Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 9 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
eme86: 21 hari yang lalu
sunan-faqih: 26 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: 9 Bangunan Terunik Di Dunia


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» 9 Bangunan Terunik Di Dunia

Please Mendaftar To Post


Oleh 9 Bangunan Terunik Di Dunia

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 17:13


sila tengok gmbr2 di bawah..antara 9 bngunan tu..malaysia pun ada?hebat ke negara kita ni?

1. AQUA -USA
/

Dibangun di Chicago dan dijangka selesai dibina pada tahun 2009

2. Chicago Spire - USA

/

Akan menjadi salah satu bangunan TERTINGGI di dunia dan dijangka akan selesai dibina pada tahun 2010.

3. CCTV Headquarters - China
/
Salah satu bangunan yang disiapkan menjelang Olimpiade Beijing 2008

4. Penang Global City Center - Malaysia

uucp://gielardino.files.wordpress.com/2008/02/penang.jpg

Lokasinya akan di bangunkn di Penang Island dan dijangka siap dalam masa paling sedikit 15 tahun...


5. Gazprom Headquarters - Russia
/

Salah satu bangunan raksasa dengan tinggi kurang lebih 300 meter (glass flame) dan akan memantulkan warna kurang lebih 10 kali, bergantung dari posisi matahari pada saat itu.


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 17:18


6. Burj Dubai - Dubai
/
Tinggi bangunannya lebih kurang 818 meter dan merupakan salah satu bangunan tertinggi di dunia (antenna paling atas bangunan tidak dkira lagi tu).

7. Rusia Tower - Rusia
/
Bangunan ini juga akan menjadi salah satu bangunan tertinggi di dunia dan dijangka selesai dibina pada tahun 2012 nanti.

8. Reggata Hotel - Jakarta
/
takut seyh tengok hotel ini

9. Residence Antilia - India
/

Pembangunannya sudah dimula dibina di India, macam seperti rak cd kan?


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 22-11-08 23:47


tak sangka malaysia pun ada masuk senarai sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 00:28


Alhamdulillah dapat jugak negara menempah nama dipersada antarabangsa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 00:35


hmm ... semuanya ni bagai mensahih realitikan salah satu tanda kiamat... banyaknya bagunan mencakar langit.. aduh.. gayat tol ...


p/s: gayat dengan bagunan tinggi tu satu hal, ni gayat dengan kiamat pulak dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-08 07:44


Assalamualaikum
pendapat saya, sebagai seorang jurutera dan peminat arkitektur, saya hanya menerima ciri-ciri unik pada beberapa daripada 9 bangunan yang dinamakan iaitu:
CCTV Headquarters, China
Regatta Hotel, Jakarta
Burj Dubai, Dubai

sebab dia?think... ;-)

P/S : PGCC tu diteruskan ke projek dia.. :berfikir: bukan PM nak tengok semula ke, dan nak scrapkan mana-mana projek yang berkos tinggi.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 10:20


Saya tertanya-tanya.. kalau memang bangunan-bangunan ini digunakan, macam mana perasaan orang-orang yang menggunakannya? yelah.. duduk dalam bangunan yang terlampau canggih bentuknya.. yang paling kecut perut, bangunan di China, Dubai dan USA. rasa macam tak stabil saja.. tinggi dan 'kurus' ..

p/s: boleh pitam kalau berada dalam bangunan tu..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

usratul_khalifah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35801
Posting: 3
Dari: darul quran

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 12:07


salam...

ana rasa semua ni mendkatkan kita kepada kiamat...
salah satu tanda kiamat ialah manusia berlumba-lumba membina bangunan tinggi..
harap kita semua dapat mengambil iktibar...
tingkatkan iman dan amal untuk menuju pelabuhan akhirat...
>

Bookmark and Share

    


