Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Pelajar cemerlang tapi....tak bersosial..isk2


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Pelajar cemerlang tapi....tak bersosial..isk2

Please Mendaftar To Post


Oleh Pelajar cemerlang tapi....tak bersosial..isk2

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 01:00


Ada juga lah yang begini...belajar punya lah baik, selalu dapat cemerlang..tapi kurang bergaul,.bagaimana nak hidup dengan masyarakat kelak..iskkk...antum ad ke kawan begini? atau pernah kenal org begini

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 07:44


ada ... dah lama tamat ijazah.. tapi sampai hari ni masih dok rumah tak kerja...
nak berkawan pun,... ada saja rajuknya.. dulu-dulu pening jugak...sekarang ni.. dah tak kisah dah...kalau dia merajuk tak tentu arah...pandai2 lah pujuk diri sendiri... huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 08:20


Assalamualaikum

agaknya sebab selalu sangat belajar,sampai lupa nak bergaul dengan orang..susah juga orang macam ni.nanti tak pandai nak beramah mesra dengan orang..dulu saya pun lebih kurang macam ni juga.tapi satu kemujuran sebab saya boleh masuk dengan orang di sesuatu majlis.masa sekolah,bergaul pun lebih banyak dengan rakan sekelas saja..duduk kelas pertama, kawan-kawan yang kelas bawah takut nak bergaul dengan budak kelas pertama..lagi teruk sebab kelas pertama asing dari kelas-kelas lain..bila masuk form 4,ambil kelas akaun yang bercampur dengan budak kelas bawah..pergaulan dah luas lah..bila mula kerja, tahap pergaulan dan keramahan saya makin baik..jarang ada masalah lagi lah..alhamdulillah..cuma saya tak bersosial sangat dengan perkara yang tak berfaedah..cuma kat ofis ni,ada seorang akak tu lah yang memang tak bersosial..majlis makan2 kat tempat kerja pun dia kurang join..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 08:40


assalammualaikum

saya ada member yang memang bijak... tiap-tiap semesta dapat 4.0.. tapi kurang bersosial... last2 kitaorang ajak dia bergaul... alhamdulillah sekarang dia dah boleh bergaul... kekadang bersosial penting janji ada batasan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 08:50


perkara ni biasa berlaku..itu sebab golongan sebegini dipanggil pelajar cemerlang yang biasa...

maksudnya kadangkala kecemerlangan berdasarkan hafalan...bukan penghayatan

dan ada juga yang lack of communication skill...tulis tau nak bercakap tak tahu...susah juga...

setiap orang ada kekurangan dan ini mungkin kekurangan mereka.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 09:06


salam,
da biasa sangat jumpa orang2 begini......
mereka tu biasa-biasa saja tapi luar biasa kalau orang yang sedemikian pandai untuk bergaul dengan masyarakat dan berbakti pada mereka dan dalam masa yang sama seorang yang cemerlang dalam pelajaran.saya ada sahabat macam ni, memang kagum lah dengan dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 10:43


dalam erti kata lain, mereka ni terglong dalam glongan NERD....hakhak
...
.....
sekarang ni bidang pekerjaan memerlukan pekerja yang pandai bwak diri...
tak guna Kalau cemerlang saja tapi tak pandai menyesuaikan diri sebab teamwork is the most important things....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 10:50


pelajar yang cemerlang ni biasanya hanya fokuskan pada pelajaran semata-mata maybe sebab tu mereka tak bersosial.. bagi saya itu pilihan dia.. mungkin bila sudah bersosial,fokusnya pada pelajaran sudah semakin kurang.. pelajar macam ni begitu mementingkan kejayaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 16:02


perlu seimbangkan dr segi pergaulan ataupun sertai mana-mana aktiviti sosial dengan pembelajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-11-08 16:45


Assalamualaikum
ada jeq kawan yang sebegini..sahabat pun ada...antara pelajar cemerlang di fakulti saya...huhu..
memang akan nampak, susahnya mereka nak buat sesuatu terutama yang melibatkan komunikasi dengan orang luar..sampaikan saya yang kena jadi PA dia..uhuk... :cry: tapi, saya yakin, itu semua tidak lama, apabila dia kena berdikari, duduk berdiri sendiri di luar, automatik dia akan jadi pandai berdikari... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 17:03


Orang yang cemerlang ialah amalan agama dengan tawajjuh dan Istiqamah... Bila jaga sungguh-sungguh; amalan agama, barulah allah akan bantu dalam pelajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 17:09


Pelajar cemerlang tapi....tak bersosial..isk2
------------------------------------------------
By: angkabut

!!! QUOTE !!!


Ada juga lah yang begini...belajar punya lah baik, selalu dapat cemerlang..
tapi kurang bergaul,.bagaimana nak hidup dengan masyarakat kelak..iskkk...
antum ad ke kawan begini? atau pernah kenal org begini


Ramai dan sangat ramai saya jumpa terutamanya ketika masih menginap di
Kolej dalam UM dan cuba bergaul dengan mereka... Kebanyakannya adalah jenis
NERD (studying pretty much non-stop!!!) dan sangat-sangat taksub serta
teruja dalam bidang masing-masing (I call that enthusiasm)... Kerjanya
cuma belajar, belajar, belajar dan mengkaji secara whooollee-scope dalam
bidang masing-masing... Ya, memang seronok (sebenarnya agak kagum dan kadang-
kadang lucu) melihat mereka. Saya tak tahulah bagaimana dengan pelajar
jurusan medic ataupun pharmacy, tetapi yang ramai saya jumpa jenis NERD
niih di Kolej dalam UM dulu adalah bebudak course Actuarial Science (Sains
Aktuari-Under Mathematics Department) dan Bioinformatics (Under Biology
Department)...

Memang NEEEERRRRDDD abiiisss!!! HHAAAHHAHA!!!
Bayangkan ketika makan pun mereka asyik menceritakan apa yang mereka
belajar... And what had been found in their research... Untuk ambil hati,
dengar sajalaaahh... HUHHUUUEE!!! At least, boleh mendapat ilmu dan
belajar benda baru dari mereka... Selepas makan, semuaaaa masuk balik
bilik teruskan pembacaan semula, dan sesetengahnya terus ke faculty menuju
ke Laboratory...

p/s: Saya NERD jugaak, tapi kalau nak diajak bersembang atau bermain,
bleeeyy jeeekkk... HHEEE.... -Am I?
..

Terlampau lama duduk depan PC akan mengganggu kehidupan bermasyarakat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 17:15


ada pakcik ana sendiri .rakan ana pun ada yang berperangai macam itu......mungkin terlampau menumpukan pada pelajaran ,menyebabkan ia menjadi satu tabiat kurang bergaul dengan orang.kerana kebanyakan masanya di habiskan dengan menuntut ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Huzaimi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29691
Posting: 55
Dari: Bandar Baru Bangi, Skudai

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 17:29


atas sebab inilah majikan lagi prefer graduan biasa berbanding graduan yang dapat keputusan cemerlang

Bookmark and Share

    


  Member Information For HuzaimiProfil   Hantar PM kepada Huzaimi   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 13:46


setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing....
:-D :-D :-D
tak ada orang yang sempurna dan dunia ini....
muka tak boleh ubah tapi sikap boleh ubah....
:-D :-D :-D
rambut sama hitam, hati lain-lain
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095864 saat. Lajunya....