Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 82
Ahli: 0
Jumlah: 82




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 9 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
sunan-faqih: 25 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: aku tak suka jadi PENDIAM...tapi..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» aku tak suka jadi PENDIAM...tapi..

Please Mendaftar To Post


Oleh aku tak suka jadi PENDIAM...tapi..

kesejahteraan
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35325
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 02:05


aku sebenarnya seorang yang sangat pendiam
tapi...aku tak suka jadi pendiam sebenarnya...
aku tak tahula macam mana nak bertukar menjadi seorang yang banyak cakap
puas aku mencuba...

aku pun tak tahu bila nak hilang sikap pendiam aku ni...
aku sangat tension..kenapala aku ini pendiam sangat..

aku selalu pergi mana-mana seorang diri...
tak ada siapa nak temankan aku kalau aku nak ke mana-mana..
iyela..kalau pergi mana-mana pun...sure orang tu boring keluar dengan aku..betul tak?? dah aku ini pendiam gila...

aku pergi makan seorang-seorang,pergi shopping seorang-seorang, pergi kedai seorang-seorang...bila aku nak beraya,aku tak ada kawan-kawan yang nak aku ziarahi..sebab aku pendiam sangat...

aku seolah-olah memang tak ada kawan langsung!!!...
aku pun tak tahula..aku sangat benci sebenarnya dengan sikap ke'pendiam'an aku ini...

aku tak suka jadi pendiam..tapi..aku nak buat bagaimana ek..
bila aku nak jadi peramah...aku cepat hilang idea...dah tak tahu nak cakap apa...

itula yang selalu terjadi pada aku..aku hanya boleh berborak2 dalam waktu 5-10 mnit sahaja...lepas tu. Aku tak tahu nak cakap apa dengan org itu....

itu sebab aku tak ramai kawan..kalau yang dah kenal aku ini..bila jumpa,tegur bagi salam saja lah...lepas itu, terus borak dengan org lain...

siapa lah nak borak dengan aku ini...aku ni pendiam gila...
memang aku ini jenis bila borak sikit,terus habis idea..KELU!!

itu yang aku tension sangat tu...
bukan aku sesaja nak jadi pendiam...tak!!
tapi aku diam sebab aku dah tak tahu apa nak cakap lagi bila berhadapan dengan seseorang...

itu sebab sampai sekarang aku tak kahwin2 lagi...
aku risau,apa lah aku nak cakap kat isteri aku nanti..
kahwin ini bukan 1-2 hari,sepanjang hayat!!!!!
sure perempuan yang kahwin dengan aku menyesal tak sudah2 bil tahu ini pendiam gila...

bagaimana nak buat ek???ada rakan-rakan di ukhwah ini boleh bantu tak???
aku tak suka jadi pendiam ini..& aku bukan sengaja diam...
tapi aku memang senang habis idea bila bercakap dengan org lain...

aku tak suka jadi pendiam...
sebab memang susah..kawan tak ada,pergi mana-mana seorang-seorang..
silap-silap;. Aku mati pun,tak ada siapa nak kebumikan...
aku risau sangat-sangat ini...

bagaimana nak jadi orang yang peramah???

aku duduk kat universiti ini pun,budak-budak batch aku takut nak bercakap dengan aku..even ada yang ex-schoolmate aku,sekarang ini satu U,satu course pula itu,tapi tak bertegur sapa pun...
& memang aku tak rapat langsung dengan budak-budak batch aku yang satu course kat U ini...

tak payah cerita lah budak-budak yang satu batch tapi berlainan course...lagi lah aku tak rapat even nama mereka pun aku tak tahu walaupun dah hampir 5 tahun aku kat U ini..

kalau nak cerita budak batch lain...ahh..jauh panggang dari api.
lagi lah aku tak rapat..apa lagi nak kenal nama dan berkawan...

aku suka berkawan dengan orang...tapi aku ini sangat-sangat membosankan..so,org pun lari dari aku..dan aku pun dah agak dah..memang mereka tak kan nak berborak dengan aku punya...

aku,kalau bab-bab menaip kat dalam internet ini memang panjang lah
sebab org pendiam gila macam aku ini..tak suka cerita apa yang dalam hati kat orang lain..face to face memang tak ada dalam hidup aku..

org macam aku ini suka 'berselindung' & suka nyorok2..
memang aku tak pernah cerita masalah aku ini kat org lain..
tapi orang pendiam macam aku ini suka dipuji dan sangat gembira apabila orang memandang & memberi perhatian..

tapi,org pendiam macam aku ini tak suka pergi ke depan & menonjolkan diri..
tapi apabila diberi perhatian,dipuji & dikagumi..memang aku sangat-sangat suka & nak benda tu lagi...

itula sifat org pendiam macam aku ini...memang sangat pelik..
& aku sangat tak suka jadi pendiam,aku nak bercakap tapi..

sekali lagi kau kata..aku mudah hilang idea bila bercakap dengan org...& aku ini sangat membosankan..
cukupla setakat ini dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kesejahteraanProfil   Hantar PM kepada kesejahteraan   Quote dan BalasQuote

kesejahteraan
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35325
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 02:15


ada tak yang sama perangai dan senasib dengan aku??
jujur aku kata. Aku tak suka jadi pendiam ini..
jujur aku kata, kalau aku nak jadi peramah macam org lain juga,
jujur aku kata,aku nak berteman macam org lain juga..pergi mana-mana ada org teman..malah orang tu pulak yang ajak kita temankan dia pergi shopping ke,jalan-jalan ke..

jujur aku kata. Aku memang tak nak jadi org yang membosankan...aku nak jadi org yang menceriakan,menghiburkan,menghidpkan satu perbincangan... tapi, apakan daya..

bukan aku sengaja mendiamkan diri, tapi dahaku memang tak ada idea apa nak diborak/dibincangkan..itu lah sifat semula jadi aku yang aku tak boleh2 nak ubah sampai sekarang...

aku pun tak tahu Kenapa kalau kat internet, boleh saja aku taip panjang2.. banyak pulak idea... tapi bercakap secara berdepan dengan orang..sekejap saja panas, lepas tu KELU!tak ada idea nak cakap apa!!!

sesiapa kaunselor kat sini..tolongla bantu aku supaya jadi orang yang peramah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kesejahteraanProfil   Hantar PM kepada kesejahteraan   Quote dan BalasQuote

kesejahteraan
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35325
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 02:29


satu lagi sifat aku yang aku pun tak nak bersifat begitu ialah aku ini org tengok macam tak ada perasaan...

ramai orang kata aku ini tak ada perasaan...'emotionless' atau unemotional...

aku sangat tension bila org kata aku ini tak ada perasaan..walhal bila org lain buat lawak aku gelak..tak ada pula bila org lain buat lawak,mimik muka aku sama saja...

tapi, kadang-kadang aku rasa memang aku ni tak ada perasaan....
bagaimana aku jadi org yang berperasaan ek??beremosi ke...

aku pun tak nak jadi org yang macam tak ada perasaan ini..
bukan aku saja2 nak buat mimik muka begitu, tapi dah memang peribadi aku macam ini..aku nak buat bagaimana??

aku pun keliru sebnarnya..apakah aku ini tak ada perasaan atau ada perasaan tapi kurang??

sebab.. kalau aku tak ada perasaan, Kenapa aku tension(kadang-kadang sampai nangis2) bila ada org kata aku ini tak ada perasaan...
kalau org yang tak ada perasaan..tentu dia tak tension & bengang, betul tak??

maknanya. Aku still berperasaan tapi kurang...so,bagaimana ek nak tingkat kecerdasan emosi ini??

aku pun memang taknak jadi org tak ada perasaan ini...
tapi apakan daya...semulajadi...
sesiapa yang belajar psikologi kat sini,boleh terangkan tak,apa pasal aku boleh jadi begini??
adakah disebabkan faktor genetik,persekitaran,caradidikan ibu bapa..atau apa sebnarnya??
pls...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kesejahteraanProfil   Hantar PM kepada kesejahteraan   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 02:46


Pada 10-10-08 02:05 , kesejahteraan posting:

!!! QUOTE !!!

