Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Bank Negara serbu syarikat ambil deposit


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Bank Negara serbu syarikat ambil deposit

Please Mendaftar To Post


Oleh Bank Negara serbu syarikat ambil deposit

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 10:49


Merujuk tajuk di atas adalah sumber Berita Harian 14hb Oktober 2008.

Kuala Lumpur : Bank Negara Malaysia menyerbu empat syarikat yang disyaki dalam kegiatan pengambilan deposit secara haram dan pengubahan wang haram, semalam.

Dalam satu kenyataan semalam, Bank Negara berkata empat syarikat itu ialah BuluhMas Enterprise Sdn Bhd, Jazmeen (M) Sdn Bhd, Noradz Travel and Services Sdn Bhd dan Eastana Farm Industries Sdn Bhd, yang beroperasi di Kuala Lumpur, Selangor dan Negeri Sembilan.

Aset dan dokumen berkaitan syarikat itu turut dirampas untuk penyiasatan.

Serbuan itu dibuat berikutan aduan orang ramai.

Bank Negara akan menjalankan siasatan ke atas operator syarikat terbabit mengikut Seksyen 25(1) Akta Institusi Kewangan dan Perbankan ( Bafia ) 1989 dab Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Amlatfa) 2001.

Jika disabit kesalahan, operator skim itu boleh dipenjara tidak lebih 10 tahun atau denda tidak lebih RM 10 Juta atau kedua-duanya mengikut Bafia.

Denda tidak melebihi RM 5 Juta atau penjara tidak lebih 5 tahun atau kedua-duanya pula boleh dikenakan ke atas pesalah mengikut Seksyen 4 (1) Amlatfa 2001

Bank Negara menasihatkan orang ramai berwaspada dengan skim perlaburan wang dianjurkan menerusi internet, panggilan telefon atau seminar yang dianjurkan oleh individu atau syarikat yang tidak berlesen.




Ulasan Prof : Memang terkejut dengan berita ini. Disebabkan prof pernah diberitahu antaranya berkenaan Buluhmas ialah syarikat anak watan yang baik. Dan adakah ada niat untuk menajtuhkannya ?

Serta paling prof tidak berkenan adalah disebutkan aduan orang ramai bukannya pelanggan yang rasa tertipu.... itu bukannya pelik namanya.


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:14


Memang terkejut dengan berita ini. Disebabkan prof pernah diberitahu antaranya berkenaan Buluhmas ialah syarikat anak watan yang baik. Dan adakah ada niat untuk menajtuhkannya ?

buluhmas pun kena k???

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:15


hm..macam noradz travel and services tu ramai org kg ayah yang join termasuk maksu dan makcik hid.nasib baik ayah tak menyertai.kalau tak hangus duit macam tu saja, huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:34


Jangan terlalu cepat menuduh sebab kita belum tahu ceritanya. Cuma prof nak tahu ada sesiapa tahu berkenaan keempat-empat syarikat tersebut boleh dikongsikan.

BuluhMas menang selalu prof pernah tengok dimana-mana tempat baik dikereta atau papan iklan.

Bukan apa dibimbangkan sekarang ramai dalam penyertaan dunia bisnes ada yang gunakan taktik kotor untuk kejayaan mereka sendiri. Ini yang hendak kita elakkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:00


bisnes berasaskan deposit hanya boleh diuruskan oleh bank2 dan koperasi saja...
buluhmas tu memang banyak org join...
tak tahu lah apa bisnesnya....
noradz tu rasanya eden pernah dapat email jemputan untuk join...
mereka minta bayar berapa ribu entah untuk beli kereta waja @ perdana untuk dijadikan kereta sewa...
lepas itu kereta tu diorag akan uruskan untuk disewa org....
kita hanya goyang kaki dan makan lah untung sikit...
lepas itu nanti kereta tu akan terus jadi milik kita.....sempoi...
tapi eden tak minat lah benda-benda begini....
baik eden kerja dengan titik peluh sindri lagi baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:02


hm..macam noradz tu memang company yang maju juga..

