Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 15 jam, 20 minit yang lalu


Cerpen
Topik: ...Best Sangat Ke Baca Novel ???...


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» ...Best Sangat Ke Baca Novel ???...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...Best Sangat Ke Baca Novel ???...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:11


salam..

banayk2 hobi, ramai yang meletakkan membaca sebagai hobi yang utama dalam banyak-banyak benda lain yang boleh buat.. dalam banyak-banyak bahan bacaan pula novel lah yang kadang-kadang menjadi popoular utuk d baca...

soalan di tujukan buat mereka-mereka yang memang kaki novel..atau hanya kadang-kadang layan kadang tak layan novel.. tak kirela novel tu in bm or in english..yang penting namanya novel..tapi biasanya peminat2 novel adalah dr kalangan perempuan kan..tapi yang lelaki jangan pula kata tak baca..tipula..

so..boleh tau tak apa lah yang best sangat baca novel tu.. saya rasa ia membuatkan kita lebih terawang awangan saja.. da tu pula bila baca Kalau boleh nak cepat habiskan.. so keje2 lain pun terbengkalai lah...betul tak?? so..??anyway


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:26


uiks...hambe pun tak suka sangat novel ni...tapi nak bagi komen juga...novel ni (esply malay) banyak mempengaruhi care berfikir seserog lah..kawan saya sampai dia adaptasi apa yang dia baca dalam novel tu dalam kehidupan sebena..care dia ekspresi perasaan dia pun same..huhu kelakar juga kalau fikir-fikir balik..hebat betul pengaruh novel ni

saya ni kadang-kadang baca juga novel...tapi english lah...cintan-cintan tak layan ek...saya baca pun cuma nak improve english saja...bekesan juga ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-09 20:33


Bestnya baca novel ni ketika saat kita nak merungkaikan segala tanda tanya......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

adanin
Warga Rasmi
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34376
Posting: 6

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-02-09 20:40


best bagi yang minat...ana minat sangat baca novel....kadang-kadang cerita dalam novel sama dengan apa yang berlaku pada diri kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adaninProfil   Hantar PM kepada adanin   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 21:19


best apa baca novel ni. dr situ kita dapat belajar tentang erti hidup. belajar tentang kehidupan org lain. kadang-kadang kita dapat belajar tentang diri sendiri melalui baca novel. mungkin yang tak minat baca novel tak percaya. tapi saya bercakap dr pengalaman. slalunya, novel ni cerita yang berkisar tentang kehidupan di sekeliling kita saja. mungkin kita tak perasan, tapi melalui pembacaan kita akan tersedar tentang perkara tersebut.
saya pula jenis yang tak reti nak baca sikit-sikit novel ni. kalau dah dapat novel baru, mesti nak abiskan hari tu jugak. tapi ikut keadaan lah. masa cuti atau da banyak masa nak abiskan novel tu. tak lah baca kalau dah tau ada kerja banyak nak siapkan. pandai-pandai lah nak bhgikan masa tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 22:00


mungkin best agaknya baca novel ni


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 22:45


salam..
ana tak suka ngat baca novel ni...
banyaknya yang bunger etek..selalu yang menjadi khayalan saja...
yang realiti tak seberapa..itulah ramai org perempuan ramai minat..
mungkin ramai kaki jiwang agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 23:35


best jugak untuk isi masa lapang sahaja...
tapi jangan lalai sudah lah.. :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

fendy_bachok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2009
Ahli No: 36649
Posting: 23
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 23:40


salam....novel??? waaaaa........saya minat sangt dengan novel!!!! pantang cuti sem...terus lari2 lam guni pergi libray.....cari2 novel...buat balik kg...layan!!!!!!...owowowo

Bookmark and Share

    


  Member Information For fendy_bachokProfil   Hantar PM kepada fendy_bachok   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 23:53


Pada 01-02-09 23:40 , fendy_bachok posting:

