Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
sarashanee: 4 hari yang lalu
CikIzzah1992: 6 hari yang lalu
Qiamulail: 22 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: (Wanita) penyakit senggugut


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» (Wanita) penyakit senggugut

Please Mendaftar To Post


Oleh (Wanita) penyakit senggugut

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 10:39


Assalamualaikum ..

Bagaimana untuk merawat dan mencegah penyakit senggugut ketika period ye?
Adakah bahaya jika selalu menghidap penyakit ini tiap-tiap bulan?


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 06-01-09 10:54


waalaikumussalam... :-)

sekadar membantu... Ini ana ambil dari email yang ana pernah dapat dulu... :-)

Sebab :
• Memiliki paras bahan kimia badan yang tinggi seperti prostaglandin yang dikeluarkan oleh rahim semasa haid.
• Saluran pangkal rahim yang sempit.
• Penyakit-penyakit perkakas peranakan.

Penjagaan Sendiri
• Baring melentang dengan meletakkan bantal di bawah lutut anda sebagai pengampu/penyokong.
• Letakkan pad panas atau botol air panas di atas abdomen anda atau di bahagian bawah belakang anda.
• Mandi dengan air suam.
• Urut di bahagian yang sakit.
• Lakukan senaman ringan untuk meningkatkan pengaliran darah dan mengurangkan sakit pelvis.
(a) Teknik-teknik relaksasi
(b) Banyakkan berehat
(c) Atasi stress anda. Katakan 'tidak' kepada tekanan.
- Dapatkan tidur yang berkala/tetap ketika hendak datang haid.
- Pengawalan pemakanan
(d) Tingkatkan pengambilan serat dan minum lebih banyak air untuk mencegah sembelit.
(e) Minum secawan teh pudina panas untuk melegakan kesakitan anda.

Petua Tradisional :
1.Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap, barulah diminum, dimulai dengan selawat.
2.Teh pahit tanpa gula juga dikatakan dapat meringankan senggugut. Teh ini diminum segelas ketika sakit senggugut memuncak. Jangan tambah gula kerana ini akan menghilangkan kesannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 11:49


Pada 06-01-09 10:54 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

Petua Tradisional :
1.Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap, barulah diminum, dimulai dengan selawat.
insyaAllah...yang ni pun ok..
banyak minum air kosong yang suam dan tak terlalu panas ketika period..

dan jangan banyak makan makanan yang masam2 sebelum & ketika period...ni untuk avoid senggugut..
last but not least..ambil mc dan tidur sepanjang hari...paling berkesan...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 12:04


jue akan makan panadol menstrual.....yang ni ubat penahan sakit yang kawan jue syorkan....memang sedikit melegakan dr sakit tu....tapi effect dr pengambilan ubat ni jue tak tahu lagi.....keburukannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 16:51


makan panadol tu kan kak jue, banyak keburukannya... hihihi..
saya rasa elok lagi minum sup halia tu dengan teh tak ada gule tu.. dan berurut... same saja dengan makan panadol, mengurangkn saja, bukan menghilgkn, tapi sekurang-kurangnya, ni care tradisional...

senggugut tak mndtgkn keburukan.. nak rawat dia, ikut org juga.. ada yang minum jel gamat saja dah ok.. ada yang berurut baru ok... tapi ada yang buat apa-apa pun tak ok2, ubat dia, kahwin saja.. huhu..

senggugut satu nikmat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:11


Pada 06-01-09 16:51 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

senggugut tak mndtgkn keburukan.. nak rawat dia, ikut org juga.. ada yang minum jel gamat saja dah ok.. ada yang berurut baru ok... tapi ada yang buat apa-apa pun tak ok2, ubat dia, kahwin saja.. huhu..

senggugut satu nikmat...


mmm...aina dah kahwin tak hilang pun senggugut...
aina kalau nak redakan sakit senggugut aina pergi joging. InsyaAllah lega sakitnya. kadang-kadang tu aina bertungku dengan batu panas. memang lega rasanya.


