Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 24 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kenapa Melayu Tak Tepati Masa?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa Melayu Tak Tepati Masa?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa Melayu Tak Tepati Masa?

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 23:31


Emm... Sebenarnya saya rasa kagum dengan orang cina... mereka, bila kata pukul 9, sebelum pukul 9 mereka dah ada tapi orang melayu.. kalau kata pukul 9, pukul 9.30 pun tak nampak batang hidung lagi. Kenapa ramai orang melayu tak tahu nak tepati masa? Kenapa ye? Saya paling benci orang macam ni. Bukankah masa itu sangat berharga?
Apa pendapat anda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 02-01-09 01:19


tokleh cakap begitu.. bukan semua melayu.. tengok juga tempat dia.. mksdnye, tengok persekitaran dia.. tengok tarbiyah tempat tu... kalau semua org kat tempat tu ok saja menepati masa, takkan ada lah org yang tak menepati masa.. org yang paling tak menepati masa pun akan menepati masa...

hmm, sedarkan kepentingan masa agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 02:06


bab ni sama saja....
disiplin dalam diri mesti perlu ada..
tak kisah bangsa apa pun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 07:54


Melayu mudah lupa... tak semua tapi segelintir daripadanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-09 08:31


Betul..teringat slogan kita..."Janji Melayu pukul 8 means 8.30 lah tu"

kat kena ubah mentaliti yang tak betul ini kerana kita sebagai org Islam patut menghargai masa dari mengambil remeh hal ehwal masa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-09 10:46


tepuk dada tanya iman masing-masing..ada kh kita ni amanah dengn diri kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 10:50


.. aku pernah kerja bawah cina.. sama saja.. bos aku pun kadang-kadang aku tengok buat taik juga kalau berkaitan masa ni.. seperti yang dikatakan oleh super saiya rdwira hal tepati masa ini bergantung kepada inidividu itu sendiri.. Kenapa kita cakap melayu selalu tidak tepati janji:berfikir:.. mungkin sebab kita selalu berurusan dengan org Melayu.. dan sebenarnya memang kita dah "set mind" kita yang Melayu ni tak tepati janji.. cuba tengok Melayu2 yang berjaya.. mereka jenis yang tepati janji.. jadi sebenarnya mana-mana kaum pun pada istilah individunya ada yang lemah dan ada yang kuat.. :sopan:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-01-09 11:00


Pada 02-01-09 10:50 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku pernah kerja bawah cina.. sama saja.. bos aku pun kadang-kadang aku tengok buat taik juga kalau berkaitan masa ni.. seperti yang dikatakan oleh super saiya rdwira hal tepati masa ini bergantung kepada inidividu itu sendiri.. Kenapa kita cakap melayu selalu tidak tepati janji:berfikir:.. mungkin sebab kita selalu berurusan dengan org Melayu.. dan sebenarnya memang kita dah "set mind" kita yang Melayu ni tak tepati janji.. cuba tengok Melayu2 yang berjaya.. mereka jenis yang tepati janji.. jadi sebenarnya mana-mana kaum pun pada istilah individunya ada yang lemah dan ada yang kuat.. :sopan:..


cina ke, melayu ke, india ke...same saja...tapi ana rasa india paling teruk....berbelit-belit macam ular...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 02-01-09 11:02


Pada 01-01-09 23:31 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Emm... Sebenarnya saya rasa kagum dengan orang cina... mereka, bila kata pukul 9, sebelum pukul 9 mereka dah ada tapi orang melayu.. kalau kata pukul 9, pukul 9.30 pun tak nampak batang hidung lagi. Kenapa ramai orang melayu tak tahu nak tepati masa? Kenapa ye? Saya paling benci orang macam ni. Bukankah masa itu sangat berharga?
Apa pendapat anda?
aslmkm...maaf..jujur saya katakan..saya tak suka perkataan ni..kenapa sebut melayu..saya ni orang melayu..saya tak suka xtepat masa.saya berusaha untuk tepat masa...bukan semua orang melayu macam tu..dan bukan pula semua orang cina macam tu...bukan juga orang arab or lain-lain..semua sama saja...kalau kita tak suka orang macam tu...,kita sama-sama cuba untuk ubah sikap kita..buktikan bahwa orang muslim tu memang sangat menghargai masa...buktikan...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

MatBoo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2008
Ahli No: 36066
Posting: 98

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-01-09 11:06


Kenapa Melayu Tak Tepati Masa?....

bukan melayu saja tak tepati masa.. kaum lain pun sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MatBooProfil   Hantar PM kepada MatBoo   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 11:13


Menepati masa itu bergantung pada tiap individu itu sendiri,jika ia berada pada persekitaran hidup yang ada displin,insyAllah ia akan mengharagai masa...cuba kita tanya pernah kah kita mengharagai masa bila telah datang waktu solat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 11:19


Pada 02-01-09 11:00 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 10:50 ,
cina ke, melayu ke, india ke...same saja...tapi ana rasa india paling teruk....berbelit-belit macam ular...


