Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: problem with the chinese


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» problem with the chinese

Please Mendaftar To Post


Oleh problem with the chinese

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-09-08 23:22


salam
tadi kawan saya called and explained about her problem.dia ada masalah dengan boss cina...be4 this, ramai juga kawan saya ada masalah dengan boss cina....saya tak tahu nak explained macam mana becoz i'm not sitting in the same chair with her.so, how to deal with this?dia cakap nak berhenti kerja tak tahan...hari2 kena marah...boss dia tu macam tak faham bahasa saja..org baru graduate....fresh lagi...tak ada experience manalah pandai sangat selok belok kerja ini.ada saja tak kena di mata boss dia..dia bosan dah
so what is the solution?berhenti or tidak?


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-09-08 23:30


salam
tak ada org ke nak bagi komen?mmtglah bukan kisah2 cinta...tak ada org pun bagi pandangan..kecil hati juga saya..eyalah kita mmerlukan pandangan tapi tak ada yang sudi memberi tapi kalau bab-bab cinta..berjela....berpage2.
it okay..i think i get the solution by reading articles

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 25-09-08 00:16


Assalamualaikum,

Amilyn, nasihatkan sahabat Amilyn agar bersabar dahulu, jangan terburu-buru. Abdullah juga hadapi situasi sama semasa mula-mula bekerja dahulu.

Paling penting, fahami kehendak Boss dengan tepat sebab kehendaknya biasanya diterjemahkan daripada keperluan organisasi. Selalu berbincang, most importantly, ask the right questions to get the right information.

Jangan patah semangat!
Abdullah doakan semoga sahabat Amilyn positif dan mengambil isu ini sebagai satu cabaran. Cuba buang jauh-jauh jurang bangsa dan kaum, cuma fikirkan semuanya adalah kakitangan dalam sebuah organisasi yang bekerja dalam team untuk menjayakan visi / misi company.

Moga diberkati Allah.
Selamat Mencari Lailatul Qadr!

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 02:28


Pada 24-09-08 23:30 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

salam
tak ada org ke nak bagi komen?mmtglah bukan kisah2 cinta...tak ada org pun bagi pandangan..kecil hati juga saya..eyalah kita mmerlukan pandangan tapi tak ada yang sudi memberi tapi kalau bab-bab cinta..berjela....berpage2.
it okay..i think i get the solution by reading articles


.ini saya dah bagi komen..hehehe..jangan kecil hati....

nasihat dr saya yang tak pernah bekerja lagi... biasa lah..org baru bekerja mesti kena marah2...pada awal-awal...maklumlah tak ada experience. Ada beberapa langkah yang boleh diambil:

1) bersabar, mungkin firstime kerja.. jadi kena marah perkara biasa untuk fresh graduate...maklumlah baru memasuki alam pekerjaan...

2) cabaran, jadikan lah bos marah itu sebagai cabaran untuk diri sendiri..cabaran untuk perbaiki diri...contoh "ooo anda kata aku tak reti ye, tak apa nanti aku aku tunjukkan kekuatan aku kat anda...." rasanya kalau macam ini baru kita akan berjaya...

3) berdoa, mohonla banyak-banyak kepada ALLAH S.W.T supaya dilembutkan hatinya.....(hati bos nya)


p/s: pernah kerja dengan bos cina, tapi praktikal saja lah...alhamdulilah tak ada lah..kena marah sampai tiap-tiap hari.....dan sampai habis praktikal...kalau sebulan pertama kena marah biasa lah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 08:30


Salam..


No komen..

Saya pernah merasa kerja bawah bos Melayu dan kerja bawah bos Cina..


Alhamdulillah, dua-dua OK.

Cuma bezanya ada jenis bos kuat 'mark-up' kalau deal dengan client.. Naudzubillahiminzalik.

Sekarang company ni saya kerja under bos cina..

Cuma kalau fresh grad, kena banyak bersabarlah.
Itu bukan karenah sebenarnya, cuma bos Cina selalunya lebih kepada realistik.
Kerja-kerja, jangan 'kipas-kipas'.. :lol:
Performance kena lebih dari expectation..


BEgitulah adanya..

Alhamdulillah, ada juga sumbangan bos Cina beri pada rumah anak yatim, Alhamdulillah.

Selagi kemudahan seperti surau dll diprovide di company tu.. masing-masing menghormati agama & budaya, dll.. it's ok maa..

Biasalah kalau fresh grad.. tu..
Kena banyak bertanya pada senior..

Petua belajar di company Cina,,
"Eager to Learn".. jangan tunjuk pandai kalau tak tahu..
Kena bertanya kalau tak tahu..



BEgitulah adanya.
Saya pun dalam proses perbaiki diri, insya-ALLAH.

Selamat berpose..


