Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: apa anda buat selepas graduate??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» apa anda buat selepas graduate??

Please Mendaftar To Post


Oleh apa anda buat selepas graduate??

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 22:08


salam Assalamualaikum

tahun ini menjelang tiba ke penghujungnya...semster juga bakal berakhir.... dan mungkin ramai juga di kalangan portal ukhwah akan graduate pada akhir tahun ni....bagi sesiapa yang sudah graduate pun boleh juga kongsi pengalaman bersama...

apa fikiran pertama anda selepas tamat belajar di universiti?

kerja?

sambung master?

kawin?

rehat2 di rumah?

usahakan business sendiri?

atau sebagainya...

sila kongsikan pengalaman dan pandangan anda...

actly..ana bingung...tak tau nak buat yang mana satu dulu selepas tamat balajar ni...hmmmmmm...nak bagi nasihat pun...dialu2kan sangat...

syukran... ;-)


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 22:32


saya tak fikir lain sebab saya memang kerja sambil belajar sejak zaman sekolah sampai lah bergraduat...

jadi memang kerja lah yang saya 'capai' dulu sejurus lepas grad tu sesambil melihat dari jauh kawan-kawan yang menyambung master dalam & luar negara.lepas itu dah stabil kewangan baru saya apply master kat US(tapi last minute tak pergi jugak sebab berat hati ++ rupanya nak jumpa jodoh dah time tu. ehe :P )

as anak yang kedua & satu satunya tak berpeluang dapat biasiswa macam adik beradik yang lain(semua masuk ipts yang dah berscholar + kerja dah tunggu).. saya perlu elak diri dari menampakkan diri ni bergantung dengan 'biasiswa fama' walau sekejap cuma

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 22:39


Pada 06-11-08 22:08 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

salam Assalamualaikum

tahun ini menjelang tiba ke penghujungnya...semster juga bakal berakhir.... dan mungkin ramai juga di kalangan portal ukhwah akan graduate pada akhir tahun ni....bagi sesiapa yang sudah graduate pun boleh juga kongsi pengalaman bersama...

apa fikiran pertama anda selepas tamat belajar di universiti?

kerja?

sambung master?

kawin?

rehat2 di rumah?

usahakan business sendiri?

atau sebagainya...

sila kongsikan pengalaman dan pandangan anda...

actly..ana bingung...tak tau nak buat yang mana satu dulu selepas tamat balajar ni...hmmmmmm...nak bagi nasihat pun...dialu2kan sangat...

syukran... ;-)



strwberry insya allah akan terus kerja..dah memang contract 5 tahun lepas hbis study..huhu..tak ada peluang pun duduk rumah agaknya :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 00:37


Menguruskan sek KAFA yang dibuka... sambil2 mancari kerja dalam bidang ana....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 06:43


interview kerja selepas 3 hari dapat result tesis. Balik interview terus dapat jawapan.

Mula kerja keesokannya dengan syarikat jepun, buat TV Sharp. Handle robot.

Alhamdulillah, kira saya tak sempat menganggur.

Sekarang ni dah syarikat ke 3 saya bekerja. Tengah bina Power Plant (Loji Tenaga).

Kepada fresh graduate, jangan memilih kerja. Let urself get into the market first, than only the demand is there.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 07:50


sambung belajar dan terus sambung sehingga ke penghujungnya... bukannya tamak tapi takut nanti dah mula dihinggapi sifat malas dan asyik berkerja malas dah nak sambung belajar... ini untuk ana lah. pada yang boleh manage life, go on semoga najah fiddunya wal akhirah.... dalam masa sambung belajar itu, belajar juga lah sikit-sikit ilmu agama, nanti tak seimbang pulak asyik cari ilmu dunia saja... nanti dah habis belajar sampai ke peringkat tertinggi nak ngaji agama sungguh-sungguh; insyaALLAH... just perancangan kehidupan... ALLAH lebih tahu. wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 08:01


wah..bagusnya antum semua(^^)
ana sempat lah melepak dalam..5 bulan?ngeh2..
but da best thg, i was offered a job immedietly after my convocation day..
masa tu tengah training kat MSC malaysia.
but then tinggal saja lah.sebab nak pergi cini----->AMANAHRAYA (^^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

zaida8283
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2008
Ahli No: 33336
Posting: 27
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-08 08:30


Ana lepas saja final exam terus cari kerja.........Alhamdulillah.......ana xsempat menganggur......Saya setuju nga pendapat wuzaraa.......
Fresh graduate tak boleh memilih kerja......kita kena cari pengalaman dulu sebelum dapat yang sesuai nga degree kita........

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaida8283Profil   Hantar PM kepada zaida8283   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 08:51


Pada 07-11-08 06:43 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!



Kepada fresh graduate, jangan memilih kerja. Let urself get into the market first, than only the demand is there.



thanks for the advice...

hmm....

memang niat nak sambung master terus dan sambung terus ke cita-cita yang diidamkan, phd dan berikutnya...

tapi dunia sekarang ni, pentingkan pengalaman kerja..susah jugak kalau pandai2 belajar, tapi tak ada experience kerja kan..

hmm.... :berfikir:


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

zaida8283
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2008
Ahli No: 33336
Posting: 27
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-08 10:02


betul kata wafa_mawaddah.......walaupun pandai2 belajar tapi pengalaman kerja tak ada........susah juga........

