Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: nenek/atok jaga cucu


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» nenek/atok jaga cucu

Please Mendaftar To Post


Oleh nenek/atok jaga cucu

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 16:39


Assalamualaikum :welcome:

saya nak tanya pendapat sahabat semua tentang nenek/atok yang jaga cucu? adakah nenek/atuk tu rela hati nak jaga? bagaimana kalau nenek/atuk tu sakit tapi kena jaga cucu sebab si anak tak percaya pada pembantu rumah ataupun orang luar?

biasanya hal begini berlaku pada anak-anak yang suami isteri bekerja..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-08 18:28


Assalamualaikum
tak ada masalah..kebanyakannya memang rela hati nak jaga..dan memang biasanya adalah kerana ibubapa yang bekerja..

atok dan nenek ni biasanya memang suka dengan cecucu mereka.. :welcome: tu dari sudut biasa lah..

tapi, dari sudut etika, anakČ bukanlah untuk dicampakkan terus ke rumah atok nenek mereka..didkan yang terbaik sepatutnya datang daripada ibubapa mereka..

dari sudut agama..hmm..rasanya tak ada masalah selagi pendidikan anakČ (tarbiyah Islamiyah) tidak terabai..tapi, lebih baik jika ibubapa yang mendidik mereka, sebab anakČ kan tanggungjawab Allah kepada pasangan suami isteri..bukan peren pasangan suami isteri tu.. :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 20:26


atok dan wan saya sukarela menjaga saya bersma seorang adik saya..dan mak ayah saya pula terpaksarela untuk mneyrahkan kami d bawah jagaan mereka d kg..antara alasannya..my parent bekerja..dan baby sitter kat kl dulu letak harga mahal2..dan mereka juga rindu kat kami pasal before duduk dengan mereka 3 4 tahun tak jumpa..lama tu..huhu..dan ini mmbuatkan hubungan saya dan atok wan amat2 erat berbanding dengan cucucucu lainnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 21:51


sebagai yang dah kawin.. & adik2 beradik yang dah 3 org kawin & ada anak.. kami memang seboleh elak untuk bagi mak jaga anak... even rumah setakat jalan kaki saja boleh sampai.

walau pun waktu kekecik saya & adik beradik amat rapat dengan atuk nenek belah mak, tapi kami di'jauh'kan dari dijaga walau nenek & atuk sampai merajuk2 sebab mak ayah kata tu lah masanya untuk depa berehat,beramal & 'dating balik berdua' sepenuh masa. itula yang kami amalkan sekarang pada mak ayah kami. ++ dah pun sediakan maid untuk kemas rumah mak ayah. ye lah.. Kalau ayah boleh pencen kerja opis.. takkan lah.. mak tak boleh pencen mengemas rumah.... ;) (tapi masak mak juga buat...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 14:23


Kalau bagi anak-anak kat nenek/atok mereka apa pula peranan ibubapa?Hanya keluar bekerja mencari duit?Ini salah satu masalah yang timbul jika isteri keluar bekerja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 14:27


salam..

saya sendiri dijaga tok dan wan.. dari kecik sampai beso.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 14:32


"nenek nenek sibongkok tua
siang mengantuk malam berjaga
mencari cucu di mana saja
nenek kawin dengan anak raja" ....

teringat lagu ni. kat senikata pun menunjukkan kasih sayang nenek menjaga cucu.

========

Sebelum ni saya ada tengok kat tv,ceramah motivasi tentang nenek menjaga cucu ni.. Penceramah tu kata tak sepatutnya biarkan nenek menjaga cucu.. Zaman nenek menjaga budak kecil sepatutnya dah berakhir.. Tanggungjawab ibubapa pula yang mendidik anak-anak bukan kepada nenek dan atuk lagi.. pendek kata bagi lah peluang nenek atuk tu nak berehat setelah lama menjaga anak takkan lagi nak menjaga cucu.

STS: dari sudut mana kita boleh tahu tiada masalah yang berlaku andainya nenek dan atuk yang menjaga cucu? ini persoalan tau..
:-D Rela atau tidak itu bukan soalnya. Kalau sebelum anak lahir pun ibubapa sudah merancang nak hantar anak-anak ke rumah nenek,ada lagi kah perkataan rela itu? pada saya,tiada istilah TIDAK keluar dari mulut nenek dan nenek menerima dengan akur dan tangan terbuka sebab sayangnya kepada cucu..


syermarly: Ini berlainan dengan kes jika nenek atuk itu sendiri yang beria-ia nak menjaga cucu.. kes awak tu sama saja macam saya. saya dijaga atuk nenek masa saya disekolah rendah.. (sedih sebenarnya kena tinggal jauh dengan ibu ayah). sampai sekarang saya pun tak paham kenapa jadi macam tu. apa sebab dan puncanya saya tak pasti... :jangan:

====
"cucu cucu tak dapat lari
nenek tua ada sakti
sekarang nenek nak cari ganti
siapa yang kena dia yang jadi.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-11-08 15:32


Assalamualaikum
hmm..bukankah halesolurun menanyakan tentang pendapat..
pendapat saya diberikan berdasarkan pengalaman dan pemerhatian...

bercakap tentang niat,kita tak dapat mengetahui niat pasangan ibubapa dalam hal ini..melainkan dia bercakap tentang niatnya itu kepada ibubapa mereka (datuk dan nenek kepada cucu)..

halesolurun sendiri mengakui tiada istilah TIDAK keluar daripada mulut nenek kerana apa?kerana SAYANGNYA nenek kepada cucu mereka..maka, tidak timbullah masalah kan?

berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya sendiri, kebanyakan ibubapa yang menghantar anak mereka ke rumah nenek atuk dijaga dengan baik (kerana sifat kasih sayang atuk nenek ni) berbanding yang dibiarkan bersendirian tinggal di rumah tanpa belaian mana-mana pihak...

apapun, saya tidak mengatakan bahawa saya bersetuju dengan ibubapa yang menghantar anak mereka ke rumah nenek atuk ni... :jangan: saya cuma mengatakan..

tiada masalah..dalam keadaan biasa... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:34


buat masa ni, ayah dan emak saya menjaga cucu mereka....

itu pun kerna kakak punya hal yang tidak dapat dielakkan..

sekali sekala mungkin tak mengapa...takut bila selalu sangat, menimbulkan maslaah lain pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 22:45


hmmm... ismi dan beradik yang seramai 6 orang ni, semuanya dijaga oleh atuk dan wan...
kalau batch 1 (kira ismi, ayong dan adik lelaki (anak no 1,2,3)... masa ni, kami dijaga atuk dan wan sebab ummi dan ayah kerja, dan tak ada orang nak jaga kami seperti syarat yang ummi bagi... kesudahannya, bersemanyamlah kami di kampung.. tapi, seronok.. sebab membesar bersama makcik2, yang ketika itu tua beberapa tahun saja dari kami...

tapi, masuk batch 2( adik2 ismi no 5 dan 6),.. ummi takmo bagi pun wan jaga.. sebab wan an atuk dah tua.. tapi, mereka kata mereka sunyi... maklumlah anak-anak semua dah berhijrah.. kami semua pulak, ummi dan ayah dah ambil p kl...jadinya, berlakulah perebutan kuasa penjagaan enanak dan cecucu.. adess... :jangan: akhiran... ummi bagi wan jaga...

walaupun kat kampung tak tau apa makna tarbiyah..pentarbiyahan dll... tapi, alhamdulillah.. atas keikhlasan mereka, akhirnya kami menjadi manusia... :berdoa:

wahh... windunya pada orang kampung...:malu::sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.090421 saat. Lajunya....