Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Jalan-Jalan
Topik: apa perkara yang dilakukan sepanjang travel @ on the road???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jalan-Jalan
    »» apa perkara yang dilakukan sepanjang travel @ on the road???

Please Mendaftar To Post


Oleh apa perkara yang dilakukan sepanjang travel @ on the road???

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 21:26


salam alaik..

ni semua org da berpusu2 atas jalan raya..ada yang drive sendiri..ada yang menumpang..ada yang naik bus..naik tren..maybe juga ada yang fly by flight..tapi tak tau lah kalu2 ada yang naik lory atau basikal..Kalau motosikal tu logik lah sikit..

anyway..walau dengan apa pun anda travel..nak tau juga..apa yang kalian suka buat spanjang pjalanan ke destinasi? tak kirela pjalanan jauh or dekat..

jawapan popular adalah tidor dr mula enjin sampai ke matinya enjen transport anda..betul ke? syok sangat ke tidur?mesti ini pilihan terakhir pasal tak ada benda lain yang boleh buat..kan? atau anda memang kaki tidur???

hmm... Kalau ada jawapan lain..pengalaman bbeza..ceritakan lah..k..bydeway..salamat baik kampung,,, :bye:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 11:13


kalau saya, saya suka layan lagu mp3 smbl baca buku..syok sangat..tau2 dah sampai saja..hehe..tapi kalau dah ngantuk 2, apa lagi zzzzzz....:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:03


Assalamualaikum
saya susah sikit nak tidur time jalan jejauh ni..sebab tu lah peluang nak tengok persekitaran...kalau sepanjang lebuhraya, suka memerhatikan alam, gunung-ganang, hutan, awan di kejauhan..rumah kampung..subhanallah, terasa kebesaran Allah dan kerdilnya diri ini...suka juga memerhatikan exit keluar highway, so that lengkali saya tahu kat mana nak keluar jika nak menuju sesuatu tempat...suka memerhatikan struktur flyover, jalan, bukit yang ditarah...bagaimana kejuruteraan manusia mampu melakukan pelbagai benda...kalau dalam kawasan bandar, suka memerhatikan jalan, direction arah..sebab saya ni memang suka mengkaji network jalan satu Malaysia...setiap jalan akan dijadikan input dan dimasukkan dalam kotak memori kepala saya.. :-D suka memerhatikan bangunan terutamanya pencakar langit...minat sangat...kagum..then compare dengan tempat kelahiran saya, Kuantan...and then tanya, bilalah Kuantan ni nak membangun :-P
last sekali, suka tengok kereta di jalanan..lelagi kalau jumpa kereta idaman..mulalah menjerit kat dalam kereta tu...woooooo... :-o :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:45


saya pula, selain tidur.. saya berfikir... time tu tenang dan relax untuk berfikir sedalam-dalamnya sebarang perkara... berfikir, mengenangkan sesuatu, memuhasabah diri, menanam impian... etc.

sambil dengar radio dan lagu2 yang berkumandang. kalau tak dapat station radio, dengar lah lagu2 yang diputarkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:48


Pada 27-09-08 21:26 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..

ni semua org da berpusu2 atas jalan raya..ada yang drive sendiri..ada yang menumpang..ada yang naik bus..naik tren..maybe juga ada yang fly by flight..tapi tak tau lah kalu2 ada yang naik lory atau basikal..Kalau motosikal tu logik lah sikit..

anyway..walau dengan apa pun anda travel..nak tau juga..apa yang kalian suka buat spanjang pjalanan ke destinasi? tak kirela pjalanan jauh or dekat..

jawapan popular adalah tidor dr mula enjin sampai ke matinya enjen transport anda..betul ke? syok sangat ke tidur?mesti ini pilihan terakhir pasal tak ada benda lain yang boleh buat..kan? atau anda memang kaki tidur???

hmm... Kalau ada jawapan lain..pengalaman bbeza..ceritakan lah..k..bydeway..salamat baik kampung,,, :bye:




dengar radio..nyanyi sekali.. makan2 kalau tak puasa..saya tak boleh tidur sebab kalau tidur nanti akan jadi tidur selama2nya..

p/s : jangan drive bila ngantuk!



