Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 5 jam, 52 minit yang lalu
muslimin23: 3 hari yang lalu
kasih_kekasih: 7 hari yang lalu
syahidatul: 9 hari yang lalu
raudhahasanah: 11 hari yang lalu
drzul-f: 15 hari yang lalu
hafiz_along_83: 16 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Mekah in future?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Mekah in future?

Please Mendaftar To Post


Oleh Mekah in future?

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 15:12


Bagaimana agaknya Mekah pada masa hadapan....?

Wallahu'alam

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-10-08 15:53


Assalamualaikum
ni gambaran daripada mana eh trouver? :berfikir: ada yang menakjubkan, ada yang menyeramkan..huhu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 15:58


ni gambaran urang ke? gambar tu di zoom dari dekat ke jauh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 16:00


uik,mana trouver dapat ni?ada link dia tak?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 16:53


Ini adalah gambaran yang belum ada kepastiannya lagi...wallahu alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 23:19


uiks mana dapat ini...dari sumber mana...wallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 23:54


Salam,

Gambar-gambar ini adalah gambar pelan pembangunan Mekah yang dirancang oleh kerajaan Arab Saudi. Sebahagian darinya pernah tersiar di Harian Metro tidak berapa lama dahulu.

Bila lihat gambar-gambar tersebut memang terasa seram. Kalau rancangan pembangunan tersebut benar-benar terjadi (dan sebahagiannya memang telah terjadi) maka Mekah seolah-olah telah kehilangan simbolnya sebagai sebuah kota spiritual. Ketika itu apabila menziarahi kota suci tersebut kita akan rasakan ciri-ciri materialistiklah yang lebih menonjol. Jadilah ia sama seperti kota London, Paris dan New York.

Lebih malang lagi akibat dari pembangunan yang bersifat ekstrem itu telah menghilangkan kesan-kesan tempat bersejarah Islam. Dimana ia akan lebih menjauhkan Umat Islam dari kenang-kenangan (yang bersifat ideologikal) dari sejarah perjuangan generasi awal Islam di sana.

Adakah ini boleh kita katakan sebagai satu jenayah kerajaan assobiyah saudi kepada Umat Islam?

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 08:42


scara peribadi ia amat mengkagumkan!
kagum kerana kota suci islam itu berubah wajah menjadi lebih canggih..
efisyen sangat untuk pengguna yang saban hari bulan dan tahun datang tunaikan ibadah ni..
hope juga airport jeddah turut berubah menjadi lebih sistematik...itu adalah pintu masuk utama kepada negara2 dari benua lain..tak guna kat mekah tu caggih tapi kat jeddah hampeh... (teringat masa beratur kat imegresen da nak habis waktu asar..terpaksa keluar barisan dan solatkat tepi hall situ..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 10:33


Pada 16-10-08 16:53 , KIKO posting:

!!! QUOTE !!!

Ini adalah gambaran yang belum ada kepastiannya lagi...wallahu alam....


ada sesiapa yang tahu apakah pelan pembangunan ini telah diluluskan kerajaan Arab Saudi?Kenapa gambarnya berbeza2?adakah sekadar idea2 untuk dibincangkan atau apa?..atau propaganda dr pihak2 musuh?apa agenda disebaliknya..saya rasa mustahil ia dilakarkan oleh arkitek / artis beragama Islam..entahlah..pembangunan materialnya sangat hebat..hm.ada yang menggerunkan seperti menara tinggi umpama di NY City tu..saya secara peribadi bsetuju dengan fikrul_mustanir, jika pelan pembangunn ini betul-betul berlaku, akan terhakis sedikit demi sedikit simbol ajaran spiritual di tanah Haram..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 11:03


tak silap saya tahun ni jemaah haji tidak lah seramai seperti tahun2 berikutnya sebab mekah sekarang dalam proses pembinaan semula yang melibatkan hotel2 dan tempat2 penginapan lain..

