Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 1 hari, 5 jam, 18 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 18 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 21 hari yang lalu
secureofficemovers: 22 hari yang lalu
Naqiu: 28 hari yang lalu
nawfaa79: 29 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: ukhwah tersesat(2)


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» ukhwah tersesat(2)

Please Mendaftar To Post


Oleh ukhwah tersesat(2)

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 11:41


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

setelah beberapa kali tulisanku menghilang dari pandanganku..(dipadamkan)..sekarang aku sedar...semakin ramai orang yang tak suka peraturan islam..

sekali lagi ku katakan..
ukhwah fillah tersesat...menggunakan ukhwah fillah untuk halalkan pertemuan lelaki dan perempuan...atas nama ukhwah fillah untuk melakukan maksiat..dengan kata ini juga menganggap halal sesuatu yang nyata2 ALLAH larang..

ukhwah.com...tersesat jika kita gunakan untuk menuduh..memfitnah...bermusuhan..memaki orang lain...ukhwah.com tersesat..digunakan agar lelaki mudah PM2 dengan perempuan berbincang masalah hati...menggoda...saling pm2 yang ALLAH haramkan...menceritakan keburukan orang lain..

hhmm..jom kita jadikan ukhwah fillah..ukhwah.com untuk jalan kita..salah satu jalan untuk berdakwah..(bukan yang haram"lawan jenis berdua2an")..jalan membina kekuatan islam...membina persaudaraan...
insyaallah...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 11:46


coba semua perhatikan..tulisan2 mulya...yang pernah anda sertai..kemana perginya..adakah tulisan tu buruk..??ada yang dikunci...ada yang terus dibuang...hhmm..biasa lah..numpang..orang boleh berbuat sesuka hati..kalau tulisan tu membuat satu keburukan,saya setuju kalau dipadamkn...tapi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 11:49


ye lah...sebelum ni topik sebegini entah hilang ke mana.takkan telah dibuangkan.hmm.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 11:55


apa pun...mari kita selamatkan "ukhwah yang tersesat"...
hati hatilah..ukhwah tersesat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 11:56


Ada gerakan anti Islam agaknya..?? Sajer2 buat spekulasi ... :-) jangan PERCAYA tau .. Wawa main terjah saja .. Hihi :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 12:23


banyak kali dah dibuang posting si mulya ni.... kalau tak buang pun, kunci... bukan dia saja... mana-mana posting yang tajuknya serius dan bertujuan untuk menyedarkan, banyak yang dah tak ada.... yang berlambak tajuk merepek2... kelab merapu pun berlambak... tang mana ukhwah FILLAH nya pun tak tau lah.... jangan lah dok istighfar panjang mengutuk orang kat luar sana yang kononnya 'hanyut' sedangkan kat sini pun banyak yang sesat tak jumpa tujuan sebenar..... and the worst part is... you think youre right!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 12:39


Yup..! Setuju dengan Darkside.. Ramai yang fikir 'saya betul'.. :-) kadang-kadang memang bagus tapi jangan lah sekadar benang kecil yang basah pun, u mengaku yang u boleh tegakkan ... AdUsSs..! Parahnya .. :-) Worst then, Apa saja yang kita cakap.., sedaya upaya nak blame tanpa usul periksa..

tolonglah wawa_83 dan kawan-kawan semua .. jangan letakkan tahap anda = dengan haiwan .. Gunakan akal tu .. jangan main blame tak tentu pasal ..

secara peribadi, Wawa agak kagum dengan Sadiqah.. (MT Kbajikan u.c) Wawa tak berapa rapat sangat dengan Sadiqah ni .. Dia nampak matured tapi comel dan Childish ..

kalau tak silap Wawa, Sadiqah team kbajikan.. memang mnjalankn amanah dia dengan baik. tak pernah nak interfere posting yang gaduh2.. Pranan Team kebajikan tu memang 'kena' untuk dia yang memang menjaga kbajikan ahli u.c ni .. :-) Love u Sadiqah .. hihi :-D as i concerned lah kan .. Tu contoh.

Wawa prhatikan ... (Wah, bukan cari salah tau .. Sekadar memerhati saja .. )

1- MT u.c ni tak sesuai dengan jawatan yang dipegangnya .. tolonglah berfikir sedalam2nya sebelum ber'perang' .. :-)

2-yang dah pegang jawatan pula, bila buat program .. please lah hormat wanita solehah yang amat mementingkan syari'at .. Contohnya kalau main bowling, janganlah letak kaum hawa kat sebelah lane kaum adam.. kasihan pada yang Islamic ..mereka nak jaga syari'at .. Portal u.c ni pun, Islamic kan..?? so .. kita try make it happen ok?? Wawa memang bukan alim dan 'Gengster' .. In fact, kalau main badminton dengan lelaki pun Wawa tak rasa bersalah .. (Time single dulu lah..) tapi bila join portal.., Kita sama-sama baiki diri .. ikut syari'at ok .. :-)

... yang dah berlalu tu biarlah .. kita baiki diri mulai saat ni ok ..? Bila ada program .., try separate kan lelaki dan perempuan .. jangan jadikan alasan yang tak logik untuk menghalalkan prtemuan lelaki dan permpuan .. :-)

thank you Semua .. Love u all

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

om_jibril85
Warga Rasmi
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34102
Posting: 12
Dari: sg pusu

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 12:47


om_jibril menghadirkan diri..
hhmm..dunia dakwah selalu ada hal-hal macam ni...
om_jibril perhatikan..,memang ukhwah tersesat...sudah saatnya untuk mengembalikannya kepada arah sebenar dan tujuan yang benar..."percayalah..agak tegak kebenaran tu..walau pun orang2 kafir dan orang2 musyrik dan orang2 munafik tidak menyukainya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For om_jibril85Profil   Hantar PM kepada om_jibril85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:03


Pada 12-01-09 11:55 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

apa pun...mari kita selamatkan "ukhwah yang tersesat"...
hati hatilah..ukhwah tersesat..

ukhwah.com sekarang sedang tersesat ke? kat mana sesat tu :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:08


so kalau terasa dah sesat tu, baliklah ke pangkal jalan k........


