Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 22 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Tipuan Cinta


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Tipuan Cinta

Please Mendaftar To Post


Oleh Tipuan Cinta

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 07:42


“Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu
berdebar kencang dan suaramu tersekat di dadamu?
Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan
mata darinya?
Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu
ia ada di sana?
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang
diinginkan semua orang?
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN.

Adakah kamu tetap mengatakan kamu
menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai
hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 07:44


Alangkah mudahnya kita terperdaya dengan Ungkapan Cinta. Apa itu cinta? Sila rujuk Topik 'Apa Itu Cinta?'

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 09:29


Nak tanya, adakah anda semua pernah tertipu dengan CINTA?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 11:24


Adakah kamu tetap mengatakan kamu
menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai
hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN

Kena kaji lebih lanjut ... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 12:46


nak kaji apa Siti NorMakwa?

kalau sekadar belas kasihan, tu bukan lahirnye chenta... Sedangkan lidah lagi tergigit, takkan kelakuan tak boleh tersilap. Yang silap tu kita sound saja, bior lah luke...

contohnya, seurang lelaki ni Baik, Alim, Berilmu, Bekerjaya, tapi hati meke terasa jauh darinye. Tiade rasa, oleh kerene dek kasihan, meke pun menyukai hatinye. Hati meke siapa nak jaga? lainlah ada sebab2 kukuh tak mahu terimenye, kalau betul-betul tu lelaki yang baik, terima saja. Tapi itu bukan istilah KASIHan.... itu istilah Mengait KASIH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 15:58


Wawa, mari sini jawab.. mari mari sini mari

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 16:19


entah...cinta pada setiap individu berbeza-beza.cinta pada ALLAH yang kekal abadi.ape22 pun fikir-fikirkan.tapi pada saya cinta ape22 lah asalkan kerana ALLAH..jujur pada diri.rumahtangga bahagia....tak ada sapa dapat memberikan tafsiran 'cinta' anugerah terindah yang ALLAH bagi. kalau tak setuju boleh lah bagi pandangan ok...salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 16:25


Pada 23-10-08 07:42 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

“Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu
berdebar kencang dan suaramu tersekat di dadamu?
Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan
mata darinya?
Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu
ia ada di sana?
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang
diinginkan semua orang?
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN.

Adakah kamu tetap mengatakan kamu
menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai
hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.




tapi jangan lupa....pemilik cinta tu siapa..hanya DIa yang boleh campak ke cinta itu kepada sesiapa yang DIa mahu

dari kasehan boleh jadi cinta
dari kesetiaan boleh jadi cinta
dari kesepian boleh munculnya cinta
dari nafsu yang dikawal boleh munculnya cinta
dan of course permulaan cinta ada suka...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 08:37


Sambungan...

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan
matanya membuat hatimu melompat?
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana
kamu mengambil berat tentangnya?
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap
hari hanya dia yang kamu fikirkan?
Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kamu rela memberikan semua perkara
yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya?
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-08 09:05


daeng_jati ni macam orang yang berputus asa dengan cint a saja ni...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 03-02-09 15:53


Salam..
Lagi saudara Daeng_Jati?
rasanya ad lagi smbungan

Bagaimana jika sebelah pihak berkata cinta sedang yang sebelah lagi berbelah bahagi antara dua(kerana dia umpama org mengantuk disorongkan bntal) dan tetap brkawan dengannya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 21:52


buat daeng jati..bagaimana pula kalau kita menerimenye kerana kita yakin dia adalah takdir Allah untuk kita..ala2 cerita lepas kwen lah...tu kira cinta tak...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 22:25


cinta itu cahaya sanubari
kurniaan tuhan fitrah insani
dan dimana terciptanya cinta
di situ rindu bermula

cinta itu tidak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala..

:):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:09


Pada 03-02-09 22:25 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

cinta itu cahaya sanubari
kurniaan tuhan fitrah insani
dan dimana terciptanya cinta
di situ rindu bermula

cinta itu tidak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala..