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:27


Pada 06-10-08 12:03 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
saya susah sikit nak tidur time jalan jejauh ni..sebab tu lah peluang nak tengok persekitaran...kalau sepanjang lebuhraya, suka memerhatikan alam, gunung-ganang, hutan, awan di kejauhan..rumah kampung..subhanallah, terasa kebesaran Allah dan kerdilnya diri ini...suka juga memerhatikan exit keluar highway, so that lengkali saya tahu kat mana nak keluar jika nak menuju sesuatu tempat...suka memerhatikan struktur flyover, jalan, bukit yang ditarah...bagaimana kejuruteraan manusia mampu melakukan pelbagai benda...kalau dalam kawasan bandar, suka memerhatikan jalan, direction arah..sebab saya ni memang suka mengkaji network jalan satu Malaysia...setiap jalan akan dijadikan input dan dimasukkan dalam kotak memori kepala saya.. :-D suka memerhatikan bangunan terutamanya pencakar langit...minat sangat...kagum..then compare dengan tempat kelahiran saya, Kuantan...and then tanya, bilalah Kuantan ni nak membangun :-P
last sekali, suka tengok kereta di jalanan..lelagi kalau jumpa kereta idaman..mulalah menjerit kat dalam kereta tu...woooooo... :-o :sopan:




areyien pun same macam sayatetapsaya jugak...areyien suka tengok pemandangan dan persekitaran time travel...lagi best kalau lalu kat jalan kampung, dapat tengok bentuk2 rumah kampung yang unik tapi cantik..kalau lalu kat highway macam bosan sikit, toleh kiri kanan semua kereta tapi bak kata sayatetapsaya bila nampak kereta idaman mula lah menjerit...huhu :lol: lepas itu berangan bila lah nak merasa drive kereta idaman tu...hehe :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 14:19


duduk diam-diam..nak pandang luar cuma tengok awan....so, paling banyak lelap..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-10-08 14:31


saya pula..hehe..yang jawapan popular tu lah..tidur saja dari mula enjin sampai lah sampai destinasi.yang peliknya tu,mata ni macam tau2 saja nak sampai dah.asal da dekat saja,otomatik bangun(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-08 15:39


Pada 06-10-08 14:19 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

duduk diam-diam..nak pandang luar cuma tengok awan....so, paling banyak lelap..huhu


Assalamualaikum
teringin naik eroplen ni...bilalah agaknya...boleh tengok bumi dari view yang baru... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 06-10-08 15:42


selalunya kalau naik bas tidur saja lah,,hehe,,tak tahan Kalau celik mesti loya dan pening... memmang mabuk darat tapi kalau naik bot or feri suka pula tengok ombak2 dan laut... =]

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-08 16:15


Wawa akan pastikan koleksi lagu2 nasyid dan lagu2 kgemaran yang best ada d tempat asal.. sebab kalau drive jauh, memang Wawa akan dengar lagu untuk hilgkn rasa ngantuk.. Hobi masa drive, layan lagu 'Britney Spears'.. sebab kbanyakn lagu2 Britney dari album pertama sampai lah album ke-5 buat Wawa rasa brtenaga..!! Suka minum air dan jogging sebelum travel, setiap 3 jam akan stop dan brsenam 2 avoid my body cramp.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 16:41


Ana pun sama jugak. Tak kira jauh ke dekat ke mesti tak mahu tidur tak kira siang atau malam pasal suka tengok pemandangan serta menghafal jalanraya. Dah tu tabiat ana. Dah habis perjalanan buka Wikimapia nak tengok balik peta perjalanan tadi. Senang sikit kalau orang tanya tempat yang ana lalu...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 17:25


perjalanan jauh...
selalu dan selalu.. ismi menggunakan pengangkutan awam seperti bus untuk perjalanan jauh...jadi...
biasanya, ismi dengar lagu, sambil memerhatikan kejadian keindahan alam ciptaan Tuhan...tak pun, duduk memikir, berangan dan membaca..
ismi seboleh mungkin nak duduk tepi tingkap.. sebab tak suka, bila orang sebelah menidurkan dirinya.. tak smapai hati nak buka tirai tingkap... adess...
kalau malam, biasanya, dengar lagu.. dan kalau terlelap, itu kira rezekilah tu... uhuk...

tapi..kalau naik kereta.. selalunya, ismi tak boleh nak titun.. sebab risokan pemandu tak ada teman nak berburak... nanti dia ngantuk... :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 17:46


Assalamualaikum...

