Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 45 minit yang lalu
wyd1014: 8 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: procrastination


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» procrastination

Please Mendaftar To Post


Oleh procrastination

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 17:14


oleh sebab ada yang mengatakan otak malaysia adalah lebih mahal (sebab tidak digunakan), maka lets share & discuss this topic. topik ini tiada kaitan dengan harga otak, jenis otak atau otak buatan mana, tetapi topik ini sangat berkaitan dengan penggunaan otak.

what do u understand about procrastination?

it means 'delaying doing things'..

as an employer, employee, student, teacher, and etc, are you a victim of procrastination? (haa...ngaku cepat)

do u delay doing your works/assigments until last moment

or

even end up not doing them at all?

(huhu..akukah org itu atau kaukah org itu? jawab-jawab..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 17:16


so, the question is..hmm...
how to avoid procrastination?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 17:21


huhuhu...baruku tahu istilah "procrastination", memang tepat lah dengan sifat org melayu ni kan (saya ngaku dalam kategori ni)

boleh elak ke satu sifat yang dah sebati dalam diri? sangat susah, tapi tengah berusaha. takut jadi tabiat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 19:23


6.50pm, October 9th 2008, blog.procrastination.ukhwah.com
----------------------------------------------------------------

Ketika saya menulis ini, saya masih sedang berada di office sebab
tadi hujan lebat sangat... Jadi alang-alang stay, baik stay sampai
lebam-lebam ayam. Ketika membelek-belek topic di ukhwah hari ini,
saya terjumpa topic niiee... HHEEE...

by: amira_aqilah

!!! CODE !!!


what do u understand about procrastination?
it means 'delaying doing things'..
as a employer, employee, student, teacher, and etc, are you a victim
of procrastination? (haa...ngaku cepat)
do u delay doing your works/assigments until last moment


HUURRMM... Dari profile saudari amira_aqilah si pembuka topik,
saudari menyatakan Pekerjaan: "dulu student sekarang dah kerja".
Dan saya yakin dari bergelar pelajar sehingga kini, penangguhan
(procrastination) sudah amat difahami (walaupun saudari tidak
mengamalkannya) dari duuulllluuu lagi... Bukan? Saya tidak pasti
sama ada saudari bekerja di public ataupun private sector. Namun
semestinya apabila kita bekerja, yang diperlukan adalah capability
dan bukannya "CABLE". HHHEEE...

Capability-terutamanya bagi yang bekerja di private sector termasuk
menyiapkan tugas atau pemantauan project dalam lingkungan "dateline"
adalah amat penting. - Ini boleh ditanya kepada TT(sayatetapsaya) di
mana projek beliau di Kuantan pernah tertangguh selama empat bulan
(If I was not mistaken. TT, am I right??? HUUEEHUUUE!!!)
Dan seperti mana yang pernah Tun Mahathir sering tekankan...

"The Malay must work hard. To fulfill the business requirement
we cant afford to lose every single hours."


Ini bermaksud setiap masa (saat, minit dan jam) adalah berharga dan
demi kemandirian sesebuah company, staff yang capable untuk menyiapkan
kerja adalah amat-amat diperlukan bagi mengelakkan kerugian apa
yang kita panggil "The Resources". Saudari amira_aqilah sendiri adalah
The Resource di tempat saudari bekerja... Jadi, tak kiralah sama
ada seseorang itu pekerja kee... Pelajar ke... Pemain bola sepak
professional seperti Fernando Torres ke... Datuk Lee Chong Wei ke...
Setiap masa mestilah dimanfaatkan untuk menghasilkan suatu produk
kerja yang berkualiti. Sekian-sekain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 20:35


macam teman, teman memang mengamalkan kerja penangguhan di tempat kroje. Kerene penangguhan itu salah satu cara bisnes juga. kita boleh bermain dengan isu ini dengan klien dan sub-contractor. Sebab setiap yang dilakukan adalah duit... urang2 bisnes ni nampak duit saja. hehehehehehe
Jadi teman gunekan kelemahan ini dengan peluang penangguhan. contohnya sebagai Jurutera HSE teman menjaga segala aspek HSE kat satu-satu projek tu. Documentation semua teman jaga, kat luor ataupun kat site fabrication ada safety officer jaga, teman turun site kadang-kadang saja untuk meninjau.

Dalam industri minyak dan gas, documentation adalah amat2 penting. segala benda direkod, tak kisah lah apa benda pun. Prosedur2 macam-macam... (ni teman tengah buat prosedur baru untuk projek Petronas ni) tapi teman buat lambat2 dan slow... sebab dokumen ni bernilai jutaan ringgit. hehehehehehe
Realiti dalam industri ni permainan pentas saja banyak. Segale2 nya lakonan. Teman pun dah masak dengan pelbagai2 jenih urang ni Petronas ke, Shell ke apa ke. Disebalik semua tu duit juga yang pentingnya. Berbalik pada prosedur berkenaan, memang teman pasif saja buat. adalah sebabnya Kenapa teman buat macam tu (syssh.....rahsia). Lagi satu, teman dah mula merancang dari awal dah, nak kawal urang petronas ni dari terlampau sangat. Nampak macam dah sinar berjaya saja.... kena pandai pusing2 hehehehehehe. biaselah nak jaga diri kena pandei main-main. tapi ada surang tu yang kira pandailah juga main-main ni, teman rasa macam kalah saja dengan dia ni. Tapi teman cuba berbaik2 dengan dialah.... tu cara nak selamat hehehehehe

Penangguhan kerja adakalanya amat penting untuk kerja-kerja macam ni.

yang penting kena tau selok beloknye dulu contohnya teliti ContractDocument tu betui2 dulu, Deliverable, claim, dan lain-lain. bila dah tau bab-bab ni boleh lah kita ni main pusing2..... nak duit kena ini, tapi dalam contract kata macam ni bla....bla..... last2 erm betul juga, terus diam.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 16:32


Setelah semalaman aku meninggalkn topic ini disini, hanya 4 org saja yang reply, termasuk diri aku sendiri.
owh procrastination!..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 16:34


Pada 09-10-08 17:21 , nie_nadia posting:

!!! QUOTE !!!

boleh elak ke satu sifat yang dah sebati dalam diri? sangat susah, tapi tengah berusaha. takut jadi tabiat.
boleh..nanti aku terangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 16:49


Pada 09-10-08 19:23 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

HUURRMM... Dari profile saudari amira_aqilah si pembuka topik,
saudari menyatakan Pekerjaan: "dulu student sekarang dah kerja".