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:03


assalammualaikum

saya bekerja dengan bos cina. bos saya ini lagi lah...dah lah tak pandai english...melayu lagi lah...mula-mula saya memang nak berhenti tapi kalau difikirkan Kenapa kita perlu berhenti. masa ini lah kita kena berlajar sesuatu. mungkin kena marah sebab kita ada buat salah.. nasihat saya... ambil pengalaman. tak kan kena marah dah merajuk...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 25-09-08 09:31


bos cina ??? ok saja. cuma mereka selalu anda yakin kmmpuan kita... kadang-kadang org tengok warna kulit... kena marah pasal kerja biasalah tu,kalau tak tentu kita lambat nak improve diri kita. jangan manja kan diri. bos melayu pun sama, saya pernah bekerja dengan company melayu, 3 bulan tak dapat gaji... ugut report pjbt buruh, mula sibuk nak keluar kan....sekarang ni pun dah kerja dengan bos melayu yang lain pula. alhamdulillah bos paling ok.... rasanya setakat ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:47


sabar saja lah... kalau dah tak tahan dan ada peluang kerja lain, chow saja ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:02


Pada 23-09-08 23:22 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

salam
tadi kawan saya called and explained about her problem.dia ada masalah dengan boss cina...be4 this, ramai juga kawan saya ada masalah dengan boss cina....saya tak tahu nak explained macam mana becoz i'm not sitting in the same chair with her.so, how to deal with this?dia cakap nak berhenti kerja tak tahan...hari2 kena marah...boss dia tu macam tak faham bahasa saja..org baru graduate....fresh lagi...tak ada experience manalah pandai sangat selok belok kerja ini.ada saja tak kena di mata boss dia..dia bosan dah
so what is the solution?berhenti or tidak?




Assalamualaikum
amilyn,saya sendiri bekerja dengan bos cina.. (ni tengah duduk kerja lah ni. bos ada kat depan meja tengah lekat2 setem surat):) nasihat saya,kena banyak bersabar lah sebab kawan awak tu baru saja kerja.. biasa lah tu adat lah kena marah dan sebagainya. lama2 nanti akan biasa jugak.

apa yang saya boleh kongsi kat sini, bagi saya cina ni pun ada yang cerewet jugak.. sama ada lelaki ke perempuan.. lagi satu mereka ni memang kerja selalu nak cepat.. dulu saya dapat bos cina keturunan baba nyonya,memang syok kerja bawah dia. dia tak pernah marah saya tapi selalu perli saya.. :-D . sekarang ni bos saya ada 2. abang dan adikknya,umur pun lingkungan 33&27tahun.. alhamdulillah ok jugak

ikut pada pandangan saya lah.. bagi bos yang cerewet ni antara umur50an ke atas..itu biasanya bagi lelaki..tapi bagi perempuan muda2 lagi memang ada yang dah cerewet apatah lagi bila dah tua.. ikut pada nasib lah bos mana yang kamu dapat nanti.

kalau yang jenis panas baran pulak biasanya lelaki dan bos yang masih muda( macam bos saya) tapi tengok lah dia marah sebab apa.. kalau staff perempuan yang baik ( macam saya ) dia tak ada lah marah sangat.. bising pun sekejap2 saja.. :-D

kalau yang jenis memekak pulak.. cakap dalam telefon macam cakap dengan org yang sebatu jauhnya ni memang semua golongan.. sama ada muda atau tua.. biasanya cina ni memang suka cakap kuat2.. aduh naik gegar opis ni bila 2beradik ni bergaduh... terpaksa lah tahan telinga..itu saja yang boleh saya bagi..:)



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:03


tak perlu behenti lagi.. tunggu lah dulu.. dapatkan pengalaman dulu... bila dah biasa,confirm rasa sayang pulak nak berenti lagi lagi bila dah dapat bonus nanti :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:05


cuma berkongsi pengalaman...

dulu pernah juga berkerja dengan boss nya cina

tapi hanya bertahan selama 1 minggu sahaja...antara sebabnya yang paling membuatkan pengalaman tidak boleh dilupakan dan rasa tak boleh beralah dan bertahan bila masa untuk bersembahyang...tu yang paling menyeksakan...masa tu jadi 2nd leader untuk satu kedai runcit ni...
rehat hanya di beri masa hanya 30 minit...bayangkan masa itula nak sembahyang,masa itula nak makan.itu zohor,asar pun sama jugak...

paling sakit sekali masa maghrib nak pergi solat tak dapat sebab 1 leader kedai tu keluar dengan alasan rehat masuk balik selepas pukul 8.30 maghrib burn macam tu sahaja....lepas tu yang paling menyakitkan gaji saya tu campur dengan komisen jualan kedai tersebut...buat pengetahuan semua kedai tu ada jual arak....huuhuhuuuhu.lepas tu tak disediakan kemudahan surau atau apa-apa untuk umat islam menunaikan kewajipan...dan hari terakhir iaitu hari jumaat....huhuhuuh

hampir-hampir tak dapat laksanakan kewajipan itu....esoknya pergi main office hantar surat resign dengan alasan kesihatan...huhuhuhuhu...

ada jugak pengalaman bekerja dengan boss melayu...sama jugak kejadian 3 bulan tak dibayar gaji...hinggala sekarang ni...

sekarang Alhamdulillah sudah berkerja di sektor awam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:09


by: amilyn

!!! QUOTE !!!

            
be4 this, ramai juga kawan saya ada masalah dengan boss cina....saya
tak tahu nak explained macam mana becoz i'm not sitting in the same
chair with her.so, how to deal with this?dia cakap nak berhenti kerja
tak tahan...hari2 kena marah...boss dia tu macam tak faham bahasa
saja..org baru graduate....fresh lagi...tak ada experience manalah
pandai sangat selok belok kerja ini.ada saja tak kena di mata boss dia..


