Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
sarashanee: 4 hari yang lalu
CikIzzah1992: 6 hari yang lalu
Qiamulail: 22 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Wanita Merajuk? Tertekannya!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Wanita Merajuk? Tertekannya!

Please Mendaftar To Post


Oleh Wanita Merajuk? Tertekannya!

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 20:46


Mengapa wanita suka merajuk?

Wanita suka melihat sesuatu perkara remeh bagi lelaki itu sebagai perkara besar, contohnya soal pilih gerai makan.

Wanita cerewet mengenai pemilihan gerai makan sehingga suka tarik muka jika gerai itu tidak berkenan di hati sedangkan lelaki anggap soal makan di mana saja boleh.

Wanita sensitif tidak tentu pasal kerana inginkan perhatian sedangkan lelaki banyak perkara penting yang mereka hendak fikir.

Wanita suka sangat diberikan perhatian dan manja tidak bertempat dan sikap ini menyebabkan mereka sentiasa ‘syok sendiri’ dan suka dipuji, jika tidak dipuji mereka akan merajuk.

Wanita terlalu perasan dan mudah menjeruk perasaan kerana sering mengharapkan lelaki memahami mereka sedangkan mereka tidak mahu memahami lelaki.

Lelaki tidak suka menunjukkan perasaan mereka melalui kata-kata, tetapi hanya memerhati dan bersikap tanggungjawab pada wanita. Wanita kena menerima hakikat itu.

Suka membeli-belah terlalu lama hingga membosankan lelaki, ini sebabnya lelaki malas dan tidak beri perhatian pada sikap wanita yang suka sangat menghabiskan masa untuk tujuan itu.

Terlalu banyak cakap mengenai diri orang lain dan mudah ke arah ‘mengata dan mengutuk’ jika dilayan kata-kata mereka, ini menyebabkan lelaki suka berdiam diri.

Lelaki lebih suka menyuarakan perasaan hati mereka melalui perbuatan dan bukan perkataan.

Lelaki suka berdiam diri dan tidak suka bising dan ini tidak bermakna mereka tidak prihatin kepada anak dan isteri.

Suami tidak suka diperintah, dikongkong dan dikawal dan jika isteri atau teman wanita melakukan pengawalan itu pada lelaki, lelaki akan bosan dan tidak akan memberi perhatian kepada apa juga permintaan wanita.

Wanita kurang bijak dalam melahirkan kasih sayang melalui perbuatan menunjukkan kasih sayang pada suami, tetapi hanya mengharapkan suami memberi kasih sayang itu.

Jangan terlalu bergantung pada suami dan teman lelaki pada perkara yang mampu wanita lakukan, tetapi wanita suka bergantung harap sangat pada suami dengan tujuan agar suami sentiasa berada di samping mereka. Ini tidak digemari suami/teman lelaki.

Wanita mesti memahami diri mereka sendiri dan peranan mereka, dan ubahlah perangai mengikut peringkat umur dan keperluan. Jika masih muda elok juga jika merajuk, tetapi jika sudah mempunyai anak ramai dan berusia, janganlah selalu merajuk – buruk!

Wanita jadikan diri mereka contoh yang baik dan merajuk memburukkan persepsi lelaki, jadi janganlah bersikap seperti budak-budak kecil.

Wanita suka bertanya itu ini pada suami/teman lelaki tetapi tidak suka pada jawapan yang diberikan oleh suami/teman lelaki. Ini membuatkan suami/teman bosan untuk melayan soalan wanita itu.

Wanita banyak maksud dan tujuan dalam perbuatan mereka, jika dilayan, mereka kadangkala mengambil kesempatan daripada keprihatinan yang diberikan kepada mereka.

Wanita jangan suka menunjuk-nunjuk kecantikan, kepandaian dan kekayaan mereka dan sebagainya dan inginkan dilayan ala ‘puteri’ kerana kelebihan itu hingga membodohkan lelaki. Lelaki tidak ada minat untuk melayan kerenah wanita seperti itu.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 21:00


:berfikir: bagus bagus memperbaiki diri sekaligus mematangkan diri :kelip:


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 21:36


Merajuk?? Bagi eira sikap macam ni tak matang lansung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 23:22


hmmm kalau orang lelaki merajuk pun, buat wanita tertekan... huhu.

maka kita pula lah yang kena mengalah dengan lelaki yang spesies kuat merajuk ni. :tepuk dahi:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 23:35


Pada 23-10-08 20:46 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapa wanita suka merajuk?

