Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: Apa pandangan antum mengenai study last minute...


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» Apa pandangan antum mengenai study last minute...

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa pandangan antum mengenai study last minute...

khumaira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4331
Posting: 23
Dari: Sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-10-03 14:07


A'kum
Study last minute merupakan belajar apabila hampir dengan peperiksaan sebenar...

Apakah pendapat antum mengenai kes ini di kalangan student kita terutamanya pelajar Melayu?

Good Luck pada semua student yg akan menduduki peperiksaan.....

[ Posting ini telah di edit oleh: khumaira pada 2003-10-20 14:23 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For khumairaProfil   Hantar PM kepada khumaira   Quote dan BalasQuote

multazam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 105
Posting: 60
Dari: Kelantan Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-10-03 15:13


Assalamualaikum

Memang tidak dinafikan,ramai pelajar Melayu mengambil remeh tentang pelajaran.Exam semakin hampir tapi tiada persiapan.Esok nak exam baru buat.Ia adalah salah satu dari sebab kenapa sedikit pelajar Melayu mendapat Ijazah Kelas Tertinggi.Orang yang berjaya dan mempunyai cita-cita yang tinggi haruslah berusaha dan belajar dari mula pengajian hingga tamat.Barulah keberkatan ilmu itu ada dan dapat diamalkan apabila mempunyai kerjaya nanti

-----------------
"Ya Allah,sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari dukacita dan susah hati,aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan dan kemalasan,aku berlindung kepada-Mu dari pengecut dan kedekut dan aku berlindung kepada-Mu dari timbunan hutang dan paksaan orang"

Bookmark and Share

  


  Member Information For multazamProfil   Hantar PM kepada multazam   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-10-03 18:25


kalau boleh score..its ok..kalau takleh masih nak buat last minute's..memang cari masalah...terpulang pd individu masing2....sebenarnya......


p/s..selalu last minute...

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 21:13


assalamualaikum,
apa2 pun yang dibuat pada saat2 akhir pasti ada je yg tak kena.... just know yourself...
ada pepatah mengatakan better late than never... kalau blh jangan jadikan tabiat... last minute tp resilt gempaq.... Ada ke?!

Bookmark and Share

  


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 21-10-03 17:46


Assalamualaikum

ana tak berapa suka sangat belajar last minit.Pertama sekali kita belajar dalam keadaan gopoh gapah.kedua ,sempat ke nak cover semua yg perlu.3.nanti mudah rasa tensyen sebab masa terhad.4.takut tak cukup rehat,sebab takut tak sepat habiskan revison.

bahaya kalau study last minit,lebih baik study awal.kalau study awal semuanya dapat dirancang dgn teliti,lagilah senang nak skor

Bookmark and Share

  


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 21:34


assalamualaikum
study last minute..dah menjadi trend remaja dlm study......tapi lebih baik kalau kita buat persediaan awal..bukan sahaja dapat menguasai sesuatu subjek dengan lebih mendalam malah dapat menghindari dari tension....
tapi lain org lain caranya...
walau apa pun cara study yg penting dapat menjawab dengan tenang dan cemerlang

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 03:03


bagi ana la, memang ramai yang study last minute, tapi kita kena tengok kemampuan kita sendiri laa. kalau otak kita boleh menghafal 5 bab satu malam takpe laa. bagi ana kalau kita ambik perhatian time cikgu mengajar boleh study last minute. tapi berapa ramai sangat pelajar kita yang mampu buat demikian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

Syahidatul_As-Syahadah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4707
Posting: 10

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-03 09:00


pesan x-inteam:-

jangan study last minute

-----------------
WANITA,HIASAN DUNIA...
SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For Syahidatul_As-SyahadahProfil   Hantar PM kepada Syahidatul_As-Syahadah   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 15:14


Bagi analah..study last minutes ...rugi..sepatutnya kita kena prepare awal2 lagi sblm exam....

-----------------
ikan Di LaUt,
AsAm di DarAt,
DalaM pEriuK,
Bikin MuafAkAT.

SALAM UKHWAH FILLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

cipan_cerdik
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3027
Posting: 6
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 04-11-03 16:51


Jgn sesekali study last minute.... Tak elok...For sure habis pekse apa yg kita baca last minute tu pasti hilang. Tak ke sia2 namanya tu...Kalau study awal2 insya allah Ilmu tu lekat. Kita belajar bukan untuk pekse je...Ingat tu!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For cipan_cerdikProfil   Hantar PM kepada cipan_cerdik   Pergi ke cipan_cerdik's Website   Quote dan BalasQuote

Faiz85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3830
Posting: 83
Dari: Simferopol, Ukraine

ussr   avatar


posticon Posting pada: 11-01-04 02:46



berdasarkan pengalaman ana yg lepas.. stadi last minute tak elok.. terpulang kpd individu.. ada yg dapat catch up ada yg tak dapat.. kalau stadi dari awal awal.. last minute nak exam tuh tak yah kalut nak baca buku dah.. juzz buat sikit ulangkaji dah cukup dah... kat ipta yg ana dpt lihat.. cina kebanyakannya stadi dari awal..diaorang rajen.. pelajar melayu yg suka stadi last minute.. so, better stadi dari awal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faiz85Profil   Hantar PM kepada Faiz85   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-01-04 11:32


b'gantung pd individu,
kalo die malas, elok la blajo last minute, sbb nanti lingkup.
kalo die cepat phaham , pun elok blajo last minute.

