanye... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 09:16


betul 2, tapi berapa ramai yang paham..kebanyakan nya lebih mementingkan adat..nak letak sm2 dengan hntaran yang len2 kononnya untuk tntonan umum lah, nak ambik gambar lah, bla bla bla..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 10:51


tak payah bawa hantaran..... pergi lenggang bawa diri saja.... Pengalaman... ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 10:52


wsalam..wahh lina, adakah ini mbawa maksud, uc akan meraikan walimah lina?
tahniahh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 11:01


Pada 11-02-09 10:57 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 10:52 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

wsalam..wahh lina, adakah ini mbawa maksud, uc akan meraikan walimah lina?
tahniahh..


eh2..kak ardani..bukan lina lah..... :lol: jangan lah salah faham..lina bertanya bagi pihak org saja...



oppss sorry dik :malu: mana lah tau kan..akak doakan saja dr jauh :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:10


-salam-

oh...missCK buka topik ni.ehem..ehem
hihi :kelip:

!!! QUOTE !!!

4. minyak wangi (set alat solek agaknya)
5. jam dinding. (adik saya buat lawak agaknya rasanya.... biasanya jam tangan)


buat ss tersenyum baca posting kak muslimah_johor

agak-agak kan?
ada ke bagi hantaran..semua dalam versi yang sama..
isshh..tak ada agaknya.hehee..
tiba-tiba terasa buat lawak.
(versi sama maksud macam bagi satu barang..tapi dipelbagaikn gubahan)

tapi, hantaran ni.. terpulang pada dua-dua pihak.
kalau ss..nak bagi ... brgn yang rutins..
contoh pakaian... em..bak kata kak muslimah_johor..
ikut tempat juga kan...


!!! QUOTE !!!

p/s: memang tak nak jadikan kasut sebagai hantaran pun nanti.


ya cs..Kenapa? ok saja bagi kasut..
hehe..

bagi Al Quran.. telekung..sejadah.. bestt juga..
AQ bagi yang versi ada tafsirannnye.. (ups..dah macam request ni.)
ehehe..
:sopan:

pada yang bertunang..selamat bertunang..
pada yang dah bertunang... moga berkekalan hingga ke akad nkah nanti.
pada yang dah berkahwin.. selamat melayari alam berumah tangga.. :-D

wallahu'alam.


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 14:18


Pada 11-02-09 09:16 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

betul 2, tapi berapa ramai yang paham..kebanyakan nya lebih mementingkan adat..nak letak sm2 dengan hntaran yang len2 kononnya untuk tntonan umum lah, nak ambik gambar lah, bla bla bla..


hm..betuah siapa dapat ardani jadi suri hidup...... :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 14:18


Pada 10-02-09 10:04 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-09 14:06 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!



tapi pendapat saya, kot2 lah 1 hari nanti da jodoh dengan sesiapa :malu: saya dan family tak mahu da hntaran2, cukup sekadar cncn buat tanda..bukan apa, kami tak mahu bebankan pihak lelaki..pada kami, adat 2 hanya lah adat, utamakan yang dituntut dalam agama adalah lebih baik..



yup sokong!!!!! :-P :-P :welcome: :welcome: :welcome:

tak baik bebankan pihak lelaki,,,kita permudahkan urusan org,,,nanti Allah permudahkan urusan kita pula,, :welcome: :welcome:




cehehe...macam ada Apa saja.... :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 14:36


jangan sangka bukan2 k,,,

berat hati nak posting,,tapi nak juga,. :berfikir: ...hehehehe....bagi ana yang mempunyai adik beradik yang ada perasaan menghargai muslimat yang dipinang...ada lah sikit-sikit agaknya nak di bawa...tapi tak harapkan nak dbalas, :-) ,,ai adat2..bila adat menyusahkan,,,payah juga kan...huhuhuhu ...bagi saja barang yang dipinang tu selalu pakai..macam barang2 kesihatan HPA ke,,ngeh3x. :-P ... ....di hari itu dapat sejadah percuma kat putrajaya masa karnival hadhari,,cantik juga sejadah tu,,haa boleh buat hantaran tu.. :lol: ..apa lagi eh?cincin tu memang da wajibkan?zulian boleh tak? :sopan: .....jimat sikit...tudung bidang 60 yang dibeli kat masjid india ke :-P ..cukup lah kan?tu dr pihak lelaki lah,,dr pihak perempuan untuk lelaki...dapat sebatang pancing dan mesin rail ballbaring 3 ok juga,,,,hp ada kemera 3g,,ahaks.. exzoz kereta ke..heheh,,bagi perit bunyinya..


