Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 17 jam, 10 minit yang lalu
muslimiman: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
nur_tinta: 22 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: IQ test..baru punya..agaknya


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» IQ test..baru punya..agaknya

Please Mendaftar To Post


Oleh IQ test..baru punya..agaknya

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:25


aman pergi pasar beli sayur bayam dan ikan..harga total ialah 11 ringgit..

harga ikan ialah 10 ringgit lagi mahal dari sayur bayam..berapakah harga ikan itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:55


takkan tu pun tak tahu...
cuba kira dulu..lepas itu barulah tanya cikgu..

=)..kidding..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 13:11


soalan ni tak menguji IQ langsung.
jawapannya pun dah ada kat situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 13:24


macam soalan matematik untuk budk drjah 1 saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-01-09 16:04


wah hah hah hah ha ha.
iq hapekebende.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 09-01-09 17:05


biar sajalah dia nak tanya apa pun. sian kat dia. kalau tak nak jawab tak payah lah jawab... banyak komen pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 17:18


er... macam susah saja soalan ni...

kalau harga ikan lebih 10 ringgit dari bayam...
maka harga ikan - harga bayam = 10ringgit

kalau harga ikan rm10 baki duit cuma rm1.. maka harga bayam sepatutnya rm1 tapi bayam bukan rm1.. sebab
rm10-rm1=rm9

er... yang kata soalan ni mudah.. boleh tak kasitau.. berapa harga ikan yang sebenarnya ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 18:03


betul tu puan mimi...
bukan senang nak jawab riddle ni..susaaaahhhh...that's why lah saya tak jawab..sebab saya nak tanya cikgu saya dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 22:26


saya tarik balik komen saya sebelum ini.

setelah difikir balik, saya rasa harga ikan itu RM10.50
     ikan     : RM10.50
so, bayam : RM 0.50 (ada ke tak bayam yang berharga 0.50 bukan persoalannya)
ikan - bayam=RM10 (harga ikan 10 ringgit lebih mahal daripada bayam,.. dah terbukti)

JAWAPANNYA: RM10.50

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

xehar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16318
Posting: 81
Dari: Bumi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 23:07


Jawapannya RM10.50

Harga Bayam = RM0.50

mengelirukan juga teka teki ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeharProfil   Hantar PM kepada xehar   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-01-09 09:36


Ana rasa harga ikan sepuluh ringgit.Harga Bayam seringgit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 09:38


hahhaha...jawab jangan tak jawab..............
adik dah tahu, so buat apa nak jawab..kang jawab org lain tak boleh nak teka2 lagi..biar lah dulu....
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 14:10


lah.. cik yang soal.. di mana kah jawapan anda? hi hi hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 15:01


Pada 09-01-09 22:26 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

saya tarik balik komen saya sebelum ini.

setelah difikir balik, saya rasa harga ikan itu RM10.50
     ikan     : RM10.50
so, bayam : RM 0.50 (ada ke tak bayam yang berharga 0.50 bukan persoalannya)
ikan - bayam=RM10 (harga ikan 10 ringgit lebih mahal daripada bayam,.. dah terbukti)

JAWAPANNYA: RM10.50


hehe..betul!! walaupun soalan IQ budak darjah 1, tapi pening juga kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

izam0308
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2008
Ahli No: 35444
Posting: 19
Dari: UPSI

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-09 15:27


tak berapa nak faham.. cuba terangkan...kalau dikatankan bayam harga 1.00 pun boleh diterima apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izam0308Profil   Hantar PM kepada izam0308   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 16:36


sebab hrga ikan rm10 lagi mahal dr bayam..

kalau bayam=rm1,
hrga ikan = rm1(harga bayam) + rm10(lagi mahal dari hrga bayam) = rm11
total=hrga ikan+hrga byam=rm1 + rm11 =rm12

sedangkan hrga total=rm11

so, bayam tak boleh rm1

jawapan nya bayam rm0.50 dan ikan rm10.50

kalau bayam=rm0.50,
hrga ikan = rm0.50(harga bayam) + rm10(lagi mahal dari hrga bayam) = rm10.50

total=hrga ikan+hrga byam=rm0.50+ rm10.50 =rm11

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-05-10 11:21


ni bukan tahap darjah 1 lah.....banyak soalan gini tahap UPSR...soalan favorite UPSR every year..



Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

kluangman2001
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2010
Ahli No: 39756
Posting: 18

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-05-10 11:43


harga ikan RM 10.50 harga bayam RM 0.50

Bookmark and Share

    


  Member Information For kluangman2001Profil   Hantar PM kepada kluangman2001   Quote dan BalasQuote

hidayattullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2009
Ahli No: 38772
Posting: 33

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-05-10 07:45


A'ah................

Harga ikan tu RM10.50

Tanya harga ikan saja kan.....hihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayattullahProfil   Hantar PM kepada hidayattullah   Quote dan BalasQuote

rostanmohd
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39839
Posting: 42
Dari: Ipoh

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 08:35


Yang ni pun tak boleh jawab ke.....
1)ikan + bayam =RM11.00
2)ikan RM10 lebih mahal dari bayam...maknanya harga ikan RM10 + RM 1=RM11
3)oleh itu Harga bayam =RM1.00
4)Harga ikan =RM11.00
5)ikan + bayam =RM12

Jawapan = RM11.00(ikan)


-----------------
Insan yang lemah..........


Bookmark and Share

    


  Member Information For rostanmohdProfil   Hantar PM kepada rostanmohd   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-11 13:59


kenapa ikan rm 10.50? kalau pm 10.40 tak boleh ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-01-11 14:11


Harga ikan rm 10.50 sebab harga ikan mesti lebih mahal rm 10.00 dari harga bayam iaitu 50 sen. Betullah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-11 00:07


Pada 15-01-09 16:36 , amancalledboy posting:

!!! QUOTE !!!

sebab hrga ikan rm10 lagi mahal dr bayam..

kalau bayam=rm1,
hrga ikan = rm1(harga bayam) + rm10(lagi mahal dari hrga bayam) = rm11
total=hrga ikan+hrga byam=rm1 + rm11 =rm12

sedangkan hrga total=rm11

so, bayam tak boleh rm1

jawapan nya bayam rm0.50 dan ikan rm10.50

kalau bayam=rm0.50,
hrga ikan = rm0.50(harga bayam) + rm10(lagi mahal dari hrga bayam) = rm10.50

total=hrga ikan+hrga byam=rm0.50+ rm10.50 =rm11


jadi ni lah jawapannya kan? sebab kamu yang tanya.. :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-11 14:11


saya beli ikan cencaru rm 5.50 sekilo

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

rostanmohd
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39839
Posting: 42
Dari: Ipoh

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-11 11:55


betul lah......ikan 10.50 dan sayur 0.50.....sebab harga ikan lebih mahal RM10...kalau sayur RM 1.00 maknanya harga ikan RM10 bukan lebih mahal RM10......
jawapanya : ikan 10.50


-----------------
Insan yang lemah..........


Bookmark and Share

    


  Member Information For rostanmohdProfil   Hantar PM kepada rostanmohd   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-11 01:33


:berfikir:
RM10....betul tak...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109596 saat. Lajunya....