Wanita mesti memahami diri mereka sendiri dan peranan mereka, dan ubahlah perangai mengikut peringkat umur dan keperluan. Jika masih muda elok juga jika merajuk, tetapi jika sudah mempunyai anak ramai dan berusia, janganlah selalu merajuk – buruk!



time muda lah kena merajuk...heheh...
tapi kan...mengikut perhatian diri ini, orang tua lebih gemar merajuk berbanding org muda...sensitif!


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaulislam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31927
Posting: 20

Kedah  


posticon Posting pada: 23-10-08 23:37


Assalamualaikum

tak ada ar..tak semua wanita suka majuk...
wanita majuk 2 sebab nak ambil p'hatian org...
biasala wanita ni kan mnje sikit...hehe..
jangan asyik nak salahkan wanita juga bila mereka merajuk, lelaki pun kena faham wanita itu jugak...
kan ke hidup kita untuk saling lengkap melengkapi, so bila wanita merajuk, pandai2la pujuk erk... ;-) ;-) ;-)


-----------------
-hidup di dunia hanya sementara
akhirat jua kekal slamanya-


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaulislamProfil   Hantar PM kepada dhiyaulislam   Quote dan BalasQuote

OT
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33283
Posting: 27
Dari: kangar

hong_kong  


posticon Posting pada: 24-10-08 01:25


1)Apa yang saya tau lelaki yang lebih perasan dari wanita.
2)lelaki mudah jatuh cinta pada wanita.
3)mudah terpikat pada wanita tapi wanita perlu memilih kerana lelaki adalah pelindung wanita... takkan nak pilih lelaki yang langsung tak membantu dalam semua aspek lebih-lebih lagi dalam rumah tangga.
4)lelaki sebenarnya terlbh manja dr wanita...saja saja tak nak tunjuk...
5)ego lelaki tinggi
6)lelaki suka control macho
7)suka menunjuk2

ini komen saya mengenai lelaki.....sapa yang terasa tu jangan lah marah ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For OTProfil   Hantar PM kepada OT   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 08:47


Pada 23-10-08 23:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm kalau orang lelaki merajuk pun, buat wanita tertekan... huhu.

maka kita pula lah yang kena mengalah dengan lelaki yang spesies kuat merajuk ni. :tepuk dahi:

Lelaki merajuk kerene sesuatu isu yang signifikan. Berbanding wanite yang remeh temeh nak majukkk...remeh temeh nak majukkk...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 09:37


Pada 24-10-08 08:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 23:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm kalau orang lelaki merajuk pun, buat wanita tertekan... huhu.

maka kita pula lah yang kena mengalah dengan lelaki yang spesies kuat merajuk ni. :tepuk dahi:

Lelaki merajuk kerene sesuatu isu yang signifikan. Berbanding wanite yang remeh temeh nak majukkk...remeh temeh nak majukkk...


2 orang ni bercakap macam ada pengalaman saja, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 09:43


perempuan merajuk memang normal. kalau lelaki merajuk memang lah, ya Allah...

perempuan memang biasa merajuk benda-benda remeh temeh (tak semua). dah tu memang orang perempuan manja2 (dengan orang2 yang tertentu jeq lah). tapi bila ada kaum lelaki yang merajuk hanya kerana hal kecil-kecil (tak semua lelaki, hanya seorang dua tu jeq)... memang lah macam orang perempuan. :hammer: lagi-lagi kalau merajuk nakkan perhatian... :hammer: :hammer:

tak tough lah macam ni. :P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:11


Pada 24-10-08 09:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan merajuk memang normal. kalau lelaki merajuk memang lah, ya Allah...

perempuan memang biasa merajuk benda-benda remeh temeh (tak semua). dah tu memang orang perempuan manja2 (dengan orang2 yang tertentu jeq lah). tapi bila ada kaum lelaki yang merajuk hanya kerana hal kecil-kecil (tak semua lelaki, hanya seorang dua tu jeq)... memang lah macam orang perempuan. :hammer: lagi-lagi kalau merajuk nakkan perhatian... :hammer: :hammer:

tak tough lah macam ni. :P


Syahidatui, kan teman dah cakap Lelaki majuk sebab ada signifikannya... Contohnya Kemahuan Seksnya tidak dipenuhi, Wanita itu melawan ego dan maruah lelaki itu, Wanita itu senang-senang saja sindir lelaki itu walaupun nak main-main... meke paham tak syahidatui?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

haleena
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2008
Ahli No: 35566
Posting: 2
Dari: al-Ardh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:30


Pada 24-10-08 16:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



Syahidatui, kan teman dah cakap Lelaki majuk sebab ada signifikannya... Contohnya Kemahuan Seksnya tidak dipenuhi, Wanita itu melawan ego dan maruah lelaki itu, Wanita itu senang-senang saja sindir lelaki itu walaupun nak main-main... meke paham tak syahidatui?