...

aku,kalau bab-bab menaip kat dalam internet ini memang panjang lah
sebab org pendiam gila macam aku ini..tak suka cerita apa yang dalam hati kat orang lain..face to face memang tak ada dalam hidup aku..

org macam aku ini suka 'berselindung' & suka nyorok2..
memang aku tak pernah cerita masalah aku ini kat org lain..
tapi orang pendiam macam aku ini suka dipuji dan sangat gembira apabila orang memandang & memberi perhatian..


kelakar lah posting kesejahteraan ni...:-)
apa boleh saya bantu ek?
pening dah ni, dah nak dekat 3pagi...esok kerja pagi...hehehe
jangan lah segan-segan nak bercakap.....ada ketoi emas ka dalam mulut tu.... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

kesejahteraan
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35325
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 02:52


maksud aku dalam ayat kat atas itu..
org pendiam macam aku ini..kalau ada masalah peribadi, memang tak akan atau susah nak cerita kat org lain secara face to face..

tapi suka cerita masalah peribadi dengan panjag lebarnya di forum2 di internet macam ukhwah.com ini lah...

aku nak bagi tahu kat kau..inilah perangai/peribadi/sifat semulajadi orang pendiam gila macam aku ini..(tak suka cerita masalah depan2,tapi suka cerita masalah belakang2)

itu mesej aku sebenarnya...apa yang kelakar??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kesejahteraanProfil   Hantar PM kepada kesejahteraan   Quote dan BalasQuote

kesejahteraan
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35325
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 02:59


peribadi org yang pendiam ini...
dia tak suka cerita masalah dia kat org lain..dia suka pendam...

dan apa yang dia pendam itu...dia suka ceritakan dalam bentuk tulisan(tulis dalam diari) atau tulis di internet seperti di forum2/email/chatting..

lagi satu karakter..org pendiam ini suka dipuji & diberi perhatian
tapi, dia tak suka pergi ke pentas,depan org ramai & menonjolkan diri & kemudianya dipuji,dikagumi dsbnya....

itulah antara karakter2 org yang pendiam macam aku ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For kesejahteraanProfil   Hantar PM kepada kesejahteraan   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-08 07:39


mehh kawan dengan ana...sure tak jadi pendiam..ahaks.. :sopan:
hmmm...di samping enta ni seorang yang pendiam...adakah enta ni seorang yang pemalu? kebiasaannya sifat pendiam and pemalu ni berkait. kadang-kadang, bila org mind set....tak ada benda nak cakap...tak tahu nak cakap apa...then secara automatiknya anda akan jadi blur...kelu. topik untuk berborak tu ada....sentiasa ada...boleh borak apa sahaja...tapi depends pada masing-masing juga nak mulakan cerita macam mana...nak cerita dengan sapa. ana tak nafikan, memang ada setengah org ni....bila dapat pen & kertas, dapat PC ke...waktu tu kemain lagi berjela2 yang ditulisnya...tapi bila nak bercakap dengan org, jadi blur. ana pun tak tahu nak kata sifat macam ni adalah sifat natural atau sebaliknya. mungkin ada yang lebih arif boleh bantu enta.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-08 07:52


salam....
same case lah kita...
aku pun jenis insan yang pendiam...
tapi aku ramai kawan sebab
Kalau nak ramai kawan kena buang perasaan pendiam
kawan-kawan kata juga yang aku ni pun macam emotionless sama macam anda
tapi alhamdulillah....
aku tak ada lah sampai tak ada kawan nak borak, jalan-jalan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-08 09:00


Ala biasa lah tu..aku pun pendiam jugak...tapi sekarang tidak lagi ehhehe
nak tau rahsianya...tanya aku

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 09:05


hurm... dah lama tak dapat topik best. hehe

saya macam awan biru, terasa kelakar.. maaf ye kesejahteraan... selamat hari raya.. maaf zahir batin.. :D

simpati pula saya.

firstly, saya faham dan akui memang sifat pendiam ni susah nak dibuang/dibaiki. 1st thing that you must do is to accept who you are and also accept why has Allah created you that way.

2ndly, percaya yang ia boleh diubah dan diusahakan. tak ada benda yang mustahil dalam dunia ni kalau kita betul-betul niatkan apa yang kita nak tu dan mengusahakan diri kita ke arahnya.

3rdly, boleh tak saya nak cadangkan satu perkara yang kesejahteraan mesti buat? hehehe

tolong cari buku psikologi dan motivasi yang amat membina jiwa dan berguna sekali untuk orang seperti anda (atau sesiapa saja yang berminat). tajuknya: How To Win Friends and Influence People, by Dale Carnegie.

How to Win Friends and Influence People is one of the first bestselling self-help books ever published. Written by Dale Carnegie and first published in 1936, it has sold 15 million copies globally. It was a New York Times best seller for 10 years (Sumber: Wikipedia)

Saya harap, kesejahteraan sanggup cuba apa saja termasuklah segala yang dicadangkan ni... buku tu bagus lah, saya dapat banyak faedah daripadanya. dan dah pernah banyak mengubah hidup saya..

Janganla rasa down sangat. it's time to change.. :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 09:16


salam...

erm..tertarik sikit dengan topic ini..sebenarnya saya ini agak pendiam kalau jumpa dengan org yang tak kenal..tapi boleh jadi 'poyo' sangat-sangat kalau dengan member2... :malu:

selalunya bila berada kat tempat baru & jumpa members baru..saya selalu jadi 'speechless'..ada idea nak cakap tapi xgak keluar dari mulut ini. rasa kurang yakin kat diri..& terfikir2..ada ke org nak dengar apa yang saya nak cakap..tapi sekarang saya rasa yang paling penting..keberanian.. cuba bercakap tentang sesuatu yang boleh tarik perhatian org untuk dengar cerita kita.. nak dapat idea2 yang mantap itu..banyak-banyak lah m'baca..ambil tau tentang sesuatu yang baru..kalau ada pengalaman dalam hidup yang best pun boleh jadi modal untuk buat cerita lawak....masing-masing kan ada pengalaman yang berbeza..

untuk 'kesejahteraan'....yakin kat dr sendiri..belajar lah untuk bergaul dengan org ramai..tengok bagaimana kawan-kawan wujudkan 1 communication yang bagus sesama mereka k?...gambatte mana! :-)

sekadar pandangan...wallahualam..


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-08 09:16


Pada 10-10-08 09:05 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hurm... dah lama tak dapat topik best. hehe

saya macam awan biru, terasa kelakar.. maaf ye kesejahteraan... selamat hari raya.. maaf zahir batin.. :D

simpati pula saya.

firstly, saya faham dan akui memang sifat pendiam ni susah nak dibuang/dibaiki. 1st thing that you must do is to accept who you are and also accept why has Allah created you that way.