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaida8283Profil   Hantar PM kepada zaida8283   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 10:33


betul kan...
tu yang fikir masak2...
nak kerja dulu ke sambung master dulu...
hmmmmm...
rasanya nak kerja sambil belajar....
kedua-duanya dapat...
insyaAllah kena manage time dengan baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-08 11:03


dulu saya menganggur 3 bulan selepas graduasi..bila dah bosan, saya kerja promoter dekat dengan tempat tinggal saya.baru sebulan, pakcik ajak join satu kursus ebulan kat terengganu..lepas kursus dapat kerja kat KL..saya cuma dapat bertahan selama 3 bulan sebab tak tahan dengan tekanan serta waktu kerja yang tidak fleksibel..selepas itu saya dapat kerja sebagai management trainee di UDA Holdings..alhamdullillah berkat kesabaran, kami telah diserapkan sebagai kakitangan tetap selepas setahun menimba pengalaman di UDA..kesimpulan yang saya dapat..kadang-kadang kita perlu tempuhi dulu kepayahan sebelum kemudahan dan kesenangan itu datang...
tapi ianya berbeza pada tiap individu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 07-11-08 12:47


lepas praktikal terus kerja kat kedai buku.. gaji dalam rm300... time itu barulah mencari kerja.. selepas penat mencari dalam 3 bulan baru dapat kerja yang bersesuaian.. alhamdulillah.. apapun pengalaman kerja penting..
lepas ini ingat nak sambung master.. itu pun if ada rezeki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-11-08 13:05


waaa da nak habis belajar Kenapa tak cari kerja awal-awal...
emm pas grad last yr terus sambung kerja (kbetulan buat praktikal final sem,alhamdulillah terus dapat peluang kerja disana)
nasihat saya jangan duduk saja kat rumah...do something!gain somethingg!baru bermakna hidup...saya tak dapat pengalaman mencari kerja sana sini...terasa rugi huhu tak mengapa lah dah Allah swt takdirkan begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-08 13:10


Assalamualaikum

Susah rasanya nak cari kerja sementara sekarang..kadang tu gaji tak dapat nak balance kan minyak kereta pun..& kadang tu kepakaran tak ada..Mungkin pengalaman kelebihan yang kita dapat

Alhamdulillah lepas berehat hampir sebulan kat rumah selepas praktikal, saya terus mohon pendidik qiraati & sambung dengan guru ganti jqaf hampir 3 bulan..rasanya guru ganti ni alternatif terbaik, dari segi gaji almost rm100 sehari bekerja untuk gaji ijazah..apapun mesti ada minat & belajar meminati dunia pendidikan :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

acu_ecah
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2008
Ahli No: 35179
Posting: 8
Dari: Batu Muda Jalan Ipoh

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 13:13


insyallah if ada rezeki,nak sambung belajar lagi.tapi dalam bidang lain pula.supaya ilmu lain dapat ditambah..tapi kalau tengok sekarang,banyak yang menganggur sebab pilih kerja..tapi pemilihan kerja pun penting juga sebab kena ikut kesesuaian diri.tapi kalau job tu halal dan xlggar syarak,ambil sajalah.boleh cari pengalaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For acu_ecahProfil   Hantar PM kepada acu_ecah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 13:25


assalamualaikum..

lepas habis study bulan 5 terus pergi sydney, australia rumah pakcik.alhamdulillah, pakcik bagi hadiah habis study..kalau tak, memang tak mampu nak pergi sana..;-) itulah kali pertama saya naik flight dan pergi oversea seorang diri..

balik malaysia bulan 7 terus jadi guru sementara dekat sek ren perempuan..saya ajar mat, p.seni, kh, agama islam, sivik..

bulan 8 terus TM panggil sebab dah terikat kerja dengan dia 8 tahun lepas habis study..sebelum ni scholar dengan TM..

masa habis mengajar dulu, anak-anak murid darjah 2 dengan 3 menangis masa saya nak pindah..habis peluk cium saya..alahai..sedih pulak saya.macam-macam hadiah mereka bagi, sampai sekarang pun selalu call hantar surat pada saya..yang kelakarnya, ada yang minta datang sek masa hari jadi mereka..huhu budak-budak..saya rasa seronok mengajar mereka walaupun bukan bidang saya..bila saya pandang wajah2 mereka, saya rasa satu tanggungjawab yang cukup besar..wajah anak-anak kecil yang bersih dari dosa buatkan saya rasa adalah tanggungjawab saya untuk mencorakkan peribadi mereka..sebelum mengajar, saya sentiasa berdoa untuk mereka..sungguh saya suka jadi seorang guru..;-)

alhamdulillah saya tak sempat menganggur..baru lepas grad bulan lepas..sekarang ni dah kerja dengan TM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 13:32


semua tak ada pengalaman menganggur nampaknya.. bagus betul. hoho. tapi menganggur pun boleh timba pelbagai ilmu dan pengalaman jugak tau... contohnya, ilmu membina rumahtangga dan persiapan menjadi isteri solehah dan ibu mithali. :P :D :sopan: ok apa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 14:01