:):):)


kerana cinta kekadang kita lupa..
leka pada ketentuan TUhan...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:13


Assalamualaikum

CINTA…. Bukan bersifat objektif, tatapi subjektif…. Penuh dengan makna yang tersembunyi… :berfikir: :berfikir:


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:47


Pada 04-02-09 09:13 , Luqiem posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

CINTA…. Bukan bersifat objektif, tatapi subjektif…. Penuh dengan makna yang tersembunyi… :berfikir: :berfikir:



Objektif dan subjektif macam nak jawab exam pulak.. apapun jangan terpedaya pada cinta..terutamanya cinta sesama manusia... :jangan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:47


salam,

betullll betulll ....lily sokong luqiem... org yang pernah bercinta dapat rasa makna nya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:55


!!! QUOTE !!!

CINTA…. Bukan bersifat objektif, tatapi subjektif…. Penuh dengan makna yang tersembunyi…


Luqiem dan shimaku,

Apakah yang dikatakan cinta itu Subjektif? dan Kenapa pula tidak Objektif? Kenapa hendak bersembunyi-sembunyi dengan cinta ini? Cinta itu Hippokrit secara keseluruhannya.....!

Sila huraikan dengan lebih lanjut...

p/s

Siapa pensyarah Kuliah Cinta kat sini? sila berikan jawapan juga.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 04-02-09 10:12


Salam..
Daeng ni macam ad pengalaman pahit jah

Cinta..ap itu cinta? bagi ana cinta tu abstrak-sukar untuk dijelaskan
Perasaan cinta ad p'bagai
Pengalaman cinta ana..sayang, suka, derita dalam usaha meraih cinta tuu..saling menyakiti antara satu sama lain..
Cinta itu hanya indah bila menemui penyesuaia antara kedua-dua pihak

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-09 15:00


kalau 2 semua bukan cinta,cinta 2 macam mana??tak faham lah...
kan best kalau ada pengalaman sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:42


Pada 04-02-09 15:00 , miss_nuyu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau 2 semua bukan cinta,cinta 2 macam mana??tak faham lah...
kan best kalau ada pengalaman sendiri...


Sediakah miss_nuyu untuk menghadapinya? nasihat dari orang berpengalaman, lebih baik miss_nuyu simpan harapan tu untuk sebuah perkahwinan. Kalau belum berkahwin, adalah amat bahaya kerana mungkin akan kecewa.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:54


betul kata muslimah_johor...sependapat dengan anda. Bercinta risikonya dalah kecewa.Kalau sedia untuk menghadapi kecewa so bercinta lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:58


Pada 04-02-09 09:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

CINTA…. Bukan bersifat objektif, tatapi subjektif…. Penuh dengan makna yang tersembunyi…


Luqiem dan shimaku,

Apakah yang dikatakan cinta itu Subjektif? dan Kenapa pula tidak Objektif? Kenapa hendak bersembunyi-sembunyi dengan cinta ini? Cinta itu Hippokrit secara keseluruhannya.....!



bercinta memang hipokrit en daeng...cinta sesama manusia ni memang sukar untuk di tafsirkan kerana adanya sikap hipokrit!!!


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:59


eh iyakah...ada saja cinta bahagie....cuma tak semua org dapat lah...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:01


Pada 04-02-09 15:59 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

eh iyakah...ada saja cinta bahagie....cuma tak semua org dapat lah...:P



tapi, yakin kah anda cinta itu diredhai ALLAH??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:02


apa yang kita perolehi dengan cinta sesama manusia ??
pahit lagi banyak dr manis.....duka lagi banyak dr suka.....sedih lagi banyak dr gembira....kecewa lebih banyak dr bahagia....huhuhu...

cintaku hanya padaMU YA ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:06


Pada 04-02-09 16:02 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang kita perolehi dengan cinta sesama manusia ??
pahit lagi banyak dr manis.....duka lagi banyak dr suka.....sedih lagi banyak dr gembira....kecewa lebih banyak dr bahagia....huhuhu...

cintaku hanya padaMU YA ALLAH....


sabar kau jue..bah memang begitulah cinta sesama manusia banyak pahit dari manisnya...penuh dengan duka dari suka...kerana cinta melebih2 sesama manusia maka jadilah anda seperti nakhoda kehilangan layarnya bila kecewa kelak..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:08


Pada 04-02-09 16:01 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-09 15:59 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

eh iyakah...ada saja cinta bahagie....cuma tak semua org dapat lah...:P



tapi, yakin kah anda cinta itu diredhai ALLAH??


siapa kita utl mempertikaikan keredhaan Allah...layakkah anda... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:23


Pada 04-02-09 16:06 , shimaku posting Pada 04-02-09

!!! QUOTE !!!



sabar kau jue..bah memang begitulah cinta sesama manusia banyak pahit dari manisnya...penuh dengan duka dari suka...kerana cinta melebih2 sesama manusia maka jadilah anda seperti nakhoda kehilangan layarnya bila kecewa kelak..