-----------------
About Me Myspace Comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:15


Pada 06-01-09 17:11 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-09 16:51 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

senggugut tak mndtgkn keburukan.. nak rawat dia, ikut org juga.. ada yang minum jel gamat saja dah ok.. ada yang berurut baru ok... tapi ada yang buat apa-apa pun tak ok2, ubat dia, kahwin saja.. huhu..

senggugut satu nikmat...


mmm...aina dah kahwin tak hilang pun senggugut...
aina kalau nak redakan sakit senggugut aina pergi joging. InsyaAllah lega sakitnya. kadang-kadang tu aina bertungku dengan batu panas. memang lega rasanya.



ya?? owhh, tak hilang2 juga ye.. tengah-tengah sakit tu pergi jogging?? hebatnye...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 17:25


cuba adik amalkan dalam seminggu sebelum datang period tu jangan minum ais @ makanan pedas sebab semua tu akan lebih menyakitkan bila datangnya cik p tu..

dan satu lagi kalau boleh cuba lah perubatan homeopati untuk menghilangkan senggugut ni. alhamdulillah akak telah cuba homeopati ni dan memang ia beri kesan yang baik. senggugut yang akak alami selama bertahun2 alhamdulillah kini dah hilang.

kalau org kata dah kahwin tu boleh hilang senggugut tu memang tipu lah. akak sikit pun xhilang. tambah lagi rasa sakit bila lepas gugur. Tuhan saja lah yang tahu. tapi alhamdulillah bila amalkan homeopati selama 2 bulan memang sakit tu terus hilang. bila time dia datang rasa segar saja.. kalau tak sebelum2 ni memang 2hari lah mc tu...huhuhu :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:31


owh.. pas kahwin hilang senggugut tu tipu rupanya.. saja suruh org kahwin cepat-cepat ye, hihihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:59


Pada 06-01-09 12:04 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

jue akan makan panadol menstrual.....yang ni ubat penahan sakit yang kawan jue syorkan....memang sedikit melegakan dr sakit tu....tapi effect dr pengambilan ubat ni jue tak tahu lagi.....keburukannya....


Panadol menstrual tu banyak effect dia...better guna petua lama.Selamat pun selamat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 18:48


tak minum minuman yang berais..
minum air yang suam2 atau panas

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 20:31


Pada 06-01-09 17:25 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

cuba adik amalkan dalam seminggu sebelum datang period tu jangan minum ais @ makanan pedas sebab semua tu akan lebih menyakitkan bila datangnya cik p tu..

:-)



adik merupakan salah seorang yang selalu kena senggugut..
kadang-kadang org cakap faktor keturunan..hehehe..tak tauler..

adik sekarang alhamdulillah dah tak kena lagi senggugut..kerana jaga pemakanan sminggu sebelum uzur..dan banyakkan minom air suam panas saja..kalau tak percaya anda boleh cuba..sebab ni pengalaman adik..

bahaya kalau di biarkan macam tu saja..kita ni perempuan.hehehe

yang penting jangan biasakan makan ubat..k..


-----------------
intanz'9


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

Salamat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2007
Ahli No: 30825
Posting: 91

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 21:19


info yang bagus untuk laki-laki juga...
The..he..
:-D
berguna d hari tua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SalamatProfil   Hantar PM kepada Salamat   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 22:51


salamun alaik..

hmm maaf..ana rasa lagi molek kut kalau topik ini di share di portal muslimah..macam tak berapa sesuai nak cakap open.. :roll:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 23:47


Pada 06-01-09 21:19 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

info yang bagus untuk laki-laki juga...
The..he..
:-D
berguna d hari tua...


bagus untuk lelaki.. ye pun, diam-diam saja ar.. tkyh ar nak memunculkn diri..
dan para akhawat, tkyh agaknya cerita khusus pasal diri sendiri.. cakap umum saja..

jom2.. kita lari.. bahaya ni kat sini ni..


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 00:08


salam.....


maaf lah
saya tak pernah rasa sikit ni......
tapi pngalaman masa dengan bekas tunang dulu,
bks tunang saya pernah ingat kan saya kalau dia kena senggugut, jangan bagi panadol dan jangan bawa pergi clinic.
sebab panadol dan ubt doctor akan mnghentikan pngeluaran haid 2. ini akan mnyebabkan haid tkumpul dalam badan dan boleh mnyebabkan pnyakit.

faham tak ap yang saya cakap ni??????
harap-harap faham dan dapat membantu sikit........

