Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 22 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: .:doakan warga ukhwah.com yang sedang sakit:.


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» .:doakan warga ukhwah.com yang sedang sakit:.

Please Mendaftar To Post


Oleh .:doakan warga ukhwah.com yang sedang sakit:.

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 22:50


salam..
kepada semua ahli ukhwah, tolong doakan seorang sahabat kita yang mengidap sakit - kegagalan fungsi buah pinggang @ end stage cronic renal failure...

beliau terpaksa bergantung dengan mesin hemodilisis
sebanyak 3X seminggu, 4 jam tiap rawatan..ianya akan berterusan sehingga beliau menerima penderma buah pinggang baru..setakat ini belum ada penderma...

sama-sama lah kita doakan beliau..


setelah perbincangan, saya dan bberapa sahabat UC lain bersertuju untuk melawat beliau d kuantan pada 25hb januari ni..
kepada seseiapa yang nak join, boleh hubungi saya..apa jua bentuk sumbangan sangat di alu2kan..

***********************************************


Bahaya hipertensi pada buah pinggang


DI seluruh dunia, tekanan darah tinggi atau juga dikenali sebagai hipertensi merupakan masalah kesihatan yang serius.

Di Amerika Syarikat umpamanya, 25 peratus orang dewasa di negara itu menghidap hipertensi.

Di Malaysia, kajian Kementerian Kesihatan pada 1996 menunjukkan 30 peratus penduduk yang berusia 30 tahun menghidap hipertensi.

Ketua Jabatan dan Pakar Perunding Nefrologi Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datuk Dr. Zaki Morad berkata, tiga faktor yang menyebabkan hipertensi berbahaya ialah kerana penyakit ini menyerang dalam diam dan ia merosakkan organ-organ kritikal dalam badan seperti jantung, buah pinggang dan otak.

``Hampir sebahagian besar penyakit jantung diakibatkan sepenuh atau sebahagiannya oleh hipertensi,'' kata beliau.

Menurut Dr. Zaki, hipertensi yang tidak terkawal dan berlarutan bertahun-tahun turut merosakkan fungsi buah pinggang.

Pada masa yang sama penyakit buah pinggang juga boleh mengakibatkan berlaku hipertensi.

Namun, jika dilihat secara keseluruhan, penyakit buah pinggang yang menjadi punca hipertensi menyumbangkan kurang daripada 10 peratus daripada bilangan pesakit yang menghidap hipertensi.

Dr. Zaki berkata, bagi setiap sejuta penduduk dianggarkan lebih daripada 100 kes baru kegagalan buah pinggang dilaporkan setiap tahun.

Di kalangan warga tua, nisbah ini lebih tinggi.

``Walaupun banyak program dijalankan, penekanan lebih banyak diberi kepada program kawalan diabetes dan hipertensi kerana ia adalah punca utama kegagalan fungsi buah pinggang,'' katanya.

Buah pinggang yang sihat akan membersihkan darah dengan mengumuhkan bahan-bahan bua- dengan dan air yang berlebihan dari dalam tubuh.

Buah pinggang akan menukarkan bahan-bahan buangan dan air yang berlebihan ini menjadi air kencing.

Bagi memastikan tulang kuat dan darah sentiasa sihat, buah pinggang juga akan menghasilkan hormon tertentu.

Selain itu, ia juga berfungsi mengseimbangkan garam dan bahan-bahan mineral dalam darah.

Apabila kedua-dua buah pinggang tidak lagi berfungsi, tubuh akan menyimpan cecair dan mengakibatkan tekanan darah meningkat.

Pada masa yang sama, bahan-bahan buangan yang terdapat dalam tubuh juga akan meningkat.

Tubuh juga tidak mampu menghasilkan sel-sel darah merah.

Pada peringkat ini, pesakit disahkan sebagai menghidap penyakit buah pinggang pada peringkat akhir (end-stage renal disease - ESRD).

Menurut Dr. Zaki, kegagalan buah pinggang berfungsi disenaraikan sebagai sepuluh punca utama kematian.

Kata beliau, 70 peratus pesakit yang menghidap masalah buah pinggang akan mengalami hipertensi.

``Hipertensi yang serius dan tidak dikawal akan merosakkan buah pinggang.

``Pun begitu, hipertensi yang dikawal dengan baik tidak akan menyebabkan fungsi buah pinggang merosot dengan cepat,'' katanya.

Hipertensi merupakan istilah yang digunakan apabila tekanan darah meningkat lebih tinggi daripada paras biasa.

Tekanan darah yang normal adalah 130/85. Bagaimanapun, pakar-pakar perubatan berpendapat tekanan darah yang optimum ialah 120/80. Ukuran tekanan darah 120mm harga (tekanan merkuri dalam milimeter) adalah tekanan sistolik atau bermakna tekanan semasa jantung mengepam.

Bacaan 80mm harga adalah tekanan diastolik atau bermaksud ukuran semasa jantung dalam keadaan rehat.

Tekanan darah merupakan ukuran yang digunakan untuk mengukur sejauh mana jantung bekerja mengepam darah ke seluruh tubuh.

Andainya tekanan sistolik dan diastolik meningkat, jantung juga perlu bekerja lebih keras.

Dalam jangka masa yang lama, keadaan ini boleh mengakibatkan pembuluh darah dan jantung rosak.

Malah, hipertensi juga boleh mengakibatkan penyakit jantung dan strok.

