Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 15 jam, 9 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: rahsia cincin


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» rahsia cincin

Please Mendaftar To Post


Oleh rahsia cincin

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 12:36


Rahsia Cincin Dijari Manis

Pernah terfikir pasal benda ni? Jika hendak tau jawapannya, cuba ikut buat seperti dibawah. Sesungguhnya alamsemesta ciptaan tuhan memang banyak rahsianya.


*Rapatkan kedua-dua tapak tangan … lepas itu bengkokkan dan rapatkan jari ketiga (jari tengah) … serta cantumkan hujung jari-jari yang lain seperti dalam gambar di atas.
Mari kita mula permainan ini.

1. Cuba buka dan renggangkan ibu jari. Jari ini mewakili kedua ibubapa kita. Ianya boleh dibuka sebab semua manusia akan sakit dan mati. Satu hari nanti kedua orang tua kita juga akan pergi meninggalkan kita.

2. Rapatkan semula ibu jari dan buka jari kedua (jari telunjuk). Jari ini mewakili adik beradik kita yang juga satu hari nanti akan berkawin dan bila dah berkeluarga, mereka juga akan meninggalkan kita.

3. Rapatkan semula jari kedua tu dan buka pula jari kelima (jari kelingking). Jari ni mewakili anak-anak kita bila kita dah berkeluarga nanti. Kita pun kena menerima hakikat bahawa mereka juga akan pergi meninggalkan kita bila mereka juga telah berkawin dan berkeluarga.

4. Rapatkan semula jari kelima tu. Sekarang cuba buka jari manis yang kita sarongkan cincin perkahwinan kita tu. anda mesti terkejut jari manis tu sedikit pun tak mahu bergerak dan tak boleh dibuka langsung. Aneh kan!!! …

kerana jari manis lah lambang hubungan suami isteri… bila dah kahwin dan bersatu ianya harus bersama hingga ke akhir hayat. Pelik tapi benar dan itu lah hakikat sebenar cinta sejati yang penuh dengan kasih sayang … terus bersama hingga ke akhir hayat.


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 12:58


baru tau :)... cincin di sebalik jari :)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 13:31


boleh saja buka jari ni.. sebab apa ye?? sebab belum kahwin ke?? dan tak pakai cincin?? hihi begitu ye.. waaahhh, nak try buat kat kakak lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:22


Pada 07-01-09 13:31 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja buka jari ni.. sebab apa ye?? sebab belum kahwin ke?? dan tak pakai cincin?? hihi begitu ye.. waaahhh, nak try buat kat kakak lah...


hebatnya shafiqah boleh buka ye..imni pun tak dapat buka..tapi memang imni pakai cincin pun kat jarimanis belah kanan..bukan apa rasa selamat saja..haha...:lol:erm..imni pernah dengar cerita ni.dari ustazah bahiyah..time dia on air alkuliyah hari tu..


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 14:27


haaa kesan pakai cincin agaknya yang tak boleh buka tu...
pakai cincin rasa selamat.. tak ada org tanya ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:39


Pada 07-01-09 14:27 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

haaa kesan pakai cincin agaknya yang tak boleh buka tu...
pakai cincin rasa selamat.. tak ada org tanya ye..


selamat? saya dok pakai jadi kontrol besi lakk hehe..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 16:16


Assalamualaikum

Pemakaian Cincin yang sebenar-benarnya...

Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Luth a.s.

Adakah anda memakai cincin di jari yang salah... :berfikir:


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 17:48


Pada 07-01-09 13:31 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja buka jari ni.. sebab apa ye?? sebab belum kahwin ke?? dan tak pakai cincin?? hihi begitu ye.. waaahhh, nak try buat kat kakak lah...



saya pun boleh buka saja jari ni... :welcome: :welcome:


-----------------
Love GOD Care for Others....:-)   

Latahzan_ilahnurani.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 18:46


kalau boleh buka sikit bagaimana pula??

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 18:36


terima kasih atas info yang diberikan..ana pun da tau...ustaz ana yang cakap masa kat kolej dulu.. :kelip: :bunga:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 19:05


jari kanan tak boleh...
tapi jari kiri boleh saja....
hehe...
apa pula maksudnya kalau begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 19:26


Pada 07-01-09 16:16 , Luqiem posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Pemakaian Cincin yang sebenar-benarnya...

Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Luth a.s.

Adakah anda memakai cincin di jari yang salah... :berfikir:



:welcome: mujurla saya guna kat jari manis..melambangkan diri ku telah berpunya... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 19:50


salam...
saya memang pakai cincin sebelah kanan kat jari manis....
ia memang digalakkan...
tak kira dah kawin atau belum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 20:24


oooh baru tau ,

:-)

aa pun pakai cincin jari manis tangan kanan.memag dari sekolah dulu lagi suka pakai cincin


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

ayong_86
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34905
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 23:48


salam..

saya baru buat..mula-mula tak paham juga sebab gambar tak ada. tapi bila buat kali kedua baru paham..memang betul jari manis tak boleh buka..melekat..hehhe. boleh tak hendak ambik info ni letakkan blog saya..heheh minta keizinan terlebih dahullu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayong_86Profil   Hantar PM kepada ayong_86   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 08:49


saya jarang pakai..tapi kalau pakai pun kat jari kelingking...hm tah lah..rasa best pakai kat kelingking...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 10:10


Sebenarnya, jari manis semua orang boleh buka. Tapi ia memerlukan latihan. Waktu kecik aku pun tak boleh buka. Tapi lepas berlatih, dok paksa buka, sampai sekarang jari tu boleh buka macam jari lain.

so kesimpulannya? berlatih dulu.

ps:- takkan org yang boleh buka jari manis tu tak selamat hubungan keluarga dia...? hmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 14:19


Yalah.... Wah!!! bestnya memiliki perasaan tak boleh buka jari manis..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118919 saat. Lajunya....