Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 7 hari yang lalu
BobbyLaforge: 17 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu
PhoebeGordon: 31 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: UMAT ISLAM,MELAYU!SEDARLAH!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» UMAT ISLAM,MELAYU!SEDARLAH!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh UMAT ISLAM,MELAYU!SEDARLAH!!!!!

NAZRIN
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29645
Posting: 9
Dari: MALAYSIA

Perak  


posticon Posting pada: 09-12-08 23:57


SALAM...
Kenapa umat islam,khususnya melayu lebih suka makan gaji dari berniaga??????? Kenapa umat islam,melayu terkejar-kejar dan mengagungkan diploma dan degree,lepas grad terus duduk position executive???????sedarlah bangsaku MELAYU,ISLAM... bangsa cina dan india terkejar-kejar berniaga dari makan gaji,dan terbukti cina dan india menopoli ekonomi MALAYSIA!!! Kenapa BANGSAKU MELAYU,ISLAM?????????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZRINProfil   Hantar PM kepada NAZRIN   Pergi ke NAZRIN's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 00:28


Pada 09-12-08 23:57 , NAZRIN posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM...
Kenapa umat islam,khususnya melayu lebih suka makan gaji dari berniaga??????? Kenapa umat islam,melayu terkejar-kejar dan mengagungkan diploma dan degree,lepas grad terus duduk position executive???????sedarlah bangsaku MELAYU,ISLAM... bangsa cina dan india terkejar-kejar berniaga dari makan gaji,dan terbukti cina dan india menopoli ekonomi MALAYSIA!!! Kenapa BANGSAKU MELAYU,ISLAM?????????????????


setuju dengan awak...makan gaji ok tapi berniaga lagi ok sebenarnya..tapi susah nak kata juga kalau tak ada modal dan tak ada keberanian nak memulakan bisnes..tapi kalau tak dapat buat bisnes yang modal besar apa kata kita bermula dengan bisnes secara online..Tak salah sekiranya kita berusaha untuk maju ke hadapan..sekiranya berminat boleh lah baca dan klik link ini
www.business-home-online.com :kelip:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

NAZRIN
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29645
Posting: 9
Dari: MALAYSIA

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-08 00:53


kalau tak ada modal berniagalah secara kecil-kecilan...... berniaga di pasar malam ke, di tepi jalan ke.... jangan ingat, apek yang berniaga cakoi di bawah pokok tu sebernarnya adalah JUTAWAN SENYAP.... TINGI SANGAT KE TARAF MAHASISWA/WI sekarang ini sampai tak nak berniaga????????/

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZRINProfil   Hantar PM kepada NAZRIN   Pergi ke NAZRIN's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 01:20


SUka jugak berniaga, bekerja sendiri masa lagi flexible..
sekarang pun tengah cari pengalaman..insya'allah

Tiru Macam Bangsa 'Cina'

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 11:12


Salam...

mungkin depa yang suka makan gaji ini, tak nak tempuh risiko...
dan depa beranggapan, makan gaji ini lebih selamat sebab...tiap-tiap bulan gaji masuk..

berbanding kerja sendiri...kena carik sendiri...dan pendapatan tak menentu...

hhmmm....
insyaALLAH...nak jugak kerja sendiri ini..
tengah carik pengalaman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 11:28


betul kalau boleh memang nak kerja sendiri(meniaga) dari makan gaji.berniaga kita kurang terdedah dengan unsur curi tulang kalau malas kita yang rugi.(kita yang jadi tokey)kalau makan gaji jika curi tulang kita bersalah pada majikan.kurang berkat.memang tak dinafikan makan gaji memang sudah tentu kita dapat gaji tiap-tiap bulan berbanding kerja sendiri perlu usaha.

memang telah dinyatakan 9/10 keuntungan diperolehi dari perniagaan .

allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum tersebut mengubahnya sendiri.


p/s ana pun makan gaji,sedang mencari peluang untuk kerja sendiri.teringat sepupu baru-baru ni dalam umur 24thn telah memperolehi pendapatan sebulan 18ribu melalui perniagaan,dia tiada apa -apa kelulusan hanya spm saja.

tetapi beliau sabar dan berusaha.memang tak di nafikan cabaranya, akhirnya berjaya.saya jadikan sepupu saya ini sebagai contoh pada diri saya. mungkin sedikit masa lagi jika ada peluang saya akan tiru sepertinya.insya allah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 11:29


salam...

saya pun minat jugak berniaga ni.
tapi....tak tahu bila nak mula. macam tak berapa confiden.
maklumla..family saya semua jenis yang makan gaji.

satu hari nanti saya pasti akan buat business sendiri.
insyaallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

sharil
Warga Rasmi
Menyertai: 28.01.2008
Ahli No: 32456
Posting: 15
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 17:11


assalammualaikum,

saya pun minat juga dengan berniaga dan pernah menceburinya,tapi selepas arwah ayah saya meninggal,saya mula dengan makan gaji saja,tapi masih meneruskan aktiviti berniaga pada hujung minggu,tapi kadang˛ sajalah,sebab,slain meniaga saya jugak ada lakukan assigment tempat kerja hujung minggu,so,kadang˛ sajalah saya boleh berniaga,tapi still bergerak lagi sebab,kawan saya ambil alih tempat berniaga saya,tolong kawan,

lakukan mengikut gerak hati dan minat,bukaan paksaan
islam tidak suka memaksa untuk melakukan sesuatu,
dan islam tidak suka dengan manusia yang cepat putus asa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharilProfil   Hantar PM kepada sharil   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 23:40


berminat..tapi susah nak pcayakan org bahawa kita boleh berjaya even before tu kita da pernah jatuh/kandas/bankrup/gulung tikar.. memang sukar bila risiko yang diterima pertama kali terus menjadi bahan ketidakyakinan org kat kita...hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 06:31


Umi faham Kenapa kurang orang Melayu berniaga. Antara sebabnya ialah:-

1. tiada modal

2. Susah untuk dapat pinjaman kerana memerlukan pelbagai ganjaran dan protokol tertentu

3. sikap pilih kasih dalam pemberian tender

4. wujudnya rasuah yang berleluasa

5. sokongan yang sedikit sesama Melayu. Contohnya ramai melayu selamba saja membeli dari kedai bangsa lain tetapi bangsa lain akan utamakan kedai bangsa mereka dari kedai melayu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 08:10


“Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?”

“Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.”

61:10-11

Bookmark and Share

    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 08:31


teringat saya dengan perbualan saya dengan Eniliana dan Suaminya rdwira di Bangi satu tika dulu. Kami berbual mengenai konsep perniagaan inilah. Adalah benar kata-kata ummimq di atas. Cabaran orang melayu berniaga amatlah besar.

Saya ingin bawakan satu contoh yang berlaku di tempat sayalah. Seorang melayu ingin membesarkan rumahnya (renovate) telah mencari kontraktor melayu yang berkemahiran dalam bidang ini. Setelah berjumpa, kontraktor berkenaan telah datang ke rumah beliau dan mengukur dan menyukat. Akhirnya meletakkan harga, katakanlah harganya RM 8 000.

Sebagai alternatif lain, pemunya rumah berkenaan cuba meninjau mana-mana kontraktor lain yang boleh menawarkan khidmat dan harga yang berpatutan, ternyata kontraktor bukan melayu (Cina) menawarkan harga yang lebih murah (RM 6 500)dan khidmat yang sama seperti kontraktor melayu berkenaan. Oleh kerana tertarik dengan harga yang berpatutan. pemunya rumah itu telah melantik kontraktor cina berkenaan untuk melaksanakan aktiviti pembesaran rumah beliau.

Antara isi penting yang kita dapat dari senario di atas adalah harga yang berbeza antara kedua kontraktor ini. Seperti mana yang kita ketahui, bidang kontraktor binaan ini telah lama bermain dengan perniagaan orang cina. Mereka telah mewujudkan satu jaringan antara mereka. Bahan2 mentah seperti Batu, simen dan lain-lain bersumberkan dari kalangan mereka juga. Jadi sekiranya ada kontraktor melayu yang bersaing dalam perniagaan ini, kontraktor melayu berkenaan terpaksa membeli bahan2 mentah dari mereka. Dan pastinya harga yang dibeli dari orang cina ini lebih mahal, lantas untuk mengelakkan sebarang kerugian, pihak kontraktor melayu ini terpaksa meninggikan harga khidmat kontraktor supaya seimbang dan tidak rugi. Keadaan ini memberi kesan pada pengguna sebenarnya yang ingin perkhidmatan dan harga yang berpatutan...

begitulah realiti sekarang ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 10:21


betul..betu..betul.. so how to be? kita kena bersatu atas nama melayu muslim.. kena ada satu jenama yang establish.. kita kena ada alternatif lain... ikutkan memang saya pun sendiri akan pilih mana yang lebih murah dan berpatutan iyalah..bajet bukannya banyak sangat.. tapi bila fikir-fikir kan... rasa macam kejam pula...tapi......................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-12-08 14:15


Pada 12-12-08 06:31 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Umi faham Kenapa kurang orang Melayu berniaga. Antara sebabnya ialah:-

1. tiada modal

2. Susah untuk dapat pinjaman kerana memerlukan pelbagai ganjaran dan protokol tertentu

3. sikap pilih kasih dalam pemberian tender

4. wujudnya rasuah yang berleluasa

5. sokongan yang sedikit sesama Melayu. Contohnya ramai melayu selamba saja membeli dari kedai bangsa lain tetapi bangsa lain akan utamakan kedai bangsa mereka dari kedai melayu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


kat belah timur tu banyak saja org Melayu berniaga.. kat kelantan wanita monopoli perniagaan, kat ganu kita org niaga keropok lekor dah ada rumah bungalow..



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 14:36


Pada 13-12-08 14:15 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!



kat belah timur tu banyak saja org Melayu berniaga.. kat kelantan wanita monopoli perniagaan, kat ganu kita org niaga keropok lekor dah ada rumah bungalow..



akui hal tu benar

tapi jangan lupa, siapa yang sokong perniagaan mereka? orang-orang mereka juga.
memang kroni kuat even di mana-mana pun

yang lelain... baru nak bertapak.. dah ada yang tolong juga.. tapi tolong tarik bagi jatuh.tak boleh nak tengok org senang sikit. ada sahaja cara untuk menjatuhkan


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 15:06


kat pantai timur tu biasa2nya tanah emreka sendiri..mugkin juga premis yang dibeli or dsewa tak mahal sangat..

compare dengan kita kat sini (kl sgor), semuanya kena bayor mahal..da tu pula bukannya tanah org melayu.. tak boleh jugak sesuka hati menapak gerai kat memana...

so saya rasa faktor pbt tu tak perlu d ketengahkan sangat..jika ikut rules semua ok..

kat kg saya (d sepang) kami spupu spapat cucu2 atok menjual buah2an d tepi jalan Kalau tiba musim buah2an.. sekarang pun tengah lebat jambu air..so kami pun jual lah (adik2 pula lah..)..memang da lama buat macam ni since kecil-kecil.. dsapatlah poket 70-100 sehari untuk semnggu,,,so..Kalau kat kawasan sendiri rasanya tak ada msalah...no permit..kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137558 saat. Lajunya....