Dr. Zaki memberitahu, kebanyakan pesakit buah pinggang mengalami masalah jantung kerana mereka menghidap hipertensi.

``Hipertensi yang tidak terkawal dan mencatatkan bacaan terlalu tinggi akan merosakkan unit-unit halus yang berfungsi dalam buah pinggang,'' ujarnya.

Sekiranya seseorang menghidap hipertensi dan tidak menghadapi masalah buah pinggang, gejalanya adalah minimum.

Hipertensi boleh berlaku dengan sendiri atau disebabkan oleh penyakit-penyakit lain.

Hipertensi essential atau juga dikenali sebagai hipertensi primer merupakan sejenis hipertensi yang tidak diketahui punca sebenarnya.

Dianggarkan lebih 90 peratus daripada keseluruhan kes hipertensi adalah daripada jenis ini.

Bagaimanapun, jika hipertensi disebabkan oleh penyakit-penyakit fizikal atau ubat-ubatan, keadaan ini lebih dikenali sebagai hipertensi sekunder.

``Dianggarkan antara 5 hingga 10 peratus pesakit yang menghidap hipertensi mengalami hipertensi jenis ini,'' katanya.

Dr. Zaki memberitahu, kajian Kementerian Kesihatan Malaysia pada 1996 mendapati pesakit-pesakit yang mengalami hipertensi yang didiagnos adalah rendah.

Daripada kalangan mereka yang dikenal pasti menghidap hipertensi, jumlah yang menerima rawatan adalah rendah.

Ini kerana selain tidak menunjukkan gejala, kebanyakan pesakit tidak mengetahui mereka menghidap hipertensi.

Apabila pesakit mengetahui bahawa mereka menghidap hipertensi, biasanya mereka telah mendapat komplikasi pada buah pinggang, mata, strok dan jantung.

``Sehubungan itu, sebaik-baiknya kita menjalani pemeriksaan tekanan darah sekurang-kurangnya setahun sekali,'' katanya.

Hipertensi amat mudah dipengaruhi faktor-faktor seperti tekanan sama ada mental, fizikal dan emosi.

Katanya, peratus risiko untuk menghidap hipertensi ini meningkat seiring dengan faktor umur.

Beliau memberitahu, kajian yang dilakukan di kalangan masyarakat di Jepun yang mengambil garam secara berlebihan mendapati peratus rakyat negara itu yang menghidap hipertensi juga adalah tinggi.

Jenis kegagalan buah pinggang

Terdapat dua jenis masalah kegagalan buah pinggang iaitu:

l. Kegagalan buah pinggang jenis akut. Jenis ini melibatkan kegagalan dalam jangka masa sementara dan ia akan pulih semula.
2. Ia biasanya disebabkan oleh trauma, kehilangan darah, cirit-birit, tersilap makan ubat dan sebagainya.
3. Kegagalan buah pinggang jenis kronik. Jenis ini melibatkan kegagalan buah pinggang yang rosak secara kekal.
4. Fungsi buah pinggang akan merosot dari masa ke masa sehinggalah ia tidak dapat menampung keperluan tubuh.
5. Jika keadaan itu berlaku, pesakit perlu bergantung kepada dialisis atau perlu menjalani pemindahan buah pinggang.

Punca

1. Diabetes
2. Hipertensi
3. Radang buah pinggang
4. Penyakit-penyakit batu karang
5. Penyakit-penyakit genetik
6. Jangkitan kuman.

Faktor hipertensi

Beberapa faktor yang dikaitkan dengan hipertensi ialah:

1. Tekanan
2. Berat badan berlebihan
3. Minum minuman keras secara berlebihan
4. Diet yang mengandungi kandungan garam yang tinggi.

Gejala

Dalam tempoh beberapa tahun, hipertensi mungkin tidak menimbulkan sebarang gejala.

Serangan jantung atau strok adalah antara gejala awal yang boleh dikenal pasti menunjukkan seseorang itu menghidap hipertensi.

Sehubungan itu, pemeriksaan tekanan darah adalah penting sekurang-kurangnya setahun sekali.

Bagi hipertensi yang serius, komplikasi yang biasanya dihidapi oleh pesakit ialah:

1. Sakit kepala
2. Degupan jantung yang tidak menentu
3. Mudah berasa letih
4. Sakit dada
5. Hidung berdarah
6. Pendek nafas
7. Pening kepala.

Rawatan

Hipertensi amat mudah dirawat melalui ubat-ubatan, kawalan makanan yang betul dan gaya hidup sihat.

Antara langkah-langkah yang perlu dilakukan bagi mencegah hipertensi ialah:

1. Mengawal berat badan
2. Melakukan senaman antara tiga hingga empat kali seminggu
3. Mengawal tekanan darah
4. Tidak merokok
5. Tidak mengambil garam dalam jumlah yang banyak
6. Melakukan pemeriksaan tekanan darah sekurang-kurangnya setahun sekali



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 22:54


Waalaikumsalam

Semoga cepat sembuh didoakan buat sahabat tersebut. Semoga tabah dan sabar dalam menghadapi ujian ini. sama-sama kita doakan kesihatan beliau.. :bunga: :bunga: :bunga:

Sesiapa yang hendak menderma juga dialu2kan. Boleh hubungi ardani untuk maklumat lanjut atau ardani nak iklankan no akaun dan sebagainya..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 22:58


Salam takziah. Semoga cepat sembuh & tabah menghadapi ujian ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 22:58


saya mnnta maaf terpaksa merahsiakan nama beliau..apa-apa urusan yang bkaitan boleh melalui saya..thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 23:01


sama-sama kita doakan sahabat kita.. moga tabah hadapi sebahagian ujian dr Allah ta'ala
sesungguhnya Allah menguji hambaNYA berdasarkan kemampuan hambaNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 23:09


semoga cepat sembuh dan tabah menghadapi dugaan ini.


