Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 22 jam, 16 minit yang lalu
muslimiman: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
nur_tinta: 23 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: apa lah nak jadi wanita zaman ni...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» apa lah nak jadi wanita zaman ni...

Please Mendaftar To Post


Oleh apa lah nak jadi wanita zaman ni...

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 15:49


salam..
baru saja tengahari tadi saya tengok ada satu rncgan di rtm..
seorang wanita membuat pengakuan bahawa dia rasa seronok mempunyai ramai skandal teman lelaki..
dan dia mengatekan paling best kalau skandal dengan suami org..
MasyaAllah..
katanya lagi beruntung skandal dengan laki org sebab laki yang dah kahwin ni tak lokek duit nak bagi dia duit belanja...
lepas itu dengan banngenye dia cakap apa yang dia buat kira membantu suami org tu...
kononnya membantu laki tu dari kesunyian... :-( :-o
yaAllah apa lah nak jadi dengan wanita zaman ni....
sedih sangat tengok...hukhuk


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:01


semua ni sebenarnya berakar umbi daripada pengajaran agama sedari awal..tapi nak salah sepenuhnya pada ibu bapa pun tak boleh jugak..masyarakat sekeliling pun mainkan peranan penting..

kalau nak berubah ke arah kebaikan tu tak kira usia..yang penting ada usaha..kita sebagai pemerhati pun bol e bantu dengan tunjukkan teladan yang baik...sekurang-kurangnye lah

nak pandang negatif sangat pada golongan yang suka pada laki org pun taklah juga..bak kata org...betepuk sebelah tangan takkan bebunyi..kita ambil saja lah sebagai pengajaran mudah-mudahan kita tak jadi sebegitu..insyaAllah...kita kena ingat dunia ni bulat...bila-bila masa Allah boleh ubah takdir hidup kita dalam sekelip mata..so kalau kita tak mampu nak betulkan apa yang tak betul...lakukanlah dengan hati..yakni selemah-lemah iman...tak payah nak pertikaikan keburukan org lain..kita sendiri pun sememangnya tak berapa sempurna..wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:13


Apabila hilang perasaan malu bagi seorang wanita, maka rosaklah akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:31


Pada 24-01-09 17:13 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Apabila hilang perasaan malu bagi seorang wanita, maka rosaklah akhlaknya.


erm.. betul itu.. perasaan malu apabila hilang.. habis lah semua nya..
hiasi lah pada wanita itu dengan perasaan malu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 18:21


apabila duit jadi matlamat.. nafsu hanya mengharapkan kebendaan semata-mata.. keseronokan dan kebebasan..

tiada lagi rasa takut mati ..hanya cinta dunia semata-mata..
nauzubillahi min zalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 20:20


Pada 24-01-09 18:21 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

apabila duit jadi matlamat.. nafsu hanya mengharapkan kebendaan semata-mata.. keseronokan dan kebebasan..

tiada lagi rasa takut mati ..hanya cinta dunia semata-mata..
nauzubillahi min zalik



ya moga-moga warga ukhwah di jauhkan dari perbuatan seperti ini ... :-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 21:56


kerana cinta dan duit manusia lupa dosa dan Tuhan..
ya Allah jauhkan lah aku dari semua ni..
hakikatnya dunia zaman sekarang ni wanita memang semakin berani..
tapi hanya berani menghilangkan harga diri..
astaghfirullah.... :-(


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

faiz_ins
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6972
Posting: 51
Dari: sik ,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 23:48


dunia nampak dimata
fana tidak diambil kira
adakah mereka-mereka ini ambil berat tentang pembalasan..
YA ALLAH SELAMATKANKAMI DARI FITNAH DUNIA DAN DAJJAL

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiz_insProfil   Hantar PM kepada faiz_ins   Pergi ke faiz_ins's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 02:24


bila dunia di pandang tinggi...
akhirat di lupakan kini..
susah untuk di nasihati..
supaya kembali jalan di redhai..
jangan kita berbangga diri..
bukan kita berkuasa di sini..
kuasa ilahi yang kekal dan pasti..
sedar lah dari...
kembali...
sebelum ajal maut menghampiri.. :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 09:18


Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana..
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 09:32


entah lah apa nak jadi dengan mereka...bila nafsu menjadi tuhan begitulah jadinya...kewarasan diri hilang entah kemana...waulahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 08:17


Pada 25-01-09 09:32 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

entah lah apa nak jadi dengan mereka...bila nafsu menjadi tuhan begitulah jadinya...kewarasan diri hilang entah kemana...waulahualam...


betul itu shimku...
bila nafsu bermaharajalela dijiwa...
keimanan nan subur entah ke mana..
hilang kawalan susah di jaga..
habis maruah tergadai merata..
ingatlah diri wahai manusia..
kita ini insan biasa..
tidak ada darjat apa pun nama..
yang kita mahu kan hanya..
keredhaan Allah Yang Maha Esa..
Wa Allahu Taala A'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 15:29


Pada 24-01-09 17:13 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Apabila hilang perasaan malu bagi seorang wanita, maka rosaklah akhlaknya.


