Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: Mengapa Proffesor Menjadi Begitu?


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» Mengapa Proffesor Menjadi Begitu?

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengapa Proffesor Menjadi Begitu?

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:00


Saya ada persoalan yang ingin diajukan, ianya berkaitan dengan pengamalan tradisi keilmuan moden.

Soalannya ialah:

Kenapa ramai di antara para cendiakawan adakalanya bergelar Profesor akan tiba satu masa kaedah pemikirannya amat berbeza sekali?

Kaedah pemikiran yang begitu pelik hinggakan orang kata ’beliau’ telah gila disebabkan ilmunya. Saya ada banyak contoh dan semua ini menakutkan, dan salah seorangnya pensyarah saya.

Persoalan keduanya:

Kenapa beliau jadi begitu?

Seorang pensyarah saya pernah bercerita tentang isu ini dan beliau memberi contoh seorang Proffesor di Universiti Tempatan yang membuat kajian tentang tingkahlaku monyet. Proffesor berkenaan amat serius dan teruja dengan kajian beliau. Namun, secara tiba-tiba perwatakan dan pemikiran beliau berubah. Beliau berwatak seakan-akan monyet seperti memanjat dan sebagainya. Dari pandangan mata, beliau masih waras, namun perwatakannya yang membuatkan beliau seakan orang gila.

Persoalan ketiganya:

Bagaimanakah cara terbaik untuk mengelak jadi begitu?

Persoalan keempatnya:

Adakah ini akibat dari aktiviti terlampau banyak berfikir?

Persoalan kelimanya:

Berfikir mengenai zat Allah SWT, manusia akan kecewa dan gila.

1) Tapi apakah itu zat Allah SWT?

Harap rakan-rakan dapat membantu...

Wah, takutnya saya....:(


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 12:52


ni ada kena mengena dengan Prof_muslim tak ini...
sekadar bertanya..hikhikhik..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-08 13:28


Assalamualaikum
bukan prof muslim tu..tapi prof daeng...huhu.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 13:32


Pada 13-11-08 13:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
bukan prof muslim tu..tapi prof daeng...huhu.. :sopan:


tak mo lah teman jadi macam tu... itu yang teman takut ni. Kang teman pula jadi gila.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 21:20


mari lah sesiapa tulong jawab :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 21:37


pada firasat saya..mereka tu da mencapai tahap fana' d tingkat keilmuannya.. mereka telah asyik dengan ideanya sehingga kadangkala terikut-ikut dengan apa yang difikirkannya..

lagipula mereka beranggapan apay yang terzahir dari tgkah lakunya adalah apa bermain difikirannya.. jadi jaganlah terlampau hairan..Kalau betul-betul hairan pun..apekate kalian buat tesis dan kajian ilmiah mengenainya..huhu..

sekian..wasalam.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 21:40


ye, betul...

Para Proff berkenaan membuat kajian yang berilmiah. Maklumlah PhD mesti menkaji sesuatu yang baru dan menghasilkan sesuatu yang baru ataupun membangkang apa yang sedia ada dengan penyelidikannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 21:43


Tapi kalau terlampau teruja, pastinya jadi begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 21:59


pernah juga dengar kes macam tu. mybe terlalu fikir dan praktikkan agaknya. kadang-kadang saya pun takut juga kalau bfikir panjang2 ni takut lain jadinya..hehe..jadi gila ke..jadi macam tu ke..haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 13-11-08 23:44


Hurm...prof di tempat saya belajar sendiri kata,....orang buat PHD ni syok sendiri....duduk dalam dunia kajian dia saja...heh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-08 00:50


hmmm pastinya prof ni da sampai satu tahap yang pemikirannya tak lagi seperti kita ni..di dunia keproffan nya menyebabkan orang sekeliling jadi asing dengannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 11:56


Pada 14-11-08 00:50 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm pastinya prof ni da sampai satu tahap yang pemikirannya tak lagi seperti kita ni..di dunia keproffan nya menyebabkan orang sekeliling jadi asing dengannya..

erm, terasa seperti terkena kepada diri ini saja...

Tapi ada betulnya juga kata-kata saudari, keterujaan kepada penyelidikannya akan membuatkan diri beliau berada dalam dunia sendiri yang penuh dengan tanda soal.

p/s

takut pula teman, teman suka kaji semut. Nanti teman ter'konan' kan semut pula... korek2 lubang, panjat dinding, segat urang dan lain-lain....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 11:57


Pada 13-11-08 23:44 , srikandi_khaulah posting:

!!! QUOTE !!!