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-08 23:40


Brtuah sgh sahabat awak RDani .. ALLAH SWT pilih dia untuk dapat kifarah-NYA ... semoga dia tabah dan sentiasa positif .. :-) Amin ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-12-08 23:43


semoga ALLAH berikan dia kekuatan zahir & batin. semoga dia sabar, redha & syukur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-08 23:49


Tergerak hati nak ziarah dia .. am i allow to do that, My Dear RDani..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 04-12-08 02:45


Assalamualaikum 8-) ....semoga sahabat anda segera sembuh..InsyaAllah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 04-12-08 03:53


semoga cepat sembuh dan sabar menghadapi ujian allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 08:24


Jue doakan semoga cepat sembuh dan sabar serta tabah menghadapi ujian dari ALLAH.... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 04-12-08 08:38


semoga cepat sembuh..
sekiranya boleh saya cadangkan sahabat kita cuba susu alpha lipid...
apapun kita berusaha...
semua serah pada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-12-08 13:40


semoga ALLAH berikan yang terbaik untuknya...ALLAH beri sakit sebagai tanda kasih sayangNYA...betapa ALLAH sayang terhadap sahabat tu...penyakit mampu menggugurkan dosa...semoga dengan itu ALLAH sucikan ia dari segala dosa...sungguh ALLAH MAHA PENGASIH lagi MAHA PENYAYANG...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 13:47


semoga sahabat tu cepat sembuh serta di beri kekuatan untuk hadapi ujian tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 13:56


Tidak ada daya upaya dan tidak ada tenaga kekuatan melainkan dengan Allah yang Maha Agung dan lagi Maha Besar..


Moga sahabat kita akan kembali sihat dan cepat sembuh.
Kalau nak derrma buah pinggang macamana ye..
Erm saya ada terbaca di A Gift Of Life..
Terdetik juga niat di hati ni tapi masih belum ada kekuatan nak laksanakan... Besar risiko dan besar pengorbanannya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 09:41


semoga Allah mberikan kesabaran kepada dia,redha dengan ketentuanNya dan tidak putus asa untuk berikhtiar untuk sembuh, amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 09:45


Semoga dapat menemui penderma secepat mungkin agar beliau dapat sembuh dan menjalani kehidupan normal..ameen..sesungguhnya Allah Maha Mendengar doa2 hambaNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 05-12-08 10:09


Syafakallah/syafakillah..moga penyakit yang dihadapi oleh sahabat ukhwah ini menjadi kaffarah atas dosa-dosanya. Teruskan beikhtiar dan berdoa serta bertawakkal. Hanya Allah yang dapat memberi penawar dalam setiap penyakit yang dihadapi kecuali mati

Moga Allah mempermudahkan segala urusan sahabat kita ini. Ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-08 10:20


Ya Allah Yang Maha Penyayang....

Engkaulah yang lebih berkuasa. Tiada yang lebih berkuasa selain dari-Mu Ya Alllah...

Kau sembuhkanlah sahabat kami yang mengidap sakit - kegagalan fungsi buah pinggang seperti yang telah di khabarkan oleh ardani

Hanya kepada-Mu lah kami memohon dan meminta pertolongan...

Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-12-08 11:18


moga Allah SWT merahmati dan memuhil kembali kesihatan
beliau-amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-12-08 15:20


Assalamualaikum
buah pinggang boleh didermakan satu eh kalau tak silap...tapi, bahayanya ialah kapasiti yang tinggal tu akan berkurangan sedang banyak bahan kumuh perlu diproses..hmm...

dia gagal kedua² belah buah pinggang ke?

semoga dia tabah, dan diampunkan dosanya atas penyakit ini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:19


Pada 03-12-08 23:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Tergerak hati nak ziarah dia .. am i allow to do that, My Dear RDani..??



menarik 2 wawa..nanti kita plan sm2 ek..
saya pun dah l sangat tak p sn..rindu kat bndar kuantan



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:20


salam..
kepada semua sahabat thanks atas doa kalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:22


Pada 05-12-08 16:19 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-12-08 23:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Tergerak hati nak ziarah dia .. am i allow to do that, My Dear RDani..??



menarik 2 wawa..nanti kita plan sm2 ek..
saya pun dah l sangat tak p sn..rindu kat bndar kuantan



ardani.. kawan tu di hospital besar kuantan ke?
jom lah kita plan sama-sama..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:29


Pada 04-12-08 13:56 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Tidak ada daya upaya dan tidak ada tenaga kekuatan melainkan dengan Allah yang Maha Agung dan lagi Maha Besar..


