Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 15 hari yang lalu
nur_tinta: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 37 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Harga minyak turun 10 sen (saja..)


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Harga minyak turun 10 sen (saja..)

Please Mendaftar To Post


Oleh Harga minyak turun 10 sen (saja..)

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:33


Harga minyak turun lagi 10 sen

Sep 24, 08 2:44pm

Kerajaan hari ini mengumumkan penurunan sebanyak 10 sen lagi harga minyak berkuatkuasa esok.

Berikutan itu, harga minyak petrol jenis RON 97 kini turun kepada RM2.45 seliter manakala harga RON 92 pula turun kepada RM2.30 seliter.

Kerajaan juga mengumumkan pengurangan minyak diesel, juga sebanyak 10 sen, kepada RM2.40 seliter.

Ketika mengumumkan penurunan harga minyak tersebut, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, ia diputuskan dalam mesyuarat jemaah menteri hari ini.

"Keputusan ini diambil setelah mengambil kira harga purata minyak dunia untuk tempoh sebulan terakhir ini," katanya dalam satu kenyataan petang ini.

Harga-harga berkenaan, tambah beliau, ditentukan dengan mengambil kira harga sebenar petrol daripada 1 September hingga 22 September lalu.

Abdullah berkata, untuk tempoh sebulan terakhir ini, harga minyak dunia telah mengalami turun naik yang ketara.

"Namun secara purata, ia telah menurun sedikit berbanding harga purata sebelumnya. Namun begitu, nilai ringgit berbanding dolar Amerika pula menyusut sepanjang tempoh yang sama.

"Oleh itu, mengaplikasikan formula yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan harga runcit sebelum ini, pengurangan sebanyak 10 sen ini merupakan nilai pengurangan maksimum yang dapat diberikan oleh Kerajaan.

"Pelarasan harga minyak ini juga merupakan pelarasan harga yang kedua dilakukan oleh Kerajaan setelah pelarasan pertama dilakukan pada 23 Ogos yang lalu," katanya.

Sebelum ini, kerajaan telah menurunkan harga minyak sebanyak 15 sen.

Sehubungan, perdana menteri berkata, kerajaan berharap penurunan harga minyak yang berkuatkuasa esok, akan dapat meringankan beban orang ramai, terutamanya dalam menyambut hari raya Aidilfitri.

p/s: yahoo..dapat duit raya 10sen..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:52


salam

apa yang nak jadi dengan kerajaan kita sekarang ni
kalau naik minyak kena ikut pasaran dunia
bila harga pasaran minyak dunia turun, negara kita xikutla plaks
ala setakat 10 sen saja, xberbaloi


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-09-08 23:27


turun jugak dari tak turun langsung....apa nak jadi,apa nak jadi....jangan cakap banyak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 25-09-08 00:17


Alhamdulillah, kerajaan mula 'mendengar'. Semoga terus turun insya Allah sejajar dengan harga pasaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 07:16


alhamdulillah turun jugak minyak ni...kita kena bersyukur dengan apa yang ada...dari langsung tak diturunkan lagi-lagi musim perayaan ni...banyak kita mengunakan kereta untuk balik kg dan sebagainya...

walau sedikit penurunan ia kita kena ingat ini adalah nikmat dan rezeki kepada kita...jangan asyik kita hendak menghentamdan mengeluh sahaja...kalau nikmat ini Allah tarik balik macam mana?...kita patut bersyukur dan berdoa moga-moga kerajaan dapat menurunkan lagi minyak dan harga barangan dipasaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 08:26


Pada 24-09-08 23:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

turun jugak dari tak turun langsung....apa nak jadi,apa nak jadi....jangan cakap banyak...


Betul betul..sama saja, Kalau turun 5sen pun turun juga..daripada tak turun langsung..gembira betul pak hasan jamil kat kg.banggol derdap..boleh lah beliau save 1leter 10sen lagi..buat tabungan..saya yakin beliau tak mengeluh..naik ke turun ke, hidup mesti terus..tulang empat kerat dah berkeriuk letih, namun kudratnya tetap ada..walaupun tak kuat macam dulu..InsyaAllah, lepas ni naik atau turun ikut pasaran makhluk asing ke, beliau tetap tenang melalui kehidupan kesementaraan di dunia ini.. :-)


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 08:31


Bersyukur minyak turun walaupun 10 sen. Mengikut perkiraan penurunan 10 sen adalah bermakna purata minyak di pasaran dunia lebih kurang USD111 setong pada bulan September. Ini disebabkan tindakan pelabur yang terpaksa membeli minyak untuk clear position. Pada awal minggu lepas minyak telah naik sebanyak 40% dalam masa 6 hari sehingga USD130++.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 08:50


minyak yang kita gunakan untuk kenderaan adalah minyak yang telah melalui proses penapisan. ramai yang memerhatikan hanya pada pergerakkan harga minyak mentah untuk menjustifikasikan supaya harga minyak untuk kegunaan kenderaan diubah. kalau itu yang dijadikan perkiraan, siapa nak tanggung overhead pihak yang melakukan penapisan? siapa yang nak tanggung keperluan margin pihak yang menyediakan barangan akhir? harga barangan akhir mana boleh sama dengan harga barngan mentah. lagi satu, pengambilan stok biasanya dilakukan secara in bulk. kalau pihak pengilang mengambil dengan harga semasa barangan mentah katakan pada kadar usd130 per_ barrel, takkan agaknya apabila harga berganjak kepada usd100 per_barrel dia nak jual barangan akhirnya berdasarkan harga semasa yang jauh lebih rendah daripada harga semasa perolehan barangan mentah.

pergerakkan 10 sen tak bermakna? cubalah masuk pasaran modal (main saham kat bursa), dan tengok walaupun 1 sen, tetap adek impak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:04


Allamdulillah.. Kerajaan sudah mula mendengar suara hati rakyat.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:10


assalammualaikum

alhamdulillah...nak juga kerajaan turunkan harga minyak..bulan ini 10 sen.. mana lah tau bulan depan pulak kerajaan turunkan lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:14


Pada 25-09-08 08:50 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

minyak yang kita gunakan untuk kenderaan adalah minyak yang telah melalui proses penapisan. ramai yang memerhatikan hanya pada pergerakkan harga minyak mentah untuk menjustifikasikan supaya harga minyak untuk kegunaan kenderaan diubah. kalau itu yang dijadikan perkiraan, siapa nak tanggung overhead pihak yang melakukan penapisan? siapa yang nak tanggung keperluan margin pihak yang menyediakan barangan akhir? harga barangan akhir mana boleh sama dengan harga barngan mentah. lagi satu, pengambilan stok biasanya dilakukan secara in bulk. kalau pihak pengilang mengambil dengan harga semasa barangan mentah katakan pada kadar usd130 per_ barrel, takkan agaknya apabila harga berganjak kepada usd100 per_barrel dia nak jual barangan akhirnya berdasarkan harga semasa yang jauh lebih rendah daripada harga semasa perolehan barangan mentah.

pergerakkan 10 sen tak bermakna? cubalah masuk pasaran modal (main saham kat bursa), dan tengok walaupun 1 sen, tetap adek impak.