Pada 07-11-08 13:32 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tapi menganggur pun boleh timba pelbagai ilmu dan pengalaman jugak tau... contohnya, ilmu membina rumahtangga dan persiapan menjadi isteri solehah dan ibu mithali. :P :D :sopan: ok apa.


hehehehe...

ada juga faedah menganggu ni rupanya...hehehe

tapi kan...menganggur ni walaupon nampak relax saja...tapi tak tahan dengar mak bebel...ayah tegur...jiran mengata...hmmmm

tanam anggur pun, dia tak nak berbuah....baik buat kerja lain ek...makan anggur ke...

kerjalah apa saja....cari pengalaman...saya juga sedang mencari kerja..tak nak lah tanam anggur...baik tanam kurma.. :sopan:


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-08 14:54


hari ni dah dua minggu tanam anggur..selepas ini jadi suri rumah sepenuh masa..tunggu result final exam..tunggu posting..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 15:08


Pada 07-11-08 14:54 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

hari ni dah dua minggu tanam anggur..selepas ini jadi suri rumah sepenuh masa..tunggu result final exam..tunggu posting..huhu



wah...
suri rumah sepenuh masa pun kerja juga tau...
jangan pandang rendah pada kerja sebagai suri rumah..
tahniah.... :kelip:


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 15:13


habis study dulu

buat part time jual sayur kat kampung... ada lah dalam 4 bulan buat kerja ni... oklah ..cari rezeki..dari duduk depan PC.. komplen sana sini..habis kan duit mak bapak buat apa kan ?? sambil tu jadi driver pada ayah saya yang bagi sesi penerangan menghadapi pihanraya umum 1999 di seluruh UPU melaka.

lepas itu di panggil untuk bertugas di pejabat perhubungan PAS negeri melaka...menjadi Setiausaha Kerja PAS Melaka, menyelenggara kerja² persiapan menghadapi pilihanraya umum 1999....

tak lama lepas itu dapat offer kerja sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 15:22


saya masih menganggur lagi walaupun memohon banyak jenis pekerjaan terutamanya bahagian swasta dan jawapan yang diterima adalah jawapan yang tak sedap dibaca dan didengar.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-08 23:14


Pada 07-11-08 13:32 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

semua tak ada pengalaman menganggur nampaknya.. bagus betul. hoho. tapi menganggur pun boleh timba pelbagai ilmu dan pengalaman jugak tau... contohnya, ilmu membina rumahtangga dan persiapan menjadi isteri solehah dan ibu mithali. :P :D :sopan: ok apa.


itulah..best juga rasa menganggur ni..tapi syaratnya jangan lama sangat..

p/s ; since tak berpeluang menggangur lepas grd..guna school holiday tu improve 'soft skill' yang sepatutnya..hoho :bunga: :-) :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 23:29


Saya graduate bulan Jun 2007.. kemudian bulan Ogos 2007 saya menerima Ijazah dalam Konvokesyen.. hujung bulan Ogos, saya melapor diri di Jabatan Kesihatan Negeri Pahang.. dan sehari selepas melapor diri, saya memulakan tugas di Hospital... :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 23:50


Pada 07-11-08 08:51 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 06:43 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!



Kepada fresh graduate, jangan memilih kerja. Let urself get into the market first, than only the demand is there.



thanks for the advice...

hmm....

memang niat nak sambung master terus dan sambung terus ke cita-cita yang diidamkan, phd dan berikutnya...

tapi dunia sekarang ni, pentingkan pengalaman kerja..susah jugak kalau pandai2 belajar, tapi tak ada experience kerja kan..

hmm.... :berfikir:



:kelip: setuju dengan wafa_mawaddah..sekarang ini bila apply kerja nak experince kerja 2tahun..ada tu siap 5tahun lagi..kalau study memanjang susah juga..bulan 6 lepas time saya melapor diri kerja sekarang abang call dan bagi tahu yang saya dapat offer sambung master kat UPSI...tapi bila fikir2 baik kerja dulu...master boleh buat lain kali...lagipun ptptn kena bayar... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 23:55


Pada 07-11-08 15:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya masih menganggur lagi walaupun memohon banyak jenis pekerjaan terutamanya bahagian swasta dan jawapan yang diterima adalah jawapan yang tak sedap dibaca dan didengar.



:berfikir: bawa2 lah bersabar rashid ye..kalau dah rezeki takkan kemana..InsyaAllah ada lah rezeki tu kelak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 00:06


Pada 08-11-08 23:50 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!



:kelip: setuju dengan wafa_mawaddah..sekarang ini bila apply kerja nak experince kerja 2tahun..ada tu siap 5tahun lagi..kalau study memanjang susah juga..bulan 6 lepas time saya melapor diri kerja sekarang abang call dan bagi tahu yang saya dapat offer sambung master kat UPSI...tapi bila fikir2 baik kerja dulu...master boleh buat lain kali...lagipun ptptn kena bayar... :lol:



alhmdulillah tak ada kena bayar apa-apa..cuma kena contract 5 tahun dengan Kmenterian Pelajaran Malaysia