Boleh saya beri pandangan wahai en. daeng??? kalau atas alasan-alasan tu... lelaki tak perlu lah majuk... apa kata bimbing dan didik wanita tu supaya tak lakukan kesilapan yang sama... mana tau, hasil didikan dan bimbingan, lelaki tu tak payah lagi bersusah payah nak majuk, wanita pula dapat berubah menjadi lebih baik dari sebelumnya...hingga dapat menyenangkan hati lelaki tu... ;-)


-----------------
Success is never permanent... Failure is never final...


Bookmark and Share

    


  Member Information For haleenaProfil   Hantar PM kepada haleena   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:35


betul tu haleena, saya rasa tak macho lah kalau orang laki ni merajuk... 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:06


Pada 24-10-08 16:30 , haleena posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-10-08 16:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



Syahidatui, kan teman dah cakap Lelaki majuk sebab ada signifikannya... Contohnya Kemahuan Seksnya tidak dipenuhi, Wanita itu melawan ego dan maruah lelaki itu, Wanita itu senang-senang saja sindir lelaki itu walaupun nak main-main... meke paham tak syahidatui?



Boleh saya beri pandangan wahai en. daeng??? kalau atas alasan-alasan tu... lelaki tak perlu lah majuk... apa kata bimbing dan didik wanita tu supaya tak lakukan kesilapan yang sama... mana tau, hasil didikan dan bimbingan, lelaki tu tak payah lagi bersusah payah nak majuk, wanita pula dapat berubah menjadi lebih baik dari sebelumnya...hingga dapat menyenangkan hati lelaki tu... ;-)


Lelaki merajuk kerene sayang kat Isteri dia, merajuk tanda sayang. Nak rasa dibelai oleh 'ayang'nya, mana laki tak suka? semua lelaki suka bila kena belai. Tapi ada lagi satu sebab yang lelaki majuk, iaitu majuk campur ego. Dalam majuk tu dia ego...
kena juga majuk sebagai salah satu cara mengajor isteri... tak begitu ke?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ikhwa87
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35521
Posting: 9
Dari: Kelana Jaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:21


'Syurga isteri/wanita terletak pada keredhaan suaminya, selagi suaminya itu org mukmin yang soleh'.
Salam. ayat kedua tu saja ikhwan tambah.

bagi ikhwan, orang yang kuat merajuk/ego ni bukan sebab dia lelaki atau perempuan, dan bukan sama ada matang atau tak matang. tapi mengikut kedudukan dia dalam level adik beradik.

Contohnya sulung,angah,alang,achik. Lelaki yang kurang merajuk ni mesti ada adik ramai, dan dia anak sulung. sebab dari kecil lagi dah trpaksa beralah. Lelaki yang kadang-kadang manja, kadang-kadang bertolak ansur(xmerajuk) ni mesti ada abang kakak atau adik. Dan yang tegolong dalam golongan si adikni lah egonya tinggi, kuat merajuk. Tak kirala lelaki ke perempuan.

jadi ikhwah, macam mana dengan pandangan dan perspektif ana ni?


Peace.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwa87Profil   Hantar PM kepada ikhwa87   Pergi ke ikhwa87's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-08 17:33


Assalamualaikum
masuk masuk ingat nak jenguk jenguk...tapi kan...aduhai...tata :bye:

P/S : tak sesuai untuk saya... :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:42


ishk2. saya maksudkan, kalau ada spesis lelaki yang mudah sangat merajuk dalam hal-hal yang remeh temeh macam perempuan.

contohnya lah kan, kalau orang lambat reply SMS dia ataupun tak reply SMS dengan banyak dengan full satu page macam dia, iaitu hanya dengan beberapa patah kata saja, tu pun dia nak merajuk.....

perempuan yang tak berkira dalam hal ni pula yang macho... ngeh3x :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 20:41


salamun alaik..
ana sokong hujah2 kak shye..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 22:15


Pada 24-10-08 20:41 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
ana sokong hujah2 kak shye..hehe..