Owh encik owl UM..aku lupa nak tulis makanan kegemaran kat profile..:)
explanationmu begitu berharga...betul-betul belaka..tiada yang tak betul...
credit will be given to TT as well kerana en owl 'c i t e' namanya sekali..

mungkinkah aku pengamal procrastination itu..huh..

ada tak org jual burung hantu kat petshop..aku nak beli 1..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 16:56


Pada 09-10-08 20:35 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kita boleh bermain dengan isu ini dengan klien dan sub-contractor. Sebab setiap yang dilakukan adalah duit... urang2 bisnes ni nampak duit saja. hehehehehehe

Penangguhan kerja adakalanya amat penting untuk kerja-kerja macam ni.
kasihan subcon, selalu terima payment lambat..

people sometimes procrastinate when their work is too difficult..
thank you 4 your explanation..

pengamal rupanya..:)..hidup procrastination!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 17:01


some tips to help...

1) clear your desk.

remove all pictures and personal items so that u do not get distracted.
make sure u have all the things u need near u - paper, pens, calculator & etc.
so that u dont have to get up & look 4 them.

another tip will be explained later..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 17:05


adakah sama procrastinate kerja vs procrastinate solat atau ibadah..

kalau biasa procrastinate solat, pasti kerja juga akan di procrastinate...

setuju????..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 17:07


Dalam bermain bisnes kena pandai. lebih-lebih lagi nak main-main dengan contract dan duit ni. Macam main saham juga lah, pernah main saham tak? ada masa kita cepat, proactive dan ada masa kita passive..... oh, permainan bisnes...

p/s

ops, dulu teman cakap teman tak reti hal-hal ekonomi ni. Tapi memang lah, teman memang tak reti hal-hal ekonomi ni, tapi sikit-sikit boleh lah. sekolah pun tak ambik ekonomi. Setakat tingkatan 3 saja dalam Kemahiran Hidup.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 17:16


samalah kita en daeng..akupon tak reti bab-bab ekonomi ni..sebab subjek yang paling aku suka dulu KHB (kemahiran hidup bersepadu)..

aku tak suka saham..& aku cepat pening bila mula baca contract..rasa nak terkeluar isi perut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 17:57


!!! QUOTE !!!

some tips to help...

1) clear your desk.

remove all pictures and personal items so that u do not get distracted.
make sure u have all the things u need near u - paper, pens, calculator & etc.
so that u dont have to get up & look 4 them.



setuju bebeno lah dengan tips ni
sebab bos ana pun cakap benda yang same..

nasib baik lah konpeni tempat ana kerja ni ada ISO
heheh
memang kena buat kerja cepat dan pantas
kalau tak memang delayed saja lah agaknya.. :sopan:


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 18:03


sabar...bukan tak ramai nak post dalam tajuk ni tapi kut ada benda lain nak kena buat...tak sempat ada 24 jam saja kat depan pc...

belajar saham best...

nenanti sambung....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 22:14


amira_aqilah:

!!! CODE !!!

"credit will be given to TT as well kerana en owl 'c i t e' namanya sekali.."

-----------------------------------------------
Yes you should. I just waiting for him to reply this topic. He always giving
the good comments on something... HUUEEHHUUEE!!!


amira_aqilah:

!!! CODE !!!

"1) clear your desk.
remove all pictures and personal items so that u do not get distracted.
make sure u have all the things u need near u - paper, pens, calculator & etc.
so that u dont have to get up & look 4 them. "

------------------------------------------------
AHAAAHH... For your info Miss amira_aqilah, this Daeng_Jati is kind of
photograpic enthusiast. So I think there might be a lot of pictures on his desk,
even desktop!!! HAHAHHAA!!! But still, he was struggling finishing his PETRONAS
project...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 23:07


teman memang minat fotografi, tapi tak ada pun gambo2 kat meja ni. Yang ada penuh dengan fail. Lepas tu kat depan tampal2 dengan kategori2 analisis yang teman kena buat berkaitan kroje dan sekeping surah Al-Dhuha saja. Tak ada sekeping gambar pun, hatta gambar urang tersayang hehehehe. tapi yang kat satu sudut tu ada gambar sejenis semut. Sudut tu sudut yang membelakangi teman, susah nak tengok, bila nak tengok kena pusing.

Owl, teman tak struggle pun buat prosedur tu, buat main-main saja....
sebab semuenye dalam landasannye. heheheheh
teman kroje ni macam main-main saja sebab dah taulah juga selok beloknye. Takkan semua kroje kita nak buat, kalau macam tu memang lah tension. kena pandai lah agih2 kroje. Yang jadi masalahnya sekarang semua kroje kita buat, itu masalah mahasiswa yang baru mula berkroje, hehehehehe.

p/s

Nak kroje swasta ni kena pandai main-main...

p/s lagi satu

Jangan tiru aksi ini, tidak sesuai pada sesetengah urang. Bahaya.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 23:10


Pada 10-10-08 17:57 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!


nasib baik lah konpeni tempat ana kerja ni ada ISO
heheh
memang kena buat kerja cepat dan pantas
kalau tak memang delayed saja lah agaknya.. :sopan:


Kenapa ye syarikat minyak and gas tidak memandang sistem ISO?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 23:25


Psikologi Industri dan Organisasi

Dalam industri ada satu bidang yang di panggil sebagai Psikologi Industri, rasanya kat Universiti pun ada belajar bab ni.

realiti kat industri bila pencapaian pekerja menurun, nilai produktiviti pekerja menurun dan sebagainya seperti yang tertera dalam analisis kunci petunjuk pencapaian (KPI) pihak syarikat mula menyalahkan pekerja. adalah penalti2 yang dikenekan seperti potong gajilah, kalau yang pakai sistem merit tu, point akan ditolak yang akan effek kenaikan tahunan gaji dan sebagainya. Jarang sangat satu analisis yang dilaksanakan untuk mencari punca akar (root cause) masalah berkenaan. Setiap yang berlaku ada penyebab asas dan sampingannya. Itu yang kena cari, sebab apa pekerja motivasi merudum jatuh.
Pekerja rasa tidak bermotivasi bila mereka dikesampingkan contohnya kurang atau tiada kemudahan2 seperti tempat solat ke, tandas yang memuaskan ke, tempat parking kenderaan ke, kantin ke, kawasan pejabat ke, dan macam-macam lagi. Lagi faktor, tiada hubungan antara majikan dan pekerja. jamuan tahunan ataupun hari keluarga tak pernah buat. jadi macam mana nak rapat dengan pekerja? insentif2 lain pun memainkan peranan. Pekerja pun manusia juga, yang mempunyai perasaan.