p/s;kang ada yang kena sekeh kepala ni kang..huahuahuahua,,,,saya gurau saja,,,,biar adik beradik yang settlekan,,ana bagi kossingnya sahaja,,,,


http://sarjenkeroro.blogspot.com/



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 15:49


Elakkan benda-benda yang mengarut lagi menyusahkan...Ingatlah orang tersayang...Anda mampu mengubahnya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:00


Pada 11-02-09 13:10 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!


!!! QUOTE !!!

p/s: memang tak nak jadikan kasut sebagai hantaran pun nanti.


ya cs..Kenapa? ok saja bagi kasut..
hehe..



sebabnya eh... urm, pandangan saya lebih kurang sama dengan cik ardani... ada sipi-sipi. saya setuju dengan cik ardani dalam hal ini. hehe.. cuma, saya tak lah tak nak bagi Al-Quran. tapi saya tak mo bagi kasut. faham ke maksud tersiratnya di sini? hihi


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:13


faham,,,,kalau tersirat sangat dan payah nak di fahami,,memang perlukan akak sirat untuk menafsirkan ke,,,
saya spendapat dengan cs..hurm....apa yang cs maksudkan? :-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:48


dalam pertunangan,,perkara asas yang dibawak oleh pihak lelaki benda ni,,tepak sireh,,,baru beradat kato org tuo..

/

yang ni nampak macam membazir pula kan....macam banyak kuih raya juga.


/


ni kasut tak nak,,Kalau nak best..selipar capal pun ok,,...

/

haa,,ni yang palinyg penting kena bawa...Kalau setakat cerita tak best,,mesti bagi pic,,nampak sikit gambarannye

/



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:02


Pada 11-02-09 14:18 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 09:16 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

betul 2, tapi berapa ramai yang paham..kebanyakan nya lebih mementingkan adat..nak letak sm2 dengan hntaran yang len2 kononnya untuk tntonan umum lah, nak ambik gambar lah, bla bla bla..


hm..betuah siapa dapat ardani jadi suri hidup...... :kelip:



wait, wait, wait..
jangan salah paham :jangan: saya just nak kongsi pengalaman saya dengan uc yang len2..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:04


ala ardani..gurau saja lah..jangan lah marah...Sorry ye.....:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:06


Pada 11-02-09 11:00 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 10:58 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

ooo opps sorry dik :-P mana lah tau kan hehe..akak tolong doakan saja dr jauh :-)


tapi kan kak..saya macam bau lah nasi minyak akak...tatau lah Kenapa..instinct saya ni agak kuat..hmm...saya pun doa dari jauh juga...hehe :kelip:



ohh akak lupa nak jemput lina dan uc yang len2 , mai lah kat teratak buruk akak..memang da buat ns minyak pun tapi datang weekday saja lah sebab mak akak buka kedai makan 2 masa hari-hari kerja saja..kalau ct, siapa nak beli kan :lucu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:13


salam..
kadang-kadang saya tak faham-faham perlu ke hantaran2 ini...(mungkin yang pentingkan adat hantaran satui kemestian)...dan satu lagi hal langkah bendul...adik kawin dulu dari kakak...kasihan pulak kat adik-adik yang kena bagi sepersalinan penuh kat kakak...tak ke membebankan tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-09 17:15


buat ikut kemampuan....kalau tak berlebih-lebihan lagi afdal.Biasanya majlis yang berlebihan ni kurang berkat dia....