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 13:09


ya..kita harus kembali k pangkal jalan...hhmm...apa yang telah anda dan kita lakukan untuk luruskan kembali "ukhwah"
ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:13


Pada 12-01-09 13:09 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

ya..kita harus kembali k pangkal jalan...hhmm...apa yang telah anda dan kita lakukan untuk luruskan kembali "ukhwah"
ini..

maaf, saya tak clear lagi kat mana yang ukhwah.com ni sesat... kat hutan ke, kat tepi tasik ke, kat atas bukit ke... tang mana yang sesat tu?

sekadar bertanya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 13:17


FROM : Wawa_83.

Ukhwah tersesat .. contoh boleh rujuk apa yang Wawa taip d atas .. tak semua orang sesat tapi point ukhwah.com tu digunakan umum supaya kita sama-sama baiki diri ... macam yang Jue cakap, kembali ke pangkal jalan .. ok?

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:17


hmmm...sesat...siapa yang sesat..dan siapa yang menyesatkan...ukhwah tidak akan tersesat sekiranya yang menyesatkannya itu adalah tangan-tangan manusia sendiri.

p/s: Lepas ni Buat JK asing-asing lah ek...takut tersesat pulak ukhwah ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:27


Ukhwah bukan sesat...tapi penulis tu yang banyak lari.... lagipun ukhwah kadang-kadang tak sempat baca semua tulisan dalam satu masa... saya percaya bahawa ukhwah ada garis panduan dalam meluluskan forum... kalau hilang atau dikunci tu, ini bermakna telah terkeluar dari garis panduan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:39


ukhwah sesat kee..
cuba cari kat indon maybe sesat ke sana agaknya :-?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 13:42


mengajak sesama muslim kearah kebaikan.. bertujuan menyedarkan kita suadara seagama boleh dikira terkeluar dari garis panduan ye?? waaahhhh...... 'kagum'nya aku dengan warga ukhwah sekarang....

and please lah... tajuk macam ni reply main-main... tu lah dia... tak pernah nak ambik serius.... nak main-main sangat sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit suka hati you all lah... jangan sesat sampai tak jumpa cahaya Allah sudah.... bergurau tak kena tempat!

Bookmark and Share

  


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 14:58


entah apanya yang tersesat.maybe tajuk saja agaknya yang terlalu umum...so pndai2lah fikir apa yang diperkatakan.....sebenarnya saya pun terima keluhan juga daripada ahli2 lama, kenapa ukhwah tak macam dulu,ahli2 isi posting macam alim saja tapi dalam PM,haprak...dan banyak lgla...harap-harap semua muhasabah diri lah ye dan untuk saya juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 14:59


Pada 12-01-09 13:42 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

mengajak sesama muslim kearah kebaikan.. bertujuan menyedarkan kita suadara seagama boleh dikira terkeluar dari garis panduan ye?? waaahhhh...... 'kagum'nya aku dengan warga ukhwah sekarang....

and please lah... tajuk macam ni reply main-main... tu lah dia... tak pernah nak ambik serius.... nak main-main sangat sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit suka hati you all lah... jangan sesat sampai tak jumpa cahaya Allah sudah.... bergurau tak kena tempat!


emo nya darkside...bwk2 mengucap... :welcome:
hmmm..tersesat ke ukhwah????lepas lama mengamati topik ni....pada pendapat ana lah..ukwah tak tersesat pun...sebab ana masih mendapat info dan input2 yang berguna dari sahabat ukhwah semua...

knowledge ana bertambah tiap kali login ukwah.com ni..
ana tengok..masih ada yang mnasihati dan menegur...
ukhwah tak tersesat rasanya..kalau ada kesilapan pun..kesilapan kecil dalam berforum...
namanya pun ukhwah.com,silap ditegur....masalah dibantu...ada info..kita kongsi bersama...


kalau timbul masalah..kaji lah diri dan cara penulisan antum semua...buang yang keruh,ambil yang jernih..

Ukhwah.com...'menyemai kasih..memupuk ukwah'... :welcome:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 15:06


Pada 12-01-09 13:39 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

ukhwah sesat kee..
cuba cari kat indon maybe sesat ke sana agaknya :-?

hhmm..tak ada manusia yang suci...semua berdosa...saya faham..saya orang indonesia..dan hanya numpang disini..numpang berkawan...dan saya hanya mengingatkan saudara saya yang mengaku saya sebagai saudara seagamanya..maaf sangat-sangat...maaf.."ku lakukan ini agar memudahkan untuk menjawab seandainya diakhirat nanti aku ditanya tentang tanggungjawabku terhadap saudaraku.."


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 15:07


Apa jua pertemuan yang masih tetap digantungkan pada tali Allah(menjaga adab pertemuan),ia masih lagi dalam sifat keharusan...kita perlu melihat dan memahami situasi dunia ini dengan mata terbuka dan kelapangan minda,namun sebagai seorang islam yang menjaga iman nya,apa jua perkara yang mendekatkan pada hal yang mungkar perlu lah kita jauhi.
Dan lagi apakah perlu kita persoalkan sama ada tulisan kita itu masih ada atau pun dipadam,bagi saya itu bukan pokok yang perlu dipersoalkan.Yang menjadi persoalan saya apakah catitan amalan dosa kita dapat dipadam kan pada perhitungan hari akahirat.


-----------------
Kebaikan hidup ini hanya akan ujud bilamana kita tetap dalam makna hamba nya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 15:18


Pada 12-01-09 13:42 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

mengajak sesama muslim kearah kebaikan.. bertujuan menyedarkan kita suadara seagama boleh dikira terkeluar dari garis panduan ye?? waaahhhh...... 'kagum'nya aku dengan warga ukhwah sekarang....

and please lah... tajuk macam ni reply main-main... tu lah dia... tak pernah nak ambik serius.... nak main-main sangat sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit suka hati you all lah... jangan sesat sampai tak jumpa cahaya Allah sudah.... bergurau tak kena tempat!

"sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit"? eh, tu macam ayat saya saja :sopan:

cik/encik darkside, habis tu nak cakap apa, ada orang claim ukhwah.com sesat, tapi tak sebut sesat kat mana... or do u have any idea?

hari2 kita berdoa dalam surah al-fatihah, supaya ditunjukkan jalan yang lurus, bukan mereka yang dimurkai olehNya dan bukan golongan yang sesat... so kat mana yang sesat tu? ukhwah.com ni dah jadi dhall atau mudhill?

perkataan "sesat" ni boleh suka-suka ke kita cakap kat orang? adakah ukhwah.com ni sama macam ajaran sesat? atau golongan yang sesat (al-dhallin)... atau ada ahli2nya yang sesat, ada yang tak, macam syi`ah?

so, cuba perjelaskan kat mana yang sesat tu, biar kita jelas, boleh minta pihak2 yang berkenaan kembali ke pangkal jalan, bertaubat... tapi kena jelaskan betul-betul, jangan main-main dengan perkataan "sesat" ni, besar impaknya!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 15:18


sahabat..saya xmempermaslahkn tentang tulisan saya...
maaf..memang ada beberapa tulisan saya yang dulu yang saya meminta untuk memadamkannya...
sahabat yang disayangi ALLAH...maaf..maaf...maaf jika cara saya terlalu kasar...
ukhwah hanya satu istilah yang kita gunakan bersama...jika ia tersesat..,tentulah kita yang salah..maka kita semualah yang bersama2 akan meluruskannya...apa pun..tetaplah dalam aturan ALLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 15:25


Pada 12-01-09 15:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-09 13:42 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

mengajak sesama muslim kearah kebaikan.. bertujuan menyedarkan kita suadara seagama boleh dikira terkeluar dari garis panduan ye?? waaahhhh...... 'kagum'nya aku dengan warga ukhwah sekarang....

and please lah... tajuk macam ni reply main-main... tu lah dia... tak pernah nak ambik serius.... nak main-main sangat sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit suka hati you all lah... jangan sesat sampai tak jumpa cahaya Allah sudah.... bergurau tak kena tempat!

"sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit"? eh, tu macam ayat saya saja :sopan:

cik/encik darkside, habis tu nak cakap apa, ada orang claim ukhwah.com sesat, tapi tak sebut sesat kat mana... or do u have any idea?

hari2 kita berdoa dalam surah al-fatihah, supaya ditunjukkan jalan yang lurus, bukan mereka yang dimurkai olehNya dan bukan golongan yang sesat... so kat mana yang sesat tu? ukhwah.com ni dah jadi dhall atau mudhill?

perkataan "sesat" ni boleh suka-suka ke kita cakap kat orang? adakah ukhwah.com ni sama macam ajaran sesat? atau golongan yang sesat (al-dhallin)... atau ada ahli2nya yang sesat, ada yang tak, macam syi`ah?

so, cuba perjelaskan kat mana yang sesat tu, biar kita jelas, boleh minta pihak2 yang berkenaan kembali ke pangkal jalan, bertaubat... tapi kena jelaskan betul-betul, jangan main-main dengan perkataan "sesat" ni, besar impaknya!

wassalam.

sesat yang saya maksudkan bukan sesat seperti orang mengatakan "NI AJARAN SESAT"..
sesat yang saya maksudkan ialah "salah dalam menggunakan dan mengarahkan"..sebab itulah saya menggunakan kata "tersesat" bukan "sesat"..saya tak claim ukhwah.com sesat...
hhmm..ni yang bahaya ni...ukhwah yang saya maksudkan..


ukhwah"persaudaraan"...dan ukhwah.com.."bukan portal ni..tapi kita yang menggunakannya untuk tujuan2 yang salah...maaf...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 15:36


Pada 12-01-09 15:25 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-09 15:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-09 13:42 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

!

"sesat dalam hutan, sesat tepi tasik, sesat atas bukit"? eh, tu macam ayat saya saja :sopan:


.ukhwah.com...tersesat jika kita gunakan untuk menuduh..memfitnah...bermusuhan..memaki orang lain...ukhwah.com tersesat..digunakan agar lelaki mudah PM2 dengan perempuan berbincang masalah hati...menggoda...saling pm2 yang ALLAH haramkan...menceritakan keburukan orang lain..


sesat yang saya maksudkan bukan sesat seperti orang mengatakan "NI AJARAN SESAT"..
sesat yang saya maksudkan ialah "salah dalam menggunakan dan mengarahkan"..sebab itulah saya menggunakan kata "tersesat" bukan "sesat"..saya tak claim ukhwah.com sesat...
hhmm..ni yang bahaya ni...ukhwah yang saya maksudkan..


ukhwah"persaudaraan"...dan ukhwah.com.."bukan portal ni..tapi kita yang menggunakannya untuk tujuan2 yang salah...maaf...



tolong jelaskan.... mungkin kami salah faham... tapi ini kata-kata anda... jadi, sebelum kami ada tafsiran sendiri, eloklah saudara Mulya jelaskan dan buat perbandingan tentang kata-kata anda...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 15:40


Pada 12-01-09 15:25 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

sesat yang saya maksudkan bukan sesat seperti orang mengatakan "NI AJARAN SESAT"..
sesat yang saya maksudkan ialah "salah dalam menggunakan dan mengarahkan"..sebab itulah saya menggunakan kata "tersesat" bukan "sesat"..saya tak claim ukhwah.com sesat...
hhmm..ni yang bahaya ni...ukhwah yang saya maksudkan..


ukhwah"persaudaraan"...dan ukhwah.com.."bukan portal ni..tapi kita yang menggunakannya untuk tujuan2 yang salah...maaf...


sama ek antara "sesat" dan "salah", bagi saya tak sama, tapi maybe bagi anda sama, terpulanglah...

dan antara meletakkan "warga ukhwah" dan "ukhwah" itu sendiri adalah berbeza, apa yang saya faham anda juga maksudkan portal ini, ukhwah.com, seperti di bawah:
"ukhwah.com...tersesat jika kita gunakan untuk menuduh..memfitnah...bermusuhan..memaki orang lain...ukhwah.com tersesat..digunakan agar lelaki mudah PM2 dengan perempuan berbincang masalah hati...menggoda...saling pm2 yang ALLAH haramkan...menceritakan keburukan orang lain.."

sebab tu saya minta penjelasan, sekiranya portal ni dah tersesat dari arahnya, nyatakan di mana. kalau bagi Mulya portal ni tiada apa-apa masalah, tak sesat kat mana-mana, so itu saja yang saya nak tau, jelas dan habis cerita...

saya cuma bertanya sebab nak tau, tiada niat lain, seperti ada yang kata nak main-main tu, insyaAllah tak ada...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 15:41


