Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 14 jam, 40 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: ekonomi : ASB apa cerita sebenarnya (hukum)


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» ekonomi : ASB apa cerita sebenarnya (hukum)

Please Mendaftar To Post


Oleh ekonomi : ASB apa cerita sebenarnya (hukum)

4-ziey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28182
Posting: 37
Dari: ganu

russia  


posticon Posting pada: 12-01-09 17:01


Salam ikhwan semua,

ambe nak tanya pendapt semua pasal ASB ni.

1 : Fatwa kebangsaan kata HARUS, atas alasan maslahat umum bukan dari sudut teknikal. Kalau ikutkan hukumnya dah jatuh haram sebab portion investment yang di buat lebih 30% di konvensional dan juga tak ada panel syariah yang menjamin ke'halal'lannya.

2 : Merujuk kepada ustaz zaharudin pula, dia terima saja hukm harus tu.tapi dalam sesi soal jawab dan awam,jawapan pasal hukumnya menjurus kepada plhan kita pulak..

cuma yang ambe pening, takut2 saja keputusan yang di ambil oleh majlis fatwa kebangsaan tu dipengaruhi oleh politik kita..faham-faham sajalah ye. so Kalau boleh kita nak lah sesuatu yang kita buat tu benar-benar halal[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For 4-zieyProfil   Hantar PM kepada 4-ziey   Pergi ke 4-ziey's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-01-09 13:15


ASB merujuk kepada bentuk perkongsian perniagaan.

Oleh itu kita wajib kepada bentuk perkongsian perniagaan dalam Islam. Jika ia selari dengan hukum syirkah Islam, terutamanya dalam aaspek wadh;ie maka halallah ia. Jika ia tidak selari walaupun, satu perkara maka haramlah ia.

Mazhab Hanafi berpandangan ada empat jenis syirkah yang syari’e iaitu syirkah inan, abdan, mudharabah dan wujuh. ( Wahbah Az Zuhaili, Al Fiqh al Islami wa Adillatuhu)
Mazhab Maliki hanya 3 jenis syirkah yang sah iaitu syirkah inan, abdan dan mudharabah.
Menurut mazhab syafi’e, zahiriah dan Imamiah hanya 2 syirkah yang sah iaitu inan dan mudharabah.
Mazhab hanafi dan zaidiah berpandangan ada 5 jenis syirkah yang sah iaitu syirkah inan, abdan, mudharabah, wujuh dan mufawadhah.

Ada pun perkongsian boleh sama ada berkongsi hak milik (syirkatul amlak) atau/dan perkongsian aqad.

Syeikh Taqiuddin AnNabhani dalam kitabnya Sistem Ekonomi Alternatif Perspektif Islam berijtihad terdapat 5 jenis syirkah yang syari’e sama seperti pandangan mazhab hanafi dan zaidiah.

Walapun syirkah adalah hukum yang famous lagi maklum dalam iqtisad Islam, tetapi dewasa ini jarang sekali ia dibahaskan. Kerana apabila ia dibahaskan, maka pertentangan antara perkongsian Islam dan kapitalisme akan jelas kenampakannya.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 14:15


sekiranya ia perkara yang diragui,,,maka tinggalkan lah ia...masih banyak pelaburan yang halal yang disediakan oleh sistem perbankan islam....
(kata-kata pensyarah saya lah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.090097 saat. Lajunya....