Alasan yang diberi oleh kawan Miss amilyn tuuee adalah fresh graduate??
Maaf, saya sangat-sangat tidak bersetuju dengan alasan tersebut kalau
fresh graduate, tak reetttii bekerja... Saya bagi satu contoh.
HUURRMM... Katakan Miss amilyn merupakan seorang manager di sebuah
biotechnology company dan assign satu tugas niiee kepada seorang
pekerja baru, FRESH GRADUATE.... The task given: modified proteins in foods
to increase their nutritional qualities... Okay, ini adalah tugas, mission
dan apa yang mesti diselesaikan oleh pekerja fresh graduates tersebut.
Selang beberapa hari, sudahlaah task tuue tak siap, resource milik company
yang digunakan plaak banyak - membazir, daahh tuuee pula extended dateline.

Miss amilyn sebagai manager yang kena menjawab kepada Director Board nanti,
ddaaahh mula cuak dan marah.Guaranteee mesti maki dan menghamburkan
sesuatu laaahh kepada budak tuuee... Biasalaah.. Kerja... Kalau tak
capable dan graduan yang tidak mampu menyumbang kepada organisasi, ada ke
company, manager atau director yang tak marah..?? Memang taakdaa kaann...
Mesti marah nyyeerr laaahh... Biasalaah tuuee...
Kalau gaji nak, kerja taknak, ataupun gaji nak banyak tapi kerja skeet, baik
tak payah kerja... Sakitlaahh company macam tuue...
Jadi, anggaplaah itu asam garam kehidupan dalam nak kerja dan mencari
rezeki, ada ke mudah ataupun jalan mudah...? TIADA!!! Kecuali mengedar
dadah, jadi bapak ayam, mencuri, menipu dan lain-lain lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:10


by: amilyn

!!! QUOTE !!!


tak ada org ke nak bagi komen?mmtglah bukan kisah2 cinta...tak ada org pun
bagi pandangan..kecil hati juga saya..eyalah kita mmerlukan pandangan tapi
tak ada yang sudi memberi tapi kalau bab-bab cinta..berjela....berpage2.

Melayu... Biasalah... Kalau tengok drama Melayu pun, yang tangkap lentok
jiwang mencair pun kan bersepah... Anggap sajaallaahh tak ada apa-apa...

p/s: Tunggulah ada drama Melayu seperti CSI ataupun dokumentari seperti
The Dogfights (aircraft war), maka Melayu telah bertapak di dimensi baru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:50


pengalaman bekerja cuma baru 2 kali.. yang pertama masa praktikal.boss cina dan mostly staff cina. boss tu ok,friendly.. tapi bila datang angin dia, kita yang tak salah pun jadi salah.. tapi overall sangat lah ok sebab dia menggalakkan aktivity untuk raparkan relation sesama staff.. ada monthly activity, pergi gym, tengok movie ramai-ramai, twice a month joz kat klcc....

sekarang ni bekerja dengan company yang 95% cina.. this is my forst job as a fresh grad.. Actually dulu company ni 100% chinese. tapi lepas company ni dah taken over by a famous Indian company, baru mereka terima sikit-sikit staff malay and indian. saya bekerja dalam marketing,bahagian sales.. tak tahu lah nak kata fortunately or unfortunately saya first malay yang diterima dalam sales department... first day saya kat sini, semua mata tengok saya dengan muka pelik yang teramat sangat. senyap sekejap satu ofis tu. ada yang mengumpat saya in chinese.bila saya diintroduce pada semua staff, ada yang pandang buat bodoh saja...

hmm,memang tak seronok langsung... rasa macam kita ni invisible... officer yang saya berkerja tu kalau nak bagi kerja baru dia explain. tu pun explain macam-macam tu saja.. kalau saya tanya banyak kali, mula suara dan muka dah lain... bila kena deal dengan officer lain, layan macam malas dan nak marah2.. memang lah kita tak reti, dah nama pun org baru bekerja..

bila ada staff chinese baru yang masuk, memang lain sangat layanan... dan disebabkan mereka tu chinese, baru-baru masuk pun dah boleh sembang dan gelak2 dengan staff2 lain... dekat dua bulan saya kat sini memang bosan,rasa macam org bodoh pun ada.. tiap-tiap hari terseksa saja rasa nak bangun siap2 pergi ofis.. berbeza sangat dengan masa saya praktikal dulu... yang saya pelik, staff2 cina senior kat sini ada yang melampau2 berlagak & sombong kalau dibandingkan dengan manager2 dari india tu.... padahal position manager lagi tinggi....