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 22:48


hantaran??/ dah nak tunang dah ke???baguih2...
adik tengok kawan adik tunang macam kwen saja...hantaran punyerla banyak..hehe..ikut atas kiterla
nak bagi banyak mana pun
kalau dapat pun bukan siapa pun tunang kita juger...:-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-09 23:27


sempurnakanlah ikut kemampuan
kalau mampu, beri lebih..
kalau tidak pun, beri sekadar termampu..
hari nikah nanti lagi banyak guna duit..:-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 09:15


Pada 11-02-09 17:04 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

ala ardani..gurau saja lah..jangan lah marah...Sorry ye.....:P



tak marah lah..pagi-pagi tak baik marah2 org :-P
tapi ada kompius sikit hehe2



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

nurnilam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2668
Posting: 49
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 12-02-09 11:24


assalamualaikum..masyaAllah..lamanya tak masuk..dah lain dah ukhwah.com...
..dok selak2 ternampak thread ni...terasa nak reply..:)
nak kongsi pengalaman sendiri yang tak seberapa..
ritu masa saya tunang..memandangkan semua adik beradik dok jauh2..kerja..
so nak taknak kena buat sendiri lah..sian pula mak nak tolong buat kan..
balik ward saja..buat sikit-sikit..3 bulan before majlis dah start beli barang sikit-sikit..
tunang ni cuma buat majlis keluarga dengan kawan-kawan terdekat saja..
antara hantaran dari pihak lelaki:
1.sirih junjung
2.cincin&mas kahwin 1/10 (keluarga sebelah lelaki yang nak bawa..sebab mak tak letak hantaran..semua nya mas kahwin..adat mereka bawa sedikit dulu)
3.baju/kain akad - nanti kahwin tak payah beli dah kan
4.buah2an
5.kek
6.manisan
7.coklat

dari saya:
1.sirih adat
2.buah2an
3.baju akad
4.produk penjagaan diri
5.coklat
6.kek royal
7.cup cakes
8.kain pelikat
9.manisan

yang penting semua buat ikut kemampuan dan sependapat kedua-dua belah pihak..
memang macam more towards setakat adat saja..
tapi jangan lah sampai membazir..
nak bagi pun..bagi benda yang perlu dan boleh pakai..
tak payahlah bagi menda2 yang macam puding, agar2 sampai 10 jenis..
macam menyusahkan pihak lelaki nak bawa balik pula..leceh..
esp kalau jauh..silap-silap; makan atas kereta saja..
bagi benda yang just untuk tanda mata..ikhlas..dan tak terikut org..
sebab besanya kalau pas balik dari meminang..rombongan mesti kumpul2 kat rumah lelaki kan..sembang2..so kalau ada manisan sikit-sikit sama-sama boleh rasa..
macam sireh tu..org tua2 cakap kalau sireh junjung tu..anak dara makan cepat jdoh..
betul atau tak terpulang lah..
rasa nya kalau buat pun tak memudaratkan..
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurnilamProfil   Hantar PM kepada nurnilam   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:39


tunang pun dah buat besar2an, walimah sok macam na entah..pada saya cukup membazir..buat hntaran masa walimah lah baru best :-)

apa yang best ek??
hati ayam 7 dulang
jmbatan kayu dari raub ke..

boleh tak minta benda-benda macam 2 hehe:-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 12:30


Pada 11-02-09 14:18 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 09:16 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

betul 2, tapi berapa ramai yang paham..kebanyakan nya lebih mementingkan adat..nak letak sm2 dengan hntaran yang len2 kononnya untuk tntonan umum lah, nak ambik gambar lah, bla bla bla..


hm..betuah siapa dapat ardani jadi suri hidup...... :kelip:



:malu: :malu: :malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 12:46


hantaran tunang?
hmm apa susah-susah nak fikir memacam perkara untuk hantaran tunang.. :berfikir:
bagi saja kereta sebijik..
hmm kompem terus senyap.. takmo minta-minta lain dah.. huhu :lol:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nurnilam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2668
Posting: 49
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 12-02-09 15:17


Pada 12-02-09 11:39 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

tunang pun dah buat besar2an, walimah sok macam na entah..pada saya cukup membazir..buat hntaran masa walimah lah baru best :-)

apa yang best ek??
hati ayam 7 dulang
jmbatan kayu dari raub ke..

boleh tak minta benda-benda macam 2 hehe:-P


masa walimah sibuk dah cik ardani..
mungkin masa tu as a pengantin org yang buat kan dah hantaran untuk kita..
dan kalau kita pun sibuk..memang tak sempat dah nak pkir pasal hantaran sebab banyak lagi benda lain nak buat..
mesti serah kat keluarga saja hantaran..
dan bagi yang nak rasa buat sendiri..masa tunang sajalah..ye dokkk 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurnilamProfil   Hantar PM kepada nurnilam   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:51