tahun ni juga ayah saya berharap sangat dapat pergi menunaikan haji tapi rezekinya belum ada lagi.. pada hal pelbagai usaha dilakukan untuk pergi tahun ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 11:27


salam,

imej tu diambil dari emel.mungkin sekadar cadangan cuma sekarang kerajaan arab saudi tengah mengusahakan untuk membangunkan mekah.tatau macam mana bentuk rupa nanti.

nanti mungkin kalau kita pakat letih berhaji boleh lah membeli belah di shopping centre yang akan didirikan.dah pakat tolak tasawuf nak rasa spiritual apanya geng-geng kat sana.hatta takbir raya pun menjadi bidaah nak diharapkan spiritual macam mana nya....

A diplomatic source said: "People want to shop, somewhere to eat, they have the right to do these things. It is not haraam and we cannot stop them from wanting to do these things. People don't just do hajj and leave any more. For many it may be their only chance to visit so they want to be here as long as they can. They are getting quality accommodation and amenities. We need somewhere to put pilgrims because there are so many coming here. Besides, there are already five-star hotels in Mecca."


http://www.guardian.co.uk/world/2006/nov/14/saudiarabia.travelnews
http://www.guardian.co.uk/world/2008/may/29/saudiarabia.islam
https://newarabia.org/vb/showthread.php?t=13

mungkin juga begini...wallahu'alam

/

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-08 15:35


Assalamualaikum
apabila bangunan ditinggikan lebih dari masjid... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 15:57


Pada 23-10-08 15:35 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
apabila bangunan ditinggikan lebih dari masjid... :berfikir:



Makanya lebih teruk dari angkara Tressa Kok komplain suara azan. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-10-08 16:12


dari segi engineering tak salah kalau pembinaan tu.selagi tak lari dr konsep untuk org beribadah. banyak pembinaan dan pembesaran masjidil haram memberi keselesaan pada jemaah haji.bayangkan berjuta2 manusia termasuk yang tua,usur dan oku nak melalukan tawaf jika tak ada pembangunan di situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 00:28


Pada 23-10-08 16:12 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

dari segi engineering tak salah kalau pembinaan tu.selagi tak lari dr konsep untuk org beribadah. banyak pembinaan dan pembesaran masjidil haram memberi keselesaan pada jemaah haji.bayangkan berjuta2 manusia termasuk yang tua,usur dan oku nak melalukan tawaf jika tak ada pembangunan di situ.


Salam,

Memang jika pembangunan tersebut disasarkan kepada keselesaan dan keselamatan para tetamu Allah semata-mata maka usaha itu seharusnya disanjung.

Tapi benarkah demikian? Adakah keselesaan itu akan diperolehi dengan harga yang murah? Atau ia hanya bagi mereka yang kaya?

Ini adalah persoalan yang sepatutnya difikirkan bersama.

Bagi mereka yang pernah berkunjung ke sana dalam tempoh 10tahun muktahir ini akan dapat rasakan bahawa wajah Mekkah telah berubah menjadi pusat komersial bagi memenuhi selera dan hawa-nafsu para usahawan (baca: para kapitalis arab dan global) hartanah untuk mengaut keuntungan semaksima mungkin.

Tag line 'untuk menjamin keselesaan dan keselamatan para tetamu Allah' hanyalah dakyah untuk menjustifikasikan pembangunan yang melampau yang merosakkan atmosfera kekhusukan spiritual dan tempat-tempat sejarah perjuangan generasi awal Islam yang memiliki nilai ideologi yang tidak terhingga.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 20:57


trouver belum jawab, ini gambar dari mana? asli atau rekayasa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 21:04


kan sudah dijelaskan wahai pulu.baca lah bagi habih dulu sebelum hantam kromo

!!! QUOTE !!!

imej tu diambil dari emel.mungkin sekadar cadangan cuma sekarang kerajaan arab saudi tengah mengusahakan untuk membangunkan mekah.tatau macam mana bentuk rupa nanti.