panjang pulak saya cerita... conclusionnyer ialah, sabar saja lah.... sebab kalau kita berhenti, terbukti kita lemah... kalau kita dapat kerja baru, belum tentu situasi kat sana lebih baik dari situasi yang kita berada sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:39


nama pun dah kerja,biasa lah kan....sebenarnya bukan masalah besar pun...hamba sendiri dah masuk 3 tahun kerja.kerja sebenarnya tak susah mana pun tapi tang dengan kerenah boss tu yang tak tahan itu.lain bos lain kerenah.dari yang cerewet sangat-sangat sehingga yang paling sempoi sangat-sangat....cuma 1 saja petua bekerja ini....bos seorang adalah seorang manusia maka bila kita paham kehendak manusia dptlah kita tackle...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:56


hamba pula kerja bahagian procurement...hari2 kerja mengorder barang dan kejar barang..hamba kejar barang,org pulak kejar hamba nak barang sampai.dah lah nak kena jaga polisi company dengan kehendak client..kadang-kadang kerja yang tak logik pun ada juga kena buat.kerja pulak dengan main contractor petronas selepas itu tender bahagian maintenance pulak itu.dah tu kena jaga 12 buah platform petronas dengan 3 plant kat darat tuuu.fuuuih betul-betul under supreme pressure......dari mula terima request sampai lah kepada barang sampai kena handle dah tu kena analyst lagi dengan term of payment,sourcing materials,tabulation,report,summary,evaluation etc....poning itu....lagi-lagi poning Kalau time shutdown....ini tengah nak shutdown 5 lubuk emas Petronas ( angsi,resak,dulang, TCOT/OSC and OGT ) ini....hampir pengsan hambe sampai demam baru ini pasal overload kerja...tapi itulah pengalaman berharga,Kalau tak merasa takkan tahu betapa mencabarnya kerja ini.....tapi dalam pressure2 best kerja itu.....kita akan merasa puas yang teramat sangat bila kita dapat menyelesaikan sesuatu masalah....so think positive:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-09-08 01:25


salam
thanks for sharing the experinces..actually sahabat saya tu tak adalah kisah sangat kalau kena marah...biasalah kerja kena marah,selalunya dia buat tak pot saja..dia sabokan diri sebab dia rasa dia nak belajar.tapi hari dia cal dia memang stress gila sebab dia hantar email dekat senior dia mengadu pasal dia tak boleh solve problem tu dan dia minta advice, tiba-tiba saja boss dia sent back email,mare2 dia..terkejutla dia.bukan apa,dia minta advice and then boss dia accused dia cakap tak solvekn problem tu and boleh send email dekat admin,dah dia kan panggil dengan admin.marelah dia..boss dia tak pernah supervisor dia sebab selalu outstation.kawan saya ini programmer macam saya juga.dah lah kan belajar benda baru yang dia tak pernah belajar sebelum ini dan then kat situ senior programmers pun tak tahu or buat-buat tak tahu.terkial2 lah belajar macam org bodoh.bos dia cakap...u should know find the solutions for your problem.bos dia tahu kerja by hook or crook kena selesaikan tak kisahla bagaimana?...any kerja yang dia bagi,must settle on the due date yang dittpkan..itu tak kisah sangat..memang pttpun.
bila cal,belum cakap saja dah mare2,bagaimana? nak berbincang...buka mulutpun belum lagi...dia dah bising2...bayangkan kalau dia marah,kecut perut kawan saya.ajarpun mare2...
sekarang ini kawan saya redha saja dia cakap kalau rezeki dia kerja dekat situ lama,walau macam mana boss dia nak condemn dia..takkan dia berhenti kalau memang tak ada rezeki,tak berhentilah dia...tapi kawan saya ini murah rezeki kerja...asal cakap nak berhenti saja, ada saja cal suruh datang interview...dia memang nak jadi programmer tapi kalau boss dia begitu,dia tak tahu sama ada boleh tahan ke tak..
boss dia selalu perli2,buruk2 dia dekat semua org..tu yang dia xsk..kalau tak puashati kerja...cakap..tak payah buruk2 kawan saya...dia bengang gila....
nanti saya forwardkan kata-kata anda padadia....thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 03:09


Susah jugak ya.... sebab bos cina ini... Apa kata buat buat pekakkan telinga saja lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-09-08 05:23


hmm bagi saya senang saja, semua tu tengok jugalah.. keadaan macam mana nak ambil hati bos ni bukan type yang kaki ampu.. atau yang dok mengipas saja.. it's come naturally from our attitude.. .s belum ni saya kerja o.k saja.. dengan chinese..Insya Allah.. kalau kita ikut apa dia suruh .. tu.. angin dia kurangla.. skt.. kenerla.. berthn.. sebab.. dia bos.. kita ni tak ada experience kalau.. semua tempat bos ciner.. begitu.. lingkupla.. company.. pekerja lari.. hehhehe.. Just think positive biaserla.. what i know depa jenis yang suka push and little bit fussy.... so.. kena.. pandai guner psychology jgkla..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 09:16


By: amilyn

!!! CODE !!!


dia sabokan diri sebab dia rasa dia nak belajar.tapi hari dia cal dia memang stress
gila sebab dia hantar email dekat senior dia mengadu pasal dia tak boleh solve
problem tu dan dia minta advice, tiba-tiba saja boss dia sent back email,mare2 dia..
terkejutla dia.bukan apa,dia minta advice and then boss dia accused dia cakap tak
solvekn problem tu and boleh send email dekat admin,dah dia kan panggil dengan admin.
marelah dia..boss dia tak pernah supervisor dia sebab selalu outstation.