Pada 08-11-08 23:29 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Saya graduate bulan Jun 2007.. kemudian bulan Ogos 2007 saya menerima Ijazah dalam Konvokesyen.. hujung bulan Ogos, saya melapor diri di Jabatan Kesihatan Negeri Pahang.. dan sehari selepas melapor diri, saya memulakan tugas di Hospital... :-D



hmm.ni seorang lagi yang tak dan menganggur..ngeh3..strawberry pula insya allah grd nov 2009..pstu banyak kursus..posting mb awal jnuary..baru lah konvo...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:09


!!! QUOTE !!!



hmm.ni seorang lagi yang tak dan menganggur..ngeh3..strawberry pula insya allah grd nov 2009..pstu banyak kursus..posting mb awal jnuary..baru lah konvo...



saya sempat menganggur 1 bulan setengah.. tapi anggur yang ditanam tu tak sempat tuai lah.. :-P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:17


Pada 08-11-08 23:55 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 15:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya masih menganggur lagi walaupun memohon banyak jenis pekerjaan terutamanya bahagian swasta dan jawapan yang diterima adalah jawapan yang tak sedap dibaca dan didengar.



:berfikir: bawa2 lah bersabar rashid ye..kalau dah rezeki takkan kemana..InsyaAllah ada lah rezeki tu kelak..


rashid mana ni kak shima ??? rashid sibir ke ??
rashdin tu tengah tunggu tawaran dari tentera... sambil tu di tengah tunggu result sambung belajar dr MIT .... dia kan lulusan IT dan medic .... ((menurut kata dia dalam posting lepas2 lah)) :lucu:


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 00:22


Pada 09-11-08 00:09 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



hmm.ni seorang lagi yang tak dan menganggur..ngeh3..strawberry pula insya allah grd nov 2009..pstu banyak kursus..posting mb awal jnuary..baru lah konvo...



saya sempat menganggur 1 bulan setengah.. tapi anggur yang ditanam tu tak sempat tuai lah.. :-P



anggur?haaa..kalau tanam tauge confirm sempat tuai..hehe :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:52


Salam ukhwah...

Wah..wah...memang kenala soalan ni dengan ana..
ana baru tmt sesi praktikal, kiranya ana dah habis belajar, praktikal di luar semester...ana ambil business d uum..
InsyAllah, konvo bulan 3 tahun depan, InsyAllah...

sekarang ni tengah pening nak pikio cari kerja, cari duit nak sambng study..
ikutkan hati, ana minat lagi belajar, dari bkrja..tapi sampai bila nak belajar saja...
tapi dah hujung2 tahun ni, tak sedap nak bkrja lagi, tambah ramai saudara2 dan kawan-kawan berkhwin, dpa dah booking ana awal minta tolong, jadi kalau dah kerja, susah nak cuti..
tapi ana xduk diam saja, tunggu buah mask..
ada juga apply kerja, government pun ada, swasta pun ada..tunggu panggilan saja, InsyAllah, jika ada rezeki..
sambung study mungkin tahun depan, 2009.ada masa nak cari duit..

plan memang bnykk, nak masuk begngkle menjahit, kursus BI..at least ada kemahiran, ye lah kos ana bukan kriktikal...ada juga plan nak business, mungkin sebagai permulaan jadi dealer t-shirt or buku..

Doa2kan moga apa yang ana rancang dipermudhkan Allah..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 01:11


Pada 09-11-08 00:52 , NisaAdDeen posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ukhwah...

Wah..wah...memang kenala soalan ni dengan ana..
ana baru tmt sesi praktikal, kiranya ana dah habis belajar, praktikal di luar semester...ana ambil business d uum..
InsyAllah, konvo bulan 3 tahun depan, InsyAllah...

sekarang ni tengah pening nak pikio cari kerja, cari duit nak sambng study..
ikutkan hati, ana minat lagi belajar, dari bkrja..tapi sampai bila nak belajar saja...
tapi dah hujung2 tahun ni, tak sedap nak bkrja lagi, tambah ramai saudara2 dan kawan-kawan berkhwin, dpa dah booking ana awal minta tolong, jadi kalau dah kerja, susah nak cuti..
tapi ana xduk diam saja, tunggu buah mask..
ada juga apply kerja, government pun ada, swasta pun ada..tunggu panggilan saja, InsyAllah, jika ada rezeki..
sambung study mungkin tahun depan, 2009.ada masa nak cari duit..

plan memang bnykk, nak masuk begngkle menjahit, kursus BI..at least ada kemahiran, ye lah kos ana bukan kriktikal...ada juga plan nak business, mungkin sebagai permulaan jadi dealer t-shirt or buku..

Doa2kan moga apa yang ana rancang dipermudhkan Allah..



May Allah ease everything for u NisaAdDeen ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Aspari
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32334
Posting: 22
Dari: Johor Bahru-Kedah

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 01:35


Assalamualaikum

Jaga Mak...
Kahwin...
Sambung Master - Phd...
Kerja...
Banyak lakukan ibadat lebih banyak, InsyALLAH...

Doakan Semuanya ;-)

Assalamualaikum


-----------------
Saya Hamba ALLAH itu sahaja...