-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 21:08


pada pandangan saya,sekiranya projek ini untuk keselesaan jemaah saya amat bersetuju kerana setiap tahun bilangan jemaah haji makin ramai dan ruang yang sedia ada tak cukup nak tampung jemaah yang ramai melainkan dengan kuasa Allah.yang baik kita ambil yang buruk kita tolak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 21:09


Pada 26-10-08 21:04 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

kan sudah dijelaskan wahai pulu.baca lah bagi habih dulu sebelum hantam kromo

!!! QUOTE !!!

imej tu diambil dari emel.mungkin sekadar cadangan cuma sekarang kerajaan arab saudi tengah mengusahakan untuk membangunkan mekah.tatau macam mana bentuk rupa nanti.





:-D    :malu: :malu: asif yaa akhi, tak semua saya baca. Kenal juga istilah hantam kromo :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-12-08 01:32


Gherkin designer Norman Foster must keep hands off Mecca, insists Muslim architect

Saturday, 06 December 2008 21:21    
The Times

Sonia Verma and Ben Hoyle

Norman Foster was embroiled in religious and political controversy yesterday about a multimillion-pound project to redevelop Mecca, Islam's holiest site.


As millions of Muslims from around the world prepared to make the annual haj (pilgrimage to Mecca), a leading Saudi architect denounced the plans for the city. The criticism, which is shared with other Saudis, is unusual because the project has the blessing of the Saudi monarch.

Sami Angawi, an expert of Islamic architecture in Mecca and Medina, said he was "surprised and upset" to learn of confidential plans, leaked last week, in which the holiest Islamic city would be redesigned by "outsiders".

"You cannot redesign such a place without a deep feeling and knowledge of it," Mr Angawi, 59, told The Times in a telephone interview from his home in Jeddah.

Lord Foster of Thames Bank and Zaha Hadid are among a group of "starchitects" reportedly invited by King Abdullah bin Abdul Aziz to re-envision Mecca, including an extension around the central Haram mosque that would enable it to accommodate up to three million pilgrims.

None of the experts is thought to be Saudi and many are not Muslim and, consequently, are forbidden from even entering the holy city. "When you design a mosque, you need to be able to experience it. I feel very confused about such a decision," Mr Angawi said, emphasising he was not against Western influence but believed the project should include local experts. "We have to be in charge," he said.

His comments suggest the emergence of a wider discontent in Saudi Arabia about how the construction project is being managed.

Even before plans to redevelop the Haram mosque were reported in The Architects' Journallast week there was concern about renovations already under way in Mecca, including the demolition of historic buildings to make way for high-rise hotels and apartment blocks that dominate the city skyline.

Modern Mecca, with its branches of Top Shop and Starbucks, is all but unrecognisable from the city that became part of the Saudi kingdom in 1932. Conservationists claim that hundreds of historic buildings have been demolished.

A report by the Saudi British Bank, one of the biggest lenders in the kingdom, estimated this year that £15 billion would be invested by foreign and Saudi companies in construction and infrastructure in Mecca by 2012. Homes and hills are to be replaced by about 130 skyscrapers, including the Abraj al-Bait Towers, which is to be one of the biggest buildings in the world. The seven towers will include a 2,000-room hotel, a convention centre big enough for 1,500 people, heliports and a four-storey shopping mall.

At the centre of the development will be the redesign of the mosque and its surrounding area. The King is understood to have recruited 18 leading architects, engineers and construction companies to "establish a new architectural vision" for the 356,800sq m mosque complex.

According to The Architects' Journal the first part of the project will increase the capacity of the mosque from 900,000 to 1.5 million. Once the scheme is completed capacity for the district should be 3 million.

