Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 29 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 48 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: beratnya Masalah ni...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» beratnya Masalah ni...

Please Mendaftar To Post


Oleh beratnya Masalah ni...

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 10:52


Assalamualaikum....saya ada masalah yang memerlukan pendapat sahabat UC semua...Masalah ni memang sukar bagi saya ...saya bekerja di salah sebuah Kem PLKN, di tempat kerja saya ni memang memberatkan pada aktiviti keagamaan...setiap orang digalakkan bersolat jemaah di surau..mula-mula kerja tu memang saya selalu berjemaah, tapi dah lama tu baru saya tahu rupanya saya berIMAMkan seorang ustaz yang tidak menjaga akan batas-batas pergaulan dengan bukan mahramnya...
Dijadikan cerita dia ada seorang couple dan merupakan rakan sepejabat saya..Di depan mata saya sendiri mereka bertepuk tampar, bercubit2an macam dalam drama TV....sakit mata saya melihat akan situasi tersebut...saya hanya mampu mengucap dalam hati....apa nak jadilah dengan ustaz ni...macam org tak tahu batas-batas aurat pula...
Sebenarnya ustaz tersebut suka usha2 saya juga...kekadang tu dia main mata kat saya time kat pejabat atau terserempak kat dalam kawasam kem tu...kekadang tu di suka call saya juga..meluat di buatnya...dia juga pernah buat perbandingan antara saya dengan couple dia itu..dia kata saya yang baik-baik belaka...memburukkan couple dia pun ada juga depan saya ni..Apa nama ustaz da...
So disini saya nak minta pendapat sahabat semua adakah patut saya tidak berIMAMkan ustaz tersebut kerana dah tahu akan sikap dia yang macam tu..Satu lagi apa cara terbaik bagi menegur akan sikapnya?? Hope sahabat semua dapat bagi pendapat yang membina dan berguna untuk saya aplikasikan...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 10:57


memang berat sungguh masalahnya.. tapi sorry no idea
hari ahad ni memang tak ramai warga ukhwah online
esok2 ramailah yang bagi pendapat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 11:31


Pada 25-01-09 10:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

memang berat sungguh masalahnya.. tapi sorry no idea
hari ahad ni memang tak ramai warga ukhwah online
esok2 ramailah yang bagi pendapat tu..
SAmapai hari rabu lah. esok cuti. lusa pun cuti.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 12:42


.. dah dia "call" shima kan.. jadi sms saja dia.. beri lah ayat2 yang makan dalam sikit.. kadang-kadang kita kena berkeras dalam membetulkan keadaan.. tapi digalakkan menggunakan kaedah2 lembut dahulu.. pasal berimamkan 2 akan ada yang lebih arif memberikan pendapat mereka.. manusia sentiasa terlupa akan tanggungjwab mereka.. pura2 lupa.. saling ingat memperingati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-01-09 13:31


sukarnya situasi macam ini...ini lah keadaan akhir zaman...segalanya begitu complicated untuk melaksanakan...terutama yang mempunyai ilmu agama semakin confuse dengan hal-hal yang macam ini...

cuba lah untuk berkeras dengan nya..tak perlu layan call or sms jika tau dia usha awak...pasal nak berimam terpulangla..kalau diri sendir tak suka..cuba lah berbincang dengan pihak atasan PLKN mendapatkan ustaz yang lebih baik bagi menggantikan nya...

nak nasihat pula, memang dituntut untuk kita saling menasihati..kalau tak makan nasihat serahkan lah ujian ini kepada ALLAH kembali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 13:34


hm..pada pendapat saya...cakap terus lah kat dia apa yang tak betul dan harus dibetulkan...sama ada dia nak terima atau tak itu soal kedua...walopun dia buat salah even dia seorang imam...kita still kena bagi peluang untuk dia betulkan keadaan..itupun kalau dia masih ada niat sebegitu lah..mungkin dia terlupa atau terleka...jadi tolong lah ingatkan...cuma pendapat..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 13:48


emm
kalau jenis tak makan saman dengan sms, s0und direct saja..
huhu..
ada ke patut seorang ustaz pngai begitu..
aduyai..
apa nak jadi daa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 13:52


erm... nampaknya kita memukulrata title seorang ustaz ek.. kenapa nak gelarkan seseorang tu ustaz lantaran dia menjadi imam pada satu-satu jemaah solat? adakah org biasa Kalau menjadi imam akan bgelar ustaz?
kemudian pula, adakah kita masih beranggapan seorang ustaz semangnya baik baik dan tawadhuk walaupun tidak bak malaikat? adakah kita lupa bahawa ustaz or imam sekalipun merupakan manusia macam kita juga.bila berkeadaan sebegini ia membuatkan kita akan memandang terlalu tinggi orang-orang yang bertitle ustaz sehingala gerak gerinya pun menjadi bualan ramai, sedangkan org lain tidak pula menjadi bahan omongan org.oleh sebab sudah teramat dimuliakan sampai lupa yang ustaz juga seorang manusia mmbuatkan bilamana ada kesilapan dan salhnya pada dirinya maka darjah kerespectan kita padanya akan menjunam jatuh, dan kemubgkinan untuk mempercayainya kemballi adakah rendah. maka diseterusnya kita akan menanamkan keyakinan pada diri pada ustaz2 lain bahawasanya belum tentu ustaz ini or ini baik dalamnya disebabkan pengalaman lalu yang telah tjadi d mata kita...

kesimpulannya... janganlah kita meletakkan kemuliaan pada seseorang bertitle ustaz d aras ketinggian yang tidak sewajarnya (selayaknya lihat latarbelakang dan ketrampilannya).. bukan bmaksud jangan hormat, tapi cuba seboleh2nya jangan emosi bilamana mana-mana ustaz or imam buat salah laku yang menjadi kebiasaan pada kita (atau org lain) tapi amat luarbiasa untuk ustaz or imam itu lakukan..kerana apa perlu ada bezanya sedangkan kita semuanya adalah manusia yang tak lari dr salah silap..belum lagi cerita pasal takah keimanan manusia atau kekebalan godaan dek setan2 dan hati dan nafsu dalam diri.. erm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 14:58


Pada 25-01-09 12:42 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. dah dia "call" shima kan.. jadi sms saja dia.. beri lah ayat2 yang makan dalam sikit.. kadang-kadang kita kena berkeras dalam membetulkan keadaan.. tapi digalakkan menggunakan kaedah2 lembut dahulu.. ..



saya setuju pendapat ini,Kalau tak paham-paham lagi tak tau lah ustaz jenis apa dia ini...

bukan mudah nak pilih imam ini,memang kena yang betul-betul layak.lagi-lagi jika kita dah tahu sikap dan perangai seorang imam ini....tak tahu lah saya nak buat bagaimana.....kat tempat saya pun ada imam yang berperangai buruk ini,sebab adalah seorang ustaz ini merupakan bekas guru sekolah agama saya jika solat jamaah berimamkan imam yang berperangai buruk itu.lekas-lekas beliau ke masjid lain yang berhampiran untuk solat jemaah.entahla saya tak tau kenapa ustaz saya taknak berimam dengan imam tersebut.... saya pernah juga dengar ayah saya kata imam tersebut dahulunya guru besar banyak makan duit sekolah,saya pun tak berani nak tuduh .....betul ke tak.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 18:58


Pada 25-01-09 12:42 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. dah dia "call" shima kan.. jadi sms saja dia.. beri lah ayat2 yang makan dalam sikit.. kadang-kadang kita kena berkeras dalam membetulkan keadaan.. tapi digalakkan menggunakan kaedah2 lembut dahulu.. pasal berimamkan 2 akan ada yang lebih arif memberikan pendapat mereka.. manusia sentiasa terlupa akan tanggungjwab mereka.. pura2 lupa.. saling ingat memperingati..