Di atas tu sebagian saja, kalau buat kajian yang terperinci kita akan tau punca yang sebenarnya. Jadi kita tidak boleh menyalahkan pekerja seratus peratus atas motivasi yang lembab mereka ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 10:49


Daeng_Jati:

!!! CODE !!!


Owl, teman tak struggle pun buat prosedur tu, buat main-main saja....

p/s:
Nak kroje swasta ni kena pandai main-main...

p/s lagi satu:
Jangan tiru aksi ini, tidak sesuai pada sesetengah urang. Bahaya.


Secara professionalnya saya tidak bersetuju dengan Daeng. AAHH!! Mana
bleey main-main dalam private sector. Dan agak mustahil jugaakk Daeng
main-main dalam procedure. Saya beri contoh, EERRMM... Katakan project
PETRONAS yang meke join tuuee, tiba-tiba ingin minimize energy, water,
and materials consumption, to use recycled materials, and to recycle
internally... Takkanlaaahh taak ikut procedure. Bagaimana nanti kalau
corruption ataupun cronisme berlaku? EERRMM... OOWWHH... crony? HURRMM...
Teman nak jawatan jurutera kanan dalam company under pengawasan Daeng.
Daeng crony teman. Bleeyy meke tolong dapatkan jawatan tuuee untuk
teman dalam interview secara "melepaskan batuk ditangga"???

p/s: "Aksi ini tidak boleh ditiru kecuali bagi IR Daeng yang memang
telah berpengalaman." HHHEEE....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 10:54


UUPPSS!!! Maaf. Posting saya di atas tidak bermaksud
untuk mempersoalkan kredibiliti Daeng sebagai seorang
jurutera yang bertauliah, professional, berbudaya kerja,
kacak, tampan, bergaya dan macho.



Diharap tunjuk ajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:24


procrastination tu maksudnya penangguhan tindakan betul tak? so sama lah juga dengan penangguhan kerja...tak begitu?

jujurnya jarang procrastination dalam kerja di pejabat.. ikut mood lah.. ada masa rajin,dan ada masa malas.. tapi kerja adalah kerja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 07:59


Pada 10-10-08 18:03 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

sabar...bukan tak ramai nak post dalam tajuk ni tapi kut ada benda lain nak kena buat...tak sempat ada 24 jam saja kat depan pc...
betul tu..selepas aku meninggalkan topic ini selama 2 hari 2 mlm, baru ada 2, 3 org yang reply lagi..
mungkin aku kena letak dalam ruang 'suara hatiku'..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:19


Pada 11-10-08 10:49 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Mana bleey main-main dalam private sector. Dan agak mustahil jugaakk Daeng main-main dalam procedure.
dalam public sector pun tak boleh main-main..
kerja=ibadah!..

but..

dalam setiap job mesti ada critical and non-critical task/activity..
usually non-critical task/activity ada float time..disinilah procrastination takes place..(en daeng mungkin da biasa dengan aplikasi both tasks)..

for those who are always play with the critical activities, dont u ever trying to procrastinate your work!..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:25


Pada 11-10-08 10:54 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

UUPPSS!!! Maaf. Posting saya di atas tidak bermaksud
untuk mempersoalkan kredibiliti Daeng sebagai seorang
jurutera yang bertauliah, professional, berbudaya kerja,
kacak, tampan, bergaya dan macho.
Diharap tunjuk ajar.
samalah...aku juga tak bermaksud mempersoalkan kredibiliti mr owl & mr daeng sebagai seorang pemikir & pekerja yang bertauliah, professional, berbudaya kerja, kacak, tampan, bergaya dan macho.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:31


Pada 10-10-08 23:07 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman memang minat fotografi, tapi tak ada pun gambo2 kat meja ni. Yang ada penuh dengan fail. Lepas tu kat depan tampal2 dengan kategori2 analisis yang teman kena buat berkaitan kroje dan sekeping surah Al-Dhuha saja. Tak ada sekeping gambar pun, hatta gambar urang tersayang hehehehe. tapi yang kat satu sudut tu ada gambar sejenis semut. Sudut tu sudut yang membelakangi teman, susah nak tengok, bila nak tengok kena pusing.
owh..atas meja aku ada gambar bos...front page magazine..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:33


Pada 11-10-08 11:24 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

procrastination tu maksudnya penangguhan tindakan betul tak? so sama lah juga dengan penangguhan kerja...tak begitu?
betul,betul,betul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:50


Pada 10-10-08 23:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

realiti kat industri bila pencapaian pekerja menurun, nilai produktiviti pekerja menurun dan sebagainya seperti yang tertera dalam analisis kunci petunjuk pencapaian (KPI) pihak syarikat mula menyalahkan pekerja. adalah penalti2 yang dikenekan seperti potong gajilah, kalau yang pakai sistem merit tu, point akan ditolak yang akan effek kenaikan tahunan gaji dan sebagainya. Jarang sangat satu analisis yang dilaksanakan untuk mencari punca akar (root cause) masalah berkenaan.
KPI=key performance indicators..
it measures our success in key areas and processes that effect our customers, our employees (kita), our shareholders or other stakeholders.

setau aku, KPI juga menganalisis causes untuk employees performance..because the rationale for developing KPI is to indicate organisational health..

aku bukan pakar psychology...pandangan kasar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:54


Pada 10-10-08 17:57 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

setuju bebeno lah dengan tips ni
sebab bos ana pun cakap benda yang same..
setuju jugak...
tapi bos aku tak pernah mention benda ni kat aku...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 08:55


next tip...

2) when u begin a task or project, think positively about it.

tell urself it will be interesting, or beneficial or worthwhile.
if u give way to negative thoughts and think the task is going to be boring, it WILL BE BORING!.

...tbc...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 11:43


amira_aqilah:
"dalam setiap job mesti ada critical and non-critical task/activity..
usually non-critical task/activity ada float time..disinilah procrastination
takes place..(en daeng mungkin da biasa dengan aplikasi both tasks)..
for those who are always play with the critical activities, dont u ever trying
to procrastinate your work!..=)"
-------------

Owl:
"HUURRMM... Sure. As you said, it is right that Mr Daeng (nama sebenar:
Zubairy) already involved in critical activities such as working at off-shore
petroleum platform. Well, yes I admit that sometimes I also procrastinate my
job due to the out-scope problem externally such as printing problem, got
appointment and aaa... siram pokok. HHAHAHAHH!!!"