Pada 12-01-09 13:17 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...sesat...siapa yang sesat..dan siapa yang menyesatkan...ukhwah tidak akan tersesat sekiranya yang menyesatkannya itu adalah tangan-tangan manusia sendiri.

p/s: Lepas ni Buat JK asing-asing lah ek...takut tersesat pulak ukhwah ini...
hhmm..ukhwah tersesat yang saya maksudkn bukan ukhwah sepenuhnya..tapi adalah masing-masing individu..masing-masing kita sama-sama untuk berusaha..menjaga...jangan sampai ukhwah ini hanya terlihat sebagai sarana/alat untuk kita bebas bergaul..maaf sangat-sangat...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 15:45


Jangan ada "pecah hati" muzakarah sangat penting untuk ukhwah.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 15:47


maaf, nak betulkan.. bukan ukhwah.com yang tersesat tapi sebab manusiala ukhwah.com dilabel sesat.
di mana ada kemahuan di situ ada jalan..
jangan menunding jari kat org lain sebab setiap insan bersikap lalai
asif jiddan..
kak sadiqah memang baik dan ana kenal rapat dengan kak sadiqah..
apa pun, jangan salahkan ukhwah.com
ni medan cedok ilmu..
tentang masalah ikhtilat tu, cuba sama-sama perbaiki..
ana setuju dengan apa yang kak wawa_83 katakan..
memang perlu perbaiki.. maaf kalau ana tersilap
maaf sangat-sangat.. kembalikan ajaran Islam dan ikuti syariat insyaAllah takkan sesat..

p/s: word "tersesat" ni ana tak berapa gemar.. macam kasaq semacam saja..
jangan label saudara sesama islam semudah tu
kembali muhasabah diri, kita nyatakan org sesat adakah kita perfect??

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 16:07


Pada 12-01-09 15:47 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

maaf, nak betulkan.. bukan ukhwah.com yang tersesat tapi sebab manusiala ukhwah.com dilabel sesat.
di mana ada kemahuan di situ ada jalan..
jangan menunding jari kat org lain sebab setiap insan bersikap lalai
asif jiddan..
kak sadiqah memang baik dan ana kenal rapat dengan kak sadiqah..
apa pun, jangan salahkan ukhwah.com
ni medan cedok ilmu..
tentang masalah ikhtilat tu, cuba sama-sama perbaiki..
ana setuju dengan apa yang kak wawa_83 katakan..
memang perlu perbaiki.. maaf kalau ana tersilap
maaf sangat-sangat.. kembalikan ajaran Islam dan ikuti syariat insyaAllah takkan sesat..

p/s: word "tersesat" ni ana tak berapa gemar.. macam kasaq semacam saja..
jangan label saudara sesama islam semudah tu
kembali muhasabah diri, kita nyatakan org sesat adakah kita perfect??


Jangan ada "pecah hati" muzakarah sangat penting untuk ukhwah.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 16:11


Pada 12-01-09 15:41 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-09 13:17 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...sesat...siapa yang sesat..dan siapa yang menyesatkan...ukhwah tidak akan tersesat sekiranya yang menyesatkannya itu adalah tangan-tangan manusia sendiri.

p/s: Lepas ni Buat JK asing-asing lah ek...takut tersesat pulak ukhwah ini...
hhmm..ukhwah tersesat yang saya maksudkn bukan ukhwah sepenuhnya..tapi adalah masing-masing individu..masing-masing kita sama-sama untuk berusaha..menjaga...jangan sampai ukhwah ini hanya terlihat sebagai sarana/alat untuk kita bebas bergaul..maaf sangat-sangat...



alhamdulillah...harap begitulah...tapi bukan semua warga ukhwah tersesah ataupun sesat....



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 16:12


tak perlu specific definition... tapi sekali baca pun dah boleh faham sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 16:13


confuse ana dibuatnya....

hmmm... :-o :berfikir:

apa pun dah clear kan....

so,kena lah bhati2 lepas ni...ok...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 16:13


HARAP PERHATIKAN...MAAF..
hhmm..maaf sebelumnya..walau pun saya masih sangat baru dalam ukhwah.com,tapi mungkin pengetahuan saya tentang apa yang tersembunyi dalam ukhwah.com lebih..maaf..
-saya sengaja menggunakan kata "tersesat"..kasar..memang kasar..agar menarik perhatian orang ramai..agar membuka mata..agar memukul..agar membangunkan yang terlena...

-ukhwah.com...tersesat/tersalah guna/keluar dari tujuannya jika kita gunakan kepada sesuatu yang salah...saya gunakan "ukhwah.com" sebab orang akan pandang ini..bukan masing-masing kita...walau pun yang salah tu hanyalah beberapa dari kita...
tentunya salah/kita salah jika ukhwah.com kita gunakan agar lelaki mudah PM2 dengan perempuan berbincang masalah hati(cinta/pacaran)...menggoda...saling pm2 yang ALLAH haramkan...menceritakan keburukan orang lain..

KATA "TERSESAT" ini saya gunakan...seperti seorang penulis yang berusaha agar tulisannya dibaca dan difikirkan...semuanya kembali kepada masing-masing jiwa...mengaku or tak tentang apa yang saya katakan...

-BUKAN menunjuk jari pada orang lain..ni untuk kita semua termasuk saya...
setiap orang pasti bersalah...bn kita semua pun harus saling mengingatkan..
berusaha untuk membangunkan jiwa setiap saudara kita...bukan membiarkannya dalam kesalahan..

INI BUKAN agar kita berpecah..tapi ini agar kita bersatu dan bergerak bersama untuk mengikat kembali persaudaraan kita dengan jalan dan cara yang betul menurut ALLAH...

saya ingatkan ni sebab saya sangat menyayangi saudara2 saya seislam..maaf..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 16:35


tuan2, kita tidak tahu apa niat Mulya sebenarnya... tapi ana dapat rasakan mulya ada niat baik untuk ukhwah... cuma cara kita mentafsir agak sedikit berbeza.... jadi kita beri peluang pada mulya untuk suarakan pendapat dia...kalau ada pendapat dia yang benar, maka kita benarkan dalam hati... jika ada yang tak berapa kena dengan hati kita, hantar PM ke Mulya dan minta penjelasan... elak dari luahan emosi negatif pada Mulya... ingat!! saudara kita tetap yang Ada kalimah LAAILAHAILLALLAH...

jaga maruah saudara kita.... pasti Allah akan tutup aib kita di dunia dan akhirat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 17:46


Pada 12-01-09 16:13 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

-ukhwah.com...tersesat/tersalah guna/keluar dari tujuannya jika kita gunakan kepada sesuatu yang salah...saya gunakan "ukhwah.com" sebab orang akan pandang ini..bukan masing-masing kita...walau pun yang salah tu hanyalah beberapa dari kita...
tentunya salah/kita salah jika ukhwah.com kita gunakan agar lelaki mudah PM2 dengan perempuan berbincang masalah hati(cinta/pacaran)...menggoda...saling pm2 yang ALLAH haramkan...menceritakan keburukan orang lain..