2ndly, percaya yang ia boleh diubah dan diusahakan. tak ada benda yang mustahil dalam dunia ni kalau kita betul-betul niatkan apa yang kita nak tu dan mengusahakan diri kita ke arahnya.

3rdly, boleh tak saya nak cadangkan satu perkara yang kesejahteraan mesti buat? hehehe

tolong cari buku psikologi dan motivasi yang amat membina jiwa dan berguna sekali untuk orang seperti anda (atau sesiapa saja yang berminat). tajuknya: How To Win Friends and Influence People, by Dale Carnegie.

How to Win Friends and Influence People is one of the first bestselling self-help books ever published. Written by Dale Carnegie and first published in 1936, it has sold 15 million copies globally. It was a New York Times best seller for 10 years (Sumber: Wikipedia)

Saya harap, kesejahteraan sanggup cuba apa saja termasuklah segala yang dicadangkan ni... buku tu bagus lah, saya dapat banyak faedah daripadanya. dan dah pernah banyak mengubah hidup saya..

Janganla rasa down sangat. it's time to change.. :)



wah..saya ada buku ini...beli kat dubai hari tu....
ehheheh
inilah rahsianya...dah terbocor...

sebenarnya yang penting kat sini kita nak berubah....baguslah kerana luahkan permasaalahan dan minta pandangan...
itulah langkah pertama...
langkah kedua apa yang perlu anda buat..jadi pendengar setia... anda berlatih gunakan perkataan ini...ye ke...oooo...macam tu...jadi...selepas itu macam mana...oooo....ye ke...wah hebatnya...

pastikan anda buat expresi berminat mendengar...jangan acuh tak acuh...ikhlaskan diri... lepas ni anda akan start ada kawan...

selain itu anda boleh baca isu-isu terkini dari paper atau internet..contohnya isu ekonomi...anda ceritakan semula saja apa yang berita cakap....

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 09:43


aku bukan seorang yang pendiam dan bukan seorang yang peramah, jauh sekali pemarah..hehe tak ada kaitan pula. Aku juga bukan seorang yang suka cerita masalah face to face kat org.

tapi aku hairan, bukan aku saja hairan, kawan-kawan aku pun hairan, sebab staf2 bahagian pentadbiran dan dept lain (makcik2) suka dengan aku. bila tiba bulan puasa, adalah yang tapau untuk aku..itu & ini..huahuahua..

sampaikn kawan-kawan aku kata..'kalau makcik tu ada anak lelaki, mesti dia jadikan kau menantu'. malangnye makcik2 tu tak ada anak lelaki..huwaaaaa....hee..

keyword kita hari ni adalah...habluminannas...hubungan sesama manusia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 09:50


elok lah pendiam ni....banyak cakap,,dikhuatiri banyak salah cakap,,salah cakap,,dosa pula.....tapi biar lah pendiamnye bertempat.....tak apa lah..jadi lah dr sendiri,,,,saya pun nak juga jadi pendiam,..tapi memang da sejak azali lagi,,saya sendiri memang banyak cakap...huhuhuhuhu....ada saja cerita nak dbentang,...tapi kalau menulis malas pula,...

macam kesejahteraan....kan happy dengan dr sendiri,,da sikap anti macam tu....tapi nak diam pun...biar lah diam-diam ubi berisi......heheheheheehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 10:19


hmmm.. big probs ni..

saya pun nak kata pendiam..boleh lah.. tapi nak kata peramah pun tak sangat lah.. biasa-biasa.. but more to pendiam lah.. susah nak menegur org lain..melainkan org lain yang tegur saya dulu.. lepas tu..saya pula yang tak sedar diri banyak cakap..huhu.. saya akan ok bila org tu sekepala dengan saya.. masa tu diea memang mencurah2 lah.. tapi idea saya akan terbantut bilaman org tu pula tak sebulu dengan saya.. baru nak cakap dia pula bagi respon negatif..macam terlebih diam lah..atau menyampuk lah..atau dia poyo2 nak cerita lah.. saya ni jarang nak menyampuk..atau tak reti d mana nak mencelah..so akan didapati saya akan berterusan diam sehingga diberi peluang.. kerana pada saya ia adalah adab dalam pebualan harian..kan?

dan kelemahan saya juga kadang-kadang menjadi asbab kepada kependiaman saya ni.. saya kekurangan idea kadang-kadang..bila satu isu tu memang menarik minat saya..maka banyak benda lah boleh cakap..tapi Kalau isu tu diluar minta saya..or kekurangan info..or memang sengal dalam satu-satu bab tu..hmm..memang saya akan mencelah dan baa tajuk lain..jika tak boleh..hmm..saya kena terus berdiam sehingga lah org tu perasan bahawa saya ni tak paham dan tak minta dengan apa yang dieprkatakan..tapi saya kesali dengan sikap ini..saya tak tau bagaimana nak mmperkembangkan idea dan isu tu..sebab saya ni bukan lah inteligen sangat tau itu ini.. bukan minda saya tertutup, tapi bukan semua org boleh tau semua benda kan.. lain org lain kehebetana dan kepakaran dan pengetahuannya..bukan?

hmm..eh..macam saya pula bermasalah..huhu.. dan saya kurag setuju Kalau ada yang cakap panjangnya tulisan seosrg tu tandanya org tu pasif or anti sosial.. hmm.. anda percaya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kesejahteraan
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35325
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 10:53


terima kasih lah atas pandangan,kata-kata anda semua tentang benda ini....

aku pun ada juga lah baca buku2 tentang teknik2 komunikasi ini...
tapi..benda ini,aplikasi di alam realiti sangat-sangat berbeza & lebih sukar dari yang kita jangka sebenarnya...

yang aku risau sekarang ini, sifat aku yang membosankan ini menyebabkan bila aku jumpa individu baru saja,sure individu itu TAK AKAN jadi kawan baik aku punya lah..

dia akan jadi kawan yang aku kenali sahaja...
aku dah duduk 5 tahun kat universiti ini..kawan baik aku seorang pun tak ada...

jumpa individu baru,cuba untuk berkawan,cuba untuk berborak... then 'kehangatannya hanya pada permulaan tu saja lah... lepas tu dia dah jadi hambar...then lepas, dah jadi kawan biasa....

kalau bertegur pun..tanya 2-3 perkara,lepas tu stop!!!

itu yang aku tension ini...aku tak nak jadi begitu...tapi itu lah yang berlaku...

cuba untuk tak nak diam...tetapi aku tak boleh nak paksa untuk tidak diam..

itu sebab, kalau akunk pergi jalan,atau makan atau beli barang...aku pergi seorang-seorang...kalau balik kampung...lagi lah kena pergi seorang-seorang sebab kalau berteman sure org tu boring dengan aku punya..iyela 3 jam..apa nak diborak....

nak ajak pergi makan pun dah boring,apa lagi nak diajak untuk perjalan yang memakan masa lama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kesejahteraanProfil   Hantar PM kepada kesejahteraan   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-08 11:17


Pada 10-10-08 09:43 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

aku bukan seorang yang pendiam dan bukan seorang yang peramah, jauh sekali pemarah..hehe tak ada kaitan pula. Aku juga bukan seorang yang suka cerita masalah face to face kat org.

tapi aku hairan, bukan aku saja hairan, kawan-kawan aku pun hairan, sebab staf2 bahagian pentadbiran dan dept lain (makcik2) suka dengan aku. bila tiba bulan puasa, adalah yang tapau untuk aku..itu & ini..huahuahua..