Kenapa nak di skopkan india paling teruk? berbelit2 macam ular? if ada pengalaman bersama kaum india,ceritakan dengan lebih jelas.. bila ada statement pendek macam ini,risau juga mana ahli yang berdarah india terasa.. tak berniat pun untuk menimbulkan sebarang isu.. tapi rasa tak best bila dinyatakan macam tu.. :jangan:




Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 11:22


Pada 02-01-09 10:50 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku pernah kerja bawah cina.. sama saja.. bos aku pun kadang-kadang aku tengok buat taik juga kalau berkaitan masa ni.. seperti yang dikatakan oleh super saiya rdwira hal tepati masa ini bergantung kepada inidividu itu sendiri.. :sopan:..


woit..woit.... aku dari planet bumi ah..bukan dari planet namik..... :lucu:


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 11:33


Maaflah jika ada yang terasa. Saya tak kata semua melayu itu tak tepati masa. Tapi dari apa yang saya lihat dan berlaku di sekeliling saya, itulah hakikatnya. Saya tak nafikan kaum lain pun ada yang tak tepati masa. Malah saya akui ramai juga orang melayu yang tepati masa. Saya recpect sangat orang melayu yang tepati masa ni.
Tapi masalahnya, orang melayu yang tak tepati masa ni bukan disebabkan ada hal tetapi memang sengaja datang lewat. Yang teruk lagi, mereka tahu dah lewat tapi boleh berlenggang dan buat slumber saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-09 11:51


betul tu tak semua melayu tak tepati masa
tapi kebanyakan memang melayu tak tepati masa
begitu juga bangsa lain cina dan india....
macam boss cina aku dulu..Kalau bab masa bukan main
lagi cakap kena punctual lah...
tapi aku tengok dia 2 laki lima juga..
cakap tak serupa bikin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 12:13


semua orang sama saja.yang penting penghayatan Surah Al-Asr dalam diri kita.cuba kita fikir sejenak,seorang doktor tak tepati masa sedangkan pesakit menderita kesakitan.pesakit boleh mati akibat kelambatan doktor.dimana nilai keintegritian kita?

tepuk dada tanya diri sendiri


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 12:15


Pada 02-01-09 11:22 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 10:50 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku pernah kerja bawah cina.. sama saja.. bos aku pun kadang-kadang aku tengok buat taik juga kalau berkaitan masa ni.. seperti yang dikatakan oleh super saiya rdwira hal tepati masa ini bergantung kepada inidividu itu sendiri.. :sopan:..


woit..woit.... aku dari planet bumi ah..bukan dari planet namik.... :lucu:



.. aku ni jenis yang lurus bendul.. apa yang dikatakan oleh isteri saudara/i;. Aku percaya baiiii:lol:..adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 02-01-09 12:51


Pada 02-01-09 11:13 , unanjaga posting:

!!! QUOTE !!!

Menepati masa itu bergantung pada tiap individu itu sendiri,jika ia berada pada persekitaran hidup yang ada displin,insyAllah ia akan mengharagai masa...cuba kita tanya pernah kah kita mengharagai masa bila telah datang waktu solat?


insaf...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-01-09 13:03


Pada 02-01-09 12:15 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 11:22 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 10:50 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku pernah kerja bawah cina.. sama saja.. bos aku pun kadang-kadang aku tengok buat taik juga kalau berkaitan masa ni.. seperti yang dikatakan oleh super saiya rdwira hal tepati masa ini bergantung kepada inidividu itu sendiri.. :sopan:..


woit..woit.... aku dari planet bumi ah..bukan dari planet namik.... :lucu:



.. aku ni jenis yang lurus bendul.. apa yang dikatakan oleh isteri saudara/i;. Aku percaya baiiii:lol:..adehh..