Noradz Travel & Services Sdn Bhd diasaskan dengan pelbagai urusniaga bagi memajukan ekonomi bumiputera dalam bidang perkhidmatan,pertanian,perladangan dan pembinaan. Bermula dari tahun 1972 lagi dengan mengharungi pelbagai rintangan dan jatuh bangun ekonomi negara,dengan berkat doa dan usaha semua pihak, hari ini Kumpulan Noradz dapat mengembangkan sayap memberi khidmat bakti kepada masyarakat dalam pelbagai bidang.Terutamanya dalam Perkhidmatan Pelancongan dengan wujudnya rangkaian Noradz Resort & Summer Camp di beberapa buah negeri, Perkhidmatan Sewa Kereta dan Limosin, Pembinaan,Kerja-Kerja Penyelenggaraan dan Baik Pulih Bangunan,Penerbitan Filem dan Komik,Perladangan dan Penternakan Kupang serta Noradz Bakery.Kumpulan Noradz juga menjemput sesiapa yang berminat untuk berurusniaga dengan Noradz

Kumpulan Noradz Adalah Syarikat Yang Mengendalikan Pelbagai Perniagaan Seperti
Perkhidmatan Sewa Kereta Dan Limosin & Tender Perkhidmatan Sewa Kereta Terdiri Dari Agensi Kerajaan
Dan Swasta - Travel

Menjadi Rakan Urusniaga Noradz - Travel
Keuntungan dari hasil Usahasama akan dibahagi antara Rakan Urusniaga Noradz dan Syarikat

Perkhidmatan Hotel Dan Pelancongan - Services
Noradz Resort & Summer Camp Tangkak Johor
Noradz Resort & Summer Camp Kuantan Pahang
Noradz Resort & Summer Camp Sri Iskandar Perak

Noradz Bakery & Café - Services
Pembuat Kek, Pastry & Biskut ,Menerima Tempahan Perkahwinan Ulang Tahun dan Lain-Lain

Pengedar Noradz Mineral Water - Services

Noradz Productions - Services
Produksi & Multimedia - Filem, Drama dan Dokumentari
Penerbitan - Komik, Buku Bibliografi dan Lain-Lain
Pengiklanan & Percetakan - Rekacipta, Rekaletak dan Lain-Lain

Noradz Plantations - Services
Pertanian - Tanaman Komersial
Pojek Penternakan - Projek Pemasangan Sistem Kultur Laut
Perladangan - Ladang Kelapa Sawit

Azzafar Bina Sendirian Berhad - Services
Kontraktor Kelas C
Kejuruteraan- Kerja-Kerja Penyelenggaraan
Pembinaan & Konsultansi

sumber: http://www.noradz-pahang.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:04


islamic gil pun ada join buluhmas....mak abah keluarga angkat pun d join.terkejut sangat sebab buluhmas adalan syarikat anak bumiputra..takkan nak naya orang2 bumiputra khusus nya..makna ye noradz ni comp yang memang tak elok lah...tapi takkan buluhmas pun macam tu...prof bagi lah pendapat tentang buluhmas.bukan sebab taknak kerja hasil dari titik peluh sendiri macam kata pak ali tapi mungkin boleh membantu menaikkan ekonomi anak bumiputara.salah ke?bagaimana dengan luxor, haio dari syarikat cina.ape22 pun nama buz..Kenapa pihak bnm tak siasat dulu baru umumkan keputusan & kebenaran...


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:04


mungkin yang jadi isu bab ni..

Noradz Travel & Services Sdn Bhd memberi perkhidmatan sewa kereta kepada Jabatan Kerajaan dan Swasta. Setiap tahun kerajaan memerlukan beribu-ribu unit kereta untuk disewa. Pada awal tahun ini sahaja, kerajaan memerlukan 8000 unit kereta untuk disewa.Setiap kontrak dengan badan kerajaan adalah untuk tempoh 5 tahun.Untuk menampung kekurangan kereta Noradz membuka peluang kepada individu untuk menjadi Rakan Urusniaga Noradz . Dengan mengeluarkan modal sebanyak RM3300 untuk membeli sebuah kenderaan bagi disewakan dan untung dibahagi dua di antara Rakan Urusniaga Noradz dan Syarikat dalam masa 60 bulan.Di samping itu juga Rakan Urusniaga Noradz akan menerima Surat Perjanjian Sewa Kereta dalam tempoh tersebut. Segala kos penyelenggaraan kereta adalah dibawah tanggungjawab pihak syarikat Noradz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:07


hm..sebenarnya saya pun kurang pasti bab-bab macam ni..boleh terangkan tak bagi sesiapa yang arif tentang isu ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:08


Pada 14-10-08 12:04 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin yang jadi isu bab ni..