Maka itulah cik shimaku, jue selalu ingatkan diri ini supaya tidak sekali-kali mencintai manusia melebihi penciptanya…
cinta yang abadi hanya pada ALLAH…
ianya kekal dan menjanjikan kebahagian & ketenangan di dunia dan akhirat nanti…



-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 05-02-09 08:41


Salam..
Cinta manusia tak mnjanjikan ap2
Cinta kepada Allah merupakan satu-satunya cinta yang suci
Hanya kepadaNya kita boleh memujuk rayu, meminta seluruh penumpuan dan prhatian, kasih sayang dan seumpamanya
Wak gedio cintan-cintun yang entah ap2?
Walaupun dekat tak boleh digapai, tak boleh disentuh sebab haram
Trpaksa menahan hasrat naluri di hati
Baik cinta lepas kawin
Lets love come ba'dan nikaah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 08:44


simi...saya setuju dengan pendapat anda...cinta lepas kahwin ada lebih baik..tapi semua bergantung pada seseorang individu..bijakla dalam mentadbir diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 11:56


Pada 04-02-09 09:09 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-02-09 22:25 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

cinta itu cahaya sanubari
kurniaan tuhan fitrah insani
dan dimana terciptanya cinta
di situ rindu bermula

cinta itu tidak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala..

:):):)


kerana cinta kekadang kita lupa..
leka pada ketentuan TUhan...



bukanlah aku sengaja..
melindungi rasa di jiwa
namun bimbang diri kan terleka
hanyut di buai angan dan mimpi indah
hingga terabai segala cita
sedang khayalan tak menjanjikan
segunung kebahagiaan.
sebagai mahar hantara,..

:-)renungkanlah ye..:-)


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

nithtah_hujannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2008
Ahli No: 34427
Posting: 89
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 19:08


salam
nak mencelah boleh? hehehe..

for me,
cinta tu datang tanpa dijemput pergi tak disuruh..
semua tu kan kurniaan Allah
walau kita pernah terluka or tertipu oleh cinta, kita patut bersyukur babnya, tanpa cinta yang palsu itu, kita takkan dapat menilai cinta yang sejati..
cinta yang palsu dihadiahkan kepada kita pun sebab kehadiran cinta DARINYA
betul tak???
ye lah kalau kita tak tak terluka, mungkin kita akan terus terleka dengan cinta yang sementara itu..


biarlah ianya datang dengan sendiri
usah diminta atau dicari
kerana yang datang dengan semulajadi itu adalah lebih berharga
cintailah MAHA PENCIPTA dahulu
pasti kita takkan tertipu dengan cinta manusia

apa yang kita tulis ni???
huhuhuhuhuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nithtah_hujannahProfil   Hantar PM kepada nithtah_hujannah   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 07:30


jika isteri menyatakan hanya suami yang difikirkannya setiap hari, adakah itu bukan cinta?
jika isteri sanggup berikan apa sahaja untuk suaminya, adakah itu bukan cinta?

jika semua itu bukan cinta, jadi apakah cinta yang sebenarnya?bagaimanakah karakter cinta yang sebenarnya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:56


betul..
bercintala lepas perkahwinan..
cinta sebelum perkahwinan lebih banyak palsu dan untuk ske2..
Lelaki..
bercinta untuk main-main..
bila nak kwen, dia tetapi akan mcri seseorang yang baik untuk dijadikan suri..
sdgkan baekkah dia kalau dia dah men2 kan hati P lain sebelum tu??

renung2kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 17-02-09 16:06


Pada 17-02-09 15:56 , miss_pedusi posting:

!!! QUOTE !!!

betul..
bercintala lepas perkahwinan..
cinta sebelum perkahwinan lebih banyak palsu dan untuk ske2..
Lelaki..
bercinta untuk main-main..
bila nak kwen, dia tetapi akan mcri seseorang yang baik untuk dijadikan suri..
sdgkan baekkah dia kalau dia dah men2 kan hati P lain sebelum tu??

renung2kan...