  Member Information For usratul_khalifahProfil   Hantar PM kepada usratul_khalifah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-11-08 14:55


mari kita tengok tahap ketinggian menara-menara kat dunia ni

/

tengok KLCC tu pun da cukup tinggi..rupanya lagi banyak yang lagi tinggi berganda-ganda dr KLCC..haihh..
cantik memang lah cantik, unik memang lah unik..tapi haduila..hmm tak payah lah cakap :pint:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 16:08


pada saya tak ada maknanya bangunan tinggi...masuk rekod dunia tapi masih ada rakyat malaysia yang duduk dalam pondok buruk....atap bocor...bumbungkan atap....lantaikan tanah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 18:01


Pada 23-11-08 16:08 , yoma posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya tak ada maknanya bangunan tinggi...masuk rekod dunia tapi masih ada rakyat malaysia yang duduk dalam pondok buruk....atap bocor...bumbungkan atap....lantaikan tanah.....


iye jugak kan..huhuhuu


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 18:09


Perasan tak.. negara umat Islam yang beriya-iya sangat bina bangunan unik ni.. tapi pada saya bagaimana unik pun bangunan yang kita bina tu, tak sehebat dan seunik yang ni.. hehe




p/s: tak ada lagi bangunan lain boleh challenge.. :-D Keajaiban posisi Kaabah


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 19:35


yang paling ngeri... umat islam jugak yang tahu..salah satu tanda-tanda kiamat dengan bangunan pencakar langit ni,.. tapi mereka yang suka nak buat setinggi mungkin ...huuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 20:06


salam,
sokong meoww!
kaabah tetap bangunan terunik sekali dengan kunjungan berjuta2 manusia setiap tahun.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 20:20


Pada 23-11-08 18:09 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: tak ada lagi bangunan lain boleh challenge.. :-D Keajaiban posisi Kaabah



betul..sokong itu 100% ;-)


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 20:22


Pada 23-11-08 19:35 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

yang paling ngeri... umat islam jugak yang tahu..salah satu tanda-tanda kiamat dengan bangunan pencakar langit ni,.. tapi mereka yang suka nak buat setinggi mungkin ...huuuu


betul betul betul
dubai lah paling tak ingat
hari tu siap berparti sampe 20 juta
20 juta tu kalau sedekah kah palestin berapa family yang boleh makan gamaknye??????
ni nak tambah lagi bangunan pencakar angkasa?????

Apabila kekayaan tidak dilandaskan keimanan dan ketaqwaan kepada Yang Maha Esa.......manusia akan taksub dan obses pada dunia yang serba sementara...........


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 20:25


Errr.. siapa yang decide bangunan bangunan tersebut unik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 20:40


9 bangunan unik

dapat jumpa kat sini saja after search...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-08 11:46


Assalamualaikum
kak eni : saya tak rasa mereka ini daripada golongan yang tidak mengetahui...
CU : yang lain tu belum realiti, kecuali Burj Dubai..yang memang hampir nak siap...
Meow : Kaabah memang paling unik..sebab itukan rumah Allah yang paling utama..

P/S : siapa boleh fikirkan, Kenapa agaknya "berdirinya banyak pencakar langit" merupakan salah satu tanda kiamat?moh berfikir...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 12:26


betul-betul... saya sokong 100%.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 13:27


cantik.. tertarik.. menarik.. memang debommm..
Anugerah akal yang diberi sewajarnya digunakan dengan bijaksana.

tapi sedikit persoalan.. tujuan apakah dibina bangunan yang mencakar langit? adakah sekadar suka suki dan hanya menunjuk siapa lebih hebat?


:berfikir: musykil di sini..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 13:46


by: halesolurun_84

!!! QUOTE !!!


tapi sedikit persoalan.. tujuan apakah dibina bangunan yang mencakar
langit? adakah sekadar suka suki dan hanya menunjuk siapa lebih hebat?
:berfikir: musykil di sini..

Biar saya cuba jawab. HHEEE... Zaman sekarang niie kemajuan diukur
dari segi material oleh manusia, maksud saya - PELABUR. Kebanyakan
pelabur (investor) sangat-sangat ingin melabur di negara yang memiliki
facilities yang sempurna, tahap integriti yang tinggi, kemudahan IT
serta teknologi yang high-level serta prasarana yang canggih, advance,
incredible dan macam-macam lagilah kalau nak digambarkan.

