Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: hukum potong tangan dan rejam tak perlu


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» hukum potong tangan dan rejam tak perlu

Please Mendaftar To Post


Oleh hukum potong tangan dan rejam tak perlu

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 14-01-09 17:40


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

hukum bagi yang berzina "direjam/dipikul 100 kali..dan hukum bagi yang mencuri potong tangan..tak perlu ditegakkan..or diadakan...
yang penting mereka xmencuri..masukkan saja k penjara..
hhmm...yang berzina kawenkn saja...
macam mana ye...kalau macam tu,nikah pun tak perlu lah gunakan wali dan saksi..he..he..
hhmm..entah lah..fikirlah ye..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 22:48


salam

semalam baru nampak topik en mulya kena kunci. Dalam tu ada keluhan2 Kenapa topik2 sebelumnya dikunci.

Saya memerhati dan berpendapat puncanya ialah en mulya suka menggunakan penyataan yang kontrovesi. Alasan en mulya nak menarik perhatian untuk orang membaca dan bincang.

Saya nasihatkan cari idea lain nak tarik perhatian kerana cara ini hanya akan memprovok ahli-ahli untuk 'bergaduh' kerana penyataan 'double meaning'. Sedangkan isi perbincangan topik hanya disentuh sedikit. Erti kata lain topik jadi 'panas' tapi bukan sebab perbincangan ilmiah. Gunakan ayat positif, jelas dan penuh fakta. Terutama dalam topik serius.

Sememangnya jalan dakwah itu sunyi.. pilihlah cara yang tidak menimbulkan pepecahan. Apatahlagi TAKUT jika penyataan sebegini dengan tujuan nak menarik pembaca mungkin boleh menjejaskan iman.

wallahua'lam

.......................

saya minta maaf kalau saya tersalah buat andaian. saya harap pandangan saya tidak diperdebatkan. Kalau baik terima, kalau tak suka abaikan. Harap fikir dalam-dalam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 23:27


Mungkin ini jalan agar dapat berfikir, cuma kaedahnya tidak berapa bagus. Ia membuka kepada permusuhan dan salah sangka. Mungkin boleh dibawakan muqaddimah yang lebih baik. Kemudian dengan penjelasan (isi) dan penutupnya dengan membawa kepada berfikir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 15-01-09 10:58


ini memang cara yang sangat berbahaya..saya tau ni..dengan cara ni..,saya pernah membuat orang ragu dengan islam..tapi tajuk ni takkan membahayakan kalau mereka berfikir..kita semua harus tau jawabannya..sebab musuh islam menggunakan cara ni...

hukum bagi yang berzina "direjam/dipikul 100 kali..dan hukum bagi yang mencuri potong tangan..tak perlu ditegakkan..or diadakan...
yang penting mereka xmencuri..masukkan saja k penjara..
hhmm...yang berzina kawenkn saja...
macam mana ye...kalau macam tu,nikah pun tak perlu lah gunakan wali dan saksi..he..he..
hhmm..entah lah..fikirlah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-09 11:54


hukum potong tangan dan rejam tak perlu?..... sokong... sokong... itupun jika kita manusia ini semuanya baik sama sepperti malaikat..

jika tak ada pencuri,tak ada penzina memang hukum potong tangan dan rejam tak perlu dilaksanakan didalam sistem islam.

dan hukum potong tangan dan rejam sekarang ini jika nak dilaksanakan pun memang ramai yang lepas dari hukuman tersebut ... sebabnya ramai yang mencuri kerana terpaksa...kerana jahil,kerana sukar mendapatkan perkerjaan..

yang berzina pula.. banyak punca2 yang mendorong kepada berlakunya zina.. jikalah punca2 untuk org mencuri dan berzina itu di hapuskan maka pasti tidak akan berlakunya kecurian dan zina.

jadinya hukum potong tangan atau rejam itu pasti gugur jika seseorang itu melakukannya kerana jahil atau terpaksa.

saya faham Kenapa mulya melakukan posting sedemikian.. antara sebabnya jika terus bercakap direct to the real topik kita semua akan respond seketika sahaja...dan ramainya baca saja tapi tidak ramai memberikan komen..

satu renungan kepada kita bilama ada antara kita nak menegakkan hukum hudud secara jalan yang benar namun pelbagai tuduhan dan tomahan di lemparkan....ramai tangan kudunglah dan sebagainya.

ringkasnya jika sepuluh tu 8 menentang 2 saja sokong, tetapi cuba islam itu disebabrkan dengan jalan yang salah dan sesat... 30 tahun ayah pin tu menyebarkan dakyahnya siapa yang menghalang daripada awal-awal lagi?

sikap kita manusia ini jika jalan yang betul memang akan tentang habis-habisan sampai tak boleh berdalih barulah akur..

tapi cuba jika perkara yang datang itu sesuai dengan selera nafsu.. pulun habis walau terang2nya menyalahi ajaran islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 15-01-09 16:24


hhmm...:-) he..he..macam tu lah dunia sekarang ni..takkan nak pindah k dunia lain pula..hhmm..hhm..
nak tegakkan k tak ye hukum potong tangan dan hukum rejam ni...
hhmm..tak payah lah agaknya..masuk penjara saja cukup lah..yang berzina kawenkn saja lah..biarlah lagi banyak yang berzina..biarlah setiap yang kahwin tu memang dah zina dan dah hamil..3 bulan setelah kahwin terus melahirkan..hhmm..semakin ramai penduduk dunia ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_adriana
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2009
Ahli No: 36749
Posting: 1
Dari: selangor

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 16:50


hmm...ye lah kan..lebih baik pindah ke dunia lain..kalau setakat hidup tu nak jadi pemusnah alam & mengelirukan fahaman org.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_adrianaProfil   Hantar PM kepada ilham_adriana   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 17:09


islam itu indah..islam itu mudah..islam itu adil...

hukuman yang dijalankan mengikut hukum alQuran tidak pernah akan salah adalah manusia itu sendiri..

segala syarat2 sebelum hendak dijatuhkan hukuman dah dinyatakan dalam alQuran atrnya perlu ada saksi yang adil..bukan suka-suka hukuman itu dijatuhkan tanpa bukti yang cukup..