    
---------------------------
Tiada keperluan membuka topic baru. Cuma nak tumpang cerita pengalaman Owl dan
Daeng_Jati semalam... Secara terkurang sengaja Owl mengajak dia makan satay
Kajang dalam posting dan akhirnya dipersetujui oleh beliau. HHEEE... Semalam
pagi-pagi lagi Daeng sudah bertolak ke UKM Bangi dari Manjung, Perak untuk
menghadiri kelas. Seperti yang sedia maklum, Daeng sedang melanjutkan pelajaran
dalam bidang Master in Nuclear Science sambil bekerja (part-time study).
Alhamdulillah, saya sampai di komuter UKM Bangi semalam dan Daeng telah berada
di situ lebih awal. mujahid007 yang telah memberi janji-janji palsu untuk
datang telah menyebabkan saya agak merajuk (padahal dia pun tengah beraya
dengan bebudak ukhwah gaakk... HHHEEE...) manakala trouver_99 dari MMU,
Cyberjaya tidak dapat hadir kerana exam pada hari ini dan umar_khalil plaakk
balik kampung... Maka sampailah kami di Satay Kajang Haji Samuri di Bangi yang
memang betul-betul dekat dengan UKM... (Daeng belanja malam tadi... HUHHUUEE!!
Terima kasih).


Ketika sudah membeli tiket komuter pada jam 11.30 malam, tiba-tiba pakcik di
situ cakap,"Dik, memang dah taakkdee train daahh time niiee.." EEERRKK!!! Gelap
masa depan!!! Maka terpaksalah saya menumpang tidur di bilik Daeng, Kolej Keris
Keris Mas, UKM... ADDUUIIHH!!! Turut juga saya membelek-belek lecture note
Daeng. WWAAHH!!! He learn something about Loss Control Management (LCM) & Self
Regulation subject. Antara content yang dapat saya belek-belek adalah...
Industrial Health and Hygiene, Injury Prevention, Damage Control dan Fire
Prevention... Serta Categories of Hazards seperti Material Depreciation,
Ergonomics Deviations dan Environmental factor of Vibration... Banyaakk sengal
nyyyeerr.... Pagi ini plaak, kami makan nasik lemak... HUHHUEE!!! Setelah Daeng
menghantar saya ke komuter, beliau terus ke kelas bermula jam 9.00am sehingga
5.00pm kemudian drive balik semula ke Manjung, Perak... Dan esoknya hari Isnin,
pagi-pagi laggii ddaahh naak ke office... Addooii.... Penatnya....


Sekian cerita untuk dikongsi. Semoga Daeng success dalam study... Berusaha!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 11:01


Owl, meke silap lah, teman bukan ambik Pure Sains Nuklear lah... Skop teman ialah keselamatan Industri. Tapi teman buat Aplikasi Sains Nuklear dalam Industri. Bidang Sains Nuklear yang asli 'Pure' melibatkan Kejuruteraan Nuklear. Yang melibatkan penyelidikan pembangunan Nuklear di Malaysia.
Mesti ada yang tertanye, teman ambik kursus apa yang sebenarnya, hehehe teman malas nak kongsi sebab pemalu. Biorlah..

Nota yang Owl baca tu nota LK5663 dan LK6033....

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah, saya sampai di komuter UKM Bangi semalam dan Daeng telah berada
di situ lebih awal. mujahid007 yang telah memberi janji-janji palsu untuk
datang telah menyebabkan saya agak merajuk (padahal dia pun tengah beraya
dengan bebudak ukhwah gaakk... HHHEEE...) manakala trouver_99 dari MMU,
Cyberjaya tidak dapat hadir kerana exam pada hari ini dan umar_khalil plaakk
balik kampung... Maka sampailah kami di Satay Kajang Haji Samuri di Bangi yang
memang betul-betul dekat dengan UKM... (Daeng belanja malam tadi... HUHHUUEE!!
Terima kasih).


teman jangka ramai yang akan datang, tapi owl seorang. Tak apa lah, ada juga geng makan satay. Tapi owl tak habis-habis dengan mesej dengan buah atinye. tak apa lah...

Tapi pengalaman tidor sekatil dengan owl tu yang best... hehehehehe
tidur sekatil tu, khaluat. kalau jabatan ugame datang kena tangkap basah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 11:11


!!! QUOTE !!!

Secara professionalnya saya tidak bersetuju dengan Daeng. AAHH!! Mana
bleey main-main dalam private sector. Dan agak mustahil jugaakk Daeng
main-main dalam procedure. Saya beri contoh, EERRMM... Katakan project
PETRONAS yang meke join tuuee, tiba-tiba ingin minimize energy, water,
and materials consumption, to use recycled materials, and to recycle
internally... Takkanlaaahh taak ikut procedure. Bagaimana nanti kalau
corruption ataupun cronisme berlaku? EERRMM... OOWWHH... crony? HURRMM...
Teman nak jawatan jurutera kanan dalam company under pengawasan Daeng.
Daeng crony teman. Bleeyy meke tolong dapatkan jawatan tuuee untuk
teman dalam interview secara "melepaskan batuk ditangga"???

p/s: "Aksi ini tidak boleh ditiru kecuali bagi IR Daeng yang memang
telah berpengalaman." HHHEEE....


'Main-main' kat sini maksudnya buat dalam keadaan biasa saja. Sebab prosedur2 dalam industri minyak dan gas ni lebih kurang same saja. kita kena bijak, jangan memerah otak untuk mencipta sesuatu prosedur yang baru. kita rujuk prosedur2 dari tempat lain dan buat analisis, kemudian kita manipulasikannye mengikut tempat kerja kita. kerja kena pandai2 main dan main tu kena pandai, heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 11:16


!!! QUOTE !!!

KPI=key performance indicators..
it measures our success in key areas and processes that effect our customers, our employees (kita), our shareholders or other stakeholders.

setau aku, KPI juga menganalisis causes untuk employees performance..because the rationale for developing KPI is to indicate organisational health..

aku bukan pakar psychology...pandangan kasar...


KPI adalah satu Kaedah. Dari Kaedah ini boleh diaplikasikan dalam pelbagai bentuk dan situasi. Bukan sekadar analisis pencapaian syarikat dan pekerja saja, macam-macam benda kita boleh aplikasikan. contohnya statistik Keselamatan dan Kesihatan Persekitaran Syarikat, yang ada Petunjuk Reaktif dan Aktif....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 16:14


KPI? Sebenaarrnyaa apa KPI niiee... Memang cuma untuk evaluate?

p/s: TT.... Where are you...???? Buaaarrrgghh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 08:43


!!! QUOTE !!!