yesss nurzatul. give me five! hehe.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 15:33


hehehehehe habis satu kampung gaduh pasal kes laki pompian merajuk
hehehehehehehammereton lah .........siap ada team leader dan supporting playa
kadang-kadang tengok orang perempuan merajuk nampak lagi kiut apa
tak begitu.........
tapi kalau laki merajuk memang nampak huduh lah, so kurang2 kan lah merajuk teman-teman ku yang lelaki oooi jatuh saham beb, dah lah ekonomi sekarang dah merudum karang jatuh lagi teruk..........

p/s: takla merajuk kalau ada orang tak bls mesej tapi terduge2 si dia di sana tu merajuk dengan kita ke?????uhuhuhuhuhuhuhuhuh
:hammer: dahi

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-10-08 08:51


Pada 24-10-08 17:42 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

ishk2. saya maksudkan, kalau ada spesis lelaki yang mudah sangat merajuk dalam hal-hal yang remeh temeh macam perempuan.

contohnya lah kan, kalau orang lambat reply SMS dia ataupun tak reply SMS dengan banyak dengan full satu page macam dia, iaitu hanya dengan beberapa patah kata saja, tu pun dia nak merajuk.....

perempuan yang tak berkira dalam hal ni pula yang macho... ngeh3x :sopan:

:kelip: salamun alaik..hehe..kak shye macam ada experience saja..hoho..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 13:28


Pada 23-10-08 23:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm kalau orang lelaki merajuk pun, buat wanita tertekan... huhu.
maka kita pula lah yang kena mengalah


betul.... bila kita merajuk...dia tak buat xendah...lepas itu dia merajuk..kita pula yang kena mengalah... :jangan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 13:41


Pada 30-10-08 13:28 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 23:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm kalau orang lelaki merajuk pun, buat wanita tertekan... huhu.
maka kita pula lah yang kena mengalah


betul.... bila kita merajuk...dia tak buat xendah...lepas itu dia merajuk..kita pula yang kena mengalah... :jangan:



setuju sesangat...kaum adam jangan marah ye....:P


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-08 13:45


Pada 30-10-08 13:28 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 23:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm kalau orang lelaki merajuk pun, buat wanita tertekan... huhu.
maka kita pula lah yang kena mengalah


betul.... bila kita merajuk...dia tak buat xendah...lepas itu dia merajuk..kita pula yang kena mengalah... :jangan:



erm,betul tu..geram saja ye..rasa nak saja simpul mulut dia,lepas itu sangkutkan baju jat situ..hehe.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 13:48


hmm......

tapi rasanya..kalau org laki yang start majuk, lagi susah agaknya nak pujuk...tension++

kalau org perempuan majuk..laki cakap leklok lepas itu say sorry pun da rasa lembut hati agaknya...hehe...

p/s: tak tahu lah org lain kan...

:-P


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 13:51


merajuk tak....kecil hati ya....hehhehe same ke? :-D :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-08 14:11


Pada 30-10-08 13:48 , nique_hanna posting:

!!! QUOTE !!!

hmm......

tapi rasanya..kalau org laki yang start majuk, lagi susah agaknya nak pujuk...tension++

kalau org perempuan majuk..laki cakap leklok lepas itu say sorry pun da rasa lembut hati agaknya...hehe...

p/s: tak tahu lah org lain kan...

:-P



hehe..ana,bila dia duduk atas sofa,peluk kaki,buat muka sedih, merajukler tu..jeling-jeling,tunggu dipujuk..eii,bila tengok muka dia macam tu rasanya nak saja cubit dia sampai lebam..geram betul.. dengan orang lain tak ada nak merajuk2..nasib senang nak pujuk..kekadang sengaja buat tak hirau..bia dia..hehe..bila buat macam tak nak pujuk dia,pandai pulak ok sendiri..hehe.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 14:58


Pada 30-10-08 13:45 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!


erm,betul tu..geram saja ye..rasa nak saja simpul mulut dia,lepas itu sangkutkan baju jat situ..hehe.. :-D


jangan lah sampai begitu..kasihan kat dia... :sopan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 15:01


Pada 30-10-08 14:58 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-10-08 13:45 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!


erm,betul tu..geram saja ye..rasa nak saja simpul mulut dia,lepas itu sangkutkan baju jat situ..hehe.. :-D


jangan lah sampai begitu..kasihan kat dia... :sopan:



merajuk ....pepandaila yang bertanggungjawab dunia akhirat pujuk...