Hurm...prof di tempat saya belajar sendiri kata,....orang buat PHD ni syok sendiri....duduk dalam dunia kajian dia saja...heh.


saya bersetuju dengan srikandi khaulah, kadang-kadang syok sendiri tu best.... ehe

tapi sama tak syok sendiri dengan berkhayal dan mengelamun?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 14:20


Pada 14-11-08 11:56 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-11-08 00:50 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm pastinya prof ni da sampai satu tahap yang pemikirannya tak lagi seperti kita ni..di dunia keproffan nya menyebabkan orang sekeliling jadi asing dengannya..

erm, terasa seperti terkena kepada diri ini saja...

Tapi ada betulnya juga kata-kata saudari, keterujaan kepada penyelidikannya akan membuatkan diri beliau berada dalam dunia sendiri yang penuh dengan tanda soal.

p/s

takut pula teman, teman suka kaji semut. Nanti teman ter'konan' kan semut pula... korek2 lubang, panjat dinding, segat urang dan lain-lain....


cuba prof daeng check, anda suka makan kuih yang manis tak? suka minum air manis tak? kalau ada, maybe anda pun sedang hadapi masalah yang sama :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:08


hmm...cita-cita nak jadi professor...
tapi tak nak lah jadi macam ni lah kan...

!!! QUOTE !!!

Seorang pensyarah saya pernah bercerita tentang isu ini dan beliau memberi contoh seorang Proffesor di Universiti Tempatan yang membuat kajian tentang tingkahlaku monyet. Proffesor berkenaan amat serius dan teruja dengan kajian beliau. Namun, secara tiba-tiba perwatakan dan pemikiran beliau berubah. Beliau berwatak seakan-akan monyet seperti memanjat dan sebagainya. Dari pandangan mata, beliau masih waras, namun perwatakannya yang membuatkan beliau seakan orang gila.


cuba tanya beberpa pendapat professor di luar sana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:18


Saya nak tolong jawab persoalan kelima saja boleh..? Hehe.. yang lain-lain tu tak reti lah nak jawab.. :-D

Kalau manusia yang berjasad seperti makhluk ini kita gunakan istilah jasad atau body atau jisim dan sebagainya.. tetapi 'diri' Allah swt itu berbeza 100% dari makhluk ciptaan-Nya.. kita tak tahu bagaimana rupanya Allah, maka Nabi s.a.w. menggunakan istilah Zat untuk menggantikan perkataan jasad bagi Allah yang Maha Agung.. kerana Zat Allah itu tidak sama langsung dengan jasad yang kita gambarkan dengan mata kepala kita..

Dalam bertauhid.. memadai meyakini kewujudan Zat Allah swt dengan bukti2 kewujudan-Nya.. tidak perlu malah dilarang memikirkan bagaimana bentuk rupa Zat-Nya yang Maha Esa itu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:30


Ya, terima kasih Dr. Hafiz di atas jawapan saudara. Sememangnya Sifat Allah SWT tidak sama dengan sifat makhluk. Jika sama, ianya bersalahan dengan Sifat Allah SWT yang tidak menyerupai sesuatu. Saya juga bersetuju dengan dengan pandangan, untuk meyakini kewujudan Allah SWT memadai dengan bukti2 kewujudannya.

Disini persoalan yang timbul ialah, apakah itu Bukti Kewujudannya? kadang-kadang istilah ini yang disalah tafsirkan. Mengkaji bukti2 kewujudan Allah SWT adakalanya terlebih hingga satu persoalan yang bermain di fikiran yang melangkau pemikiran tentang bukti kewujudan Allah SWT. Ini yang amat dibimbangkan. Secara kasarnya kita tahu, berfikir tentang Zat Allah semata akan akibatnya kekecewaan kerana Otak dan Minda kita tidak sampai dan ada hadnya (Tak tercapai dek akal). Tapi dalam aktiviti mengkaji dek terlampau asyik yang menyebabkan kita tidak menyedari kita sudah melampaui batas.

Jadi bagaimanakah seharusnya kita dapat membatasi dan membentuk benteng agar tidak tersasar?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:34


!!! QUOTE !!!

cuba prof daeng check, anda suka makan kuih yang manis tak? suka minum air manis tak? kalau ada, maybe anda pun sedang hadapi masalah yang sama

ye, teman suka minum ayo manih dan makan kueh manih... alamak teman dah terkene 'symptom' itu kah?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 18:16


Pada 13-11-08 23:44 , srikandi_khaulah posting:

!!! QUOTE !!!

Hurm...prof di tempat saya belajar sendiri kata,....orang buat PHD ni syok sendiri....duduk dalam dunia kajian dia saja...heh.


:roll: mereka buat macam tu untuk menyelami dan menilai akan sejauh mana kebenaran kajian yang mereka lakukan.. buat PHD memang susah kekadang kena cipta teori sendiri berdasarkan teori yang sedia ada..kesimpulannya mereka juga boleh jadi pembangkang akan sesuatu kebenaran yang telah terbukti kerana terlalu taksub dengan kajiannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093553 saat. Lajunya....