:berfikir: ye ke kakisamun...lurus bendul tak boleh jadi kakisamun...nanti jadi macam ali baba bujang lapuk...kena curah minyak panas daaaa.... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 13:04


tak semua melayu macam tu..kenapa skop pada melayu saja?
buruk sangat ke sikap owg melayu ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 14:00


Pada 02-01-09 13:04 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua melayu macam tu..Kenapa skop pada melayu saja?
buruk sangat ke sikap owg melayu ni..


be punctual adalah salah satu sifat a good muslim. bukankah Allah juga bersumpah demi masa dalam surah al-Asr. Tegasnya, dalam Islam masa itu sangat penting.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-01-09 14:48


salam ukhwah...
ana cuma nak bagi pendapat sikit lah,
Kenapa lah kita asyk nak salahkan orang melayu saja?
sedangkan org india dan cina pun sama juga,
disebbkan org cina dan india ni miniority kat malaysia ni,
jadi kita jarng lah nampak kesalahan mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 15:55


Pada 02-01-09 11:22 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 10:50 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku pernah kerja bawah cina.. sama saja.. bos aku pun kadang-kadang aku tengok buat taik juga kalau berkaitan masa ni.. seperti yang dikatakan oleh super saiya rdwira hal tepati masa ini bergantung kepada inidividu itu sendiri.. :sopan:..


woit..woit.... aku dari planet bumi ah..bukan dari planet namik.... :lucu:


lor, ingatkan son goku, rupanya piccolo daaa... 8-)

dalam Al-Quran dah lebih 1400 tahun dah ajar supaya tepati masa, tapi kalau kita tengok sekarang, orang jepun lebih menepati masa berbanding dengan orang Islam, sampai Dr. M terpaksa perkenalkan "look-east policy", padahal benda tu memang salah satu asas disiplin dalam Islam, tapi penghayatannya orang kafir lebih pandai daa... :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 16:06


Saya setuju bahawa peratus orang Melayu yang tiada disiplin tentang masa lebih besar berbanding dengan orang Cina. Mungkin kebanyakkan mereka asyik leka menilai orang lain hingga lupa menilai diri. Menepati masa menunjukkan tahap keprihatinan terhadap orang lain yang menunggu. Terasa diri lebih hebat daripada yang menunggu menyebabkan mereka tidak kisah terlewat. Sikap sebegitulah yang membantutkan usaha memartabatkan bangsa Melayu. Diharapkan sesiapa yang membaca post ini dapat mengubah persepsi mereka terhadap MASA. Kerana melalui masa ALLAH mengizinkan kita hidup.

Saya sedang menulis sebuah judul tentang Kepentingan Masa. Dah siap nanti bolehlah beli... Maaf iklan lah pulakkkkk...


-----------------
Sumbanglah kepada GERAKAN JIHAD MALAYSIA (MALAYSIAN MARTYR MOVEMENT). Hubungi 016 7156771


Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 16:09


!!! QUOTE !!!

Saya sedang menulis sebuah judul tentang Kepentingan Masa. Dah siap nanti bolehlah beli... Maaf iklan lah pulakkkkk...

jangan lupa inform bila dah keluar....nak baca hasil karya panahpena...ok??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 19:35


ana melayu yang tepati masa, sesiapa nak berkawan dengan ana... jom2 :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 23:13


SALAM.........

eeemmmm....
org yang xmhargai masa ni memang macam 2...
suka sangat lambat2......
thegeh2...........
macam siput.........
org macam ni memang mnguji keimanan betul tau.......
kita ye lah tunggu pada masa yang djnjikan......
tapi dia boleh selamber dono saja lambat2....
kalau ada org macam ni thegeh2 dengan saya, saya ketuk2 kapal dia bio cepat sikit lain kali......

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 00:30


em, bukan orang melayu saja....kengkadang tu mereka ada masalah yang tak dapat dielakkan...kadang-kadang ada yang jenis memang suka lambat..em, macam2la perangai dan ragam manusia ni..kalau sruper plek juger...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 03-01-09 02:53


Pada 02-01-09 23:13 , affenry posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM.........

eeemmmm....
org yang xmhargai masa ni memang macam 2...
suka sangat lambat2......
thegeh2...........
macam siput.........
org macam ni memang mnguji keimanan betul tau.......
kita ye lah tunggu pada masa yang djnjikan......
tapi dia boleh selamber dono saja lambat2....
kalau ada org macam ni thegeh2 dengan saya, saya ketuk2 kapal dia bio cepat sikit lain kali......


ha nanti saya bagi penukul besi..

untuk orang-orang yang memang dah terhegeh2, patutnye, keluar lah lebih awal..
bagi dia dnde.. cakap "kalau lambat, janji kul9, pukul 9 tak datang lagi, kena blnje nasi ayam, haaa...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-09 14:32


takkan nasi ayam saja? order lah air sekali ..baru complete pakej..ehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 15:04


hmm..sec jujur...dengan manusia..alhamdulillah tak pernah lagi terlambat...tapi dengan Allah..kadang-kadang terlambat juga...