Ana Kalau balik bercuti sem, biasanya banyak tidur..huhu..
Dok dalam flight bukan boleh tengok apa..bak kata sadiqah,tengok awan..
Tambah pula kat dalam flight banyak dugaan..baik dok tepi tngkap then tidur..huhu..
Pernah sekali, ana tertidur dari awal naik flight, sampai flight tu turun..memang letih sangat waktu tu..masa tu pula naik mas, kebetulan tjaga masa stewardess tu serve makann..Kalau xjaga, boleh terlepas makan..hehe..Kalau airasia,tak apalah, tak ada serve makan..lepas makan, ttido balik sampai lah mendarat...huhu..
Pernah jugak try tak nak tidur, bawa nota, quran kecik nak baca masa dalam flight..sempat lah baca sikit, lepas itu pening..tidur jugak..huhu..


Pada 27-09-08 21:26 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!



jawapan popular adalah tidor dr mula enjin sampai ke matinya enjen transport anda..betul ke?


P/s: Kalau dia yang driving, macam mana dia nak tidur..huhu..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 00:44


tasmi' hafazan sepanjang jalan..sedar tak sedar dah sampai kampung huhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 03:36


:sopan: bila baca respon yang lain..macam-macam..

kalau naik bas balik kampung, biasany malam-kalau bawa buku sebeban pun tak dapat baca..gelap! Kalau suluh agaknya lampu handset pun, buat sakit mata.

Kalau dengar radio, banyak part tak jelas sebab jalan-jalan berbukit..

Biasany tidurlah..walaupun banyak tidur ayam. sebab bas ekspres memang ekpres.. laju maa.. takut..huhu

Kalau naik siang hari, bolehlah layan baca buku. majalah dan apa-apa yang boleh di baca di selang-seli dengan tidur.

Begitu jugak bila naik kereta. Tapi, biasanya surat khabar edisi kompak pun belum tentu dapat habis di baca meskipun perjalanan 5-6 jam, sebab lebih suka berborak daripada diam membaca. Kalau ngantuk yang amat sangat, baru MINTA IZIN tidur. Kalau tak, baik jadi peneman driver tak kira driver tu siapa.. suami ke..ayah ke..


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 08:36


erm ayah imni memang rajin bawa family jalan-jalan..
setiap kali jalan ayah imni mesti bagi buku kosong lepas itu pen..time sekolah rendah dulu memang kalau dapat pegang pen rasa sonot sangat..:-Drupenya sambil ayah bawa jalan ayah suruh tulis karangan tentang apa yang imni nampak..:-)lepas itu sejak dari tu imni tak pernah tidur dalam kereta time jalan jauh2..ada lah juga tidur kejap..boleh jalan tu tak ada ap2 attraction..erm boleh dah besar imni jadi kurang tidur kalau berjalan dengan family..tambah pulak da pegang lesen ni..asal ayah menguap saja..tengok cermin belakang..mak pun malas nak drive..penat..so imni lah sasarannya..:-)imni tak boleh mesej ataupon baca buku dalam kereta..tak taulah..:-?..mesti pening jadinya..
hehe..boleh cuti sem pula kalau balik imni tak pernah tidur dalam bas..takut terlepas..:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 08:51


Pada 06-10-08 14:19 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

duduk diam-diam..nak pandang luar cuma tengok awan....so, paling banyak lelap..huhu


sama lah kita...tapi kawan mesti complian asal naik kereta saja mesti tidur terus...hehehe
dah ngantuk tidur sajalah...
tapi bila nak sampai automatik terjaga...tak payah org gerakkan...hehehe


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 09:54


Pada 27-09-08 21:26 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..

ni semua org da berpusu2 atas jalan raya..ada yang drive sendiri..ada yang menumpang..ada yang naik bus..naik tren..maybe juga ada yang fly by flight..tapi tak tau lah kalu2 ada yang naik lory atau basikal..Kalau motosikal tu logik lah sikit..

anyway..walau dengan apa pun anda travel..nak tau juga..apa yang kalian suka buat spanjang pjalanan ke destinasi? tak kirela pjalanan jauh or dekat..

jawapan popular adalah tidor dr mula enjin sampai ke matinya enjen transport anda..betul ke? syok sangat ke tidur?mesti ini pilihan terakhir pasal tak ada benda lain yang boleh buat..kan? atau anda memang kaki tidur???

hmm... Kalau ada jawapan lain..pengalaman bbeza..ceritakan lah..k..bydeway..salamat baik kampung,,, :bye:

bab urusan dunia ni.. tak payah tahu banyak...sikit-sikit dah lah... nanti fikir akhirat kurang