!!! QUOTE !!!

salam....novel??? waaaaa........saya minat sangt dengan novel!!!! pantang cuti sem...terus lari2 lam guni pergi libray.....cari2 novel...buat balik kg...layan!!!!!!...owowowo



amboi...minatnye dia ni baca novel.lain orang lain citarasanya.bagi saya tak ada best sangat-sangat baca novel ni.biasa-biasa saja.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 08:18


Dulu...time tak sibuk sangat ada juga lah baca novel... entah berapa tahun dulu entah... memang tumpu betui2...sampai yang 500pages pun boleh habis 1hari... Tapi sekarang dah tak lagi... Novel yang ana beli pun xabes baca & ada yang xbace lagi...punya lah sibuk... cuma...alhamdulillah masih lagi hari2 baca al-Quran...

Nak baca novel...memang tak ada masa...sibuk dengan developing system, multimdia, study, assignments, projects, & event yang perlu di handle... Wlp kelas xbyk...tapi masa banyak spend dengan perkara2 di atas... tak pun..dok ngadap internet...pun pasal kerja, berforum(berkongsi idea) & cari bahan2 tarbiyah untuk diri sendiri & org lain.

BEST sangat ke baca novel? pada yang novel addict tu memang confirm2 lah cakap BEST... tapi u noe what... Novel ni macam drama jugak lah...tinggal lagi kita kena imagine keadaannya... Novel ni boleh membuatkan kita rasa pelbagai perasaan yang terkandung dalam novel tu...

Novel juga boleh mengajar kita erti kehidupan, biarpun mungkin tak banyak tapi masih ada... Sebab, penulis novel biasanya akan buat research sebelum memulakan untuk menulis supaya FEEL yang ingin diketengahkan kepada pembaca itu sampai bersama-sama motifnya....

Sekian :bye:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 02-02-09 08:59


dah lama beno tak baca novel...dulu punya lah rajin baca..minat sesangat...maklumlah ambil course kesusasteraan time sekolah dulu...tapi sekarang ini dah jarang baca... :-D
apa pun novel memang best..novel ini banyak mmberi kita berfikir bahawa kehidupan ini ada bermacam-macam warna...samaada nyata or tidak nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 09:44


Pada 01-02-09 23:40 , fendy_bachok posting:

!!! QUOTE !!!

waaaaa........saya minat sangt dengan novel!!!! pantang cuti sem...terus lari2 lam guni pergi libray...


waa...dahsyat sungguh!ingatkan buat larian amal setempat saja :-P

suka juga baca nvel..tapi selalunya baca sehari da habis..so taklah menganggu sangat urusan2 lain...'terawang2' tu kekadang agaknya.huhu.2 lah namanya menghayati.kutip yang baik-baik saja untuk kehidupan kat dunia realiti ini sebab happy ending kat nvl itu jarang agaknya jadi dalam hidup kita..

:-D

wallahualam


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 10:45


baca novel ,memang best...selain menambahkan pengalaman, ia juga memberi pengajaran kepada kita...lagipun baca pada waktu lapang saja...kena pandai bahagi masa..jangan sampai kerja lain tidak buat....lain orang..lain caranya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 15:33


baca novel memang best...sebab kekadang tu ada unsur pengajaran dan nasihat...terutamanya karangan ramlee awang mursyid...novel karangan beliau memang berinfo...Tak semestinya membaca novel itu melalaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 16:26


assalammualaikum

saya suka baca novel.. boleh isi masa lapang dengan membaca... banyak yang boleh kita ambil pengajaran dalam novel...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 16:30


nOveL...
memang best sangat..tapi, yang boleh tergendala kerja tu bila baca time bukan pada waktunyer lah...novel ni baca time wak2 lapang baru best...tak adalah gangguan...paling best nOvel2 islamic dan thriller....:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 10:57