sekarang ni memang saya dah tak layan dia pun...saya buat tak tahu saja tiap kali dia call ataupun sms..bak kata org lama2 tu dia pun akan bosan juga kan... :kelip:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 20:45


Pada 25-01-09 13:52 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

erm... nampaknya kita memukulrata title seorang ustaz ek.. Kenapa nak gelarkan seseorang tu ustaz lantaran dia menjadi imam pada satu-satu jemaah solat? adakah org biasa Kalau menjadi imam akan bgelar ustaz?
kemudian pula, adakah kita masih beranggapan seorang ustaz semangnya baik baik dan tawadhuk walaupun tidak bak malaikat? adakah kita lupa bahawa ustaz or imam sekalipun merupakan manusia macam kita juga.bila berkeadaan sebegini ia membuatkan kita akan memandang terlalu tinggi orang-orang yang bertitle ustaz sehingala gerak gerinya pun menjadi bualan ramai, sedangkan org lain tidak pula menjadi bahan omongan org.oleh sebab sudah teramat dimuliakan sampai lupa yang ustaz juga seorang manusia mmbuatkan bilamana ada kesilapan dan salhnya pada dirinya maka darjah kerespectan kita padanya akan menjunam jatuh, dan kemubgkinan untuk mempercayainya kemballi adakah rendah. maka diseterusnya kita akan menanamkan keyakinan pada diri pada ustaz2 lain bahawasanya belum tentu ustaz ini or ini baik dalamnya disebabkan pengalaman lalu yang telah tjadi d mata kita...


kesimpulannya... janganlah kita meletakkan kemuliaan pada seseorang bertitle ustaz d aras ketinggian yang tidak sewajarnya (selayaknya lihat latarbelakang dan ketrampilannya).. bukan bmaksud jangan hormat, tapi cuba seboleh2nya jangan emosi bilamana mana-mana ustaz or imam buat salah laku yang menjadi kebiasaan pada kita (atau org lain) tapi amat luarbiasa untuk ustaz or imam itu lakukan..kerana apa perlu ada bezanya sedangkan kita semuanya adalah manusia yang tak lari dr salah silap..belum lagi cerita pasal takah keimanan manusia atau kekebalan godaan dek setan2 dan hati dan nafsu dalam diri.. erm..



Setuju dengan syemarly.....jangan mudah meletakkan seseorang hanya melalui luaran.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 09:26


Pada 25-01-09 13:31 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


cuba lah untuk berkeras dengan nya..tak perlu layan call or sms jika tau dia usha awak...pasal nak berimam terpulangla..kalau diri sendir tak suka..cuba lah berbincang dengan pihak atasan PLKN mendapatkan ustaz yang lebih baik bagi menggantikan nya...

!!! QUOTE !!!



sebenarnya ustaz tu memang dari unit KAGAT...ikutkan kami semua memang nak sangat ustaz tu di posting tempat lain...nak bincang dengan pihak JLKN bukan mudah sebab semua dari HQ.... :-(



-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 09:49


Pada 25-01-09 13:52 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

erm... nampaknya kita memukulrata title seorang ustaz ek.. Kenapa nak gelarkan seseorang tu ustaz lantaran dia menjadi imam pada satu-satu jemaah solat? adakah org biasa Kalau menjadi imam akan bgelar ustaz?
kemudian pula, adakah kita masih beranggapan seorang ustaz semangnya baik baik dan tawadhuk walaupun tidak bak malaikat? adakah kita lupa bahawa ustaz or imam sekalipun merupakan manusia macam kita juga.bila berkeadaan sebegini ia membuatkan kita akan memandang terlalu tinggi orang-orang yang bertitle ustaz sehingala gerak gerinya pun menjadi bualan ramai, sedangkan org lain tidak pula menjadi bahan omongan org.oleh sebab sudah teramat dimuliakan sampai lupa yang ustaz juga seorang manusia mmbuatkan bilamana ada kesilapan dan salhnya pada dirinya maka darjah kerespectan kita padanya akan menjunam jatuh, dan kemubgkinan untuk mempercayainya kemballi adakah rendah. maka diseterusnya kita akan menanamkan keyakinan pada diri pada ustaz2 lain bahawasanya belum tentu ustaz ini or ini baik dalamnya disebabkan pengalaman lalu yang telah tjadi d mata kita...

kesimpulannya... janganlah kita meletakkan kemuliaan pada seseorang bertitle ustaz d aras ketinggian yang tidak sewajarnya (selayaknya lihat latarbelakang dan ketrampilannya).. bukan bmaksud jangan hormat, tapi cuba seboleh2nya jangan emosi bilamana mana-mana ustaz or imam buat salah laku yang menjadi kebiasaan pada kita (atau org lain) tapi amat luarbiasa untuk ustaz or imam itu lakukan..kerana apa perlu ada bezanya sedangkan kita semuanya adalah manusia yang tak lari dr salah silap..belum lagi cerita pasal takah keimanan manusia atau kekebalan godaan dek setan2 dan hati dan nafsu dalam diri.. erm..


untuk pengetahuan dia memang Ustaz dan seterusnya merupakan IMAM dalam Kem tersebut kerana dah memang tugas dia sebagai UNIT KAGAT. kalau nak tengok dari penampilan memang tak mengambarkan dia seorang ustaz..kekadang tu rasakan apa yang dia bagi ceramah kat pelatih2 seperti Cakap tak serupa bikin...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 26-01-09 10:36


cuba katakan padanya tentang islam..katakan bahwa sangat besar kemurkaan ALLAH pada orang yang mngatakan kebaikan tapi xmelakukannya..

tegur dia secara keras..mungkin bermanfaat...buat dia merasa malu...tegurlah secara tegas..tegas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 11:56


saya rasalah.. pendekatan paling sesuai lah...awak direct mesej dengan dia.. nak call2 rasanya tak sesuai..awak tu perempuan...katakan padanya apa-apa yang awak nak kata dengan kata-kata yang sopan dan baik..tapi bukan dengan nada memujuk atau menggoda mungkin...maaf..bukankah awak kata before ni dia ada usha2 awak kan... takpon cara yang sebenarnya paling baik adalah, anda bawakan isu ni pada org atasan..tentu mereka tau apa yang perlu dilakukan..apaun, gunakan kebijaksanaan anda dengan betul agar tak jadi lain cerita pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-01-09 12:40


Aiks....macam-macam zaman sekarang ni ye...ustaz pun ada yang perangai tak senonoh.Herm...mungkin ustaz pada nama saja tu...buat apelah susah2 fikir kalau dia usha sedari...buat donno saja....lama2 nanti dia akan termalu sendiri. Kalau sedari tak balas usha dia tu lama2 dia bosan lah....melainkanlah sedari pun curik2 pandang jugak bila dia tengok sedari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 20:25


Pada 26-01-09 12:40 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Aiks....macam-macam zaman sekarang ni ye...ustaz pun ada yang perangai tak senonoh.Herm...mungkin ustaz pada nama saja tu...buat apelah susah2 fikir kalau dia usha sedari...buat donno saja....lama2 nanti dia akan termalu sendiri. Kalau sedari tak balas usha dia tu lama2 dia bosan lah....melainkanlah sedari pun curik2 pandang jugak bila dia tengok sedari....


astaghafirullah....saya curik2 pandang dia?? tidak sekali sebab memang meluat dan menyampah tengok muka dia tu...untuk pengetahuan sejak dia mula usha tu pun saya tak berapa nak layan..kalau saya jawab call dia pun if ada urusan kerja..kalau personal memang saya terus off kan calling dia tu..saya buat donno pun dia tak faham-faham..sekarang ni syukur sngt2 sebab saya dah bertukar unit..so tak ada lah menghadap muka dia sangat tu.... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 20:28


Pada 26-01-09 11:56 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

awak tu perempuan...katakan padanya apa-apa yang awak nak kata dengan kata-kata yang sopan dan baik..tapi bukan dengan nada memujuk atau menggoda mungkin......


kalau bab ni memang saya tak buat macam tu..kalau pun saya jawab call dia saya berusaha buat suara yang paling kasar..biar dia terasa yang saya tak suka..so sekarang ni memang dia dah tak ada call..
Masalah saya sekarang ni adalah pasal nak berIMAM kan dia tu...Apa patut saya buat ye?


