Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 hari yang lalu
wyd1014: 15 hari yang lalu
haykal77: 23 hari yang lalu
Kakngah: 23 hari yang lalu
lidah-penghunus: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: RM6.01 Juta Untuk PM… RM3.4 Juta Untuk TPM?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» RM6.01 Juta Untuk PM… RM3.4 Juta Untuk TPM?

Please Mendaftar To Post


Oleh RM6.01 Juta Untuk PM… RM3.4 Juta Untuk TPM?

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:29


MALAYSIA’S government drew flak on Thursday after admitting it spent US$1.68 million (S$2.5 million) a year on the prime minister’s sprawling residence in the administrative capital Putrajaya.

Responding to an opposition query, Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi said RM6.01 million (S$2.5 million) was paid annually to state-linked developer Putrajaya Holdings for the residence’s rental and upkeep.

It costs another RM3.4 million a year to maintain the deputy premier’s residence.

Known as the the Seri Perdana complex, the premier’s sprawling residence was built by former leader Mahathir Mohamad, who in 1999 was its first tenant.

The buildings are spread over 16 hectares in the centre of Putrajaya which lies south of Kuala Lumpur, comprising three blocks which include a reception area, banquet facilities and a residence.

Mr Abdullah lives in the complex with his wife, daughter and son-in-law and their children.

‘It is wasteful to spend so much money on renting the prime minister’s house when the country is facing such tough times,’ said opposition parliamentarian Hatta Ramli from the Islamic party PAS.

‘Even though the money is going back to a government-linked company, this should not be the case as the government should really own the building the prime minister occupies,’
‘What happens if the prime minister somehow gets evicted?’ Chief minister of opposition-controlled Penang state Lim Guan Eng questioned the payment of rent to Putrajaya Holdings.
‘We can understand paying maintenance, but rental does not make sense,‘
he told AFP.

‘This also begs the question as to who are the directors of the company and who gets all the profit made by the company.’ Putrajaya Holding’s main shareholders are national energy firm Petronas, a state-owned trust fund and government investment arm Khazanah. — AFP


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mcbatistuta
Warga Rasmi
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36182
Posting: 2
Dari: sheffield

uk  


posticon Posting pada: 14-12-08 08:34


Rakyat ada yang tiada rumah tinggal di pokok, ada yang berumah tapi macam pondok reban ayam, ada juga yang atap rumah bocor sana sini..

Ada juga rakyat yang minum air lombong, miskin melarat...


Pemerintah? Nauzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mcbatistutaProfil   Hantar PM kepada mcbatistuta   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 12:36


Buang tabiat saja sedekah duit banyak begitu pada orang kaya yang tak tahu manfaatkan kekayaan yang ada, tapi hanya tahu membolot kekayaan dunia sampai kebajikan & kepentingan rakyat diabaikan. Baik sedekah kepada rakyat miskin, anak yatim & lain-lain yang memerlukan. Memang macam sampah punya kerajaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 13:53


ingatlah....allah xmelihat rupa paras kita
allah tak tengok susuk tubuh kita.....
allah tak tengok harte benda kita yang melambak
tapi allah lihat akhi;pula dan amalan kita....
ingat2 lah....allah bagi duit yang banyak tu sebab nak duge kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:28


harta...ni lah dia harta.bila dilonggokkan harta yang banyak terus saja membutakan mata dan hati mereka yang tidak mantap iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:34


Jika kos sewa & kos selenggara rumah PM & TPM dicampurkan, ia berjumlah RM27,545.85 SEHARI.

Tau berapa pendapatan purata isi rumah rakyat Malaysia? Pendapatan purata isi rumah rakyat Malaysia cuma RM2,283 SEBULAN!