Moga sahabat kita akan kembali sihat dan cepat sembuh.
Kalau nak derrma buah pinggang macamana ye..
Erm saya ada terbaca di A Gift Of Life..
Terdetik juga niat di hati ni tapi masih belum ada kekuatan nak laksanakan... Besar risiko dan besar pengorbanannya..



salam..
1 masa dulu sokmo p derma darah, saya pernah terniat nak buat perkara ni..memang nak lakukan sesuatu yang boleh mmbawa erti bagi org lain..why not kita bkorban sesuatu yang bukan milik mutlak kita kepada yang lebih memerlukan :sopan:

saya dah luahkan hasrat ni kat sahabat kita yang sakit ni, tapi saya kena 'marah' hehe :-P mungkin dia tak nak bebankan saya yang bukan ahli family dia...da juga dok bncang dengan sahabat ni, bbrapa prosedur derma ni...memang agak rumit..kita perlukan psediaan dr segi mental dan fizikal jua emosi..

kalau betul-betul berminat tanpa kekangan dan halangan try dapatkan maklumat dr NKF..national kidney foundation..insya Allah mereka dapat membantu..

saya ada kenal seorang staff NKF masa buat program nisa" kat bangi...
nanti saya bagi contact no dia ek



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:31


Pada 05-12-08 16:22 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-08 16:19 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-12-08 23:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Tergerak hati nak ziarah dia .. am i allow to do that, My Dear RDani..??



menarik 2 wawa..nanti kita plan sm2 ek..
saya pun dah l sangat tak p sn..rindu kat bndar kuantan



ardani.. kawan tu di hospital besar kuantan ke?
jom lah kita plan sama-sama..




dia memang anak kuantan..
buat rawatan 2 di hospital Tengku Ampuan Afzan lah..
kita plan sm2 ek..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-12-08 21:21


Assalamualaikum
oh..dia di Kuantan eh..datanglah..dah sampai inform saya..boleh saya join sekali...nak menziarahi jugak kawan kita yang sedang sakit ni...moga kedatangan kita memberikan semangat kepada dia untuk terus tabah dan melalui kehidupan dengan baik...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 23:04


semoga Allah beri kekuatan dan sembuhkan penyakit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-08 00:28


Assalamualaikum..

semoga allah permudahkan setiap hari2 yang ditempuhinya..amin....:)


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 11:32


Pada 07-12-08 21:21 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
oh..dia di Kuantan eh..datanglah..dah sampai inform saya..boleh saya join sekali...nak menziarahi jugak kawan kita yang sedang sakit ni...moga kedatangan kita memberikan semangat kepada dia untuk terus tabah dan melalui kehidupan dengan baik...



wsalam..
memang plan nak p..
mai lah kita plan sm2 :-)

erm sahabat kita ni bukan lah yang jenis
terlantar kat katil saja..
dia kerja macam biasa tapi bgantung kepada rwtn 3X seminggu
selagi belum ada pderma yang sesuai..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 20:28


BUAH PINGGANG MENAPIS KOTORAN DALAM TUBUH



DALAM perubatan Cina, buah pinggang diibaratkan sebagai 'ibu pada segala cecair di dalam badan' dan daripada situ, wujudlah pula 'Yin dan Yang’ Manakala perubatan barat pula mengistilahkan fungsi buah pinggang sama seperti Cina cuma ia lebih khusus lagi.

Buah pinggang melakukan proses utama untuk mengekalkan keseimbangan kimia dalam cecair tubuh kita (proses keseimbangan ini dinamakan hemeostasis). Ia juga membersihkan sel kimia yang tidak diperlukan di dalam tubuh. Proses ini memastikan darah kita hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup serta mengekalkan tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh. Dengan berfungsi sebagai bahan penapis, buah pinggang memastikan bahan yang tidak diperlukan tubuh dikeluarkan dalam bentuk air kencing.

Bagaimana buah pinggang bekerja?

Kedua-dua buah pinggang terletak atas sedikit daripada pinggang di belakang rongga abdomen. Arteri renal membawa darah daripada jantung ke buah pinggang. Satu tiub disebut ureter mengalirkan darah daripada setiap buah pinggang ke pundi-pundi. Setiap buah pinggang mengandungi lebih sejuta struktur berbentuk bola kecil dinamakan glomeruli. Glomeruli terletak di cortex atau bahagian luar buah pinggang. Fungsinya ialah menapis cecair mengandungi glukos, asid amino, garam dan bahan kotoran daripada darah. Buah pinggang berupaya melakukan proses ini kerana darah daripada arteri renal memasuki buah pinggang dengan tekanan yang kuat. Tekanan ini memaksa cecair tadi ke medulla melalui heberapa tiub kecil. Tiub iru dikelilingi oleh saluran darah yang meresapkan zat dan air yang diperlukan tubuh. Darah yang ditapis tadi kemudian ke luar daripada buah pinggang melalui saluran renal dan membuat pusingan semula. Cecair yang ditapis ini me~ ngandungi bahan kotoran yang terkumpul di dalam pundi-pundi kencing. Air kencing keluar daripada tubuh melalui satu lagi saluran yang dinamakan urethra. Kesemua sistem daripada buah pinggang ke urethra dikenali sebagai sistem buah pinggang.

Selain membersihkan darah, buah pinggang mengawal kandungan air dan garam yang terdapat di dalamnya. Umpamanya jika anda minum banyak air dengan cepat, air terus memasuki saluran darah dan mempunyai kesan mencairkan darah. Apabila darah yang cair ini memasuki buah pinggang, air yang berlebihan dikeluarkan secara automatik sebagai air kencing. Sama juga jika anda banyak berpeluh, tubuh kekurangan air dan air kencing berwarna pekat sehinggalah buah pinggang mengumpul jumlah air yang cukup.

