Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 116
Ahli: 0
Jumlah: 116




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 15 jam, 44 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: apa yang anda dapatkan hari ini??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» apa yang anda dapatkan hari ini??

Please Mendaftar To Post


Oleh apa yang anda dapatkan hari ini??

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 15:29


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

sahabat..
apa ilmu or pengetahuan baru yang anda dapatkan hari ini??
jom kita sama berbagi..semoga bermanfaat untuk kita semua..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:32


ade2...baru saja dapat tadi....taat lah kepada perintah Allah....heeeeeeee:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 15:40


saya dapat satu pemahaman fiqh..yang baru saya dapatkan...
dalam ibadah..pilihlah yang paling ringan..
ternyata tak boleh memilih mesjid yang jauh untuk dapatkan pahala lebih jika ada mesjid yang dekat...
subhanallah..islam tu betul-betul mudah..
teringat pula solat tarawih..ada yang buat 20, ada yang 8 rakaat..ternyata tak salah saya pilih yang lapan...

satu lagi.."jika ALLAH dan rasulNYA telah memerintahkan sesuatu, maka tiada pilihan lain untuk kita jika kita seorang muslim"tak ada pilih buta or tak buat..cukup laksanakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-09 15:41


Wa'alaikumsalam..

Banyak yang saya dapat hari ni..tadi baru saya join forum pasal qada' solat..
Barulah saya tau sebenarnya qada' solat ni tak ada..

Semakin kita mendalami ilmu, barulah kita sedar bahawa banyaknya ilmu yang kita tidak tahu..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:43


semasa pergi kuliah pagi tadi, sempat berbual dengan rakan perempuan dalam bus tentang hak wanita. saya cakap, dalam penyediaan program atau kem berbentuk pemantapan diri, wanita perlu diberikan hak sama rata dengan laki ketika melibatkan diri dalam kem tersebut sama ada dari segi tugasan, aktiviti dan kegiatan yang lasak. lepas itu saya cadangkan kepada rakan tu supaya perempuan pun diberikan aktiviti yang lasak yakni seperti laki. hehe... so, boleh melasakkan diri dalam pelbagai hal. tapi rakan ini tidak bersetuju, dia kata ikut kemampuan wanita saja..kalau da macam lelaki aktiviti yang diikut tu da kira diskriminasi wanita..maksudnya tak mahu lah ni lasak2...haha...pengetahuannya, tidak semua wanita inginkan lasak walaupun pada masa yang sama ingin menyaingi lelaki...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:44


Hari saya dapat tahu banyak perkara...memang setiap hari dapat tahu perkara yang baru....memang tak boleh miss dengan perkara2 yang baru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:46


Pada 04-02-09 15:43 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

semasa pergi kuliah pagi tadi, sempat berbual dengan rakan perempuan dalam bus tentang hak wanita. saya cakap, dalam penyediaan program atau kem berbentuk pemantapan diri, wanita perlu diberikan hak sama rata dengan laki ketika melibatkan diri dalam kem tersebut sama ada dari segi tugasan, aktiviti dan kegiatan yang lasak. lepas itu saya cadangkan kepada rakan tu supaya perempuan pun diberikan aktiviti yang lasak yakni seperti laki. hehe... so, boleh melasakkan diri dalam pelbagai hal. tapi rakan ini tidak bersetuju, dia kata ikut kemampuan wanita saja..kalau da macam lelaki aktiviti yang diikut tu da kira diskriminasi wanita..maksudnya tak mahu lah ni lasak2...haha...pengetahuannya, tidak semua wanita inginkan lasak walaupun pada masa yang sama ingin menyaingi lelaki...hehe


hisy...wanita kan dicipta dr rusuk adam...mana boleh lasak macam laki...indahnya kelembutan wanita.... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:50


Pada 04-02-09 15:46 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

e

hisy...wanita kan dicipta dr rusuk adam...mana boleh lasak macam laki...indahnya kelembutan wanita.... :kelip:


rileklah....time kem or program tu saja lasak.....pastinya akan diadaptasi ke mana saja sama ada di rumah or kerja...hehe....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:51


Pada 04-02-09 15:40 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!


subhanallah..islam tu betul-betul mudah..
teringat pula solat tarawih..ada yang buat 20, ada yang 8 rakaat..ternyata tak salah saya pilih yang lapan.