KATA "TERSESAT" ini saya gunakan...seperti seorang penulis yang berusaha agar tulisannya dibaca dan difikirkan...semuanya kembali kepada masing-masing jiwa...mengaku or tak tentang apa yang saya katakan...

kalau tak nak warga ukhwah berPM2 ke jalan yang lagha, satu saja lah caranya, iaitu menghapuskan fungsi PM dalam ukhwah.com, adakah itu solusinya?

sebab selagi ia ada, maka terpulang kepada empunya masing-masing nak manfaatkan benda tu macam mana, secara baik atau secara "sesat" :sopan:

pandangan saya, perkara ni takkan berlaku di sebelah pihak saja (berPM2), kalau kita terima PM yang macam tu lepas itu kita tak layan, tak jalan juga... tapi kalau kedua-duanya layan, tu yang boleh sampai salah guna tu, betul tak?

saya tak tau lah kalau ada yang guna PM kat ukhwah ni untuk ajak yang lain jantina keluar dating ke, jumpa ke, minum2 kat luar ke... saya harap tak ada lah ye, na`uzubiLlahi min zalik!

so, terpulang kepada individu itu kan, sama macam komputer, kalau ia dimanfaatkan dengan cara baik, maka baiklah hasilnya, tapi kalau dimanfaatkan secara tak baik, tak baiklah hasilnya, so ia berbalik kepada diri sendiri, tepuk dada tanya iman...

sekadar pandangan, wassalam.

p/s: maaflah ye sebab saya tak setuju dengan perkataan "sesat" tu, sebab setau saya tak elok kita menyesatkan sesama Islam ni, banyak lagi perkataan lain yang lebih sesuai untuk digunakan... tapi macam saya cakap sebelum ni, terpulang...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 20:40


Pada 12-01-09 17:46 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-09 16:13 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

-ukhwah.com...tersesat/tersalah guna/keluar dari tujuannya jika kita gunakan kepada sesuatu yang salah...saya gunakan "ukhwah.com" sebab orang akan pandang ini..bukan masing-masing kita...walau pun yang salah tu hanyalah beberapa dari kita...
tentunya salah/kita salah jika ukhwah.com kita gunakan agar lelaki mudah PM2 dengan perempuan berbincang masalah hati(cinta/pacaran)...menggoda...saling pm2 yang ALLAH haramkan...menceritakan keburukan orang lain..

KATA "TERSESAT" ini saya gunakan...seperti seorang penulis yang berusaha agar tulisannya dibaca dan difikirkan...semuanya kembali kepada masing-masing jiwa...mengaku or tak tentang apa yang saya katakan...

kalau tak nak warga ukhwah berPM2 ke jalan yang lagha, satu saja lah caranya, iaitu menghapuskan fungsi PM dalam ukhwah.com, adakah itu solusinya?

sebab selagi ia ada, maka terpulang kepada empunya masing-masing nak manfaatkan benda tu macam mana, secara baik atau secara "sesat" :sopan:

pandangan saya, perkara ni takkan berlaku di sebelah pihak saja (berPM2), kalau kita terima PM yang macam tu lepas itu kita tak layan, tak jalan juga... tapi kalau kedua-duanya layan, tu yang boleh sampai salah guna tu, betul tak?

saya tak tau lah kalau ada yang guna PM kat ukhwah ni untuk ajak yang lain jantina keluar dating ke, jumpa ke, minum2 kat luar ke... saya harap tak ada lah ye, na`uzubiLlahi min zalik!

so, terpulang kepada individu itu kan, sama macam komputer, kalau ia dimanfaatkan dengan cara baik, maka baiklah hasilnya, tapi kalau dimanfaatkan secara tak baik, tak baiklah hasilnya, so ia berbalik kepada diri sendiri, tepuk dada tanya iman...

sekadar pandangan, wassalam.

p/s: maaflah ye sebab saya tak setuju dengan perkataan "sesat" tu, sebab setau saya tak elok kita menyesatkan sesama Islam ni, banyak lagi perkataan lain yang lebih sesuai untuk digunakan... tapi macam saya cakap sebelum ni, terpulang...



setuju dengan IM

perkataan "sesat" seperti maklum tak best
lgkpn memetik semula kata-kata IM "tak elok kita menyesatkan sesama Islam ni


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

alam_kubur24
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35967
Posting: 36

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 21:41


takut tersesat di alam yang tidah nyata...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alam_kubur24Profil   Hantar PM kepada alam_kubur24   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 22:47


Pada 12-01-09 16:12 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

tak perlu specific definition... tapi sekali baca pun dah boleh faham sendiri...
yess....saya setuju apa yang diperkatakan oleh saudara/i...tak perlu lagi nak taip panjang untuk mempermainkan maksud org yang bagi tajuk ni..sgalanya dah jelas...sekali baca saja maksud dah tau...tak perlu mendefinisi ke arah yang rumit sebab dah jelas...tak akan diperkatakan ukhwah.com yang sesat but ahli2 dalam ukhwah.com yang dah salah menggunakan web ni sebenarnya... payah2 saudara mulya nak explain maksud yang dia nak...ada juga yang tak fhm2...nak berbelit2 lagi....da banyak explain da mulya gitau,,,ada juga org yang nak belit2kn...maybe dah faham agaknya tapi sj2 saja nak "memutarkan belit"...

cukup2lah pertikaikan maksud mulya tu...baca sekali saja dah faham maksudnya....jangan kata pula semua org lain pemahaman,....dahtu mulya da explain banyak-banyak , takkan tak fhm2 lagi....aduyaiiiii.... :lol:


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 23:41


Ukhwah.com tersesat? mungkin tidak. dan mungkin ya
warga uhkwah.com tersesat? mungkin ya. dan ramai yang ya.
kamu. Aku? tersesat?

bagi aku, portal yang islamik (islamik ke ukhwah.com? mungkin~) atau islamik wannabe bukan lah tempat berkumpulnya warga yang mempunyai basic islamik secara total. Seperti mana kota madinah di zaman nabi, bukan kesemuanya orang yang beriman. ada YAHUDi yang celaka (sesat lagi menyesatkan), ada munafik, ada kafir dan ada muslim. Namun dalam keadaan begitu apa yang nabi buat? dan apa yang kita buat pada situasi yang (hampir) sama dalam ukhwah.com

Mungkin ada orang yang jahil datang mencari ilmu. mungkin juga ada orang yang alim datang mencari (bukan terjumpa) jodoh (tak ada kaitan denagn sesiapa warga ukhwah.com yang bertemu jodoh~ hanya ayat umum). mungkin juga ada orang yang bermasalah kesunyi di dunia nyata, lalu mencari teman secara virtual. mungkin ada orang berpengetahuan datang untuk menunjuk2 ilmu dengan sifat riya' (aku ke ini?). dan mungkin ada orang yang merasa GERSANG jiwa kosong lalu menambahkan "makanan hati" di sini.

hanya beberapa orang yang "TERsesat" tidak menggambarkan semua orang tersesat. dan walau ada beberapa orang yang hipokrit, tidak menggambarkan semua hipokrit. Mungkin ada beberapa orang yang warak namun ia tidak menggambarkan semua orang warak.

maka KAMU berada dalam kategori mana....?

ps:- aku tersesat? menyesatkan? disesatkan? sesat yang menyesatkan.....? entah lah~

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 00:56


salam semua sahabat-sahabat perjuangan...marilah kita sama-sama bermuhasabah diri kita masing-masing.kembali ke jalan ALLAH..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 05:14


bukan tidak faham dengan apa yand diperkatakan..ana bersetuju dengan pendapat IM. Perkatan sesat orang sesuai dalah hal ini..dan semua ahli berhak menggunakan apa sahaja fungsi dalam ukhwah ini. Pokok pangkalnya hati...terpulang kepada sesiapa yang menggunakan. Yang penting adalah niat.terima kasih atas nasihat. Tetapi buka kita yang menentukan perkara iitu sesat..pandangan matak kita berbeza dengna pandangan Allah..selagi tidak menyalahinya teruskan.dan saya sentiasa bersangka baik kepada semua ahli ukhwah.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 11:02


-salam alaik-
erm.. sesat.tersesat.menyesatkan.disesatkan.. semuanya
hanya insan yang tersebut yang tahu apa yang dia tahu.

bilamana sesuatu tindakan yang dibuat tidak memuaskan hati..
sakit hati.. dll perasaan yang menyelebungi kalbu.. try chek and error.
maybe ada virus somewhere.. ada certain words yang tak perlu dipaparkan untuk
umum, ada macam-macam lagi lah..

hatta manusia ni, ada banyak sifat dalam diri..
yang baik, jujur, amanah, hipokrit..konkrit..hihihi.
dan segala macam lah.

apa yang penting... KERjasama..hihi.. ups.. dok tengok kartun pulak ;)
ceritera tentang sesat tersesat tu.. cadangan usul hujah ss...
cari kunci pintu tersebut.. ada somewhere missing agaknya..
tercicir di mana-mana jalan agaknya..

kalau tak jumpa juga..kena buat kunci baru agaknya..
hhmmmm......

nuthin to say..
just be cool and patient...
Allah wit us for evertime...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 13-01-09 11:19


:-) tak Apalah ... ALLAH SWT akan tunjuk siapa yang sesat ... :-) Wawa mengaku, Wawa memang jahil .. thank you pada yang PM dan Menegur Wawa..

sebagai seorang yang amat2 jahil dalam bab-bab agama2 ni, to b honest .. Wawa faham apa yang mulya try nak sampaikan ... :-) tapi bukan faham mentah2 tau ..
HANYA UNTUK ORANG2 YANG BERFIKIR...!!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 11:33


sesat? mari kita sama-sama fikirkan ek... :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-01-09 11:33


apa pun yang ada didalam tulisan saya..,fungsinya tak jauh beza dengan buku2 yang pernah antum baca...
rasanya tak perlu saya jelaskan arti kalimat "tersesat"secara bahasa..."ter"yang bermakna xsengaja..or bukan disengaja...

tulisan ini dibuat secara sengaja dan dengan segenap pertimbangan...
untuk semua...saya,anda,mereka,kita,diia,dan siapa pun warga ukhwah...

yang bertujuan..,kalau saya,anda,dia,mereka,kita or siapa pun yang melakukan kesilapan ni or tersilap..,mari kita sama-sama perbaiki...perbaiki diri kita masing-masing..timbulkan perasaan malu pada diri..ALLAH tengah menatap kita...

PM tak perlu dihilangkan..yang perlu adalah kita masing-masing tau adab dan cara menggunakannya yang sesuai..."ada seorang anak kecik yang melempar kasut kepada kawannya dan mengenai kepala kawannya.." apakah kita akan membuang kasut tu..???tentunya tak kan..??kita hanya perlu memberitahu dan melatih anak tu untuk menggunakan kasut sesuai dengan fungsinya..bukan untuk lempar orang...

kunci untama yang diperlukan ialah kesadaran pada jiwa dan diri kita masing-masing...jauhkan sikap sombong dari diri kita.."sombong= menolak kebenaran dan memandang rendah terhadap orang lain".