Astaghfirullah...teruknya saya... :cry:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 15:06


salam...
erm... ye lah, kalau lambat menepati masa... org akan istilah kan.. biasa lah.. "janji melayu" macam mana nak ubah.. kalau kita sendiri tak mahu berubah...
padahal, kita dah janji waktu sedemikian.. kena lah datang sedemikian...
jangan buat org tertunggu2... tunggu lama ini... satu peyeksaan.. da buang masa..
masa ini ibarat pedang.. masa ni ibarat emas.. apa lagi.. semua org tahu...
kenapa tak nak berubah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 16:21


salam..bagi pandangan saya sebagai orang Islam,janganlah kita menghukum sesuatu kaum..rasa macam kurang sesuai sebab bukan semua begitu.bila tajuk diletak begitu dan persepsi dibuat begitu ,maka mundurlah mereka.

masa itu amanah Allah juga pada kita,kalau kita boleh siapkan hal-hal kerja dalam masa yang ditetapkan ,insyaAllah yang lain-lain tu bukanlah masalah.bila amanah dan ketepatan itu ada dalam diri,soal datang lambat @yang sewaktu dengannya tidak timbul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 15:34


salam...
umat Islam mestilah tepati janji..
mungkin kita ni manusia biasa..
ada lupa..
ini semua Allah yang menghendaki kita lupa..
Allah yang berkuasa..
mahkluk tiada kuasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 17:41


Salam, tak kira lah siapa...orang yang tak tepati masa ini ...very bad attitude lah...especially yang kalau kita call & tanya kat mana ini?...dia jawab"on the way"...padahal...still kat rumah...

hmm...really hate this kind of attitude...puntuality is very important...(a reminder to myself too..).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 07:49


Pada 13-02-09 17:41 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, tak kira lah siapa...orang yang tak tepati masa ini ...very bad attitude lah...especially yang kalau kita call & tanya kat mana ini?...dia jawab"on the way"...padahal...still kat rumah...

hmm...really hate this kind of attitude...puntuality is very important...(a reminder to myself too..).


yup, jangan biarkan orang label anda sebagai seorang yang tak punctual. tak rugi apa pun kalau kita tepati masa bahkan banyak kebaikannya.

ingat, jangan biarkan orang lain tertunggu-tunggu. penantian itu satu penyiksaan. dan jangan perasan diri tu VIP.(ingatan untuk diri sendiri juga)

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 10:36


Assalamualaikum

Tak tahu lah Kenapa. Tapi selalunya macam tu lah. Tak pernah menepati masa. Asyik kalah terhadap masa.

Kita, orang-orang melayu Islam perlu mengalahkan masa. Kalau perjumpaan atau mesyuarat jam 9 pagi, jam 8.50 pagi patut dah ada...

Harap semua ini dapat diubah. Tepati lah masa atau kalahkan masa. Ianya amat berguna untuk masa depan yang lebih gemilang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 14:22


kalau ada yang lambat,Kenapa mesti kata janji melayu,biasa lah..
kalau ada yang cepat,tak ada pulak istilah janji melayu..

adakah melayu cukup sebati dengan kata-kata begini?



tak suka menunggu dan tak suka ditunggu..!



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 02-10-09 14:52


Pada 02-10-09 14:22 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!




tak suka menunggu dan tak suka ditunggu..!



samalah. cepat panas kalau menunggu dan cepat tension kalau ditunggu...

Cubalah sama-sama kita menepati masa. kadang-kadang hanya kerana 1 saat macam-macam boleh terjadi..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 08:22


orang melayu tepati masa waktu berbuka puasa sahaja...lambat sesaat untuk bilal azan udah marah...hehe


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 11:11


hehe..betul tu, saya setuju...=)

kalau kita lambat disebabkan ada hal, bgla tau or call..at least org yang ditunggu tau kita lewat..tapi better kan kita jadi org yang tepati masa. Manusia suka, Allah lagi suka..=)



Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 03-10-09 21:36


Pada 03-10-09 08:22 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

orang melayu tepati masa waktu berbuka puasa sahaja...lambat sesaat untuk bilal azan udah marah...hehe



betul.. betul.. perumpaan cukup bagus..bukan sekadar tepat, setengah jam sebelum berbuka dah mengadap meja.. huhu


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 08:45


syukran-syukran...yang tak cukup puasa cepat-cepatlah qada


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 20:53


soal masa, ianya sangat bergantung pada kendiri..

nak tau kita disiplin atau tidak, cek saja lah cara kita dirikan solat.. memang kita jenis yang leka atau saja-saja lewatkan solat atau memang terpaksa..

kalau kita menjaga hak Allah..otomatik kita mampu menjaga hak org lain meskipun hanya dengan MASA!


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13466 saat. Lajunya....