Bookmark and Share

    


  Member Information For AspariProfil   Hantar PM kepada Aspari   Pergi ke Aspari's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 01:41


Pada 06-11-08 22:08 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

salam Assalamualaikum

actly..ana bingung...tak tau nak buat yang mana satu dulu selepas tamat balajar ni...hmmmmmm...nak bagi nasihat pun...dialu2kan sangat...

syukran... ;-)



Ada masalah kewangan segera? Kalau itulah maka kenalah kerja...

atau dah sampai hukum wajib kahwin? Kalau begitulah, kahwinlah yang kena



dan begitulah seterusnya


Nak belajar? Boleh juga...tapi how do you define 'belajar'? maksudnya nak dapat phd in the end?


sebab ada banyak benda boleh 'belajar' masa kerja. Contohnya Kalau tengah kerja boleh minta office hantar sambung belajar juga.


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 09:17


Pada 08-11-08 23:55 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 15:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya masih menganggur lagi walaupun memohon banyak jenis pekerjaan terutamanya bahagian swasta dan jawapan yang diterima adalah jawapan yang tak sedap dibaca dan didengar.



:berfikir: bawa2 lah bersabar rashid ye..kalau dah rezeki takkan kemana..InsyaAllah ada lah rezeki tu kelak..



:cry: :cry: :cry:

dah nak dekat 1 tahun dah ni menganggur.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 09:22


kos apa rashdin sampai setahun menganggur?

tak kerja sementara dulu ke?

kalau saya interview, orang tu kata dia dah setahun menganggur tak kerja sementara pun, saya rasa saya tak ambil orang tu bekerja walaupun bagaimana baik pun result dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 09:26


Pada 09-11-08 09:22 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

kos apa rashdin sampai setahun menganggur?

tak kerja sementara dulu ke?

kalau saya interview, orang tu kata dia dah setahun menganggur tak kerja sementara pun, saya rasa saya tak ambil orang tu bekerja walaupun bagaimana baik pun result dia.



saya menjaga orang2 tua saya sekarang ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-11-08 11:17


!!! QUOTE !!!



saya menjaga orang2 tua saya sekarang ni.



kerja yang masih saya tak mampu lakukan sampai kini :(


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 11:17


Pada 09-11-08 11:17 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



saya menjaga orang2 tua saya sekarang ni.



kerja yang masih saya tak mampu lakukan sampai kini :(




hmm,sama juga dengan saya.tapi dah saya tak kerja lagi jadi ni saja kerja yang ada. :-(


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 15:39


Pada 09-11-08 00:17 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-08 23:55 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 15:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya masih menganggur lagi walaupun memohon banyak jenis pekerjaan terutamanya bahagian swasta dan jawapan yang diterima adalah jawapan yang tak sedap dibaca dan didengar.



:berfikir: bawa2 lah bersabar rashid ye..kalau dah rezeki takkan kemana..InsyaAllah ada lah rezeki tu kelak..


rashid mana ni kak shima ??? rashid sibir ke ??
rashdin tu tengah tunggu tawaran dari tentera... sambil tu di tengah tunggu result sambung belajar dr MIT .... dia kan lulusan IT dan medic .... ((menurut kata dia dalam posting lepas2 lah)) :lucu:




erm,Kenapa dengan anda ini?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 20:35


Pada 09-11-08 15:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!



erm,Kenapa dengan anda ini?.



sabar ye din,

awak tak kerja lagi pasal nak jaga orang lagi atau kerana belum dapat kerja yang sesuai?

kalau awak dapat kerja bagaimana?

untuk memudahkan awak dapat kerja, saya nasihatkan awak kerja apa-apa yang dapat dulu. Seorang operator saya ada diploma mekanikal. Dia sanggup terima jawatan tu walaupun ada kelulusan. Selepas melihat komitmen dia pada kerja, InsyaAllah minggu ini saya nak promote dia naik ke jawatan technical assistant.

Saya doakan awak berjaya ye, amin.

wuzara

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-11-08 22:52


Assalamualaikum
sempat rasanya beranggur selama tiga minggu ke sebulan... :berfikir: lepas tu ada member offer jadi assistant QS, pergi jeq lah walaupun bukan bidang saya..gaji pun kecil, tapi demi mencari sesuap nasi.. :-P saya gagahkan jua kerana saya meyakini peluang takkan datang jika kita tidak menciptanya..saya yakin itu adalah pembuka jalan kepada kerja yang lebih baik...bekerja sebagai QS memang lari dari line saya, tapi oklah, belajar buat sesuatu yang sedikit berbeza..gaji?kira macam kongsikong jeq..RM35 sehari..apalah sangat..kira gaji hari..tapi alhamdulillah selepas itu (sebulan) kemudian saya mendapat offer untuk kerja sebagai engineer..di tanahair sendiri pulak tu.. :welcome: terus minta diri daripada kampeni tu..sehinggalah sekarang, dimana saya pulak yang nak menghire orang untuk kampeni..huhu.. :-D

P/S : syukur alhamdulillah... :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-08 23:03


Assalamualaikum...ana habis belajar dalam bulan 3, konvo bulan 6 & daftar kerja bulan 9 2007...ana taklah menganggur sebab memang sentiasa ada kerja menanti di rumah..ayah ana seorang peniaga so tolong niaga sajalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 23:13


salamun alaik..