MENGAPA MENGGUNAKAN kata-kata yang PEDAS dan SANGAT PANAS..saya dah jelaskn..ni hanyalah cara untuk menarik perhatian..selanjutnya terserah kepada yang memahami ISI dalam tulisan...
PERHATIKAN berapa banyak tajuk yang berkaitan tentang ilmu yang tak ada yang baca dan tak ada yang posting...kalau masalah friendster.,kampung..,nama, umur, lelaki dan perempuan, pacaran..,dll..tentu banyak yang baca dan berkomentar kan..??hhmm...tersalah..tersesat..tapi untuk tak salah..sekedar menghibur diri..

semuanya jangan ada yang emosi...tak perlu mempertikaikan kata "tersesat"yang saya gunakan..perhatikan ISInya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 12:09


salam semua...
topik macam panas...
tapi macam "biasa" saja....
sesat?????????entah lah...tepuk dada sendiri...sendiri yang menilai....
hantar PM lelaki wanita memang tak elok kalau salah diguna...
tapi kalau betul cara nya,memang menambah ukhwah antara ahli...

program ukhwah ada tersesat??????
disebabkan program ukhwah juga lah ramai yang menemui JODOH masing-masing...

program ukhwah jugak lah yang menemukan kawan sekolah lama lah.....kawan sekampung lah...dan macam-macam lagi cerita disebalik ukhwah ini...


nak cari keburukan memang mudah kan..senang saja nampak....

cuba sahabat-sahabat sekalian senaraikan kebaikan2 yang ukhwah.com dah lakukan bermula dr penubuhan ukhwah itu sendiri sampai sekarang.....

so,berterima kasihlah pada ukhwah.com..

p/s
so,apa lagi senaraikanlah kebaikan2 nya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 12:18


Pada 13-01-09 12:09 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua...
topik macam panas...
tapi macam "biasa" saja....
sesat?????????entah lah...tepuk dada sendiri...sendiri yang menilai....
hantar PM lelaki wanita memang tak elok kalau salah diguna...
tapi kalau betul cara nya,memang menambah ukhwah antara ahli...

program ukhwah ada tersesat??????
disebabkan program ukhwah juga lah ramai yang menemui JODOH masing-masing...

program ukhwah jugak lah yang menemukan kawan sekolah lama lah.....kawan sekampung lah...dan macam-macam lagi cerita disebalik ukhwah ini...


nak cari keburukan memang mudah kan..senang saja nampak....

cuba sahabat-sahabat sekalian senaraikan kebaikan2 yang ukhwah.com dah lakukan bermula dr penubuhan ukhwah itu sendiri sampai sekarang.....

so,berterima kasihlah pada ukhwah.com..

p/s
so,apa lagi senaraikanlah kebaikan2 nya....


benar...

asbab Ukhwah.com jugalah penerbit tajuk ini iaitu sdr Mulya & Wawa83 bertemu jodoh.... jadi tak ada jugalah yang sesatnya...

ukhwah ni macam jembatan menuju ke satu tempat yang baik... tetapi ada yang lompat dari jembatan, ada yang rosakkan jembatan dll... maka jadi negatiflah jembatan tersebut.... keluarlah cerita dengan mengatakan jembatan ini tak boleh dilalui..usang, bahaya dll...

Begitulah dengan ukhwah.... kalau kita buat baik-baik dalam ukhwah maka org akan kata ukhwah bagus, seronok dll... cuba fikirkan dengan kenyataan kita ini, pasti hati-hati MT ukhwah akan terguris.... malah mungkin ada MT ukhwah yang sedang mengalirkan airmata bila baca kenyataan kita... Moga Presiden hanan ada 2 sifat dalam menerima tulisan2 negatif dari ahlinya.. apa 2 sifat itu?

SABAR & TAQWA


ayoh senaraikan kebaikan ukhwah... maka negatif akan tenggelam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 12:55


kalau nak di katakan PM yang ada dik ukhwah ni menyesatkan tu tak betul sama sekali.

saya mengakui bermula dari PM di ukhwah.com ni lah akhirnya saya dan suami diijabkabulkan. dan saya percaya ramai lagi ahli ukhwah yang bertemu jodoh di ukhwah ni semuanya bermula dari PM.

dan tak salah juga andai saya mengatakan bahawa anda saudara mulya juga pernah berPM dengan isteri anda atau 'orang' lain sebelum anda bernikah. am i right??

dan untuk pengetahuan anda wahai saudara mulya hanya ada seorang insan saja di ukhwah.com ini yang telah menyalahgunakan fungsi PM ni dengan menyebarkan fitnah untuk mengaibkan org lain. siapa org tu...anda pasti tahu kan??

dah sekian lama ukhwah.com wujud dan tak pernah seorang pun menyoalkan fungsi PM yang ada di ukhwah.com kecuali anda.

apa sebenarnya yang anda inginkan dari ukhwah ni???


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 13:57


Pada 13-01-09 12:55 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak di katakan PM yang ada dik ukhwah ni menyesatkan tu tak betul sama sekali.

saya mengakui bermula dari PM di ukhwah.com ni lah akhirnya saya dan suami diijabkabulkan. dan saya percaya ramai lagi ahli ukhwah yang bertemu jodoh di ukhwah ni semuanya bermula dari PM.

dan tak salah juga andai saya mengatakan bahawa anda saudara mulya juga pernah berPM dengan isteri anda sebelum anda bernikah. am i right??

dan untuk pengetahuan anda wahai saudara mulya hanya ada seorang insan saja di ukhwah.com ini yang telah menyalahgunakan fungsi PM ni dengan menyebarkan fitnah untuk mengaibkan org lain. siapa org tu...anda pasti tahu kan??

dah sekian lama ukhwah.com wujud dan tak pernah seorang pun menyoalkan fungsi PM yang ada di ukhwah.com kecuali anda.

apa sebenarnya yang anda inginkan dari ukhwah ni???



jangan gaduh2.... ana syor tpik ini di KUNCI......

