Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Peralatan
Topik: Peminat kamera DSLR


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Peralatan
    »» Peminat kamera DSLR

Please Mendaftar To Post


Oleh Peminat kamera DSLR

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 27-01-09 22:54


Assalamualaikum

saja nak tanya..ada tak sesiapa ni Ukhwah ni yang memiliki kamera DSLR? kalau ada..jom kongsi dan bertukar2 pandangan tentang dslr anda. :-D

DSLR = Digital Single Lens Reflex

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

Kokseikokde
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2008
Ahli No: 32873
Posting: 48

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 23:11


berminat jugak pasal kamera dslr ni..apa yang bagusnya kemera jenis ni berbanding dengan kamera digital...brand apa yang bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For KokseikokdeProfil   Hantar PM kepada Kokseikokde   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 27-01-09 23:42


errr..apa yang bagus tentang dslr ni ye..secara mudahnye macam ni lah:

pro :
kualiti imej (bergantung pada jenis lens dan aksesori serta setting kamera)
pelbagai pilihan lens untuk pelbagai kegunaan
well build dan sesetengahnyer memang tahun lasak dan weather sealed

but ada cons nya:
body dan lens yang agak mahal..terutamanye yang jenis pro level
agak berat dan body yang besor (susah nak bawa masuk kocek)



brand yang bagus..memang susah nak tentukan. but dua brand yang memang otai sejak dulu..ialah canon dan nikon. disebabkan sejarah mereka yang agak lama..so masing-masing ada koleksi lens yang pelbagai. brand lain ialah seperti Olympus dan Pentax. sekarang ni yang tengah naik ialah sony alpha. actually, sony alpha ialah sykt kamera Minolta. but sony beli sykt ni dan jadikan ianya sebahagian dari sony camera division.

umumnya, canon terkenal dengan lens2 nya yang berupaya mengambil gambar yang natural pada aksi yang laju..macam sports. nikon pula terkenal dengan gambar2nya yang menyerlah dan detail..seperti wedding. but itu hanya pendapat org saja.

err..tu agaknya serba ringkas yang saya boleh explain berdasarkan ilmu yang cetek ni :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 00:18


syeikh...kalau enta beli kamera tu, kena lah belajar cara nak ambil gambar yang bagus kan? atau dalam manual book kamera tu memang dah ada cara-cara nak ambil gambar yang bagus?

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

Salamat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2007
Ahli No: 30825
Posting: 91

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 01:41


assalamualaikum, tunjuk kan lah gmbaq2 hsil dari penangkapan kamera dslr ini...
curios nya ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SalamatProfil   Hantar PM kepada Salamat   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-01-09 02:59


naruto-san memang dah lama teringin nak memiliki DSLR ini.....dulu 2 tahun lepas aim canon eos350....sekarang aim nikon d80.....jealous tengok kawan-kawan yang ada DSLR & gambo2 superb yang mereka tangkap.

skill mengambil gambar dah tahu...teknik menggunakan DSLR dah tahu.....malangnya....harga yang terlalu mahal membantutkan impian ingin membelinya...ditambah kalau nak beli lens extra selain standard lens tersangatlah mahal....lebih mahal dari harga camera DSLR tu sendiri.

insyaAllah...kalau ada rezeki, dah ada gaji sendiri....naruto-san akan membelinya & meneruskan hobi tangkap2 gambar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 09:03


banyak maklumat boleh dio dapati di

www.fotopages.com.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 09:06


cuba tanya mr sirat82.

ada member nasihat kalau untuk amatur better try pakai jenis nikon dulu.
kalau dah pro sikit tu boleh lah nak pakai sony ke apa ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 28-01-09 13:39


Pada 28-01-09 00:18 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

syeikh...kalau enta beli kamera tu, kena lah belajar cara nak ambil gambar yang bagus kan? atau dalam manual book kamera tu memang dah ada cara-cara nak ambil gambar yang bagus?


biasanya..dalam manual book cuma ada panduan asas penggunaan kamera serta setting seperti ISO..apeture..WB tetc etc. but untuk dapatkan gambar yang bagus..for sure kena banyak latihan. bak kata org..practice makes perfect. saya sendiri pun banyak belajar lagi :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 28-01-09 13:43


Pada 28-01-09 02:59 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

naruto-san memang dah lama teringin nak memiliki DSLR ini.....dulu 2 tahun lepas aim canon eos350....sekarang aim nikon d80.....jealous tengok kawan-kawan yang ada DSLR & gambo2 superb yang mereka tangkap.

skill mengambil gambar dah tahu...teknik menggunakan DSLR dah tahu.....malangnya....harga yang terlalu mahal membantutkan impian ingin membelinya...ditambah kalau nak beli lens extra selain standard lens tersangatlah mahal....lebih mahal dari harga camera DSLR tu sendiri.

insyaAllah...kalau ada rezeki, dah ada gaji sendiri....naruto-san akan membelinya & meneruskan hobi tangkap2 gambar.


dulu saya pun pakai 350D. tapi dah hilang kena curik. so pakai yang series lain pula. D80 nikon memang glamer especially di kalangan wedding photog. berbeza dengan 350D ..d80 for sure intermediate level..so ada kelebihan2 dia. pegang pun sedap.

harga kamera dah tak mahal sangat macam dulu dah..but nak banding dengan compact macam..memang masih mahal lagi. but itulah dslr. kalau tidak..dah berebut2 org beli dslr. lens memang agak mahal..sebab tu org galakkan beli lens yang berkualiti. sebab lens nak pakai lama..berbanding body.

kalau dah kerja..memang ok kalau beli dslr. time student jangan lah..ada member yang sanggup makan megi sepanjng sem..sebab dah terbeli dslr masa awal sem. akhirnya bajet tak cukup :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 28-01-09 13:49


Pada 28-01-09 09:06 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba tanya mr sirat82.

ada member nasihat kalau untuk amatur better try pakai jenis nikon dulu.
kalau dah pro sikit tu boleh lah nak pakai sony ke apa ke


erm. tak jugak rasanya. biasanya kalau kita dah beli satu-satu kamera..mostly kita akan pakai lens dari brand yang sama. so..bila upgrade..just upgrade body..lens tak payah dah. so jimat dah kat situ. but kalau mula-mula pakai nikon..bila upgrade ke sony..terpaksa tolak wholse system (body, lens, flash etc etc) untuk dapatkan system yang baru. situ dah rugi banyak sebab bila tolak system..dia dah jadi barang 2nd hand.

generally, semua brand memang ada 3 level user..pro, intermediate dan entry. so kalau org guna entry level..dia boleh upgrade ke intermedite atau pro bila dia rasa dah sampai masanye :-D

just my 0.02 kupang cent

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 28-01-09 13:53


ni salah satu link ke website salah seorang photog faveret saya:

Ustaz Azhar Idrus

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-09 14:04


masuk sini pun boleh jugak


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 08:36


saya punya kemera biasa saja dan lama punya.

DSLR Nikon D70s dan Olympia DL2000A

/

Nikon D70s

/

Olympia DL2000A


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 23:08


Pada 27-01-09 22:54 , udang_kara posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

saja nak tanya..ada tak sesiapa ni Ukhwah ni yang memiliki kamera DSLR? kalau ada..jom kongsi dan bertukar2 pandangan tentang dslr anda. :-D

DSLR = Digital Single Lens Reflex


belum memiliki.tapi teringin...hoho..ku mahu satu :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.088143 saat. Lajunya....