Kenapa ye syarikat minyak and gas tidak memandang sistem ISO?


betul kah begitu?
sebab setau ana, most syarikat sekarang ni ada sistem iso ni.
untuk tau setakat mana kualiti kerja syarikat tu.
so customer akan rasa terjamin lah tiap kali berusrusan dengan syarikat tu.
semua kerja akan ikut standard yang dah diakui bagus.
hehe :-D

tapi kalau tak ada tu, tatau lah bagaimana.

dulu ana ingat, cuma batang2 saja yang ada cop iso.
sistem kerja pun ada jugak rupanya


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:31


Ni teman nak kongsi realiti dalam selok belok pekerjaan yang melibatkan budaya bertangguh ni. mari kita saksikan sesama... Ni lah kroje urang2 dalam industri minyak dan gas. hehehehehehe

!!! QUOTE !!!

Tu lah, sebab tu lah aku malas nak rajin2 ni. Memang engineer kat yard kita ni rajin2 kecuali aku yang malas. Hehehehehehehe.

Regards,

Mohd Zubairy Bin Shamsudin
Health, Safety & Environmental Engineer,
Kencana HL Sdn. Bhd.

Tel : +605 6923071 ext: 373 Fax: +605 6922609 HP : +60194606829

A subsidiary company of Kencana Petroleum Berhad.
                                                                                            
‘Kata Misteri Apa Tersirat, Dalam Misteri Terkandung Muslihat, Kata bersahut Cabaran Disambut, Safety First’

“Team Work Is The Key To HSE Excellence”

"Around here, however, we don't look backwards for very long. We keep moving forward, opening up new doors and doing new things, because we're curious and curiosity keeps leading us down new paths"

P Consider the environment. Print this email only if absolutely necessary.



-----Original Message-----
From: Ghazali Jusoh
Sent: Tuesday, October 14, 2008 11:31 AM
To: 'Jonathan Anak Annuar'; 'nurulfaizal'; 'Mohd Zubairy Shamsudin'
Subject: RE: HER Fabrication- Submission

Tu aku dah advised jangan rerajin sangat. cuba tanya kat Syed Izzairy tu ‘berapa lama budak-budak HSE SDE tu nak ambik masa nak produce benda ini?’….
aku rasa mungkin disebabkan mereka lebih banyak ke site berbanding kita agaknya hehehehehe.....? Boleh confirmkan dengan En. Syed Izzairy kalau nak tau details. Sedangkan yard lain kena develop dan produce 3 HER saja pun tak boleh siapkan, kita 4 HER pun dan setel.

Baguszzzz….tahniah untuk semua

Best Regards,

Mohd Ghazali Jusoh
HSE Engineer
KHL

www.Kenapa.com.my

- KM-1 SETR for Mermaid Drilling
- CPOC-MLQD for JDA B-17
- FMC- Manifold for Shell Gumusut Project

When the last tree is cut, the last river poisoned, and the last fish dead, we will discover that we can't eat money

'Greatly Appreciate Your Continued Vigilance and Prompt Action in Relation to Workplace Hazards'

----Original Message-----
From: Jonathan Anak Annuar
Sent: Monday, October 13, 2008 4:36 PM
To: 'nurulfaizal'
Cc: 'Ghazali Jusoh'
Subject: RE: HER Fabrication- Submission

Aku boleh buat untuk dia tapi dia orang kenak bayar lah………….hahahahahahah
-----------------------------------------------------------------------------

From: nurulfaizal
Sent: Monday, October 13, 2008 3:06 PM
To: [email protected]
Subject: FW: HER Fabrication- Submission
Importance: High

Hampeh punya yard lain…. mereka satu pun tak hantar lagi….

-----Original Message-----
From: Noorazira buat Ahmad (DD/PCSB)
Sent: Monday, October 13, 2008 12:43 PM
To: [email protected]; [email protected]; Azizan B Yahya (DD/PCSB); Azman B Imran (DD/PCSB); [email protected]; [email protected]; Kartina Wati buat Arbi (DD/PCSB); M Mohsein B Mohji (DD/PCSB); M Saleh B Mohamad (DD/PCSB); [email protected]; [email protected]; [email protected]; Norashikin buat Ramli (DD/PCSB); [email protected]; [email protected]apa.com.my; Paimin B Kasimon (DD/PCSB); Rahmah buat Idris (DD/PCSB); Richard Mapus (MD/PCSB); [email protected]; [email protected]; [email protected]
Cc: Khairul Affandy B M Anuar (DD/PCSB); Azhar B Zakaria (MD/PCSB); azrul; Haszrami B Dzahalan (DD/PCSB); Hissom B Mahmood (DD/PCSB); Isnan B Marsom (DD/PCSB); latiff; M Ithnin B Abu (DD/PCSB); Roslay B Abu Hassan (DD/PCSB); Suziazri B Mamat (DD/PCSB)
Subject: HER Fabrication- Submission
Importance: High

Dear all,

With regards subject above, this email serve you as a reminder for the submission for HER (Fabrication). Appreciate you could submit ASAP for compilation. Please revert to me before 24 October 2008.

For those who have submitted, please ignore this email.

Your cooperation is much appreciated.

Best Regards,

Noorazira Ahmad
Project HSE & Contractor Mgmnt
HSE Dept, Development Division
Level 23, Tower 1, Petronas Twin Towers, KLCC
Phone No. : 03-23313503

Fax No.    : 03-23318437

[email protected]

P Please consider the environment

- only print this e-mail if absolutely necessary

DISCLAIMER : This e-mail and any files transmitted with it ("Message") is intended only for the use of the recipient(s) named above and may contain confidential information. You are hereby notified that the taking of any action in reliance upon, or any review, retransmission, dissemination, distribution, printing or copying of this Message or any part thereof by anyone other than the intended recipient(s) is strictly prohibited. If you have received this Message in error, you should delete this Message immediately and advise the sender by return e-mail. Opinions, conclusions and other information in this Message that do not relate to the official business of PETRONAS or its Group of Companies shall be understood as neither given nor endorsed by PETRONAS or any of the companies within the Group.



-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:33


Pada 14-10-08 08:43 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Kenapa ye syarikat minyak and gas tidak memandang sistem ISO?


betul kah begitu?
sebab setau ana, most syarikat sekarang ni ada sistem iso ni.
untuk tau setakat mana kualiti kerja syarikat tu.
so customer akan rasa terjamin lah tiap kali berusrusan dengan syarikat tu.
semua kerja akan ikut standard yang dah diakui bagus.
hehe :-D

tapi kalau tak ada tu, tatau lah bagaimana.

dulu ana ingat, cuma batang2 saja yang ada cop iso.
sistem kerja pun ada jugak rupanya



Sebab syarikat minyak dan gas ni lebih memburu sistem Petronas yang menjadi 'main player' dalam industri ini. itulah hakikatnye.... hehehehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:40


Pada 13-10-08 16:14 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

KPI? Sebenaarrnyaa apa KPI niiee... Memang cuma untuk evaluate?

p/s: TT.... Where are you...???? Buaaarrrgghh!!!