muqadimmah topik ni tak berapa cantik..mungkin boleh diperbaiki dengan penjelasan,hadis dan sedikit permasalahan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-01-09 11:20


Pada 15-01-09 16:50 , ilham_adriana posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...ye lah kan..lebih baik pindah ke dunia lain..kalau setakat hidup tu nak jadi pemusnah alam & mengelirukan fahaman org.
HHMM...kenapa NI..??kadang soalan2 yang saya sampaikan diatas, selalu bermain2 dimasyarakt kita..saya tidak mengelirukan..saya ingin agar anda semua membela islam dan membela hukum ALLAH disaat ada seseorang yang mencuba mengganggu or merubahnya.

bela hukum ALLAH...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-01-09 11:22


Pada 15-01-09 17:09 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

islam itu indah..islam itu mudah..islam itu adil...

hukuman yang dijalankan mengikut hukum alQuran tidak pernah akan salah adalah manusia itu sendiri..

segala syarat2 sebelum hendak dijatuhkan hukuman dah dinyatakan dalam alQuran atrnya perlu ada saksi yang adil..bukan suka-suka hukuman itu dijatuhkan tanpa bukti yang cukup..

muqadimmah topik ni tak berapa cantik..mungkin boleh diperbaiki dengan penjelasan,hadis dan sedikit permasalahan..

maaf..saya sengaja tidak menggunakan hadis..dalam topik ni, saya menjadikan diri saya sebagai orang yang jahat dan kalianlah yang harus membela islam...

dalam hukum hudud dan rejam..dimanakah syari'ahnya..??dan apakah itu syari'ah dalam masalah tu..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 11:29


sekarang ramai orang Islam menjadi ejen Kristianisasi..... ahli ukhwah sila berhati-hati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 11:35


Mudah-mudahan tajuk topik yang di create tidak mengelirukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 11:40


kalau kita mengatakan hudud tak perlu... sama seperti kita menentang keputusan Allah... kita boleh terkeluar dari agama..so hati-hati dengan tajuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-01-09 11:45


tenang...jangan takot..saya masih seorang muslim yang sangat mencintai islam lebih adri diri sendiri...

tujuan hukum tu untuk menghentikan pencurian kan..???pilih saja masuk penjara..potong tangan dan rejam tu kejam..."kata orang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-09 12:02


saudara addey yang mengatakan hukum hudu itu tak perlu memang dah ramai sekarang ini baik terang-terangan mahupun dalam hati atau kelakuannya..

tengok sahajalah hukuman kepada yang murtad.. apa undang-undang islam hadhari kita laksanakan untuk bendung semua itu? bukankah 3 hari bagi tempoh di samping bimbingan agar si murtad kembali kepada islam lepas tu jika enggan kena bunuh kerana yang murtad itu bahaya lagi menbahayakan..

bukankah ahli2 kerajaan kita sekarang bisu saja... jadi dah ada kuasa jika tak hendak tegakkan tu kira macamana? apatah lagi terang-terangan menghalang hudud tidakkah terbatal iman tanpa sedar tu?

saya suka cara mulya tetapi tidaklah menyokong caranya berposting kerana yang cetek ilmu pasti terkeliru dengan statementnya.

tapi disinilah sebenarnya kita nak mengukur sejauhmana ilmu kita ini mendalam atau tidak tentang agama..

kerana musuh2 islam pun tiadalah secara terangan menjauhkan kita dari ajaran sebenar islam tapi mereka tarik kita sikit-sikit dan tanpa sedar daripada ajaran islam..

so kita tak sedar dan marahpun jika tiba-tiba jadi kafir tanpa sedar...

"akan sampai di akhir zaman nanti kita org islam menjadi islam paginya,petang menjadi kafir....menjadi islam malamnya ..paginya kafir.." iman keluar masuk dalam diri kita bagaikan panah terlepas dari busar"

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 12:08


Pada 16-01-09 11:45 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

tenang...jangan takot..saya masih seorang muslim yang sangat mencintai islam lebih adri diri sendiri...

tujuan hukum tu untuk menghentikan pencurian kan..???pilih saja masuk penjara..potong tangan dan rejam tu kejam..."kata orang"


Baca Ini

Himah Pensyariatan Hudud dan adakah memotong tangan kejam?

Dan ini

Apa itu HADD?

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-01-09 12:08


hhmm..sekali lagi saya mohon maaf yang sebesar2nya...cara saya memang sangat merbahaya...tapi saya takkan tinggalkan pembahawan yang saya bahas,saya akan cuba untuk mengarahkannya...

PERHATIAN..!!

-bagi yang mengikuti..tolong baca perlahan-lahan dan dengan bersangka baik..
-jangan mudah terpancing dengan issu yang saya kabarkan..
-baca dari awal..jangan ambil sepotong2..sangat berbahaya..

tapi tidak perlu takut..berpegang teguhlah pada tali ALLAH yang sangat kuat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-01-09 12:20


Pada 15-01-09 16:50 , ilham_adriana posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...ye lah kan..lebih baik pindah ke dunia lain..kalau setakat hidup tu nak jadi pemusnah alam & mengelirukan fahaman org.

nak pindah mana ek??? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 14:26


!!! QUOTE !!!

ini memang cara yang sangat berbahaya..saya tau ni..dengan cara ni..,saya pernah membuat orang ragu dengan islam..tapi tajuk ni takkan membahayakan kalau mereka berfikir..kita semua harus tau jawabannya..sebab musuh islam menggunakan cara ni...


anda sendiri mengaku "anda pernah buat org ragu dengan islam"....bukan begini caranya nak org berfikir saudara mulya, bagaimana dengan mereka yang baru belajar nak dekatkan diri dengan islam?? apa yang akan mereka fikirkan tentang agama islam?? bagi yang boleh memahami islam dengan baik dan berfikir dengan ilmu2 dan iman tentang islam, sudah pasti mereka akan mengupas dan membahas persoalan saudara....tapi bagaimana bagi mereka yang baru hendak dekat dan faham islam contohnya muallaf seperti isteri saya?? sudah pastinya akan berlaku kekeliruan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 14:40


Hukuman hudud adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan Allah di dalam Al-Qur'an dan Al-Hadith. Hukuman hudud ini adalah HAK ALLAH yang bukan sahaja tidak boleh ditukar ganti hukumannya atau diubahsuai atau dipinda malah tidak boleh dimaafkan oleh sesiapapun di dunia ini. Mereka yang melanggar ketetapan hukum Allah yang telah ditentukan oleh Allah dan RasulNya adalah termasuk dalam golongan orang yang zalim. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

"Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Baqarah, 2:229).