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 00:39


heee dah lah.. cukup dan tutup.. geli .... tak sesuai bncg open begini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 09:58


!!! QUOTE !!!

dan satu lagi kalau boleh cuba lah perubatan homeopati untuk menghilangkan senggugut ni. alhamdulillah akak telah cuba homeopati ni dan memang ia beri kesan yang baik. senggugut yang akak alami selama bertahun2 alhamdulillah kini dah hilang.

boleh terangkan sikit tak kak pasal perubatan homeopati ini????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-09 11:14


Assalamualaikum
ada masalah ke kalau dibincangkan secara terbuka??malu kena bertempat..perkara ini memang penting kepada lelaki juga..ada sesetengah perempuan yang tak berapa nak ambil tahu perkara ini..jadi, suami boleh memainkan peranan yang penting..

cek balik sirah berkenaan Ummu Salamah bertanya kepada Rasulullah tentang haid dan air mani..

perkara yang berbentuk pendidikan..jangan dimalukan...inilah sikap orang Melayu yang perlu dibuang..

sekadar teguran...

wallahua'lam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 12:11


Prof setuju pendapat STS...

Tidak ada masalah berkongsi ilmu ...lagipun prof ingat kata Ustaz Azhar idrus berkata..

Adalah lebih baik lelaki yang ingin berkhawin kena belajar masalah Haid...

p/s: Ilmu tetap ilmu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-01-09 12:17


Pada 07-01-09 11:14 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ada masalah ke kalau dibincangkan secara terbuka??malu kena bertempat..perkara ini memang penting kepada lelaki juga..ada sesetengah perempuan yang tak berapa nak ambil tahu perkara ini..jadi, suami boleh memainkan peranan yang penting..

cek balik sirah berkenaan Ummu Salamah bertanya kepada Rasulullah tentang haid dan air mani..

perkara yang berbentuk pendidikan..jangan dimalukan...inilah sikap orang Melayu yang perlu dibuang..

sekadar teguran...

wallahua'lam.



setuju...setuju... :malu:


-----------------
About Me Myspace Comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 12:19


Uhuk.. Tapi saya pemalu.. :malu:

Kenapa ye permasalahan wanita sahaja yang perlu dikongsi? Saya perati,tak banyak masalah lelaki dikongsi di sini? erk..maksudnya di klinik kita? Setiap kali mengutarakan soalan,hanya berkait mait dengan wanita kususnya.. Adakah juga lelaki pemalu? Malu?.. Or lelaki tiada masalah yang mahu dikongsi..

Huhu saya nampak kemusyiklan di situ.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 12:24


Macam ni Nurul..

Pada pengalaman prof pergi buat banyak tempa pasal rawatan

Dalam 10 orang pesakit yang prof jumpa hanya kemungkinan 1 lelaki dalam jumlah yang jumpa tadi. Selebihnya wanita @ perempuan.

Kekadang semua juga perempuan.. Dan secara rawak prof lihat memang isu kesihatan wanita jadi perhatain kerana kehendak wanita sendiri ingin berusaha berubat berbanding lelaki yang ambil remeh soal kesihatan..

baik yang belum berkhawin atau sudah berkhawin... Prof sendiri pada peringkat awal bukan main malu nak ikut buat rawatan tetapi bila lihat ianya tanggungjawab prof cuba kawal perasaan demi bantu pesakit...

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 13:05


Pada 07-01-09 11:14 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ada masalah ke kalau dibincangkan secara terbuka??malu kena bertempat..perkara ini memang penting kepada lelaki juga..ada sesetengah perempuan yang tak berapa nak ambil tahu perkara ini..jadi, suami boleh memainkan peranan yang penting..

cek balik sirah berkenaan Ummu Salamah bertanya kepada Rasulullah tentang haid dan air mani..

perkara yang berbentuk pendidikan..jangan dimalukan...inilah sikap orang Melayu yang perlu dibuang..

sekadar teguran...

wallahua'lam.




haha panasnyeeee telingeeee....
:cry: :cry:

saya cakap saja :-(

tkyh ar nak cerita khusus diri sendiri...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 13:15


Macam ni prof..
Rasanya elok diberi kempen kesedaran untuk lelaki juga.. Uhuk.. :sopan:

Yup shafiqah88..
bincang saja tapi tak perlu kususkan pada empunya diri di sini.. Itu lagi baik.
:kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:19


Pada 06-01-09 12:04 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

jue akan makan panadol menstrual.....yang ni ubat penahan sakit yang kawan jue syorkan....memang sedikit melegakan dr sakit tu....tapi effect dr pengambilan ubat ni jue tak tahu lagi.....keburukannya....