KPI itu satu kaedah... ataupun metodologi untuk mengira dan mentaksir pencapaian sesuatu benda. Terpulang pada individu cara apa nak gunekan asal dapat menilainye. Contoh macam teman, teman ringkaskan Statistik Keselamatan dan Kesihatan Persekitaran yang ada petunjuk Reaktif dan Aktif;

Petunjuk reaktif:

Lost Time Injury-LTI

Fatality
Permanent Total Disability
Permanent Partial Disability
Lost Workday Case (LWC)

Injurious Non-LTI

Restricted Workday Cases (RWC)
Medical Treatment Cases (MTC)
First Aid Case (FAC)

Non-Injurious

Near Miss
Fire/Explosion
Property Damage/Loss
Oil Spill
LTI Frequency
LTI Severity
Total Recordable Case Frequency (TRCF)
Total Days Lost Due to Injury
Total days Lost Due to Occupational Illness

Petunjuk Aktif

No. of Safety Inspection
No. of Safety Meeting
No. of Unsafe Act
No. of Unsafe Condition
No. of HSE Training
Enviromental Emission & Waste

Total Manhours Worked by ....
Total Manhour Worked by ....
Indirect Manhours Worked by ...
Direct Manhours Worked by ...
Total Manhours Worked by ...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:37


Pada 10-10-08 17:01 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

some tips to help...

1) clear your desk.

remove all pictures and personal items so that u do not get distracted.
make sure u have all the things u need near u - paper, pens, calculator & etc.
so that u dont have to get up & look 4 them.

another tip will be explained later..


thnx...itu yang saya buat dari dulu lagi


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:11


setelah meninggalkan topic ini selama beberapa hari, pertambahan hanya 1,2 org saja yang reply.. yang lain-lain macam org yang sama saja termasuk diri sendiri..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:15


Pada 12-10-08 11:43 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

"HUURRMM... Sure. As you said, it is right that Mr Daeng (nama sebenar:
Zubairy) already involved in critical activities such as working at off-shore
petroleum platform. Well, yes I admit that sometimes I also procrastinate my
job due to the out-scope problem externally such as printing problem, got
appointment and aaa... siram pokok. HHAHAHAHH!!!"
bukan en owl saja. Aku pun sama..always procrastinate my work..huhu..*_*

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:16


Pada 16-10-08 17:11 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

setelah meninggalkan topic ini selama beberapa hari,
pertambahan hanya 1,2 org saja yang reply.. yang lain-lain
macam org yang sama saja termasuk diri sendiri..=)


Why to bother? Sure you know what type of topic that they
love... Well, however I should be thankful to you for opening
this topic... You are kind of woman that has your own enthusiasm
right? Sure you are... I can see that from your previous, previous
aaannnnddd previous posting... Goodluck.

-Mr Owl-

p/s: And aaa... Kindly Im inviting you to our JK Aidilfitri...
Coming dude? Arent you?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:21


Pada 12-10-08 11:43 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

---------------------------
Seperti yang sedia maklum, Daeng sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang Master in Nuclear Science sambil bekerja (part-time study).

Ketika sudah membeli tiket komuter pada jam 11.30 malam, tiba-tiba pakcik di
situ cakap,"Dik, memang dah taakkdee train daahh time niiee.." EEERRKK!!! Gelap
masa depan!!! Maka terpaksalah saya menumpang tidur di bilik Daeng, Kolej Keris
Keris Mas, UKM... ADDUUIIHH!!! Turut juga saya membelek-belek lecture note
Daeng. WWAAHH!!! He learn something about Loss Control Management (LCM) & Self
Regulation subject. Antara content yang dapat saya belek-belek adalah...
Industrial Health and Hygiene, Injury Prevention, Damage Control dan Fire
Prevention... Serta Categories of Hazards seperti Material Depreciation,
Ergonomics Deviations dan Environmental factor of Vibration...
Sekian cerita untuk dikongsi. Semoga Daeng success dalam study... Berusaha!!!
that's good...aku dulu pun buat part time belajar sambil kerja...
it's my routine, pergi kerja pukul 8am, balik 5.30pm terus ke kelas..kelas mlm sampai pukul 11pm..kadang-kadang sampai pukul 12pm..
nak tau apa yang aku buat seterusnya...aku berenti kerja & sambung study saja...=)

good luck en daeng..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:32


Pada 14-10-08 11:31 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Regards,
Mohd Zubairy Bin Shamsudin
Health, Safety & Environmental Engineer,
Kencana HL Sdn. Bhd.
are u working with Kencana HL en daeng?...a friend of mine also working there..in contract department...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:35


Pada 14-10-08 12:37 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-08 17:01 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

some tips to help...
1) clear your desk.
thnx...itu yang saya buat dari dulu lagi
thanks jugak...
itu yang aku tak buat-buat itu...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:53


Pada 16-10-08 17:16 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Why to bother? Sure you know what type of topic that they
love... Well, however I should be thankful to you for opening
this topic... You are kind of woman that has your own enthusiasm
right? Sure you are... I can see that from your previous, previous
aaannnnddd previous posting... Goodluck.
am i?no, im not..
anyway..thanks..i'll take it as a complimentary copy...oppsss..as a compliment..=)

owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

-Mr Owl-
p/s: And aaa... Kindly Im inviting you to our JK Aidilfitri...
Coming dude? Arent you?
thanks for inviting me..but, i cant. im not available...thanks a lot...

taapi...kalau pergi makan satay kajang..jangan lupa ajak!!..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 18:21


Pada 16-10-08 17:32 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-10-08 11:31 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Regards,
Mohd Zubairy Bin Shamsudin
Health, Safety & Environmental Engineer,
Kencana HL Sdn. Bhd.
are u working with Kencana HL en daeng?...a friend of mine also working there..in contract department...=)

really? who is he/she?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 18:24


Pada 16-10-08 17:15 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-10-08 11:43 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

"HUURRMM... Sure. As you said, it is right that Mr Daeng (nama sebenar:
Zubairy) already involved in critical activities such as working at off-shore
petroleum platform. Well, yes I admit that sometimes I also procrastinate my
job due to the out-scope problem externally such as printing problem, got
appointment and aaa... siram pokok. HHAHAHAHH!!!"
bukan en owl saja. Aku pun sama..always procrastinate my work..huhu..*_*

teman tak hebat mana pun, terlibat dengan aktiviti kritikal pesisir pantai sahaja dan adalah beberape insiden berlaku sebab ianye aktiviti yang kritikal dan merbahaye yang memerlukan fokus yang penuh, tapi kemalangan ni tak boleh nak elak, tak pernah terlibat aktiviti kritikal luar pantai pun.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 12:21


amira_aqilah:

!!! CODE !!!