Kepada tuan /puan penguasa...mohon buka kunci topik teman..firts time topik Al Quran dan Hadis teman kena kunci..dah lah tu teman lupa letak kunci tu kat mana...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-08 15:10


Pada 30-10-08 15:01 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-10-08 14:58 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-10-08 13:45 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!


erm,betul tu..geram saja ye..rasa nak saja simpul mulut dia,lepas itu sangkutkan baju jat situ..hehe.. :-D


jangan lah sampai begitu..kasihan kat dia... :sopan:



merajuk ....pepandaila yang bertanggungjawab dunia akhirat pujuk...



Kepada tuan /puan penguasa...mohon buka kunci topik teman..firts time topik Al Quran dan Hadis teman kena kunci..dah lah tu teman lupa letak kunci tu kat mana...



suami teman,pandaila teman pujuk..

erm,moga dapat buka kunci tu..bukan apa,kalau dapat buka,dapat jugak teman numpang masuk..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 17:26


hmm..tapi tak semua orang perempuan macam tu..ada juga lelaki yang suka merajuk..cemburu tak tentu pasal..dah jumpa pun orang macam tu..suka shopping..abang saya sendiri pun kadang shopping mengalahkan perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 15:27


Pada 30-10-08 15:01 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


merajuk ....pepandaila yang bertanggungjawab dunia akhirat pujuk...



Kepada tuan /puan penguasa...mohon buka kunci topik teman..firts time topik Al Quran dan Hadis teman kena kunci..dah lah tu teman lupa letak kunci tu kat mana...


akh zulman bagi lah tips nak pujuk perempuan ye, macam berpengalaman saja :sopan:

p/s: pihak admin tak nak buka lagi ke topik tu, kasihan saya tengok akh zulman dari semalam dia minta ni :cry:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shaf-a
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2008
Ahli No: 35867
Posting: 19
Dari: kajang

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-08 15:09


..saya tak begitu pun..huhu..entah..laki kalau mrajuk pergi pening kepala..hm..aduh..sebenarnya laki dengan puan lebih kurang saja..cari saja lain-lain agaknya..agaknya .. :berfikir:


-----------------
~shafafellaz~


Bookmark and Share

    


  Member Information For shaf-aProfil   Hantar PM kepada shaf-a   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 14-11-08 15:31


salam..

ana rasa lelaki atau perempuan merajuk tu perkara normal..nak minta perhatian dan kasih sayang dr orang-orang istimewa dalam hidup dia..perempuan pula memang senang merajuk agaknya..lelaki tukang pujuk lah..kan hidup ni saling lengkap melengkapi..Kalau nak lebih faham, boleh baca buku, 'main from mars, women from venus'..bukan sahaja boleh faham kaum berlawanan jenis kita..sesama sendiri pun kita akan lebih faham, insya-Allah..

p/s: teringat kata-kata, 'merajuk pada yang sayang'.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:36


teman nak majuk... teman nak majukkk :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 16:04


Pada 14-11-08 15:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman nak majuk... teman nak majukkk :(



:lucu:

buruk beno kalau org tua majuk ni.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-11-08 16:53


Pada 14-11-08 15:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman nak majuk... teman nak majukkk :(


Assalamualaikum
P.D ada buat orang lain majuk agaknya... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 14-11-08 17:05


Assalamualaikum..lucu ana baca posting kawan-kawan...biaselah kalau merajuk2 tu..nak ambil perhatian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 17:43


Pada 24-10-08 17:33 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
masuk masuk ingat nak jenguk jenguk...tapi kan...aduhai...tata :bye:

P/S : tak sesuai untuk saya... :cry:



saya puuuun...langsung tak kena selera......huwaaa :cry: :cry:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

hazni
Warga Rasmi
Menyertai: 29.02.2008
Ahli No: 32761
Posting: 20
Dari: ums-kal, labuan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 18:25


Pada 24-10-08 01:25 , OT posting:

!!! QUOTE !!!

1)Apa yang saya tau lelaki yang lebih perasan dari wanita.
2)lelaki mudah jatuh cinta pada wanita.
3)mudah terpikat pada wanita tapi wanita perlu memilih kerana lelaki adalah pelindung wanita... takkan nak pilih lelaki yang langsung tak membantu dalam semua aspek lebih-lebih lagi dalam rumah tangga.
4)lelaki sebenarnya terlbh manja dr wanita...saja saja tak nak tunjuk...
5)ego lelaki tinggi
6)lelaki suka control macho
7)suka menunjuk2

ini komen saya mengenai lelaki.....sapa yang terasa tu jangan lah marah ye....


betul-betul...saya sokong...
susah nak jangka apa yang mereka fikir..huhuhu..
jangan marah pada sesiapa yang terasa...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazniProfil   Hantar PM kepada hazni   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 22:27