The proposals have been split into two. Foster & Partners, which is headed by Lord Foster, is one of ten practices that will look at alternatives for the northern expansion of the Haram mosque. masa Hadid, who was born in Iraq, has been given the key job of coming up with ideas for the mosque, as well as the central district. Several other well-known foreign architects have been linked with the job as well as two British engineers - Adams Kara Taylor and Faber Maunsell.

Lord Foster, 73, who did not wish to comment on the project, is certainly qualified for the job. He designed the Gherkin building in London and the new Beijing airport, which is the one of the largest buildings on Earth.

Any development in Mecca is fraught with religious and political problems. Public dissent in the conservative Kingdom is rare, with few people willing to openly challenge the decisions of the King and his advisors. Mr Angawi, however, who studied architecture at the University of Texas and received a doctorate from the School of Oriental and African Studies in London, is known as an outspoken critic and said that others shared his views.

"Some of them are from very high levels, but they cannot talk," said Mr Angawi, who has devoted his life to preserving the heritage of Mecca since he returned to Saudi Arabia in 1975.

The scheme to redevelop the mosque suggests his battle will likely be lost.

In recent years the number of Muslims making the haj has swelled beyond three million. Saudi Arabia has been attempting to cater to wealthier pilgrims with new developments, while investors - many with links to the Saudi royal family, are profiting.

In the building boom the house of Muhammad's first wife Khadija - where Muslims believe the Prophet received some of the first revelations of the Koran - has been lost under the construction, as was the Dar al-Arqam, the first Islamic school, where Muhammad taught.

"What is going on is horrible. It's indescribable," Mr Angawi said. "Mecca is being blown into pieces, and then they say, we'll bring in the best architects to fix this . . . I feel sorry for them."

In the pasti Western companies have redeveloped parts of Mecca, but not without facing unusual challenges.

Ten years ago United Automation, a Los Angeles company, won a bid to rewire the sound system in the mosques in Mecca. American engineers completed most of the project in a warehouse in California, where the sound system had to be assembled and tested, because they were barred from the city. A team of Muslim mosque technicians had to be flown to Los Angeles to learn how to install and run the system.

Because no noise can be transmitted over the system except for the voice of an imam reading from the Koran, they devised a way of testing the speakers without sound.

Mr Angawi said times have changed: "There is a lot of expertise right here in Saudi Arabia. It is not 50 years ago. We have the knowledge to do this ourselves."

The path of pilgrims

- The haj is one of the five pillars of Islam and is a religious obligation to be fulfilled at least once in the lifetime of a Muslim

- Holy Islamic sites include the Kaaba in Mecca, Mina and Medina

- About three million people made the pilgrimage this year

- Security at the haj is provided by 100,000 Saudis

Stampedes during the haj killed 1,426 people in 1990, 251 in 2004, 363 in 2006

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-08 11:21


Pada 16-10-08 23:54 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Gambar-gambar ini adalah gambar pelan pembangunan Mekah yang dirancang oleh kerajaan Arab Saudi. Sebahagian darinya pernah tersiar di Harian Metro tidak berapa lama dahulu.

Bila lihat gambar-gambar tersebut memang terasa seram. Kalau rancangan pembangunan tersebut benar-benar terjadi (dan sebahagiannya memang telah terjadi) maka Mekah seolah-olah telah kehilangan simbolnya sebagai sebuah kota spiritual. Ketika itu apabila menziarahi kota suci tersebut kita akan rasakan ciri-ciri materialistiklah yang lebih menonjol. Jadilah ia sama seperti kota London, Paris dan New York.

Lebih malang lagi akibat dari pembangunan yang bersifat ekstrem itu telah menghilangkan kesan-kesan tempat bersejarah Islam. Dimana ia akan lebih menjauhkan Umat Islam dari kenang-kenangan (yang bersifat ideologikal) dari sejarah perjuangan generasi awal Islam di sana.

Adakah ini boleh kita katakan sebagai satu jenayah kerajaan assobiyah saudi kepada Umat Islam?