Sistem buah pinggang yang sihat tidak mengandungi organisme mikro tan air kencing yang melaluinya telah dengan sendirinya disteril. Bagaimanapun, sistem ini boleh mendapat jangkitan jika bakteria di luar tubuh memasuki urethra dan sampai ke pundi-pundi kencing. Bakteria ini boleh merebak dan mungkin berjangkit pada buah pinggang, menyebabkan keradangan yang dinamakan pyelonephritis. Ini biasanya berlaku apabila aliran biasa air kencing tersekat. Bakteria terus membiak di dalam air kencing yang terkumpul.

Adakalanya perkara ini terjadi tanpa diketahui sebabnya. Orang yang sihat pun boleh mendapatnya. Wanita lebih mudah mendapat jangkitan kerana urethranya pendek menyebabkan bakteria mudah memasuki buah pinggang. Kebanyakan kita membuang air kecil empat atau enam kali sehari. Jika lebih daripada itu, ini mungkin disebabkan oleh rasa cemas, jangkitan atau sesuatu yang berpunca daripada penyakit. Buat pemeriksaan doktor jika anda menghadapi masalah ini. Anda juga patut membuat pemeriksaan jika pengeluaran air kencing anda berkurangan. Ini mungkin disebabkan dehidrasi (umpamanya selepas muntah-muntah atau cirit-birit) tetapi ini juga mungkin menjadi tanda akan kerosakan buah pinggang atau tersumbat.

Batu karang

Air kencing kita mengandungi garam galian yang telah hancur. Jika garam ini terlalu pekat, garam berlebihan bertukar menjadi keras dan dinamakan 'batu'. Batu karang yang besar boleh menyekat pengaliran air kencing dan menyebabkan jangkitan dan adakalanya dinamakan renal colic - sakit teruk di sekeliling buah pinggang hingga ke bahagian kelengkang. Sesetengah orang yang mengalami batu karang tidak merasakan apa-apa tanda, ada pula terlalu sakit dan keradangan. Ubat melegakan sakit atau pembedahan diperlukan untuk membantu pesakit. Batu ini juga dipecahkan dengan rawatan ultrasound tanpa memerlukan pembedahan.

Meningkat tua

Semakin seseorang meningkat tua, jumlah unit penapis di dalam buah pinggang berkurangan. Jika buah pinggang turut rosak kerana penyakit, penapis yang ada menjadi kurang berkesan dan bahan kotoran mungkin terkumpul di dalam darah. Kita juga harus ingat faktor-faktor utama yang menyebabkan penyempitan saluran darah di jantung turut menjejaskan buah pinggang. Mereka yang mengalami tekanan darah tinggi atau kencingmanis lebih mudah mendapat masalah buah pinggang.

Dialisis buah pinggang

Jika buah pinggang rosak teruk dan tidak boleh berfungsi walaupun mengikuti diet khusus, dialisis diperlukan, sama ada terus-menerus atau sehingga penderma buah pinggang ditemui.

Satu buah pinggang boleh berfungsi untuk dua tetapi jika kedua-duanya tidak lagi berfungsi, seseorang memerlukan pemindahan buah pinggang atau cara lain untuk menapis darah. Teknologi perubatan mencipta proses dinamakan dialisis yang menapis darah melalui mesin buah pinggang tiruan apabila kedua-dua buah pmggang tidak boleh berfungsi lagi. Pesakit yang mendapat rawatan dialisis dapat meneruskan hidup tetapi aktiviti hidup mereka semakin terbatas. Rawatan ini mahal, memerlukan banyak masa terluang dan tidak semua pesakit boleh menerimanya. Masalah sering dihadapi ialah anaemia teruk dan pengambilan cecair berlebihan harus disekat.

Pemindahan buah pinggang

Secara teori, pemindahan buah pinggang nampak begitu mudah dengan mengeluarkan buah pinggang lama dan menggantikan dengan yang baru dan pesakit dapat menikmati kehidupan normal. Namun jika tubuh pesakit tidak dapat menerima buah pinggang baru, masalah akan timbul. Ini diatasi dengan mencari pesakit dan penderma yang mempunyai kaitan dan ubat diperlukan untuk mengurangkan tindakan balas yang dihadapi tubuh penerima.

Buah pinggang gagal berfungsi

Buah pinggang gagal berfungsi apabila ia rosak teruk oleh penyakit kronik dan tidak lagi boleh menapis bahan tidak diperlukan. Buah pinggang termasuk dalam kumpulan 'organ utama' (seperti jantung, otak dan paru-paru).

Buah pinggang boleh rosak kerana beberapa penyakit. Antaranya ialah - :

1. Keturunan
2. Jangkitan
3. Kerosakan disebabkan penyakit seperti darah tinggi
4. Diabetes mellitus
5. Rosak kerana terlalu banyak mengambil ubat atau beberapa sebab yang tidak diketahui.
Penyakit buah pinggang sukar difahami. Ia menyerang orang dewasa dan kanak-kanak sama ada orang itu sihat atau tidak atau bagaimana corak hidup seseorang.

Kegagalan buah pinggang kronik

Apabila seseorang menghidap penyakit buah pinggang yang kronik, ia akan sakit teruk selama beberapa bulan dan mengalami anaemia. Buah pinggang terus mengeluarkan air kencing namun gagal mengeluarkan bahan kotoran atau menyerap bahan yang berguna. Kegagalan buah pinggang kronik disebabkan beberapa penyakit seperti jangkitan kronik, diabetes atau pengambilan dadah berlebihan.