saya pernah baca kitab sirah rasulullah s.a.w...siti aisyah .a sendiri memberitahu bahawa baginda tak pernah solat terawih lebih dr 8 rakaat...(oleh syeikh muhammad al-khudrawi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 15:55


he...he..itu salah satu hadis..ada hadis yang mengatakan rasul solat tarawih 20..sebab bukannya rasul ni setiap hari bersama aisyah..kan..wallahu'alam..

tapi,hadis diatas tu boleh jadi tambahan ilmu baru,..

hhmm..jangan buang2 masa...kita cari ilmu setiap hari..untuk bekal kita..masalah semakin hari semakin bertambah dan semakin sesah..sebab tu setiap hari kita kena ada ilmu baru untuk hadapinya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-09 16:05


Setiap hari memang kita dapat pelajaran dan pengetahuan baru, tak boleh nak elak..rugi pada oang yang kata hari ni dia tak dapat apa-apa ilmu,itu tandanya dia yang tak nak ambil pelajaran tentang sesuatu yang berlaku di sekeliling dia..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:08


Pada 04-02-09 16:05 , kayu_Manis86 posting:

!!! QUOTE !!!

Setiap hari memang kita dapat pelajaran dan pengetahuan baru, tak boleh nak elak..rugi pada oang yang kata hari ni dia tak dapat apa-apa ilmu,itu tandanya dia yang tak nak ambil pelajaran tentang sesuatu yang berlaku di sekeliling dia..:-)


betul tu, semua yang berlaku kepada kehidupan kita seharian adalah pelajaran untuk kita...dr situ kita belajar dan cuba perbaiki lagi diri kita.....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 16:40


hhmm..
apa yang anda dapatkan hari ini..??
jom lah kongsi..sapa lah tau tu bermanfaat untuk kita semua..dan anda tentu dapat pahala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 20:11


dapat ilmu politik sikit yang huru hara ... he he heh

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 20:12


he..he..cuba perhatikan hikmah disebalik kejadian tu...pasti banyak sangat kak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 07:42


hari ni dapat penat dan sakit kepala.. :-D kerja banyak sangat hari ni..beberapa kerja yang semuanya kena selesaikan segera..dan semalam bos dah letakkan & tambahkan sikit lagi kerja & tanggungjawab pada saya..huhu..kepala ni pun dah penuh dengan jadual kerja saja..macam dalam dialog cerita P.Ramlee.."pendek kata selagi hidup, kerja ,kerja, kerja".. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 05-02-09 08:42


Pada 04-02-09 15:41 , kayu_Manis86 posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumsalam..

Banyak yang saya dapat hari ni..tadi baru saya join forum pasal qada' solat..
Barulah saya tau sebenarnya qada' solat ni tak ada..

Semakin kita mendalami ilmu, barulah kita sedar bahawa banyaknya ilmu yang kita tidak tahu..:-)


Assalamualaikum,

kayu_manis, boleh explain lanjut lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-02-09 11:39


hari ini..kamis,5/02/09
semakin aku mengagumi takdir ALLAH ini...
ilmu..,setiap hari aku harus cari ilmu...