sampaikn kawan-kawan aku kata..'kalau makcik tu ada anak lelaki, mesti dia jadikan kau menantu'. malangnye makcik2 tu tak ada anak lelaki..huwaaaaa....hee..

keyword kita hari ni adalah...habluminannas...hubungan sesama manusia..


dia kasihan sb tengok kering sangat agaknya..macam tak cukup makan...ehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-08 11:20


Pada 10-10-08 10:53 , kesejahteraan posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih lah atas pandangan,kata-kata anda semua tentang benda ini....

aku pun ada juga lah baca buku2 tentang teknik2 komunikasi ini...
tapi..benda ini,aplikasi di alam realiti sangat-sangat berbeza & lebih sukar dari yang kita jangka sebenarnya...

yang aku risau sekarang ini, sifat aku yang membosankan ini menyebabkan bila aku jumpa individu baru saja,sure individu itu TAK AKAN jadi kawan baik aku punya lah..

dia akan jadi kawan yang aku kenali sahaja...
aku dah duduk 5 tahun kat universiti ini..kawan baik aku seorang pun tak ada...

jumpa individu baru,cuba untuk berkawan,cuba untuk berborak... then 'kehangatannya hanya pada permulaan tu saja lah... lepas tu dia dah jadi hambar...then lepas, dah jadi kawan biasa....

kalau bertegur pun..tanya 2-3 perkara,lepas tu stop!!!

itu yang aku tension ini...aku tak nak jadi begitu...tapi itu lah yang berlaku...

cuba untuk tak nak diam...tetapi aku tak boleh nak paksa untuk tidak diam..

itu sebab, kalau akunk pergi jalan,atau makan atau beli barang...aku pergi seorang-seorang...kalau balik kampung...lagi lah kena pergi seorang-seorang sebab kalau berteman sure org tu boring dengan aku punya..iyela 3 jam..apa nak diborak....

nak ajak pergi makan pun dah boring,apa lagi nak diajak untuk perjalan yang memakan masa lama...


aku cadangkan hang join aktiviti riadah kawan-kawan hang buat..contohnya main futsal ke...join benda happy2...tak cakap pun tak mengapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 11:34


by: kesejahteraan

!!! QUOTE !!!


aku pun tak tahu bila nak hilang sikap pendiam aku ni...
aku sangat tension..kenapala aku ini pendiam sangat..


UUIIKKSS??!!! HUURRMM... Janganlaah berasa bermuram durja
sebegitu... Adinda Cik kesejahteraan boleh berkawan dengan
saya... Biar Owl jadi teman taulan handai serta Hyundai... Kami
di Ukhwah.com niiee memang suka berkawan... Jangan risau...
Saya niie pun pendiam dan senyap juga orangnya... Kita kawan
eekk... Eeekk? Kan? Kan?



p/s: Is it really a matter if you are kind of quite, then you cant
make friends of the others? Sekiranya niat kita jujur dan ikhlas
nak berkawan dan bukannya mengawan, jangan risau. Mudah-
mudahan kita akan mendapat kawan yang baik, tulus serta comel.

------------------ PINK -----------------

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 11:49


panjangnye keluhan hati awak ni.. nasib baik tangan awak tak pendiam untuk nak luahkan kat dalam ukhwah ni.. kalau tangan pun pendiam,lagi haru kan..hehe

ok apa jadi pendiam.. saya lagi suka kawan dengan org pendiam sebabnya org pendiam ni biasanya adalah pendengar yang baik..

awak kenalah muhasabah diri.. cari kelebihan org pendiam ni.. jangan terlalu pikirkan negatifnya sahaja.. kadang-kadang ada baiknya kita berdiam daripada bercakap banyak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 12:08


betul....setuju...

pendiam selalunye seorang pendengar yang baik...
orang-orang dulu pun cakap...diam-diam ubi berisi...begitulah dengan pendiam....
jangan jadikan sikap pendiam anda satu masalah...
jadikannya satu kelebihan yang tiada pada org lain....

saya bukan pendiam...dan bukan terlalu banyak cakap...cuma bolehlah dikira peramah...bukan pemarah...hehe
cuma....saya takkan mendiamkan diri bila timbul sesuatu topik yang memerlukan suara saya....especially benda-benda yang boleh mengimprovekan diri saya sendiri....

bercakap satu patah yang bermanfaat lebih baik dari 100 patah perkataan yang tiada manfaatnya langsung....

jangan jadikan masalah itu...MASALAH!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-08 12:12


Pada 10-10-08 09:50 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

elok lah pendiam ni....banyak cakap,,dikhuatiri banyak salah cakap,,salah cakap,,dosa pula.....tapi biar lah pendiamnye bertempat.....tak apa lah..jadi lah dr sendiri,,,,saya pun nak juga jadi pendiam,..tapi memang da sejak azali lagi,,saya sendiri memang banyak cakap...huhuhuhuhu....ada saja cerita nak dbentang,...tapi kalau menulis malas pula,...

macam kesejahteraan....kan happy dengan dr sendiri,,da sikap anti macam tu....tapi nak diam pun...biar lah diam-diam ubi berisi......heheheheheehehe....


kita ini lebih kurang sama lah umar..kekadang ana takut jugak..ingat kata-kata ustazah..ketika ditegur dalam kelas sb bising berbual..."banyak cakap, banyak silapnya. Banyak silap, banyaklah salahnya"..

pada ana, jadi lah diri anta sendiri..mungkin pendiam pada anta menjadi beban dan masalah..bagi kami yang jenis suka berbual yang teringin untuk jadi pendiam dari banyak bercakap..bagaimana.

jangan lupa..setiap kejadian itu pasti ad sebab musababnya..dan ad baik buruknya..

anta kata tiada rakan-rakan kan..so ini lah masanya..Jk2 yang dianjurkan ukhwah..jom lah join2 selalu..kalau bukan kita yang mulakan..siapa lagi..umpama kata-kata "siapa kita mahukan org hormatkan kita kalau kita tidak menghormati org terlebih dahulu".

so,mlakan..:)
:welcome:


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 12:30


Pada 10-10-08 11:20 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!



aku cadangkan hang join aktiviti riadah kawan-kawan hang buat..contohnya main futsal ke...join benda happy2...tak cakap pun tak mengapa...


Cuba datang JK ukhwah. Mungkin boleh hilang sifat pendiam itu..


Teringin nak jadi pendiam... :berfikir:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 13:33


Pada 10-10-08 11:17 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!

dia kasihan sb tengok kering sangat agaknya..macam tak cukup makan...ehehhe

uiksss..tu lah...
pernah jumpa baju saiz s-m selalunya ada saiz s,m,L,XL saja kan. s-m=saiz model

sambung topic balik..communication ni kena develop..its a skill. practice..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-08 14:13


ok apa sifat pendiam..tak payah piqiak bayak masalah...
cuma org pendiam ni nak dapat awek susah sikit...
tapi walaupun aku ni pun pendiam tahap dewa juga..
tapi agak juga awek minat dengan lelaki pendiam....
so...yang penting try ubah sifat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 14:37


Pada 10-10-08 12:30 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 11:20 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!



aku cadangkan hang join aktiviti riadah kawan-kawan hang buat..contohnya main futsal ke...join benda happy2...tak cakap pun tak mengapa...


