Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Teknologi
Topik: jalan keretapi paling tinggi


Carian Forum

Moderator: Administrator, Martyr
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teknologi
    »» jalan keretapi paling tinggi

Please Mendaftar To Post


Oleh jalan keretapi paling tinggi

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 14:24


mesti anda dah pernah dengar tentang jalan keretapi tertinggi di dunia tapi masih belum tahu dimana dan bila ia dibina.apa pun mari kita kongsi ilmu ya

ni dari wikipedia:

!!! QUOTE !!!

The Qingzang railway, Qinghai–Xizang railway, or Qinghai–Tibet railway (simplified Chinese: 青藏铁路; traditional Chinese: 青藏鐵路; pinyin: QīngzĂ dengan TiělĂą; Tibetan: mtsho bod lcags lam མཚོ་བོད་ལྕགས་ལམ།;), is a high-altitude railway that connects Xining, Qinghai Province, to Lhasa, Tibet Autonomous Region, in China.

The total length of Qingzang railway is 1956 km. Construction of the 815 km section between Xining and Golmud was completed by 1984. The 1142 km section between Golmud and Lhasa was inaugurated on 1 July 2006 by president Hu Jintao: the first two passenger trains were "Qing 1" (Q1) from Golmud to Lhasa, and "Zang 2" (J2) from Lhasa.This railway is the first to connect China proper with the Tibet Autonomous Region, which due to its altitude and terrain is the last province-level entity in the People's Republic of China to have a conventional railway. Testing of the line and equipment started on May 1, 2006.Trains run from Beijing, Chengdu, Chongqing, Xining and Lanzhou.

The line includes the Tanggula Pass, at 5,072 m (16,640 feet) above sea level the world's highest rail track. The 1,338 m Fenghuoshan tunnel is the highest rail tunnel in the world, at 4,905 m above sea level. The 3,345-m Yangbajing tunnel is the longest tunnel on the line. It is 4,264 m above sea level, 80 kilometres north-west of Lhasa.

More than 960 km, or over 80% of the Golmud-Lhasa section, is at an altitude of more than 4,000 m. There are 675 bridges, totalling 159.88 km, and about 550 km of the railway is laid on permafrost.



kebanyakan tapak landasan ini dibina di atas frost yang mana ia sentiasa tidak kukuh.sebelum bekerja semua pekerja mesti membawa tong oksigen kerana bekerja di tempat yang tinggi lebih kurang 5 ribu kaki.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 11:47


Saya dah tengok national geografi tentang pembinaan landasan keretapi ini..hebat betul manusia2 zaman moden ni..semakin lama, semakin tinggi teknologi yang dicapai manusia..ilmu dan teknologi ini semua hanyalah sekadar pinjaman Allah...namun sehebat manapun teknologi manusia, manusia tak dapat hasilkan seekor lalat atau nyamuk pun..bayangkan landasan sehebat ini dicipta berbanding seekor lalat atau nyamuk..=P..Allah pemilik segala penciptaan =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 17:52


Pada 22-09-08 11:47 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Saya dah tengok national geografi tentang pembinaan landasan keretapi ini..hebat betul manusia2 zaman moden ni..semakin lama, semakin tinggi teknologi yang dicapai manusia..ilmu dan teknologi ini semua hanyalah sekadar pinjaman Allah...namun sehebat manapun teknologi manusia, manusia tak dapat hasilkan seekor lalat atau nyamuk pun..bayangkan landasan sehebat ini dicipta berbanding seekor lalat atau nyamuk..=P..Allah pemilik segala penciptaan =)



dan yang paling menakjubkan,tiada kes kemalangan,wabak penyakit yang dilaporkan.memang diakui ini teknologi yang sangat hebat dan adakah ia layak masuk ke dalam senarai binaan ajaib dunia?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 00:07


Pada 22-09-08 17:52 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-09-08 11:47 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Saya dah tengok national geografi tentang pembinaan landasan keretapi ini..hebat betul manusia2 zaman moden ni..semakin lama, semakin tinggi teknologi yang dicapai manusia..ilmu dan teknologi ini semua hanyalah sekadar pinjaman Allah...namun sehebat manapun teknologi manusia, manusia tak dapat hasilkan seekor lalat atau nyamuk pun..bayangkan landasan sehebat ini dicipta berbanding seekor lalat atau nyamuk..=P..Allah pemilik segala penciptaan =)



dan yang paling menakjubkan,tiada kes kemalangan,wabak penyakit yang dilaporkan.memang diakui ini teknologi yang sangat hebat dan adakah ia layak masuk ke dalam senarai binaan ajaib dunia?.



mana gambar dia?


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 02:01


ni gambar dia


1


ni pula peta dia


2



anda berada di stesen paling tinggi di dunia


3


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:31


wah, beznye! memang tinggi dan cantik lah tempat dia..kan bez kalau dapat naik train 2...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-08 13:20


ini da baguz...
nak nek!!!
swonok benda-benda baru ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:58


tapi syarat2 nak naik mesti ada kesihatan yang baik/bagus kerana tempat yang akan dilalui melebihi 5000 kaki dari paras laut dan pastikan bawa/pakai tangki oksigen semasa di dalam atau pun diluar keretapi bagi mereka yang lemah jantung

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-01-09 07:41


Assalamualaikum
yang gambar pakcik tu siapa eh??Kenapa dia pakai benda alah kat hidung tu?dia sakit ke?apa kait mengait dengan landasan keretapi tu ye? :berfikir: dia penumpang keretapi ke, dia pembina? :berfikir:

huh, best tu..terfikir, berapakah agaknya kecerunan (gradient) yang digunakan dalam pembinaan landasan keretapi ni.. :berfikir: dahlah tu, keretapi bukannya macam jalan..laluan lurusnya perlu panjang..even nak buat selekoh pun, tak boleh buat selekoh maut seperti jalan ke Genting Highland tu...memang menakjubkan.. 8-)

P/S : ni dekat pergunungan Himalaya ni...baik buat terus sampai atas Gunung Everest tu...dah dekat tu.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 09:28


bestnya kalau berpeluang menaiki keretapi ini.. dapat tengok pemandangan yang cantik-cantik.. kagum kagum.. 8-) .. selalu tengok pemandangan yang cantik,boleh merehatkan mata yang penat..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.083585 saat. Lajunya....