Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Bulan senyum dekat saya ^_^


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Bulan senyum dekat saya ^_^

Please Mendaftar To Post


Oleh Bulan senyum dekat saya ^_^

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 11:59


s

Keajaiban bulan 'senyum': Luar biasa. Kelihatan bulan sabit dan planet Musytari serta Zuhrah menyerupai muka orang tersenyum atau bulan 'senyum' yang boleh kelihatan bermula kira-kira jam 8 malam tadi. Kejadian luar biasa astronomi itu berlaku lima tahun sekali turut menarik perhatian ramai rakyat negara ini yang menyebarkan berita bulan 'senyum' itu menerusi khidmat pesanan ringkas.

http://www.bharian.com.my/Gambar_Pilihan_BH/gambarz_1153/zoom


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 12:01


betul betul... saya pun tengok juga... sebijik macam ni.... wajah tersenyum... malam tadi selepas isyak. :)

sangat terang, cantik dan ajaib... sebelah kiri is Jupiter, dan kanan ialah Mars.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 12:07


saya pun ada tengok juga malam tadi.....cantik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 12:09


Saya pun tengok malam tadi...Saya ingatkan bintang, rupanya planet ek...Patut lah besar saja bintang malam tadi...Bintang yang saya tengok biasanya kecil saja...:welcome: ...Kalau ada teleskop kan best...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-08 12:13


saya pun terlihat juga... lepas isyak semalam... rupanya ramai juga org tengok ye... saya terasa nak tangkap gambar tapi guna hp memang tak jelas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 12:33


ye, teman pun tengok juga... teringat teman masa kat sekolah dulu, ada pendapat yang mengatekan nak kenai bintang dan planet tengok pada cahayenye, kalau cahaye berkelip2 tu ianya adalah bintang, manakala planet pula tidak berkelip, contohnya planet merah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 12:35


ana pun tengok juga.. farfenna yang bagitahu..
syukron ya Akhi..
memang cantik bulan semalam.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-08 12:41


plenet merah?? teman nama plenet pun tak hafal ehhehe... memang cantik tengok bulan tu semalam... tambahan pulak tengok tu lepas kuliah magrib kat masjid bandar baru bangi semalm cerita pasal benda ni.. kejadian alam.. kajian science... teori Big bang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:12


huhu.. dapat sms dari adik.. adik laki ni jarang bagi sms..ehhe..
" kak tengok bulan.. cantik..

em..terfikir.. hari ni hari apa ek? em... tak apa lah..
time tu di atas sejadah.. tunggu isyak.. jadi.. dah masuk isyak..
solat.. then turun bawah..makan..

next on pc, key in kerja abah.. akaun. borak dengan mak,
tadi, mohd bagi sms.. suruh tengok bulan.

mak pun pergi luar.,ss nak keluaq malass.. nak kena berTutup etc..
mak kata.. bulan biasa saja..bintang saja cantik..ooo..

pagi ni, jiran sebelah rumah bagitahu,,
then, mak tengok paper..mak habaq...
ooo.. bulan senyum..

alahai.. melepas nak tengok BULAn senyum pada ss huhuu..
(^_^)


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:02


saya tak kluaq rumah pun semalam, tau pun sebab kakak saya yang bagi tau pagi tadi.. :(

teringat pulak lagu TENTANG BULAN :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 14:11


saya pun tak nampak kejadian tu..tapi ramai cakap comel...
rugi juga tak dapat tengok...
jarang berlaku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

MatBoo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2008
Ahli No: 36066
Posting: 98

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:13


ruginya aku terlepas tengok fenomena ni... tak kan nak tunggu lima tahun lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MatBooProfil   Hantar PM kepada MatBoo   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:18


Assalamualaikum
ohh...rupanya bulan senyum kat kita semua...
ruginya, terlepas pandang..sedang suka sangat tengok langit malam...malam tadi, keletihan prograqm JK masih berlarutan..jadi, tengah syok zzzz time tu...
saya sangkakan selama ni satu tu bintang yang biasa saya tengok tu (bintang terang, mungkin jugak memang Venus), tapi saya selalu ingat satu lagi ialah satelit..hari tu pernah bincang dengan adik saya, saya tunjuk pada dia..sangat jarang ada dua bintang bersinar terang pada jarak yang berdekatan..sebab tu assume satelit..rupanya Jupiter dan Venus..subhanallah..rasa meremang bulu romaku..huhu...kuasa Allah sangat besar..