Rosak lagi merosakkan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 08:26


Pada 24-01-09 17:13 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Apabila hilang perasaan malu bagi seorang wanita, maka rosaklah akhlaknya.


itulah wanita akhir zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 10:32


parah dan gawat, harus segera dioperasi hati dan otaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:22


Pada 27-01-09 10:32 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

parah dan gawat, harus segera dioperasi hati dan otaknya.


perlu bijaksana mengatasi masalah ni..
mesti bertindak segera sebelum melarat...
apa pasti, tujuan kita di sini membentuk akhlak peribadi yang mulia untuk mendapat keredhaan Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 08:56


" Wahai orang-orang yang beriman, takutlah kepada Allah! Dan hendaklah ( tiap-tiap ) orang memperhatikan apa yang diusahakan besok (hari Kiamat). Takutlah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan."
                                                                                    ( Al Hasyr :18 )

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 30-01-09 09:11


Melentur buluh biarlah dari rebungnya..
wanita hiasan dunia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:18


Pada 30-01-09 09:11 , PUTERI_FUZA posting:

!!! QUOTE !!!

Melentur buluh biarlah dari rebungnya..
wanita hiasan dunia..


erm.. kalau da jadi buluh...
alamat nya lemang lah nampak nya... :-D
da keras.. susah lah nak membentuk jiwa anak remaja..
sifat remaja... ingin tahu... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:29


Kalau teruk wanita, itu petanda gagalnya lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:35


Pada 30-01-09 09:29 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau teruk wanita, itu petanda gagalnya lelaki.


ye..
apa dalil nya..
mungkin betul itu..
cuma nak kukuhkan pendapat awak itu.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:13


Pada 30-01-09 09:35 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 09:29 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau teruk wanita, itu petanda gagalnya lelaki.


ye..
apa dalil nya..
mungkin betul itu..
cuma nak kukuhkan pendapat awak itu.. :berfikir:



Lelaki dan wanita hidup bersama, tidak mungkin hanya sebelah yang rosak.

Lelaki adalah pemimpin kepada wanita, ketika Allah berpesan kepada pasangan suami isteri pertama, Allah hanya berkata "wahai Adam", Allah tidak berkata "wahai Adam dan Hawa", atau "wahai kamu berdua".

Ayat-ayat daripada surah TaHa ini menarik untuk diikuti;

Dalam surah Toha kisah Allah pesan kepada Adam dan akhirnya Adam dan Hawa makan buah daripada pohon larangan.

........."Maka KEDUAnya makan buah pohon itu, lalu nampaklah aurat KEDUAnya dan mulailah KEDUAnya menutup dengan daun-daun syurga. Dan derhakalah ADAM dan sesatlah DIA."

Bab buat kesalahan- kedua-duanya.
Bab derhaka dan sesat - Allah hanya sebut Adam bukan kedua-duanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:25


Semua ini salah saya.... saya tak dakwah mereka tentang maksud hidup... saya tak ajak ahli keluarga mereka kepada agama... SEMUA adalah SALAH SAYA.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:36


Pada 30-01-09 10:25 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Semua ini salah saya.... saya tak dakwah mereka tentang maksud hidup... saya tak ajak ahli keluarga mereka kepada agama... SEMUA adalah SALAH SAYA.....


Benar, umat ini hanya berubah bila mula menyalahkan diri sendiri sebagaimana Nabi Adam yang menyalahkan diri sendiri. Nabi Adam tidak menyalahkan isterinya, bahkan Nabi Adam tidak menyalahkan Iblis.

Dahsyatnya Iblis, bila gagal taat, dia menyalahkan Allah kerana memberi perintah yang tidak betul! "Aku lebih baik daripadanya, Engkau jadikan aku daripada api, engkau jadikan Dia daripada tanah."

Nabi Adam ingin bertaubat, Iblis bertekad memanjangkan kejahatan, "Oleh kerana Engkau telah menghukum aku sesat, benar-benar aku akan menghalang mereka dari jalan Engkau yang lurus." Lebih teruk dia minta panjang umur untuk berbuat maksiat, "Beri tangguhlah saya sampai waktu mereka dibangkitkan".