Bermakna kos membiayai rumah PM & TPM SEHARI bersamaan dengan 12 BULAN pendapatan isi rumah rakyat Malaysia. Bagi mendapatkan RM27,545 kita terpaksa berusaha keras selama 12 bulan untuk mendapatkan rezeki, buat kerja lebih masa, abaikan keperluan diri sendiri demi anak isteri; tapi dua Imam Besar Hadhari itu menghabiskan RM27,545 itu untuk sehari sahaja!
Depa hari-hari minta rakyat berjimat cermat, tapi depa sendiri belanja sakan sampai khazanah negara hampir lumat!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 08:05


Hm.buat rumah besar-besar sangat..bukan ada org duduk pun..membazir saja..kan dah payah nak selenggara..cuba duduk rumah yang biasa-biasa..macam tok guru nik aziz, rumahnya tak ada pagar pun.huhuhu..tak payah kos selenggara apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:17


sekarang ni mana mereka-mereka yang bekerja dengan kerajaan?.nak tahu juga komen mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:46


Pada 15-12-08 09:17 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang ni mana mereka-mereka yang bekerja dengan kerajaan?.nak tahu juga komen mereka


hehehe yang kerja glc kena pukul juga ke ni???????

p/s: dikala rumah rakyat dirobohkan atas nama pembangunan..... kelu lidah ku untuk berhujah.........bila kah mampu kita hentikan semua ni???????


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 14:47


bila?itu bila kita bersepakat menjatuhkan mereka yang tidak layak memerintah melalui pilihanraya(tapi menang pun menang tipu)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 15:01


Rumah rumah mereka berdiri atas kemegahan dunia dan juga duit dari hak rakyat,rakyat seperti telah sekian lama dicucuk hidung untuk tetap dalam kepatuhan walaupun dalam keadaan melarat seperti peminta sedekah...begitulah hati budi orang politik yang telah hilang tunjang ugama...mereka semua seperti telah bergelumang dengan lumpur dunia...hingga wajah mereka jadi wajah ahli dunia yang pekat menghitam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 16:17


Pada 15-12-08 14:47 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

bila?itu bila kita bersepakat menjatuhkan mereka yang tidak layak memerintah melalui pilihanraya(tapi menang pun menang tipu)



semakin bertambah kebencian ku pada MEREKA !!! hmm ingatlah pemimpinlah orang yang pertama di soal di akhirat kelak 8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 17:52


bagaimana kita tak rasa benci?.asyik menjarah saja duit kita tanpa rasa segan silu dan belas ihsan.mereka ni ingat boleh bawa sekali rete2 ni ke liang lahad agaknya?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-12-08 10:10


Kita pakat doa ini:
Allahumma munzilalKitabi Syari_alHisabi, Ihzimil_Ahzaba Wa Zalzilbihim.

mean Ya Allah yang menurunkan AlKitab yakni Al Qur'an jua yang mencepatkan Hisab ...Hancurkanlah puak Ahzab dan binasakanlah mereka



Mudah-mudahan dengan ini Allah akan naikkan hanya Muttaqiin yang jadi pemimpin negara


jika ikut Sirah rasulullah puak Ahzab adalah puak sekutu yang nak menakluk madinah di dalam perang Khandak disebut jua perang Ahzab.
kita baca secara umum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 10:22


doa kena ada usaha pun kena ada.sudah 51 tahun memerintah apa sudah jadi?.sekarang kita kena bagi peluang pada orang lain pula untuk memerintah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 10:34


ni dari siasahdaily

RM27,545.80 sehari untuk istana PM dan TPM

KUALA LUMPUR, 17 Dis: Dewan Rakyat diberitahu, Kerajaan Malaysia menyewa kediaman Perdana Menteri, Sri Perdana sebanyak RM4.15 juta setahun atau RM345, 833.33 sebulan dari Putrajaya Holding.

Untuk menyelenggarakannya pula, kerajaan menanggung RM1.89 juta setahun atau RM158,051.40 sebulan.

Kediaman Timbalan Perdana Menteri pula yang bernama Seri Satria, kerajaan menyewa sebanyak RM2.74 juta setahun atau RM228,333.33 sebulan manakala penyelenggaraannya adalah RM94,156 sebulan.

Ini bermakna, kerajaan menanggung RM27,545 sehari untuk membayar sewa dan menyelenggarakan kedua-dua istana pemimpin negara ini.


"Inilah bangunan yang Almarhum Datuk Fadzil Nor dulu cadang untuk dilelongkan jika BA (ketika itu) berkuasa. Saya tidak tahu tentang anda tetapi saya sendiri tidak terbayang begitu banyaknya wang yang dibelanjakan untuk menampung PM dan TPM kita sekeluarga," tulis Roslan Shahir, Setiausaha Akhbar Presiden PAS dalam blognya.