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 29-10-08 12:28


kalau balik kampung naik train,biasanya ambik tempat tidur..so,apa lagi, tak sampai sejam bertolak dah mula bermimpi..hehe..kalau naik bas malam pun sama jugak..kalau naik bas siang,ana suka tengok-tengok pemandangan..tak kiralah walau pemandangan tu hanya hutan saja pun kiri kanan..janji dapat tengok something..hehe..kalau naik flight,kalau duduk tepi tingkap tepi sayap flight tu,lagi ana suka..suka sangat tengok awan..tapi kalau naik kereta,layan cakap dengan zauji,saja tak bagi dia ngantuk..kalau dia penat, tukar drive dengan dia..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:05


hah...time macam nielah sesuai dggr MP3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 16:22


hmmm..time ni lah nak bernasyid dalam kereta... :-D

tak ada org nak komen suara.. :-)


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 16:25


Pada 14-01-09 16:22 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm..time ni lah nak bernasyid dalam kereta... :-D

tak ada org nak komen suara.. :-)



bagus-bagus marul.....sekurang-kurangnya terhibur juga org lain yang join sekali tu kan.... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 16:41


Pada 14-01-09 16:25 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-09 16:22 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm..time ni lah nak bernasyid dalam kereta... :-D

tak ada org nak komen suara.. :-)



bagus-bagus marul.....sekurang-kurangnya terhibur juga org lain yang join sekali tu kan.... :-D



heh...kalau org tumpang kereta..tak ada nya nak brnsyid dalam kereta tu...
malu lah... :malu:
he..he..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 17:03


Teringat masa kecik-kecik... tiap kali masuk kereta saja abah pasang kaset ceramah agama ustat-ustat dulu tu macam ustat badrul amin,Ismail Kamus,Harun Din... time dalam kereta... kita kena juga dengar sebab kereta dah gerak kita tak boleh lari dah... paling jauh pun tertidur...

kalau kat rumah abah pasang kaset ceramah kat ruang tamu , kita buka lagu kat bilik... nakal-nakal...

tapi kalau jalan jauh saja saya mesti akan tidur... sebab kalau membaca start lah mual-mual loya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 17:08


kalau naik kereta tu..suka tidur..ye lah..asal naik saja kereta,mesti mengantuk.. :-D ..kadang saja saja pejam2 mata ke..kalau tak mengantuk, suka tengok permandangan kat luar..dan makan2 lah..kalau naik motor pula, suka sangat menyanyi..macam-macam lagu..selalunya lagu nasyid lah..kadang reka sendiri lagu.. :sopan: dah boring, berzikir lah pula atas motor.. :-) lagi satu kalau naik motor suka mencelah2 antara kenderaan.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-01-09 18:46


dengar IKIM untuk sebarang iklan2 yang menarik & juga produk2 bermutu dari usahawan Muslim kita... alhamduLILLAH, jumaat lepas dengan kawan-kawan yang jarang dengar IKIM, mereka begitu khusyuk dengar produk dari Permata Hijrah.. esoknya terus beli toner mata untuk Ayah dia yang ada katarak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 19:05


saya suka travel kat high way... saya suka tengok pokok2.. bukit bukau.. kadang-kadang ada ladang tanaman sayur sayuran.. pas tu berangan satu masa nanti saya pun nak ada ladang pas tu uat rumah kat kawasan tu dengan aman dan tenteram... then kalau ngah petang-petang tu suka tengok sun set.. memang biasanya saya tak tidur ar.. rugi rasa kalau tidur sebab tak dapat tengok suasana yang menghijau.. lau kat rumah mana ada pemandangan macam tu.. travel pun tak selalu.. so kalau travel kira macam spiderman kat tingkap kereta tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 19:53


saya suka makan..banyak bekalan makanan bila time travel jauh2..hehehe....sambil dengar mp3 sambil makan...kadang-kadang tu tasmi' hafalan..rewind kenangan silam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-09 13:37


saya tak boleh makan, atau membaca, takut nanti muntah.
kalau jauh saya suka dengar radio saja. lepas itu tidur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 12-02-09 13:54


biasanya tidur lah kalau perjalanan jauh (8-9 jam) nak buat apa lagi.. dah ulangalik ke toilet (untuk elak jet lag) zikir sampai mata terlelap....

kalau perjalanan dekat.. tak boleh nak buat apa.. kena concentrate bawa kereta..sambil dengar radio/cd

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133595 saat. Lajunya....