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

izam0308
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2008
Ahli No: 35444
Posting: 19
Dari: UPSI

Perak  


posticon Posting pada: 30-01-09 10:48


inilah salah satu tanda kecl kiamat.. apabila manusia berbangga dengan dosa yang dilakukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izam0308Profil   Hantar PM kepada izam0308   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:52


Pada 30-01-09 10:48 , izam0308 posting:

!!! QUOTE !!!

inilah salah satu tanda kecl kiamat.. apabila manusia berbangga dengan dosa yang dilakukan...


bila tanda kecil sudah kelihatan...
maka tanda besar akan muncul..
bersedia lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:40


suamii org tu pun sama bersalah juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:42


Pada 30-01-09 11:40 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

suamii org tu pun sama bersalah juga


eh.. :berfikir:
macam mana itu??? bersalah a

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:44


bagaimana pula pandangan rakan-rakan bila si suami orang pula yang selalu ganggu si gadis....??? :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:49


Pada 30-01-09 11:44 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula pandangan rakan-rakan bila si suami orang pula yang selalu ganggu si gadis....??? :berfikir:



tak patut... tak patut..
salah lah.
buat apa ganggu..
kalau betul nak berkahwen saja dengan perempuan tersebut..
kan senang...
ni ganggu pula..
astagfirullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:52


Pada 30-01-09 11:49 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:44 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula pandangan rakan-rakan bila si suami orang pula yang selalu ganggu si gadis....??? :berfikir:



tak patut... tak patut..
salah lah.
buat apa ganggu..
kalau betul nak berkahwen saja dengan perempuan tersebut..
kan senang...
ni ganggu pula..
astagfirullah...



alasan paling mudah, takut kat isteri kalau nak kawin lagi.....
apa punya lelaki lah ni, tak bertanggungjawab sungguh.....mudah-mudahan tak ada warga ukhwah yang macam ni..... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:56


Pada 30-01-09 11:42 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:40 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

suamii org tu pun sama bersalah juga


eh.. :berfikir:
macam mana itu??? bersalah a


maksud saya jangan salahkn perempuan saja..dalam hubungan yang saya salu lihat antara gadis + laki org, yang pertama kena salahkn laki tu..ok saya bagi contoh kalau anak kita gdh dengan org lain kita kena salahkn anak sendiri bukan tuding jari kepada anak org lain atau sesiapa...sama juga kalau suami atau istri kita curang kepada org lain, kita salhkn pasangan kita bukan org lain...yang penting hati mereka ni kepada siapa sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 12:03


Pada 30-01-09 11:52 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:49 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:44 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula pandangan rakan-rakan bila si suami orang pula yang selalu ganggu si gadis....??? :berfikir:



tak patut... tak patut..
salah lah.
buat apa ganggu..
kalau betul nak berkahwen saja dengan perempuan tersebut..
kan senang...
ni ganggu pula..
astagfirullah...



alasan paling mudah, takut kat isteri kalau nak kawin lagi.....
apa punya lelaki lah ni, tak bertanggungjawab sungguh.....mudah-mudahan tak ada warga ukhwah yang macam ni..... :bunga:



aik.. kak jue ni...
Islam ada menggariskan panduan untuk muamalat dengan sesama manusia...

maksud saya daripada ganggu elok kahwin..
tak begitu kak jue..
bukan beri alasan mudah..
ke kak jue ni menolak poligami :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 30-01-09 12:26


Pada 27-01-09 10:32 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

parah dan gawat, harus segera dioperasi hati dan otaknya.


Betul tu Pulu .. kalau jumpa girl tu, sama-samalah kita bantu dia .. Banyak lagi cara nak dapatkan duit .. :-( Tak segan ke perbuatan kita nanti dipertontonkan d akhirat kelak .. Ya ALLAH .. :-( Na'uzubillah min zalikh .. :-(

Dalam hal ni .. tak boleh nak salahkan wanita sahaja .. Lelaki juga ada salah silapnya .. Kalau lelaki tu tak melayan, tak kan lah si gadis berjaya menjebakkan dirinya dalam kancah cinta bersegi ni, betul kan..??

PS : ALHAMDULILLAH .. Wawa bersyukur dengan kehidupan baru kurniaan ALLAH .. Apapun, cuba tetapkan hati kita dalam aturan Islam sebelum membuat sesuatu perkara ..