!!! CODE !!!


kawan saya ini programmer macam saya juga.dah lah kan belajar benda baru yang dia tak
pernah belajar sebelum ini dan then kat situ senior programmers pun tak tahu or
buat-buat tak tahu.


Nasihat Owl, jangan berhenti. Serious!!!! Jangan. Yang penting teruskan research
pasal benda yang dia tak faham tuuee. Miss amilyn dan kawan amilyn tuuee pun dua-dua
programmers kan? Owl pun programmer jugaakk. Saya pelik bila dia cakap
"boss tak pernah supervise dia buat kerja".. UUIIKKSS??!! Ada ke boss yang supervise
programmer? Because actually, you can say that nobody REALLY REALLY knows what's the
programmer is working on... We deal with the source code, build the structure of the
system, test it and the last thing - deploy it. Dan seperti biasa, ada ke orang nak
mengajar kita, sekiranya orang yang diminta mengajar tuue, busy jugaak? EERR... Kecuali
basic things macam connection to the database, syntax, functions dan lain-lain lagi...
Sebab tuuee laahh biasanya semua jenis programming language ada API... (Application
Programming Interfaces) di mana HAMPIR SEMUA BOSS, MANAGER, DIRECTOR AKAN MENGANDAIKAN
beri sahaja API tuue kepada programmer, semuanya akan bleeyy dipelajari
dan sebelum
dateline, SIAAPP!!!

Sebab... programmer (terutamanya fresh graduates) mesti mengandaikan
TIADA SIAPA NAK AJAR 100%!!!! Memang tiada. Resource, tutorial, example SEMUANYA
kaann kita belajar, dan hanya belajar dari World Wide Web kerana seperti yang saudari
amilyn pun taauu, kursus / class untuk programmer or network administrator pun yurannnya
sudah beribu-ribu ringgit.... Mahal sengal ayam nyeerr... So anybody who wants to join
this industry must capable the whole life learning, sharp minded and really work hard
to finish the task due to the the _helll dateline. Setiap hari adalah busy dan sampai ke malam,
keep thinking and dreaming how to complete the requirement.

p/s: SEMOGA BERJAYA!!! Sekarang masa untuk bekerja bersungguh-sungguh demi masa depan.
Basyyaa!! Sebab apa mesti siapkan?
1. Mencari rezeki.
2. Belajar, ilmu.
3. You are BEING PAID by the company to finish it. That's why they hire and pay you!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 10:24


betul.. setuju sangat.. walaupun saya bukan programmer, tapi marketing officer saja.... memang everyday tension duduk ofis ni tapi take it as a challenge... buktikan pada diorang2 tu semua kita ni pun boleh buat kerja.... saya ni pun banyak benda kena belajar dan observe sendiri.. mada ada org yang rajin nak ajar 100%... kena pula kita ni melayu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-09-08 12:16


Assalamualaikum
hah..dah banyak pun jawapan yang diberikan kepada amilyn... :-D

halesolurun : huhu, depan anda ada bos ye... :sopan:
IM : betul..betul..betul..kalau dah tak tahan sangat..sebelum berhenti tu, cecepat cari kerja lain..dapat jeq...beralih angin lah... :-D
amilyn : saya sendiri pun asik kena marah, tapi sabar jeq lah...bila kena marah tu, memang kecik hati, tarik muka...nak berhenti pun ada..tapi..hidup mesti terus...layan jeq...lelama..dua tiga hari lepas tu oklah...kena marah lagi...buat macam tu lagi...nanti lali lah...berdasarkan pengalaman sendiri yang memang anti-dimarahi..nanti kecik hati...hoho... :malu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 13:54


salam saudari...
sebenarnya memang agak susah kerja dengan bos chinesse...tapi kita kena lah banyak besabar...
lepas itu kena faham stail mereka bekerja...
saya dulu bekerja dengan melayu then sekarang ni dah kerja dengan chinesse pula...
memang beza cara mereka bekerja..
orang cina ni mereka nak semuanya sempurna so...kawan saudari tu kena lah pandai2 bawa diri.
mula-mula memang rasa macam tak boleh survive..tapi InsyaAllah dah lama sikit akan rasa lebh selesa.
cubala dulu, jangan buat keputusan terburu2.
sekarang bukan mudah nak dapat kerja.
Bersyukurlah kerana kita bukanlah tergolong diantara orang2 yang masih ramai diluar sana yang menganggur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 14:15


kerja saya dolu2....

bos saya cina lelaki. bos kawan saya pula melayu perempuan.
bos saya semua OK. nak solat? ok. tapi kerja mesti buat. jangan suka berborak.
tapi bos kawan saya memang cerewet.paling tak tahan bab solat pun nak tengking2.pernah sekali tengah kelam kabut kami nak solat asar dia boleh pergi surau tempik suruh cepat. sedang bos saya ok.