Tanda-tanda kronik

Pesakit biasanya lemah, sering demam, sering kencing lebih-lebih lagi waktu malam. Jika dibiarkan tanpa rawatan, pesakit akan kehilangan berat badan, luka, gatal-gatal dan sedu. Kulit nampak kekuningan dan garisgaris warna coklat dilihat di kuku tangan.

Rawatan

Puncanya mesti dikenal pasti dan dirawat. Batu karang boleh dikeluarkan melalui pembedahan dan jangkitan kuman dirawat dengan ubat-ubatan. Jika kedua-duanya gagal, pesakit diberikan pemakanan tinggi karbohidrat dan rendah protein. Dialisis atau pemindahan buah pinggang diperlukan jika pesakti bertambah teruk.

Adakah pesakit bergantung pada mesin dialisis sepanjang hayatnya?

Rawatan dialisis diberikan selama tiga hingga empat jam tiga kali seminggu. Selain waktu tersebut, pesakit bebas aktif seperti orang lain.

Adakah pesakit yang menerima dialisis boleh bekerja?

Dengan rawatan dialisis, pesakit buah pinggang dapat hidup secara normal. Mereka boleh bekerja asalkan tidak melakukan kerja-kerja berat seperti kerja buruh. Pesakit ini juga patut meneruskan persekolahan dan boleh mengambil bahagian dalam sukan atau aktiviti rekreasi.

Apakah kesan dialisis ke atas kehidupan pesakit?

Kegagalan fungsi buah pinggang tidak bermakna berakhirnya kehidupan. Pesakit perlu mengikuti pemakanan khusus dan mengambil ubat-ubatan yang membantu dalam rawatan.

Adakah kegagalan buah pinggang jarang berlaku?

Setiap tahun kira-kira 1,890 orang dikesan menghidap penyakit buah pinggang dan akan mati tanpa rawatan yang betul. Kebanyakan pesakit berusia antara 15 hingga 55 tahun. Setiap tahun jumlah pesakit yang menerima rawatan penyakit buah pinggang semakin bertambah.

Bagaimana mengetahui sama ada anda mengidap penyakit buah pinggang?

Bagi sesetengah penyakit buah pinggang, terdapat tanda-tanda yang boleh dikenali. Umpamanya, terdapat darah dalam air kencing, bengkak sekeliling mata serta buku lali dan sering bangun kencing waktu malam. Tanda-tanda seperti ini memerlukan rawatan. Bagaimanapun banyak kes penyakit buah pinggang berlaku dalam diam dan tidak menampakkan sebarang tanda. Ia dikesan melalui pemeriksaan air kencing yang nampak tidak normal atau tekanan darah tinggi.



WANITA, JULAI 1997, M/S 110-112

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

merpati
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36005
Posting: 16
Dari: selangor, malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-08 21:35


salam..

setau saya dah kes berat kalau kena cuci selang sari ini...
dan setau saya jugak..tak boleh sembuh begitu saja..aperpun atas kehendakNya
kalau ada penderma insyaAllah

doa dan harapan saya..moga dipermudahkan segala urusan hidup sahabat kita ini
semoga tabah dan sabar menghadapi cubaan dan ujian dari yang Esa.

dah melawat ke?
sampai kan salam saya untuk nya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For merpatiProfil   Hantar PM kepada merpati   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 22:20


Syafakallah. Semoga cepat sembuh dan keluarganya sabar menghadapi ujian dari Allah Azza Wajalla. amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 13:16


Pada 10-12-08 21:35 , merpati posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

setau saya dah kes berat kalau kena cuci selang sari ini...
dan setau saya jugak..tak boleh sembuh begitu saja..aperpun atas kehendakNya
kalau ada penderma insyaAllah

doa dan harapan saya..moga dipermudahkan segala urusan hidup sahabat kita ini
semoga tabah dan sabar menghadapi cubaan dan ujian dari yang Esa.

dah melawat ke?
sampai kan salam saya untuk nya :)



syukran atas doa 2..
masih dalam perancangan..
mai lah sm2 p jenguk dia



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-08 13:29


Pada 09-12-08 11:32 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-08 21:21 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
oh..dia di Kuantan eh..datanglah..dah sampai inform saya..boleh saya join sekali...nak menziarahi jugak kawan kita yang sedang sakit ni...moga kedatangan kita memberikan semangat kepada dia untuk terus tabah dan melalui kehidupan dengan baik...



wsalam..
memang plan nak p..
mai lah kita plan sm2 :-)

erm sahabat kita ni bukan lah yang jenis
terlantar kat katil saja..
dia kerja macam biasa tapi bgantung kepada rwtn 3X seminggu
selagi belum ada penderma yang sesuai..