Kita kena ingat bahawa pergerakan harga mentah memainkan peranan yang sangat penting kerana ianya mempengaruhi harga akhir kepada pengguna. Dari apa yang saya baca kos untuk memproses + kos pengangkutan + lain-lain kos untuk menukar minyak mentah kepada minyak yang diproses ialah sebanyak 32 sen dan kerajaan berjanji akan tetap memberi subsidi kepada rakyat sebanyak 30 sen seliter, so maknanya harga yang rakyat akan bayar ialah 2 sen lebih dari harga pasaran minyak mentah. So ini bermakna harga minyak mentah sangat mempengaruhi harga minyak di stesen minyak.

Memang lah harga minyak mentah di pasaran dunia tidak akan sama dengan harga di stesen.

Satu lagi just mengenai syarikat minyak yang membeli dengan harga lama i.e. semasa harga minyak dunia USD130 dan sekarang ni let say USD110, then government kan dah cakap akan look into this so that's not the issue.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:19


Pada 25-09-08 09:10 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

alhamdulillah...nak juga kerajaan turunkan harga minyak..bulan ini 10 sen.. mana lah tau bulan depan pulak kerajaan turunkan lagi.

kalau nak turun tu susah sikit, tapi kalau nak naik tu memang senang :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:20


agreed on that..... sebab tu kena guna average....... tapi ramai yang nakkan supaya harga tu tuko sekerap mungkin....... mana ada peniaga nak rugi.. mereka pun mesti bagi tekanan juga.. pengguna bahan bakar kena jaga.. pembekal bahan bakar pun kena jaga........

p/s: seingat saya komoditi kebanyakkannya dibeli secara future contract.. bukannya spot....... meaning, stok yang sampai biasanya bukannya stok yang dibeli dengan harga hari ini... beli komoditi bukan macam beli di kedai runcit... boleh cod. future contarct = beli sekarang ikut harga yang dijangkakan mengikut masa tertentu e.g_ incoming three months, incoming sixth month etc.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:24


mudah mudahan Ibnu_musa.. kita sama sama doakan. kerajaan sekarang banyak mendengar masalah rakyat. ada nampak sedikit perubahan. mungkin kerana desakan anwar yang tak habis-habis menghentam kerajaan. :0 mudah mudahan bawa kesenangan kepada rakyat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-09-08 09:34


Pada 25-09-08 09:24 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

mudah mudahan Ibnu_musa.. kita sama sama doakan. kerajaan sekarang banyak mendengar masalah rakyat. ada nampak sedikit perubahan. mungkin kerana desakan anwar yang tak habis-habis menghentam kerajaan. :0 mudah mudahan bawa kesenangan kepada rakyat..

:oops:


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:40


keluar dalam paper hari isnin lepas:


Pakar cadang turun harga bahan api sehingga 40 sen


KUALA LUMPUR: Kerajaan dicadang menurunkan harga runcit petrol dan diesel antara 30 dan 40 sen jika harga minyak mentah dunia terus berada bawah paras AS$100 satu tong.

Pakar ekonomi, Senator Prof Datuk Dr Ismail Md Salleh, berkata jumlah itu dianggap munasabah jika mengambil kira harga satu tong minyak di pasaran dunia ketika pengguna membayar petrol pada harga RM1.92 sen seliter, iaitu antara AS$80 dan AS$90.

Bagaimanapun, katanya harga petrol dan diesel baru itu dijangka terus diapungkan mengikut harga pasaran global berikutan ketidaktentuan harga minyak dunia.



"Dengan penurunan antara 30 hingga 40 sen, kerajaan dijangka kekal menanggung subsidi sebanyak 30 sen," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas jangkaan harga runcit petrol dan diesel yang akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet Rabu ini, berikutan trend penurunan harga minyak dunia yang kini bawah paras AS$100 satu tong jika dibandingkan dengan harga pada awal Julai lalu iaitu AS$148.

Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.

Sebelum ini, kerajaan memutuskan harga petrol diselaraskan setiap 1 haribulan berdasarkan purata bulanan harga minyak mentah dunia dan penetapan subsidi 30 sen seliter.

Formula pelarasan itu hanya dilaksanakan jika harga pasaran bulanan minyak mentah dunia susut di bawah paras AS$125 satu tong, iaitu kadar ketika penstrukturan semula subsidi minyak diumumkan kerajaan pada 4 Jun lalu.

Pada 22 Ogos lalu, kerajaan mengumumkan penurunan harga runcit petrol RON97 dan RON92 masing-masing sebanyak 15 sen dan 22 sen kepada RM2.55 dan RM2.40 seliter, manakala harga diesel turun lapan sen kepada RM2.50 seliter, berkuat kuasa keesokan harinya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman menyifatkan penurunan harga petrol dan diesel antara 30 dan 40 sen wajar dipertimbangkan.

Namun, katanya penurunan berkenaan tidak seharusnya berlaku jika kerajaan terpaksa meningkatkan nilai subsidi sehingga menjejaskan dasar Jaminan Makanan Negara.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Nasional/20080921234617/Article/


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:40


Alhamdulillah...syukur..
barangsiapa syukur nikmat ALlah...pasti ALlah akan tambah..
baransiapa kufur nikmat ALlah....tunggulah azab yang pedih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:42


walaupun pakar kata 40 sen, tapi saya jangkakan ia akan turun sekurang2nya 15 sen seperti apa yang pak lah cakap hari tu, atau mungkin lebih.

tapi tgk2 semalam... hampess :sopan:

p/s: nampaknya yang claim pakar tu tak pakar pun, pak lah lagi pakar ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:31


Harga purata nasi goreng ayam sekitar Pantai Dalam, Kerinchi dan Pantai
Hillpark empat bulan lepas, RM3.50-RM4.00....
---------------------------------------------------------
Harga sekarang, latest update RM4.50-RM5.50...
--------------------------------------------------------

by: ibnu_musa

!!! QUOTE !!!


walaupun pakar kata 40 sen, tapi saya jangkakan ia akan turun sekurang2nya
15 sen seperti apa yang pak lah cakap hari tu, atau mungkin lebih.