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 20:40


Eerm.. sebenarnya sememangnya tak salah untuk kita mamkan sesiapa jua dalam solat...cumenye terpulang pada hati dan penerimaan kita lah.. ia tidak pula menjejaskan solat kita sebenarnya..melainkan kita solat berimamkan seseorang yang jahil lagi kafir..atau juga imam yang da terbatal wudhuknya.. :D

anyway sekali lagi.. buat 'aduan' pada pihak atasan yang tentunya lebih arif.. tentunya juga akan ada tindakan yang perlu dilakukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 23:34


Assalamualaikum..
"sebenarnya sememangnya tak salah untuk kita imamkan sesiapa jua dalam solat"

pernyataaan di atas kurang tepat, kerana imam yang fasiq tidak boleh diiktiraf imamnya (secara umum).

apa itu fasiq?
fasiq secara ringkasnya ialah :
a) Golongan 1: orang yang beriman dan dalam masa yang melakukan dosa secara terang-terangan.
b) Golongan 2: orang yang beriman dan dalam masa yang sama melakukan dosa secara sembunyi akan tetapi tidak malu untuk melakukannya atau memberitahu akan dosanya itu.

pendapat saya:

1) Imam ini termasuk dalam golongan 1 bagi saya. pergaulannya jika ternyata bebas, boleh membawa kepada kefasikannya. Jadi anda tidak boleh berimamkan dia kerana kefasikannya itu. Akan tetapi, jika tidak ada org lain yang boleh menggantikannya, maka adalah harus untuk berimam dengan Nya, atas dasar, seorang pemimpin itu lebih baik dari tiada pemimpin.

2) jika pergaulannya tidak melanggar batas syariat sebenar, dia ini tidak dikira fasiq . maka shima boleh berimam dengan nya. Kerana jika dilihat bahawa dia hanya mengganggu awak dari segi 'mengorat' dan saya kira 'mengorat' ini biasa bagi setiap lelaki cuma berlainan caranya sahaja.

3) jika berimam dengan nya membuat anda rasa tidak seng hati ( mungkin benci marah dan sebagainya) cubalah hilangkan perasaan itu selagi boleh, dan jika tidak, mungkin yang terbaik adalah tidak berimamkan nya.

Akhir walaisa biakhir..
Bawaklah perkara ini ke pihak yang sepatutnya. sama ada :

1) awak sendiri menasihatinya.
2) suruh org yang rapat dengan nya untuk menasihatinya.
3) pihak KAGAD perlu maklum.

قل الحق ولو كان مراً
"Berkatalah benar sekalipun pahit"

Wallahua'lam.


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 03:58


salam.....


wah.........
gatal ini ustaz......
bak dalam filem pendekar bujang lapok.
"ulat bulu dah naik daun"...................
hahahahahahahahahha

andai kan kamu ingin bersolat berjamaah,
pilih diantara kamu yang hampir sempurna akhlaknya untuk menjadi imam kepada solat kamu.....
kiranya kamu memilih org yang kurang cntik akhlak ny, pasti akan timbul ragu2 dalam solat kamu....

[email protected]
mohd affendi

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 11:51


terima kasih kepada saudara hyekal...penjelasan anda ada benarnya...lega sikit hati saya membacanya...terus terang memang tak ada siapa yang dapat ganti ustaz tu dari mejadi IMAM sebab dah mmmg tugas dia mengIMAMkan setiap kali masuk waktu solat..apapun setelah membaca penerangan saudara hyekal tenag sikit hati ni dan keraguan tu mula pudar sikit. Tapi masa sekarang ni saya lebih selesa berjemaah dengan ustazah dalam bilik kami...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:17


Pada 25-01-09 11:31 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-09 10:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

memang berat sungguh masalahnya.. tapi sorry no idea
hari ahad ni memang tak ramai warga ukhwah online
esok2 ramailah yang bagi pendapat tu..
SAmapai hari rabu lah. esok cuti. lusa pun cuti.



:lol: :lol: hai sakinahazzahra dan sirat..kalau hari cuti ni, warga ukhwah pun cuti lah ye dari berposting??? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:22


cuba lawan dia dengan cara baik..beri nasihat atau kata-kata yang boleh menyedarkan dia..kalau tak jalan juga, cuba cari hadis ke atau kata-kata yang pedas2 sikit..biar dia rasa panas bila dengar..mungkin timbul rasa malu tu, dia berubah lah..ingatkan juga title ustaz tu dan minta dia jaga adap..kalau tak jalan juga..hmm..awak saja lah yang jalan dari situ.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:24


Suruh Ustaz Tu keluar 40 hari... semuanya selesai

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:24


saya memang tak layan ustaz gatal tu...dia tu pantang tengok perempuan cantik sikit..mulala nak mengatal..saya memang angkat bendera putih awal-awal kalau tengok muka dia...terus blah dari meja saya tu...buat kerja lain..sekarang dah lain unit lega sikit saya..tak ada lah hadap muka dia selama 8jam kat opis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:26


Pada 28-01-09 12:24 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Suruh Ustaz Tu keluar 40 hari... semuanya selesai


:sopan: suruh dia keluar 40hari?? dapat ke dia kan berkerja...dalam kem tu memang tak ada org lain..dia saja seorang ustaz...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:37


Pada 28-01-09 12:24 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang tak layan ustaz gatal tu...dia tu pantang tengok perempuan cantik sikit..mulala nak mengatal..saya memang angkat bendera putih awal-awal kalau tengok muka dia...terus blah dari meja saya tu...buat kerja lain..sekarang dah lain unit lega sikit saya..tak ada lah hadap muka dia selama 8jam kat opis...
mun melampau gik, bantai jak oghang macam ya. hehe...sik patutlah penampilan seorang ustaz or imam macam ya..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:50


bila baca betul-betul kenyataan pembuka topik ni, saya dah tangkap apa yang tersirat dalamnya.... hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:57


BERHATI-HATILAH DALAM MENDIDIK MANUSIA

Untuk menjadi seorang manusia yang baik, mustahil ia berlaku secara kebetulan. Walaupun Allah sudah membekalkan kepada manusia sifat-sifat fitrah semulajadi yang baik, tetapi bekalan itu tidak mencukupi untuk membenteng manusia dari berlaku baik kerana terlalu banyak cabaran serta godaan dunia yang mendatang. Ditakuti bila dicabar, bekalan yang dibekalkan oleh Tuhan kepada manusia akan habis. Sebab itulah manusia tidak boleh hanya mengharapkan bekalan yang Allah kurniakan sahaja.