Cuba datang JK ukhwah. Mungkin boleh hilang sifat pendiam itu..


Teringin nak jadi pendiam... :berfikir:



Kak Hanan, bukan ke kak hanan seurang yang pendiam? tak pernah pula nampak kak hanan jerit2 dan bercakap....
kalau macam MT lain contohnya shida yang banyak bercakap.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-10-08 14:42


Jika tak mampu berkata kata,tersenyumlah...murah-murahkan senyuman :-) :-D


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 14:43


Daeng_Jati:

!!! CODE !!!


Kak Hanan, bukan ke kak hanan seurang yang pendiam? tak pernah
pula nampak kak hanan jerit2 dan pot pet pot pet....
kalau macam MT lain contohnya shida yang banyak bercakap.

EEII?? Kak Hanan? Daeng lebih muda dari Cik Hanan? Adakah calculationku
tersilap? HHHEEE... Bukankah sebaya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 14:47


ada kisahnya owl, kisah silam masa teman kanak-kanak rebina masuk ukhwah "old school, terkenang semasa duloooooooo"... dulu teman ni peminat kak hanan. Tak percaya pergi tanya kak hanan tu, kiranya teman ni Fan Kak Hanan hehehehehe (Entah Kak Hanan ingat lagi ke tak peminat setia dia ni, nak minta autograp tak pernah dapat). Tak percaya lagi pergi tengok kat galeri Foto Ukhwah, bahagian kak hanan punya gambar, apa teman komen dulu-dulu tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:17


sama lah kita... saya pun pendiam jugak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:18


samalah kes kita, tapi saya terpaksa juga lawan kependiaman saya ni. nak bergaul dengan semua orang, nak buat kerja sama-sama, susahlah kalau asyik seorang saja. apa pun, cuba lawan perasaan kependiaman tu. saya pun memang duduk pendiam, kera sumbang tapi sampai bila nak macam tu kan. apa pun, all the best.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-10-08 15:20


dengan kawan, kita kena give and take. share problems, cerita suka dan duka. baru boleh consider as kawan...lama-lama ramai lah kawan. Lagi satu, cuba buat baik sesama manusia, contoh tolong-tolong orang ke...kan dapat pahala...
kalau kita tahu yang kita kena jaga hablu minannas, kita akan buat apa yang perlu, dan sikap ramah akan datang sendiri.
kesejahteraan ni dengan family bagaimana ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:33


Pada 10-10-08 14:37 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 12:30 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 11:20 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!



aku cadangkan hang join aktiviti riadah kawan-kawan hang buat..contohnya main futsal ke...join benda happy2...tak cakap pun tak mengapa...


Cuba datang JK ukhwah. Mungkin boleh hilang sifat pendiam itu..


Teringin nak jadi pendiam... :berfikir:



Kak Hanan, bukan ke kak hanan seurang yang pendiam? tak pernah pula nampak kak hanan jerit2 dan bercakap....
kalau macam MT lain contohnya shida yang banyak bercakap.



itu pemalu bukan pendiam.. uhuhuh :sopan: :sopan: :sopan:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:43


Assalamualaikum wr wbt

Hm..konpius kejap..kesejahteraan ni muslimin kan?
pendiam tu memang bagus..tapi kena lah bertempat...

cuba lah baca buku2 motivasi pasal komunikasi yang macam cik shye cdgkn tu..mulakan komunikasi dengan orang-orang yang rapat dengan kita macam adik beradik kita ke..sesiapa sajalah yang kita rasa ok nak borak2..

memang betullah..org yang pendiam ni..jari dia tak diam macam mulut dia..sebab dia lebih prefer luahkan dr hati daripada dr mulut..tapi janganlah jadi macam org bisu pula ye..

setiap masalah tu ada penyelesaian..InsyaAllah..kita lah yang kena cari jalan tu sendiri..

betul juga cadangan kak Hanan tu suruh datang JK..apetah lagi kalau kesejahteraan ni muslimin..sebab geng2 muslimin ukhwah ni..memang non stop mulutnyer..hehe..jangan mara ar..

**kak hanan pendiam ke daeng?hehe..best tau bila dapat borak2 dengan kak hanan..sampai dah waktu berbuke pun tak sedar...(masa iftar hari tu)..(^-^)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:57


Pada 10-10-08 11:34 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

by: kesejahteraan

!!! QUOTE !!!


aku pun tak tahu bila nak hilang sikap pendiam aku ni...
aku sangat tension..kenapala aku ini pendiam sangat..


UUIIKKSS??!!! HUURRMM... Janganlaah berasa bermuram durja
sebegitu... Adinda Cik kesejahteraan boleh berkawan dengan
saya... Biar Owl jadi teman taulan handai serta Hyundai... Kami
di Ukhwah.com niiee memang suka berkawan... Jangan risau...
Saya niie pun pendiam dan senyap juga orangnya... Kita kawan
eekk... Eeekk? Kan? Kan?



p/s: Is it really a matter if you are kind of quite, then you cant
make friends of the others? Sekiranya niat kita jujur dan ikhlas
nak berkawan dan bukannya mengawan, jangan risau. Mudah-
mudahan kita akan mendapat kawan yang baik, tulus serta comel.

------------------ PINK -----------------


betul-betul owl ni memang happening orang nya...plus slumber....jangan marah owl... :sopan:
saya amat bersetuju kalau kesejahteraan cari member macam owl...baru kontra seorang pendiam seorang mulut murai...


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:59


owl, meke jangan memain owl, kang ada urang merajuk kang, meke juga yang susah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 16:26


:bunga:

untuk teori..semua orang tau macamana buat..apa nak kena baca.. apa yang perlu ada.. skill mana perlu perhalusi.. cara cakap ke kena kuasai, cara duduk, cara tengok..cara nak berkawan.. semua tu boleh di baca dalam buku..majalah..internet..etc..

tapi, praktikalnya..belum tentu dapat dibuat jika individu tu dah akui dia tu bagaimana..

soal pendiam ni.. kadang-kadang kita letakkan diri kita begitu. Kita yang letak title diri kita tak boleh jadi "peramah"! Mungkin sebab persekitaran dan tumbesaran hidup kita yang tak membantu. adapun sebab kita terlampau rasa rendah diri. Biasanya itu punca utama.

Kita takut kalau tonjol lebih-lebih, orang tak suka. Kita risau, wajah kita tak handsome lah, tak jelita lah.. Kita bimbang pulak, ilmu kita cetek.. iman kita senipis bawang.. Kita tak mewah..kita tak berduit.. kita tak sehebat orang tu atau orang ni dan 1001 alasan yang boleh kita bina.. walhal, semua ni hanya diri kita yang bina dan imaginasikannya..

Nak tak nak..kita kena ubah persepsi tu.. Memang betul, ada orang yang lebih baik dan lebih terlebih dari kita.. tapi, jangan lupa, orang yang terlebih itu pun ada kekurangan macam kita..

Kita kena sedarkan diri kita, dan kita perlu tau kita berada di samping siapa. Kerana orang yang hebat, adalah bergantung banyak pada orang di sekelilingnya..

Macam saranan netters kat atas.. kita sendiri yang mampu mengubah dan jangan anggap kita tak punya apa-apa..

