Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: takutnya oral persentation.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» takutnya oral persentation.....

Please Mendaftar To Post


Oleh takutnya oral persentation.....

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 11:52


saya STUDENT OUM.... saya ada masalah ini.... next month saya ada oral presentation. tapi saya tak berapa pandai cakap dalam bi. kalau anda dengar saya cakap, memang tergelak lah. saya faham org cakap tapi nak balas dalam bi memang blur sangat. saya dah belajar bi ini bertahun2 tapi masih tak pandai2 lagi. saya perhatikan kawan-kawan saya lagi ok speaking dari saya. So, macamaner nak pandai speaking....


-----------------
***SelAmBer SElaMAnya***


Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:29


ana boleh bagi tips. former law student. dan pernah join moot.so dah biasa kalau kena present apa-apa kat depan orang..heheh(^^)

kena banyak praktis cakap depan cermin. ni salah satu cara kita biasakan bercakap dengan lancar. kalau boleh buat short notes on topic yang nak dibentangkan.
jangan buat panjang2.nanti bila gabra, dah berselirat tengok nota tu payah.
kalau nak buat jugak, susun systematically.

jaga eye contact dengan audience. tips dari ana, jangan tengok mata tapi tengok dahi.pada mereka, nampak macam kita tengah tenung dia.heheh

kalau nak fasih cakap bi, always2 speaking baik dengan kawan, kat rumah, kat cafe, kat kelas dan even when u replying any messages or even posting dalam ukhwah (^^)

kalau boleh, BASIC grammer tu kena betul lah. contohnya penggunaan is, are, has, have etc.

awak tengok chinese, mereka kadang-kadang grammer berterabur tapi tak kisah pun apa orang kata. yang penting ada konfiden untuk cakap depan public. bila awak ada benda tu, mudah lah nak buat presentation..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:44


erm biasa lah tu kalau da nama nya student masti ada rasa takut, gementar dan gemuruh time nak present...altaf kena lah practise terlebih dahulu supaya tak tergagap masa presentation tu...kalau nak pandai bi, pun kena belajar dan practise..mana ada orang lahir2 terus jadi pandai.so kena lah belajar, belajar dan terus belajar..macam tips yang futurama bagi pun boleh di gunakan..anyway, good luck for your presentation..do the best..

p/s perfect practise make perfect... :-)


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:51


assalammualaikum

dulu waktu saya belajar laginya...tension, dah lah tak pandai bi. tapi sekarang alhamdulillah...saya kerja berkaitan dengan presentation. depan dato lagi. so nasihat saya. belajar lah dari sekarang. ia amat berguna pada anda nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 23-09-08 14:25


Kenapa takut?
Give it a try.

Salah pun tak mengapa, anda masih belajar.
Presentation tu mesti berkenaan dengan apa yang anda belajar, kan? Anda sepatutnya sudah menguasai subjek tersebut. Itu yang penting.
Bahasa hanya medium.Lagipun anda dah bertahun belajar English.

Tak cukup lagi?

P/s: Kalau presentation kecik yang lagi sebulan pun sudah gabra macam pesakit kanser kronik, bagaimana pula dengan masalah dunia yang lagi besar?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 14:38


assalamalaykumm altaf..
saya ada banyak kawan yang macam altaf ni..sumeY malu nak bercakap dalam b.i..bukan apa takut tersalah grammar lah..pronounce tak betul lah..tapi bila orang yang hebat cakap omputih pun boleh nak cakap dengan lecturer ke stll ada perasaan yang sama jugk..cuma confident kena ada..kita kena yakin..bukan ap..orang yang berjaya sekarang ni pun..bukan semua betul pun sebutan dyorang tapi sebab konfiden nak cakap..dyorang go on saja..boleh salah orang boleh ajar..apesalhY..kita belajar dari kesilapan..pengalaman saya nak bagi kat awak..time saya sem 2 saya yang paling junior..ambil muet kat ipt ni..lepas itu..time oral lagi takut sebab nak lawan dengan sem lebih tinggi,saya lawan cakap dengan sem 6 sumerY..lepas itu ..alhamdulillah perjalanan masa oral tu lancar..insyaallah..ada usaha nak maju tu..allah tunjukkan jalan..insyaallah..:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 23-09-08 17:09


C.O.dan.F.I.D.E.dan.C.E - that all u need. saya pun BI tungganglanggang. presentation bukan 100% isi. maybe 25% from that adalah gaya dan persembahan.

are u confidence enough??? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-08 15:11


thank you kat kawan-kawan bagi nasihat kat saya. saya pun dah berlatih cakap dengan adik saya...walaupun dia tak faham apa yang nak cakap. walaupun tergagap2 tapi saya tetap cuba juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 20:52


salam ya altaf
dah lepas ke belum public speaking tu?

kalau tak silap.. tajuk untuk public speking dah ada..
tapi, tak apa lah.. tak nyempat nak cari..hehehe..

btw.. kena biasakan aktif program..
bilamana dah aktif.. banyak program join..
kenal dengan ramai sahabat-sahabat yang hebat..
kita akan lebih yakin..

banyakkan praktiss.. sebelum tidur.. boleh kecek dalam 5-10 minit..
lama-lama lancar insyaallah..

practise make perfect.. caiyoKK... =D

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 11:20


saya pun pernah merasai ketakutan oral presentation ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-08 14:55


salam..
oral presentation?..macam ni altaf...kalau fikir takut, banyak benda lain lagi yang lebih takut dari oral ni..fikir yang ramai lagi yang lebih lemah dari altaf..tapi jangan lepas fikir begini, tak ada usaha pulak...
so altaf banyakkan usaha, berdoa jangan lupa...keep trying k..
gambattene!

Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.090884 saat. Lajunya....