P/S : bila lagi bulan nak senyum padaku... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 14:19


memang perasan masa balik mesjid. ingat nak ambil gambar. tapi terlupe pula....huhuhu...kena tunggu 5 tahun lagi kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:23


Pada 02-12-08 12:35 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun tengok juga.. farfenna yang bagitahu..
syukron ya Akhi..
memang cantik bulan semalam.. :)



subhanallah.. mlm ini ada lagi ke? nak standby kamera pula...
ehhehe siapa tak tengok memang rugi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 14:27


assalamualaikum..

erm memang cantik..
pas tengok berita tv3 malam tadi..
terus anak sedara cakap memang ada bulan tersenyum kat luar..
tapi malas nak kuor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

jubahputih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35515
Posting: 23
Dari: pantai timur tawau

Sabah  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:47


Assalamualaikum
cntiknya...sian lah kita tak tengok bp dekat twu semalam ujan.....
sayang lah, mlepas kita tapi tak pa sailormoon dah ambil gambar untuk kita....tma kac sailormoon.


-----------------
ku akui kelemahan diri, ku insafi kekurangan ini, ku kesali kejahilan ini, terimalah..terimalah..terimalah..
taubatku ini..d hamparan ini ku meminta


Bookmark and Share

    


  Member Information For jubahputihProfil   Hantar PM kepada jubahputih   Quote dan BalasQuote

sikinshaharudin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36109
Posting: 87
Dari: zi ji l0ng p0

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 15:22


alaaaaaaaaaaaaaa...........
ruginye tak tengok......
ada org beritahu, tapi ingatkan apa......
huhu....ruginye......... :-( :cry:


-----------------
senYum s0km0 =)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sikinshaharudinProfil   Hantar PM kepada sikinshaharudin   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 15:29


Pada 02-12-08 14:47 , jubahputih posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
cntiknya...sian lah kita tak tengok bp dekat twu semalam ujan.....
sayang lah, mlepas kita tapi tak pa sailormoon dah ambil gambar untuk kita....tma kac sailormoon.



ye betul kat sini(tganu) pun ujan, tak dapat nak tengok bulan dan menghitung bintang2 di langiit.. :sopan:
ujan dijangkakn akan berterusan hingga ke hari raya korban(ramalan cuaca)

سبحان الله
memang cantik.. :welcome:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 15:33


malam tadi main badminton kat pusat komuniti bandar tun razak,,pas main,,ambil angin kat luar,,cakap kat member,,,lawo betul bulan ni yeop...dia pun tengok,,,,hurm...just nikmati begitu saja lah,,,,,pagi tadi,,tengok portal...lah,,,bulan yang ku tengok semalam,,,bulan tersennyum ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

leeya89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34493
Posting: 44
Dari: seremban

Johor  


posticon Posting pada: 02-12-08 15:53


salam.....
lawa kan.......
subhanallah allah tu maha agung...tak ada siapa boleh pertikai satu pun ciptaan DIA......harap sesiapa yang melihat keindhn ni dapat ambil iktibar....yang kita ini pun salah satu cptaan DIA yang hebat.......mesti ada sebab kejadian itu......fikir-fikirkanlah.....
salam....................................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For leeya89Profil   Hantar PM kepada leeya89   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 15:59


saya pun tengok bulan 'senyum' semalam, subhanallah.sungguh besar keagunganMu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 16:39


saya pun baru tengok semalam.masa tu nak keluar sekejap.memang jelas masa tu bulan tu senyum :-) :-) :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:04


wahh cantik cantik
uwa ruginya tak nampak padahal suka sangat tengok bulan
tapi sini tak tahu mana bulan uwa
tidak lagi pernah nampak
bagusnya yang nampak, ish rugi betul