Pada 12-02-09 12:30 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 14:18 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 09:16 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

betul 2, tapi berapa ramai yang paham..kebanyakan nya lebih mementingkan adat..nak letak sm2 dengan hntaran yang len2 kononnya untuk tntonan umum lah, nak ambik gambar lah, bla bla bla..


hm..betuah siapa dapat ardani jadi suri hidup...... :kelip:



:malu: :malu: :malu:




ni apa kes :-?
tiba-tiba pula senyum malu seorang-seorang



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:53


cik nurnilam, saya rasa tak ada masalah kalau buat sendiri masa walimah, buat sikit-sikit dr awal, tak ada lah kelam kabut..sdengan bntuan pengantin, tak ada masalah asalkan jangan buat last minat..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

nurnilam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2668
Posting: 49
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 12-02-09 17:17


iyakah..nanti boleh lah saya mita cik ardani tolong uruskan majlis saya ye..
saya kerja dalam 4 bulan cuti 4 hari..
on call alternate day..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurnilamProfil   Hantar PM kepada nurnilam   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 17:24


wahhh biar betul ni cik nilam..
tahniah3..bila tarikh ny 2 ek ???

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 07:53


Pada 12-02-09 09:15 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 17:04 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

ala ardani..gurau saja lah..jangan lah marah...Sorry ye.....:P



tak marah lah..pagi-pagi tak baik marah2 org :-P
tapi ada kompius sikit hehe2




pobondo yang konpiusnyo..... :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 07:54


Pada 12-02-09 12:30 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 14:18 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 09:16 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

betul 2, tapi berapa ramai yang paham..kebanyakan nya lebih mementingkan adat..nak letak sm2 dengan hntaran yang len2 kononnya untuk tntonan umum lah, nak ambik gambar lah, bla bla bla..


hm..betuah siapa dapat ardani jadi suri hidup...... :kelip:



:malu: :malu: :malu:




:lucu: ....hm kalau dilyn makin menjadi

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 10:27


heheh..tau tak apa ) stop ek..back to the topic :jangan: :jangan: :jangan: nanti makin menjadi2 pula :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 10:57


Pada 10-02-09 14:33 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-09 11:09 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!


tentang hantaran, saya tak setuju dengan hantaran alQuran..maaf ya, bukan nak belakang kan kitab suci..tapi apa yang saya nampak selama ni, pihak yang mmbawa alQuran itu tak memuliakan kitab suci tersebut..diletakkan di atas dulang yang setaraf dengan kaki, setaraf dengan kasut yang sm2 ada di atas dulang..


hm..kalau Boleh jaga bek2 hantaran berisi al-quran tu apa salahnye...tepulang pada kita sebenanye... :-D


betu kata anshu...kalau kami pun sebelum ni kalau bawa al-Quran memang di suruh jaga elok-elok..tak letak dalam dulang tapi letak dalam kotak khusus...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:35


salam...
ana rasa sebaiknya ikut cara yang paling mudah dan tidak menyusahkan..
tu lagi baik..
yang penting biarlah agama yang mengatasi adat bukan nya agama yang mengikut adat..
Islam itu mudah dan tidak menyusahkan..
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 12:51


Pada 12-02-09 12:46 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

hantaran tunang?
bagi saja kereta sebijik..
hmm kompem terus senyap.. takmo minta-minta lain dah.. huhu :lol:



mak aihh :-o ni bukan calang2 calon ni soleha..
2 baru masa tunang, walimah sok minta apa?
jambatan emas dari jerantut ke seksyen 7 bangi :kelip:
air mata air gunung tahan 7 tempayan :kelip:

tak baik tau, dont try at home hhih :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 13:46


nak join jugalah walaupun tak cukup umor...

setakat yang diimpikan..tak payah tunang agaknya..
sekaligus saja semua time kahwin..
merisik+tunang+kahwin

sebab menyusahkan orang..tapi umi dengan ayah tak tahu lah bagi ke tak..
heheeheh..boleh saja agaknya..yakin!!!

p/s:jangan salah paham..sekadar impian saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 15:23


ala...tak salah paham..tau tu
jangan lupa bagi kad ek.....setakat monceh tidak ada hal lah nak datang makan nasik minyak..heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-09 16:53


yang penting niat kita nak bagi pada bakal tunang...
bagi seikhlas hati itu lebih baik.. yang paling penting jangan m'bazir