hmm ana habis praktikal 15hb 6 2008..lepas itu accident so relax rumah kejap..2hb 7 da start kerja kat hospital pusrawi..then shift 2 taiping medical cntre dari awal bulan 9 sampai sekarang..kiranya belum graduate lagi sebab ana belum konvo..konvonya bulan 11 ini..kiranya memang ana tak sempit tnm anggur lgsgla..hehe..alhamdulillah bidang ana mudah dapat kerja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 23:19


salam alaik
saya lepas habis study tak terus kerja........Allah nak ajar saya sesuatu ilmu yang amat berguna untuk diri saya...........so kalau sesiapa yang dah habis study tapi tak dapat kerja lagi banyak-banyak buat baik dengan ibubapa dan rajin2kan pergi masjid dan majlis ilmu........setidak2nya masa tanam anggur pun dapat keberkatan
sebab bila dah kerja belum tentu ada masa untuk semua tu........
tak kisah lah apa-apa jua pun yang anda semua nak buat lepas habis study.......kerana secara realitinya tiada graduation melainkan padang mahsyar dan tiada konvocation melainkan balasan syurga.......amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 09:34


insyaallah akhir tahun depan graduate..:-)
ern,,lepas grad cadang nak kerja dulu..adk2 kat bawah ramai..so dapat lah tolong sikit-sikit kan..:kelip:erm lepas itu dah kerja lama sikit...agak-agak ekonomi dah kuat sikit baru nak sambg degree..:-)pstu..kalau dah sampai seruNYA..insyaAllah binalah masjid..:kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-11-08 12:31


mari saya pulak nak berkongsi pengalaman saya :kelip:

saya habis exam di hari itu 2/5/08 (last paper) iaitu pada hari jumaat..
minggu seterusnya setelah habis exam iaitu 5/5-9/5 saya telah mengikuti kelas Project management(lebih kurang profesional exam juga lah..kelas selama seminggu dan kami kena duduk exam pada hari sabtu 10/10..alhamdulillah lulus juga kleas tu..pengalman pertama saya menduduki exam secara online..huhu..berdebar..perasaannya sangat berbeza dengan menduduki exam yang biasa..bila da siap jawab boleh panggil pengawas peperiksaan untuk menyemak jawapan..time tu juga lah akan tau lulus atau gagal..huhu..

selepas tu kalau saya tak silap 14/5 tu atau seminggu selpas tu saya dapat kerja part time (yang d bantu oleh k.shye..tanks kak :D pengalman yang cukup memberi sedikit pengalman..)kat prudential dalam masa yang sama juga saya telah mengedarkan resume2 saya pada kawan-kawan saya..
alhamdulillah juga..banyak company yang panggil inteviu..sampai pernah dllm masa sehari saya kena atend 3 intebiu..huhu..tapi ada juga pengalaman yang saya da sampai ke tempat intebiu saya minta pakcik teksi hantar saya balik..sebab saya sangat takut dengan keadaan kat situ..sangat sunyi..sampai nangis2 saya dalam teksi..nasib baik pakcik teksi tu baikk..saya bayar RM30 untuk perjalan saya yang langsung saya tak p pun intebiu tu..huh..xpala..pengalaman..lagipun pada hari yang sama saya juga ada 2 lagi tempat intebiu yang saya kena pergi..dengan postif nya saya pkr yang rezeki saya bukan kat situ even gaji yang d offer agak tinggi..
pukul 3 pulak saya adai intebiu kat CIMB Aviva..juga atas bantuan kawan saya..sebab saya minta dia submit resume saya kat hari..selepas tu saya juga kena intebiu dengan company dr Sabah..kebetulan katanya dia nak datang KL so dia nak jumpa saya..dia pun intebiu saya kat KL central(informal lah..huhu)

akhirnya sehari selepas saya d intebiu kat CImB aViva tu..saya dapat tawaran minta saya mulakan kerja awal bulan jun..so saya pun berhenti kat prudential..bebrapa bulan selepas tu..saya berkonvo dalam tempoh saya bekerja kat CimB aviva..sebulan selepas tu
saya dapat kerja tempat lain pulak..berhenti atas sebab-sebab yang rasanya memang munasabah..samapila sekarang saya bekerja kat tempat ni..nak masuk 3bln da..sebagai kuli :D ..alhamdulilah saya seronok kat sini..pengalaman masuk meeting dengan mat salleh..pergh!! berdebar :P..dahlah lambat masuk tiba-tiba cakap da habis dan akan ada quiz..adess panic terus..alhamdulillah best juga kuiz tu sebab group saya menang dan dapat coklat :sopan: ..

hmm itula perjalan saya saya bebrapa bulan sebelum saya grad..sampailah sekarang,,alhamdulillah saya takla mengahdapi kesukaran mencari kerja seperti org lain..syukur sangat-sangat..pendapat saya terlalu banyak kerja..cuma kita nak atau tak sahaja..minta atau tak minta..sanggup atau tak..mudah2han Allah murahkan rezaki kita semua..hmm saya pun tnga menunggu 1 lagi keputusan..sama ada akan bertukar bidang atau tidak..pendidik atau terus jadi kuli :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 17:03


apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 17:10


Menganggur jugalah...heheh! mula-mula nak tunggu konvo..lepas tu terus melarat...hehehe! Tapi lepas tu lepas setahun habis belajar.. saya join Skim Latihan Graduan... sekarang benda ni dah tak ada dah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 17:11


Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 18:03


Pada 11-11-08 17:11 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini



anda pula tak nak ke?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 11-11-08 20:58


salam.. saya bakal habis study hujung bulan 11 ni tapi konvo nya bulan 8 tahun depan ;-) ... dah pernah pergi interview lepas viva PSM hari tu kat KL...ada 2nd stage interview tapi saya tak nak pergi dah... baru-baru ni saya dapat call tapi job tu just part time auditor... hmm tak tahu nak prgi ke tak...bulan 12 ni agaknya kena mula kerja, masalahnya di Shah Alam dan saya takut kerja ni tak dapat tampung hidup saya kat sana..tempat tinggal pun tak tahu lagi...mak pula suruh kerja di perak saja or apply guru tak bertauliah kat sek rendah... :berfikir: macam mana ni...kalau Boleh saya tak mahu lah menganggur takut nt jadi malas or trlepas peluang... nak sambung master tapi ingat nak apply bila dah kerja dengan company yang establish sikit... demand ke ni .. :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-08 01:19


Pada 11-11-08 20:58 , lukluk_assyifa posting:

!!! QUOTE !!!

salam.. saya bakal habis study hujung bulan 11 ni tapi konvo nya bulan 8 tahun depan ;-) ... dah pernah pergi interview lepas viva PSM hari tu kat KL...ada 2nd stage interview tapi saya tak nak pergi dah... baru-baru ni saya dapat call tapi job tu just part time auditor... hmm tak tahu nak prgi ke tak...bulan 12 ni agaknya kena mula kerja, masalahnya di Shah Alam dan saya takut kerja ni tak dapat tampung hidup saya kat sana..tempat tinggal pun tak tahu lagi...mak pula suruh kerja di perak saja or apply guru tak bertauliah kat sek rendah... :berfikir: macam mana ni...kalau Boleh saya tak mahu lah menganggur takut nt jadi malas or trlepas peluang... nak sambung master tapi ingat nak apply bila dah kerja dengan company yang establish sikit... demand ke ni .. :malu:


hmmm pendapat saya kalau banyak pilihan boleh lah buat pro + con pertimbangan,kalau dapat satu saja boleh fikir kritikal,tapi baik terima..kalau tak nak menganggur dan menjalani interview pas da habis belajar...emm nak sambung master dengan company established bagus..prospek yang bagus...tapi tak semua company nak bagi peluang ni...selalunya syarat 3yr and ++ bersama company baru dapat peluang ni...dan ada yang bagitau kalau company swasta yang benarkan kita sambung belajar ni...hmmm sebab mukin masa tu dia "tak perlukan" khidmat kita sangat...sebab gaji selalunya akan kurang sikit bila sambung belajar...
allahu'alam...sekadar pengalaman yang sedikit cuma...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 12-11-08 09:00


Assalamualaikum,

Bagi graduan yang akan berkhidmat dalam MNC (Syarikat Multi Nasional) salah satu persediaan penting adalah kemahiran berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris. Mungkin boleh ambil sedikit kesempatan untuk hadiri short course jika belum mendapat tawaran kerja.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 09:14


Pada 11-11-08 18:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:11 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini



anda pula tak nak ke?.



aku nak buat apa minta :berfikir: ... aku dah ada kerja 8-) ... kan anda taip kat atas tu.... kepada semua penganggur...... :lucu:


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-08 12:20


perlu jawab ke topic ni????
jawab saja lah
kerja agaknya     Vn_nV

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:29


Pada 12-11-08 09:14 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 18:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:11 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini



anda pula tak nak ke?.



aku nak buat apa minta :berfikir: ... aku dah ada kerja 8-) ... kan anda taip kat atas tu.... kepada semua penganggur...... :lucu:




apa salahnya cuba.mana tahu anda ada rezeki :-)


"indahnya bahasa anda" :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:56


akupon dah tak paham dengan rashdin ni..... nak buat apa aku cuba minta askar tu ? aku dah ada kerja..Alhamdulillah.... dah ada kerja... saranan tu di syorkan kepada penganggur..iaitu yang belom bekerja...dan susah mendapat kerja...

ada masalah ke dengan bahasa aku tu ?? tang mana yang rasa kurang selesa di pembacaan anda tu ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:01


habis saja belajar maknanya abihnya praktikal saya. saya cuma berehat kat rumah seminggu lepas itu saya kena jadi baker kat tempat saya belajar itu atas arahan chef.. hehe merasa jadi cikgu bakery.. 3bulan juga lah kat situ.. lepas itu berhijrah ke kota subang ni dan bermula lah satu persatu kerjaya ku..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:19


lepas grad..kejap cuba nak recall memory balik..

ok dah ingat dah...ketika itu saya sedaya upaya membebaskan diri dari 'kemiskinan" kerana untuk menjaga diri..agama...maruah..dan keluarga..
macam -macam pekerjaan saya buat..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:28


Pada 13-11-08 10:56 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!



ada masalah ke dengan bahasa aku tu ?? tang mana yang rasa kurang selesa di pembacaan anda tu ?



tanyalah pada diri anda :-)

saya cuma tunggu saja panggilan tentera IA


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 21:58


Pada 11-11-08 17:11 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini




saya dah pun mulakan langkah ini lama sebelum ni.jadi tunggu sajalah jawapan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-08 22:02


Pada 13-11-08 10:56 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

akupon dah tak paham dengan rashdin ni..... nak buat apa aku cuba minta askar tu ? aku dah ada kerja..Alhamdulillah.... dah ada kerja... saranan tu di syorkan kepada penganggur..iaitu yang belom bekerja...dan susah mendapat kerja...

ada masalah ke dengan bahasa aku tu ?? tang mana yang rasa kurang selesa di pembacaan anda tu ?


sabar2... tak perlu marah2... pergi ambil wudhuk dulu... dapat juga pahala... & menang jihad besar...