Sewa sehari Seri Perdana bersamaan RM11,527.77 sehari, sedangkan gaji pokok permulaan seorang guru dengan diploma hanyalah RM1,405.71.

Dengan RM1,405.71 inilah guru tadi menampung keluarga dan kehidupan hariannya sedangkan kita membayar RM11, 527.77 sehari buat PM kita!


Malah menurut jadual tangga gaji baru seorang Ketua Polis Negara pun dibayar lebih murah (perbandingan gaji pokok permulaan) dari kita menyewakan Seri perdana untuk Perdana Menteri kita.

Gaji pokok permulaan KPN adalah RM9, 615.98 (menurut Pekeliling Perkhidmatan Bil. 8 tahun 2007) sebulan.

"Jadi apa nak kita lakukan?" tanya Roslan.

Dalam pada itu, tulisnya, rakyat diseru berjimat cermat. Tahun depan mungkin keadaan ekonomi semakin gawat, syarikat-syarikat gergasi dunia sudah mula memberhentikan para pekerjanya.

"Dan kita dalam susah-susah memuntahkan dari isi perut hampir RM10 juta setahun bagi menempatkan tak sampai 10 orang di dua istana kerana mereka adalah PM dan TPM kita," tulis beliau.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 21:42


Hari ini tersiar satu lagi berita mengenai ROMPAKAN BESAR yang bakal berlaku - IJN akan dijual dan diswastakan kepada syarikat kapitalis Sime Darby!! Boleh percaya ke Sime Darby akan mengekalkan kadar bayaran seperti sekarang lepas penswastaan? Apa jadi dengan TNB, STMB, Pejabat Pos, KTMB dan berlambak lagi projek penswastaan, adakah lebih cekap dengan kadar caj yang berpatutan seperti yang dijanjikan selepas diswastakan? Penswastaan tetap penswastaan, ia hanya untuk mengenyangkan perut buncit segelintir kroni dan akhirnya membebankan rakyat. Kita telah melalui banyak pengalaman, tapi pemimpin kita enggan belajar dari sejarah, sedangkan history repeat itself.

Dulu depa kikis hingga hampir kontang duit Petronas. Baru-baru ni rompak KWSP untuk melindungi pasaran saham yang hingga kini tak juga naik-naik seperti diharapkan. Dan kini nak ambil IJN pula? Malaysia, oh Malaysia...

Mungkinkahkah ini satu lagi hadiah terbaik BN untuk pengundi pilihanraya kecil Kuala Terengganu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 22:15


Pada 19-12-08 21:42 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Hari ini tersiar satu lagi berita mengenai ROMPAKAN BESAR yang bakal berlaku - IJN akan dijual dan diswastakan kepada syarikat kapitalis Sime Darby!! Boleh percaya ke Sime Darby akan mengekalkan kadar bayaran seperti sekarang lepas penswastaan? Apa jadi dengan TNB, STMB, Pejabat Pos, KTMB dan berlambak lagi projek penswastaan, adakah lebih cekap dengan kadar caj yang berpatutan seperti yang dijanjikan selepas diswastakan? Penswastaan tetap penswastaan, ia hanya untuk mengenyangkan perut buncit segelintir kroni dan akhirnya membebankan rakyat. Kita telah melalui banyak pengalaman, tapi pemimpin kita enggan belajar dari sejarah, sedangkan history repeat itself.

Dulu depa kikis hingga hampir kontang duit Petronas. Baru-baru ni rompak KWSP untuk melindungi pasaran saham yang hingga kini tak juga naik-naik seperti diharapkan. Dan kini nak ambil IJN pula? Malaysia, oh Malaysia...

Mungkinkahkah ini satu lagi hadiah terbaik BN untuk pengundi pilihanraya kecil Kuala Terengganu?



walaupun aku ni bukan pesakit jantung..tetapi aku memang tak setuju dengan langakah kurang bijak kerajaan ni...Tahu lah bagunan baru IJN dah siap....kasihan kepada pesakit jantung dan lain-lain pesakit....sungguh kecewa aku dengan kerajaan sekarang ni..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 22:25


saya pula makin berang dengan tindakan yang pada saya AMAT TIDAK BERMORAL sama sekali.mereka ni ingat semua rakyat malaysia ni penuh duit di poket ke?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136206 saat. Lajunya....