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 18:38


erm yolah..t esey jemput..

tapi resepi tu..macam nak tukar saja..

p/s:katakan tidak pada nasi minyak

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 18:45


nasi kerabu ek?
teringat dulu potang2 selalu ambil moto ustat lepas itu keluar pergi boli goreng pisang yang best kek kodai omak immad..heheh ..peace

erm... hantaran bia lah cantik dan tidak mbazir..iyalah kadang-kadang org nak juga rasa pengalaman ada hantaran2 tunang ni, sebab tunang sekali saja, tak tahu lah agaknya ada niat nak tunang 2-3 kali..
kadang-kadang ada yang minta bagi saja barang-barang yang mereka selalu pakai... macam baju pergi kerja ke, perfume ke, dan apa-apa yang sesuai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 10:00


Assalamualaikum

Saya hari tu, tak tunang. Terus akad nikah. Then 4 month lepas tu majlis kenduri. :)))

Which one is adat, which one is ibadat... mesti clear.

Maaf, tak dapat menjwb soalan awak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 19:45


haduila..ni recall memori k akhi akasia..
sogan eh...

tapi setuju dengan apa yang diperkatakan..biar ringkas tapi cantik...
p/s:Kalau nak bagi cincin tunang pun..biar yang best2skit...sebab emas adalah satu investment yang baik pada masa hadapan..walaupun harga ada naik turun..tapi tak mudah jatuh..emas yang beli hari ni 500..pada 20 tahun lagi..boleh jadi 1000 or less..tapi lebih dari 500 lah...so belilah untuk tunang anda atau bakal isteri anda emas bebanyak ye..uhuk..ni ekon dan bab tunang ini..kompius

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 22:29


untung lah org perempuan.....banyak emas nanti..hehhehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 08:48


akasia..tak baik cakap macam itu tau :jangan:
memang emas perhiasan untuk wanita, tapi jangan lah keluar ayat macam itu..ada juga perempuan yang tak suka emas, alah pada emas dll..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 09:08


Kami yang bugis ni..tiada istilah betunang.... kawin terus

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 09:13


wah.. best juga topik ni ye... :-D nak kongsi sikit lah.. masa saya bertunang baru ni pihak lelaki bagi 7, saya balas 9.. simple saja barang2nyer...
untuk lelaki saya hantar :
1. sireh
2. buah-buahan
3. kek
4. coklat/manisan
5. kain pelikat
6. baju akad nikah
7. sejadah
8. pot pori
9. puding

belah lelaki hantar kat saya :
1. sireh
2. buah-buahan
3. kek
4. cincin
5. baju akad nikah
6. telekung
7. buku

tu saja lah... untuk majlis kawin, saya baru nak fikir.... sahabat-sahabat boleh bagi idea tak? :-D org kata masa bertunang banyakkan bagi makanan yang penting sireh dan cincin tanda.. tak tahu lah betul ke tak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 09:16


Mas_ayu bagi sireh? tak ada tepak ke? Biasa dalam adat melayu, tepak sireh itu penghulu segala hadiah. Sebagai tertibnya, segalanya beralas...

p/s

Kalau tradisi keluarga saya pula, hadiah ini dibuat sendiri oleh kaum kerabat, dan juga ada sumbangan... seronok. Jadi hadiah itu banyaklah. Tolong menolong sesama keluarga, berat sama dipikul ringan sama dijinjing. hehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:35


Pada 16-02-09 09:08 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Kami yang bugis ni..tiada istilah betunang.... kawin terus


:berfikir: ye ke addey bugis tak ada tunang???


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:38


Pada 13-02-09 16:53 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

yang penting niat kita nak bagi pada bakal tunang...
bagi seikhlas hati itu lebih baik.. yang paling penting jangan m'bazir


betul...betu...betul...bagi dengan seikhlas hati..insyaAllah tak ada lah sebarang rungutan..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:55


daeng.. sireh tu telah digubah tak kisah dalam bakul atau apa-apa bekas pun... di gubah dalam macam-macam bentuk lah.. setiap gubahan sireh tu mesti ada kapur, pinang, & gambir.. ada juga yang gubah guna tepak sireh.. terpulang atas permintaan setiap keluarga... org tua2 cakap, sireh permulaan hubungan, entah lah, saya pun tak tau lah pulak.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:59