tapi...
waktu mula-mula masuk memang lah bos paling besar (cina perempuan) banyak songeh.... esp bab tudung.. kena buka.solat pun tak bagi. & memang dia tunjuk tak suka sungguh sungguh.tapi bos lelaki saya tu backup balik.. dengan syarat, seminggu nak tengok saya kerja. lepas itu ok dah. tak ada bising2. siap waktu cny dapat angpow lagi sebab antara staff yang datang kerja awal & balik lewat.

pada kak... cadangan nak berhenti sebab tekanan sedikit tu.... fikir-fikirkan lah semula.. dah berhenti , kalau ada kerja tunggu, tak mengapa. tak semstinya kerja bawah melayu ok semedang. kadang lagi cerewet dari yang kita sangkakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 26-09-08 17:26


macam-macam pendapa d sini....

saya juga pada mulanya agak takut untuk bekerja dengan org cina..
perangainya plik sikit..
tapi alhamdulillah tempat kerja saya yang sekarang ni semuanya baik-baik..sentiasa mengukir senyum bila tepandang saya..kat dept tu tak sampai 10 org melayu..kat division saya..saya seorang saja melayu..bab-bab kerja mereka memang tolong..tak marah pun bila saya asyik bertnaya sebab tak tahu nak buat macam mana..sama ada saya datang ke tempat diorangh atau mereka sendiri akan datang ke tempat saya mengajar..supervisor saya pun setakat ni baik..siap nak bagi saya cuti lama lagi sempena raya ni..tapi saya tolak sebab saya pun tak balik kg..harapnya perangai baik mereka tu akan maintain sampai bila2..........takut juga ni bila kena tengking..maklumla jiwa sensetip..dan bila selalu sangat da terkena tu..perihal berhenti kerja boleh d pertimbangkan itupun Kalau da ada kerja lain yang menunggu..tapi Kalau tak ada lagi..bawak2la bersabar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 00:33


Niiee... Kalau nak taauu pandangan certain Chinese to Malay...


Sumber:
http://husz.wordpress.com/2004/06/17/malays-are-lazy-cows-ok-make-that-lazy-and-stupid-cows/

Owl bagi link sebab tak suka ada yang mengata saya menipu...!!!! Read it!!!



Tajuknya.. : Malays are lazy cows. Ok, make that lazy AND stupid cows.

Comment 1:
Big deal!
While the stupid malays scream and shout, the non-malays quietly dominate
the economy of this country.
Malay rights means, if you are Umno malay, you get university seat even you
are fool???.that’s the right what we are talking about.

Malay rights means, you must be given 5% discount whenever you are buying
a new house. No matter how rich you are???.that’s the right what we are
talking about.

Malay rights means, you must be given shares. Once you got, you can sell it
to non-malay and keeps on asking for one after another???.that’s the right
what we are talking about.


Lastly, the malays will never learn anything other than blaming non-malays
for their failure.

------------------------------------------------

Comment 2:
This malay pig race is so stupid, that they’d never amount to anything in this
world.

This message board has been here for awhile, and if anyone goes back, there is
no one message, that talks good about this stupid malay pig race, because
everybody knows how stupid, and hateful this malay pig race is all about.
The malay pig will crumble from internal weaknesses and disappear in era of
globalization???
.no need for others to colonize them.

-------------------------------------------------







p/s: ITULAH PANDANGAN NON-BUMIS TERHADAP THE MALAY!!!!




     ---------------     Topik popular hari ini....    -----------------
1. hari raya ku yang sunyi...
Link provided: http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=31&topic=39041

2. kasih sayang
Link provided: http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=31&topic=39066

3. rintihan hati..
Link provided: http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=31&topic=38992

p/s: The Malay....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-08 22:42


salam
lama saya tak menjenguk sini sebab terlalu sibuk dengan kerja...saya sokong kata kata semua...memang ada kebenaran..biasalah we are moving.dulu pun saya teruk kena marah...sampai kecut perut tapi alhamdulilah bila saya pikirkan tak apa asalkan belajar...saya cakap begitu dengan kawan saya...dia pun dah dapat interview kerja baru jadi jurutera network and infrastruktur...dia pun tak tahu nak pergi ke tak?kawan saya nii kurang sikit kalau nak kerja-kerja kerajaan,she wants to learn.tadi dia cal and her boss said that she should changing her attitude...dekat 2 jam juga kena ceramah and she said a lot of things about the malays attitude that my friends relieve that it is true...and her boss explained why she always scolded her because she never wants to moving to the new thing and to solve the problem.besides that, all her senior is malays,and malays have bad attitude such as when asking question,although they knows the answer, she said do not know and they only do their work without knowing the reason of the thing....they do not want to advice and a lot of thing and she said after raya she will change her attitude...and she will show the right attitude...
i already talk this thing to her..she already relieve her mistaken and will try to changing because she has 1 month to improve herself because her boss said that if she does not performed well they will terminate her.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-08 23:22


Saya pernah bekerja dibawah bos jepun, mat saleh, melayu dan sekarang ini cina.

sekarang ni slightly dah senior rank, saya perhatikan pula fresh2graduate.
1) Chinese really down to earth, learning
2) melayu nak kerja senang
3) india pula kurang confident

Pada saya hanyalah masalah cara fikir dan sikap. Sebagai fresh, mesti ada sikap nak belajar, jadi fast learner. mula-mula memang lah kena marah, tapi kalau kita dah expert kita boleh 'marah' bos tu balik kemudian. Apa yang saya tulis ni based on experience saya.

