Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: pandangan sahabat sekalian


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» pandangan sahabat sekalian

Please Mendaftar To Post


Oleh pandangan sahabat sekalian

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 14:36


SATU KEBETULAN LEBIH BAIK DARI SERIBU JANJI...
assalamua'laikum...kepada sahabat-sahabat ukhwah...ada sesiapa mempunyai pendapat atau contoh yang relevan berkaitan kata--kata diatas,,harap dapat membalas ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

ayu_humaira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.01.2009
Ahli No: 36948
Posting: 39
Dari: bumi ciptaan Allah

Perak  


posticon Posting pada: 09-02-09 22:50


assalamualaikum..
maaf lah..
ayu pun tak faham sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayu_humairaProfil   Hantar PM kepada ayu_humaira   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 23:53


Pada 05-02-09 14:36 , nur_awatif174 posting:

!!! QUOTE !!!

SATU KEBETULAN LEBIH BAIK DARI SERIBU JANJI...
assalamua'laikum...kepada sahabat-sahabat ukhwah...ada sesiapa mempunyai pendapat atau contoh yang relevan berkaitan kata--kata diatas,,harap dapat membalas ...
Tak penoh dengor lah pulok jenih ayat macam ni.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:55


Pada 05-02-09 14:36 , nur_awatif174 posting:

!!! QUOTE !!!

SATU KEBETULAN LEBIH BAIK DARI SERIBU JANJI...
assalamua'laikum...kepada sahabat-sahabat ukhwah...ada sesiapa mempunyai pendapat atau contoh yang relevan berkaitan kata--kata diatas,,harap dapat membalas ...


saya pun tak faham kata-kata ni.. :berfikir:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-09 18:45


ooo...rasa macam paham sikit-sikit..
kalau salah jangan marah tau..
mungkin kata-kata diatas tu benar..
sebab kita hanya merancang dan hanya Allah s.w.t yang mampu menentukan perancangan kita tu..sama ada baik atau sebaliknya..
janji ditabur banyak kali pun, kalau tak dapat ditunaikan mengikut ketentuan Allah pun tak jadi juga..
dan suatu kebetulan kadang-kadang membawa suatu perubahan untuk kita..wallahualam..

p/s:janji, tak boleh marah kalau salah..:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 20:27


adik pula nak jawab..
besenya kebetolan ni akan membuatkan kita teringat sampai bila-bila..terserempak dengan secara tak sengaja lah lebih kurang...2 yang rasa lebih baik agaknya...kalau janji ni, kalau tak tepati walau pun sekali akan diingat juga tapi dalam bentuk -ve lah...
...tapi banyak sangat lah pula seribu janji...:-D :-D
janganla selalu berjanji kalau kita rasa tak boleh nak tepati..ia akan membawa kesan pada kita nanti..hehehe..
wallahua'lam bisowab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:25


hermmmm...
satu kebetulan lebih baik dari seribu janji???
yelah dari berjanji tapi tak ditepati..pula tu bukan sekali tapi seribu kali..
rasa nak penyet2 saja orang yang tak tepati janji ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:32


Pada 16-02-09 15:25 , ctmariani posting:

!!! QUOTE !!!

hermmmm...
satu kebetulan lebih baik dari seribu janji???
yelah dari berjanji tapi tak ditepati..pula tu bukan sekali tapi seribu kali..
rasa nak penyet2 saja orang yang tak tepati janji ni.


betul-betul..betul,,
rasa nak penyet2 saja org yang berjanji tu..
dah lah sifat mungkir janji tu sifat mazmumah...tak baik tau..
kebetulan lagi better ....
sekurang-kurangnyer ada perkara baru dalam hidup ni..
dan yang pasti mesti ada hikmah //
tak ada rtertunggu-tunggu perkara yang dijanji tu..
buang karan dan buang masa..yes..hidup pandang hadapan..


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:35


!!! QUOTE !!!

SATU KEBETULAN LEBIH BAIK DARI SERIBU JANJI...


Kebetulan - perkara yang tidak terfikir atau dijangka(tidak
                 mengharap)
Janji         - perkara yang sudah kita ketahui bila, bagaimana dan
                 dimana (mengharap)


Bila perkara yang kita tidak harap akan berlaku, kita pasti akan menerima dengan hati yang terbuka kan....
Tapi bila sesuatu yang kita harapkan tiba-tiba tidak berlaku seperti sepatutnya sudah pasti kita kecewa..... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 15:18


Kebetulan yang tersurat tetapi yang tersirat ialah sudah taqdir Illahi.

Janji seringkali tidak ditepati sehingga ada yang mengatakan janji melayu ... tak begitu.

Walau apapun janganlah suka menabur janji atau mengatakan janji-janji manismu tetapi ingatlah bahawa Allah SWT Maha Melihat lagi Maha Mengetahui.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 15:20


salam ..
ana pun tak berapa paham juga pepatah ni..
tapi yang ana tahu kebetulan tu sesuatu yang tidak dirancang,,
janji ni sesuatu yang kita rancang...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

sitinorhajah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37144
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 21:34


salam,

Pada pendapat ana, lebih kurang yang telah diberikan oleh sahabat-sahabat yang lain.

SATU KEBETULAN LEBIH BAIK DARI SERIBU JANJI..maksud ayat ini boleh jadi pelbagai pada konteks siapa dan kepada siapa ditujukan. Perkara kebetulan adalah perkara yang kita tidak pernah jangka akan terjadi dalam hidup kita.janji adalah satu titik ukur untuk memberi kepercayaan kepada seseorang. Namun kebetulan atau pun janji jika berlaku salah satu atau kedua-duanya ia telah ditetapkan oleh allah swt. Hanya allah sahaja yang tahu adakah perkara kebetulan lebih baik bagi diri kita atau janji yang dilafazkan baik untuk kita.

Yakinlah apa yang telah allah terhadap kita adalah baik dan ada hikmah yang tersembunyi...allah memberi kebaikan kepada hambaNya namun apabila perkara janji itu tidak tertunai maka kita akan sedih dan kecewa.Allah maha mengetahui setiap apa yang ada dilangit dibumi dan seluruh alam semesta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitinorhajahProfil   Hantar PM kepada sitinorhajah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118454 saat. Lajunya....