Pakar?? Okay... Ada tak pakar lagi yang boleh budget harga nasi goreng
ayam dalam jangka masa 4-5 bulan lagiikkk?? HHHEEE...
Just joking. KUUIIKKUUI....

p/s: Walaupun harga minyak turun, ADAKAH HARGA NASIK LEMAK, TEH
TARIK, ROTI CANAI DAN CHAR KUAY TIOW AKAN TURUN GAAKK???!!!

2nd p/s: At least minyak turun skeet jugaakk... Alhamdulillah... AT LEAST.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:33


ekstrak daripada artikel yang disiarkan:

!!! QUOTE !!!

Kerajaan dicadang menurunkan harga runcit petrol dan diesel antara 30 dan 40 sen jika harga minyak mentah dunia terus berada bawah paras AS$100 satu tong.


senator berkenaan mencadangkan nilai penurunan 30-40 sen berdasarkan kepada anggapan harga pasaran minyak mentah dunia kekal pada paras bawah usd100 per_ barrel. bukankah harga sebenar pasaran antara tarikh kenyataan dikeluarkan dengan tarikh penurunan sebenar menunjukkan sedikit lonjakan melebihi usd100 per_ barrel?

p/s: pm cuma mengumumkan.......... bukan dia yang melakukan analisis..... imho, walaupun dia mempunyai kata putus, tetapi input analisis dan recommendation datang dari ramai orang. kalau nak salahkan dia seorang 100% rasanya tak patut jugak.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 25-09-08 10:39


Pada 25-09-08 09:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

walaupun pakar kata 40 sen, tapi saya jangkakan ia akan turun sekurang2nya 15 sen seperti apa yang pak lah cakap hari tu, atau mungkin lebih.

tapi tgk2 semalam... hampess :sopan:

p/s: nampaknya yang claim pakar tu tak pakar pun, pak lah lagi pakar ngeh3x



Iye...iye, pak lah pakar dalam segala hal kan sepertimana yang kita tahu. Orang lain yang pakar pun kalau depan pak lah, jadi tak pakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:45


Pada 25-09-08 10:31 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Harga purata nasi goreng ayam sekitar Pantai Dalam, Kerinchi dan Pantai
Hillpark empat bulan lepas, RM3.50-RM4.00....
---------------------------------------------------------
Harga sekarang, latest update RM4.50-RM5.50...
--------------------------------------------------------

by: ibnu_musa

!!! QUOTE !!!


walaupun pakar kata 40 sen, tapi saya jangkakan ia akan turun sekurang2nya
15 sen seperti apa yang pak lah cakap hari tu, atau mungkin lebih.

Pakar?? Okay... Ada tak pakar lagi yang boleh budget harga nasi goreng
ayam dalam jangka masa 4-5 bulan lagiikkk?? HHHEEE...
Just joking. KUUIIKKUUI....

p/s: Walaupun harga minyak turun, ADAKAH HARGA NASIK LEMAK, TEH
TARIK, ROTI CANAI DAN CHAR KUAY TIOW AKAN TURUN GAAKK???!!!

2nd p/s: At least minyak turun skeet jugaakk... Alhamdulillah... AT LEAST.


di hari itu sebelum bulan puasala... makan nasi goreng paprik RM7 kat kedai biasa saja... bukan restoran smart pun.. adoii.. :kelip: :kelip:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:46


komen peniaga bila harga minyak naik.. minyak naik,semua barang kena naik lah. tak kira sama ada makanan or bahan lain..

komen peniaga bila harga minyak turun.. harga minyak tu tiada kaitan dengan harga barang lain meleinkan jika buat delivery sahaja.

bagaimana itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:50


!!! QUOTE !!!


Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.

1 lagi yang menarik, harga petrol semalam semasa penurunan diumumkan adalah AS$107 satu tong... lebih rendah dari AS$109 seperti yang dijanjikan, tapi tak turun 15 sen pun...

cakap tak serupa bikin, betul tak? janji tinggal janji, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:01


Pada 25-09-08 10:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.

1 lagi yang menarik, harga petrol semalam semasa penurunan diumumkan adalah AS$107 satu tong... lebih rendah dari AS$109 seperti yang dijanjikan, tapi tak turun 15 sen pun...

cakap tak serupa bikin, betul tak? janji tinggal janji, ngeh3x



Saya bukannya nak sokong kerajaan mengenai penurunan sebanyak 10 sen, memanglah harga minyak semalam sekitar USD108-USD109 dan hari ni USD105-USD106. Kan govt dah cakap purata harga bagi bulan september. kalau macam tu, jika govt umumkan harga minyak baru pada 5 or 7 hari lepas, iaitu harga minyak di pasaran sebanyak USD130, then harga minyak akan naik ke RM2.85 (iaitu kenaikan sebanyak 30 sen).

So please do be emotional, and we should talk more about fact, baru orang tak boleh nak kelentong kita. Pasal harga barangan lain still mahal, memang minyak salah satu daripada kos mereka, tetapi bila minyak turun, mereka masih liat untuk turunkan harga barangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:17


Pada 25-09-08 10:39 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 09:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

walaupun pakar kata 40 sen, tapi saya jangkakan ia akan turun sekurang2nya 15 sen seperti apa yang pak lah cakap hari tu, atau mungkin lebih.

tapi tgk2 semalam... hampess :sopan:

p/s: nampaknya yang claim pakar tu tak pakar pun, pak lah lagi pakar ngeh3x



Iye...iye, pak lah pakar dalam segala hal kan sepertimana yang kita tahu. Orang lain yang pakar pun kalau depan pak lah, jadi tak pakar


bila orang dah turunkan harga mnyak pun nak bising.. naik bising... turun pun nak bising juga.. huh.. walaupun 10 sen tapi tu pun dah cukup beharga... manfaatkanla sebaiknya.. insyaallah nanti turun lagi.. kena lah sabar...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:28


Pada 25-09-08 11:01 , kelantanz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 10:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.

1 lagi yang menarik, harga petrol semalam semasa penurunan diumumkan adalah AS$107 satu tong... lebih rendah dari AS$109 seperti yang dijanjikan, tapi tak turun 15 sen pun...

cakap tak serupa bikin, betul tak? janji tinggal janji, ngeh3x



Saya bukannya nak sokong kerajaan mengenai penurunan sebanyak 10 sen, memanglah harga minyak semalam sekitar USD108-USD109 dan hari ni USD105-USD106. Kan govt dah cakap purata harga bagi bulan september. kalau macam tu, jika govt umumkan harga minyak baru pada 5 or 7 hari lepas, iaitu harga minyak di pasaran sebanyak USD130, then harga minyak akan naik ke RM2.85 (iaitu kenaikan sebanyak 30 sen).