"credit will be given to TT as well kerana en owl 'c i t e' namanya sekali.."

HUURRMM... Manalaahhh TT niie... Bebudak nniiie daah bagi credit
kaatt dia niiee tapi senyaaapp manjaangg... Dapat hadiah birthday terus
lupa member... Ni yang sedeeyy niiee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 12:56


rajinnya pemula topik..asyik menilai berapa kerat yang jadi apa-respon topik!ahaks..

tangguh-menangguh..adakalanya bagus jugak.. lebih-lebih lagi jika dok sedap-sedap buat kerja in list, tiba-tiba datang urgent project with due date.. time tu lah duduk kejar sana sini mnyiapkan apa yang patut. Bila nak mula semula kerja asal, mula lah kena rujuk semula dr awal..(jika iaanya melibatkan masa yang panjang tangguhnya dan berkaitan kaji selidik..time ni baru naik sikit sakit kepala..huhu)

jangan lah jadikan ianya habit..yang sakitnya empunya badanla..

kalau tanya pakar motivasi, biasanya dia suruh tulis priority kerja.. mana yang aula dan penting, di aulakan. yang kurang, ditangguhkan kemudian..

sepanjang pengalaman kerja (sebab tak pernah terlibat dengan site dan kerja luar- hanya terlibat dengan "customer service" dan file-file bertimbun) -team works sangat lah penting dan membantu.

Dan utama disiplin lah yang membentuk peribadi. Nak tau kita disiplin ke tak, check lah solat kita...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 12:10


Pada 17-10-08 12:56 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

rajinnya pemula topik..asyik menilai berapa kerat yang jadi perespon topik!ahaks..
=)... tak larat nak kira dah..sebab puan adalah salah SEorang lagi org yang bertambah..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 12:20


Pada 17-10-08 12:56 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!


tangguh-menangguh..adakalanya bagus jugak.. lebih-lebih lagi jika dok sedap-sedap buat kerja in list, tiba-tiba datang urgent project with due date.. time tu lah duduk kejar sana sini mnyiapkan apa yang patut. Bila nak mula semula kerja asal, mula lah kena rujuk semula dr awal..
jangan lah jadikan ianya habit..yang sakitnya empunya badanla..
betul tu...setuju dengan puan!..jangan jadikan habit..

walaubagaimanapun, habit dan habitat adalah 2 benda berbeza..

!!! QUOTE !!!

Dan utama disiplin lah yang membentuk peribadi. Nak tau kita disiplin ke tak, check lah solat kita...huhu
insyaAllah....
solat=no procrastination at all (selagi tak ada benda yang menghalang, urgent dan emergency..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 12:25


Pada 17-10-08 12:21 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


HUURRMM... Manalaahhh TT niie... Bebudak nniiie daah bagi credit
kaatt dia niiee tapi senyaaapp manjaangg... Dapat hadiah birthday terus
lupa member... Ni yang sedeeyy niiee...
CALLING for TT...
da 2 kali en Owl panggil TT..
maybe dia sedang sibuk menyiapkan critical tasks...
dan mungkin jugak dia kehabisan kredit tel...errrrr..tak ada kaitan lgsung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 12:32


next tip....

3) .......

tak berapa nak ingat pula....maybe next time....

tbc

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 18:05


ok..i'm back..to give u the next tip..

3) set urself a realistic target, not an impossible goal.

divide your work into small parts that can be completed in a reasonable time.
then, REWARD urself when u reach your target with a short break or a change of activity (ni yang aku tengah buat..tapi aku ambil long break daa....)

there are 2 more tips...be right back...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 30-10-08 18:17


hmm saya pun kategori ni juga agaknya..sudah bebrapa hari banyak kerja di buat lambat2..
hmm sebab tak boleh fokus dengan kerja...kerja yang sepatutnya da siap ,terpaksa mengambik masa lagi untuk d siapkan..huhu..nasib baikk esok baru 31..closing,closing....ka boleh d mahapkan kalau ada masalah lain :-D
tapi apa pun rasanya yang penting semua kerja kena siap pada tarikh yang telah d tetapkan..cepat atau lambat masing-masing punya masalah..

padahal masa study dulu memang suka delay2 ni..maklum lah macam airasia..suka delay2..uhuk..ampun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 18:21


kak ummu...ganer ni..heheeh kang tak balance time key in data kang pening kepala t..
fokus2..tak mahu sedeh2...mahu hepy saja..ingat pesanan semalam ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 30-10-08 18:25


immad jangan risau..balance tetap balance..tak balance buat balekk..apa susah..huhu(patutlah kerja delay) insyaAllah esok tngari da boleh print cek..huhu

mana da sedih ok saja ni ba :-D
kak ingat pesanan tu..akak sangat suka pesanan tu..memang sngat boleh pakai..dan yakin memang mustajab lah..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 18:32


wah..cakap pasala kerja...ase tak sabar nak praktikal 2 sem lagi depan..tapikan..mahu cari rumah sewa..tempat praktikal..huhu
kak ummu kerja di mana?

p/s:bagus2 kalau praktikkan..bawula ase nyaman dan tak sakit kak ummu..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 30-10-08 18:41


mehh nak jawab sikit pasal procrastination ni..kadang-kadang kerja yang lambat lah yang hasilnya berkualiti..hmm itu berdasarkan pengalaman lah..huhu..

p/s: immad, kita kena jawab sikit solan kat topik ni..nanti tak pasal2 kena halau..:sopan: err kerja? biarlah rahsia..cewahh..hmm adalah tptnya..sebagai kuli jekk..nak cari tempat praktikal ek?banyak saja tempat kalau nak..nak yang macam mana? akaun department?yang fokus buat kerja-kerja kaun? ataupun nak buat auditing? tempat sewa pun banyak jekk..jangan risau lah..2 sem..lama lagi tuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 18:46


kalau kerja tangguh menangguh ni..pernah lah buat dengan jayanya..tapi alhamdulillah..draft dah siap awal....so final buat itulah..pukul 4 5 pagi bawu tidur..
apalah nak jadi....


p/s:asenya nak buat auditing...imad akan mula praktikal sem 2 09/10...hehehehe..lambat lagi pun..saja fikir2..Kalau tak siap buat audit..asyik tangguh saja..mahu kena marah kat boss.kikiki

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 09:13


erm..saya rasa..saya memang suka buat kerja last minit..boleh dah masuk ipt saya jarang dah buat macam ni..bukan apa..kalau saimen yang bagi rini nak kena anta esok...kol 2 3 pagi baru boleh tidur..ni pula saimen besar yang dah bagi masa sebulan lebih..hihi..tak tidur agaknya kalau still bertangguh lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 09:28


i'm back..
makin bertambah..thanks to cik-cik sekelian..ummu, immad dan imni..banyak huruf 'm' dalam nick mereka...hehe...
anyway..thanks for sharing knowledge..

jst clear my desk to start the new task - tips yang berguna..

begitu juga dengan ibadah..
example: solat..to feel the solah,
u have to make sure your surrounding is in a good condition..good environment..clean..
so what are u waiting for?..clear your surrounding now..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 09:48


NOW, we go for the tips no 4...