Semakin gah kelihatan sesebuah society in which large numbers of people yang
KONONNYA civilized, semakin tertarik untuk melabur. Dasar ini juga
dibantu dengan sistem capitalist kuffar yang diamalkan di mana material
adalah segala-galanya di mana negara-negara kini berusaha mempamerkan
seboleh mungkin tahap kematangan kejuruteraan (level of engineering
maturity) dengan membina prasarana-prasarana yang gah seperti Petronas
Twin Tower, Burj Al-Arab, Chicago Spire, Residence Antilia dan lain-lain
lagi.

Semakin gah dan gah lagi, semakin dilambangkan tinggi tahap ilmuan yang
diaplikasikan oleh sesebuah negara untuk menarik pelabur - investing
the vaaasssttt amount of US Dollar dalam negara yang akan turut memberi
peluang pekerjaan terhadap berjuta-juta tenaga buruh sama ada berkolar
biru ataupun professional. Sekian saja pendapat saya yeerr. HUURM, apsaal
nampak sekular sangat eekk? HUHH!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 13:51


salah satu tanda-tanda kecil kiamat...banyak bagunan tinggi dibina....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 13:57


Sekian saja pendapat saya yeerr. HUURM, apsaal
nampak sekular sangat eekk? HUHH!!!

oh begitu ke? alamak,Kenapa nampak geram,marah?? maaf lah akak buta sikit bab-bab teknologi ni.. buta sikit saja tak banyak pun..
thanks..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 15:21


saja menyelit kat sini yep
satu lagi bangunan di dubai...
yang ni tak cakar langit...
cakar laut pula....


/

Hydropolis Underwater Hotel, Dubai, United Arab Emirates


Currently under construction in Dubai, Hydropolis will be the world's first luxury underwater hotel. It will include three elements: the land station, where guests will be welcomed, the connecting tunnel, which will transport people by train to the main area of the hotel, and the 220 suites within the submarine leisure complex. It is one of the largest contemporary construction projects in the world, covering an area of 260 hectares, about the size of London's Hyde Park.

"Currently under construction in Dubai, Hydropolis will be the world's first luxury underwater hotel."
"Hydropolis is not a project; it's a passion," enthuses Joachim Hauser, the developer and designer of the hotel. His futuristic vision is about to take shape 20m below the surface of the Persian Gulf, just off the Jumeirah Beach coastline in Dubai.

The £300m, 220-suite hotel was due to open by the end of 2006 but has experienced delays and is now scheduled to open in 2009. It will incorporate a host of innovations that will take it far beyond the original blueprint for an underwater complex worthy of Jules Verne.

There are only a few locations in the world where such a grandiose dream could be realised. A high proportion of today's architectural marvels are materialising like fanciful mirages from the desert sands. We have come to expect extravagant enterprises to be mounted in the Middle East, and especially in Dubai. "This venture could only be born here in Dubai," says Hauser. "It a very open-minded, international community - and that's what makes it so special."

The land on which Hydropolis is being built belongs to His Highness General Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Crown Prince of Dubai. It was his last free beach property on this stretch of coast. The project is a fantastic one, yet Sheikh Mohammed's success record with comparable schemes instils confidence that science fiction can become fact. With his support, several companies have been formed to kick-start this phenomenal project, and around 150 firms are currently involved.

"There have been many visions of colonising the sea – Jules Verne, Jean Gusto and several Japanese architects – but no one has ever managed to realise this dream," says Hauser. "That was the most challenging factor, and that's what makes it so fascinating. Despite being a dream of mankind for centuries, nobody has ever been able to make living underwater possible."

UNDERWATER HOTEL DESIGN

The original idea for Hydropolis developed out of Hauser's passion for water and the sea, and goes much deeper than just building a hotel underwater. More than just curiosity, it is a commitment to a more far-reaching philosophy. "Once you start digging deeper and deeper into the subject, you can't help being fascinated and you start caring about all the associated issues," he explains. "Humans consist of 80% water, the earth consists of 80% water; without water there is no life."