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 14:40


hmmm..Hukum hudud (Hh) adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan Allah di dalam Quran dan Hadis. Hh ini adalah tetapan Allah yang tidak boleh ditukar ganti hukumannya dan tidak boleh diubah suai dan dipinda.

Hh tidak boleh dimaafkan oleh sesiapapun. Mereka yang melanggar aturan-aturan hukum Allah yang telah ditentukan dan ditetapkan Allah dan Rasulnya yang disebut di dalam Quran dan hadis adalah termasuk dalam golongan orang-orang yang zalim. Firman Allah swt.

Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim - Surah al-Baqarah 229... :jangan:

Kesalahan-kesalahan yang wajib dikenakan Hh ialah:

1.Berzina iaitu melakukan persetubuhan tanpa nikah yang sah mengikut syara.

2.Menuduh orang berzina(qazaf), iaitu membuat tuduhan zina keatas orang yang baik lagi suci atau menafikan keturunannya, dan tuduhan itu tidak dapat dibuktikan dengan empat orang saksi...ni kegemaran siapa ni??? :berfikir:

3.Minum arak atau minuman yang memabukan, sama ada sedikit atau banyak, mabuk atau tidak.

4.Mencuri

5.Murtad, iaitu orang yang keluar dari agama islam, sama ada dengan perbuatan atau dengan perkataan, atau dengan iktikad kepercayaan.

6.Merompak (hirabah),yang bertujuan untuk mengambil harta atau membunuh atau menakutkan denan cara kekerasan.

7.Penderhaka (bughat), iaitu segolongan umat Islam yang melawan atau menderhakan kepada Ulil Amri yang menjalakan syariat Islam dan hukum-hukum Allah.


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-01-09 12:52


Pada 16-01-09 14:26 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ini memang cara yang sangat berbahaya..saya tau ni..dengan cara ni..,saya pernah membuat orang ragu dengan islam..tapi tajuk ni takkan membahayakan kalau mereka berfikir..kita semua harus tau jawabannya..sebab musuh islam menggunakan cara ni...


anda sendiri mengaku "anda pernah buat org ragu dengan islam"....bukan begini caranya nak org berfikir saudara mulya, bagaimana dengan mereka yang baru belajar nak dekatkan diri dengan islam?? apa yang akan mereka fikirkan tentang agama islam?? bagi yang boleh memahami islam dengan baik dan berfikir dengan ilmu2 dan iman tentang islam, sudah pasti mereka akan mengupas dan membahas persoalan saudara....tapi bagaimana bagi mereka yang baru hendak dekat dan faham islam contohnya muallaf seperti isteri saya?? sudah pastinya akan berlaku kekeliruan....

tapi dengan cara ini jugalah mereka kembali kuat dan semaki yakin pada islam..semakin mencuba untuk mengetahui islam lebih mendalam...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 07:54


Assalamualaikum
sekadar pemerhati di sini.

Ulasan :

1) Matlamat dan cita - cita pasti betul, cumanya
MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA.

kita terima jika yang menulis ini bukan islam,
kerana KERAGUAN itu ada.
Akan tetapi sebagai MUSLIM yang percaya akan
'beriman kepada KITAB-KITABNYA' maka perlu yakin dan percaya!
mengkaji tidak salah, meragui itu BAHAYA !

2) Bukan semua lafaz boleh dibuat bahan psikologi.

BARANGSIAPA YANG MENIPU KE ATAS NABI SALLALLAHU ALAIHI WASALLAM DENGAN SENGAJA maka . . .

contoh mudah lain : Saya Dah Ceraikan awak semalam lah..

3) beza PERNYATAAN & PERTANYAAN

Hukum HUDUD tak perlu
Hukum HUDUD tak perlu?

Bagi saya, lebih baik sighah pertanyaan,
kerana umum di sini bukan 'alim agama, maka pertanyaan lebih baik bagi saya..

jangan kerana usaha yang murni demi ISLAM buat anda Dipandang SERONG.

jangan kerana MeNEGAKKAN buat anda TERBARING.
(terbaring bukan kerana pertahan ilmu, tapi kerana pertahan cara)

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:57


ALhamdulillah..
salam ukhwah buat sahabat semau......
Kenapa semua ini terjadi..
ini disebabkan keimanan seseorang sudah longgar... tidak lagi kuat sepertimana iman para sahabat .a
untuk mencapai hasrat cita-cita yang di dukung oleh pembangkang.. iaitu kena laksanakan hukum hudud,
perlu tingkatkan iman kita yang lemah..
perlu baiki diri kita
perlu rujuk Al-Quran dan Sunnah..
dan yang petang tukar kerjaan dari bn ke pas..
Kalau kita tak laksana hukum hudud..
maka kita langgar perintah Allah..
jadi sama-samalah kita berjuang supaya hukum hudud di laksanakan..
takbir!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:34


Pada 20-01-09 07:54 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sekadar pemerhati di sini.

Ulasan :

1) Matlamat dan cita - cita pasti betul, cumanya
MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA.

kita terima jika yang menulis ini bukan islam,
kerana KERAGUAN itu ada.
Akan tetapi sebagai MUSLIM yang percaya akan
'beriman kepada KITAB-KITABNYA' maka perlu yakin dan percaya!
mengkaji tidak salah, meragui itu BAHAYA !

2) Bukan semua lafaz boleh dibuat bahan psikologi.