So please do be emotional, and we should talk more about fact, baru orang tak boleh nak kelentong kita. Pasal harga barangan lain still mahal, memang minyak salah satu daripada kos mereka, tetapi bila minyak turun, mereka masih liat untuk turunkan harga barangan.


anda semua bersembang petroleum dalam ruang lingkup KAPITALIS..
begini jadinya...

cuba anda bincangkan petroleum dalam ruang lingkup ISLAM...
bagaimana apa status Petroleum dalam islam...
petroleum itu milik siapa?
bagaimana cara Paklah menguruskan Petroleum mengikut
cara Islam?

anda akan jumpa jawapannya....

dan anda semua tahu Paklah tak menguruskan petroleum cara islam
sekarang ni...
dan sepatutnya kita memuhasabah mereka...
kalau mereka tak dengar jugak...
umat wajib bangkit!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:35


Tentu pihak kerajaan telah banyak berkira kira semasa ingin menurunkan harga minyak kali ini(10 sen),dan pihak kerajaan amat berharap agar rakyat jelata menerima berita ini dengan rasa syukur,secara am nya kita masih lagi mengharagai akan penurunan ini,namun pernah kah pihak kerajaan berkira kira semasa memulakan kenaikan harga minyak tempuh hari??(78 sen 1liter)..Impak dari kenaikan harga minyak itu menyebabkan harga tiap barangan dipasaran juga naik dengan mendadak.Apakah dengan penurunan kali ini akan juga diikuti dengan harga barangan???....

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:36


Pada 25-09-08 09:19 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


alhamdulillah...nak juga kerajaan turunkan harga minyak..bulan ini 10 sen.. mana lah tau bulan depan pulak kerajaan turunkan lagi.


Betul tu...kalau pembangkang kata nak turunkan 40sen, mungkin lepas raya Kerajaan BN boleh turunkan lebih lagi....mungkin 50 sen ke..atau mungkin juga lebih lagi..mana tahu kannnnn....?
yelah... kalau tiap dua bulan 10 sen, setahun atau 6 bulan dah jadi 60 sen...betul tak...?

!!! QUOTE !!!


kalau nak turun tu susah sikit, tapi kalau nak naik tu memang senang :sopan:


Dulu saya dengar orang2 anda kata kalau dah naik jangan harap nak turun lagi...tup2 kerajaan dan turunkan 15 sen....sekarang dah turunkan lagi 10 sen...

So, lain kali jangan suka buat macam-macam spekulasi... last2 kan ternyata bahawa tuduhan semua itu adalah tidak benar sama sekali dan lebih kepada politiking saja, supaya rakyat terus menolak kerajaan BN.

:-D :-D :-D anda semua ni susah betullah nak bersyukur. Naik pun komplen... turun pun komplen... apa yang kerajaan buat semua tak betul...

Saya harap betulkanlah kebiasaan anda yang hanya mempersalahkan benda yang betul daripada Kerajaan BN dan membetulkan apa yang pemimpin-pemimpin anda buat salah.

Peganglah amanat atau kata-kata hikmah MB Selangor DS Muhammad Khir Toyo yang bermaksud:

"Biasakan yang betul dan betulkan yang biasa."

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:39


saya pun pelik.
orang Islam, tapi berbincang tentang
minyak ikut pandangan kapitalisme.

Apakah patut setelah Allah dan Rasul
menurunkan suatu hukum kita ada pilihan lain?
Apalah guna kita belajar tinggi-tinggi kalau masih
mahu berfikir dengan cara kapitalisme?

Tidakkah kita tahu minyak itu milkiah ammah(hak milik ummat),
yang wajib diurus sebagai hak milik ummat, bukan dengan menyerahkan konsesi seperti sekarang?

Sebagai orang beriman, yang kita tuntut adalah perlaksaan hukum Islam berkenaan minyak. Bukan mengikut akal atau hawa menuntut turun atau menaikkan harga minyak. Hatta kerajaan menurunkan hingga 30sen/liter pun tetapi tidak diurus dengan hukum Allah, apakah kita akan redha?

Apakah kalian tidak bisa mengerti atau tidak mahu mengerti?

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:44


Pada 25-09-08 11:36 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!



Peganglah amanat atau kata-kata hikmah MB Selangor DS Muhammad Khir Toyo yang bermaksud:

"Biasakan yang betul dan betulkan yang biasa."


Apakah perlu kita memegang kata-kata 'hikmah' seorang sekular seperti khir toyo?

Sedangkan dia sendiri mengenepikan hukum Allah dan Rasul, malah menjadi penghalang usaha-usaha penegakkan Islam.

Tidak cukupkah Al Quran dan Sunnah sebagai 'kata-kata hikmah' hingga desperate menjadikan bekas MB yang penuh dengan skandal itu sebagai 'uswatun hasanah'?

Kawan-kawan...

kita nak ikut Rasulullah ke Khir Toyo?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:48


Pada 25-09-08 10:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.

1 lagi yang menarik, harga petrol semalam semasa penurunan diumumkan adalah AS$107 satu tong... lebih rendah dari AS$109 seperti yang dijanjikan, tapi tak turun 15 sen pun...

cakap tak serupa bikin, betul tak? janji tinggal janji, ngeh3x



kerajaan perlu juga timbangkan beberapa perkara..contohnya kadar inflasi yang mencatat rekod Malaysia..

"The inflation rate has jumped to a 27-year high of 8.5 percent in August, driven by the escalating cost of food and fuel."-Malaysiakini, Sept.24

Langkah drastik kerajaan menaikkan harga minyak secara mendadak bukanlah menyelesaikan masalah, tetapi memburukkan ekonomi Malaysia. Kita bukanlah tidak mahu langsung minyak dinaikkan, tetapi biorlah dengan cara yang lebih berhemat..bior rakyat ada 'mind-set' dan persediaan..ini alih2 esok naik mendadak.

Lagi satu dalam isu penurunan harga minyak pula, kerajaan lambat bertindak..sedangkan waktu minyak dalam tempoh penurunan, kerajaan tidak mahu mempertimbangkan..sedangkan pada Julai 2008 lagi, singapura telah mengambil inistiatif menurunkan harga minyak sebanyak 5 kali dalam tempoh 20 hari untuk mengurangkan beban pengguna berikutan trend penurunan harga minyak dunia, sedangkan singapura adalah negara pengimport minyak sepenuhnya..



ketidakpuasan hati rakyat marhein boleh didengar dimana2..hatta yang bawa kereta Brabus pun sangat merasai kenaikan harga minyak mendadak. saya berharap kerajaan masih berusaha menurunkan harga minyak di masa akan datang..wallahua'lam..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 25-09-08 12:29


Pada 25-09-08 11:17 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 10:39 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 09:42 ,

Iye...iye, pak lah pakar dalam segala hal kan sepertimana yang kita tahu. Orang lain yang pakar pun kalau depan pak lah, jadi tak pakar


bila orang dah turunkan harga mnyak pun nak bising.. naik bising... turun pun nak bising juga.. huh.. walaupun 10 sen tapi tu pun dah cukup beharga... manfaatkanla sebaiknya.. insyaallah nanti turun lagi.. kena lah sabar...



