Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: TIRAMISU


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» TIRAMISU

Please Mendaftar To Post


Oleh TIRAMISU

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 23-12-08 12:27


salam semua warga ukhwah...


ada tak sesiapa kat sini pernah makan atau buat tiramisu?..kalau nak buat sendiri apakah bahan-bahan (jenama produk) yang halal boleh digunakan?


thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 12:32


Tiramisu

Bahan-Bahan:

500 gm keju mascapone
250 gm krim putar
3 butir putih telur
3 keping kek span
50 ml nescafe (dicairkan)
100 gm gula pasir
5 keping gelatin sayur-sayuran

Cara:

Putar telur dan gula sehingga kembang dan asingkan. Masukkan krim dan putar lagi hingga sebati. Masukkan keju, gelatin yang telah dicairkan dan nescafe dan kacau hingga mesra. Ambil acuan dan letakkan lapisan pertama kek span di bahagian bawah dan tuangkan campuran krim ke atasnya, letak lapisan kek span kedua dan tuangkan campuran krim dan ulangi sehingga kek span habis. Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan beku semalaman.

SELAMAT MENCUBA..... :-) :-)


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-12-08 13:07


tiramisu my favor....
tapi kan senang order saja kat secret resepi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-08 13:12


untuk pengetahuan sasuke-kun, tahap kebersihan secret resepi amatlah menyedihkan...ana ada kawan yang biasa buat inspection kat premis2 makanan.kalau nak buat sendiri dapatkan bahan daripada halagel...confirm halal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 13:16


sedapnya.. yummy..yummy.. :-D
Saya dah pernah buat macam yang Jue_effebdy bagitahu.. tapi ada beza sikit dr segi recipenya.. Agak leceh sebab nak sediakan sponge cake dulu.. Hmm tu kali pertama dan terakhir saya buat tiramisu..

sasuke-kun try lah tiramisu Zen Cafe.. under Secret Recipe juga.. Cake dia lagi cute dan comel.. :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 23-12-08 13:33


kejap ye cik..nak tanya dia punya bahan2 tu brand apa yang dijamin halal ye? sebab akak saya pernah cuba kalau tak salah dia guna produk Anchor, Bake With Yen, lady fingers (yang import, brand tak ingat).

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 13:38


kat sini pun ada.. bolehlah tengok-tengok.. dan selamat mencuba..

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38070&forum=76



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 13:59


TIRAMISU

Bahan
1 biji span kek coklat
250 gm keju cream
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula
serbuk nescafe

Cara
1. Kek span dibelah 2 lapisan
2. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
3. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
4. Sapukan adunan dibahagian tengah lapisan kek.
5. Ayakkan serbuk nescafee sekeliling kek.
6. Susunkan lagi kek dan sapukankan dengan adunan keju. Ayakkan serbuk nescafe lagi.
7. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.

NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut..
so kena makan secara scooping begitu..
tapi memang sedappp..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 23-12-08 14:55


zalai guna keju tu brand apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 20:05


philadephia..kat mesir ni 22 genih saja..kat Malaysia 11 rgt xsilp..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 24-12-08 14:03


iskhh..kalau Malaysia ni nak guna brand apa yang dijamin hahal ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:17


Pasal-pasal brand apa ini saya dah tak ingat sangat.. nanti saya buka buku balik.. huhu banyaknye lupa tentang recipe ini..
hurmm kena praktik..praktik.. praktik.. :hammer:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 24-12-08 14:36


orait2..semoga ilmu ada dapat dipraktikkan ke jalan yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-12-08 16:04


best nya Kalau dapat buat sendiri boleh makan puas tiramisu..ni
hehhe ana Kalau hari lahir selalu tunggu kawan-kawan bagi hadiah berupa kek
tiramisu ni....sedap cayo lah

p cadangkan ajk ukhwah buka satu kelas nak buat kek tiramisu macam mana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 16:21


Pada 24-12-08 16:04 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

best nya Kalau dapat buat sendiri boleh makan puas tiramisu..ni
hehhe ana Kalau hari lahir selalu tunggu kawan-kawan bagi hadiah berupa kek
tiramisu ni....sedap cayo lah

p cadangkan ajk ukhwah buka satu kelas nak buat kek tiramisu macam mana??