Bila nak pergi..? apa-apa sms Wawa ek .. thank you. Serius nak pergi ni ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-12-08 15:59


Assalamualaikum
saya rasa..kumpulkan jeq yang ada di KL atau area berdekatannya..lepas tu bertolaklah ke Kuantan..dah sampai inform saya...mungkin lepas melawat boleh buat JK kecil ke, meeting kecil ke bagi anak² Pahang... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 17:11


insya Allah akan diadakan meetg buat masa terdekat ni..
saya akan informkan kat sesiapa yang bkenaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 17:54


fwrd mesej dr sahabat yang sakit 2 :

Sampaikan salam saya & ucapan terima kasih saya kepada Kak nurkamar
Semoga doa2 mereka dimakbulkan Amin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-12-08 20:43


salam..
sebaiknya rencana untuk menjenguk/melihat sahabat kita yang sakit itu dipercepat... jangan di tunggu lama2...apa arti ukhwah kalau xtengok sahabat yang sakit...kan..?hhmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:44


macam mana ek..
saya dah 3hr dmam teruk..suspek denggi..
doakan sihat untuk joint post mortem 20hb ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 16:55


Pada 13-12-08 20:43 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
sebaiknya rencana untuk menjenguk/melihat sahabat kita yang sakit itu dipercepat... jangan di tunggu lama2...apa arti ukhwah kalau xtengok sahabat yang sakit...kan..?hhmm...


tunggu greenlight dr kak hanan...
maaf bukan sengaja dilengah2kan..
baru saja keluar wad..belum baik 100% lagi..
insyaAllah, niat yang ada akan dteruskan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 16:37


erm? sahabat ukhwah sakit? jom lah pergi ziarah. TT dah siap nak jadi kepala jk tu...(jk tak rasmi)...ada sebarang cadangan? saya cadang kalau boleh sebelum akhir bulan ni lah...tapi saya bukan kepala jk...cadangan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 16:43


insyaAllah..
tunggu ye cik srikandi..
mungkin kita buat simple saja..
apa-apa hal nanti tunggu posting..
bminat nak join ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 17:09


erm...sejak melawat cik ardani di hospital kajang hari tu...rasa makin berminat pula nak ziarah orang-orang yang Allah sayang macam ini... nak ambil semangat-semangat untuk terus berjuang mencari redha Allah S.W.T.
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 17:12


syukur alhamdulillah...
hikmah d sebalik sakit hari 2 heheh..
teruskan niat yang baik 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 18:16


insyaAllah nak juga ziarah :)
andai tak ada aral.. insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 12:46


salam..
insyaAllah saya akan p lawat sahabat ni kat kuantan pada 25hb ni..
buat santai saja..sesiapa yang ingin turut serta, sila call saya melalui no 019-9730060 sebelum 21 hb ni, untuk urusan perjalanan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 12:57


Warga pahang.. terutama di sekitar kuantan..
dikesempatan hari cuti (ahad),luangkan sedikit masa untuk melawat sahabat kita yang sakit. Jom pakat pergi ramai-ramai.. :welcome:


moh kita moh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 12:59


semoga sahabat tu tabah menghadapi dugaan..semoga akan ada penderma buah pinggang untuk dia..semoga kesihatan dia dipelihara..dia duduk mana?? mungkin boleh pergi melawat dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:02


Pada 05-12-08 16:31 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-08 16:22 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-08 16:19 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-12-08 23:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Tergerak hati nak ziarah dia .. am i allow to do that, My Dear RDani..??



menarik 2 wawa..nanti kita plan sm2 ek..
saya pun dah l sangat tak p sn..rindu kat bndar kuantan



ardani.. kawan tu di hospital besar kuantan ke?
jom lah kita plan sama-sama..




dia memang anak kuantan..
buat rawatan 2 di hospital Tengku Ampuan Afzan lah..
kita plan sm2 ek..



lah..org kuantan rupanya..org kampung saya lah..HTAA tu rumah kedua saya sebenarnya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:03


Pada 19-01-09 12:46 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
insyaAllah saya akan p lawat sahabat ni kat kuantan pada 25hb ni..
buat santai saja..sesiapa yang ingin turut serta, sila call saya melalui no 019-9730060 sebelum 21 hb ni, untuk urusan perjalanan..


pergi naik apa ardani??balik hari or tidur sana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:04


mai lah...
kita gerak ramai-ramai dari kl..
balik hari yang sama..
bukan buat JK besar2an, just p jumpa dia,
sambil2 menikmati keindahan kuantan..
nak ajak sahabat-sahabat uc makan SATA dan MEE CALONG
yang best kat beserah 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:07


terpulang kepada yang nak joint, yang penting dapat jumpa sahabat 2..
kalau nak dok lm2 sn pun ok, tinggal lah rumah mkcik2 ke, kawan-kawan ke..
semua nya atas tanggungan sendiri lah hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:10


Pada 19-01-09 13:07 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

terpulang kepada yang nak joint, yang penting dapat jumpa sahabat 2..
kalau nak dok lm2 sn pun ok, tinggal lah rumah mkcik2 ke, kawan-kawan ke..
semua nya atas tanggungan sendiri lah hehe..


saya free saja kat sana..rumah sendiri ada..tak jauh pun..dari gambang akan tempuh jalan nak ke rumah saya dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:12


Pada 19-01-09 13:04 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

mai lah...
kita gerak ramai-ramai dari kl..
balik hari yang sama..
bukan buat JK besar2an, just p jumpa dia,
sambil2 menikmati keindahan kuantan..
nak ajak sahabat-sahabat uc makan SATA dan MEE CALONG
yang best kat beserah 2..