BARANGSIAPA YANG MENIPU KE ATAS NABI SALLALLAHU ALAIHI WASALLAM DENGAN SENGAJA maka . . .

contoh mudah lain : Saya Dah Ceraikan awak semalam lah..

3) beza PERNYATAAN & PERTANYAAN

Hukum HUDUD tak perlu
Hukum HUDUD tak perlu?

Bagi saya, lebih baik sighah pertanyaan,
kerana umum di sini bukan 'alim agama, maka pertanyaan lebih baik bagi saya..

jangan kerana usaha yang murni demi ISLAM buat anda Dipandang SERONG.

jangan kerana MeNEGAKKAN buat anda TERBARING.
(terbaring bukan kerana pertahan ilmu, tapi kerana pertahan cara)

Wallahua'lam
maaf..saya xperlukan pandangan orang pada saya...

apakah hukum tu perlu..??
bukankah hukum potong tangan ni tak pernah dilakukan di zaman rasul...??
bukankah tujuan syari'ahnya ialah untuk menghentikan pencurian.??masukkan k penjara juga boleh menghentikan pencurian...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:46


salam semua,semakin lama dalam ukhwah semakin ada golongan macam ni.malah ramai jugak yang seronok dengan topik ni tanpa fikir soal akidah.topik ni tak sesuai langsung ada dalam forum itu pun jika pihak admin yang rasa nak kunci tapi kalau nak biar akidah rosak terpulanglah..fikir-fikirkan lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:47


!!! QUOTE !!!



apakah hukum tu perlu..??
bukankah hukum potong tangan ni tak pernah dilakukan di zaman rasul...??
bukankah tujuan syari'ahnya ialah untuk menghentikan pencurian.??masukkan k penjara juga boleh menghentikan pencurian...



ye...
Kenapa masih banyak pencuri lagi..
macam mana mulya??
masuk penjara tak cukup agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:58


he..he..satu jawaban yang tepat...dan soalan yang bagus...
soalan2 yang saya berikan dan pernyataan yang saya berikan bukan bermakna saya tak suka hukum islam..saya sangat menyukai hukum islam..bahkan saya menolak hukum yang dibuat2 oleh manusia...

hukum yang ALLAH buat, pasti lebih baik untuk kita...semoga kita lebih mencintai islam dan bersedia untuk menjalani dan menegakkan hukum islam walau pun orang2 kafir dan orang2 munafik membencinya..]

"jika ALLAH dan RasulNYA telah memerintahkan sesuatu, maka tiada pilihan lain untukmu. JIKA KAMU SEORANG MUSLIM"

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 30-01-09 12:05


memang hukum potong tangan dan rejam tak perlu..JIKA semua umat islam menghayati dan mengamalkan ajaran islam sepenuhnya... dah tentu masa tu tak ada pencuri, tak ada yang berzina dan sebagainya TETAPI masa ni memang perlu kerana jenayah2 menjadi2. Pemimin kita lebih takut rakyat malaysia (org m alaysia ni pencuri ke)ni kudung dari dapat membendung terus kejadian jenayah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-09 12:07


Pada 30-01-09 12:05 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

memang hukum potong tangan dan rejam tak perlu..JIKA semua umat islam menghayati dan mengamalkan ajaran islam sepenuhnya... dah tentu masa tu tak ada pencuri, tak ada yang berzina dan sebagainya TETAPI masa ni memang perlu kerana jenayah2 menjadi2. Pemimin kita lebih takut rakyat malaysia (org m alaysia ni pencuri ke)ni kudung dari dapat membendung terus kejadian jenayah.
oh..kalau macam tu..,ada kalanya hukum ALLAH tu tak perlu..dan ada kalanya hukum tu perlu ya..?hhmm...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 01:08


Pada 30-01-09 11:34 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-09 07:54 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
maaf..saya xperlukan pandangan orang pada saya...

apakah hukum tu perlu..??
bukankah hukum potong tangan ni tak pernah dilakukan di zaman rasul...??
bukankah tujuan syari'ahnya ialah untuk menghentikan pencurian.??masukkan k penjara juga boleh menghentikan pencurian...



terima kasih dan maaf sebab pandangan saya itu.

cuma tersedarkah saudara apabila bertanya,

"APAKAH HUKUM ITU PERLU?"

saudara juga sebenarnya bertanya

APAKAH SOLAT INI PERLU>
APAKAH PUASA INI PERLU>
DLL.. (bukan DHL)

saudara bertnya pula tentang

"BUKANKAH HUKUM POTONG TANGAN INI TAK PERNAH DILAKUKAN DI ZAMAN RASULULLAH ( SALLALLAHU 'ALAIHI WASALLAM ) "

jawapannya dah ada...


dan kemudian

"bukankah tujuan syari'ahnya ialah untuk menghentikan pencurian.??masukkan k penjara juga boleh menghentikan pencurian..."

adakah potong tangan ini maqasidnya hanya SEMATA UNTUK MENGHENTIKAN KES KECURIAN? kalau saudara di bidang agama pasti tahu ada jawapan lain untuk persoalan saudara sendiri. insyaAllah.

kenyataan penjara boleh menghentikan gejala kecurian ni macam kelakar saja saya rasa, saudara tanya ni sebab saudara yakin dengan sistem penjara ni ke atau nak teruskan dengan method dakwah saudara ni? :D

Wallahua'lam.


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 02-02-09 11:19


he..he..he..:D
saya menunggu orang2 islam membela alqur'an..
menunggu orang2 islam bangkit dan memuliakan hukum ALLAH berbanding pandangan manusia...
menunggu orang2 yang akan membela dan menjelaskan MENGAPA KITA HARUS ISLAM KAFFAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 02-02-09 15:05


Assalamualaikum,

Sekadar pandangan dhaif Abdullah.
Warga ukhwah matang untuk berbincang dan berdiskusi tentang sesuatu tajuk.
Provokasi yang berbahaya dibimbangi mendatangkan lebih mudharat berbanding manfaat lagipun julat usia pengunjung ukhwah besar- dari pelajar sekolah sehinggalah yang sudah dewasa. Dibimbangi wujud salahtafsir atau salah tanggap.