Di samping bekalan yang ada manusia juga boleh menjadi baik hasil dari didikan. Kalau begitu, untuk mendidik anak-anak serta keluarga, maka suami atau pemimpin di dalam rumahtangga mestilah memainkan tugasnya sebagai pemimpin untuk mendidik anak-anak serta isterinya. Jarang kita mendengar sesebuah keluarga berjaya secara kebetulan tetapi ia mesti bermula dari didikan yang berterusan.

Adalah menjadi satu kesilapan besar, setelah mengetahui masalah yang dihadapi oleh anak-anak, baru ibu bapa hendak membetulkannya. Ibarat nasi sudah menjadi bubur. Sudah tersilap langkah, baru hendak dibaiki. Itu satu kesilapan besar. Di dalam Islam untuk membentuk sebuah keluarga yang baik, bukan difikirkan setelah pasangan anak teruna dara itu berumahtangga. Tetapi ia difikirkan sejak anak teruna dan dara itu masih bayi lagi. Silaplah kalau ada yang berfikir, bila dah menimang anak baru nak fikir tentang pendidikan anak-anak. Itu sudah terlambat. Mengapa? Kerana sumber didikan, sumber kasih sayang, sumber anak-anak boleh taat dan hormat kepada ibu bapa adalah berpunca dari sumber kerana rasa takut dan cinta kepada Tuhan. Sebab itu sejak kecil lagi mesti ditanam rasa takut dan cinta kepada Tuhan agar anak-anak nanti menjadi anak yang bertanggung jawab, amanah, jujur, berkasih sayang, pemurah, pemaaf, suka bertolak ansur, tolong menolong dan sebagainya.

Dari rasa `takut` dan `cinta` terhadap Tuhan yang diadun pula dengan syariat Tuhan, itulah modal untuk membangunkan sebuah keluarga. Dari situ pula menjadi modal terbangunnya sebuah masyarakat, seterusnya sebuah negara dan empayar di dunia. Kalau perkara yang asas itu tidak disiapkan sejak ia masih bayi lagi, tiba-tiba bila sudah ada keluarga baru nak bertanggungjawab, bukan sahaja anak-anak dan isterinya sendiri yang menjadi cabaran. Itu merupakan cabaran yang kedua. Tetapi cabaran yang pertama dan utama ialah dirinya sendiri. Disebabkan tidak ada rasa takut dan cintakan Tuhan di dalam diri, dia sendiri gagal menjadi pemimpin, ayah atau suami yang baik di dalam keluarga tersebut.

Mustahil seseorang boleh mencurahkan kasih sayang dan memberi kebahagiaan kepada orang lain sedangkan dirinya sendiri pun tidak merasa bahagia. Mana mungkin seorang ayah nak memberi kebahagiaan kepada anak-anak dan isterinya sedangkan dia sendiri pun tidak bahagia. Mana mungkin seorang pemimpin dapat memberi kebahagiaan kepada rakyatnya jika dirinya sendiri pun tidak merasa bahagia.

Sebab itu, kalau anak-anak yang menjadi masalah, bukan mereka yang harus dipersalahkan tapi kedua ibu bapa merekalah yang bersalah. Kalau ada pasangan teruna dara yang nak berkahwin, satu kesilapan yang besar jika mereka hanya memikirkan perkahwinan hanya untuk menyelesaikan tuntutan fitrah (tuntutan biologi) sahaja. Hampir 99.9 % yang hendak berkahwin hanya untuk memuaskan tuntutan nafsu sahaja. Kasih sayang antara suami isteri yang lahir hasil dari tuntutan fitrah sahaja, ia akan luntur. Bila sakit, kurang menawan, kurang bertenaga dan sebagainya, maka akan lunturlah kasih sayang antara mereka. Si suami atau isteri akan mencari pasangan yang lain untuk menyempurnakan tuntutan fitrah mereka pula.

Kalau begitu, setiap pasangan suami isteri yang berkahwin mesti difahamkan tujuan dan matlamat mereka berkahwin. "Berkahwin bukan semata-mata melepaskan tuntutan fitrah sahaja tetapi ada cita-cita untuk perjuangan Islam." Bila ada cita-cita ini, barulah kedua pasangan suami isteri akan bertanggungjawab dan amanah untuk mendidik anak-anak sejak kecil sepertimana yang digariskan oleh syariat Islam. Nanti akan terbangunlah daulah Islamiah di dalam sebuah rumahtangga. Bila ada daulah Islamiah di dalam rumahtangga akan lahirlah keharmonian di dalam rumahtangga tersebut. Gabungan rumahtangga yang harmoni inilah akan membentuk sebuah masyarakat Islam yang harmoni. Seterusnya gabungan masyarakat yang harmoni ini pula akan terbangun sebuah daulah Islamiah.

Barulah kita sedar sekarang sebenarnya masalah yang dibuat oleh anak-anak bukan berpunca dari diri mereka tetapi berpunca dari masalah kedua ibu bapa mereka yang tidak dididik secara Islam. Persiapan perlu dibuat dari awal lagi agar hasilnya benar-benar memberi hasil yang lumayan. Umpama seorang petani yang hendak menanam padi. Tanpa disemai, dikawal, dijaga benih tersebut, mana mungkin boleh memberi hasil padi yang banyak. Ditakuti padi tak berisi (sambang). Atau kerana tak jaga, padi dimakan burung. Justeru itu pendidikan anak-anak harus difikirkan dan menjadi tanggungjawab bersama untuk menanamkan rasa takut dan cinta kepada Tuhan sejak mereka kecil lagi.
Di dalam ajaran Islam manusia itu boleh jadi dewasa (baligh) paling cepat 9 tahun, paling lambat 15 tahun. Ertinya manusia boleh jadi dewasa sekitar 9 15 tahun. Maksud dewasa di sini bukan sahaja fizikalnya atau tubuh kasarnya bahkan keempat anasir di dalam badan ikut dewasa sama akalnya, nafsunya dan rohnya.

Buktinya fizikal manusia setelah dewasa sekalipun berumur 9 - 15 tahun jika dia berkahwin sudah ada nafsu dan boleh dapat anak. Akal ikut dewasa kalau mendapat pendidikan yang tepat. 9 - 15 tahun sudah boleh menjadi alim dan orang yang bertanggungjawab bahkan boleh menjadi profesor atau doktor falsafah, boleh hafaz Al Quran, dan hafaz ribuan Hadis.

Begitu juga nafsunya akan ikut dewasa jika dididik dengan betul dan tepat. Berumur 9 - 15 tahun seseorang boleh memiliki setidak-tidaknya mendapat nafsu mulhamah.

Seterusnya roh manusia boleh dewasa mengikut tubuh kasarnya dewasa. Berumur 9 - 15 tahun kalau cukup asuhannya, rohnya boleh menjadi bercahaya dan boleh mendapat hidayah dan dapat firasat dari Tuhan dan boleh menjadi orang bertaqwa.

Selama ini yang sangat dijaga jasad lahirnya sahaja, tiga anasir lagi tidak diendahkan. Ia diberi makan yang cukup, dijaga kesihatannya, dijaga kesuburan pertumbuhan badannya. Maka badan lahirnya pun segera subur dan dewasa, 10 atau 12 tahun dia sudah baligh atau matang. Malangnya tiga anasir lagi dibiarkan tidak dididik, bahkan tidak dipedulikan iaitu akal, nafsu dan rohnya.