Terima kasih mas ayu, saya boleh terima pendapat saudari. Mungkin saya yang silap


Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 12:30


Pada 25-09-08 11:35 , unanjaga posting:

!!! QUOTE !!!

....


pada tahun 2002, harga purata minyak mentah dunia ialah pada kadar usd27 per_ barrel. tren menaik bermula selepas itu dan sehingga sekarang, harga purata pasaran minyak mentah dunia berada pada paras melebihi usd100. kadar kenaikan kasar adalah pada kadar +- empat kali ganda. pada 1 mei 2004, harga pasaran bahan bakar di malaysia adalah pada kadar myr1.37 seliter dan menjelang 5 jun 2008 mencapai rekod tertinggi dengan kadar myr2.7 seliter. perbezaan harga antara kedua-dua tarikh tersebut adalah pada nilaian myr 1.33 seliter. baru dua kali ganda.

sebelum kenaikkan myr0.78 seliter, kadar kenaikan yang berjaya diserap (walaupun berlaku kenaikkan +- tiga kali ganda) tak pernah siapa ambik peduli. kalau katakan tak ambik peduli atau melakukan kenaikkan mendadak tanpa kajian, rasanya kurang tepat.

/


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 13:00


Pada 25-09-08 12:29 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 11:17 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 10:39 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 09:42 ,

Iye...iye, pak lah pakar dalam segala hal kan sepertimana yang kita tahu. Orang lain yang pakar pun kalau depan pak lah, jadi tak pakar


bila orang dah turunkan harga mnyak pun nak bising.. naik bising... turun pun nak bising juga.. huh.. walaupun 10 sen tapi tu pun dah cukup beharga... manfaatkanla sebaiknya.. insyaallah nanti turun lagi.. kena lah sabar...



Terima kasih mas ayu, saya boleh terima pendapat saudari. Mungkin saya yang silap


aik....marah ke saudara? sorii............... :-D :-D :-D

p/s : kadang-kadang hati silap menilai, mulut salah berkata.. maafkan saya ye.... ;-)


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 25-09-08 14:31


Pada 25-09-08 11:17 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!



bila orang dah turunkan harga mnyak pun nak bising.. naik bising... turun pun nak bising juga.. huh.. walaupun 10 sen tapi tu pun dah cukup beharga... manfaatkanla sebaiknya.. insyaallah nanti turun lagi.. kena lah sabar...



bukan bising cuma biar lah berbaloi.. kalau dah naik sampai 40% takkan turun ciput saja.. tu pun sebab sebab dah rasa tgugat bila rakyat dah tak percaya pada kerajaan lagi, kiranya penurunan ni nak minta simpati rakyat yang kononnya kerajaan ni prihatin. singapura yang bukan pengeluar minyak pun dah beberapa kali turun harga... kalau potong subsidi dgunakan dengan betul tak apa juga. dulu naik 30 sen cakap nak guna improve sistem pngankutan tapi yang di gunakn berapa peratus saja yang balance tu mana pergI?????????????????????????????????????????????? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 14:44


Pada 25-09-08 08:26 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-09-08 23:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

turun jugak dari tak turun langsung....apa nak jadi,apa nak jadi....jangan cakap banyak...


Betul betul..sama saja, Kalau turun 5sen pun turun juga..daripada tak turun langsung..gembira betul pak hasan jamil kat kg.banggol derdap..boleh lah beliau save 1leter 10sen lagi..buat tabungan..saya yakin beliau tak mengeluh..naik ke turun ke, hidup mesti terus..tulang empat kerat dah berkeriuk letih, namun kudratnya tetap ada..walaupun tak kuat macam dulu..InsyaAllah, lepas ni naik atau turun ikut pasaran makhluk asing ke, beliau tetap tenang melalui kehidupan kesementaraan di dunia ini.. :-)



ni saya betul-betul nak tergelak.. hehehe.

betul-betul. 1 liter dapat save. 1 liter tu banyak tuuuu. so bersyukurlah kita ye. isteri pak hasan jamil, mak cik senah pun tentu gembira juga kan? alhamdulillah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 15:14


kita semua patut bersyukur dengan penurunan harga minyak..

tidak perlu terlalu banyak berfikir negatif tentang kerajaan.., bila kita banyak bercakap benda tak penting..jadi, kita terdosa juga..

baik fikir yang positif..

apa yang pasti, saya harap ekonomi kita bertambah stabil. sebab student macam saya ni berisiko kelak jika kalau keadaan ekonomi tak menentu. harapan itu doa juga..jadi, fikirkan yang positif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

amtez
Warga Rasmi
Menyertai: 22.09.2008
Ahli No: 35121
Posting: 4
Dari: kedah

turkmenistan  


posticon Posting pada: 25-09-08 15:41


Islam meletakkan hukum pemilikan harta benda atau kekayaan didunia ini kepada 3 (tiga) pihak;

1. Individu
2. Awam (perkongsian); harta kolektif
3. Negara

Dalam hal minyak, Islam meletakkan hukum pemilikkannya kepada awam (public ownership). Maksudnya, sesiapa sahaja boleh menggunakannya tanpa izin dari sesiapapun sebab ianya hak milik awam.


-----------------
-fastaqim kama umirta-


Bookmark and Share

    


  Member Information For amtezProfil   Hantar PM kepada amtez   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 16:12


mahu d trun lagi Kalau boleh lah...kerajaan yang ada sekarang mampu,malaysia boleh,)

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 16:35


hampa turun banyak mana pun tapi harga barang2 runcit tak turun-turun tak ada maknanya jugak..rakyat masih lagi sensara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 21:54


adakah minyak turun 10sen rentetan dari prOtes turun minyak yang lalu..
ehehe.. ups.. lari tajuk ke.. tajuk still Minyak..ehhe..

tergelak baca ayat makhluk asing tu..
bagaimana ye pasaran minyak 2020..?
erm.. adakah minyak cap seri murni turun?
minyak cap buruh naik dek buruh yang bertambah dari negara asing?
minyak cap kapak turun..? minyak but-but HPA punya maintain harga..

ehehee.. sory soalan power ni.. haa jawab lah shye.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 22:08


minyak cuma akan bertahan beberapa puluh tahun saja lagi, jadi bersedialah kita kepada sumber tenaga yang baru. kita sepatutnya pandang lagi jauh ke hadapan, Kenapa negara2 besar dunia selagi boleh menyekat negara2 kecil dan yang membangun untuk menguasai teknologi nuklear.