Hydropolis reproduces the human organism in an architectural design. There is a direct analogy between the physiology of man and the architecture. The geometrical element is a figure eight lying on its side and inscribed in a circle. The spaces created in the basin will contain function areas, such as restaurants, bars, meeting rooms and theme suites. These can be compared to the components of the human organism: the motor functions and the nervous and cardiovascular systems, with the central sinus knot representing the pulse of all life.

The ballroom, located at this nerve centre, will have asymmetrical pathways connecting the different storeys along ramps. A large, petal-like retracting roof will enable the staging of open-sky events. Staircases, lifts and ramps will provide access to the ballroom, while flanking catering areas will supply banquets and receptions.

HYDROPOLIS LAND STATION

In order to enter this surreal space, visitors will begin at the land station. This 120m woven, semicircular cylinder will arch over a multi-storey building. On the lowest level passengers board a noiseless train propelled by fully automated cable along a modular, self-supporting steel guideway to Hydropolis. A just-in-time and on-demand logistical system will facilitate efficient supply of goods to the hotel.

"The £300m, 220-suite hotel is scheduled to open in 2009."
The upper storeys of the land station house a variety of facilities, including a cosmetic surgery clinic, a marine biological research laboratory and conference facilities. On the lower levels are the staff rooms, goods storage and loading areas, and hotel and parking areas.

The land station also includes a restaurant and high-tech cinema screening the evolution of life in the ocean and the history of underwater architecture. As a finale, the screen will open to reveal the real-life Hydropolis. A viewing platform at the front opening of the spanning roof will allow views of the architecture as well as the light shows of Hydropolis.

MARINE ARCHITECTURE

This structure promises to be a conceptual as well as a physical landmark. While human beings accept the existence of water, we have only a superficial appreciation of its significance. "We waste it, go swimming in it and generally take it for granted," says Hauser. "Humans could actually live self-sufficiently underwater, generating energy, nurturing food supplies and so on. This is why we are starting a foundation to demonstrate something of the importance of water in our lives.

"My general plan was to create a living space in the sea. My initial proposal was a deep-sea project, which looked very different. I had to adjust to the local reality of the natural surroundings and change to a shallow-water construction.

"We want to create the first ever faculty for marine architecture because I believe that the future lies in the sea, including the future of city planning. I am certain that one day a whole city will be built in the sea. Our aim is to lay the first mosaic by colonising the sea."

Hauser plans to incorporate many different elements associated with the sea. The cosmetics will be ocean-based, the cinemas will screen films that focus on aquatic themes and a children's seaworld will educate as well as entertain.

He views his creation as a place where those who do not dive – or do not even swim – can experience the tranquillity and inspiration of the underwater world. "We are expecting around 3,000 visitors a day in addition to the hotel guests. The aim is to inspire people to develop a new awareness of the sea."

As well as emphasising the positive aspects of water, Hauser also believes we are systematically destroying marine life, and thus wishes to draw attention to various dangers and problems, such as the loss of algae and the destruction of the coral reefs.

FUNDING AND DEVELOPMENT

Dreams, however fabulous, remain unfulfilled without the cash to support the commitment. "The hardest part of the process was finding sponsorship to the tune of €550m," admits Hauser. "That's what brought me to Dubai. Still, it was a battle which took two-and-a-half years and proved tougher than developing the project itself. No bank would pay such an amount. It's a risky investment, as there are no pilots. We had to convince investors that it is safe and will bring returns on investment."

With official blessing, the Dubai Development & Investment Authority (DDIA) established a framework to handle grants and authorisations. Once the financial backing was guaranteed, the sonar analysis of the seabed complete and 7,000 anchors in place, construction began in summer 2005.

"The original idea for Hydropolis developed out of Hauser's passion for water and the sea."
"We are sure that this hotel will set a precedent," says Hauser. "Crescent-Hydropolis is now planning a chain of underwater hotels, and nine countries have shown interest. Some will be the realisation of my initial deep-sea design." Hauser has even chosen to make his permanent home in Dubai. "And that won't change after the project , regardless of where our next project will be. The infrastructure is exceptionally good here - and it seldom rains!"