Ana merajuk dengan org yang ana sayang saja...contoh macam kawan-kawan rapat, family :-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 22:33


Pada 14-11-08 15:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman nak majuk... teman nak majukkk :(

Akhi daeng kenapa suka majuk ni? kat dairy pun majuk..kat sini pun majuk..siapa yang buat enta majuk ni... :kelip:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 23:16


paling pantang tengok perempuan merajuk, malas nak layan lah..haha..bagi penampar sekali, hilanglah merajuk tu....asyik2 nak merajuk, nak lelaki saja pujuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 23:22


Pada 14-11-08 23:16 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

paling pantang tengok perempuan merajuk, malas nak layan lah..haha..bagi penampar sekali, hilanglah merajuk tu....asyik2 nak merajuk, nak lelaki saja pujuk...


:jangan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 23:35


!!! QUOTE !!!

Kenapa merajuk?

Seringkali orang merajuk kerana dia kecil hati orang lain tidak mengindahkannya. Sama ada orang tidak memuliakannya dengan memberikannya satu kedudukan atau tempat yang istimewa, atau tidak menerima pandangannya, atau tidak menunaikan permintaannya.

Siapa yang kena penyakit merajuk?

Penyakit merajuk ini boleh kena pada siapa-siapa sahaja. Tidak kira lelaki atau perempuan. Tidak kira tua atau pun muda. Orang yang besar atau pun kecil. Anak boleh merajuk dengan emak, emak boleh merajuk dengan anak.

Punca merajuk

Merajuk ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa kehambaan. Bila tidak rasa diri hamba, dia akan merasakan yang dirinya itu tuan. Sebagai ‘tuan’, dia perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar dan dikotakan.

Sebenarnya, hatinya marah kerana tidak diberi perhatian. Tetapi mungkin kerana malu atau tidak ada kuasa, ataupun mungkin kerana beranggapan yang marah-marah itu satu sikap yang lebih tidak baik, marahnya pun tidak dilepaskan. Sebaliknya, dia mengalihkan marahnya kepada merajuk. Dengan merajuk, orang akan faham yang dia sebenarnya marah walaupun dia sekadar mendiamkan diri sahaja.

Apakah merajuk lebih baik dari marah?

Kedua-duanya adalah sifat terkeji yang mesti diungkai. Kedua-duanya timbul dari rasa diri mulia yang mesti dihormati. Lebih ditakuti lagi kalau orang yang merajuk itu menyangka yang sikapnya itu tidak salah atau dirinya itu lebih baik daripada orang yang marah-marah. Dia sebenarnya sudah tertipu. Dan kalau dia tidak bertaubat atas dosanya ini, dia akan dihukum di akhirat kelak.

Bagaimana mengubati sikap merajuk?

Untuk mengubati sikap merajuk, kita perlulah tanamkan sifat berTuhan dan sifat kehambaan. Sifat berTuhan ialah merasakan yang Tuhan itu Maha Berkuasa. Dia boleh timpakan apa sahaja ke atas kita sama ada perkara yang kita suka ataupun tidak. Kalau kita membantah sama ada dengan cara marah-marah atau merajuk, kita bukan sahaja marah atau merajuk kepada orang yang “menyakiti hati” kita itu, tetapi kita juga sebenarnya menentang takdir Tuhan ke atas diri kita. Kalau Tuhan tidak izinkan perkara itu berlaku ke atas kita, tentu ia tidak akan berlaku. Berlakunya ia ke atas kita ialah kerana Tuhan memang hendakkan perkara itu berlaku.

Sifat kehambaan pula ialah merasakan yang kita ini hamba yang lemah dan tidak berkuasa. Siapalah kita yang hendak menolak takdir Tuhan. Kita harus terima apa sahaja yang Tuhan timpakan ke atas kita. Kalau orang tidak muliakan kita, memang kita pun tidak layak untuk dimuliakan.

Sebagai hamba, kita juga merasakan yang diri kita banyak berdosa. Justeru itu, layak sangatlah kalau hati kita disakiti, moga-moga dengan kita bersabar, Tuhan akan hapuskan dosa-dosa kita. Kita juga mungkin sudah lebih banyak menyakiti hati orang lain. Lantaran itu, kita patutlah bersabar bila hati kita sedikit sebanyak disakitkan pula...


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-11-08 09:39


suka tengok my girl merajuk...
comel....nak kena pujuk lah itu..
hihihihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150515 saat. Lajunya....