Pendiam bukan penyakit tradisi atau keturunan tau!

cubalah berdikit-dikit.. insyaALLAH..boleh!

yang pasti, koreksilah setiap kelemahan dan kelebihan yang kita ada. jangan pulak bergembira dan ketawakan kelemahan orang..dan jangan pulak kita bangga dengan kelebihan yang kita ada.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 18:23


tak apa pendiam... okla 2...
biarlah org nak cakap apa pun...
xrugi pun... kita bukan sombong, cuma lambat nak mulakan perbualan itu saja... kekdng tu ok saja kan???
memang lah mula-mula saja... lama-lama hilangla rasa 2...
tak boring nya, sekurang-kurangnya kita ada kawan...
memanglah makan masa, tak apalah...
bila dah banyak campur org ok lah itu...
ramai jumpa org... banyak pengalaman ok lah 2 nanti...
kdng2 org pediam lebih rapat dengan org yang ramah...
ramah sangat pun menyusahkan....
ala kadar cukup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 18:36


Pada 10-10-08 12:30 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 11:20 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!



aku cadangkan hang join aktiviti riadah kawan-kawan hang buat..contohnya main futsal ke...join benda happy2...tak cakap pun tak mengapa...


Cuba datang JK ukhwah. Mungkin boleh hilang sifat pendiam itu..


Teringin nak jadi pendiam... :berfikir:



btul3...saya pun teringin nak jadi pendiam..macam mana ek ;)
diam masa solat, tidur..2 saja agaknya heheh...

lagi-lagi kalau jumpa geng2 tak tahu lah :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 18:44


kesejahteraan posting

!!! QUOTE !!!

aku pun tak tahu Kenapa kalau kat internet, boleh saja aku taip panjang2.. banyak pulak idea... tapi bercakap secara berdepan dengan orang..sekejap saja panas, lepas tu KELU!tak ada idea nak cakap apa!!!


lor kat ukhwah ni kan ada jejak karya, dan suka taip panjang-panjang kat internet hantar lah karya kat ukwah.com, kami semua nak baca... :-)


RuMaishaaa posting

!!! QUOTE !!!

Pendiam bukan penyakit tradisi atau keturunan tau!

cubalah berdikit-dikit.. insyaALLAH..boleh!

yang pasti, koreksilah setiap kelemahan dan kelebihan yang kita ada. jangan pulak bergembira dan ketawakan kelemahan orang..dan jangan pulak kita bangga dengan kelebihan yang kita ada


betul lah, ni bukan penyakit genetik, macam kencing manis dan darah tinggi....boleh di ubah pun...

memasing ada kelemahan dan kekurangan, jadi bersyukurlah dengan segala kelebihan di samping membantu pada yang memerlukan...hmmm sebenarnya terpulang bagaimana kita melihat hidup kita ni....kalau kita rasa kita ni pendiam...jadilah kita seorang pediam sampai tua....kalau kita rasa aku seorang asertif dan ceria...hmmm kita dan menghampiri ke arah tu...hehe

pernah baca buku motivasi DR TUah tak? tajuk nya Nak ke tak nak?
ingat lagi, dalam buku tu, ada lah kambing ke kerbau tah...lupa tak inga dah...puas lah tuan nya sediakan rumput yang fresh dari ladang yang hijau .....tapi entah Kenapa kambing ni tak mahu juga makan...hmmm....sampai lah tuannya pakaikan spek mata hijau pada kambing tu....baru lah kambig tu makan rumput-rumput hijau tu dengan seleranya....cuba runungkan dan fikir-fikirkan, selamat beramal...8-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-10-08 18:46


hmm best juga baca jawapan-jawapan serta respon2 yang d berikan kat sini..
tak tahu nak menambah apa lagi..semua da di tuliskan oleh sahabat-sahabta ukhwah ni..
so kesejahteraan mulakan lah langkah dulu..mulakan pelahan-lahan..jangan tiba-tiba pula buat jadi seorang periang..pelik pula org nanti..
jangan bagi alasan macam kak rumaisha cakap..ambil langkah muda dulu yakni membaca buku macam yang kak shye ckpkan tu..

saya ni pun kategori pendiam juga sebenarnya..huhu :berfikir:
iyakah? ye agaknya..ni berdasarkan fakta yang kesejahteraan sebutkan kat bawah ni..agak bersetuju dengan kenyataan d bawah ni..


kesejahteraan posting:

!!! QUOTE !!!

peribadi org yang pendiam ini...
dia tak suka cerita masalah dia kat org lain..dia suka pendam...

dan apa yang dia pendam itu...dia suka ceritakan dalam bentuk tulisan(tulis dalam diari) atau tulis di internet seperti di forum2/email/chatting..

lagi satu karakter..org pendiam ini suka dipuji & diberi perhatian
tapi, dia tak suka pergi ke pentas,depan org ramai & menonjolkan diri & kemudianya dipuji,dikagumi dsbnya....

itulah antara karakter2 org yang pendiam macam aku ini


hm tapi saya ni kategori pembising juga..tapi ikut siapa pada masa tu..

so pada kesejahteraan..jangan lah pendiam sangat tak kira d mana pun..memang baik ada perangai pendiam..kurang cakap kurang juga lah mengayam ketupat..tapi Kalau tersangat pendiam tu masalah tu..sebab bila da bekerja nanti susah pula...paling pentiing sekarang ni adalah comunication skill..so marila kita sesama improve comunication skill :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:50


try kawan dan org peramah..mana tahu lama-lama boleh jadi peramah tek k hehehe...try lah tegur org...buat biasa saja...jangan segan....k hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:16


Berkawan dengan orang yang pendiam ni memang bosan sikit...Sepatah orang tanya sepatah dia jawab...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 16:49


Pada 14-10-08 14:16 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Berkawan dengan orang yang pendiam ni memang bosan sikit...Sepatah orang tanya sepatah dia jawab...



sepatah tanya sepatah jawab ok lagi
berpatah patah tanya sepatah haram tak jawab memang lagiiii sakit hati. tu jenih bukan pendiam.. tapi SOMBONG namanya...

kak ramai juga SAHABAT pendiam.. tapi serasi saja dengan mereka..suami sekeluarga pun jenih itu..

CUMA
pada kak, ekspresi muka pun main peranan dalam kes ni.... sebab ada jenih dah lah diam, lepas itu dengan muka2 dia sekali buat macam kawan sebelah tu tunggul kayu. belum lagi tambah dangan style 'pandang sipi'.

bila jadi gini.. mana lah tak larinye kawan tu.....sebab dah orang buat dia macam tunggul kayu :roll: :roll:

cadangan sertai aktiviti terbuka pun bagus juga...satu cara untuk membawa diri SERASI dengan pelbagai lapisan manusia...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 19:01


saya pun pendiam juga entah lah memang dah semulajadi...nak buat bagaimana...hanya org yang merasainya sahaja yang tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 00:05


Saya jugadahulu seorang pendiam, sekarang orang kata saya tak tahu pulakmcm mana nak diam.

Macam mana nak bercakap? Saya paksa diri saya sendiri bercakap.

Cuma, cuba tengok sifat pendam ni dari sudut positif.

Kalau pendiam, kita tak buat fitnah

Kalau pendiam, kita tak buat orang sakit hati

Kalau pendiam, kita tak buat kutuk orang


Pasal tak ada roang kawan dengan kita ke apa, bagi saya itu subjektif, saya ada kawan yang pendiam dan dia ada ramai lagi kawan dari saya..sebab? Dia mempergunakan sifat diammnya untuk menarik ramai orang mendampinginya. Antaranya dia menjadi seorang yang pandai mendengar.