ada pendapat kata dengan pengambilan panadol ni boleh menyebabkan mandul atau kanser pangkal rahim tapi imni pun tak tau kesahihannya..sebab imni pun ambil juga panadol ni kalau time senggugut..erm..tapi memang lega..lepas telan sebiji..bawa tidur..permulaan tidor tu..yelah macam orang nak suju..tak boleh telentang lagi sakit..:-)


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:28


Harap kembali kepada topik asal yang dibincangkan. ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 14:30


Pada 07-01-09 13:15 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Macam ni prof..
Rasanya elok diberi kempen kesedaran untuk lelaki juga.. Uhuk.. :sopan:

Yup shafiqah88..
bincang saja tapi tak perlu kususkan pada empunya diri di sini.. Itu lagi baik.
:kelip:



ada juga org backing saya.. terima kasih kak soleha...hikhikhik...

memang lah "lah yastahyii alal haq".. tapi nabi juga pernah memalingkan muka sebab malu ada perempuan tanya pasal jenis darah haid... dan nabi cerita kat saidatina aisyah untuk smpaikan kat sahabiah tu....


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

eizani_83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7713
Posting: 68
Dari: PJ

Selangor  


posticon Posting pada: 07-01-09 14:51


dengar kata pakar,panadol tak elok d makan masa senggugut,boleh mnyebabakn mandul
ape2pn,mana-mana ubat yang d ambil untuk jangka masa yang lama ada kesan sampinganye yang kawan-kawan semua..

tak salah nak bbincang soal ksihatan disini
masing-masing boleh dapat maklumat
tak payah nak terlalu sgan

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizani_83Profil   Hantar PM kepada eizani_83   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:55


Pada 07-01-09 12:11 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Prof setuju pendapat STS...

Tidak ada masalah berkongsi ilmu ...lagipun prof ingat kata Ustaz Azhar idrus berkata..

Adalah lebih baik lelaki yang ingin berkhawin kena belajar masalah Haid...

p/s: Ilmu tetap ilmu ...


bak kata upin ipin, betul betul betul.............



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 16:07


saya slaulu pakai gurdle yang ada infra red tu kalau datang bulan.alhamdulillah,dah tak kena senggugut.kalau dulu saya kena senggugut yang teruk.tapi sekarang dah ok kalau pakai gurdle tu.tak perlu risau lagi kalau datang bulan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 20:06


Pada 06-01-09 12:04 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

jue akan makan panadol menstrual.....yang ni ubat penahan sakit yang kawan jue syorkan....memang sedikit melegakan dr sakit tu....tapi effect dr pengambilan ubat ni jue tak tahu lagi.....keburukannya....


:oops: sama lah kes dengan jue..memang tahu ada effect makan panadol ni tapi kalau dah sakit memang tak dapat nak tahan panadol mestrual juga lah penawarnya..kalau tak boleh berguling2 kat atas katil...

Pernah sekali tu sampai pitam dan pengsan di buatnya..memang sakittttt tak terkata...

saya pernah juga berusaha tak makan panadol time senggugut tapi Ya Allah sakit tak dapat di kata..tapi saya tahan saja letak beg panas kat bahagian bawah perut...pas tu tidoooo...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 20:16


Pada 07-01-09 16:07 , ilahnurani posting:

!!! QUOTE !!!

saya slaulu pakai gurdle yang ada infra red tu kalau datang bulan.alhamdulillah,dah tak kena senggugut.kalau dulu saya kena senggugut yang teruk.tapi sekarang dah ok kalau pakai gurdle tu.tak perlu risau lagi kalau datang bulan..:)


apa benda gurdle tu?? kongsila pengetahuan... saya memang setiap bulan akan kena nak tahu juga apa penawar yang paling berkesan..saya ni memang senggugut di tahap yang membimbangkan...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

OT
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33283
Posting: 27
Dari: kangar

hong_kong  


posticon Posting pada: 07-01-09 22:19


kalau saya senang saja..bila senggugut saya bertungku.tungku panas tu boleh kurangkan sakit

Bookmark and Share

    


  Member Information For OTProfil   Hantar PM kepada OT   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 22:39


salamun alaik..
terima kasih atas teguran..ana memang pemalu nak bncg dengan lain gender..huhu.. :malu:

p/s:maaf andai terkasar bahasa..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 00:08


Pada 07-01-09 12:19 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Uhuk.. Tapi saya pemalu.. :malu:

Kenapa ye permasalahan wanita sahaja yang perlu dikongsi? Saya perati,tak banyak masalah lelaki dikongsi di sini? erk..maksudnya di klinik kita? Setiap kali mengutarakan soalan,hanya berkait mait dengan wanita kususnya.. Adakah juga lelaki pemalu? Malu?.. Or lelaki tiada masalah yang mahu dikongsi..