saya minat sangat baca novel...sejak darjah enam dah minat...pendek kata semua novel kat libry tu habis dibaca...sampaikan tiap-tiap hari tanya kat petugas kat libry tu...'tak ada novel baru ke"..?petugas kat libry tu pun dah naik muak tengok muka kita saja..haha..dan sekarang pula baca novel dalam internet..copy masuk dalam laptop..kalau menangis time baca novel tu biasa lah...tengok drama tv pun boleh nangis....inikan pulak novel...tapi betul lah kata kawan-kawan kita, pandai2 ah bahagikan masa...ada waktu terluang boleh ah baca..jangan kerana syok sangat baca novel,semua kerja tergendala..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 11:18


Saya suka juga membaca novel.. Kalau novel tu best,memang masa tu saya abihkan baca.. kalau sampai tengah malam pun.. saya paksakan diri nak abihkan baca novel tu.. hmm bagi novel yang best lah..
kalau yang biasa-biasa saja jalan cerita nya.. saya suka baca selang seli atau ikut mood.. sejak dari saya baca novel tulisan ramlee awang murshid,bagaikan puteri.. saya terus berminat nak sambung dengan 2 lagi novel sambungannya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 20:03


hahaha... da cakap dah..org perempuan memang hantu novel..hehehe... tapi jangan tak tau..yang lelaki pun sama.. lagi-lagi yang mat bunge... memang mereka tak minat..tapi bila bagi saja mereka dapat saja mereka akan belek2..baca sinopsis dulu..baca sebab 2..agak-agak best mereka teruskan.. erm..saya ni minta baca pun sebab dipengaruhi adik-adik yang memang ada kolexinye...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 20:09


orang laki tak baca novel? huhu. novel2 yang saya baca pun orang lelaki jugak yang recommend suruh baca.

tengok orang jugak rasanya.

saya hanya baca novel yang direkomen orang. jika tidak, haram. huhuhuhu.

banyak lagi kerja nak buat lah. :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

maryam_aulia
Warga Rasmi
Menyertai: 26.06.2008
Ahli No: 33804
Posting: 6
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 20:26


nvl kan hsl sastera.antara fungsi karya sastera untuk memberikan kesan kepada pembaca.hehehe...jadi,bila baca tu,rasa teruja.makan baca makan rasa nak tau...tambah pulak dengan kesan sedih,kelakar, bahagia dan macam-macam kesan lagi yang buat hati bertambah suka membaca novel ni.

lagipun banyak pengalaman boleh kutip dr membaca,tak kira lah nvl ke,buku motivasi ke....asal tambah pngtahuan kita sebab kadang-kadang walaupun kita tak pernah merasai,sekurang2nya kita dapat mengetahuinya dr membaca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_auliaProfil   Hantar PM kepada maryam_aulia   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 22:39


orang yang suka "jiwang" saja yang baca novel ni.. tapi ada satu novel yang memang baik.. tajuknya " SYABAB MUSAFIR KASIH" karangan FATIMAH SYARHA MOHD NOORDIN .. antara antum semua ni, siapa yang dah pernah baca ??? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 08:18


novel karya habirburrahman el shirazy pun bagus juga..... ketika cinta bertasbih 1...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:44


Pada 04-02-09 08:18 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

novel karya habirburrahman el shirazy pun bagus juga..... ketika cinta bertasbih 1...


saya belum baca cerita ni tapi saya baca sinopsis nya memang seronok lah...saya akan dapatkan juga cerita tu...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 22:17


Pada 04-02-09 09:44 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-09 08:18 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

novel karya habirburrahman el shirazy pun bagus juga..... ketika cinta bertasbih 1...


saya belum baca cerita ni tapi saya baca sinopsis nya memang seronok lah...saya akan dapatkan juga cerita tu...



macam seronok saja.. saya ada juga novel beliau yang satu lagi tu apa entah nama dia..lupa..dload dr intenet tapi sempat2 pula baca..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 22:35