KEY PLAYERS

Crescent Hydropolis Holdings LLC were the original intellectual property rights developer and are acting as the project developers, with SIBC Industrial Building Consultants as the global project managers.

Consultation has come from Q3A+D Limited as architecture and design consultants and Siemens I&S IS Facility & Systems Engineering as the technical engineering consultants. OSTSEE-KONTOR GmbH are providing the marine and naval surveying services.

Design, architecture and interior scenery is being provided by 3-Deluxe System Modern GmbH. The underwater foundation, tunnel and access way will be the work of DCN Duik Combinatie Nederland BV

lagi gambar2 boleh skodeng kat sini :)
http://www.designbuild-network.com/projects/Hydropolis/

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 15:36


memang dah banyak sangat tanda-tanda akhir zaman ni kan..

sama-sama lah kat muhasabah diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 16:04


ni lah manusia..
xhabis2 blumba2 nak jadi paling hebat..
habis semua di cakar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-08 16:09


Assalamualaikum
kak eni, dia nak mencakar langit laut pulak agaknya...huhu...

P/S : ardani, tak perlu quote semua... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 15:01


:-) Assalamualaikum



Bangga dengan mereka yang boleh mereka bangunan sebegini..a'jaba dan taajub sangat-sangat...cantik... namun dalam masa yang sama teringat sebuah hadith yang menceritakan tanda-tanda kiamat yang antaranya banyak bangunan2 pencakar langit yang dibina...moga kita semua muhasabah diri...semoga kita sentiasa dalam lindunganNYA...insyaALLAH.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-12-08 11:00


ni saya nak kongsi lagi pasal sebuah lagi bangunan yang saya rasakan sangat unik..saya dapat melalui emel

saya pun tak buat apa-apa research pasal bangunan ni..ada sesiapa yang mahu jelas kan :kelip:


/

p/s: lengang saja ukhwah hari ini..semua da balik kampung ka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 12:04


Pada 06-12-08 11:00 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

ni saya nak kongsi lagi pasal sebuah lagi bangunan yang saya rasakan sangat unik..saya dapat melalui emel

saya pun tak buat apa-apa research pasal bangunan ni..ada sesiapa yang mahu jelas kan :kelip:




agaknya bangunan tu fungsi sebagai menghalang impak ombak besar seperti tsunami agaknya?
canggih bangunan nya.. tapi apa kegunaannya? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-12-08 12:52


Assalamualaikum
ni antara 9 bangunan terunik di dunia yang dah siap..
CCTV Headquarters, Beijing...





Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

keon_5889
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16637
Posting: 53
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:04


4. Penang Global City Center - Malaysia

uucp://gielardino.files.wordpress.com/2008/02/penang.jpgprojek ni tak membazir ke ha??????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For keon_5889Profil   Hantar PM kepada keon_5889   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:46


takutnya tinggi-tinggi...
tapi bila di dalamnyer tak takut sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-08 20:34


Cantiknya semua bangunan tu .. tapi yang menarik untuk difikir.. (Based on Sayatetapsaya punya inquiry) Apa kaitan bangunan pncakar langit ni dengan kiamat..? menarik ni .. teringin juga nak tahu, mana lah tahu bila anak Wawa dah besar nanti dia tanya Wawa soalan ni ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 20:43


Pada 23-11-08 16:08 , yoma posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya tak ada maknanya bangunan tinggi...masuk rekod dunia tapi masih ada rakyat malaysia yang duduk dalam pondok buruk....atap bocor...bumbungkan atap....lantaikan tanah.....



betul tu ana setuju.semakin dekat kita dengan kiamat...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 23:14


bila tengok Mile Tower, terasa kerdil pula Petronas Twin Tower...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-12-08 09:45


Pada 23-11-08 20:20 , Maricella posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-08 18:09 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: tak ada lagi bangunan lain boleh challenge.. :-D Keajaiban posisi Kaabah



betul..sokong itu 100% ;-)



sokong1000%

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158259 saat. Lajunya....