Apa pun, jangan kerja sampai mengabaikan dakwah. Jangan diikut cara orang bukan Islam. Dakwah tetap keutamaan. Dalam surah ataubah ayat 24, Allah memberi peringatan kepada mereka yang mengutamakan keluarga, pekerjaan dan harta benda lebih dari urusan Allah dan Rasul sebagai golongan yang fasiq.

Kita fahami dan amalkan Islam dengan sebenar, insyaAllah penyelesaiannya lebih mudah dan disitu ada keberkatan, insyaAllah.

sekadar berkongsi pandangan,
Wuzara

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 18:52


AAIKK amilyn??? Kawan saudari tuue tolak jawatan jurutera network and
infrastruktur ke? Betuull niihh? Apa-apa pun saya wish yang terbaik untuk beliau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 20:28


cakap kat boss tu macam ni..."hang buat sendiri lah.cakap banyak pula,terajang mahu"...lepas tu serahkan surat letak jawatan sambil balas balik dengan muka garang kat boss tu.tengok saja lelama jangan lepas dari mata dia.ni kalau sesuai dengan situasi lah.

then,cari kerja lain lah.ataupun belajar berniaga sikit sikit.programmer.......cekap punya kalau nak create something yang berguna untuk manusia.

di inkubator MSC ada seorang entrepreneur ni buat laman web download pelbagai greeting cards secara percuma sahaja tetapi income lebat.pendapatannya hasil daripada advertising oleh pihak lain di web beliau.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 05-10-08 21:27


salam..
act saya masih belum menempuh alam pekerjaan sepenuhnya so tak berani nak cakap lebih-lebih.. cuma sepanjang saya praktikal di kilang yang majoriti cina so far tau lah sikit-sikit perception deme dengan bangsa kita..ada pekerja melayu di situ yang cerita eksekutif melayu resign sebab ada pilih kasih dalam gaji..even melayu lebih lama kerja dan cekap dalam satu-satu bidang tapi kurang dihargai ( tak tahu lah sebab apa) tapi boleh recognize sebab kad bisnes len2 warna even sama level.. tapi mujur sepanjang saya training eksktif cina yang supervise saya sangat baik dan sering bagi tunjuk ajar, manager pula busy sikit tapi ok juga, cuma mereka pesan dekat dprtmnt lain orang-orang cina kurang mesra dan tak berapa suka org melayu..( yang ni eksekutif tu cakap sendiri kat saya)..act tak banyak kerja sangat pun yang saya kena buat dan ase boring sebab tak mncabar..sampai sekarang still beremel2 dan baru-baru ni dia bagitahu kilang nak buang bape2 pkerja..before ni OT dan disekat.. dan dia siap bagitahu agak susah untuk dapat kerja di area industri situ.. before ni ada juga dia offer kerja kat situ ganti eksktf yang resign tapi nampaknya dah jadi macam ni tak ada lah peluang saya :( takutnye nak menempuh alam kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 12:02


by: amilyn

!!! QUOTE !!!


tadi dia cal and her boss said that she should changing her attitude...dekat 2
jam juga kena ceramah and she said a lot of things about the malays attitude
that my friends relieve that it is true...and her boss explained why she always
scolded her because she never wants to moving to the new thing and to solve
the problem.besides that, all her senior is malays,and malays have bad attitude
such as when asking question,although they knows the answer,
she said do not
know and they only do their work without knowing the reason of the thing....



HUUHHUUEE!!! Yeah, amilyn... Now you see the answer given by her boss... As you
stated - she never wants to move to the new thing and to solve the problem,
all her senior is malays,and malays have bad attitude such as when asking
question... I hope she will change and trying to adapt a competitive working
attitude... I dont know how's the condition in government sector but in a
private sector, if the Malay want to survive its better to perform well
compared than our Chinese or Indian counterparts... Its not time to relax or
acting like a "know-nothing" anymore. Now nobody will reserve any position
to the Malay anymore if you are not capable of it or you dont even want to
contest the position. Work hard. That's the only way to survive in the new
world without NEP (New Economic Policies, Dasar Ekonomi Baru)... GOT IT?
HUUHUUEE!! Sure you are.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 12:09


by: wuzaraa

!!! CODE !!!


Saya pernah bekerja dibawah bos jepun, mat saleh, melayu dan sekarang ini
cina. sekarang ni slightly dah senior rank, saya perhatikan pula fresh2
graduate.