Huhu saya nampak kemusyiklan di situ.. :berfikir:




kebanyakkan masalah berkaitan wanita juga banyak dirujuk pada lelaki...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 00:09


ana mohon sahabat-sahabat kalau nak bincang biar ilmiah ye
lagipun tau kan kat sini forum bebas so, muslimin pun boleh tengok
tak mengapa kalau untuk pengetahuan.. asif..
sila jaga bahsa ye..
sebab kalau tak ana terpaksa "lock" topik ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 00:18


Pada 08-01-09 00:09 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

ana mohon sahabat-sahabat kalau nak bincang biar ilmiah ye
lagipun tau kan kat sini forum bebas so, muslimin pun boleh tengok
tak mengapa kalau untuk pengetahuan.. asif..
sila jaga bahsa ye..
sebab kalau tak ana terpaksa "lock" topik ni


Ya, ana setuju juga..

biarlah perbincangan ini berbentuk lebih kepada pembelajaran ye......

supaya ia dapat memberi manfaat kepada kita, jika tidak ia adalah sia-sia...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 14:30


Pada 07-01-09 20:16 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-09 16:07 , ilahnurani posting:

!!! QUOTE !!!

saya slaulu pakai gurdle yang ada infra red tu kalau datang bulan.alhamdulillah,dah tak kena senggugut.kalau dulu saya kena senggugut yang teruk.tapi sekarang dah ok kalau pakai gurdle tu.tak perlu risau lagi kalau datang bulan..:)


apa benda gurdle tu?? kongsila pengetahuan... saya memang setiap bulan akan kena nak tahu juga apa penawar yang paling berkesan..saya ni memang senggugut di tahap yang membimbangkan...



gurdle tu selalunya orang pakai untuk bagi badan nampak langsing.tapi gurdle yang saya pakai ni memang khusus untuk menghilangkan senggugut.saya pakai yang jenama PESONA.alhamdulillah,saya dah tak kena senggugut.


-----------------
Love GOD Care for Others....:-)   

Latahzan_ilahnurani.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 20:01


Pada 07-01-09 20:16 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-09 16:07 , ilahnurani posting:

!!! QUOTE !!!

saya slaulu pakai gurdle yang ada infra red tu kalau datang bulan.alhamdulillah,dah tak kena senggugut.kalau dulu saya kena senggugut yang teruk.tapi sekarang dah ok kalau pakai gurdle tu.tak perlu risau lagi kalau datang bulan..:)


apa benda gurdle tu?? kongsila pengetahuan... saya memang setiap bulan akan kena nak tahu juga apa penawar yang paling berkesan..saya ni memang senggugut di tahap yang membimbangkan...



shimaku.. gurdle tu begedil.. :roll:

fuh, cerita kat sini.. bukan apa, takut lelaki terbayang2.. maaf lucah sikit.... :oops:

nak bincang dan bagi pendapat, bagi yang umum saja.. lelaki pun, nak tau lebih-lebih, kahwin lah.. cuba budak lelaki ni, pergi tanya kawan-kawan di alam nyata soalan ni.. tak ke antum kena lempang selempeng??


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 20:54


!!! QUOTE !!!


nak bincang dan bagi pendapat, bagi yang umum saja.. lelaki pun, nak tau lebih-lebih, kahwin lah.. cuba budak lelaki ni, pergi tanya kawan-kawan di alam nyata soalan ni.. tak ke antum kena lempang selempeng??



jika pertanyaan itu lebih kepada pengetahuan dan pembelajaran, yang bertanya itu ingin belajar dan yang menjawab itu pula punyai ilmu dan memandang kepada ilmu, jadi ia tidak akan mengeruhkan keadaa, sama ada yang di tanya itu lelaki atau perempuan.....

walllahhua'alam............