Wallahua'lam,

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 11:24


kalau kita takot..sampai bila ayat tu akan disembunyikan...bukankah petunjuk tu datangnya dari ALLAH...???
sampai bila orang pandang biasa saja pada hukum ALLAH.."tegak hukm tak apa..tak tegak pun tak apa.."perkataan ni seakan bersarang disetiap hati kita...padahal menegakkan hukum ALLAH tu adalah wajib...saya sengaja buat provokasi..agar ada orang yang sudi membela hukum ALLAH...
agar mereka dan kita tau bahwa hukum ALLAH tu sangat-sangat penting...
jangan sembunyikan lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-09 12:03


Pada 15-01-09 10:58 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

ini memang cara yang sangat berbahaya..saya tau ni..dengan cara ni..,saya pernah membuat orang ragu dengan islam..tapi tajuk ni takkan membahayakan kalau mereka berfikir..kita semua harus tau jawabannya..sebab musuh islam menggunakan cara ni...

hukum bagi yang berzina "direjam/dipikul 100 kali..dan hukum bagi yang mencuri potong tangan..tak perlu ditegakkan..or diadakan...
yang penting mereka xmencuri..masukkan saja k penjara..
hhmm...yang berzina kawenkn saja...
macam mana ye...kalau macam tu,nikah pun tak perlu lah gunakan wali dan saksi..he..he..
hhmm..entah lah..fikirlah ye..


saya pun sokong dengan cara en mulya ni...memang agak kontroversi tapi sekurangnya ada juga percambahan idea untuk perbincangan...pernah ada isu yang kata Allah tu samseng...so bagaimana tu?bukan ke samseng tu tak elok...tapi boleh kata Rabbul 'Alamin ni samseng...ini akan buat ke=ite pun rajin sikit search pasal agama ni untuk jawab pertnyaan en Mulya..so tak ada salah pun dr dok nak berdebat pasal benda lain..kucing sakit lah..pakwe sakit lah apa lah..


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 12:08


ya..ini yang saya inginkan..berfikir hal yang kita anggap biasa-biasa saja..tapi penting dalam agama..
ALLAH memanglah samseng..tapi samseng bagi mereka yang tak nak taat padaNYA..macam iblis tu..
tapi kalau gunakan perkataan samseng..macam kurang sesuai...samseng ni khusus tu jahat saja kan..ALLAH xzalim...ALLAH lebih mengutamakan ampunanNYA berbanding murkaNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

iniAmin
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2009
Ahli No: 37028
Posting: 3
Dari: Sri Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 12:11


Kalau kita fikir secara logic akal, hukum hudud yang paling adil dan tidak zalim...
Bila sebut hukum hudud orang akan kata pancung kepala, potong tangan etc...

Hukuman mati yang lain, lebih zalim dari pancung kepala contohnya:
Gantung sampai mati (ambil masa beberapa minit baru mati, sempat terseksa dulu)
Kerusi elektrik, pun sama, take time untuk mati.
Tembak sampai mati, cedera dan sakitnya sempat dirasai..
Suntikan maut pun sama.
Tapi hukuman mati hudud, pancung kepala, tak sempat rasa apa-apa, kepala dah putus... Lepas tu pihak keselamatan dan doktor akan jahit kan semula untuk dikebumikan..

Sama dengan hukum potong tangan di banding dengan penjara sepuluh tahun..
Walaupun badan sihat walafiat, tapi hidup kita seolah-olah diambil untuk sepuluh tahun, keluar2 anak dah besar, hidup kita pun entah ke mana.
kalau potong tangan, lepas tu boleh kembali ke pangkuan keluarga, bekerja dan mengubah hidup terus menjadi positif. Peringatan tetap ada sepanjang hidup bila kita tengok tangan kita dah tak ada...

Kalau penjara, keluar nanti, sekejap saja insaf, mencuri balik....

Itulah hikmah hukum hudud yang Allah buat... Pengajarannya pada semua sangat memberi kesan, tetapi kesannya pada yang dihukum kekal dan ringan dari segi hakikatnya....
Wallahu a'lam...

Sekarang kita perlu cari lagi apa hikmah-hikmah, penjelasan saintifik dan bukti-bukti sahih yang menunjukkan betapa tidak zalimnya hukum Allah berbanding hukum ciptaan manusia. Barulah kita boleh berdebat dengan orang bukan Islam atau orang Islam yang hanya berpegang pada logik akal.

Contohnya ada kajian yang mengatakan sebatan berterusan kepada pesalah boleh menyebabkan penyakit AIDS sembuh dari pesalah tersebut... Kalau ada asas dan bukti sahih kajian ini, boleh juga kita jadikan satu hujjah tentang hikmah hukum Allah ini.

Cuba kita kaji juga tentang hukum rejam dan sebgainya, sebelum musuh Islam sendiri yang mengkajinya...

Siapa sokong hukum hudud wajib dilaksanakan?

Seharusnya semua orang Islam sokongkan...


-----------------
Dapatkan bayaran untuk setiap pendapat anda:



Bookmark and Share

    


  Member Information For iniAminProfil   Hantar PM kepada iniAmin   Pergi ke iniAmin's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 12:16


kalau yang mencuri masuk penjara..,tu lah yang menyebabkan pencuri semakin rakai..(makan free dalam penjara)
yang berzina dinikahkan..tu yang menyebabkan ramai yang menikah..baru 4 bulan menikah dah lahir anak..dan semakin ramai yang buang baby...dan semakin ramai yang terkena penyakit HIV...HIV boleh dihilangkan dengan hukuman rejam...pukulan2 tu boleh menghilangkan virus HIV...
subhanallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-09 08:02


kalau kita fikir dr segi logiknya...bila kita cipta sesuatu kita mesti aware dengan kelemahan atau pun kekurangan ciptaan kita..bukan kata ciptaan Allah tak sempurna tapi Allah tau lemhnya kita ni kat mana...kalau dah mencuri Allah kata kena potong tangan tapi setelah di buat macam-macam investigation...so bila yang cipta tu kata begitu maka itulah sebaik penawarnya...hmm logik tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-09 09:50


saya berpandangan topik ini PATUT DILOCK... Tajuk diatas adalah membawakan STATEMENT yang negatif.... tambahan dengan tidak diletakkan tanda " ? " ...pada saya bukan begini caranya untuk membincangkan tentang HUKUM HAD yang telah terbukti WAJIB dilaksanakan....