1) Chinese really down to earth, learning
2) melayu nak kerja senang
3) india pula kurang confident


HUUHHUEE!! Bleeyy saudara wuzaraa ceritakan detail skeett pengalaman
saudara? Teringin saya mendengarnya dengan lebih detail... Maksud saya,
dari skop kerja dan environment yang dihadapi... Sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 03:18


saya pernah bekerja dengan boss melayu dan cina.kini boss saya mat saleh,saya setuju dengan pendapat wuzaraa.maaf ye semua,jangan marah^^
bekerja di bawah mat saleh teramatlah strict.lelaki inggeris hanya mahukan yang perfect.
di situ kita boleh belajar cara mereka bekerja.saya amat kagum dengan boss saya.mempunyai komitmen yang tinggi terhadap tugasan dia.perlu di ingat,boss perlu melakukan kerja dia dan juga mengendalikan berbagai tugasan lain termasuk memerhatikan para pekerjanya.
Alhamdulillah,saya tiada masalah mahu solat 5 waktu dan solat jumaat.saya bekerja lebih dari 8 jamsehari,malahan kdgkala tempoh saya bekerja lebih dari 14 jam.
berikan mereka usaha yang terbaik,di balas yang baik jua.belajar dari pengalaman,tak guna menyalahkan org lain,cari kelemahan diri sendiri,usaha memperbaiki diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 08:23


bagi saya, semua benda baru memang sukar untuk dimulakan. tapi bila dah lama segalanya akan mudah lebih-lebih lagi kawan anda graduate. soal kena marah or perli ke bagi saya jadikan sebagai pembakar semangat untuk membuat yang terbaik bukan mengaku kalah nak berhenti kerja. saya pun masa kerja dulu memang agak susah menyesuaikan diri dengan suasana kerja ofis, duduk di meja sendiri.

apa pun matlamat kita adalah untuk kerja. carilah inisiatif lain untuk membuat yang terbaik dalam kerja seperti bertanya sendiri kepada bos kerja yang sepatutnya macam mana hendak dibuat, mintza explain betul-betul, dan dengan rakan-rakan sekerja juga mana tau ada yang dah berpengalaman, so boleh membantu kita. tak payahlah berhenti kerja, jadikan sebagai pengalaman dan semangat untuk kawan anda berjaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-11-08 18:15


hmm setelah hampir nak masuk 3bln ni..saya terasa lah pulak problem ni..
sebelum 2 minggu ni saya bahagia saja kerja dengan mereka ni..bahagia..semua sentiasa mengambil berat pasal saya..bila da masuk time lunch mesti akan ada yang datang tanya.."eh,ummu(bukan nama sebenar) tak p makan ke".. "eh, u da makan ke" macam-macam solan yang menunjukkan mereka ni terlalu mengambil berat..sehinggakan Kalau saya terus juga berkeras untuk duduk kat tempat saya akan ada yang datang lagi beritahu "pergilah rehat.." atau "pergilah makan.." sebab mereka sangat takut org lain (unit lain) fikir yang mereka sedang membuli saya..so untuk menjaga semua hati ketika saya tak ada mud nak makan..saya pun pergilah duduk kat surau baca buku..huhu..kan duduk kat tempat tu ngadap PC ada yang rasa bersalah..semuanya indah jekk..bab kerja pun smooth jekk..semua berjalan dengan lancar..mereka takkan desak saya siapkan semuanya..tak tahu mereka tetap akan beri tunjuk ajar pada saya..kecuali hujung bulan lah..time tu nak closing..semua kritikal..masing-masing bzy...nak byar vendor sana lah, nak rebilled lah..nak itu lah..nak ini lah..tensyen time 29, 30 sajalah..

tetapi hari ni saya ada persaan tak kena pula kerja dengan chinese ni..hmm da 2 kali unit saya ada buat farewell lunch semenjak saya bekerja kat company tu..tadi buat kat restoran japanese food...saya da pening nak pergi atau pun tidak..1 alasan saya rasa tak nak pergi sebab takut tempat tu tak halal..ke2 sebab saya seorang saja malay..saya jadi kekok..tak tahu nak sembang apa..huhu..ke3..sebut japanese food..oh no, tekak saya tak boleh nak terima makan macam tu..macam tak masak saja..huhu.. puas da saya minta pandangan kawan-kawan saya macam mana nak mengelak tak nak join mereka tu..tapi tak ada alasan yang sesuai..saya cuba bagi alasan yang saya tak boleh nak makan japanese food sebab saya akan pening bila makan..seorang tu jawab.."tak apalah pergi saja..makan nasi..." aduh..saya mati ayat..akhirnya saya decide tu pergi juga..sebab takut mereka pkr saya ni anti sosial..sebab last week saya tolak pelawaan mereka sebab da tapau makanan dr food court..hmm bila da samapai sana..hmm saya tak nampak seorang pun yang memakai tudung..aduhh!! kekok jadinya..even muka melayu pun saya tak jumpa..huhu..palayan dia ada yang muka melayu..tapi bila tengok tag dia..nama cina lah pulak..huhu..
akhirnya saya meminlih untuk makan meliaht mereka makan saja..huhu...ada ofismet saya yang betnya sama ada saya risaukan sebab makann dia tak tahu halal atau tidak ke? saya jawab tak apa, saya diet..huhu..trpaksa lagi memberi alasan..tapi akhirnya mereka tanya juga wakilkan saya..jwpan pelayan tu restoran tu halal..hmm tapi memandangkan saya tak berkeyakinan saya pun memilih untuk tidak makan..hmm susah juga ye bila jadi macam ni..harap-harap tak ada lagi lah farewell mewel ni..haihh!! serba salah...

itula dia cerita saya.. problem with the chinese :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.206456 saat. Lajunya....