Salam..
Hahaha..tapi perempuan selalu brnasib malang
Selalunya lelaki yang suka main-main inilah selalu dapat perempuan baik-baik
tak sedar diri langsung
Kelakar kan? Hahaha...    :lucu: :lucu: :lucu:

















:oops: :oops: :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

zinatulhayah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36553
Posting: 7
Dari: South Korea

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:16


tapi memang fitrah manusia macam tu kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinatulhayahProfil   Hantar PM kepada zinatulhayah   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-09 18:14


Assalamualaikum
cinta tu boleh menjadi indah dan boleh menjadi pahit..
jika betul garapannya,betul niatnya, betul matlamatnya,
insya Allah, bahagaia bersama..
sama ada ingin mencintai atau ingin dicintai,
paksikan cinta hanya tetap pada Allah..
tak dapat dielak kan jika cinta hadir sebelum pernikahan,
andai sudah tertulis jodoh, maka trsuratlah satu pernikahan..
semuanya ketentuan dari Illahi..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

silverwings
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2008
Ahli No: 36433
Posting: 11
Dari: Tumpat, Kelantan.

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-09 22:12


salam...
Saya nak bertanya sikit boleh tak? Saya ni baru menginjak ke zaman remaja. Saya ada seorang kawan laki yang macam erm...ambil berat macam tu lah... dulu saya nak bersangka baik saja tapi kadang-kadang rasa macam benda ni tak betul. lagipun saya dah ubah pandangan saya pasal cinta..cinta lepas kahwin adalah terbaik.. saya nak jauhkan diri daripada dia.. patut ke saya off terus saja? macam tak contact terus dengan dia? saya kasihan tapi memang dah tak nak teruskan lagi... saya tak nak beri harapan yang takkan terjadi..saya memang rasa bersalah pada dia tapi saya lebih rasa bersalah pada diri sendiri..

hehe..tak apa ke tanya ni?..ke dah salah topik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For silverwingsProfil   Hantar PM kepada silverwings   Pergi ke silverwings's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 07:19


silverwings, itulah tipuan cinta... zaman remaja macam itulah rentaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 18-02-09 08:59


Pada 17-02-09 16:06 , simi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-09 15:56 , miss_pedusi posting:

!!! QUOTE !!!

betul..
bercintala lepas perkahwinan..
cinta sebelum perkahwinan lebih banyak palsu dan untuk ske2..
Lelaki..
bercinta untuk main-main..
bila nak kwen, dia tetapi akan mcri seseorang yang baik untuk dijadikan suri..
sdgkan baekkah dia kalau dia dah men2 kan hati P lain sebelum tu??

renung2kan...


Salam..
Hahaha..tapi perempuan selalu brnasib malang
Selalunya lelaki yang suka main-main inilah selalu dapat perempuan baik-baik
tak sedar diri langsung
Kelakar kan? Hahaha...    :lucu: :lucu: :lucu:





setuju sangatlah lah apa yang u all kata tu..so terpulang pada kita lah sebagai perempaun untuk menilai, supaya tak kena tipu...
















:oops: :oops: :oops:
:lol: :lol: :bunga:


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

zafifa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32939
Posting: 19
Dari: malaysia

bahamas  


posticon Posting pada: 18-02-09 12:15


pernah kuciwa kerana cinta..
walaupun menjaga adab dan kesopanan..
tapi..keciwa jua..
aku cinta kerana cinta..bukan sebab yang lain..
uwaaaaa!!! :-(


-----------------
zafifa raudhah


Bookmark and Share

    


  Member Information For zafifaProfil   Hantar PM kepada zafifa   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-09 14:02


KERANA CINTA--In-Team

Cinta itu cahaya sanubari
Kurniaan Tuhan fitrah insani
Dan dimana terciptanya cinta
Di situ rindu bermula

Cinta itu tidak pernah meminta
Tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
Berkorban segala-gala

* Semua kerana cinta yang pahit manis dirasa
Menghibur nestapa merawat luka damai dijiwa
Terpadam api benci permusuhan terjalinlah kasih sayang
Begitulah cinta yang diidamkan tanpa nafsu yang mencemarkan

Dan jangan pula kerana bercinta
Kita pun leka entah ke mana
Dan jangan pula kerana bercinta
Tergadai semua maruah agama
(Cinta oh cinta oh cinta kerana cinta)

(Ulang *)