Pada 10-02-09 10:04 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-09 14:06 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!



tapi pendapat saya, kot2 lah 1 hari nanti da jodoh dengan sesiapa :malu: saya dan family tak mahu da hntaran2, cukup sekadar cncn buat tanda..bukan apa, kami tak mahu bebankan pihak lelaki..pada kami, adat 2 hanya lah adat, utamakan yang dituntut dalam agama adalah lebih baik..



yup sokong!!!!! :-P :-P :welcome: :welcome: :welcome:

tak baik bebankan pihak lelaki,,,kita permudahkan urusan org,,,nanti Allah permudahkan urusan kita pula,, :welcome: :welcome:



kalau dah ada calon...cepat2kan lah ye.....jangan lambat-lambat.....

p/s
jangan tunggu lama-lama,
nanti lama-lama,
dia diambil orang.....


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 11:06


Pada 16-02-09 10:59 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-09 10:04 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-09 14:06 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!






kalau dah ada calon...cepat2kan lah ye.....jangan lambat-lambat.....

p/s
jangan tunggu lama-lama,
nanti lama-lama,
dia diambil orang.....




tungguuuuuuuuuuuuuuuuuu :-D




Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 11:15


Pada 16-02-09 10:55 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

daeng.. sireh tu telah digubah tak kisah dalam bakul atau apa-apa bekas pun... di gubah dalam macam-macam bentuk lah.. setiap gubahan sireh tu mesti ada kapur, pinang, & gambir.. ada juga yang gubah guna tepak sireh.. terpulang atas permintaan setiap keluarga... org tua2 cakap, sireh permulaan hubungan, entah lah, saya pun tak tau lah pulak.. :-D


kalau sirih junjung macam mana pula??? saya dulu 1st menggubah sirih junjung untuk abang ...mujur juga jadi ....tak percaya pun ada juga itu adalah hasil tangan saya :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:15


ni apa kes??
khalifah dan umar ni da masalah ke :-D
please back to the topic ek :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:25


Pada 16-02-09 13:15 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

ni apa kes??
khalifah dan umar ni da masalah ke :-D
please back to the topic ek :sopan:


Cik Ardani ooo.. Cik Ardani..
hehe.. mereka suka menyakat Cik Ardani tu.. :lol:

ehem.. hantaran tunang ye.. :berfikir:

tak payah tunang-tunaang lah..
kawin saja terus.. ;-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:29


hehe :-P ni seorang lagi..kenapa lah anda ni nakal sangat ek :berfikir:
dah lah 2..kita fokus pada topik ek :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:18


salam...

tak nak tunang tak apa, tu just adat saja...
kalau tak nak pening2 buat skaligus saja...
pagi tunang, petang nikah, esok walimahnye...
budget keluar sekali saja... tapi tu untuk org yang betul-betul cukup duit lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 18:45


Salam...

Setuju dngan faizah azlan.

Tapi kalau nak buat juga, bagi saja apa yang termampu, jangan diberat-beratkan dan seikhlas mungkin macam rakan-rakan kita cakap kat atas ini :)

Ada contoh dari rakan kita hantaran tunang. So mungkin boleh ikut atau boleh ubah ikut cita rasa...

Haykal away..............................

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:09


Pada 16-02-09 15:18 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

tak nak tunang tak apa, tu just adat saja...
kalau tak nak pening2 buat skaligus saja...
pagi tunang, petang nikah, esok walimahnye...
budget keluar sekali saja... tapi tu untuk org yang betul-betul cukup duit lah...


ni macam kes akak saya...dia tunang setengah hari saja..pagi tunang..petang terus nikah...esok majlisnye...semua serba simple dan cepat... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:14


Pada 16-02-09 13:15 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

ni apa kes??
khalifah dan umar ni da masalah ke :-D
please back to the topic ek :sopan:


tu lah umar...nakal macam bebudak kecik....kalau tengok org nya dah macam ayah budak...hehehe

p/s
habislah kamu umar lepas ini...