Pada 04-02-09 08:18 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

novel karya habirburrahman el shirazy pun bagus juga..... ketika cinta bertasbih 1...


just baca sikit-sikit .. tak ada mood nak teruskan. loghat indonnya mematikan mood saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 22:40


bagaikan puteri oleh ramlee awang murshid is the best...hehe.dengar cerita-cerita orang novel faisal tehrani tajuknye Tunggu Teduh Dulu kalau tak silap saya lah boleh challenge ayat-ayat cinta.betul ke tidak tak tau lah sebab tak pernah baca lagi.

akan datang nak kumpul novel FT.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-02-09 11:30


Memang best baca novel ni..saya baca bila masa lapang saja,kalau sibuk mana sempat nak baca..baca waktu malam time nak tidur paling efektif,hehehe..
saya suka baca novel penyiasatan dan kehidupan seorang wanita..boleh bagi inspirasi kat saya sikit..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 14:15


Tentulah.. Saya memang teramat kaki buku novel. Wah!!! Kalau ada perkerjaan yang hanya suruh baca novel dan buat ulasan serta bergaji lumayan, saya takkan lepaskan peluang. Membaca novel buat kita berfikir, bukan terima bulat-bulat kata penulis itu sendiri. Semua novel saya suka. tak kisah apa genre tetapi kalau kearah yang sudah berumah tangga, tidaklah. Saya budak hingusan lagi. Mungkin lebih suka kepada misteri dan cinta-cintan... Boleh kenal pelbagai jenis manusia antara kebaikannya. Tanpa pengalaman penulis itu sendiri, tentulah ia dari kawan-kawan yang sudi kongsi... Betul tak?? apa-apun, membaca novel adalah satu hiburan yang murah selain selalu dijadikan sebagai hobi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

azzna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:09


uish....
baca novel ini memang best sangat....
lagi-lagi Kalau yang cinta hahahahaha....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azznaProfil   Hantar PM kepada azzna   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-09 13:13


Assalamualaikum
saya suka sangat baca novel..
tapi novel2 tertentu saja..
yang ada mesej dalam pembangunan jiwa dan tidak menyeleweng walaupun tentang cinta dan perasaan..
sebab kadang-kadang ada novel yang begitu mengagungkan cinta manusia dari cinta Allah..nauzubillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 16-02-09 13:45


Salam
memang best baca novel ni
tapi tengok jenis novel lah juga-ok ke atau merapu entah ap2
banyak kriteria novel yang ana suka tak kiralah thriller ke cinta ke 'au islamik, semuanya ad mesej trsndiri yang ingin disampaikan
Dengan jalan cerita yang menarik serta bahasa yang lancar mengalir bagaikan air dikemaskan lagi dengan garapan plot yang trsusun menjelaskan lagi ciri mesej yang ingin disampaikan
Antara novel yang best bagi ana ialah ku seru namamu kekasih.santai dan mudah diserap oleh pembaca berbnding novel berat seperti ayat2 cinta

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 14:06


salam...

saya memang peminat setia novel...
kat rumah rasanya ada lebih dr 100 novel...
macam-macam genre... tapi paling tak suka org pinjam buat harta...
dah lah beli mhl2 pakai duit sendiri... org yang pinjam buat harta
sendiri tu yang tak best... bukan kedekut nak bagi pinjam tapi kalau dah
pinjam pandai2 lah pulang... jadi kita nak bagi pinjam pun rasa tak kisah
sikit...

kalau ada yang terasa, maaf lah, saya xtujukan pada sesiapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:18


weh.. terasa-terasa.. :-P
memang jadi hobi pun meminjam nobel ni..
nak-nak lagi bila tak sempat baca habis..
ataupun memang tak baca lagi..

baru baca nobel 1,2 lagi tu tak habis lagi..