Oleh yang demikian seseorang itu sudah tidak seimbang lagi di dalam dirinya. Di waktu badan kasar dewasa, badan halus atau rohaninya tidak dewasa, bahkan masih bersifat keanak-anakan. Akal, nafsu dan rohnya masih keanak-anakan, badan kasarnya sudah boleh melahirkan anak dan boleh menjadi ibu dan bapa. Jasad lahirnya sudah boleh membuat tugas besar, jasad batinnya belum mampu bertugas besar dan penting akibat daripada sistem pendidikan yang tidak tepat dan tidak seimbang. Di samping para pendidik, ibu bapa, guru-guru, penjaganya tidak faham mengimbangkan empat anasir di dalam diri manusia.

Maka terjadilah empat anasir di dalam diri manusia tidak serentak dewasa bersama tubuh kasarnya. Yang punya diri pun rugi, negara dan bangsa pun ikut rugi kerana manusia itu adalah aset negara dan bangsa. Cara umat Islam belajar di zaman ini sudah tersalah dan tersilap. Mereka mendapat ilmu sangat terbatas. Ilmu hanya didapati di tempat pengajian atau di sekolah rasmi semata-mata.Padahal di sekolah hanya ilmu teori bukan praktikal untuk kehidupan sehari-hari manusia.

Inilah akibat sistem pelajaran yang salah dan tidak berhati-hati dilagang. Belajar di luar sekolah di dalam kehidupan tidak dapat sijil dan ijazah tidak perlu ambil pelajaran dan perhatian lagi. Hanya sanggup belajar semata-mata di mana boleh dapat tauliah kalau tidak tak payah. Padahal ilmu lebih banyak lagi dapat dari kehidupan bukan dari sekolah dan di pengajian tinggi.

Belajar dengan mendengar, melihat berbagai-bagai perkara kalau diperhati lebih banyak dapat daripada di sekolah dan di institusi. Pergi melihat laut, pandang dengan bersahaja tidak dapat apa-apa. Melihat kehidupan nelayan, pandang tanpa membaca tidak dapat pelajaran darinya. Melihat gunung-ganang, bukit-bukau, hutan belantara tidak dapat pelajaran memandangnya kerana pergi itu semata-mata berhibur bukan hendak mengetahui kejadian dan sifat-sifatnya maka tidak dapat apa-apalah.Pergi ke padang pasir melihat kehidupan orang-orangnya pandang bersahaja tidak pun mengambil pelajaran daripada kehidupan mereka, tidak dapat ilmulah darinya. Pergi hanya buang-buang masa yang dapat hanya letih sahaja adakalanya pergi secara escapism, mengubat jiwa yang derita. Maka tentulah tidak dapat pelajaran daripada melihatnya.

Pergi ke bendang dengan kehidupan orang-orangnya tidak pun diperhati dengan akal hingga dapat pelajaran darinya hanya pandang dengan mata semata-mata tidak pun difikirkan apa yang dilihat tidak dapat pelajaranlah darinya.Pergi ke kampung, pergi ke pekan, juga ke bandar pandang tidak mengguna otak bagaimana cara hidup, budaya mereka tentu tidak sama, mengapa tidak sama, mesti ada jawapannya jika mengguna otak kita pergi hanya dapat berhibur melihat semata-mata, rahsia kehidupan mereka tidak dapat dibaca.

Padahal kalau dilihat dengan akal banyak ilmu dan pelajaran daripada kehidupan mereka. Begitulah kalau dasar pelajaran dilagang dengan tujuan semata-mata matlamat makan gaji. Mana yang tidak ada kena-mengena dengan makan gaji apa yang dilihat tidak diambil peduli. Ilmu macam ini tidak termasuk di dalam sukatan pelajaran negara. Kalau periksa tidak akan dipersoalkan apa perlu diambil perhatian, yang dipentingkan apa yang dipelajari sahaja di dalam peperiksaan dipersoalkan. Siapa yang berjaya mendapat kelulusan yang tinggi dapat pujian. Setakat itu sahajalah yang dikatakan oleh para pemimpin dan guru cemerlang, gemilang dan terbilang. Ilmu-ilmu tambahan selain di sekolah tidak diberatkan dan tidak digalakkan seolah-olah ilmu itu semata-mata di sekolah dan di tempat pengajian. Kerana itulah kelulusan tinggi ilmunya singkat sekali tidak boleh diharapkan. Ilmu hanya dapat di pengajian tinggi selain itu tidak dapat ilmu kerana tidak ambil peduli.Kemudian mengharapkan bangsa maju, cemerlang gemilang dan terbilang. Ilmu tidak boleh semata-mata diikatkan dengan makan gaji tidak kena-mengena pun dengan makan gaji, ilmu kenalah kaji dan dicari.

Sumber ilmu bukan semata-mata di tempat belajar dan mengaji kalau kita suka mengkaji dan menggali, ilmu di mana sahaja boleh didapati. Orang Melayu konsep menuntut ilmu sudah disalah erti. Ilmu dicari hanya sekadar untuk keperluan makan gaji, ia adalah satu pandangan dan fikiran yang sudah basi.

Kalau dari kecil sudah salah terima pengajaran dan didikan.Pengajaran dan didikan tidak lagi bertunjangkan iman dan ketuhanan maka manusia akan tersalah berfikir,jiwa manusia akan rosak fitrahnya. Dirosakkan oleh cara berfikirnya sejak dari kecilnya. Apabila fikrah sudah sebati dengan keyakinan yang tidak bertunjangkan iman, jiwa pula hitam dengan mazmumah disebabkan ajaran yang diterimanya. Kalau ia menjadi pengajaran dan didikan rakyat umum. Aduh, punahlah satu bangsa di dalam sebuah negara. Punahnya memakan masa paling tidak puluhan tahun kalaupun tidak ratusan tahun.

Jika ia telah menjadi fikrah dan jiwa satu bangsa bukan senang hendak dipulihkan semula. Biasanya ia akan pulih manakala Allah Taala utuskan di kalangan mereka pemimpin yang dijanjikan atau pemimpin yang ditunjuk oleh Tuhan. Kerana itulah setiap pendidikan dan pengajaran yang hendak dijadikan warisan bangsa hendaklah berhati-hati dan penuh teliti. Kerana kalau tersilap dari mula mengasaskannya, oleh kerana kesilapan pemimpin-pemimpin bangsa itu. Rosak binasalah bangsa itu hingga beberapa generasi hendak membetulkannya semula terpaksa makan masa berpuluh atau beratus tahun lamanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 13:28


teruk juga ye..

apa kata enti sound direct saja...bagi nasihat dengan berkhemah..kasi pedas cili boh..InsyaAllah dia akan sedar.. :-D

or...enti bagi lah surat layang bertaip.cakap dan nasihat apa yang perlu..jangan kenalkan diri..nanti dia ingat enti syok kat dia pulak...

bertegas untuk menegakkan benda yang betul adalah perlu...
itu sahaja idea ana..

p/s:bertegas..jangan berlembut..nanti otak dia melayang entah ke mana pulak.. ;-)


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 17:39


Pada 28-01-09 12:50 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

bila baca betul-betul kenyataan pembuka topik ni, saya dah tangkap apa yang tersirat dalamnya.... hehehe...


so apa yang tersirat di dalamnya sahabatku??? :berfikir:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-01-09 20:04


Pada 28-01-09 17:39 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-09 12:50 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

bila baca betul-betul kenyataan pembuka topik ni, saya dah tangkap apa yang tersirat dalamnya.... hehehe...


so apa yang tersirat di dalamnya sahabatku??? :berfikir:



Ana rasa ana tau apa yang addey maksudkan....tapi...biarlah rahsia. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-01-09 20:06


Pada 28-01-09 12:26 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-09 12:24 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Suruh Ustaz Tu keluar 40 hari... semuanya selesai


:sopan: suruh dia keluar 40hari?? dapat ke dia kan berkerja...dalam kem tu memang tak ada org lain..dia saja seorang ustaz...


ramai lagi ustaz yang berkelayakan dan menganggur diluar sana..buat apa nak simpan orang macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 10:41


betul tu erwina...tapi entahla...susah nak kata ni...kabel ustaz tu kuat dalam kem ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 10:52


Assalamualaikum

Banyak bersabar shimaku... Solat saja kat bilik dengan ustazah tuuu... lebih afdhal...if ada kelas ke, ceramah ke baru pergi surau...