Saya setuju dengan saudara Anak_Pejuang yang cara ini tak bagus...

p/s :pandangan peribadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 11-02-09 14:51


kalau betul hukum ALLAH tu wajib..tunggu apa lagi..berusahalah untuk menegakkannya...jangan hanya cakap saja..banyak lagi hukum2 yang wajib..jom tegakkan hukum ALLAH tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 15:13


Pada 11-02-09 14:51 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

kalau betul hukum ALLAH tu wajib..tunggu apa lagi..berusahalah untuk menegakkannya...jangan hanya cakap saja..banyak lagi hukum2 yang wajib..jom tegakkan hukum ALLAH tu..


pandaiya mulya ni..

kaedah fiqhiyyah: untuk menyempurnakan suatu yang wajib, maka perkara itu juga menjadi wajib.contohnya nak solat wajib ada wudu'. tanpa wdu' solat tak sah.wudu' jadi wajib kan.

jadi nak tegakkan hukum Allah perlu ada daulah islamiyyah yang mahu melaksanakan kewajiban ini.jadi sokonglah PAS atau PR.jika tn guru hadi jadi PM hukum Islam akan tetap dilaksanakan dengan adil dan menjadi rahmat kepada seluruh alam.

yakinlah,jika buat Allah suruh,tak akan ada mudharat.kebaikan pasti datang.

2 tahun setengah Saidina Omar jadi khalifah tak sampai 5 orang yang mencuri.sebab takut kena potong tangan.

lu fikir lah sendiri..
arios!

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:21


hhmm...islam tu adalah rahmatan lil alamin..
tak ada alasan.."negara kitakan ramai pemeluk agama lain.."
hukum islam takkan menyusahkan mereka...mereka akan lebih tenang dengan hukum islam..sebab islam adalah rahmat...orang yang islam juga rahmat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 04:50


Pada 02-02-09 11:19 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

he..he..he..:D
saya menunggu orang2 islam membela alqur'an..
menunggu orang2 islam bangkit dan memuliakan hukum ALLAH berbanding pandangan manusia...
menunggu orang2 yang akan membela dan menjelaskan MENGAPA KITA HARUS ISLAM KAFFAH...

saya juga tertanya2, siapakah yang akan tampil ke hadapan membela al-Quran daripada tuduhan mulya di atas...

saya tak pernah dengar Nabi, atau Sahabat, atau ulama' berdakwah dengan cara begini, mengelirukan orang lain.

sedangkan, kalau anda tanya soalan ni pada saidina `umar al-khattab, nescaya anda akan dipancung serta merta tanpa banyak soal... ingat kan kisah `umar pancung si lelaki yang tanya soalan pelik-pelik tu, Kenapa? sebab orang itu berpotensi memecahbelahkan umat dengan persoalan2 yang pelik-pelik yang dibangkitkan.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:26


Soalannya adakah Insan seperti Umar di zaman ini yang mengambil berat akan hal rakyatnya...


jika hakim sendiri tidak dijamin syurga ...kerana tidak ADIL dalam menghukum


2 dari 3 hakim akan masuk neraka...


bagaimana nak tegakkan Hudud jika pengedaran dadah ...penagihan pil ecstacy berleluasa...


bagaimana nak tegakkan hudud jika ramai rakyat miskin...


bagaimana nak tegakkan hudud jika ramai Insan tidak menunaikan solat...

census menunjukkan hanaya 30 % rakyat ini yang ttetap menunaikan solat...



Hudud adalah dari kalimah mufradat HAD maknanya sempadan...limitation bermatlamat menghalang jenayah dari berleluasa...


seperti di zaman dahulu...rujuk kisah tayangan filem lalau di mana lanun, penyamun masuk kampung...mengikat lelaki di kampung tersebut...memperkosa gadis...


maka bagi tujuan tersebut Panglima bertindak menghapuskan penyamun...dibunuhnya penyamun dan lanun yang melanggar hukum Syariat Islam...


sehingga lo ni tidak ramai faham akan HUDUD yang sebenar...


Hakim perlu ADIL


4 saksi muttaqiin perlu ada...


bagaimana kisah lelaki yang telah bunuh 99 orang...lalu bertaubat...Allah Ampuni dosanya...mungkinkah 99 orang yang dibunuh tersebut semuanya jahat...mungkin 99 orang tersebut memang kufur kepada Allah...

Rahmat Allah luas melebih marahNya


kita berdoa :
Robbana lah taqtulna bi ghodhobiKA wa lah TuhlikNa bi azabiKA wa AFINA QOBLA Zalik


Makna: Ya Tuhan Kami janganlah Engkau bunuh kami dengan kemurkaanMu jangan Engkau binasakan kami dengan AzabMua maka Ampunilah kami sebelum terjadi kedua hal tersebut...



Mudah-mudahan Insan yang terlanjur sebab jahil, sebab ditipu puak kafir, ditipu puak munafiqin...ditipu pengedar dadah...cepatlah BerTaubat sebelum nyawa berada di halkum...



