Oleh |
RINGKAS DAN SEDAP |
MohdZakri
Warga 3 Bintang Menyertai: 09.10.2003 Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi
|
Posting pada: 12-11-08 21:01
AYAM GORENG BERKUNYIT -1/2KG ayam -2 ulas bawang besar -4 batang serai -5 biji cili api (jk mahu) -serbuk kunyit -mesej (jk mahu) -jintan manis. CARA 1-potong ayam dadu (2 macam persegi) 2-hiris bawang merah(india) dan tumbuk jintan manis dengan lesung batu bersama cili api. 3-tumis bawang merah bersama jintan manis,cili api dan serai yang diketuk..tumis sehingga garing,masukkan garam dan serbuk kunyit... 4-akhir masukkan ayam,tumis sehingga garing.masukkab bawang besar bila dah garing. 5-tutup api,hidang,baca doa dan makan..
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 12-11-08 21:48
ayam black pepper bahan2 -daging ayam di potong ikut suka -sedikit daging dnegan tulang(sebagai pemanis rasa) -5 cendawan shitaki di belah 3 -2 biji kentang di potong & digoreng separuh masak -lada hitam di tumbuk atau sos lada hitam secukup rasa -sos tiram 3 sudu -kicap sesenduk / secukup rasa -garam secukup rasa -sesudu tepung jagung secukup rasa(kalau nak kuah likat) rempah yang di titik / ketuk sahaja -4 ulas bawang putih -haila sebesar hujung jari telunjuk -2-3 batang serai (untuk serap hanyir ayam) cara goreng rempah tumbuk dalam sedikit minyak sampai naik bau masukkan semua bahan di atas gaul & masak sampai ayam empuk sebelum angkat, masukkan tepung jagung dan kacau lagi sedap di makan panas. lebih sedap, masak dengan api kecil. semua bahan kan menyerap dan sebati rasa
|
shimaku
WARGA SETIA Menyertai: 11.07.2008 Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~
|
Posting pada: 12-11-08 23:19
AYAM SOS OREN/LEMON Bahan 400 gm ayam tanpa tulang, dipotong ke 2 kepingan sama 2 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI lada sulah secukup rasa 1 biji telur, dipukul sedikit 1 cawan tepung jagung (auntuk menyalut ayam) minyak untuk goreng terendam 2 ulas bawang putih (cincangkan) A 1 cawan Jus Oren sunkist 1 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI 1 c/k gula atau secukup rasa 1 s/k minyak bijan (jika suka) 2 s/k tepung jagung dicampur dengan 2 s/b air 1 biji oren, dihiris 2 biji tomato, dipotong berbaji pasli & cili merah Cara 1. Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam. Perapkann ayam dengan Pati MAGGI dan lada hitam selama 10 minit. 2. Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung Goreng terendam ayam hingga kekuningan dan tuskan. 3. Keluarkan minyak hingga tinggal 2 s/besar dalam kuali. 4. Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan A dan masak hingga mendidih. 5. Pekatkan sos dengan campuran tepung jagung. 6. Potong ayam ke kepingan yang disukai dan senduk sos ke atasnya. Hias dengan hirisan oren, tomato, pasli dan cili. **pasti sedap dan menyelerakan semua yang memakannya.. *cuba jangan tak cuba
|
pejuang_terakhir
WARGA SETIA Menyertai: 28.08.2007 Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu
|
Posting pada: 13-11-08 08:24
LEMPENG BODOH aka PAN CAKE (kata mat saleh) Bahan :- tepung gandum telur air (sukatan sehingga adunan likat ) sedikit garam dan gula Cara-cara masukkan tepung dalam mangkuk selepas itu pecahkan telur dan kemudian air.selepas itu kacau sehingga likat dan kemudian masukkan sedikit garam dan gula. panaskan kuala leper dan kemudian curahkan adunan tadi bergantung kepada ketebalan yang kita mahu.sebelum tu letak planta sedikit kat permukaan kuali kemudian siap selepas itu bolehlah cicah dengan apa-apa pun mengikut selera masing-masing selamat mencuba
|
imni_1612
Warga 4 Bintang Menyertai: 10.09.2008 Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur
|
Posting pada: 13-11-08 10:46
wah ramainya bagi resipi kat sini..erm banyak ramai yang suka masak ea..
|
sayang_semuanya
WARGA SETIA Menyertai: 23.03.2007 Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris
|
Posting pada: 13-11-08 20:01
AYAM PEDAS bahan: Chili kering yang di blender Ayam Bawang putih Garam secukup rasa mushroom Cara: Tumiskan bawang putih yang di kisar... kemudian taruk cili... tumiskan sehingga garing... kemudian. tauk lah ayam.... gaulkan nya hingga masak.. akhir sekali, taruk mushroom, jika mahu ye....