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:04


!!! QUOTE !!!

anyway sekali lagi.. buat 'aduan' pada pihak atasan yang tentunya lebih arif.. tentunya juga akan ada tindakan yang perlu dilakukan...


masa sekolah menengah dulu, jue dan rakan-rakan pun ada mengalami masalah yang serupa dengan shima ini...ustaz yang mengajar kami tu, mempunyai perangai yang pelik sikit, suka ambil kesempatan terhadap student dia, menyampah....pas tu dia selalu kenakan pelajar2 yang selalu menentang dia, contohnya kenakan denda yang tak logik untuk student perempuan...pernah sekali tu sampai minta seorang student dia yang tak berapa layan dia tu duduk "bawah kerusi"....sampai menangis rakan jue tu, ustaz tu pulak buat selamber saja...so kami sekelas pakat nak report kat pengetua tapi kerana statusnya sebagai "ustaz" tu, pengetua marah kat kami pula....dan kata bahawa kami ni yang salah dan selalu tak ikut arahan ustaz tu.....kami yang kena tindakan pula...ustaz tu lepas....tapi mujurlah dia tak pernah jadi imam kami bila solat berjemaah sebab ramai lagi ustaz yang ambil alih dan betul-betul menjalankan tanggungjawab mereka.....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:08


kepada sahabatku shima.....

jangan layan lah ustaz tu, biar dia dengan kehidupannya....
patut ditegur juga perbuatannya itu tapi bila dia sendiri yang tak nak berubah, biarlah Allah saja yang bagi hidayah kat dia, biar hatinya terbuka dan balik ke jalan yang lurus dan diredhai Allah.....

bagi solat berIMAMkan ustaz tu, saranan saudara Luqiem memang sesuai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:12


Pada 29-01-09 11:04 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

anyway sekali lagi.. buat 'aduan' pada pihak atasan yang tentunya lebih arif.. tentunya juga akan ada tindakan yang perlu dilakukan...


masa sekolah menengah dulu, jue dan rakan-rakan pun ada mengalami masalah yang serupa dengan shima ini...ustaz yang mengajar kami tu, mempunyai perangai yang pelik sikit, suka ambil kesempatan terhadap student dia, menyampah....pas tu dia selalu kenakan pelajar2 yang selalu menentang dia, contohnya kenakan denda yang tak logik untuk student perempuan...pernah sekali tu sampai minta seorang student dia yang tak berapa layan dia tu duduk "bawah kerusi"....sampai menangis rakan jue tu, ustaz tu pulak buat selamber saja...so kami sekelas pakat nak report kat pengetua tapi kerana statusnya sebagai "ustaz" tu, pengetua marah kat kami pula....dan kata bahawa kami ni yang salah dan selalu tak ikut arahan ustaz tu.....kami yang kena tindakan pula...ustaz tu lepas....tapi mujurlah dia tak pernah jadi imam kami bila solat berjemaah sebab ramai lagi ustaz yang ambil alih dan betul-betul menjalankan tanggungjawab mereka.....



kalau dalam kes jue..alhamdulillah lah tak ada lah rasa ragu2 nak solat jemaah..kes shima ni memang ragu2 sentiasa ada.. :-?


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:15


tu lah pasal...buat mana ni saya lebih selesa berjemaah dengan kawan sebilik..kalau kelas kerohanian saja luangkan masa pergi mendengar topik yang di bincangkan...
Terima kasih kepada semua yang memberikan saranan...InsyaAllah mana yang baik akan di gunakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:19


oh, sekarang shima bekerja di PLKN Tuaran ye....???
jauh tu dari highway, susah nak gerak kalau tak ada transport sendiri, patutlah payah nak jumpa....hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 14:28


ye betul tu jue...saya kalau keluar dengan ustazah lah...ke mana-mana pun dengan dia...kerja dalam ni banyak sangat gangguan kena tahan mental, fizikal dan IMAN sudah tentunya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 15:09


Pada 28-01-09 20:06 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-09 12:26 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-09 12:24 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Suruh Ustaz Tu keluar 40 hari... semuanya selesai


:sopan: suruh dia keluar 40hari?? dapat ke dia kan berkerja...dalam kem tu memang tak ada org lain..dia saja seorang ustaz...


ramai lagi ustaz yang berkelayakan dan menganggur diluar sana..buat apa nak simpan orang macam tu...


biarlah ana dengan erwina yang tahu apa yang tersirat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:04


Maaf lah ye saudara Addey..dalam hal ini saya minta pendapat yang selayaknya dan sebaik-baiknya..Tapi kalau saudara rasa masalah ini ada yang tersirat teruskan lah dengan fikiran tersebut...Tujuan saya untuk mendapatkan nasihat tapi kalau tak sudi memberi nasihat saya tak ambil hati...apapun terima kasih sebelumnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:08


Pada 30-01-09 09:04 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf lah ye saudara Addey..dalam hal ini saya minta pendapat yang selayaknya dan sebaik-baiknya..Tapi kalau saudara rasa masalah ini ada yang tersirat teruskan lah dengan fikiran tersebut...Tujuan saya untuk mendapatkan nasihat tapi kalau tak sudi memberi nasihat saya tak ambil hati...apapun terima kasih sebelumnya...


jangan marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:18


Marah?? tidak terlintas di hati ini untuk marah kepada perkara yang tak pasti akan hujung pangkalnya....saudara addey jangan salam paham pula ye.. peace!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:25


Pada 30-01-09 09:18 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Marah?? tidak terlintas di hati ini untuk marah kepada perkara yang tak pasti akan hujung pangkalnya....saudara addey jangan salam paham pula ye.. peace!!


eh.. marah>???
sapa marah ini..
hehehe.. maaf.. masuk campur pula...
cool.... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:17


Pada 30-01-09 09:18 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Marah?? tidak terlintas di hati ini untuk marah kepada perkara yang tak pasti akan hujung pangkalnya....saudara addey jangan salam paham pula ye.. peace!!


ana cadangkan agar "kemiangan" ustaz itu berakhir ialah... suruh dia masuk meminang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:25


kalau dah miang, tak mustahil lepas kawin pun dia akan miang juga dengan perempuan lain.....isk..isk...
sebaiknya elakkan diri saja lah....jangan layan org macam tu, doakanlah semoga dia ubah perangainya itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:25


Maaf kepada semua sahabat..dalam hal ni saya tak kisah pasal miang ke tak dia tu...sekarang saya just minta pandangan pasal berIMAMkan ustaz macam dia tu.. Pasal miang tu memang saya dah dapat elak sebab dah pindah unit...MASALAH saya ADALAH BERKAITAN BERIMAMKAN USTAZ TU..