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 20:46


Pada 13-01-09 12:55 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!



dan untuk pengetahuan anda wahai saudara mulya hanya ada seorang insan saja di ukhwah.com ini yang telah menyalahgunakan fungsi PM ni dengan menyebarkan fitnah untuk mengaibkan org lain. siapa org tu...anda pasti tahu kan??



ada ke kes begini :-o


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 20:58


Pada 13-01-09 20:46 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-09 12:55 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!



dan untuk pengetahuan anda wahai saudara mulya hanya ada seorang insan saja di ukhwah.com ini yang telah menyalahgunakan fungsi PM ni dengan menyebarkan fitnah untuk mengaibkan org lain. siapa org tu...anda pasti tahu kan??



ada ke kes begini :-o



ada lah tu kes sebegitu...kalau tak puan kasih_kekasih takkan mentionkan.cuma tak diheboh-hebohkan saja.taknak mengaibkan orang lain.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 08:22


soal sesat tersesat ni,.. kita kembali kepada tujuan utama kita join ukhwah.com ni. adakah semata-mata untuk berPM, berbicara tentang hati dan perassaan atau mencari pasangan? jawapannya ada pada anda sendiri. dan jika ya jawapan, memang anda tersesat.. ukhwah.com is not the right place for that.
jika ada yang telah tersasar dari tujuan asal kita menyertai ukhwah ni, sedarlah dan kembalilah ke pangkal jalan. jangan menyalahgunakan ukhwah.com ini...
sama-samalah kita muhasabah diri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 09:26


"Pada 1tuan2, kita tidak tahu apa niat Mulya sebenarnya... tapi ana dapat rasakan mulya ada niat baik untuk ukhwah... cuma cara kita mentafsir agak sedikit berbeza.... jadi kita beri peluang pada mulya untuk suarakan pendapat dia...kalau ada pendapat dia yang benar, maka kita benarkan dalam hati... jika ada yang tak berapa kena dengan hati kita, hantar PM ke Mulya dan minta penjelasan... elak dari luahan emosi negatif pada Mulya... ingat!! saudara kita tetap yang Ada kalimah LAAILAHAILLALLAH...
jaga maruah saudara kita.... pasti Allah akan tutup aib kita di dunia dan akhirat..."

ini yang saya suka...Niat yang baik kalau disampaikan dengan cara yang kurang cermat akan menjauhkan..bukan merapatkan..buktinya....topic ni sahaja dah cukup...niat baik tapi kurang cermat...terus jadi panas topic ni..adakah ini yang saudara mulya dan sahabat-sahabat mahukan..saya pasti tidak.
jangan suka memukul..hatta nak berdakwah sekali pun...
berbicaralah umpama adik-abang..kakak-adik..dan sumpama sahabat karib....

jauhi sikap kasar even dalam penulisan, supaya orang tak salah tafsir,supaya orang tak beremosi melihat penulisan kita,kadangkala orang melihat tulisan kita tu beremosi dan melihat ianya perlu dijawab dengan emosi.

Sesungguhnya Allah Swt. lembut, dan menyukai lemah lembut dalam segala hal." (hari. al-Bukhari)

maksud ayat,
"Serulah manusia ke jalan tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik.Dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik" (Al Nahl:25)

sebab apa, cuba mulya baca baris pertama posting anda..ada unsur emosi pada ayat pertama anda

"setelah beberapa kali tulisanku menghilang dari pandanganku..(dipadamkan)..sekarang aku sedar...semakin ramai orang yang tak suka peraturan islam.."

ayat ni anda tujukan kepda siapa sebenarnya...siapa yang tak suka peraturan Islam ni....cuba cakap..ini yang saya maksudkan...betul ke ramai tak suka peraturan Islam, atau ianya sekadar andaian emosi anda sahaja.

saudaraku mulya...seperti yang saya PM anda tempoh hari... maksudnya tegurlah dengan cara yang lebih baik.seperti maksud ayat Allah diatas.
dan jangan suka memukul atau mengejut...menggunakan kata-kata PANAS, PEDAS...tidak akan membantu,,malahan akan merosakkan dan menyerongkan tafsiran pembaca yang membaca posting anda..

sekadar pandangan saya...



-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 09:43


Allhuakhbar...
panas topik ni...banyak-banyak lah bersabar ye...
buat saudara mulya..lebih berhat-hati lah nanti...
mungkin ada sedikit silap dalam penulisan enta...
aasif....
mungkin ada yang salah faham dan tak bersetuju....
ok..kalau masih tak reda...kuncilah topik ni...

Fastabiqul khairat...

p/s:mana darkside eh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:02


segalanya dah jelas... bagi yang salah... segera minta maaf...
Kita kumpul servey dan undi.... jika 10 ahli mengatakan topik ini DIKUNCI, maka MT ukhwah.com perlu KUNCI topik ini demi kemaslahatan

sekaran baru 2 undi yang setuju topik ini DIKUNCI

1. Addey
2. marul

8 lagi diperlukan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:15


As salamualaikum wbt dan salam ukhwafillah,

Sebenar saya berazam yang saya tidak ingin mencampuri urusan yang sebegini lagi yang tidak signifikan dengan diri saya. Kerana setelah difikir-fikir, saya telah jauh menyimpang dengan visi dan misi hidup saya yang mendaulatkan tradisi keilmuan. Saya sedar yang saya keterlaluan di Ukhwah.com. Oleh itu sempena tahun baru Hijri dan Masehi, saya akan kembali kepada landasan saya yang sebenarnya iaitu mendaulatkan tradisi keilmuan dimana-mana saja dan dalam konteks ini Ukhwah.com.

Isu Topik Di atas

Berbalik kepada topik, sebenarnya isu sebegini diibaratkan letusan mini gunung berapi yang menjadi norma semulajadi dunia yang berfungsi untuk kestabilan dunia (Salah satu metodologi Prinsip Kestabilan Sejagat).

Kesimpulan ringkas Marilah kita bertaut Ukhwah. Tak perlu gaduh-gaduh.

Baiklah, saya tidak mahu bercakap panjang.

Topik yang dikunci dibuka kembali

Saya cuma musykil, Kenapa topik ini yang telah dikunci, tetapi dibuka kembali? Mungkin ada sebab topik ini dibuka kembali ataupun mungkin Integriti salah seorang pentadbir boleh dipersoalkan.

Sekian, Terima Kasih


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:19


Kita kumpul servey dan undi.... jika 10 ahli mengatakan topik ini DIKUNCI, maka MT ukhwah.com perlu KUNCI topik ini demi kemaslahatan

sekaran baru 3undi yang setuju topik ini DIKUNCI

1. Addey
2. marul
3. Daeng_jati ( nampak macam setuju...)

7lagi diperlukan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:25


4. saya :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:29


Kita kumpul servey dan undi.... jika 10 ahli mengatakan topik ini DIKUNCI, maka MT ukhwah.com perlu KUNCI topik ini demi kemaslahatan

sekaran baru 4 undi yang setuju topik ini DIKUNCI

1. Addey
2. marul
3. Daeng_jati ( nampak macam setuju...)
4. mimi_eniliana


6 lagi diperlukan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.18119 saat. Lajunya....