Akan tiba masenye nanti mereka akan berkuasa dan kita akan mengikut telunjuknye. Teman dah mula riso mengenai ini, sejauh manekah PETROLIAM NASIONAL BERHAD akan menjadi tunggak kerajaan Malaysia. kita kena lihat benda ini dari sekarang walaupun puluhan tahun itu akan datang pada masa depan.

kita perlu lahirkan rakyat malaysia yang pakar dalam bidang ini seramai yang boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 23:31


Pada 25-09-08 14:44 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 08:26 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-09-08 23:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

turun jugak dari tak turun langsung....apa nak jadi,apa nak jadi....jangan cakap banyak...


Betul betul..sama saja, Kalau turun 5sen pun turun juga..daripada tak turun langsung..gembira betul pak hasan jamil kat kg.banggol derdap..boleh lah beliau save 1leter 10sen lagi..buat tabungan..saya yakin beliau tak mengeluh..naik ke turun ke, hidup mesti terus..tulang empat kerat dah berkeriuk letih, namun kudratnya tetap ada..walaupun tak kuat macam dulu..InsyaAllah, lepas ni naik atau turun ikut pasaran makhluk asing ke, beliau tetap tenang melalui kehidupan kesementaraan di dunia ini.. :-)



ni saya betul-betul nak tergelak.. hehehe.

betul-betul. 1 liter dapat save. 1 liter tu banyak tuuuu. so bersyukurlah kita ye. isteri pak hasan jamil, mak cik senah pun tentu gembira juga kan? alhamdulillah...




CS, sebenarnya tu sindiran saya..kerajaan tak fikir ke pasal pak hasan jamil dan mak cik senah kat luar bandar??????..1st memanglah perlu bersyukur sebab minyak turun sekupang, tapi yang menjadi masalahnya Kenapa masa naik dulu terkejut dibueknyo..dan turun bukan main steady..ramai ahli ekonomi dah menyatakan kerajaan salah bertindak, membuat keputusan terburu2 tempoh hari..saya rasa ramai pelajar sarjana ekonomi akan buat tesis pasal tindakan 'salah' kerajaan dalam menangani kenaikan harga minyak dunia.hehehe..kita sebagai org bandar, yang didedahkan dengan pelbagai maklumat perlu lebih kritikal..adakalanya bersifat anti-establisment itu baik untuk rakyat marhein lain seperti pak hasan jamil dan mak cik senah..mereka bukan senang..fikir-fikirkan..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 06:30


hmmm...10 sen saja... :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 26-09-08 09:51


10 sen campo 15 sen... dah 25 sen...


dulu penuh tangki rm100..
dari penuh tangki rm140 turun ke sekitar rm130 kini dah lebih kurang rm126

sebulan 4 kali isi rm504... kira macam lebih seratus sebulan dari dolu2...

duit rebate rm625 kira cover untuk 6 bulan lah gituew... lagi 6 bulan.. kurangkan balik kampung lah jawabnya...

tapi taufufa tu da jual dalam bekas kecik bila nak bosarkan balik eh? huhuhuuuuu....

tapi walau apa pun bersyukur.........better than rm560 sebulan tak campo tol...wuhuhuhu...



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-09-08 11:07


Assalamualaikum
sebelum ni...full tank kereta saya ialah RM90...semalam isi...RM87...pengurangan sebanyak RM3..hmm... :berfikir:
P/S : kalau makan ice-pong yang regenya 10sen..boleh dapat 30 batang.... :terliur: mesti pak hasan dan mak senah gembira dengan perkara ni... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 15:31


Pada 25-09-08 14:31 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

kalau potong subsidi dgunakan dengan betul tak apa juga. dulu naik 30 sen cakap nak guna improve sistem pngankutan tapi yang di gunakn berapa peratus saja yang balance tu mana pergI?????????????????????????????????????????????? /]


Saya masih menunggu apa yang telah dibuat oleh kerajaan mengenai penambahbaikan sistem pengangkutan awam...kat tempat saya ni jangan kata LRT, bas pun tak ada nak keluar...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 15:43


Pada 26-09-08 11:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sebelum ni...full tank kereta saya ialah RM90...semalam isi...RM87...pengurangan sebanyak RM3..hmm... :berfikir:
P/S : kalau makan ice-pong yang regenya 10sen..boleh dapat 30 batang.... :terliur: mesti pak hasan dan mak senah gembira dengan perkara ni... :-D




saya tak tahu lah full tank sekarang bapa.. lama dah tak isi full tank.. sokmo lah separuh2... no money,no talk lah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 15:51


Pada 26-09-08 11:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sebelum ni...full tank kereta saya ialah RM90...semalam isi...RM87...pengurangan sebanyak RM3..hmm... :berfikir:
P/S : kalau makan ice-pong yang regenya 10sen..boleh dapat 30 batang.... :terliur: mesti pak hasan dan mak senah gembira dengan perkara ni... :-D



banyak tu TT, RM3... boleh masuk tabung. kalau sebulan isi minyak full tank dua kali, dah simpan RM6 sebulan... Jadi setiap bulan TT lebih untung RM6... ok apa.. :sopan:

p/s: anak-anak depa, abang long mat, kak chik kiah dan adik upin pun gembira sekali TT.. depa boleh habiskan semua eksrem tu.. :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 16:59


Pada 25-09-08 11:01 , kelantanz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-09-08 10:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.

1 lagi yang menarik, harga petrol semalam semasa penurunan diumumkan adalah AS$107 satu tong... lebih rendah dari AS$109 seperti yang dijanjikan, tapi tak turun 15 sen pun...

cakap tak serupa bikin, betul tak? janji tinggal janji, ngeh3x



Saya bukannya nak sokong kerajaan mengenai penurunan sebanyak 10 sen, memanglah harga minyak semalam sekitar USD108-USD109 dan hari ni USD105-USD106. Kan govt dah cakap purata harga bagi bulan september. kalau macam tu, jika govt umumkan harga minyak baru pada 5 or 7 hari lepas, iaitu harga minyak di pasaran sebanyak USD130, then harga minyak akan naik ke RM2.85 (iaitu kenaikan sebanyak 30 sen).