p/s: kasihan makcik aku.. jadi mangsa anak saudara.. huhu



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

noorul_02
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2009
Ahli No: 37190
Posting: 8
Dari: utara malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:34


haihhh... Kenapa lah saya tak ada perasaan terhadap novel..

tak boleh lah nak baca novel2 ni.. try jugak belajar2 nak baca, iyalah dr tidur saja lebih baik membaca.. tak kisah lah novel cintan ke, cintun ke, megi cintan ke.. tapi tak boleh jugak lah.. baru 1,2 page dah buhsan.. lagi 1, rasa macam tak boleh nak bagi komitmen pada novel2 sekalian.. uhuk2.. so..kepada sesiapa yang suka baca novel tu hebatla! :-D


-----------------
Friends Myspace Comments



    


  Member Information For noorul_02Profil   Hantar PM kepada noorul_02   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:41


baca novel ni kadang-kadang kita boleh timba ilmu yang tidak di sangka kan...
sebab kalau baca buku ilmiah sahaja tanpa unsur hiburan seperti membaca novel, kan membosan kan...
novel2 sekarang banyak yang penulis selit kan faktor2 ilmiah serba sedikit.. kadang-kadang kita tak tahu tentang kanser... tapi dengan baca novel kita boleh dapat ilmu serba sedikit mengenainya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:09


anak saudara...

siapa makan cili rasa pedas lah...
siapa makan burge rasa sedap hikhik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:13


salam...
ana pun bersetuju juga kalau baca novel ni banyak khayalan lah ...
tapi biasanya novel bunga2 saja jadi gitu..
kalau baca novel keagamaan baguslah..
ana pun kurang nga novel

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:23


bagi saya tak semua novel best untuk dibaca.
tengok pada penulis juga.
kalau penulis pandai membuat jalan cerita yang menarik dan membuat para pembaca tertanya-tanya dan ingin tahu, baru lah seronok nak baca dan kadang-kadang tak sedar masa berlalu.
tapi jangan lupa waktu solat dah lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-02-09 11:52


best lah jugak baca novel,tapi Kalau time2 free saja lah...
kalau betul tak ada kerja barulah boleh baca...kalau tak xbes...sebab tak feeling...hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:40


ehmmm....sekarang ni dah jarang baca novel..maklumla masa agak terhad..dulu time tak kerja lagi memang kerja saya baca novel memanjang..isi masa lapang dengan membaca...heeee

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:55


Pada 17-02-09 14:40 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

ehmmm....sekarang ni dah jarang baca novel..maklumla masa agak terhad..dulu time tak kerja lagi memang kerja saya baca novel memanjang..isi masa lapang dengan membaca...heeee


salam shimaku,
apa kabar?nak tanya bila ye novel terbaru ram tajuknya 'Mikail' dikeluarkan?saya tanya saja kot2 shimaku tau ke...hehe :-D


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:02


imni pun tak suka baca novel..bukan apa panjang sangat..memanglah tajuk dengan sinopsis dia best tapi kadang-kadang rasa macam buang masa..:-(..erm kawan-kawan pun ad juga suruh baca novel tapi imni tak minat jugk..nak buat macam mana ke??:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 12:13


huhu..ana pun suka baca novel jugak..
kalau baca 1 novel tu kalau boleh nak hbiskan secepat mungkin..
kalau biasa..tidur awal,tapi baca nokalo tak rasa tak aman...
bise tidur awal tapi kalau dah baca novel..bantai tidur pukul 2 pagi ..hahaha
kalau da finish..baru lega sikit..
baca time hujung minggu saja ..
borink betul dok kat hostel tak buat apa-apa..
isi masa lapang kata kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 12:19


pernah tak tidor sampai ke pagi semata-mata nak habiskan novel...masyaAllah...sekarang dah tak layan lagi..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

haidy
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2009
Ahli No: 37227
Posting: 6
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 16:04