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 23-11-08 15:55
nasi ayam -ayam ikut suka : dibersihkan dan disiang sebesar yang dikehendaki. dan direbus separuh masak dan ditos (kalau nak goreng) -beras : ikut berapa ramai nak makan bahan rempah 1 -bawang putih 3 ulas : ketuk -halia sebesar jari ibu : ketuk -bawang merah besar seulas - 2 ketul kiub ayam bahan rempah ni dimasukkan dalam periuk yang mengandungi air rebusan ayam tadi (selepas ayam dikeluarkan). rebus hingga mendidih. senduk sedikit sup (tanpa bahan2 rempah tadi) ke dalam mangkuk sup dan ditabur bawang goreng & daun sup. nasi: air rebusan tadi dimasukkan sedikit planta. masukkan beras dan ta_nak nasi sehingga masak. ayam goreng: ayam yang dah ditos ditabur garam & kunyit secukup rasa. goreng hingga garing @ berwarna keemasan. rempah cili: -cili boh 2 sudu makan -cuka 2 senduk -garam & gula secukup rasa masak bahan2 ni sehingga cili masak. cili boh boleh diganti dengan cili hidup yang dikisar kasar untuk lebih rasa 'thai' **masak yang diperuntukkan: 30 minit -1 jam -----------------
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 23-11-08 16:04
cucur jagung -jagung manis setongkol (ambil jagungnya sahaja) -tepung gandung 2 cawan -telur 1 biji -air garam secukup rasa -gula 2 sudu -udang geragau setengah cawan(tak ada pun ok) -bawang putih 2 ulas-ditumbuk halus campur semua bahan. gaulkan satu arah agar sebati. biarkan sekejap dan panaskan kuali. goreng sehingga keemasan. sos cecah: -cili merah & hijau dalam 5 batang dikisar kasar -cuka 2senduk(lebih ok tapi mesti sekata dengan rasa gula) -gula & garam(secukup rasa) -tepung jagung sesudu makan campur smeua bahan kecuali tepung jagung. bila dah hampir maak, masukkan tepoung jagung tadi agar bahan sos jadi likat. kacau bahan sehingga mendidih & matikan api.. siap. ***peringatan: apa-apa sos yang dimasak perlu sentiasa dikacau sentiasa / dijaga untuk mengelakkan dari menggelegak dan tumpah dari periuk.
|
Maricella
Menyertai: 15.05.2003 Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas
|
Posting pada: 23-11-08 17:35
uish..sedap-sedap resepi atas ni..boleh cuba ini.....huhuhu... ----------------- Cinta dunia ibarat madu yang beracun, cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.
|
alwalid
WARGA SETIA Menyertai: 19.12.2004 Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar
|
Posting pada: 23-11-08 21:18
nurkamar ni banyak resepi lah..... bila agaknya nak buat open house heheheheh buat Jk Ziarah ke rumah nurkamar boleh tak kak shida????? huhuhuhuhu p/s: ni kalau nurkamar buat open house, umar mesti yang 1st sampe....kawan tu cheras juga hahahaha
|
shimaku
WARGA SETIA Menyertai: 11.07.2008 Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~
|
Posting pada: 23-11-08 21:44
Pada 13-11-08 10:46 , imni_1612 posting:!!! QUOTE !!! wah ramainya bagi resipi kat sini..erm banyak ramai yang suka masak ea.. resepi saya ada banyak lagi...kalau nak posting kat sini memang ada yang pening nak buat mana satu...memasak memang dah menjadi hobi.. tu strawbery_ungu pun minat masak tu... ----------------- ** Keep your friends close, And your enemies closer**
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 23-11-08 21:44
Pada 23-11-08 21:18 , alwalid posting:!!! QUOTE !!! buat Jk Ziarah ke rumah nurkamar boleh tak kak shida?????
awat pula di tanya ss... ss tu penggerak JK.... tn khemahnya abang shinfay_de.. zaujun saya. Kalau penggerak 2 thumbs up tapi tn khemah say no.. tak jadi juga **insyallah 2010 kata abang shinfay . mudah mudahan allah permudah urusan dikala itu. ** saya ni bukan geti masak bebenonye. copy paste saja tu. -----------------
|
lemochi_adachi
WARGA SETIA Menyertai: 10.10.2008 Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM
|
Posting pada: 23-11-08 23:38
Ayam Berempah Bahan-Bahan: 1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil) garam secukup rasa 4 sudu besar minyak makan 1 cawan teh pati santan Air limau 1 biji limau nipis Bahan Giling: 15 ulas bawang merah 5-6 batang lada merah 8 ulas bawang putih 2 macam kunyit hidup Cara: Satukkan bahan-bahan giling & garam. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Pijarkan minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
|
lemochi_adachi
WARGA SETIA Menyertai: 10.10.2008 Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM
|
Posting pada: 23-11-08 23:39
Kueteau Ladna Pedas Bahan-Bahan: 100 gm kueteau 50 gm udang 50 gm sotong (dipotong) 50 gm daging ayam (dipotong) 1 tangkai sawi (dipotong) sedikit kobis 1 cawan stok daging 2 sudu besar kicap pekat 2 ulas bawang putih (ditumbuk) 1 sudu besar tepung jagung + air 1 biji telur Minyak masak & garam Cara: Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan kueteau & kicap pekat. Gorengkan selama 2 minit. Angkat & masukkan ke dalam mangkuk. Tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan sos tiram, sawi, kobis, ayam, sotong, udang, garam & stok daging. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung & masak hingga mendidih.
|
lemochi_adachi
WARGA SETIA Menyertai: 10.10.2008 Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM
|
Posting pada: 23-11-08 23:40
Sambal Daun Asam Gelugur Bahan-Bahan: Pucuk daun asam gelugur (pucuk kecil warna merah) Bawang Merah - 2 Ulas Cili Masak - 1 biji Cili api - 5 biji Belacan sebiji limau kasturi (separuh masak) garam secukup rasa gula secukup rasa Cara: basuh bersih semua bahan2.. hiris2kan pucuk daun asam gelugur,tumbuk semua bahan bersama pucuk tadi ( macam buat sambal belacan) , tak perlu lumat sangat.. agak-agak pecah2 saja.. nak lumat pun Boleh ikut suka hati lah... limau kasturi tu potong2 dengan kulit2nya sekali dan dibuang biji - pemecah selera tuu.. sedikit gula dan garam sebagai bahan perasa.. ----------------- "Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."
|