Cinta yang hakiki hanya cintakan Ilahi
Cinta ayah bonda tulus suci selamanya
Cintakan saudara masa berada hanya sementara
Cinta sesama insan suburkan dengan ketaqwaan

p/s:Daeng ni macam putus cinta saja..:berfikir:


-----------------
Setiap mata yang terpejam tidak bererti ia tidur,
Setiap mata yang celik tidak bermakna ia melihat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

azmuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 37012
Posting: 6
Dari: jordan(study)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 03:00


bagi ana...elakkan lah dpd brcinta..kalau rasa dari itu betul-betul dah nak brkhwin,baru lah lah brcinta,,tapi tidak perlu memakan masa yang lama..
kalau diri tengah belajar,masih lambat lagi nak berkahwin,tak perlu lah bercinta..
mengundanag maksiat saja..tapi kalau mampu,tak payah lmbt2 kan...
kan kan kan...
ini nak brcnta 4/ 5 tahun..lepas belajar baru nak kahwin..dalam masa 4 /5 tahun brcinta itu,pernah dengan tipu daye syaitan,habis brcampur yang baik dengan yang tak baik..ana org yang pernah brcinta lme2 ini tau agaknya..
boleh brcinta tapi ikut syara lah...
cuma kte2 ana ini untuk mengelak dpd maksiat...mencegah kan lagi baik dpd mengubat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmuddinProfil   Hantar PM kepada azmuddin   Quote dan BalasQuote

Zu-Al-Hakimi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2009
Ahli No: 37288
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 05:03


Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Ana org baru dalam ukhwah.com ni. selamat berkenalan.

Ana ada satu benda nak tanya. Apa sebenarnya itu cinta?

yang ana tahu, kalau ikut tingkatan peringkat tentang perasaan ni:-

Minat -> Suka -> Sayang -> Cinta

Ada sesiapa sudi jelaskan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Zu-Al-HakimiProfil   Hantar PM kepada Zu-Al-Hakimi   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 09:56


Salam..
Hahaha..tapi perempuan selalu brnasib malang
Selalunya lelaki yang suka main-main inilah selalu dapat perempuan baik-baik
tak sedar diri langsung
Kelakar kan? Hahaha...    :lucu: :lucu: :lucu:


ini tidak adil..
dah maen2kan hati P lain, ada hati lagi nak carik P baik..
alasan mudah dia bagi..
"awak P baik.. crila L yang baik untuk awak."
heh!


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 10:02


Pada 18-02-09 12:15 , zafifa posting:

!!! QUOTE !!!

pernah kuciwa kerana cinta..
walaupun menjaga adab dan kesopanan..
tapi..keciwa jua..
aku cinta kerana cinta..bukan sebab yang lain..
uwaaaaa!!! :-(



cinta itu datang dan pergi cik zafifa..
walaupun kita cintakan dia kerana cinta.
kita tertipu, buta menilai sebuah cinta..
cinta itu menerima, menghargai, memberi..
bukanlah mengubah sesorg untuk menjadi seperti apa yang kita mahukan..

:jangan:

Sebenarnya
Album : Puji-Pujian
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com

Sebenarnya hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucoba menhulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Alloh

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-09 13:45


Pada 19-02-09 03:00 , azmuddin posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana...elakkan lah daripada bercinta..kalau rasa dari itu betul-betul dah nak berkahwin,baru lah lah bercinta,,tapi tidak perlu memakan masa yang lama..
kalau diri tengah belajar,masih lambat lagi nak berkahwin,tak perlu lah bercinta..
mengundanag maksiat saja..tapi kalau mampu,tak payah lambat-lambat kan...
kan kan kan...


ini nak bercinta 4/ 5 tahun..lepas belajar baru nak kahwin..dalam masa 4 /5 tahun bercinta itu,pernah dengan tipu daya syaitan,habis brcampur yang baik dengan yang tak baik..


sampai sini setuju

!!! QUOTE !!!


ana org yang pernah bercinta lama-lama ini tau agaknya..
boleh bercinta tapi ikut syara lah...
cuma kata-kata ana ini untuk mengelak daripada maksiat...mencegah kan lagi baik daripada mengubat..


tapi part ni macam tak selari saja dengan kata-kata kat atas...


pada pendapat saya walau apa pun terjadi cinta hanya ada selepas ikhlas mengenal-Nya....


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151407 saat. Lajunya....