Lagi satu cara terbaik untuk menegur akan sikap dia yang tidak memberatkan akan hal dosa2 kecil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:29


Apa Syarat Imam?

kalau cukup syarat, sahlah solat kita... kalau bermimkan uztaz skizo, mungkin ada masalah sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:47


Pada 30-01-09 11:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Apa Syarat Imam?

kalau cukup syarat, sahlah solat kita... kalau bermimkan uztaz skizo, mungkin ada masalah sikit


:berfikir: ustaz skizo?? apa tu saya tak tahu lah :-D


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:57


Pada 30-01-09 11:47 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Apa Syarat Imam?

kalau cukup syarat, sahlah solat kita... kalau bermimkan uztaz skizo, mungkin ada masalah sikit


:berfikir: ustaz skizo?? apa tu saya tak tahu lah :-D




SKIZOFRENIA.....masalah mental..... :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 14:40


Pada 30-01-09 11:57 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:47 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Apa Syarat Imam?

kalau cukup syarat, sahlah solat kita... kalau bermimkan uztaz skizo, mungkin ada masalah sikit


:berfikir: ustaz skizo?? apa tu saya tak tahu lah :-D




SKIZOFRENIA.....masalah mental..... :berfikir:



masalah mental doesnt meant yang dia gila kan? lagipula penyakit tu datang sekalisekala..so harus saja utuk kita berimamkan beliau..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 15:40


Pada 30-01-09 14:40 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:57 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:47 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Apa Syarat Imam?

kalau cukup syarat, sahlah solat kita... kalau bermimkan uztaz skizo, mungkin ada masalah sikit


:berfikir: ustaz skizo?? apa tu saya tak tahu lah :-D




SKIZOFRENIA.....masalah mental..... :berfikir:



masalah mental doesnt meant yang dia gila kan? lagipula penyakit tu datang sekalisekala..so harus saja utuk kita berimamkan beliau..



sebab tulah saya katakan ada masalah sikit... bukan bermasalah selamanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 23:09


asalamualaikum, jadi rasanya langkah2 untuk dicuba dah banyak kat sini cik shima, apa kata cuba mana yang patut, dan kemudian kongsi dengan kami kesannya. benda ni boleh tambah penglaman kami dan kita dalam berdakwah kan.. dari buat '10 prinsip kemodenan' tapi langkah efektif belum ada lagi .. :D

ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 09:17


untuk Pengetahuan U all semua si ustaz tu biasa keluar mlm bersama dengan couple dia....Pernah sekali tu pemandu kem mendapati mereka berada di dalam kawasam wirajaya pada waktu mlm(hutan-tempat pelatih melakukan aktiviti hutan). Adakah ini juga di katakan skizo????

tak mengapa lah kalau memang masalah ini sukar untuk di selesaikan saya rasa better saya solat kat bilik saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 10:46


ce ri ta ini dah se tel ke belom?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

fairouz84
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36578
Posting: 7
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 18:02


kalau diikutkan, masalah ni dipostkan pada 25/01, dalam beberapa hari ramai yang dah beri pandangan, maknanya ramai lah yang ingin tahu lanjutan kisah ni. harap-harap kita semua tak sampai tahap mengumpat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairouz84Profil   Hantar PM kepada fairouz84   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-01-09 20:33


Pada 29-01-09 10:41 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu erwina...tapi entahla...susah nak kata ni...kabel ustaz tu kuat dalam kem ni...

itulah antara kelemahan umat islam zaman sekarang...ramai bagai buih2 dilautan tapi kebenaran tak jugak dapat di tegakkan.mungkin Shimaku boleh boikot beramai2....boikot untuk menegakkan kebenaran.just bagi pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-01-09 20:43


Pada 31-01-09 09:17 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

untuk Pengetahuan U all semua si ustaz tu biasa keluar mlm bersama dengan couple dia....Pernah sekali tu pemandu kem mendapati mereka berada di dalam kawasam wirajaya pada waktu mlm(hutan-tempat pelatih melakukan aktiviti hutan). Adakah ini juga di katakan skizo????

tak mengapa lah kalau memang masalah ini sukar untuk di selesaikan saya rasa better saya solat kat bilik saja....


MasyaAllah...ana betul-betul tak paham...kalau dah terang lagi bersuluh maksiat yang dilakukan Kenapa masih terus biarkan ustaz songsang tu menjadi imam...bukan tidak baik untuk saudari saja...malah..semua mereka yang berimamkan ustaz songsang tu...Apa dah jadi dengan orang2 kat situ...besar mana kabel ustaz tu sampai tak ada sesiapa yang boleh bersuara dan sanggup melihat kemungkaran di depan mata...kalau ana lah... :-| :-| . benda ni sebenarnya boleh di selesaikan...gunalah kebijaksanaan yang saudari ada...cuba berbincang dengan pihak atasan..bersatu dengan kawan-kawan saudari...tak mustahil jika ada usaha yang dilakukan oleh saudari dan mereka yang anti kemungkaran insyaAllah Allah pasti akan beri petunjuk dan jalan untuk saudari selesaikan masalah ustaz songsang yang skizo ni....ini bukan skizo lagi dah...dah memang terlebih psycho.....maybe sex maniac .... :-| :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-01-09 20:46


Pada 30-01-09 09:08 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 09:04 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf lah ye saudara Addey..dalam hal ini saya minta pendapat yang selayaknya dan sebaik-baiknya..Tapi kalau saudara rasa masalah ini ada yang tersirat teruskan lah dengan fikiran tersebut...Tujuan saya untuk mendapatkan nasihat tapi kalau tak sudi memberi nasihat saya tak ambil hati...apapun terima kasih sebelumnya...


jangan marah


jangan cepat emosional....saudari pun tak tau dan pastikan apa yang saudara Addey maksudkan...jangan emos...emos...moh lah kita bersatu dalam menyelesaikan masalah ni...memang masalah ni berat sebab melibatkan ustaz songsang yang sex maniac....eiiiiiiii....seram.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 02:06


salam..
kesiannya saudari...
sebenarnya golongan seperti inila yang merosakkan imej ustaz yang amanah dalam tugasnya...kerana nila setitik rosak susu sebelanga..
hati-hati dalam pekerjaan saudari..
wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 05:36


Pada 01-02-09 02:06 , ikrimah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
kesiannya saudari...
sebenarnya golongan seperti inila yang merosakkan imej ustaz yang amanah dalam tugasnya...kerana nila setitik rosak susu sebelanga..
hati-hati dalam pekerjaan saudari..
wallahua'lam...


Alhamdulillah setakat ni saya dapat berhati-hati dalam mengelak segala dugaan di tempat kerja ni. kerja dalam ni menuntut kesabaran dan ketahanan Iman.

saya tak ada lah label semua ustaz macam tu sebab saya tahu hati manusia lain-lain... :malu:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 05:44


Pada 31-01-09 20:43 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-09 09:1 MasyaAllah...ana betul-betul tak paham...kalau dah terang lagi bersuluh maksiat yang dilakukan Kenapa masih terus biarkan ustaz songsang tu menjadi imam...bukan tidak baik untuk saudari saja...malah..semua mereka yang berimamkan ustaz songsang tu...Apa dah jadi dengan orang2 kat situ...besar mana kabel ustaz tu sampai tak ada sesiapa yang boleh bersuara dan sanggup melihat kemungkaran di depan mata...kalau ana lah... :-| :-| . benda ni sebenarnya boleh di selesaikan...gunalah kebijaksanaan yang saudari ada...cuba berbincang dengan pihak atasan..bersatu dengan kawan-kawan saudari...tak mustahil jika ada usaha yang dilakukan oleh saudari dan mereka yang anti kemungkaran insyaAllah Allah pasti akan beri petunjuk dan jalan untuk saudari selesaikan masalah ustaz songsang yang skizo ni....ini bukan skizo lagi dah...dah memang terlebih psycho.....maybe sex maniac .... :-| :-|


entahla..sebenarnya kesalahan dia sebelum ni di diamkan kerana macam yang saya katakan kabel dia kuat. Pihak atasan dalam kem ni memang sebulu dengan dia....Pada nama 'USTAZ' dia telah di label baik dan tidak ada sebarang cacat pun.Sedangkan di belakang masyaAllah...