nak cadang buat kelas tiramisu ye..?
Erm.. cadangan ditutup.. :lol: ..
takmo lah kek tiramnisu saja.. lenlain kek pun nak join jugak.. :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-12-08 16:24


Pada 24-12-08 16:21 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-08 16:04 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

best nya Kalau dapat buat sendiri boleh makan puas tiramisu..ni
hehhe ana Kalau hari lahir selalu tunggu kawan-kawan bagi hadiah berupa kek
tiramisu ni....sedap cayo lah

p cadangkan ajk ukhwah buka satu kelas nak buat kek tiramisu macam mana??


nak cadang buat kelas tiramisu ye..?
Erm.. cadangan ditutup.. :lol: ..
takmo lah kek tiramnisu saja.. lenlain kek pun nak join jugak.. :sopan: :sopan:



cadangan di buka semula....
jangan lah ingat buka kelas kek tiramisu...hanya kek tu saja yang buat
aiyo....musti lah kek lain buat jugak ehehehhe
kek birthday ke, kek kawin ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 16:25


Pada 24-12-08 16:21 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-08 16:04 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

best nya Kalau dapat buat sendiri boleh makan puas tiramisu..ni
hehhe ana Kalau hari lahir selalu tunggu kawan-kawan bagi hadiah berupa kek
tiramisu ni....sedap cayo lah

p cadangkan ajk ukhwah buka satu kelas nak buat kek tiramisu macam mana??


nak cadang buat kelas tiramisu ye..?
Erm.. cadangan ditutup.. :lol: ..
takmo lah kek tiramnisu saja.. lenlain kek pun nak join jugak.. :sopan: :sopan:



kelas buat macam-macam jenis kek.....
ok tak.... :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 16:41


Sasuke-kun..
Awak usulkan.. awak jadi chefnye ye.. saya takmo.. kalau tak jadi nanti, saya :hammer: awak.. uhuk.. :sopan:

ps: tata.. nak balik.. :bye:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-12-08 23:58


salam..

kalau jadi buat kelas kek jangan lupa ajak kita ek..hehe....nak join jugeks :terliur: :-D :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Benevolent_girl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3370
Posting: 22
Dari: alostaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 12:00


tiramisu saja?? choc indulgence? kui3..beli sudah. malas terlalu nak buat sendiri.huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Benevolent_girlProfil   Hantar PM kepada Benevolent_girl   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 12:10


erm..antara bahan kek tiramisu tu ada tulis gelatin ?..macammaner nak dapatkan gelatin yang halal..sahabat-sahabat ukhwah tahu kat mana?.ana pernah dengar gelatin halalgel ..tapi tak tahu nak dapatkan kat mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 15:38


Pada 22-01-09 12:10 , izzahtulsakinah posting:

!!! QUOTE !!!

erm..antara bahan kek tiramisu tu ada tulis gelatin ?..macammaner nak dapatkan gelatin yang halal..sahabat-sahabat ukhwah tahu kat mana?.ana pernah dengar gelatin halalgel ..tapi tak tahu nak dapatkan kat mana..


salam 'alayk
buat tiramisu tak guna gelatin pun tak mengapa
hari tu saya beli gelatin halal jenama halal gel dekat GIANT..dekat kedat bakery jual bahan-bahan buat kek pun ada juga :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 15:54


salam...

tak pernah makan kek tiramisu...
tapi dengar macam sedap saja...

p/s : anak saudara, anda belanje makcik makan kek tu ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 15:59


bestnya tiramisu..
makan sejuk2 memang sedap..
ye lah.. saya pun tak buat pakai gelatin..
tapi nak buat pakai gelatin pun boleh..

p/s: ada kata ke nak belanja? memandai saja mak saudara aku ni.. :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 16:07


ceh... kedekut punya anak saudara...
mahal ke kek tiramisu tu?
saya bab-bab kek ni fail habis...
makan kek hari jadi saja lah... tu pun org punya...
diri sendiri tak pernah sambut berday...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118736 saat. Lajunya....