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 09-01-09 00:39


Pernah ada seorang pakcik yang bagi ceramah motivasi di sekolah dulu beritahu...antara punca senggugut ni ialah banyak/gemar makan makanan segera. Sebab makanan yang dimasak segera ni dimasak dalam suhu yang tinggi . Contohnya ayam goreng, pizza, burger dan sebagainya.... Saya pun tak pasti sejauh mana kebenarannya tapi ada juga logiknya....

Jadi, pesan saya untuk diri sendiri dan untuk diri saudara/i, kurangkan2 lah makan makanan segera ni...lagi-lagi mereka yang duduk di kawasan bandar. (semua nak segera....kalau solat pun ditunaikan segera tanpa bertangguh -tangguh alangkah bagusnya...)

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-09 11:29


oo...macam-macam lah pasal segugut ni...
memang dah jadi perkara wajib tiap-tiap bulan..
HANYA ALLAH SAHAJA YANG TAHU..betapa kita sakitnya masa 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 12:05


Salam Ukhwah sahabat / sahabiah

Jika ada antara kamu ingin berkhawin wajib belajar tentang Masalah Haid, Darah Wanita dan perkara yang berkaitan tetapi bukan macam ini tetapi sekadar kita boleh berkongsi pengetahuan.

Boleh rujuk dengan ustaz dalam menghadiri kuliah atau dengar koleksi kuliah seperti Kuliah Ustaz Ahzhar Idrus dan mana-mana yang kita cari.

Prof hendak berkongsi dengan cara ilmu pengamalan herba iaitu dengan pengalaman prof merawat pesakit dengan sambil belajar dengan herbalis.

Masalah punca senggugut adalah berpunca dari masalah Resdung Dalaman yang ketara. Resdung ada 2 iaitu Dalaman dan Luaran. Ada kes prof pernah jumpa seorang wanita yang sepanjang hidupnya tidak pernah datang haid
dan ada juga kes seorang wanita datang haid dengan jarak tidak menentu..

Jadi sebarang pertanyaan kena cara hendak belajar bukan cara nakal..

"Kita tengok pada Ilmu yang bercakap, bukan lihat siapa yang bercakap"

Wallaahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 10:03


Ye prof..
Terima kasih kerana meenjentik diri dari terlena..
InsyaAllah,mana yang baik kita amalkan.. kongsikan bersama..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 26-01-09 10:22


aslmkm..
sekedar nak berbagi..
saya pernah tanya tentang senggugut pada mak saya..saya tanya adakah dulu penyakit ni ada..??mak saya kata..dia tak pernah rasa..mak saya ni orang kampung..dah tua..

dan dari beberapa bacaan saya..saya fahami ni semua akibat dari bahan2 kimia yang dimakan..hormon wanita jadi xnormal dan berkurang disebabkan makanan yang mengandungi bahan2 kimia yang berlebihan..makanan2 segera..sekarang ni...hampir setiap makanan yang kita makan..dan minuman yang kita minum..,mengandung bahan2 kimia...
senggugut boleh dihilangkan dengan diurut dengan bidan kampong..

banyak akibat buruk dari makanan2 yang mengandung bahan2 kimia ni..diantaranya susah saat melahirkan...jadi..jaga kesehatan dari segi makanan..dan jangan lupa bersukan untuk jaga kesihatan tubuh agar tetap segar..
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 10:41


sengugut....macam-macam cara nak hilangkan tapi kekadang tu saya tak berani untuk mencubanya..takut beri effect dalam jangka masa panjang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ima_qistina
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37143
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 23:45


assalamualaikum semua....saya adalah warga baru dalam forum ni...saya tertarik dengan topik ni dan saya ingin berkongsi pengalaman tentang perawatan untuk senggugut ni.....

saya mempunyai seorang kawan yang memang menghadapi msalah senggugut yang teruk...bila datang bulan,dia sampai boleh jatuh terguling2 bila senggugut datang...dia memang menghadapi msalah sebegini setiap bulan....berbgi rwtn pernah dia buat,tapi tak ada satu pun yang menjadi...3 bulan lepas dia cuba minum susu awal lembu...alhamdullillah,sekarang dia dah kurang dah masalah senggugut dia...saya tak pasti susu apa yang dia minum,tapi yang dia bagitahu adalah susu awal lembu.....

saya harap perkongsian saya ni boleh membantu sesiapa yang ada msalah senggugut ni...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ima_qistinaProfil   Hantar PM kepada ima_qistina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13321 saat. Lajunya....