SURAT UMAR BIN KHATTAB KEPADA ABU MUSA AL-ASY’hari
“Amma ba’du.
Menegakkan hukum adalah suatu kewajiban yang tegas dan sunnah yang diikuti. Pahamilah jika ada orang yang datang kepadamu untuk mengajukan gugatan. Suatu pembicaraan tentang kebenaran tidak ada manfaatnya kalau tidak bisa dipecahkan. Perbaikilah manusia ketika datang ke majlismu serta meminta keadilanmu, sehingga orang yang kuat tidak serakah karena aniayamu, dan orang yang lemah tidak takut karena kedlalimanmu.
Harus ada keterangan (bukti) gugatan bagi tergugat. Perdamaian diperbolehkan di antara kaum muslimin kecuali perdamaian yang mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram. Anda boleh membatalkan suatu ketetapan yang telah engkau buat kemarin setelah engkau tahu bahwa ketetapan kemarin itu tidak benar. Kebenaran itu qadim(kekal) dan meneliti kembali kebenaran itu lebih baik dari pada terus menerus berada dalam kebatilan.
Pahamilah, pahamilah, ketika ada sesuatu yang tersendat-sendat dalam dadamu, karena belum sampai kepadamu apa yang ada dalam Kitabullah dan Sunnah Nabi SAW. Pelajarilah perumpamaan dan penyerupaan lantas kiaskanlah hal-hal itu. Berpeganglah kepada apa yang paling dicintai Allah dan yang paling serupa dengan kebenaran. Jadikanlah barang yang digugat sebagai hak ghaib (hak yang belum dimiliki oleh kedua belah pihak) kecuali kalau ada keterangan gugatan bagi penggugat, maka berilah tangguh sampai dia menyelesaikan. Kalau dia datang dengan membawa keterangan berarti engkau telah memberi hak kepadanya, tapi kalau tidak, engkau menghadapkan keputusan hukum kepadanya.
Yang demikian itu akan lebih menghilangkan keragu-raguan, lebih jelas bagi kebutuhan dan lebih terang. Kaum muslimin itu sebenarnya berlaku adil antara satu sama lain kecuali orang yang tertuduh dalam masalah persaudaraan dan kekerabtan. Allah SWT telah menghindarkan rahasia-rahasia dan menolak keras hal-hal yang syubuhat dari kamu sekalian.Maka takutlah kamu kepada kebingungan, kejenuhan, menyakiti manusia, menyembunyikan perrselisihan pada tempat-tempat kebenaran yang memiliki pahala dan simpanan. Barangsiapa yang mengikhlaskan niatnya dalam memutuskan hukum pada apa yang ada diantara dirinya dan Allah meskipun pada dirinya sendiri, maka Allah akan menyelesaikan urusan yang ada di antara dia dan manusia lain. Barangsiapa yang berhias dengan sesuatu yang diketahui oleh Allah perbedaannya, maka Allah akan mengoyak tabirnya dan menyingkap rahasianya”.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-09 13:23


Pada 05-02-09 08:42 , Abdullah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-09 15:41 , kayu_Manis86 posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumsalam..

Banyak yang saya dapat hari ni..tadi baru saya join forum pasal qada' solat..
Barulah saya tau sebenarnya qada' solat ni tak ada..

Semakin kita mendalami ilmu, barulah kita sedar bahawa banyaknya ilmu yang kita tidak tahu..:-)


Assalamualaikum,

kayu_manis, boleh explain lanjut lagi?


Waalaikumsalam

nak saya explain pasal apa ye?


-----------------
Setiap mata yang terpejam tidak bererti ia tidur,
Setiap mata yang celik tidak bermakna ia melihat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 14:49


semalam pensyarah saya bagitau tentang satu kebetulan lebih baik dari seribu janji...siapa-siapa ada pendapat,,balas kat post yfgsaya buat tu ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 15:10


hari ni..dapat join ukhwah.com..
"segala sesuatu terjadi atas pengetahuan allah..segala sesuatu yang terjadi semuanya takdir allah.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 05-02-09 15:18


... Hari ni Wawa dapat tahu ... tentang sesuatu .. Petunjuk ALLAH SWT tentang seseorang yang Wawa kagumi selama ini .. Ternyata .. Wawa perlu lebih berhati-hati mnjalani kehidupan seharian Wawa ...

kadang-kadang .., kita sengaja diberi kesedihan kerana ALLAH SWT nak kita ingat pada dia .. :-) ALHAMDULILLAH .. Rasanya .. Wawa dah cukup kecewa pada dia .. Hanya pada ALLAH SWT tempat mengadu ..

"Leraikan aku dari ikatan ini..."...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 06-02-09 12:20


... :-) Hari ni .. ALAHMDULILLAH.., Wawa dah dileraikan dari ikatan yang menjerut leher Wawa ...

Akibat terlalu percaya/baik pada org .. Wawa dituduh khianat duit ... org yang Wawa percaya, Wawa tolong macam adik beradik.. mengikat Wawa dalam masalah dia.. Hari ni, dia diberkas .. dan Pastinya ikatan ini akan terlerai .. :-) ALHAMDULILLAH.. thank you ALLAH kerana selamatkn aku dari ikatan itu ..
...............................

Sepanjg hari mengadu pada suami tentang fitnah dunia ni, suami galakkan Wawa berdo'a.. ALHAMDULILLAH .. thank you Suami tersayang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.224229 saat. Lajunya....