Noradz Travel & Services Sdn Bhd memberi perkhidmatan sewa kereta kepada Jabatan Kerajaan dan Swasta. Setiap tahun kerajaan memerlukan beribu-ribu unit kereta untuk disewa. Pada awal tahun ini sahaja, kerajaan memerlukan 8000 unit kereta untuk disewa.Setiap kontrak dengan badan kerajaan adalah untuk tempoh 5 tahun.Untuk menampung kekurangan kereta Noradz membuka peluang kepada individu untuk menjadi Rakan Urusniaga Noradz . Dengan mengeluarkan modal sebanyak RM3300 untuk membeli sebuah kenderaan bagi disewakan dan untung dibahagi dua di antara Rakan Urusniaga Noradz dan Syarikat dalam masa 60 bulan.Di samping itu juga Rakan Urusniaga Noradz akan menerima Surat Perjanjian Sewa Kereta dalam tempoh tersebut. Segala kos penyelenggaraan kereta adalah dibawah tanggungjawab pihak syarikat Noradz.



selepas ini kena tunggu siasatan dari BNM saja.tapi saya rasa ada unsur2 khianat lah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:10


Terima kasih hid_uniten dan islamic_gil kongsikan informasi.

Cuma prof nak kumpulkan juga maklumat dan berita dari media lain serta bandingkan maklumatnya. Jika kita cakna dengan usaha anak watan yang kita sokong maka kita harus berdoa supaya dapat diatasi segala fitnah dan menempa kejayaan.


p/s: Walaupun prof tidak pernah ikuti keempat - empat syarikat tetapi atas dasar semangat keusahawanan perlu disematkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:13


Prof juga merasakan begitu bukan apa jika aduan orang ramai tidak meyakinkan.

Jika benar dasar undang - undang betul tegas, sudah banyak syarikat yang selama ini beroperasi sudah lebih 10 tahun tanpa permit diambil tindakan. Contohnya di Kuantan. Kes ini sudah lama dan rasanya tidak lebih 5 tahun. Bukan rekaan tetapi syarikat itualah bukan syarikat Melayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:14


ana pun terkejut. :-o

sungguh lah.. ana pun dengar buluhmas tu syarikat yang baik.
noradz pun
alih2 jadi gini..

kita tunggu lah apa yang mereka dapat dr hasil siasatan.


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:16


betul tu prof sebab Kenapa kalau comp cina senang saja nak naik dan menarik minat semua orang.fikir2 kanlah...contoh terlalu banyak.mungkin ada unsur khianat...hopefully pihak atasan buluhmas dapat memberi penjelasan sewajarnye dan bagi pihak bnm sila lakukan siasatan dengan lebih telus..hehehe.soli luahkan bagi pihak mak abah angkat..


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:23


kejap.
ana nak komen sikit.
memey betul cakap pak_ali. cuma bank saja yang ada permit untuk buat bisnes2 deposit dan apa entah lagi. tapi mereka ambil permit tu as a bank.semua tu ada dalam BAFIA

buluhmas buat biz tu not as a bank. so tak sure lah sama ada dibenarkan or tak.
nanti ana tanya kawan ana. dia kat BNM sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:25


Prof sebenarnya jadi membara dan rasa terkilan bila disebut syarikat bumiputera yang ramai dikenali jadi kes sebegini. Implikasi memang boleh sedikit menganggu keyakinan yang masih baru dan tidak dirisaukan bagi yang memang yakin dengan usahasama syarikat tersebut.

Memang rasa tercabar usahawan bumiputera sentiasa ditindas ( bukan termasuk yang hangat - hangat taik ayam nak buatlaa ).

p/s: Telinga kiri dengar mengumpat, Telinga kanan dengar nasihat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:42


Pada 14-10-08 12:23 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

kejap.
ana nak komen sikit.
memey betul cakap pak_ali. cuma bank saja yang ada permit untuk buat bisnes2 deposit dan apa entah lagi. tapi mereka ambil permit tu as a bank.semua tu ada dalam BAFIA

buluhmas buat biz tu not as a bank. so tak sure lah sama ada dibenarkan or tak.
nanti ana tanya kawan ana. dia kat BNM sekarang


tanyakan lah futurama..sebab Kenapa comp cina yang dah banyak naik nama dan untung berjuta22..senang-senang bnm tak siasat pun :-(


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 08:00


Diharap dapat berita dari futurama hari ini. Semalam tak sempat tengok berita dan tidak pasti ada liputannya atau tidak. Dan hari ini prof kebetulan ada mesyuarat penuh mengenai projek dan berkaiatn tempat kerja.


Jadi sesiapa ada info boleh kongsikan dan teruskan memberi komen yang boleh kita manfaatkan.

Wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-08 11:10


iyalah..islamic_gil tengah tunggu jawapan dari futurama juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109924 saat. Lajunya....