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 31-01-09 15:00


kita sebagai manusia tak pernah tlepas dr dugaan..dosa yang kita buat tu salah 1 ujian daripada allah..dia timpakan ujian pada kita dan tpulang pada kita nak selesaikn bagaimana..dalam hal ni..perempuan dan lelaki tu kedua-duanya bsalah..tak pandai nak selesaikn ujian tu dengan cara yang tol..tak guna aturan agama yang allah da tetapkn..tak pandai nak slesaikn dengan akal yang waras..tepuk dada tanya iman..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-09 15:19


bersyukurlah dalam kalut gawat akhlak manusie, awak semua masih Tuhan berikan hidayah. doalah agar dia pun diberi peluang menjadi manusie mulie.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 17:23


Pada 31-01-09 15:19 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

bersyukurlah dalam kalut gawat akhlak manusie, awak semua masih Tuhan berikan hidayah. doalah agar dia pun diberi peluang menjadi manusie mulie.


betul tu...cukup-cukup lah dok bincang hal tak baik org lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 20:51


salam.......

Kenapa lah jadi begini..........
kat mana salah ny?????
didikan?????
psekitaran???
pengaruh?????

rujuk pada dari sendiri......
dimane didikan agama pada dari......
kat mana kesungguhan dari mdalami dan m'amalkan agama.....

[email protected]


-----------------
hidup xp gurauan ibarat pokok xp buah nya.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-01-09 21:19


hmm, tak tau nak kata..
melenkan diri sendiri ada kesedaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 02:18


salam...
jahatnya manusia itu apabila melakukan maksiat..lebih jahat lagi mereka yang berbangga dalam maksiat mereka itu...
sebelum bercerainya nyawa daripada jasad..
sama-samalah bertaubat...
azab Tuhan amat pedih..ketahuila..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:01


Pada 01-02-09 02:18 , ikrimah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
jahatnya manusia itu apabila melakukan maksiat..lebih jahat lagi mereka yang berbangga dalam maksiat mereka itu...
sebelum bercerainya nyawa daripada jasad..
sama-samalah bertaubat...
azab Tuhan amat pedih..ketahuila..

wallahua'lam..


kebangaan pada benda yang sudah nyata akan dosanya.. masyaAllah...Apa nak jadi pada mereka ni...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:07


budak-budak universiti even pelajar sekolah pun banyak yang ada affairs dengan suami orang.maklumlah kebanyakkannya dah kerja dan ekonomi pun stabil.

pun hairan sangat.sedang wanita memperjuangkan wanita,wanita jugalah yang menhancurkan segalanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 23:21


Pada 01-02-09 20:07 , sephia posting:

!!! QUOTE !!!

budak-budak universiti even pelajar sekolah pun banyak yang ada affairs dengan suami orang.maklumlah kebanyakkannya dah kerja dan ekonomi pun stabil.

pun hairan sangat.sedang wanita memperjuangkan wanita,wanita jugalah yang menhancurkan segalanya.


ye ke... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:26


Pada 01-02-09 20:07 , sephia posting:

!!! QUOTE !!!

budak-budak universiti even pelajar sekolah pun banyak yang ada affairs dengan suami orang.maklumlah kebanyakkannya dah kerja dan ekonomi pun stabil.

pun hairan sangat.sedang wanita memperjuangkan wanita,wanita jugalah yang menhancurkan segalanya.


menghancurkan sesama kaum wanita..entah lah dah biasa terjadi perkara macam ni...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 10:05


Hmm,,,dunia akhir zaman, maksiat berleluasa...dalam kes ni...perempuan salah, lelaki pun salah...it takes two to tango...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 10:37


Hmm tak patut kita nak tuding jari terus2 nak menyalahkan kaum wanita macam ni..
kadang-kadang kita tahu sikapnya macam tu,kita terus nak menghukum..

pengalaman saya,saya banyak berkawan dengan wanita macam ni.. dari masa saya belajar dulu sampailah sekarang..
memang tak dinafikan ada yang ambil kesempatan.. berhubung dengan lelaki2 kaya dan suami orang semata-mata nak senangkan hidup tanpa berpikir tentang dosa dan maksiat..
tapi ada juga wanita yang memang terdesak dan hidup yang agak susah.. nak mengharapkan duit keluarga,keluarga pun susah.. kawan? kita sama-sama masih belajar dan tidak bekerja.. so bila ada lelaki nak tolong dan hulurkan bantuan.. ramai yang tidak menolak..

entah lah saya tak tahu juga nak cakap bagaimana.. tapi bagi saya..kita tak patut nak terus2 pandang serong pada wanita-wanita macam ni.. kadang-kadang benda yang tak terjadi pada kita memang kita takkan rasa dan mudah sangat nak tolak ke tepi..

wanita yang macam ni rasanya tak nak hidup susah atau sudah serik hidup susah.. tapi bila kita berkawan dengan dia.. secara elok kita nasihatkan dia.. kalau betul-betul nak berhubung dengan suami orang or bujang,ajak lah kawin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.173855 saat. Lajunya....