ha'a ek... best ke baca novel tu...
macam best...tapi kebanyakan yang baca perempuan..
novel tentang cintan cinton pula tu...
tak pernah tengok lelaki baca novel..
apa rasa boleh baca novel tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For haidyProfil   Hantar PM kepada haidy   Quote dan BalasQuote

cikkekupah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.10.2008
Ahli No: 35635
Posting: 3
Dari: johor

blank  


posticon Posting pada: 24-02-09 15:40


nak kongsi sikit ini. bacalah karya2 Ramlee Awang Murshid novelis thriller terbest sekarang ini.. paling best trilogi Bagaikan Puteri mistik sungguh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikkekupahProfil   Hantar PM kepada cikkekupah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-02-09 16:30


Pada 24-02-09 15:40 , cikkekupah posting:

!!! QUOTE !!!

nak kongsi sikit ini. bacalah karya2 Ramlee Awang Murshid novelis thriller terbest sekarang ini.. paling best trilogi Bagaikan Puteri mistik sungguh.


betul..betul..betul..2 lagi sambungannya tu memang thriller,penuh nilai2 pengajaran dan islamik..Terasa kita pun mengembara bersama si laksamana sunan @ Saifuddin...perjalanan hidupnya bagaikan hidup..Cinta Sang Ratu dan Hijab Pencinta(betul ke?dah lupa..ehehe)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 10:38


novel thriller memang best..kalau niat nak baca, kena cari waktu yang betul-betul lapang..kalau tak,sendiri mahu ingatlah,kerja memang akan terbengkalai..huhu

yang Islamic pun best juga...layan...

banyak pengajarannye...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

fendy_bachok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2009
Ahli No: 36649
Posting: 23
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 14:24


Pada 01-02-09 23:53 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-02-09 23:40 , fendy_bachok posting:

!!! QUOTE !!!

salam....novel??? waaaaa........saya minat sangt dengan novel!!!! pantang cuti sem...terus lari2 lam guni pergi libray.....cari2 novel...buat balik kg...layan!!!!!!...owowowo



amboi...minatnye dia ni baca novel.lain orang lain citarasanya.bagi saya tak ada best sangat-sangat baca novel ni.biasa-biasa saja.

....pakcik muda pom isi masa lapang juga makcik ~~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For fendy_bachokProfil   Hantar PM kepada fendy_bachok   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 20:43


saya tak suka baca novel...suka baca komik lagi...hehe :-D


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 10:24


Pada 05-10-09 20:43 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka baca novel...suka baca komik lagi...hehe :-D



suka baca komik apa ye?anime ada tak?


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 10:57



    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-10-09 14:02


Pada 01-02-09 20:11 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam..


so..boleh tau tak apa lah yang best sangat baca novel tu.. saya rasa ia membuatkan kita lebih terawang awangan saja.. da tu pula bila baca Kalau boleh nak cepat habiskan.. so kerja-kerja lain pun terbengkalai lah...betul tak?? so..??anyway



seriously not true.. it depends on the reader her/himself

saya minat baca novel, tapi saya ada my own fav author.. kalau novel melayu, saya baca noor suraya, atau terbitan jemariseni. Noor suraya ni, sebenarnya novel dia semuanya ada unsur dakwah, tapi sebab tak mahu unsur islami itu menyebabkan sesetengah pembaca menolak karyanya, dia buat tajuk novel dia lebih kepada cinta. Nampak tak betapa luas skop dakwah dia, dan ramai mad'u yang dia boleh tarik?
So jangan senang-senang perlekeh novels, in fact, ia sebahagian dari cara dakwah.
Macam tv jugak..ada baik ada buruk.

Saya tak nafikan kebanyakan novel tak berapa bermutu, dan lebih kepada awang-awangan macam (sorry ye writer sekalian) ahadiat aksh dan nrhyti brhim. 2 writer ni saya dah ban (haha)

Novel jemariseni, especially noor suraya, saya baca dan banyak kisah pengalaman yang saya dapat. Mind you, mereka ni tulis novel berdasarkan kisah benar dan pengalaman orang sekeliling, juga pengalaman sendiri, juga mereka mengkaji sebelum menghasilkan novel.