AtTa_ibu minal Zanbi Kama lah zanbalahu
Insan bertaubat dari dosa seperti tidak melakukan dosa


Inna Islama yajubbu ma kaana qobalahu
Sesungguhnya Islam menghapuskan (memotong, mengalahkan) dosa yang
sebelumnya....



peluang bagi Insan yang bukan Islam untuk memeluk Islam...

betapa kemurahan Rahmat Allah kepada manusia untuk berTaubat...
baca di sini kisah Insan bertaubat...kisah sebelum zaman Nabi Muhammad menjadi Rasulullah Sallallahu alaihi waSalam

http://mujahidfillah.blogspot.com/




jalan DAKWAH masih luas...medannya luas untuk mengajak manusia menuju AlKhaliq Ya Robbi Ya ILAHI Ya Allah


WaLlahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:34


Pada 16-02-09 04:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-09 11:19 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

he..he..he..:D
saya menunggu orang2 islam membela alqur'an..
menunggu orang2 islam bangkit dan memuliakan hukum ALLAH berbanding pandangan manusia...
menunggu orang2 yang akan membela dan menjelaskan MENGAPA KITA HARUS ISLAM KAFFAH...

saya juga tertanya2, siapakah yang akan tampil ke hadapan membela al-Quran daripada tuduhan mulya di atas...

saya tak pernah dengar Nabi, atau Sahabat, atau ulama' berdakwah dengan cara begini, mengelirukan orang lain.

sedangkan, kalau anda tanya soalan ni pada saidina `umar al-khattab, nescaya anda akan dipancung serta merta tanpa banyak soal... ingat kan kisah `umar pancung si lelaki yang tanya soalan pelik-pelik tu, Kenapa? sebab orang itu berpotensi memecahbelahkan umat dengan persoalan2 yang pelik-pelik yang dibangkitkan.

wassalam.

saua tau kisah tu..orang tu dipancung bukan sebab soalan yang pelik-pelik..tapi sebab orang tu dah tanya pada shabat2 yang lain..dan dah tanya pada rasul..tapi tetap xberpuas hati..sebab tu lah orang tu dipancung..bukan sebab pertanyaan..tapi sebab xtaati rasul..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:36


Pada 31-01-09 01:08 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:34 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-09 07:54 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
maaf..saya xperlukan pandangan orang pada saya...

apakah hukum tu perlu..??
bukankah hukum potong tangan ni tak pernah dilakukan di zaman rasul...??
bukankah tujuan syari'ahnya ialah untuk menghentikan pencurian.??masukkan k penjara juga boleh menghentikan pencurian...



terima kasih dan maaf sebab pandangan saya itu.

cuma tersedarkah saudara apabila bertanya,

"APAKAH HUKUM ITU PERLU?"

saudara juga sebenarnya bertanya

APAKAH SOLAT INI PERLU>
APAKAH PUASA INI PERLU>
DLL.. (bukan DHL)

saudara bertnya pula tentang

"BUKANKAH HUKUM POTONG TANGAN INI TAK PERNAH DILAKUKAN DI ZAMAN RASULULLAH ( SALLALLAHU 'ALAIHI WASALLAM ) "

jawapannya dah ada...


dan kemudian

"bukankah tujuan syari'ahnya ialah untuk menghentikan pencurian.??masukkan k penjara juga boleh menghentikan pencurian..."

adakah potong tangan ini maqasidnya hanya SEMATA UNTUK MENGHENTIKAN KES KECURIAN? kalau saudara di bidang agama pasti tahu ada jawapan lain untuk persoalan saudara sendiri. insyaAllah.

kenyataan penjara boleh menghentikan gejala kecurian ni macam kelakar saja saya rasa, saudara tanya ni sebab saudara yakin dengan sistem penjara ni ke atau nak teruskan dengan method dakwah saudara ni? :D

Wallahua'lam.

solan2 saya memang bertujuan agar anda mengatakan tu...dan mengatakan bahwa hukum ALLAH adalah hukum terbaik..yang sangat adil...

mari tegakkan hukum tu...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:39


ketahuilah bahwa menegakkan hukum ALLAH adalah wajib..wajib...
"kita takkan dipandang beregama jika kita xmenegakkan hukum ALLAH.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-09 10:04


cuba baca kisah ini

remaja tertipu dengan pengedar dadah...jadi penagih...lalu dia mencuri...


tuan rumah yang dicuri hartanya bernilai RM 5000...ucap "aku halalkan saja...mungkin kawan tersebut perlukan duit...Mudah-mudahan dia bertaubat...


aku sedekah akan saja harta yang si pencuri tersebut telah ambil...Mudah-mudahan dia berTaubat



kisah ini pula...


remaja tersebut pergi minum dengan kawannya yang sudah alama tak ditemui...

kawannya telah jadi pengedar pil ecstacy...

masa minum kawannya yang jahat tersebut masukkan pil khayal....


lantas sahabat yang terminum minuman yang dicampur serbut khayal telah terlanjur buat dosa besar...


bagaimana nak hukum akan hal ini ikut pandangan Mulya yang memulakan thread ini...


katalah remaja tersebut adalah sanak sauadara mulya yang sangat mulyo kasihi...



dalam hal taubat ada 3:


1.taubat dari dosa besar
2.taubat dari fasad dalam dada seperti hasad dengki, ujub, riak, sum_ah
3. taubat seperti nabi Muhammad yang maksum yang berIstighfar 100 kali...walau tidak melakukan dosa...supaya menjadi Abdan Syakura...


jika tidak maka tidak relevan lah Raudhatul Syakinah wujud di negara ini...


RaudhatusSakinah membela remaja yang terlanjur sebab jahil...


mana ada manusia lahir terus Alim . Semuanya dengan Rahmat Allah

Allah anugerahkan rahmat kepada Insan jadi Alim...jadi Mualim...
Allah jua yang Anugerah Rahmat kepada Insan supaya dapat hindari maksiat...


sila rujuk buku Fardhu Ain tulisan Allahyarham Ustaz Sulaiman...


kisah Qudrat allah yang menetapkan Taqdir manusia serta semua makhluqnya...


kita ni kalau nak QIA perlu tahu Qaidah Qias...


Solat adalah ImaduDdin...


Hudud adalah juzuk dalam Syariat Islam...


Islam di zaman sebelum nabi Muhammad jua disebut Islam...


asiah yang syahid jua Islam...masa tersebut Syariat belum lengkap...