Wasalam.



ana setuju


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 23:03


Plans to revamp Makkah are worrying Muslims around the world

Tuesday, 16 December 2008
FIVE times a day, Muslims around the world turn to face Mecca in prayer. At least once in their lives, Muslims are also urged to join the annual pilgrimage to Islam’s holiest city. This year, as in years gone by, millions of Muslims flocked to Mecca at the beginning of December on the haj, crowding its streets and filling the central Haram mosque to bursting. The city has always struggled to deal with this massive influx of visitors and there is now talk of redesigning the mosque to increase its capacity.


At present the Haram mosque can hold up to 900,000 worshippers. The new plans envisage creating space for 1.5m people in the main part of the complex, with the intention of expanding capacity still further in the future to allow up to 3m people to congregate there.

Norman Foster and Zaha Hadid, two respected and influential British architects, are among those who have apparently been approached to take on the project by King Abdullah, Saudi Arabia’s monarch whose list of titles also includes “custodian of the two holy mosques”. Their involvement has raised hackles in Saudi Arabia.

Lord Foster may have won the prestigious Pritzker architecture prize but he is not a Muslim. The idea of a non-Muslim redesigning one of the world’s most important mosques has provoked deep unease in Saudi Arabia. And as only Muslims are permitted to enter Islam’s holiest city, were he to win the commission, Lord Foster would have the tricky task of seeing through his design from a distance.

This would not the first time that foreign firms have been involved in sensitive building projects in the Middle East. Ten years ago, United Automation, an American firm, was given the job of redesigning the sound system in Mecca’s central mosque. The entire system was successfully planned and built without those in charge in attendance. But rebuilding large sections of the world’s biggest mosque without ever setting foot inside would be quite a proposition. Sami Angawi, a Saudi architect who founded the Haj Research Centre, which aims to preserve the history and architecture of Mecca and Medina, Islam’s second city, is apprehensive about the plans, reasonably pointing out that in order to design a mosque, you have to visit it. Mr Angawi has also expressed his concern at the apparent lack of Saudi involvement.

Even before the plans to give the Haram mosque a facelift emerged, many Muslims were uneasy about the renovations already underway in Mecca. The modern city bears little resemblance to the birthplace of the prophet Muhammad. Visitors to Mecca can buy a latte from Starbucks and a snack from KFC or McDonald’s. Moreover, the first Islamic school where Muhammad is believed to have taught as well as the house of Khadija, his first wife, are believed to have been destroyed as construction in Mecca has boomed. Critics such as Mr Angawi fear that if these plans go ahead, more damage will be wrought upon Mecca’s historic buildings. Some suggest that Saudi Arabia’s rulers don’t concern themselves much about preserving these historic sites because their interpretation of Islam regards venerating holy places as akin to idol worship.

The proliferation of global chains, high-rise apartment blocks and five-star hotels has already raised fears that Saudi Arabia’s rulers are less worried about the welfare of the millions of pilgrims who voyage to Mecca every year than they are about squeezing as much money out of them as possible. Tourism is a valuable component of the Saudi economy and of the 9m visitors each year some 2.5m come for the haj.

Taking part in the haj is a precarious business. People are often killed in the crush as hundreds of thousands of pilgrims jostle their way through tunnels and over bridges to complete the various rituals that form the pilgrimage. And as travelling to Saudi Arabia has become easier, more and more people are making the journey. The Saudi authorities have come under considerable criticism in the pasti for failing to prevent the stampedes in which many have died.

The Saudi rulers are doubtless well aware of the sensitivities involved in the attempts to renovate Mecca. And Lord Foster and masa Hadid are used to criticism of their uncompromising modern architectural style. But if they do end up revamping Mecca, they should be prepared for a particularly hostile reaction.

http://www.economist.com/world/mideast-africa/displaystory.cfm?story_id=12777960

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131543 saat. Lajunya....