So, sebenarnya saya tak lah menggalakkn org lain baca novel, sebab banyak lagi hobi lain yang lebih baik dan jelas manfaatnya, cumanya mempertahankan sesetengah karya yang masih ada nilai credit yang perlu diberikan, dan juga mempertahankan hobi saya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 16:22


salamun alaik..

dulu ana tak suka baca novel atau apa-apa buku yang tebal..mesti sakit kepala punya..hehe..
lepas itu ana baca novel tautan hati dari fatimaha syarha..dari situ ana mula suka novel..tapi bukan novel2 yang jiwang karat or cinta2 kosong..ana cari novel yang berunsur membantuk jiwa Islami dan psikologi Islam..banyak novelis yang bagus..kalau kat Malaysia novel2 yang berunsur Islamik ..banyak yang cinta2 kosong..penulis yang bagus dimsia fatimah syarha,ustaz zaid akhtar..
kalau di indon lagi banyak novel Islamik..novelis yang bagus habiburrahman elshirazy,taufiqurrahman el shirazy,anam khairul anam,muhd muhyidin..
tryla cari dan baca novel2 karya penulis ini..best sangat..sangat-sangat mmberi inspirasi.. (^_^)

p/s=novel2 habiburrahman yang diangkt jadi filem sangat-sangat best..ayat2 cinta,ketika cinta bertasbih 1 & 2..mantapp..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 16:46


best..sangat....tu pun Kalau ada masa terluang baru baca...
novel yang mendambat hati hasil tulisan Prof.hamka..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fiqasaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37707
Posting: 19
Dari: tapah,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 23:20


novellll....????? aduhhh......memang susah sangat nak lekang dr novel ini....macam ketagih pula....tapi better lah ketagih novel dr ketagih drug...kan...??? actually...tak ini improve kita punya vocab....slain 2,boleh juga meningkatkan cara penulisan kita...contohnya....kalau kita nak menulis karangan misalnya....mestilah kena ada kemahiran menulis yang tinggi kan...???? so,bacalah novel....


-----------------
AKU adalah aku....


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiqasailaProfil   Hantar PM kepada fiqasaila   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 23:28


Pada 24-10-09 23:20 , fiqasaila posting:

!!! QUOTE !!!

actually...tak ini improve kita punya vocab....slain 2,boleh juga meningkatkan cara penulisan kita...contohnya....kalau kita nak menulis karangan misalnya....mestilah kena ada kemahiran menulis yang tinggi kan...???? so,bacalah novel....



Kalau nak tambah vocab bacalah kamus..huhu.. tapi Kalau nak tgkatkan kemahiran menulis baca lah artikel kat paper or majalah2...hehe..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pious_muslimah03
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2009
Ahli No: 36681
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-09 08:48


salam...saya memang suka baca novel...terutamanya novel hlovate dengan miss saffa...ada unsur islamik....sanatai...kira ok lah baca novel though i'm still student...sebab Boleh improvekn bagaimana nak buat krgn ke...prefer baca novel english kalau nak improve vocab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pious_muslimah03Profil   Hantar PM kepada pious_muslimah03   Quote dan BalasQuote

muthiah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.01.2004
Ahli No: 6225
Posting: 21
Dari: Taiping

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 12:15


hehe... Muthiah baru berjinak-jinak dalam pembacaan novel dan... juga penulisan novel, insya-Allah... apapun...bergantung pada diri yang membaca..ada novel, yang membina dan ada juga novel yang,....


-----------------
KEMANISAN IMAN & CINTA ILAHI ~ http://www.siti-muthiah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For muthiahProfil   Hantar PM kepada muthiah   Pergi ke muthiah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.175726 saat. Lajunya....