4) if u still feel like delaying your work, give urself only 5 minutes to begin your task, then start no matter what.

sometimes, beginning a task is like jumping into a swimming pool. as soon as u jump in, there is no turning back,

and u might even start to enjoy it..

so, enjoy your work, don't stress...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:23


**3) set urself a realistic target, not an impossible goal.

divide your work into small parts that can be completed in a reasonable time.
then, REWARD urself when u reach your target with a short break or a change of activity (ni yang aku tengah buat..tapi aku ambil long break daa....)

there are 2 more tips...be right back...

4) if u still feel like delaying your work, give urself only 5 minutes to begin your task, then start no matter what.

sometimes, beginning a task is like jumping into a swimming pool. as soon as u jump in, there is no turning back,

and u might even start to enjoy it..

so, enjoy your work, don't stress...


//// salam...
em.. tajuk besttt ok.. thank you amira share your points.
nak juga monolog ni..


pRocrastinatiOn..
sebelum ni..kita semua memang melalui detik.. saat yang dimaksudkan
pembuka topik.. cuma, dalam keadaan sedar.. tak sedar..
dalam kawalan kita au di luar kawalan kita sahaja ia berlaku..

tup.. dah terjadi.. tap.. dah berlaku..hihi..
macam contoh zaman sekolah rendah... zaman ni kita baru nak kenal
alam kehidupan .. suka .a.. tawa.. main saja..
tapi sebenarnya zaman itu kita sudah pun
menapak..naik satu tangga ke alam yang seterusnya.

di sini bakat kita sedekit dicungkil..
then... melangkah ke alam sekolah menengah
bertambah lagi pengalaman...ilmu..kawans..
maka.. proses perubahan berlaku dalam
keadaan sedar tak sedar... :roll:

ups.. stop dulu kalam..
nak p bersantap..laapaq ni..hihi..

to be continue...
:bye:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 12:23


Solat 5 waktu tu sebenarnya boleh menjadikan kita bersikap antiprocrastination. Solat 5 waktu tu adalah PENJADUALAN ASAS HARIAN. Semua tahu bahawa mengerjakan solat tepat pada waktunya dan berjemaah adalan tanda-tanda orang yang bertaqwa, bukan? Jadi jadual harian kita mestilah berlandaskan solat 5 waktu ni.

Subuh
Bangun pagi mesti lah sebelum solat subuh tak kiralah jika datang waktunya ke, tetap bangun sebelum solat subuh sebab mandi sebelum waktu solat subuh itu amalan Rasullullah. Aura baik akan masuk dalam tubuh katika ini.
Pas mandi pergi surau/masjid, berjemaahlah. Tertunai fardu ain dan kifayah serentak. Rutin harian dimula... sarapan besar boleh disediakan. Sarapan penting.

Zuhor
Sebelum waktu Zuhor elok tidur sekejap 5-10 minit. Kemudian berwuduk dan berjemaah, lepas tu baru makan sikit tengahari tu.

Asar
Waktu Asar ni sebenarnya kalau difikirkan tak boleh dilewatkan langsung. Fahaman saya tentang tiada solat sunat selepas waktu Asar bermakna ibadah yang dilakukan selepas waktu Asar tidak diterima. Jadi jika yang sunat tidak diterima apatah lagi yang wajib. Jadi fikirlah, lebih baik solat pada waktunya.

Nanti sambung kkkkk

Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:44


Assalamualaikum wr wbt

Hm..baru tahu jugak word procrastination ni..memang lah selalu saja buat...tapi apa-apa pun kena lah ubah..

dalam kerja dan ibadat tu..memang lah xsepatutnya ada procrastination tu..tapi kadang-kadang tu..org lebih aula kan kerja tu..dan 'procrastination'kan solat tu..yang tu bagaimana pula ek..kadang-kadang ada pula yang sampai qada solat tu..sebab dah memang tak cukup masa nak kejar siapkan kerja tu..

**berapa banyak 'tu' daa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 22:46


wahaha...dah lama tak jenguk sini...
thanks kepada yang memberi idea..bernas belaka...
this topic is going to the end..
however, u guys still can discuss things related to this issue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 22:50


last tips huh...

5) finally, avoid the 'great escapes'. these include watching tv, talking to friends, and doing small tasks like sorting out your notes or big tasks like rearranging your room.

you can use these activities, in moderation, to reward yourself when you complete a task.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 22:53


if none of the above suggestions work, u could procrastinating because your work is too difficult. in that case, you might need to get help to complete your task.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 07:08


aku up balik tajuk ini..
but now, what i want to discuss is about the consequences of procrastination..
akibat/kesan procrastinantion...
is it good or not good for us?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 08:39


by: amira_aqilah

!!! QUOTE !!!


finally, avoid the 'great escapes'. these include watching tv, talking to
friends, and doing small tasks like sorting out your notes or big tasks like
rearranging your room.

Well, its not as easy as we thought when our friends really-really want to
talk to us or there's someone wants to pay a visit to our house, sure you
have to prepare something like karipap at least... EHEEHH...


by: amira_aqilah

!!! QUOTE !!!


if none of the above suggestions work, u could procrastinating because your
work is too difficult. in that case, you might need to get help to complete
your task.

ERRRMM... Sometimes no need if you already set in your mind you are going
to be really ignorant until you finish your damned task... For example, you
dont even pick up the phone from the beloved one even you are just sitting
beside the phone while working on somthin'... Would you? HAHAHHAAA...
    

by: amira_aqilah

!!! QUOTE !!!


but now, what i want to discuss is about the consequences of
procrastination.. akibat/kesan procrastinantion...
is it good or not good for us?...

UIKSS? Everbody's know that procrastination is stupid and quite categorized
as a silly action... It just whether we can still cope not doing it or not
and surely - there's no good applying it at all... Was it? NGGGEEE...
Thought so.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 06:52


dah lama betul tak buka topic ni..
so, lets continue the discussion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.176732 saat. Lajunya....