Masalah ni memang susah nak di selesaikan dan tak semudah di sangka. Mujur masa sekarang ni dah tukar pihak atasan. InsyaAllah kita akan pakat ramai-ramai mengatasi masalah tersebut.

ok lah saya tak nak panjangkan masalah ini takaut menjadi umpatan pula..tak pasal2 nak selesaikan masalah jadi satu dosa kecil pula.. waulahualam.... :jangan:

terima kasih kepada semua sahabat yang sudi memberi respon.. Nasihat kalian ku hargai.. 8-)



-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-09 09:22


ustaz tu sebab dia degree ambil aliran agama atau ustaz sebab dia hanya jadi pak imam saja ni...hmmm....


pesan kat dia suruh dia kahwin cecepat lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 18:00


kami memang sentiasa mendoakan agar dia cepat-cepat nikah dengan couple dia tu.. sakit mata memandang akan kemesraan tak bertempat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-09 19:43


tanpa tindakan yang bijak dari saudari dan kawan-kawan....ustaz dan pasangannya tu akan terus hanyut dalam kemaksiatan yang mereka cari sendiri....fikir-fikirkan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:19


berat jugak rasanya.sekali rasa macam tak ada idea nak tolong...fikir-fikir semula saya rasa elok sahaja saudari buat tak layan saja.

pasalnya,saya pun ada kawan-kawan yang di usha olah lelaki2 miang ni.walaupun bukan ustaz tapi pokok pangkalnya lelaki.sesetengah kawan saya yang dah berpunya tu memberitahu saya yang lelaki2 tu gila,tak betul malah macam-macam lagi.peliknya bila telefon,dilayannya.bila dihantar sms dibalasnya.

jadi,tak keterlaluan saya katakan dua-dua sekali gila,tak betul.bertepuk sebelah tangan kan tak berbunyi.

semoga saudari tabah menghadapi ustaz spesis tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:38


Pada 01-02-09 20:19 , sephia posting:

!!! QUOTE !!!

berat jugak rasanya.sekali rasa macam tak ada idea nak tolong...fikir-fikir semula saya rasa elok sahaja saudari buat tak layan saja.

pasalnya,saya pun ada kawan-kawan yang di usha olah lelaki2 miang ni.walaupun bukan ustaz tapi pokok pangkalnya lelaki.sesetengah kawan saya yang dah berpunya tu memberitahu saya yang lelaki2 tu gila,tak betul malah macam-macam lagi.peliknya bila telefon,dilayannya.bila dihantar sms dibalasnya.

jadi,tak keterlaluan saya katakan dua-dua sekali gila,tak betul.bertepuk sebelah tangan kan tak berbunyi.

semoga saudari tabah menghadapi ustaz spesis tu.


Alhamdulillah so far saya dah dapat elak dari gangguan ustaz tu...dia dah tak ada call or sms sebab saya dah buat-buat pekakan telinga bila tengok dia call or sms.. :-D


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 13:04


Pada 28-01-09 12:24 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Suruh Ustaz Tu keluar 40 hari... semuanya selesai
kalau lah semudah ni..tentu lah tak payah rasul sampai dilempar batu saat di thaif...dan tak payahlah rasul sampai patah giginya...
kalau lah semudah tu..taklah sampai jibril mengatakan kepada rasul akan membalikkan bumi mekkah...
perlu kita ketahui..."ALLAH memberi petunjuk kepada yang DIA kehendaki.." BUKAN kepada yang MENGHENDAKI...xsetiap yang ikut usrah or keluar tu dapat petunjuk...jangan anggap setiap yang keluar tu akan masuk syurga...semua tetap dalam ketetapan ALLAH..

boleh jadi kita yang solat dan taat pada hari ini, di akhir hayat kita sebelum kita mati kita melakukan perbuatan ahli neraka..hal tu boleh saja terjadi...
bukan mudah untuk dapatkan syurga..harga syurga tu boleh dibayar dengan harta dan jiwa kita...bukan kata-kata kita..
syurga sangat mahal..tentau susah untuk dapatkan..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 13:04


Pada 28-01-09 12:24 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Suruh Ustaz Tu keluar 40 hari... semuanya selesai
kalau lah semudah ni..tentu lah tak payah rasul sampai dilempar batu saat di thaif...dan tak payahlah rasul sampai patah giginya...
kalau lah semudah tu..taklah sampai jibril mengatakan kepada rasul akan membalikkan bumi mekkah...
perlu kita ketahui..."ALLAH memberi petunjuk kepada yang DIA kehendaki.." BUKAN kepada yang MENGHENDAKI...xsetiap yang ikut usrah or keluar tu dapat petunjuk...jangan anggap setiap yang keluar tu akan masuk syurga...semua tetap dalam ketetapan ALLAH..

boleh jadi kita yang solat dan taat pada hari ini, di akhir hayat kita sebelum kita mati kita melakukan perbuatan ahli neraka..hal tu boleh saja terjadi...
bukan mudah untuk dapatkan syurga..harga syurga tu boleh dibayar dengan harta dan jiwa kita...bukan kata-kata kita..
syurga sangat mahal..tentau susah untuk dapatkan..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

dnaz
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2009
Ahli No: 37689
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 06:22


betul ke ostat itu miang kat awak..:-)
[addsig /]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dnazProfil   Hantar PM kepada dnaz   Quote dan BalasQuote

dnaz
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2009
Ahli No: 37689
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 06:25


awak dari kem wawasan ek!rase2nyer i tahu msalah u..huhu
[addsig /]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dnazProfil   Hantar PM kepada dnaz   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 08:28


assalamualaikum
teringat pula tazkirah ustaz saya masa kursus dadah hari tu,
berkenaan pembukaan kota Constantinople oleh sultan Muhammad Al-Fateh...
yang disebut2 oleh Rasulullah dalam hadisnya....yang bermaksud kota Constantinople akan dibuka oleh sebaik-baik tentera dan sebaik-baik raja....
straight to the point:
pembukaan berlaku pada hari Jumaat dan ketika untuk mencari calon imam untuk solat jumaat pertama di atas tanah Constantinople tu...beliau mengajukan 3 soalan....

soalan 1:
siapakah diantara kita semenjak baligh pernah meninggalkan solat fardhu, sila duduk...dan tiada seorang pun dari 150000 tentera beliau yang duduk....lalu diajukan
soalan 2: siapakah diantara kita yang pernah meninggalkan solat rawatib (solat sunat qabliah dan ba'diah), sila duduk..dan hampir separuh duduk..
lalu diajukan lagi
soalan 3: siapakan diantara kita semenjak baligh tidak pernah meninggalkan bersolat tahadjud, sila duduk....dan cuma beliau sahaja yang tidak duduk....lalu dilantik sebagai imam solat jumaat tersebut...

kesimpulannya: begitu tinggi standard umat terdahulu dalam memilih seorang pemimpin, meninggalkan kita terfikir adakah kita mampu berada pada tahap ini???? fikir-fikirkan lah wahai sahabat....

p/s: apa kata awak tanya dia 3 soalan bila ndak kacau awak...cakap lah syarat untuk approach awak ialah 3 syarat itu...hehehehe....terkesima dia nanti
:-D


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.199533 saat. Lajunya....