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:10


Pada 16-02-09 11:15 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 10:55 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

daeng.. sireh tu telah digubah tak kisah dalam bakul atau apa-apa bekas pun... di gubah dalam macam-macam bentuk lah.. setiap gubahan sireh tu mesti ada kapur, pinang, & gambir.. ada juga yang gubah guna tepak sireh.. terpulang atas permintaan setiap keluarga... org tua2 cakap, sireh permulaan hubungan, entah lah, saya pun tak tau lah pulak.. :-D


kalau sirih junjung macam mana pula??? saya dulu 1st menggubah sirih junjung untuk abang ...mujur juga jadi ....tak percaya pun ada juga itu adalah hasil tangan saya :sopan:



haa... betul lah tu.. sireh junjung.... macam-macam bentuk dah sekarang ni... ada pula sekarang ni pakai sireh plastik... pada saya tak original lah kalau plastik... biarlah sireh yang kita petik dari pokok... wangi saja....


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:22


part ni yang paling best..dok gubah sirih junjung..dah macam-macam bentuk dah sekarang ni..besenya saya beli polistrin yang dah di bentuk, balut dengan daun sirih, letakkan ket bunga2 segar..dah siap :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:20


Pada 17-02-09 15:22 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

part ni yang paling best..dok gubah sirih junjung..dah macam-macam bentuk dah sekarang ni..besenya saya beli polistrin yang dah di bentuk, balut dengan daun sirih, letakkan ket bunga2 segar..dah siap :-)


bertamabh best lagi apabila boleh buat untuk majlis sendiri kan..
pasti mendalam kenangan tu... :-D


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:24


Pada 17-02-09 16:20 , mujahid007 posting:

bertamabh best lagi apabila boleh buat untuk majlis sendiri kan..
pasti mendalam kenangan tu... :-D



macam dah ada planning saja muja????he he he


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:26


dia memang tak lama lagi bang....tengok pengantin saja,,dia yang tak sabar,,nak melompat2......dah ada lah tanda2nya tu......tak apa..anta punya sireh junjung,,,suruh ardani watkan eh.dia ada bkt buat semua tu,,keh3x..

Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:30


Pada 17-02-09 16:26 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

dia memang tak lama lagi bang....tengok pengantin saja,,dia yang tak sabar,,nak melompat2......dah ada lah tanda2nya tu......tak apa..anta punya sireh junjung,,,suruh ardani watkan eh.dia ada bkt buat semua tu,,keh3x..


hu hu hu....takkan ardani pandai buat sirih junjung saja agaknya???
sirih yang untuk makan campur kapur,pinang,gambir tu...tak boleh buat sekali ke???heheheh

tak mengapa muja,Kalau dah ada tarikh yang betul-betul confirm nanti...kamu panggil lah umar dengan ardani sekali...

ardani buat sirih junjung...
umar pula buat pertunjukkan silat pengantin...

hehehe


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:33


ada buat hiasan sireh junjung ke? tak ada pun dalam tradisi keluarga teman... teman gunekan tepak sireh.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:38


Pada 17-02-09 16:20 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-09 15:22 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

part ni yang paling best..dok gubah sirih junjung..dah macam-macam bentuk dah sekarang ni..besenya saya beli polistrin yang dah di bentuk, balut dengan daun sirih, letakkan ket bunga2 segar..dah siap :-)


bertamabh best lagi apabila boleh buat untuk majlis sendiri kan..
pasti mendalam kenangan tu... :-D



boleh boleh boleh..untuk mmbr2 uc, saya sanggup hehe :-D
bagitahu awal-awal tau muja..jauh juga nak p changkat jering 2..
tapi kalau buat kan sini saja, no hal lah :-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:44


Pada 17-02-09 16:33 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ada buat hiasan sireh junjung ke? tak ada pun dalam tradisi keluarga teman... teman gunekan tepak sireh.


/

ni salah satunya sireh junjung akhi daeng....tepak sireh dan sireh junjung sama power lah tradisinya kalau di ikutkan,,,kalau tak ada sireh..xbguna tepak tu,,,kalau nak makan sireh,,petik lah kat sireh junjung tu,,wkakaakakakakaka....dan lagi satu...kalau ada sireh,,tapi tak ada gigi..kan bawa gobek...ha begitu lah bkaitnya dalam prupamaan dalam meminang,,,engko semua faham tak ni?aku pun tak faham....muahahahaha

:-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:51


Wah, ini tradisi negeri mana punya sireh junjung? negeri sembilan ke? maaflah saya tak tahu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» hantaran tunang..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.236938 saat. Lajunya....