So please do be emotional, and we should talk more about fact, baru orang tak boleh nak kelentong kita. Pasal harga barangan lain still mahal, memang minyak salah satu daripada kos mereka, tetapi bila minyak turun, mereka masih liat untuk turunkan harga barangan.

Kenapa saya kena emosional pula? :sopan:

Kenapa terasa sangat ni, saya cakap bukan based on fakta atau perkiraan sebenar harga petrol tu, tapi apa yang saya nyatakan adalah berdasarkan "jaminan" dari pak lah sendiri.

dah dia dah jamin macam ni: "Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong."

sebab tu saya kata, "cakap tak serupa bikin", bikin tak serupa cakap! :sopan:

lain kali, cakap lah "saya agak-agak sekian sekian..." atau "saya rasa sekian sekian...", atau "kemungkinan harga petrol akan turun sekian sekian...", tapi bukannya "saya jamin" kalau anda tak nak tunaikan jaminan atau janji anda itu.

atau letak harga yang lebih rendah, AS$100 ke, AS$105 ke, so kalau harga tu AS$107 dia tak dikira memungkiri janjinya, tapi kalau dah letak tanda aras AS$109, lepas itu masa kira balik harga petrol masa tu AS$107, Kenapa tak nak tunaikan janji itu???

paklah boleh naikkan harga petrol sampai 78 sen kurang dari 12 jam, dia tak boleh ke tunaikan janji dia tu untuk kurang lagi 5 sen?

sebab tu saya kata, kalau nak naik senang, tapi kalau nak turun tu payah sikit... :sopan:

harap jelas ye, wassalam.

p/s: pak lah memang dah banyak kali mungkir janji dia pun, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 26-09-08 17:12


Pada 26-09-08 11:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sebelum ni...full tank kereta saya ialah RM90...semalam isi...RM87...pengurangan sebanyak RM3..hmm... :berfikir:
P/S : kalau makan ice-pong yang regenya 10sen..boleh dapat 30 batang.... :terliur: mesti pak hasan dan mak senah gembira dengan perkara ni... :-D



ni selepas ditolak penurunan 10 sen lah ni..ek...

yang saya kira tu selepas penurunan 10sen + 15 sen... sebab tu nampak macam lebih sikit dari 140 ke lebih kurang 127 :)


saya kira cara kasar saja tu... kalau kira cara saintifik kalkulator dengan carta pie atau pun poligraf bagai...agak tak pasal2 bertambah tension saya ini :lucu:


dikira2 adalah save lah dalam 13ringgit sekali isi.. huhuh..besar jugak lah nilai tu kalau kali 4 kali isi.. hehehe..



tapi tak dapat dinafikan..pak hassan memang tertekan.. sebab dia tak dapat save sebanyak apa yang kita save.. sebab pak hassan tak pakai kereta ber cc tinggi.... agak-agak berapa sen lah pak hassan dapat jimat eh.....
:-?



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 17:19


Pada 26-09-08 15:51 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-08 11:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sebelum ni...full tank kereta saya ialah RM90...semalam isi...RM87...pengurangan sebanyak RM3..hmm... :berfikir:
P/S : kalau makan ice-pong yang regenya 10sen..boleh dapat 30 batang.... :terliur: mesti pak hasan dan mak senah gembira dengan perkara ni... :-D



banyak tu TT, RM3... boleh masuk tabung. kalau sebulan isi minyak full tank dua kali, dah simpan RM6 sebulan... Jadi setiap bulan TT lebih untung RM3... ok apa.. :sopan:

p/s: anak-anak depa, abang long mat, kak chik kiah dan adik upin pun gembira sekali TT.. depa boleh habiskan semua eksrem tu.. :sopan:


pak hasan dan mak senah memang suka makan ice-pong ke?

kalau depa suka makan kfc macam mana, RM3 tu macam tak cukup saja, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 19:53


Subject: Harga minyak - rakyat bagi subsidi ke KERAjaan???



salam sejahtera,

Sedar atau tidak, dalam pada semua menunggu pertukaran kerajaan kita sebenarnya telah memberi subsidi secara tak langsung kepada kerajaan Pak Lah dengan membayar harga minyak yang lebih dari sepatutnya.

Setakat artikel ini ditulis, harga minyak dunia sudah jatuh ke paras USD 92.7 setong. Kerajaan Malaysia pimpinan Pak Lah yang masih lagi dalam kekalutan politik sekali lagi membelakangkan kepentingan rakyat dengan tidak mengambil apa-apa tindakan yang drastik di atas penurunan harga minyak semasa dunia ini.

Janji telah ditabur dan dicanang kepada rakyat bahawa kerajaan akan memberi subsidi hanya 30 sen apa liter kepada rakyat bermakna rakyat hanya akan dapat penjimatan harga minyak sebanyak 30 sen dengan setiap liter yang dibelanjakan untuk memenuhi tangki kenderaan masing-masing. Tapi adakah janji yang dibuat oleh kabinet Pak Lah itu relevan dengan keadaan semasa??Adakah ianya digunapakai oleh Menteri jaga harga minyak, Datuk Shahrir Samad?? Jika mengikut perkiraan mudah, dengan harga minyak sekarang sebenarnya membuatkan rakyat pula yang memberi subsidi kepada kerajaan.

Perkiraan mudahnya seperti di bawah :-

1 barrel(tong) = 159 liter
1 USD = RM 3.45 (converter di sini)
harga minyak semasa = USD92.7 setong (rujuk sini)

Dulu USD145 tak 3.3 (Rate semasa) / 159 liter = RM3 ?RM0.30 (Subsidi) = RM2.70
sekarang USD93 tak 3.45 (Rate semasa) / 159 liter = RM2 ?RM0.30 (Subsidi) = RM1.70

Kerajaan jual => RM2.55
Harga tanpa subsidi => RM2.00
Kita tanggung kerajaan = RM0.55 apa liter.

Mengikut perkiraan mudah ini, harga minyak tanpa subsidi di Malaysia adalah RM2.00 seliter. Kerajaan menjual kepada rakyat dengan harga RM2.55 seliter. Bermakna rakyatlah yang memberi subsidi kepada kerajaan sebanyak 55 sen seliter. Berapa banyak agaknya kerajaan dapat dengan mengekalkan harga minyak RM2.55 sen seliter ini? Dan Pak Shahrir, menteri jaga harga minyak berkata bahawa harga minyak akan diturunkan sebelum Aidilfitri sebanyak 15 sen lagi kepada RM2.40.