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:05


Pada 02-12-08 17:04 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

wahh cantik cantik
uwa ruginya tak nampak padahal suka sangat tengok bulan
tapi sini tak tahu mana bulan uwa
tidak lagi pernah nampak
bagusnya yang nampak, ish rugi betul




IA malam nanti boleh tengok.nanti saya paste gambar dia


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:18


Kenapa nak rugi pula.... Malam ni ada lagi.... Boleh tengok malam ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:26


Pada 02-12-08 17:18 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa nak rugi pula.... Malam ni ada lagi.... Boleh tengok malam ni...



IA,sama-sama boleh tengok


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:28


tapi baru pindah rumah
tak tahu mana bulan uwa

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:40


Pada 02-12-08 17:28 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

tapi baru pindah rumah
tak tahu mana bulan uwa



tengok saja kat langit IA ada


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-12-08 18:50


Assalamualaikum

alamak...rugi nya tak dapat tengok...rugi sangat :cry: :cry:
sailormoon dan bulan...hehe..patut lah sailormoon yang on this topic :-D ..
alamak rugi nya... :terliur: :terliur:
5 tahun lagi :terliur: :terliur:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 19:59


Pada 02-12-08 18:50 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

alamak...rugi nya tak dapat tengok...rugi sangat :cry: :cry:
sailormoon dan bulan...hehe..patut lah sailormoon yang on this topic :-D ..
alamak rugi nya... :terliur: :terliur:
5 tahun lagi :terliur: :terliur:



rasanya malam ni ada lagi IA


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 23:13


memang cantik dan indah sangat tengok pemandangan masa tu.kuasa Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 23:30


huhu....
kenapa saya tak tahu..
tak ada siapa mesej pun beritahu perkara ni... sedih sangat...
bukan rezeki saya nampaknya.. ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 23:37


Pada 02-12-08 23:30 , MARIAH_SMILE posting:

!!! QUOTE !!!

huhu....
Kenapa saya tak tahu..
tak ada siapa mesej pun beritahu perkara ni... sedih sangat...
bukan rezeki saya nampaknya.. ...



gambar tu pun dah boleh jadi pengubat


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-12-08 07:06


Assalamualaikum
tak dapat nak lihat pun, jika benar ia ada malam tadi..sebabnya langit malam di tempat saya ni dipenuhi awan hitam..hujan lah tu maknanya :sopan:

P/S : pengalaman melihat sendiri dengan mata kasar memang berbeza dengan sekadar melihat di internet/komputer/sotkaba dll yang bukan realiti...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 08:54


Cantiknya..rugi tak dapat tengok real..ingatkan satu malam saja..kedua-duanya malam terlepas.huhu..hm, betul kata TT..pengalaman tengok real dengan medium2 lain mana sama..tengok secara mata kasar lebih bermakna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 09:04


saya tak tengok kalau semalam.. tapi Kalau sebelum ni dah pernah tengok, memang pelik...saya tengok pada satu malam dalam bulan november hari tu...saya panggil kawan-kawan, tanya, eh "kau pernah tengok tak bulan sabit yang terbalik?" kami pening recal2 balik, seingat -ingat tak pernah lagi tengok bulan sabit smapai terbalik macam tu...tapi lepas malm tu, lupa pula nak observe..terus lupa macam tu saja.. ni bila buka ukhwah, suprise jgkla bila sahabat-sahabat bagitahu bulan semlaam..s kbahar pun belum baca lagi hari ni..huhu. em adakah kini, pada fasa bulan sabit, bulan sbait yang kelihatn adalah dalam posisi terbalik???
p/s: kat sini selalu hujan..so malam2 pun susah nak nampak bulan...huhu. tak observe pula semalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 10:09


alahai..ruginye tak dapat tengok,huhu...tak apalah, tengok gambar jeala bulan 'senyum' kat hid, huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

jubahputih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35515
Posting: 23
Dari: pantai timur tawau