Pasal tak ada perasaan, bila sedara tulsi kat sini dah terbukti sedara ada perasaan sebeanrnya.

Just how would you like to express them?


Rasanay komen saya takderla sebaik mana. Boleh baca komen-komen sahabat-sahabat lain. Tapi saja saja, nak komen...tak lah nak jadi pendiam :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 15-10-08 01:17


pendiam ke pemalu...kekadan sebab kita jadi pendiam sebab kita pemalu. itu salah satu sebab tapi mungkin tak ada topik nak dibincangkan bila berjumpe dengan org baru. benda ini sebenarnya perkara biasa. bukan semua orang boleh kita 'masuk'.


jadi, kat sini saya nak tambah tips untuk memulakan perkenalan. untuk permulaan cuba lihat orang sekeling. bagaimana mereka nak approach orang lain. apakah perkara permulaan yang biasa dimulakan. cuba cari perkara2 berkaitan diri yang mungkin boleh dikongsi jika ingin memulakan suatu perkenalan. kita boleh melihat riak wajah orang yang kita borak adakah dia suka ke tidak. Kalau tak suka cuba sesuatu yang menyebabkan dia bercerita perkara2 apa yang dia minat dan try bagi sepenuh perhatian ketika dia bercerita. tunjukkan sedikit bahawa anda berminat. cakaplah contoh "ye", "ooo", selelitkan sedikit dengan pertanyaan ke...itu sedikit sebanyak dari pengalaman aku yang tak pun banyak kawan tapi boleh lah berkawan...uhuks

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

malina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2007
Ahli No: 29093
Posting: 56
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-10-08 13:52


salam
releksla sejahtera..
saya pun ada kawan pendiam yang amat..
saya pula mulut kadang-kadang boleh tahun..
kawan-kawan cakap macam mak nenek..hehe
first time kenal dia, dia sengeh saja..
first time keluar dia xckp apa..jalan macam tunggul kayu..heheh
macam tu lah kami tiap-tiap hari..tak pernah bercakap..saya saja yang pot-pet2..
lepas tu saya bengang..tak mahu keluar dah dengan dia..
tapi dia ni jenis tak putus asa..hari-hari ajak keluar makan..
lama2 sian juga sb dia tak ada kawan..sama lah macam sejahtera..
dah kawan lama..rasa okla..
sekarang tau jadi apa?hehe..jeng...jeng..jeng..
tak payah cakap lah..hehehe
so sejahtera..teruskan cari kawan walaupun seluruh alam dah tau awak ni cukup fedup..hehehe..chaiyo':D

Bookmark and Share

    


  Member Information For malinaProfil   Hantar PM kepada malina   Quote dan BalasQuote

atirazah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2008
Ahli No: 34224
Posting: 80

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 16:42


wah, panjang lebar warga ukhwah memberi semangat kat sejahtera....
dah tak tahu nak cakap pa dah,.semoga sukses...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atirazahProfil   Hantar PM kepada atirazah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 20:08


Pada 10-10-08 18:36 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 12:30 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 11:20 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!



aku cadangkan hang join aktiviti riadah kawan-kawan hang buat..contohnya main futsal ke...join benda happy2...tak cakap pun tak mengapa...


Cuba datang JK ukhwah. Mungkin boleh hilang sifat pendiam itu..


Teringin nak jadi pendiam... :berfikir:



btul3...saya pun teringin nak jadi pendiam..macam mana ek ;)
diam masa solat, tidur..2 saja agaknya heheh...

lagi-lagi kalau jumpa geng2 tak tahu lah :-P



salamun alaik..
wah ada gengla..ana pun teringin bangat nak jadi pendiam..huhu..family selalu cakap ana tak henti2 cakap..rumah akan jadi riuh kalau ana ada..ana cuba untuk jadi pndiam tapi selalu family ingat ana stress or tension sebab 2 diam..pelik-pelik..disebabkan ana peramah,alhamdulillah ana ada ramai kenalan.masa praktikal,masa kerja,masa sekolah dan mana-mana ana dicampak pun ana dapat develop friends..sebab 2 ana selalu saja dapat tempat belajar dan kerja tak sama dengan kawan-kawan sekolah or seuniversiti..Allah nak bagi ana ramai kenalan.. :-) kat tempat kerja ana sekarang ini pun walopun banyak bangsa lain tapi mereka treat ana baik sangat..ada seorang uncle yang kerja sama tempat tak pernah pun senyum atau gelak atau cakap banyak sebelum ini tapi disebabkan ana banyak cakap uncle 2 jadi banyak cakap..so kesimpulannya,berkwnla dengan org yang peramah..hehe.. :kelip:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 03:31


Kesejahteraan boleh lah ikut macam saha11 dan kak hanan kata...main futsal dan join JK.... untuk tambah kenalan dan seterusnya kenalan rapat...

kalau main futsal ini saya ada pengalaman masa dulu kat matrik...tapi main bola lah...ala2 futsal.. sejak saya join main bola dengan mereka saya dapat ramai kwan... sebelum itu saya tak ada kawan....maklumlah ramai kawan saya masuk matrik lain..saya seorang saja terjepuk kat matrik itu....jadi tak ada lah member2 yang kenal,
kalau main bola ini dapat eratkan persahabatan...tak perlu untuk bercakap banyak.... cakap untuk minta bola saja...saya rasa kawan main bola saya lebih rapat lagi dr coursemate..heheh. Kesejahteraan boleh lah cuba main bola....

Saya ini kalau jumpa org tak kenal..erm..memang diam habis lah...susah nak cakap....mesti org kata pendiam...tanya sepatah jawab sepatah..tak tahu Kenapa...tak ada modal.... tapi kalau jumpa kawan-kawan yang rapat bukan main idea datang...mencurah2...sampai tak terkawal...

satu lagi kalau kawan chatting itu boleh tahan lah sembang....memacam sembang....tapi taktau lah..macam mana keadaan jika saya jumpa mereka kat real life....hehehe..mesti terkedu xtrcakap.....sebab saya memang ambil masa untuk sesuaikan diri..dengan org yang saya tak kenal kat rela life....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 09:03


mana kesejahteraan ni.. moga-moga sejahtera hidupnya.. senyap saja.. da dapat idea lain ke? atau tengah prektik apa yang netters cdangkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 12:45


hmm.. nak tak nak... sejahtera kena mulakan jugak untuk berbicara...
ismi juga seorang yang pendiam:malu:
dedolu lah, masa baby... tak pandai bercakap lagi..
lepas itu... ismi belajar bercakap... then, boleh bercakap, then haa.... kan dah pandai bercakap sekrang ni... :sopan::malu:

mungkin sejahtera boleh membaca dengan lebih banyak, untuk ada 'modal' untuk bersembang...

mungkin juga sejahtera boleh mengikuti saranan seperti kak hanan dan saha11.. perbanyakkan aktiviti sosial...

banyak atau sikitnya kawan, bukan bergantung pada pendiam atau periangnya kita... tapi bagaimana penerimaan kita terhadap diri kita dan kekawan kita...

pada ismi, kalau kita tak suka/rasa selesa... kenapa kita nak buat...

p/s:hmm.. teringat seorang sahabat ukhwah, yang pada ismi agak pendiam, tapi selalu join jk... selemun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 12:52


dulu kan... masa saya umur sekolah rendah dulu... saya ni pendiam... saya tak pandai nak jadi peramah.. tak pandai nak jadi orang yang disukai dan tak reti nak buat saya ni jenis happy go lucky supaya ramai kawan suka lekat kat kita...