Dengan harga ini pun, rakyat masih lagi memberi subsidi kepada kerajaan sebanyak 40 sen. Siapa yang tolong siapa? rakyat ke yang tolong kerajaan atau pun kerajaan tolong rakyat??? Jangan asyik nak pergi melawat sana-sini, tapi rakyat dibiarkan sengsara menanggung kesan kenaikan melampau harga minyak beberapa bulan lalu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 26-09-08 21:22


Mengikut formula kerajaan ketika menaikkan harga minyak :

Harga Minyak Global 1 Tong = USD 92.70 (bersamaan dengan RM 319.82)
1 Tong bersamaan dengan 159 liter
Nilai Ringgit sekarang berbanding Dolar = RM 3.45
Harga satu liter > RM 319.82 / 159 liter = RM 2.01

Subsidi kerajaan = RM 0.30
Harga sepatutnya > RM 2.01 - RM 0.30 = RM 1.71 (harga sepatutnya)
Harga sekarang = RM 2.45 sen

Beza kerajaan tipu Rakyat Malaysia = RM 2.45 - RM 1.71 = RM 0.74 apa liter

sumber: harakah...
psss: dah lah public transport macam entah apa-apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 21:29


'Terima Kasih' Pak Lah kerana bermurah hati bagi duit raya kat rakyat SEKUPANG... :lol:

Harga barang naik BERKUPANG-KUPANG ni bagaimana pula, Pak Lah?


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 23:07


Pada 26-09-08 21:29 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

'Terima Kasih' Pak Lah kerana bermurah hati bagi duit raya kat rakyat SEKUPANG... :lol:

Harga barang naik BERKUPANG-KUPANG ni bagaimana pula, Pak Lah?




lepas ni Pak Lah kena/wajib turun.anwar naik harga minyak kekal bawah Rm 1 IA.sudah terbukti semasa dsai jadi timbalan dan menteri kewangan walaupun dihimpit perang teluk


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 23:28


Harga minyak di bulan September kira kira 1 barrel = USD$ 105.00

USD$1.00 = RM3.45
1 barrel = 158.9873 litres
maka harga 1 liter minyak sebenarnya
US$ 105 tak 3.45 / 158.9873 = RM2.27/litre

Mana pergi RM0.18 dan subsidi RM0.30???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 00:38


Pada 25-09-08 15:41 , amtez posting:

!!! QUOTE !!!

Islam meletakkan hukum pemilikan harta benda atau kekayaan didunia ini kepada 3 (tiga) pihak;

1. Individu
2. Awam (perkongsian); harta kolektif
3. Negara

Dalam hal minyak, Islam meletakkan hukum pemilikkannya kepada awam (public ownership). Maksudnya, sesiapa sahaja boleh menggunakannya tanpa izin dari sesiapapun sebab ianya hak milik awam.




betul apa yang amtez cakap..cumnya public ownership ni bawah pengawasan kerajaan..Kalau ikut prinsip sesiapa saja boleh ambil..tidak ada kena minta izin sesiapa..susahla..dalam feqh muamalat kan ada mention pasal ni...cumanya..kerajaan kena bagi balik duit yang diperoleh tu kepada rakyat..sebab tu bukan state property...
kang Kalau guna tak dek izin sesiapa..kita lah kena pergi korek sendiri kat bawah laut untuk kegunaan kita...
isu air syabas bagi percuma and swasta(lebih kurang sama dengan isu minyak) kan pun sekarang tengah jadi bahan assignment seorang sahabat ana...

lastly..wassalam..maaf if salah terangkan..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 01:52


Pada 26-09-08 23:28 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Harga minyak di bulan September kira kira 1 barrel = USD$ 105.00

USD$1.00 = RM3.45
1 barrel = 158.9873 litres
maka harga 1 liter minyak sebenarnya
US$ 105 tak 3.45 / 158.9873 = RM2.27/litre

Mana pergi RM0.18 dan subsidi RM0.30???



Satu pendedahan yang amat bagus.Biar rakyat tahu macam mana sebenarnya harga minyak dikira. Rakyat sekarang bukan macam zaman jepun dulu. Semua dah pandai2 nooo... :-D


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 14:48


Pada 27-09-08 01:52 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-08 23:28 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Harga minyak di bulan September kira kira 1 barrel = USD$ 105.00

USD$1.00 = RM3.45
1 barrel = 158.9873 litres
maka harga 1 liter minyak sebenarnya
US$ 105 tak 3.45 / 158.9873 = RM2.27/litre

Mana pergi RM0.18 dan subsidi RM0.30???



Satu pendedahan yang amat bagus.Biar rakyat tahu macam mana sebenarnya harga minyak dikira. Rakyat sekarang bukan macam zaman jepun dulu. Semua dah pandai2 nooo... :-D



tepat sekali.zaman dulu bolehlah ditipu sekarang dengan ada ilmu dan banyak sumber mana boleh.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 00:31


ada dengar ura-ura tak yang minyak akan turun lagi? Pak Lah kan dah 'baik hati' sekarang...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Franz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14009
Posting: 26
Dari: rumah Sewa @ Kolej 13..uhuks

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-08 07:21


hampeh...turun tu turun juga harga minyak..tapi still hampeh...hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For FranzProfil   Hantar PM kepada Franz   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 16:36


Pada 28-09-08 07:21 , Franz posting:

!!! QUOTE !!!

hampeh...turun tu turun juga harga minyak..tapi still hampeh...hahaha


tu lah.turun atau pm mesti turun


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 00:47


Raya tahun ni agak 'sakit' sikit bagi ana sebab dah kena fikir 20 kali dulu sbelum nak pergi rumah sahabat2 yang jauh2...Walaupun turun sekupang, tapi bagi ana sama saja macam tak turun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-08 13:29


"Kini kerajaan umpama Along, turunkan harga minyak jadi RM2, sedangkan Menteri KPDNHEP, Dato' Shahrir Samad mengakui harga sepatutnya di pam ialah RM1.62 sen tanpa subsidi kerajaan,"

dengan harga minyak RM2 juga, rakyat terpaksa membayar cukai kepada kerajaan sejumlah 38 sen seliter, dan inilah cara kerajaan mengutip kembali rebet yang pernah diberikan

"Kedua-dua nya menunjukan harga pada pam (stesen minyak), kalau diambil kira USD 60 setong harga di pam ialah RM1.32 sen seliter, kalau harga ambil USD 70 setong maknanya RM1.64 sen seliter,"

Dato' Seri Najib Tun Razak mestilah menurunkan harga petrol kepada RM1.52 seliter memandangkan harga minyak dunia sekarang ini adalah AS$50 setong

kegagalan untuk menurunkan harga minyak hanya akan menimbulkan persoalan iaitu kenapakah kerajaan boleh bertindak cepat untuk menaikkannya tetapi agar sukar untuk menurunkannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.195728 saat. Lajunya....