Sabah  


posticon Posting pada: 03-12-08 11:16


SALAM...
Sikinshaharudin, sutera_kasih85,Asward_Hafiz & Sakinahazzahra amcm dah tengok bulan 2 semalam masi ada lagi lah..........cantikkkkkkkk....
kalau tak sempat lagi mlm ni try tengok balik...


-----------------
ku akui kelemahan diri, ku insafi kekurangan ini, ku kesali kejahilan ini, terimalah..terimalah..terimalah..
taubatku ini..d hamparan ini ku meminta


Bookmark and Share

    


  Member Information For jubahputihProfil   Hantar PM kepada jubahputih   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 11:28


eerrmm...

sempat juga tengok...

tapi...tak perasan pulak...

ada sepasang mata kat atas dia...

baca berita baru tahu...

subhanallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-12-08 11:57


kenapa tak ada orang bagitau saya...
smalam..
saya pun nak tengok jugak live...waaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-12-08 11:58


Assalamualaikum
nasrun qalbi : fenomena bulan menelentang seperti itu sudah biasa kelihatan kerana bulan memantulkan cahaya dariada matahari yang berada di 'bawah'nya..sebab itu kita dapat melihat kesan pantulan hanyalah di sebelah bawah dan bukan di atas..

P/S : sebab tu saya tanya, apakah akan terjadi jika bulan berkeadaan telangkup ke bawah.. :-? boleh cari soalan saya ni dalam thread teknologi : jika bulan musnah..tak ada orang jawab lagi.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 12:12


:-o ruginyer tak dapat tengok...cantik sungguh...Keajaiban ALLAH... :-o :-o


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 12:24


sebelum ini saya ada baca mengenai tanda-tanda kiamat dan antara salah satunya mengenai bulan sabit..tapi saya lupa detailnya.. ada tak sesiapa pernah baca mengenai hal ini?..ampun dan maaf kupohon dari Allah seandainya ada kesilapan..wallahu 'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-12-08 13:52


dapat tengok melalui TV3 saja.
try juga tengok kat luar rumah..hmm tak ada :-(
kat trganu ni hujan lahh..


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 15:06


Pada 02-12-08 18:50 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!


sailormoon dan bulan...hehe..patut lah sailormoon yang on this topic :-D ..



Hihihi :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 03-12-08 17:36


Assalamualaikum..ana tak dapat nak tengok. hujan lebat kat kelantan. Adik ana yang bagitahu, mula-mula tak faham sms dia beri, dah lama2 baru faham yang dia maksudkan bulan kelihatan tersenyum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 18:20


Pada 03-12-08 07:06 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tak dapat nak lihat pun, jika benar ia ada malam tadi..sebabnya langit malam di tempat saya ni dipenuhi awan hitam..hujan lah tu maknanya :sopan:

P/S : pengalaman melihat sendiri dengan mata kasar memang berbeza dengan sekadar melihat di internet/komputer/sotkaba dll yang bukan realiti...




betul tu.saya dah tengok.terpegun saya dibuatnya


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 19:53


hehe.. saya da dapat tengok tadi
tapi bulannye masam saja
tak dapat tengok bulan senyum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-08 22:09


Assalamualaikum..

Alhamdulillah setinggi2 kesyukuran pada Allah~
saya dapat tengok bersama 2 sahabat selepas isyak hari isnin 1hb..

memang xsangka kejadian ni rupa-rupanya susah nak dapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 04-12-08 03:59


ala selalu ujan lah...tak dapat tengok bulan...sedih2=(

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.149054 saat. Lajunya....