masa sekolah menengah pun sama. agak senyap lah.. saya rasa kurang yakin diri... dan perkara tu, mengganggu saya lah dan ia agak serious macam kesejahteraan juga.

tapi segalanya berubah lepas saya ambil tips2 daripada buku yang saya cadangkan tu... saya dah kata, baca lah buku tu.... huhuhu.


p/s: ha'ah cik ismi.... selemun memang senyap2 jeq selalu. hehe.

yang bising tu haaa.. owl_UM. :sopan: :P

ada sesuatu yang pernah ditanya ummimq yang saya rasa sangat lucu... hehe.. "owl_UM ni ambil dadah ke?" hehehe. oops sorry owl :-D

budak-budak ukhwah jawab: "tak lah ummi... dia memang begitu.." :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:03


By: syahidatul

!!! QUOTE !!!


yang bising tu haaa.. owl_UM. :sopan: :P
ada sesuatu yang pernah ditanya ummimq yang saya rasa sangat lucu... hehe..
"owl_UM ni ambil dadah ke?" hehehe. oops sorry owl :-D
budak-budak ukhwah jawab: "tak lah ummi... dia memang begitu.." :sopan:

OOOIII... OOII... Takdeeqq kerja ke haaaah? HUURRMM.... But its fine. Im
kind of open. HUUEEHUUE!!!

p/s: Tu semua gimik syahidatul saja tuuee... Sebenarnya dalam banyak-banyak
bebudak ukhwah niie, sayalah yang paling ayu dan pendiam... Come on...
Dont trust them. Trust me. HHHEEE.... Ummi... OO... Ummi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:11


Ummi tengok owl mata merah, datang2 saja terus cakap-cakap dan termengah2 saja nengoknye. Lepas tu ummi pun tanya, owl tu ambik dadah ke? dah lah mata merah2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:16


saya ni agak pendiam juga..tetapi saya banyak berubah. saya cuba bermula dari diri saya..mungkin sebab saya berfikiran positif, jadi banyak bantu saya menyesuaikan diri..saya mempunyai yakin diri yang kuat dengan apa yang saya mahu..saya tak suka org pandang rendah pada saya..dan saya lakukan yang terbaik dalam apapun tugas dan tanggungjawab..sebab tu saya banyak terlibat dengan aktiviti sosial..

sebenarnya nak bercakap ni, mula-mula saja susah..dah mula nanti mudahlah.., tapi selepas tu jangan pula kita diam pula. kalau tak ada idea pun, at least kita ni seorang yang suka bercerita tentang pengalaman atau aktiviti yang terlibat di u..

atau lebih mudah juga, kita explain pada kawan yang kita ni agak pendiam dan minta maaf kalau tidak banyak idea masa berborak,cakap yang kita cuba baiki diri..nanti baru kawan akan faham keadaan kita..

memang kat internet kita boleh luah perasaan juga, tapi realiti adalah org di sekeliling kita..

tetapi saya seorang yang suka juga menolong kawan (bantu dalam study group dan kerja kumpulan..sumbang idea yang bernas seboleh mungkin
..mendengar masalah kawan, menasihati kawan,

ambil berat pasal kawan (even sekadar tanya apa khabar hari ni?. tengah buat apa, nak pergi mana, ada apa-apa aktiviti ke hari ini..menyapa sahaja..jangan bosan tanya setiap hari pun...sebab tak ada siapa yang tak suka org ambil berat..cuma janganlah over take care pula..berpada-padala..),

kalau berjalan tu kena senyum juga..jangan serius sangat..nanti org anggap kita sombong pula, kena ambil tahu perkembangan semasa supaya ada topik nak berborak,

dan selalu tanya pendapat kawan jika nak buat sesuatu (kawan akan rasa pentingnya dirinya..sekadar tanya sahaja tak semesti ikut nasihat..boleh jadikan kawan tempat mengadu, tapi oppss jangan mengadu tentang hal yang terlalu serius setakat biasa dan umum sahaja..),

kita juga kena ambil berat tentang kawan kepada kawan, atau family kepada kawan spy kita lebih terbuka dengan kehidupan kawan kita..

secara automatik juga kawan tu akan respond pada kita..

inilah antara apa yang saya boleh bantu saudara..saya cakap secara specifik agar ia membantu tindakan saudara, kalau secara umum susah juga..semoga Allah SWT memberi kemudahan kepada kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:19


Pada 16-10-08 13:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ummi
tengok owl mata merah, datang2 saja terus cakap-cakap dan
termengah2 saja nengoknye. Lepas tu ummi pun tanya, owl tu
ambik dadah ke? dah lah mata merah2...


Daeng. Daah. No need to open the new topic. Teman baru
lepaas kena sound niiiee. Kita layan topicc giniee saja... Teman
pun rasa nak memberontak jugaak laahh. Teman ingat
banyak knowledge yang teman nak kongsi, daahh!! Better I
keep my knowledge just for myself. Nanti dikata macam-macam.
Layan topic giniiie sudah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:38


teman cuma respon kata-kata syahidatui tu saja... Ummi bertanye saja, ummi pun ingat teman ni mengikuti ajaran sesat... lepas tu masa ummi nak balik, ummi siap nasihat lagi kat teman, lepas tu Mahyudin memimpin ummi balik, masa tu ujan turun lebat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:46


UUIIIKKSS?? Masa Pesta Buku tuuue ke?
Ke teman silap date niih? HHEE....
EEHHH!! Meke ada datang ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 14:10


Pada 16-10-08 12:52 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

dulu kan... masa saya umur sekolah rendah dulu... saya ni pendiam... saya tak pandai nak jadi peramah.. tak pandai nak jadi orang yang disukai dan tak reti nak buat saya ni jenis happy go lucky supaya ramai kawan suka lekat kat kita...



sama lah kes kita..rasanya saya lagi pendiam dr. kesejahteraan...dulu-dulu lah.hehe..dulu dalam family pun saya agak pendiam..mybe sebab lelaki seorang..tambah pula dok asrama..sekarang dah kerja ni, nak kata pendiam sangat tak juga..nak kata bising2 tak juga..dalam family sekarang ni, saya pula yang banyak cakap agaknya..untuk kesejahteraan, setiap manusia itu ada keunikannya..pendiam dan ada sifat malu tu bagus, tapi kena bertempat juga.. :-D ..untuk tingkat keyakinan diri, seperti yang sahabat-sahabat kita kongsi diatas..banyakkan baca buku2 motivasi, banykkan membaca isu semasa, supaya boleh share dengan org.. :-) sentiasalah menghargai diri seadanya.. :sopan:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 15:26


Pada 16-10-08 13:16 , NurArisha posting:

!!! QUOTE !!!



ambil berat pasal kawan (even sekadar tanya apa khabar hari ni?. tengah buat apa, nak pergi mana, ada apa-apa aktiviti ke hari ini..menyapa sahaja..jangan bosan tanya setiap hari pun...sebab tak ada siapa yang tak suka org ambil berat..cuma janganlah over take care pula..berpada-padala..),


Beberapa hari yang lepas saya ada tegur rakan sekerja saya "Dah nak balik ke?"...Dia jawab balik "Ha'ah, boring lah duduk kat sini"...

Sekali fikir macam tak ada apa-apa...
Dua kali fikir lain macam saja bunyinya... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.176522 saat. Lajunya....