Nabi Muhammad diutuskan menjadi Rasul menyempurnakan syariat Islam

Hakikatnya Nabi Adam jua adalah Rasul mengajak kepada Islam...

selepas nabi Isa naik ke langit ...zaman 500 tahun tanpa Rasul...


masa tersebut ada pendita yang Alim Kitab Injil serta Taurat
jua disebut Muslim...Islam


ada kisah sahabat yang beri sedekah...


paginya rakyat kampung berbicara yang sahabat tersebut tersilap sedekah kepada pencuri...
lantas sahabat tersebut ucap "Mudah-mudahan sedekah aku beri semalam akan menyababkan si -pencuri BERTAUBAT...


hari yang berikut sahabat tersebut bersedekah lagi....


paginya keesokkannya ...rakyat kampung berbicara yang sahabat tersebut silap sedekah beri kepada pelacur...


lantas sahabat tersebut ucap "mudah-mudahan pelacur tersebut berTAUBAT...



cuba baca kisah pelacur beri minum anjing yang haus...Allah ampuni dosannya... kisah ini sebelum zaman nabi Muhammad


Saya jua menyokon HUDUD jika HAKIM ADIL...


ada 4 saksi Muttaqiin...


Inna Islama yajubbu maa kana Qoblahu
AtTa_ibu minal Zanbi Kama lah zanbalahu


bantulah Saudara kamu yang dizalimi, bantu jua sauadaranya yang menzalimi dengan DAKWAH
bukan hanya tahu hukum tanpa ADIL

ada Ulama' berpandangan begini


seore Insan telah khayal akibat sihir ...lalau terlanjur kerana khayal dan jahil...


Ulama' berpendapat dosa insan yang disihir, dikahayalkan tersebut ditanggung oleh orang jahat yang telah buat Insan tersebut khayal lalu terlanjur...
dalam zaman ini pil khayal banyak...pengedar banyak...

Pesan Luqman ...pilihlah Teman yang Solih...BAIK
pandangan ana yang dhoif...
Wallahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-09 10:04


cuba baca kisah ini

remaja tertipu dengan pengedar dadah...jadi penagih...lalu dia mencuri...


tuan rumah yang dicuri hartanya bernilai RM 5000...ucap "aku halalkan saja...mungkin kawan tersebut perlukan duit...Mudah-mudahan dia bertaubat...


aku sedekah akan saja harta yang si pencuri tersebut telah ambil...Mudah-mudahan dia berTaubat



kisah ini pula...


remaja tersebut pergi minum dengan kawannya yang sudah alama tak ditemui...

kawannya telah jadi pengedar pil ecstacy...

masa minum kawannya yang jahat tersebut masukkan pil khayal....


lantas sahabat yang terminum minuman yang dicampur serbut khayal telah terlanjur buat dosa besar...


bagaimana nak hukum akan hal ini ikut pandangan Mulya yang memulakan thread ini...


katalah remaja tersebut adalah sanak sauadara mulya yang sangat mulyo kasihi...



dalam hal taubat ada 3:


1.taubat dari dosa besar
2.taubat dari fasad dalam dada seperti hasad dengki, ujub, riak, sum_ah
3. taubat seperti nabi Muhammad yang maksum yang berIstighfar 100 kali...walau tidak melakukan dosa...supaya menjadi Abdan Syakura...


jika tidak maka tidak relevan lah Raudhatul Syakinah wujud di negara ini...


RaudhatusSakinah membela remaja yang terlanjur sebab jahil...


mana ada manusia lahir terus Alim . Semuanya dengan Rahmat Allah

Allah anugerahkan rahmat kepada Insan jadi Alim...jadi Mualim...
Allah jua yang Anugerah Rahmat kepada Insan supaya dapat hindari maksiat...


sila rujuk buku Fardhu Ain tulisan Allahyarham Ustaz Sulaiman...


kisah Qudrat allah yang menetapkan Taqdir manusia serta semua makhluqnya...


kita ni kalau nak QIA perlu tahu Qaidah Qias...


Solat adalah ImaduDdin...


Hudud adalah juzuk dalam Syariat Islam...


Islam di zaman sebelum nabi Muhammad jua disebut Islam...


asiah yang syahid jua Islam...masa tersebut Syariat belum lengkap...

Nabi Muhammad diutuskan menjadi Rasul menyempurnakan syariat Islam

Hakikatnya Nabi Adam jua adalah Rasul mengajak kepada Islam...

selepas nabi Isa naik ke langit ...zaman 500 tahun tanpa Rasul...


masa tersebut ada pendita yang Alim Kitab Injil serta Taurat
jua disebut Muslim...Islam


ada kisah sahabat yang beri sedekah...


paginya rakyat kampung berbicara yang sahabat tersebut tersilap sedekah kepada pencuri...
lantas sahabat tersebut ucap "Mudah-mudahan sedekah aku beri semalam akan menyababkan si -pencuri BERTAUBAT...


hari yang berikut sahabat tersebut bersedekah lagi....


paginya keesokkannya ...rakyat kampung berbicara yang sahabat tersebut silap sedekah beri kepada pelacur...


lantas sahabat tersebut ucap "mudah-mudahan pelacur tersebut berTAUBAT...



cuba baca kisah pelacur beri minum anjing yang haus...Allah ampuni dosannya... kisah ini sebelum zaman nabi Muhammad


Saya jua menyokon HUDUD jika HAKIM ADIL...


ada 4 saksi Muttaqiin...


Inna Islama yajubbu maa kana Qoblahu
AtTa_ibu minal Zanbi Kama lah zanbalahu


bantulah Saudara kamu yang dizalimi, bantu jua sauadaranya yang menzalimi dengan DAKWAH
bukan hanya tahu hukum tanpa ADIL

ada Ulama' berpandangan begini


seore Insan telah khayal akibat sihir ...lalau terlanjur kerana khayal dan jahil...


Ulama' berpendapat dosa insan yang disihir, dikhayalkan tersebut ditanggung oleh orang jahat yang telah buat Insan tersebut khayal lalu terlanjur...
dalam zaman ini pil khayal banyak...pengedar banyak...

Pesan Luqman ...pilihlah Teman yang Solih...BAIK
pandangan ana yang dhoif...
Wallahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 08:10


http://mujahidfillah.blogspot.com/


dalam laman ini ada kisah Insan yang bertaubat setelah bunuh 100 orang...


Allah mengampuni dosanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 09:18


dalam laman ini ada kisah sempadan...had...limitation bagi hidup Insan
http://mizzhazzi.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14108 saat. Lajunya....