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-08 22:04


Pada 21-11-08 21:58 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:11 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini




saya dah pun mulakan langkah ini lama sebelum ni.jadi tunggu sajalah jawapan.



kakak saya masuk palapes & alhamduLILLAH tahun lepas dia dah grad... memang senang-senang saja lepas interview sebab sijil palapes memang laku.. nak masuk askar ni disarankan masa belajar lagi terlibat dengan palapes...



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:47


Pada 21-11-08 22:04 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-11-08 21:58 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:11 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 17:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata semua penganggur masuk askar hehehehehe


apa kata encik rashdin mulakan langkah ini




saya dah pun mulakan langkah ini lama sebelum ni.jadi tunggu sajalah jawapan.



kakak saya masuk palapes & alhamduLILLAH tahun lepas dia dah grad... memang senang-senang saja lepas interview sebab sijil palapes memang laku.. nak masuk askar ni disarankan masa belajar lagi terlibat dengan palapes...




hmm,bagus bila dapat masuk ROTU ni.bila habis tapi tak dapat kerja di luar kerja dalam askar menanti.tapi Kenapa ROTU ni terhad pada IPTA ya?Kenapa IPTS cuma ada wataniah saja?.kasihan pelajar2 IPTS tu kan.belajar tinggi-tinggi tapi dapat LLP saja kontrak 5 tahun memang nonsense.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 12:19


salam..demi masa manusia di dalam kerugian..dunia mengaburi penglihatan yang sebenar..tercari-cari akan arah tuju kehidupan..pelbagai andaian dan anggapan..yang terbaik itu usaha dan berserah..yang lagi baik adalah.......fikirkan semula demi masa itu tadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:39


apa kata sambung di topik saya penganggur layak diserap masuk askar macam-macam boleh bincang di situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 03:01


1) buat intern maybe, then sambung p.pergi,
2) rehat2 agaknya...it also an option, right?

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-08 20:36


salam ukhwah.
ana selepas graduate ana buat kerja partime nagjar budak sekolah about ict, dan banyak lagi ana buat part time job,
masa 2 ana tak berapa nak tahu mcmmna nak cari kerja dengan senng..ana mengangur dalam 3 bulan juga lah..huhuhu
perkara pertam1 yang sahabat-sahabat yang baru grad ni kena buat, pergi lah register dekat agensi perkerjaan macam jobstreet, spa, jobmalaysia dan banyak lagi..dan yang paling penting kat rumah mesti ada internet sebab masa 2 mmng perlu untuk kita pakai.
sekarang ni banyak job yang online. kat paper pun dah kurang..
last sekali jangan terlau pilih kerja,
janji kita kena tahu yang kerja 2 datang dari sumber yang halal.


-----------------
For Things to Change, I mUst Change First.
There is no FAILURE, Only Wrong Result,
So I Change My STRATEGY.


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 20:39


salam
selepas graduate, of course lah lepas graduate nak kerja. tkpun further study..

untuk saya,

lepas grad di hari itu, terus kerja.. and sekarang dah kerja tetap..

further study?later2 lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 17:53


apa kata syorkan kerajaan buat sistem bagi mereka yang masih menganggur tu sama seperti NSF singapura?kurang2 mereka ada juga kerja

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 29-12-08 17:59


saya... hmm belum grad.. tapi prncgn lepas grad, nak mik muet, lepas itu smbung master dengan jadi tutor, hik3... pstu jadi pnsyarah yang garanggg...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-12-08 19:03


belum.. dapat kerja yang sesuai..
masih kat farmasi buat kerja sambilan..
kepada sahabat ukhwah.. yang lain...
sesiapa yang a ada info pasal pekerjaan jangan lupa..lah.. roger2.. hu~
susah nak cari kerja sekarang...ekonomi gawat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 19:33


Pada 29-12-08 19:03 , humaira13 posting:

!!! QUOTE !!!

belum.. dapat kerja yang sesuai..
masih kat farmasi buat kerja sambilan..
kepada sahabat ukhwah.. yang lain...
sesiapa yang a ada info pasal pekerjaan jangan lupa..lah.. roger2.. hu~
susah nak cari kerja sekarang...ekonomi gawat..


elok lah buat kerja sambilan kan dari tak ada buat apa...setuju kalau sahabat-sahabat lain ada info pasal kerja kosong jangan lupa share2 ek..ekonomi gawat....susah nak cari kerja juga...

kalau saya lepas grad hari tu apalagi sibukla menghantar resume then mencari-cari jawatan kosong...lepas tu kerja utama pasa masa tu adalah 'job hunter' :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.201649 saat. Lajunya....