hmm..balik hari ok juga..sebab 26 & 27 tu ada program..nak p naik apa? bas ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:17


mn2 yang senang lah...
sesiapa yang da kereta sangat-sangat di alu2 kan...nanti kos share sm2 dengan yang ikut sekali 2...
apa-apa hall call saya lah...sesiapa yang nak naik bas, call saya sebelum 21, sebab nak carikan tiket p kuantan...dah call 2, faham-faham lah ye heheh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:24


ardani singgah rumah soleha dulu ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:33


tak tahu lagi macam mana..bergantung pada keadaan lah..
apa-apa hal kalau nak join soleha, call dia terus tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:39


rasanya tak ada no hp dia tu..lupa nak ambil..ardani macammana??saya kalau pergi 24 petang dan 25 balik, bolehlah..kena p program pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:41


begini lah, kalau boleh p 24 ok juga tunggu kami kat sn..
apa-apa pun saya bagitahu awal, saya tak nak susah kan sesiapa..terserah nak p bila, nak balik bila, semuanya atas tanggungan sendiri..yang penting kita dapat jumpa sahabat yang sakit 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:48


kalau pergi dari sini..bila nak p??

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 14:00


sebab 2 lah nak tau sesiapa yang nak gerak by bus sebelum 21 ni...
kena gerak pagi lah..sampai sn dalam pukul 12 ok lah..
kumpul di terminal kuantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 15:11


Semoga ALLAH mengurniakan kesihatan & kesembuhan dalam rahmatNYA sentiasa.. Semoga tabah dan cekal, insya-ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 23:28


Syafakallah. Semoga sabar dengan ujian dari Nya.

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 16:03


Pada 05-12-08 09:45 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Semoga dapat menemui penderma secepat mungkin agar beliau dapat sembuh dan menjalani kehidupan normal..ameen..sesungguhnya Allah Maha Mendengar doa2 hambaNya..


tu lah masalahnya azemi..memang dia tunggu penderma yang sesuai..tapi bukan senang nak dapat..macam-macam prosedur yang kena lalui oleh kedua-duanya pihak..syarat yang paling utama, jenis darah mesti sama..sahabat kita ni jenis darah B..kebetulan sama dengan jenis darah saya :-P

saya pernah bergurau nak dermakan sebelah buah pinggang kat sahabat ni..dah lama berniat nak derma organ kepada yang lebih memerlukan..da minta pendapat rakan-rakan yang lain..rata-rata menentang hasrat saya nak menderma organ :-(
mungkin mereka da alasan tersendiri..
wallahuaklam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 23-01-09 16:49


ala...
kenapa hari ahad..
kita nak balik kampung lah..
kita kerja kat kuantan..
tapi kampung kat tmeloh..
erm..
selain hari ahad ini..
bila lagi boleh melawat dia erk??
erm..
tak dapat juga nak jumpa kawan-kawan ukhwah...
da lama teringin nak jumpa kawan-kawan dalam ukhwah ini..
asik jumpa dalam alam siber ini saja..
susah..
tak ada masa...
erm...
ardiani..bagaimana ira nak lawat dia ye??
ira kerja dekat dengan hospital..
anytime boleh datang..tapi hari cuti xley lah.
nak balik kampung...
huhuuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 17:01


wahhh 2 sudah bagus..dia akan wad hemodialisis tiap hari selasa, khamis dan sabtu..untuk mklumat lnjut, pm saya ek..
maaf ira ye, saya pun plan memang nak balik tapi memandang kan ada cadangan menyegerakan urusan melawat yang sakit, so saya buat juga lah..buat santai saja..sesiapa nak datang pun boleh..memang plan nak kumpulkan anak-anak pahang tapi masing-masing dah da plan, gerak juga lah dengan sesiapa yang nak ikut..

**ira, ardani not ardiani :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 23-01-09 23:16


Salam...
Ana doakan agar saudara kita sembuh seperti sdiakala hendaknya..
Dan dipermudahkan segala urusannya serta dikuatkan semangat untuk sembuh
Yakinlah bahawa terdapat kemanisan di sebalik kepahitan itu, rahmat di sebalik dugaan dan rezeki yang tak trduga.. Amin ya robbal 'alamiin

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 23:29


salamun alaik..
semoga Allah merahmati sahabat kita ini..semoga cepat sembuh..bersabarlah atas setiap ujian yang Allah berikan..mudah-mudahan berlapang dada dengan ujian ini..

p/s:teringin nak jadi penderma organ tapi mak tak bagi..tapi nak dftr snyap2 lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 09:32


Pada 23-01-09 23:29 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
semoga Allah merahmati sahabat kita ini..semoga cepat sembuh..bersabarlah atas setiap ujian yang Allah berikan..mudah-mudahan berlapang dada dengan ujian ini..

p/s:teringin nak jadi penderma organ tapi mak tak bagi..tapi nak dftr snyap2 lah..


hmm ni macam kes saya juga ni..
nak derma tapi famili tak bagi..
jangan daftar sesenyap.. nanti menimbulkan banyak masalah lain pulak.. :jangan:
baiknya.. kena bawa berbincang dengan ahli keluarga..
kalau ada suami,minta izin juga kat dia..
:welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 09:54


Assalamualaikum

Ana doakan semoga awk2 semua dalam keadaan sihat dan hidup diberkati Allah..
Jika sakit tu, harap bersabar lah ya menghadapi ujian-Nya..
dan semoga cepat sembuh, Ingatlah Allah sentiasa ..


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 09:59


ana harap ana belum terlambat untuk doakan untuk sahabat..
semoga tabah menghadapi dugaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168518 saat. Lajunya....