saye mase nak amik stp pun blajo last minute. care saye btul, & saye skrg b'gelar mahasiswa.

last minute boleh, tp kene smart.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 12-01-04 11:37




WORK HARD
STUDY SMART !!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 06:13


normal la tu study last minute

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-04 02:57


assalamu'alaikum wbt..
rasanya baik jangan amalkan... tak elok untuk kesihatan.. lagi pula nanti blh nervous.. biler dah macam tu, susah sket nak ingat apa yg dah bace.. tu yang banyak result kantoi tu.. lagi pun, bljrlah kerana nakkan ilmu.. bukannya kerana nak peksa.. wokeh...

p/s: belajar last minute pengalaman yang amat memeritkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-01-04 03:28


tak kesah kalau seseorang itu otaknya mempunyai kemampuan tahap enjin twin turbo.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 18-01-04 09:15


bagi ana study lat minut ni mmg tak bagus...berdasarkan pengalaman ana sendiri, walaupon dpt result agak bagus, tapi boleh memudaratkan diri sendiri..yelah, nanti tak cukup tidur, stress, dah tak cukup tido nanti dtglah penyakit...lagi2 penyakit ngantuk . camne nak jawab kertas soalan kalau ngantuk....
lagipon bile bljr utk xm, kite bljr utk xm jelah, maknenye pas tu hialng sume yg kite bljr..klau bljr utk illmu, insyaAllah sampai bile2 segar di ingatan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 02:56


terkena batang idung.. no komen.. jangan tiru macam saya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

penabiru
Warga Rasmi
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6718
Posting: 15
Dari: malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 08:11


akum......

study last minute??ok je.suka pasal ingatan jadik kukuh pasal baru je baca.apapun ikut cara masing2 la.

Bookmark and Share

  


  Member Information For penabiruProfil   Hantar PM kepada penabiru   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-01-04 12:04



Study last minute,kalau genius takpe...kalau tak,jenis processor rendah,baik jangan..melungkup nanti.....balik2 leh score...alih alih dpt kad merah...keluar padang
Tak pasal2 kena buang..mak bapak bimbang..anak dah jadi"**ngang"

P/S:Biasa buat last minute,tapi 3 days before dateline,tu pun dah rasa last minute.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 29-01-04 13:28


saya sokong kata JoshuaIsfahan..
saya study awal2..walaupun selalu main2 gak..
dah 2 minggu sebelum perekse baru serius..
tuh kira last minute gak ke??

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 29-01-04 15:10



Saya dulu pun selalu gak study last minute. Kena tengok orang la. Kalau kat dalam kelas dia memberi penumpuan yang lebih, ok la study last minit. Kalau tak tumpu betul-betul dalam kelas, baik jangan. Study last minit tu mungkin akan memeningkan lagi kepala anda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

nurislam
Warga Rasmi
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1197
Posting: 13
Dari: seremban,ng sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 15:35



hm...sebenarnyer...saya ni antara yg suka study last minit.
tapi...make sure la kiter dah penah revise subjek tu dulu...or penah study dulu.so...bile final nanti... just remind n freshkan balik jelah.so far...saye takde masalah...maybe saya rase saya senang nak catch up balik bile study balik disaat balik.
apepun...study last minit ni tak berapa elok la.
kalau yakin boleh lakukan,tak kisahla.tapi...kalau tak mampu,better study dari awal sem lagi k...


-----------------
bila hati menghadap Tuhan
baru ku sedar
ada kelemahan
terasa kerdil
berbanding yang Esa
terpaku terfikir
betapa agungnya
Tuhan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurislamProfil   Hantar PM kepada nurislam   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-01-04 16:14


best ape study last minit..bg sy lagi cpt masuk..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 28-02-04 23:55




Kalau nak mintak nasihat saye ,saye akan katakan jangan study last minit sebab last minit bukan masa yang sesuai untuk study tp masa untuk stedy. Tapi kalau saye ,saye lebih suka study last minit. Tp tak de lah hujung sesangat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 00:18


, pd sy terpulang kepada individu tu sendiri..kalau blajar tu jgnlah terlampau hujung sangat..hehe.. tp sy nie kirenyer blajar last minute gak lah..alhamdulillah lg cepat masuk...

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

  


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

azamkukuh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2433
Posting: 55
Dari: UIAM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 00:27




seme begantung pada diri memasing samada nak study awal² atau study last minute. tp 'diri memasing' ni la yg masalah nye sbb kekadang tatau nak menyesuaikan keadaan utk study last minute atau study dr awal² lg.

-----------------
azamkukuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For azamkukuhProfil   Hantar PM kepada azamkukuh   Pergi ke azamkukuh's Website   Quote dan BalasQuote

mencari_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.04.2004
Ahli No: 8316
Posting: 50
Dari: bumi perantauan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-04-04 03:25




semua bergantung pada diri sendiri..lain orang lain cara study..kite tak leh nak sama kan cara org lain dengan cara kite study..yang paling penting penumpuan dalam kelas..kena faham betul2..nanti masa nak dekat final tak leh beban sgt..

good luck..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mencari_sufiProfil   Hantar PM kepada mencari_sufi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112376 saat. Lajunya....